Dodaj do ulubionych

Sprawdzony przepis

27.05.15, 12:47
Na kurczaka w sosie curry z ryzem poszukuje.Zamarzylo mi siewink pomozcie
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 12:56
      Zdefiniuj "kurczaka w sosie curry"? Chodzi o tajskie curry (jedno z kilku), karaibskie, indyjskie, brytolską podróbe indyjskiej kuchni, malezyjskie?
      Podejrzewam to ostatnie, ale wolę się upewnić.
      • edelstein Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:01
        Tajskie
        • triismegistos Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:09
          Najprostsze: podsmażasz na oleju kuraka, na ostrym ogniu, ale nie do końca (w sensie, zeby w środku surowawy był), zdejmujesz z woka, na teym samym uleju obsmażasz jakie chcesz warzywa. Osobiście lubię szpinak i pieczarki. Też zdejmujesz z woka. Na tym samym oleju obsmażasz starty na tarce imbir, jak się zrumieni wlewasz mleko kokosowe i dodajesz sążną łyżkę curry. Ja osobiście wolę zielone, ale czerwone jest ładniejsze. Dodajesz ze dwa listki kaffiru, trzymasz na ogniu aż zgęstnieje i wrzucasz z powrotem mięso z warzywami. Doprawiasz sosem rybnym i limonką. Na talerzu już posypujesz siekaną chili, kolendrą i bazylią.
    • morgen_stern Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:01
      Sosy Pataksa smile serio mówię. Te sosy są przepyszne, podsmażasz kurczaka , wlewasz sos ze słoika, chwilę podusisz i gotowe. Przestałam robić curry, odkąd na nie trafiłam.

www.google.pl/search?q=pataks+curry&espv=2&biw=1920&bih=947&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=saNlVZvvIoXzUtLrgPgC&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=pataks+curry+sos
      • lilly_about Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:03
        morgen, a oprócz curry próbowałaś jeszcze jakiegoś z tej firmy?
        • morgen_stern Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:07
          Korma, Rogan Josh, Mild Curry, Tikka Masala, Tandoori Curry (ten chyba najmniej nam podszedł) i kilka past marynat - baz do sosów, to chyba wszystko, co jadłam. Niestety w Polsce jest bardzo ograniczony wybór sad
          • lilly_about Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:13
            A w którym markecie to kupujesz?
            • morgen_stern Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:15
              Teraz kupuję głównie online, Tesco lub Piotr i Paweł, ale u mnie w spożywczaku też są na półce "orientalnej". Kiedyś brałam w Auchanie, Geancie.. na pewno są w każdym supermarkecie w dziale z żywnością orientalną.
      • edelstein Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:08
        Ciekawe czy je w supermarkecie u nas maja.Jakby nie patrzyl w Pl jest milion sosow do wybor,a u nas marnietongue_out
        • morgen_stern Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:14
          Tadaaam! Tu akurat są dwie pasty i dwa sosy, Korma jest łagodniejsza, z rodzynkami, Tikka Masala jest super. Pasty są świetne do marynat, potem podsmażasz tego kurczaka wytarzanego w paście, dodajesz pomidory i co tam jeszcze chcesz i gotowe.

ssl.ecola.com/?p=search_result&CityID=-1&filterLocationID=-1&KatName=&filterKategorie1=&query=pataks&suchen=jetzt+suchen&redir=1
          • morgen_stern Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:19
            Swoja drogą nietanie są u was te sosy... w polskim tesco za Kormę 8,99 PLN, a w tym sklepie niemieckim 5,43 EUR. Wiem, że jest inny odnośnik do zarobków, ale przelicznik niezły.

ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003120097606
            ssl.ecola.com/?p=artdetails&from_page=search&Artikel=100013447
            • robbea1 Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:24
              W linku z tesco sosu jest 350 gram, w linku z ecoli już 500 gram choć cena i tak wysoka.
              • morgen_stern Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:30
                Ale Gewicht to waga, może to razem ze słoikiem? wink Powyżej jest Grammatur 350 g.
              • baltycki Re: Sprawdzony przepis 27.05.15, 13:35
                Waga 500 gram, zawartosc 350 gramwink
              • 1matka-polka Re: Sprawdzony przepis 28.05.15, 07:18
                "gramów"
                • morgen_stern Re: Sprawdzony przepis 28.05.15, 09:05
                  Częsty błąd, niestety sama go popełniam.
        • ailia Re: Sprawdzony przepis 28.05.15, 09:10
          W innym miescie chyba mieszkasz. Wysiadasz z metra na Oststr i masz sklep na sklepie. W kazdym w glebi hinduska polka z Patakiem. Wspomniany kaffir jest w listkach w lodowkach.

A pasta tajska curry jest np w edece.
    • run_away83 Re: Sprawdzony przepis 28.05.15, 09:19
      Moje ulbione tajskie curry to to z zieloną pasta curry I mlekiem kokosowym. Przepis sprawdzony wzdłuż i wszerz, gotuję to średnio raz w tygodniu (tylko zmieniam dodatki).

składniki (na ok 3-4 porcje):

ok 2 łyżki oleju ryżowego (do smażenia)

4 czubate łyżeczki zielonej pasty curry

2 łyżeczki cukru trzcinowego

sos sojowy (ok 5-6 łyżek)

ok 500 g piersi z kurczaka lub indyka, pokrojonej w paseczki (wymiennie może być: polędwiczka wieprzowa, krewetki lub tofu)

puszka (400 ml) mleka kokosowego (koniecznie takiego naturalnego, gdzie w składzie jest kokos i woda, te z emulgatorami się nie nadają)

ok 500 g stosownie pokrojonych warzyw (moje ulubione zestawy: marchew+kalafior+brokuł / słodka papryka+mango / mango + szpinak / bakłażan+cukinia+pieczarki / fasolka szparagowa + świeże ziarna soi - generalnie można popuścić wodze kulinarnej fantazji)

sok z jednej limonki

otarte albedo (ta biała "skórka") z jednej limonki

ok półtorej szklanki suchego ryżu (najlepszy basmati lub jaśminowy)

opcjonalnie: świeża kolendra

przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pastę curry i z cukrem aż lekko zbrązowieje (1-2 minuty). Wrzucić mięso, smażyć na wysokim ogniu, cały czas mieszając, aż się zetnie, wlać sos sojowy i mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut, aż mleko kokosowe zgęstnieje. W międzyczasie ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Do curry dodać warzywa - w takim odstępie od zakończenia gotowania, by były al dente. Ugotowane curry zdjąć z ognia, odczekać 1-2 minuty, wlać sok z limonki i wsypać starte albedo, zamieszkać. Serwować z ryżem, posypane posiekaną kolendrą.

Smacznego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka