20.06.15, 13:27
mam do was pytanie odnośnie nauki języka angielskiego. Córka l. 6 idzie do 1 klasy, większość dzieci z jej grupy przedszkolnej idzie do różnych szkół prywatnych z argumentacją rodziców że tam jest dużo godzin języka angielskiego przeważnie 5-6 h, a że w normalnej szkole poziom angielskiego to stracony czas i "śmiech na sali", ale koszt takiej szkoły to ok 1,5 tyś miesięcznie. Córka idzie do publicznej szkoły i tak się zastanawiam nad tym językiem, bo w normalnej szkole to jest chyba 2 albo może 3 h języka i teraz czy:
a. zostawić na razie język szkole
b. szukać szkoły językowej i wozić na dodatkowe lekcje
c. lekcje indywidualne np. w domu, jeśli tak to ile razy w tygodniu, żeby to miało sens

Dodam jeszcze że córka chodziła do przedszkola w którym angielski był codziennie i jest pod ogromnym wrażeniem słownictwa jakie opanowała. Praktycznie ciężko mi ją złapać żeby nie znała jakiegoś słówka z zakresu sprzętów domowych, jedzenia, kolorów podstawowych pytań. Czy presja rodziców odnośnie nauki języka w tym wieku jest uzasadniona, jak myślicie? Co mi radzicie?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: angielski 20.06.15, 13:50
      Presja to za dużo powiedziane. Ale moim zdaniem dopilnować warto. A jak? To zależy od rozkładu dnia córki (ile godzin ma spędzać w szkole, w tym ewentualna świetlica i dojazdy), od środków finansowych i możliwości wspomagania językowego przez rodziców.
    • triss_merigold6 Re: angielski 20.06.15, 13:57
      Z powodu samego języka to IMO bez sensu posyłać do niepublicznej szkoły.
      U syna w szkole od I klasy były 3 godziny angielskiego, uzupełniamy zajęciami dodatkowymi - 2 godziny - też w szkole, firma prywatna dostosowuje zajęcia do planu lekcji dzieci. Do tego filmy, gry, teksty piosenek po angielsku i starszak coś ogarnia, coraz sprawniej.
      • lily-evans01 Re: angielski 20.06.15, 16:08
        W dodatku tym młodszym dzieciom, w kl. 0-3 spokojnie wystarczy to, co wymieniłaś w ostatnim zdaniu.
        Świadome używanie języka i świadoma komunikacja plus możliwość wprowadzenia większych, dodatkowych partii materiału, to na zdrowy rozum klasa V, VI, a jak dziecko chętne, to i IV. Wcześniej - pieniądze wydawane trochę bez sensu, o ile nie żyjesz w środowisku dwujęzycznym.
        Moja córka ma te 5 godzin. W klasie jest dziewczynka, do której przyjeżdża dodatkowo nauczycielka do domu. Dziecko zna po prostu ciut więcej słówek, nie ma mowy o czynnym komunikowaniu się. A na sprawdzianach dzieci nie uczone dodatkowo dostają dokładnie takie samo 100% punktów, jak i tamta dziewczynka.
        Faktyczna nauka języka w szkole prywatnej miałaby miejsce wtedy, gdyby dziennie z 30% lekcji było prowadzone w tym języku i obowiązywałaby w ich czasie wyłącznie komunikacja w tym języku, na każdy temat.
    • ciezka_cholera Re: angielski 20.06.15, 16:15
      Macie kablowke? Wystarczy poprzestawiac ustawienia na kanalach z bajkami, zeby wszystkie szly w oryginalnej wersji jezykowej. Dziecko znacznie wiecej sie nauczy ogladajac ulubione kreskowki niz na kursach.
    • black_halo Re: angielski 20.06.15, 16:18
      Nie ma zadnego sensu. Kup pare bajek i puszczaj w oryginale. Oslucha sie z jezykiem, zlapie rytm i akcent a za pare lat wiecej skorzysta z lekcji bo bedzie miala w glowie naturalny juz szyk zdan, sporo slownictwa itd. Prowadze taki eksperyment na siotrzenicy mojego faceta i jak na czterolatke to zalapala bardzo duzo polskiego slownictwa i potrafi wymowic nawet dosc trudne dla obcokrajowcow slowa.
    • atena12345 Re: angielski 20.06.15, 16:28
      Ja akurat jestem zdania, że jeśli masz możliwości czasowo-finansowe, to warto zapisać dziecko na dodatkowy angielski jak najwcześniej. Może na początku efektów nie będzie widać, ale w IV-V klasie już tak.
      • chocolate_cake Re: angielski 20.06.15, 16:36
        Na dodatkowy angielski oczywiście że warto ( zajęcia w małej grupie w formie zabawy) ale niekoniecznie od razu do prywatnej szkoły z wysokim czesnym.
        Uczę angielskiego w liceum i naprawdę nie widać żeby ci, którzy uczyli się w wieku 6 lat umieli więcej niż ci, którzy zaczynali w wieku 8 lat i mieli tylko 2 godziny w tygodniu. Spokojnie wystarczą 2 godziny w szkole i jakiś kurs. A nawet zajęcia na popołudniowym kursie od czwartej klasy a teraz słuchanie piosenek, bajek itp
        • atena12345 Re: angielski 20.06.15, 16:38
          miałam oczywiście dokładnie to samo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka