jan.kran 04.06.15, 19:12 Czy ktoś jeszcze oprócz takich mamutów jak pamięta te datę ? Co roku od ćwierćwiecza cieszę sie tego dnia bo ja dobrze pamietam PRL , oj jak dobrze))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plater-2 Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 20:09 Ja pamietam, janie-kranie, ja . Ale nie dziw sie,ze emamy, jesli pamietaja te wydarzeni, to jak przez mgle lub wcale. To bylo 26 lat temu... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 20:25 Ja też pamiętam, byłam wtedy w komisji wyborczej (po stronie Solidarności). Pamiętam też ile nadziei wiązali Polacy z tymi wyborami. Pamiętam też, że nie o taką Polskę ludzie walczyli, nie tak miało być. Nie chodziło o to, żeby "uprzywilejowanych towarzyszy" zastąpili uprzywilejowani członkowie innych partii. Nie chodziło, o to żeby zmieniły się świnie u koryta. Gdyby te miliony, które wtedy głosowały na Solidarność wiedziały, że ich zakłady pracy zostaną wyprzedane, zlikwidowane, że ich dzieci będą musiały wyjeżdżać z kraju w poszukiwaniu pracy i chleba, to nie wiem czy by z taką ochotą głosowali za lepszą Polską. Żeby nie było, widzę też zmiany na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Czwarty czerwca. 04.06.15, 20:28 Miałem oto dziwny sen Przyśnił mi sie kraik mały W którym wszystko, nawet tlen Na cykliczne był przydziały Krajem rządził wielki zuch Programowy autokrata Co gliniarzy miał za dwóch I rąk nie wypuszczał bata Ale zwykle, co tu kryć Przeciwieństwo człeka kusi Chudy pragnie grubym być Grubas się w gorsecie dusi Przeto autokrata też Nosił w sobie liberała Chociaż ostry był jak jeż Drań, łachudra i zakała Zwołał wódz pachołków swych W liczbie gdzieś około dwustu I obwieścił "Trzeba by Zmienić ten cholerny ustrój Skoro siedzi ludu pół No a drugie pół jest przeciw Zróbmy tu okrągły stół(no!) I ograjmy ich jak dzieci Wodza stać na wielki gest Na przemianę pozytywną Bo przyjazny dialog jest Z opozycją konstruktywną Pito wino, żarto chleb Wiele dni za stołem zbiegło Nikt wodzowi nie dał w łeb Pałą lub czerwoną cegłą Wreszcie podpisano pakt Wódz przemówił pokojowo Wolność zdjęto z haka jak Zakazany prawdy owoc Każdy poczuł się jak gość Kiedy dostał pełną misę Tylko błazen pieprzył coś Że to granda i że spisek Nastał raj dla świętych krów Ród harcował na wakacjach I do brzydkich przeszła słów "De-totalitaryzacja" Codzień w radio grano hymn W kinach szło "Milczenie Owiec" Po salonach wodził prym Były kapuś - postępowiec Parę lat minęło w lot Ludzie stali się markotni I nastąpił w kraju zwrot O stoosiemdziesiąt stopni Bowiem w tym paradoks tkwi Lud zatęsknił za bandytą Co za mordy złapie i Całe zgarnie sam koryto Leszek Czajkowski Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Czwarty czerwca 1989 04.06.15, 20:31 Tragiczna data Dobry text w "Polityce": www.polityka.pl/tygodnikpolityka/historia/1621697,1,26-lat-po-masakrze-na-pl-tiananmen.read Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Czwarty czerwca 1989 05.06.15, 00:55 Bi, bardzo dobrze wiem co sie stało czwartego czerwca w Chinach i serdecznie współczuje ale jednak koszula bliższa ciału i ta data kojarzy mi sie z tym sie zdarzyło w PL.Poza tym ja niemalże codziennie wiem i jestem skonfrontowana i myśle o zapomnianych wojnach na świecie , zwłaszcza w Afryce ale to inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Czwarty czerwca 1989 05.06.15, 01:12 Na zawsze z chińskimi studentami kojarzyć mi się będzie Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: do plater-2 04.06.15, 20:31 Plater daj już spokój z tymi cytatami. Pisz coś od siebie, swoimi słowami. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: do plater-2 04.06.15, 20:38 Cytaty stanowia dokladnie 10,67 % moich tekstow. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: do plater-2 04.06.15, 20:47 plater-2 napisała: > Cytaty stanowia dokladnie 10,67 % moich tekstow. A jak wyliczyłaś to z taką dokładnością - po przecinku. Nie czytam wszystkich wątków na forum, wszystkich Twoich wpisów również, ale jak już zdarzy mi się przeczytać Twój wpis, to często widzę cytaty. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: do plater-2 04.06.15, 20:52 Mam specjalny program do liczenia cytatow Odpowiedz Link Zgłoś
alka7777 Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 20:29 pamiętam bo glosowałam a rano z radością czytałam protokół z naszej komisji, bo wygraliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 20:31 I ja sie cieszylam, dokladnie do 11 lipca 1992 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 20:35 plater-2 napisała: > I ja sie cieszylam, dokladnie do 11 lipca 1992 Co ta data dla Ciebie oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 20:37 11 lipca – został powołany rząd Hanny Suchockiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 20:47 wyborcza.pl/1,95892,18049424,Oszukani__zagubieni__sfrustrowani_i_bezradni_mlodzi.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza Ja tez nie moimi słowami ... Ale warto przeczytać . I polecam tez komentarze pod artykułem. Zawsze bardzo mnie interesowała polityka od lat , stram sie być na bieżąco .Byl moment kiedy byłam bardzo rozczarowana tym jak Poacy przyjmują wolność i demokracje. teraz natomiast mam wrażenie ze o wiele wiecej rozumiem i pojmuje , patrzę na to co sie dzieje w Polsce w wielkim zainteresowaniem , z oddali , z i niej perspektywy jest dobrze , naprawdę , nawet wynik ostatnich wyborów po pierwszym zniesmaczeniu dał mi materiał do przemysleń. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 20:54 Bi , cokolwiek sie w moim zyciu zdarzy ( chyba ze popadnę w demencje. I zapomnę ) to trzynasty grudnia ...oprócz oczywiście nieuniknionych zdarzeń rodzinnych ... jest dla mnie najgorszym momentem mojego życia. Ale duzo czasu potrzebowałam zeby zrozumieć ze dla pokolenia moich dzieci to jest data historyczna taka jak chrzest Polski , bitwa pod Grunwaldem i dwie wojny światowe . Co nie zmienia faktu ze jestem zadowolona ze moja corka analizuje przemówienie Generała z punktu widzenia socjolingwistyki po niemiecku ... Stało sie ono , to przemówienia. Historia , na szczęście. .... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 21:00 jan.kran napisała: ... to trzynasty grudnia ...oprócz oczywiście nieuniknionych zdarzeń rodzinnych ... jest dla mnie najgorszym momentem mojego życia. Dlaczego wprowadzenie stanu wojennego w Polsce to dla Ciebie najgorszy dzień w życiu? Wsadzili (internowali) Cię? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 21:02 jan, biscotti chyba nie o 13 grudnia pisała.... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 23:03 joa66 napisała: > jan, biscotti chyba nie o 13 grudnia pisała.... Dzieki za zrozumienie ... bo juz sie zaczelam zastanawiac czy to np. nie jest jakis stary watek z grudnia wyciagniety akurat dzis na swiatlo dzienne a ja sie nie zorientowalam, eh Polska radosc 4 czerwca 1989 roku jest dla mnie, niestety, na zawsze przyslonieta tragedia Tienanmen, szczegolnie ze nowe pokolenia Chinczykow nie rozpoznaja tego zdjecia (i tego, co sie zdjeciem kryje ...), ktore zamiescilam wyzej dokladnie tak jak nie rozpoznala go Jan Kran ... Tak wiec tregedia trwa juz 26 lat i konca nie widac Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 23:23 Ja pamiętam przede wszystkim z powodu byłej uczennicy - odwołała zajęcia, bo poszła ze śpiworem protestować na Bonfraterską. A była to uczennica w którą nikt nie wierzył. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 20:57 jan.kran napisała: Był moment kiedy byłam bardzo rozczarowana tym jak Poacy przyjmują wolność i demokracje. teraz natomiast mam wrażenie ze o wiele wiecej rozumiem i pojmuje , patrzę na to co sie dzieje w Polsce w wielkim zainteresowaniem , z oddali , z i niej perspektywy jest dobrze , naprawdę , nawet wynik ostatnich wyborów po pierwszym zniesmaczeniu dał mi materiał do przemysleń. Wiesz, jan.kran Ty patrzysz na to z innego kraju (nie mieszkasz w Polsce z tego co się orientuję), Ciebie nie dotyczy brak pracy w Polsce (dla młodych, starych), brak perspektyw dla młodych. W Polsce afera goni aferę, państwo łupi obywateli z każdej strony i tylko patrzy jak tu nam utrudnić życie. Pracujemy dużo i ciężko, a zarabiamy bardzo mało w porównaniu z innymi krajami UE. Nic dziwnego, że wynik wyborów prezydenckich w Polsce był taki jaki był. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 20:49 plater-2 napisała: > 11 lipca – został powołany rząd Hanny Suchockiej. Tak myślałam, że chodzi Ci o powołanie rządu Suchockiej. Nie rozumiem tylko co masz jej do zarzucenia, przecież to za jej premierostwa został podpisany konkordat. A z tego co zdążyłam się zorientować po Twoich wpisach, Ty jesteś za konkordatem. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 21:06 tak, pamietam, choć jeszcze szczyl byłam, nie mogłam głosować co roku świętuję- ot, tak prywatnie, we wdzięczności dla historii. piękny dzien to był! Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 21:21 Właśnie rozmawiałam z moja polska przyjaciółka. która musiałam wesprzeć bo jest załamana wyborami a ja jestem jednak optymistka i uważam ze cokolwiek sie nie zdarzy to Polska da radę. Jak chodzi o trzynastego grudnia to gdzieś w necie sa moje wspomnienia jak znajdę to podrzucę. A jak chodzi o czwartego czerwca to byłam w ciąży z Juniorem na bawarskiej wsi i śledziłam na zmianę niemieckie media i Wolna Europę i cały czas płakałam. , nie mogłam uwierzyć ze co widzę i słyszę sie dzieje naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 21:32 Mam problemy ze skopiowaniem mojego wpisu wiec wrzucam cały watek , tam znajdziesz opis mojego stanu w dniu wprowadzenia stanu. forum.gazeta.pl/forum/w,16256,18534674,,Stan_wojenny.html?v=2&wv.x=1 Polecam całe forum , Herbata z musztardowki , zeby młodzież mogła zobaczyć jak mamuty żyły w PRL. ten kto nie żył na codzień , lata całe w systemie totalitarnym nie zrozumie. I bardzo dobrze bo to nie sa miłe wspomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Czwart czerwca. 04.06.15, 21:44 Naprawdę?! jan.kran napisała: > Mam problemy ze skopiowaniem mojego wpisu PS Są tacy, którzy rzeczywiście mogą pamiętać stan wojenny jako traumę. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Czwart czerwca. 05.06.15, 01:03 pamietam i nie pamietam jednoczesnie, tzn. splywa mi. Podobnie,jak 13 grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Czwart czerwca. 05.06.15, 03:52 Pewnie. I plakaty "w samo poludnie" . 13 grudnia tez pamietam i strajki w 80tym tez . Pamietam jak w 89 ludzie sie cieszyli, ze nareszcie w Polsce zacznie byc normalnie. Ale dosc szybko zwatpilam, bo sejm zajal sie na glugie tygodnie dyskusjami o koronie i zlotych pazurach, zamiast o padajacej gospodarce. Wtedy stwierdzilam, ze szybko dobrze nie edzie i potrzeba co najmniej dwoch pokolen i jakies 20 lat, zeby zaczelo byc normalnie. Okazalo sie, ze jak zwykle jestem niepoprawna optymistka. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Czwart czerwca. 05.06.15, 10:07 pamiętam, chociaż młodziutka (dzieciuch) jeszcze byłam, i co roku przypominam sobie- w tym dniu mam urodziny,a moze właśnie dlatego, ze mam w tym dniu urodziny, to przy okazji nie zapomnę nigdy i tej daty, nawet jak będę stara i będę mieć demencję. Odpowiedz Link Zgłoś