Dodaj do ulubionych

co gorsze? podloga

17.07.15, 08:45
do pokoju dziecka?
wykladzina - wiadomo przy odpieluszaniu leje wiec do wymiany/prania po odpieluszeniu
czy parkiet - lomot nieziemki za kazdym razem gdy dziecku z lapy wypadnie klocek za to przeciera sie i jak nowa...
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: co gorsze? podloga 17.07.15, 08:55
      A może tzw. linoleum? Miękkie, "przecierne", ciepłe; teraz jest mnóstwo ładnych wzorów do wyboru, nie tylko pseudoparkiet w jodełkę i karo wink Jak dziecko podrośnie, to zmienisz na parkiet lub wykładzinę.
    • lilly_about Re: co gorsze? podloga 17.07.15, 08:59
      Ja mam deski. Błogosławieństwo.
    • solejrolia Re: co gorsze? podloga 17.07.15, 09:09
      parkiet?
      parkiet jest właśnie super.
      nieziemski łomot? to jedynie na kiepskiej jakości panelach masz. nie na parkiecie.
      chyba, ze przewrócisz krzesło, czy spadną książki z półki- to faktycznie jest hałas,
      ale i wykładzina tego nie wytłumi, bez przesady.

mamy parkiet, a dopiero w newralgicznych miejsch, gdzie odbywała się główna zabawa, poukładałam puzzle piankowe jako dywan- jak się coś rozlało, czy pobrudziło, brałam dany element do wanny, szybki prysznic, i po temacie. jak młoda podrosła, to kupiłam po prostu dywanik.
    • kalina_lin Re: co gorsze? podloga 17.07.15, 09:10
      Parkiet/deski/dobre panele lepsze. Na wierzch w strefie zabaw klockowych można jakiś dywanik położyć, milej siedzieć na podłodze i trochę hałas przytłumi. A jak się poplami łatwiej wyczyścić, albo wyrzucić.
    • lauren6 Re: co gorsze? podloga 17.07.15, 09:20
      Jak nie będziesz odpieluchowywala na siłę to ile razy ci się posika na podłogę? 2-3? Żaden problem. W ogóle bym się nie kierowała sikaniem dziecka.

Polecam parkiet + tani dywan, który po przeżyciach nie będzie żal wyrzucić.
      • ophelia78 Re: co gorsze? podloga 17.07.15, 10:38
        >Jak nie będziesz odpieluchowywala na siłę to ile razy ci się posika na podłogę? 2-3?

Dokładnie, jesli odpieluchowanie przebiega "w zgodzie z dzieckiem" a nie na siłę, to dramatu nie będzie.

> Polecam parkiet + tani dywan, który po przeżyciach nie będzie żal wyrzucić.

Racja. Tym bardziej, że po okresie odpieluchowania przyjdzie jeszcze czas na: mamo, soczek się wylał / mamo, farbki się rozchlapały / mamo, cośtam...
        Kup niedrogi dywan z krótkim włosiem i najlepiej w drobny wzór, wtedy ew. plam nie widać. Bo dziekco sporo się bawi na podłodze, siedzenie tyłkiem na dechach to jednak nic szczegolnie przyjemnego.
        Ja u Młodego mam dywan z Ikea, wprawdzie wzór nie jest drobny, ale też dziecko mam już starsze. Guziki wyglądają super smile
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70251740/
      • flo-bo Re: co gorsze? podloga 17.07.15, 11:53
        Zgadza się przy odpieluchowaniu w zgodzie z dojrzałością dziecka do tego "działania" smile- moje raz i to z mojej winy-myslalam że chodzi o coś innego, drugie zagluszylo komunikat. Parkiet ok, zmywa się spoko, hałas mniejszy niż przy panelach, można np. dywan z ulicami kupić, to będzie ciepło w tyleczek i ponowić się można, a że tanie to wyrzucić nie szkoda, pierze się ok.
    • beatazet Re: co gorsze? podloga 17.07.15, 10:33
      dywan
      • dolores12 Re: co gorsze? podloga 17.07.15, 10:45
        Łomot to chyba na panelach, nie na parkiecie. Parkiet jest idealny wszędzie, nie tylko do pokoju dziecka. Wykładzina to siedlisko roztoczy i brudu.
      • andaba Re: co gorsze? podloga 17.07.15, 10:46
        Linoleum smile

Choć moje akurtat na dywanie odpieluszane i dywan nie ucierpiał, ale ja pojętne dzieci miałam.

Można kupić wykładzinę dywanową, taką dziecinną i potem po kilku latach i tak się ją wywala. Albo i nie, moi synowie nadal mają podłogę w ulice smile
    • katriel Re: co gorsze? podloga 17.07.15, 10:56
      > do pokoju dziecka?
      > wykladzina - wiadomo przy odpieluszaniu leje

Moje dzieci przy odpieluchowywaniu posikały się w majtki w sumie jakieś 15 razy.
      Z tego dokładnie ani razu we własnym pokoju. (Nie licząc wpadek nocnych, ale te z kolei wsiąkały w pościel a nie w dywan).
    • kwietniowka2011 Re: co gorsze? podloga 17.07.15, 11:08
      jeśli dziecko będzie naprawdę gotowe do odpieluchowania (i zdrowe) to jest duża szansa że nastąpi to w 3 dni i bez sikania na podłogę
    • gulcia77 Re: co gorsze? podloga 17.07.15, 11:34
      U mnie były deski położone i na to, na początku piankowe puzzle, świetnie wygłuszają, a jak się pobrudzi, to do prysznica i czyste. Później był dywan w ulice, a teraz ma dywan w kształcie piłki do nogi - to już sam wybierał. Deska trzyma się świetnie, po 9 latach praktycznie nie jest zniszczona.
    • run_away83 Re: co gorsze? podloga 17.07.15, 11:39
      Parkiet/panele z wyższej półki (nie laminowane tylko kompozytowe), położony na zrobioną przez profesjonalistę warstwę izolacyjno-wyciszającą. Plus, w miejscu gdzie jest uskuteczniana zabawa klockami, samochodzikami, etc, dywan - albo taki zdatny do prania w pralce, albo taki, który bez żalu wywalisz jak w wyniku wypadków przy odpieluszaniu straci walory estetyczno-użytkowe. Ewentualnie coś innego zamiast dywanu - nieźle się sprawdza koc piknikowy albo duża mata gimnastyczna (taką jaką mają w szkołach i przedszkolach).
    • bei Re: co gorsze? podloga 17.07.15, 11:56
      Parkiet plus maly dywanik do zabawy klockami smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka