Dodaj do ulubionych

Problem pierwszego swiata

25.05.15, 09:18
Kolega zaprosil nas na slub - biezemy dziecko zeby moc wyjsc wczesniej - pytanie mam do obeznanych - czy nalezy dziecko ubrac w garnitur/eleganckue ubranie (nic mi do glowy noe przychodzi wiec sugestie mile widziane) czy moze isc w stroju dzieciecym (tj krotkie spodenki materialowe bezowe i gladki tshirt granatowy) wypada? Nie wypada? Jak sie ubiera dzieci na sluby?
Obserwuj wątek
    • tomelanka Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 09:24
      Ja ubieram wygodnie ale elegancko, idziemy w sobitesobote i 3,5 latek będzie mial spodnie z diagonalu, koszule z krótkim i.krawat, na wierzch marynarka z kapturem, 15 mies będzie miala sukienkę i opaske

Krótkie spodenki są ok, weź mu jakąś koszule kup, choćby w pepco za pietnastaka, jeszcze latem wynosi
    • iwoniaw W jakim wieku dziecko? 25.05.15, 09:26
      Niemowlaka ubierałam na takie okazje zwyczajnie, tj. w codzienne, czyste i wyprasowane ciuchy. Starsze dziecko, kilkuletnie, w "odświętny" strój, tzn. w to, co zakłada na wigilię, imieniny babci czy inne śniadanie wielkanocne.
    • mamma_2012 Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 09:30
      Mój na takie okazje ma długie spodnie (chinosy, jakies materialowe z domieszką lnu itp), koszule i mokasyny.
      W koszuli zawijam mu rękawy, żeby było wygodniej i fajniej. Tak chodzi na śluby, uroczystości i zawsze wtedy, kiedy i my jesteśmy bardziej elegancko ubrani.
    • dziennik-niecodziennik Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 09:32
      nie wypada. ubierz dziecko elegancko.
    • mallard Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 09:38
      ichi51e napisała:

> biezemy dziecko

To jest "bieżemy", czy "r" Ci zjadło? wink
      • ichi51e Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 10:45
        Zjadlo big_grin mam telefon tymczasowy i caly czas literowki mi wskakuja
    • lily-evans01 Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 09:47
      Ładna śnieżnobiała koszulka polo z krótkim rękawem?
      Miękkie spodnie materiałowe, szare, beżowe, błękitne?
      Z jednej strony ta elegancja jest ważna.
      Z drugiej nie wbijałabym trzylatka z garniak.
      Moja córka zawsze miała na różne okazje ładne sukienki o jednolitym kolorze, ale nigdy te błyszczące cudactwa z satyny i koronek, w których dziecko wygląda jak własna podstarzała ciotka. Bawełna rządziła, żadne sztywne syntetyki - i tego bym się trzymała też u chłopca.
    • wuika Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 09:53
      To zależy od wieku tego dziecko. Znajome niemowlaki na imprezach były w sukieneczkach czy tam ładniejszych spodenkach (nie śpiochy i pajace, ale bez garniturów). Starsze dzieciaki, takie już chodzące, też sukienki, chłopcy ładniejsze portki, bez łat wink i np. koszula z minikrawacikiem. Garnitur to nie wiem, czy u jakiegoś dziecka widziałam.
      • ichi51e Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 10:47
        Dziecie 2,8 ale wielkie tak ze garniturek na 4/5lat by pasowal. Koszula moze to jest jakis trop...
        • katrinaaa81 Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 10:56
          Ja od roku wzwyż zawsze ubierałam syna w koszulę. Mogły być krótkie spodenki i kapcie, ale na górę wkładałam koszulę. Potem jeszcze krawat na gumce (w kaczuszki).
        • wuika Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 11:01
          Koszula. Bez jaj z tym garniturem, chyba, że masz np. bluzę w taki wzór. W takim prawdziwym, to bym dziecka nie katowała, chyba, że chcecie, żeby ewakuacja nastąpiła bardzo szybko wink
    • kalina_lin Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 10:58
      Garniak nieeee.
      Materiałowe spodnie i koszula.
      Koszulę za max. 10 zł spokojnie kupisz używaną dobrej firmy na Allegro. Większość faktycznie raz, lub dwa razy założona na jakiś ślub lub na świąteczny obiad.
    • run_away83 Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 11:04
      Zwykły tiszert to przegięcie w jedną stronę, poliestrowa parodia garnituru w drugą. Ubierz w miarę elegancko, ale bez przebierania za dorosłego. Moich synów na takie uroczystości zeykle ubieram w zestaw typu: wizytowe spodnie, chinosy albo gładkie krótkie spodenki z tkaniny o prostym kroju, do tego koszula z krótkim/długim rękawem, ewentualnie koszulka polo, jak chłodno to jeszcze jakiś sweterek.
    • mayaalex Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 11:33
      garniaki zazwyczaj sa okropne, zwykly tshirt to jednak troche za malo - wez cos pomiedzy. moga byc krotkie spodenki albo jakies typu chinosy i do tego fajna koszula. Zara ma zawsze kilka modeli, w tym lniane, dziecko wyglada fajnie a potem jeszcze latem ja wykorzystasz na jakies wyjscie.
      • konwalka Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 13:18
        Bogu proszę nie! jak mawia mój drugorodny
        mali chłopcy wyglądają w garniturach koszmarnie, jak chorzy na progerię
        i prosze mi nie linkowac małych bekhamów czy innych takich depów, bo niezależnie od jakosci i ceny garnituru to jest po prostu o-kro-pne
        • andaba Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 13:20
          Odświętnie, czyli raczej długie spodnie i jakaś koszulka z kołnierzykiem.
    • fomica Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 13:26
      Swojego niemowlaka na ślub ubrałam w spodnie z kantem i koszulę z kołnierzykiem. Był tam jeszcze drugi niemowlak w sukni z falbaną i kapeluszu. Fajnie razem wyglądali.
      Generalnie staram się zawsze w każdym rozmiarze mieć jeden dyżurny zestaw bardziej uroczysty, spodnie i koszulę. Przydają sie na ślub, ale także na urodziny, na święta.
    • katriel Re: Problem pierwszego swiata 25.05.15, 13:55
      Ja ostatnio brałam sześciolatka na wesele, to mu założyłam białą koszulkę polo z długim rękawem, sztruksowe spodnie (niebieskie - młody odmawia noszenia innych kolorów) i gładką wełnianą kamizelkę (myślałam, że mu kamizelkę po kościele zdejmę, ale jakoś w sali weselnej zimno było jak w psiarni).
      Więcej takich maluchów na imprezie nie było, tylko parę lat starsi. Jeden wystapił w garniturze komunijnym, reszta chłopców w zblizonym wieku jak na rozpoczęcie roku szkolnego: czarne lub granatowe spodnie + biała koszula + gładki sweter.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka