Dodaj do ulubionych

Samolotem po Polsce.

20.07.15, 11:39
Lecimy w Polsce pierwszy raz, z Modlina do Wrocławia ryanairem. Za miesiąc. Mam kilka pytań do doświadczonych podróżniczek. Czy jeśli kupiłam "gołe" bilety, bez rezerwacji miejsca, wykupu bagaży (lecimy tylko z podręcznym), bez ubezpieczenia (mamy z innego tytułu, takie typowe, ogólne), to dobrze zrobiłam? Czy powinnam wykupić? Czy ma znaczenie, kiedy zrobię odprawę online? Czy im wcześniej tym lepiej? Czy nie ma znaczenia?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 11:43
      Dobrze kupilas. Nigdy nie biore tych ekstra opcji i spokojnie lecimy. Niestety dojazd na Modlin kosztuje mnie wiecej niz bolet i to jest bardzo slabe...
      • ewa_mama_jasia Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 11:49
        No niestety. Planujemy jechać do Modlina samochodem i tam go gdzieś zostawić na kilka dni.
        • kamyk.w.skarpecie Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 11:53
          Pomysł co najmniej dziwny. Biorac pod uwagę czas dojazdu do Modlina, odprawę, lot, transfer z wrocławskiego lotniska, dawno dojedziecie do Wrocławia S8.
          • dyzurny_troll_forum Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 12:02
            kamyk.w.skarpecie napisała:

> Pomysł co najmniej dziwny. Biorac pod uwagę czas dojazdu do Modlina, odprawę, l
            > ot, transfer z wrocławskiego lotniska, dawno dojedziecie do Wrocławia S8.

Muszę się zgodzić, powiedziałbym nawet, że absurdalny! Chyba, że chodzi o to, żeby się dziecko samolotem przeleciało wink

A S8, piękna, równa, pusta.... aż szkoda, że jeszcze nie dociągnięta do samej Wawy....
            • wioskowy_glupek Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 13:24
              Dokładnie absurd big_grin ale niech się dzieciak cieszy... wink
              • ewa_mama_jasia Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 13:41
                Raz - niech się cieszy, dwa - niech wie, że są różne możliwości dojazdu. I niech w praktyce wypróbuje. Celowo ostatnio jechaliśmy do Mosznej pociągiem i autobusem, na który trzeba było poczekać i potem dojść 3 km.
          • ichi51e Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 12:57
            Bzdura. Lot trwa 45 min odprawy itd nie ma - w sumie wychodzi jakies 3 godziny podrozy i dziecko ma frajde (za bilet placilam 9pln).
        • prochottka1 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 11:54
          termin odprawy nie ma znaczenia

podczas tak krótkiego lotu nie sa potrzebne te wszystkie "extra"
          miejsce z przodu i przy oknie itd
          za to wszystko sie płaci i to sporo
    • depompadur Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 11:52
      Bardzo dobrze zrobiłaś. Odprawa online jest dostępna dopiero 7 dni przed wylotem. Ja z tych co robią to raczej w pierwszym dostępnym dniu. Uwaga przy podróży z dzieckiem! Lepiej wziąć paszport, dowód tymczasowy lub nawet zwykła legitymację szkolną. O ile w LOT niczego nie sprawdzali, to już w Ryanair miałam z tym problem.
    • mw144 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 12:00
      Dobrze zrobiłaśsmile Nie wiem gdzie chcesz zostawić samochód, ale lotniskowy parking kosztuje 50zł/dobę, więc chyba taniej będzie dojechać komunikacją publiczną. Przy rezerwacji biletów jest zniżka na parking, ale jak już kupiłaś, to po ptokach.
      • ewa_mama_jasia Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 12:16
        No to pojedziemy komunikacją publiczną. Dzięki za info, nie sądziłam że tak zdzierają. Mam miesiąc, żeby zaplanować szczegóły.
        • ichi51e Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 12:58
          Komunikacja niestety porazka - niby jest pociag i autobus ale mi sie jeszcze nie udalo zgrac tego tak zeby pasowalo (lot poranny)
          • ichi51e Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 12:59
            Niestety najlepiej zeby ktos odwiozl...
            • ewa_mama_jasia Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 13:42
              Tak miało być, ale mąż pozazdrościł i postanowił lecieć z nami smile
      • kammik Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 12:58
        mw144 napisała:

> lotniskowy parki
        > ng kosztuje 50zł/dobę, więc chyba taniej będzie dojechać komunikacją publiczną.

Ten przy samym lotnisku może i tak, ostatnio zostawialiśmy samochód na parkingu Orange, tam się płaci 50 za 3 dni.
        Ze zbiorkomów najdroższy jest chyba Modlin bus, najtańsza kolej (bodajże 17 zł za pociąg + bus na lotnisko)/

• wioskowy_glupek Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 13:27
          W Ryanairze nie ma w ogóle rezerwacji miejsc, siada się gdzie wolne ? Jak leciałam wizzairem to miałam konkretne miejsce zarezerwowane, oczywiście dopłaciłam tylko za miejsc przy oknie.
          Ceny dojazdów na lotniska to absurd, leciałam z Pyrzowic - bilet KTW - Pyrzowice 27 zł w 1 stronę - pojechałam za 8 z przesiadką w Bytomiu - co prawda jechałam tyle ile trwał lot do Londynu ale nie dam się sfrajerzyć sorry...
          • joa66 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 15:42
            W ryanairze (przynajmniej międzynarodowym) jest rewerwcja miejsc (dopłata)
            • malowanka06 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 15:46
              po Polsce też jest, odprawę można wtedy robić msc przed ale chyba płatne 40e od osoby. W każdym bądź razie dużo za dużo i nie wiem czy ktoś robi na tak krótkie loty
              • joa66 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 15:57
                Nie wiem czy to zalezy tylko od długości lotu. Ja wykupuję, bo nie chce mi się stac w kolejkach do odprawy- wolę sobie posiedzieć i wiem, że będę siedziała tam gdzie chcę (czyli przy przejsciu i z przodu).

• malowanka06 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 16:04
                  ale odprawić musisz się i tak online, więc kolejki, czy masz czy nie masz wykupionego miejsca, niwelują się. Chociaż odprawę w sumie też możesz zrobić na lotnisku co w przypadku ryanair również jest dużo za dużo płatne.
                  • joa66 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 18:03
                    Mam na myśli odprawę już w "bramce", po on-line - zawsze stoi tłum gotowy do biegu po najlepsze miejsca. Ustawiają się już z godzinę przed otwarciem bramki. Teoretycznie sa dwie kolejki, bo jest też priority, ale odkąd wprowadzili możliwośc wykupienia miejsca zdecydowanie wolę te opcje.
                    • aurinko Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 20:48
                      Bieg po najlepsze miejsca? Przecież miejsca są numerowane, na karcie pokładowej po odprawie online jest drukowany numer bezpłatnego miejsca.
                      • kamika0 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 21:03
                        Do Anglii też? Mam wykupione bilety na września, ale pierwszy raz będziemy lecieć. Też tymi liniami.
                        • aurinko Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 21:10
                          Nie wiem, na krajowych kupowałam tydzień temu. W Anglii to chyba się nie "biją" o miejsca wink
                          • kamika0 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 21:16
                            My mamy wykupione dwa bilety do Anglii, tam i za tydzień z powrotem. Pytam czy przy odprawie online tydzień przed odlotem też dostaniemy wyznaczone miejsca za darmo.
                        • malowanka06 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 22:07
                          tak do Wielkiej Brytanii też. Robisz odprawę tydzień przed online, na karcie pokładowej, którą musisz wydrukować masz już przydzielone miejsce i je zajmujesz. Dodatkowo masz napisane, którym wejściem sugerują wejście do samolotu wink
                          odprawa online działa 7 dni przed lotem więc jeśli w WB będziesz np dokładnie 7 dni to odprawę robisz tam.
                          Ważne jest wydrukowanie tej karty pokładowej bo bez niej też się słono płaci smile
                          tam za każdy brak się słono płaci smile
                          • joa66 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 22:11
                            BTW Niedawno (czerwiec) do Rzymu (ryanair) odprawiałam się 30 dni wcześniej.
                            • joa66 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 22:15
                              sorry, ale 30 dni to chyba tylko wtedy kiedy chcesz wykupić wybrane miejsce.
                          • kamika0 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 22:17
                            Dziękuję bardzo za podpowiedzi. To znaczy że jak dolecimy to od razu powinniśmy tam zrobić odprawę online na powrót. Tak?
                            A miejsca będą razem. May wykupione dwa bilety, gdzieś obiło mi się o uszy że możemy siedzieć osobno. Czy tak? Karty wydrukujemy oczywiście.
                            Nie mam pojęcia co i jak, jak już będziemy na lotnisku we Wrocławiu. Gdzie po kolei sie kierować, ile czasu przed odlotem itp. .....więc jeśli nie problem......wink
                            • malowanka06 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 22:26
                              może nie musicie jej robić od razu. Masz na to czas chyba do 2h przed odlotem. Zatem w dniu wyjazdu możesz nawet się odprawić online ale nie przekraczając tych magicznych 2h. Siedzieć powinniście razem lub może dzielić was przejscie bo miejsca są co 3: ABC-korytarz-DEF (A i F przy oknie). Najbezpieczniej być ok 1,5h przed odlotem, za szybko też nie ma sensu. Ryanair zamyka bramki 30 min przed odlotem.
                              We Wrocławiu kierujesz się na prawo od wejścia, są tam bramki, dajesz wydruki skanują je, potem rzeczy na taśmę i przechodzicie. Po przejsciu, w hali odlotów masz mnóstwo siedzeń, przy oknach takiej jakby lezaki. Mozecie sobie spacerowac. A potem zapowiedzą, że czas ustawiać się do bramki i tyle smile
                              Bezpiecznej podrózy.
                              • kamika0 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 22:36
                                Aż półtora godziny przed odlotem? To po co oni tak szybko w te bramki wpuszczają, a jeszcze tyle do odlotu. Co tam robić za bramką, szwendać się bez sensu? A można tam coś wypić, zjeść?
                                Czy jeśli miałabym życzenie siedzieć koło okna, to co wtedy? zapłacę?
                                Rozumiem że miejsca przydzielają kolejno i nie mam wpływu na to gdzie siedzę.
                                • aurinko Re: Samolotem po Polsce. 21.07.15, 08:44
                                  kamika0 napisała:

> Czy jeśli miałabym życzenie siedzieć koło okna, to co wtedy? zapłacę?

Jeśli chcesz mieć konkretne miejsce to wykupujesz sobie takie, jakie Ci odpowiada (z dostępnych wolnych miejsc). Ewentualnie możesz próbować zamienić się z kimś, kto dostał przy oknie, ale nie wiadomo czy ktoś się w ogóle na zamianę zgodzi.

> Rozumiem że miejsca przydzielają kolejno i nie mam wpływu na to gdzie siedzę.

W bezpłatnych nie masz wpływu na to gdzie siedzisz.
                                • malowanka06 Re: Samolotem po Polsce. 21.07.15, 10:06
                                  1,5 h przed odlotem to bezpieczna godzina. Teraz jest wiele lotów czarterowych+normalne rejsowe. Każdy musi przejść kontrolę, wypakować/spakować rzeczy do/z pudełek. To trochę czasu zajmuje.
                                  W hali odlotów masz normalne sklepy,kioski- możesz się potem poszwędać. Toaleta, poobserwować odloty. Ok 20 min przed odlotem, zazwyczaj już siedzisz w samolocie. To 1,5 h wcale nie jest strasznie dużo. To jest bezpieczna granica, a w poczekalni zobaczysz ile już ludzi siedzi i byli jeszcze wcześniej smile
                                  Wypić/zjeść możesz- jest wiele sklepów, punkty gastronomiczne. Tylko pamiętaj, że to lotnisko i np mała woda 05, kosztuje ok 6 zł smile
                                  jeśli masz życzenie siedzieć na konkretnym miejscu- możesz się odprawić msc przed odlotem, wybrać to miejsce i zapłacić 40e za usługę smile
                                  Inaczej nie masz wpływu, przydziela po kolei jak się ludzie odprawiają.
                                  • kamika0 Re: Samolotem po Polsce. 21.07.15, 16:09
                                    Rozumiem i jeszcze raz bardzo dziękuję.
                                    Czy można przez bramkę wnieść swoją wodę kupioną poza lotniskiem i potem wziąć ją do samolotu? Ja bez wody nie potrafię się obejść. Jestem cukrzykiem i akurat na godzinę odlotu przypada godzina mojego posiłku, znaczy jak będę już za bramką a przed odlotem. Czy mogę do sali odlotów wnieść swoją kanapkę, czy tam muszę kupić coś by przegryźć przed odlotem?
                                    • sumire Re: Samolotem po Polsce. 21.07.15, 16:23
                                      Nie. Wodę na 200% każą wyrzucić, chyba że przelejesz ją do 100-mililitrowych opakowań. Jedzenie można brać.
                                    • malowanka06 Re: Samolotem po Polsce. 21.07.15, 20:11
                                      100 ml opakowania puste możesz kupić w Rossmannie, tam wlać wodę. Nie wiem jak u cukrzyków, jak się ma jakieś zaświadczenie czy można. Sprawdź FAQ linii lotniczych.
                                      We Wrocławiu kazali mi wyrzucić wodę 0,5l- nie otwartą, mówiłam, że dla córki ale nic to.
                                      Z kolei np na Modlinie, ta sama sytuacja i pozwolili ją przenieść.
                                      • kamika0 Re: Samolotem po Polsce. 21.07.15, 20:35
                                        Dzięki, ostatecznie wodę sobie kupię na sali. Trudno, ważniejsza kanapka.
                      • joa66 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 22:04
                        To widocznie się zmieniło. Sorry, ale kiedyś miejsca nie były przyporządkowane. Tylko po co ludzie w takim razie ustawiają się w kolejce do gate'u na długo przed otwarciem? Może to mnie zmyliło, że cały czas nie są przydzielane. Ale i tak chyba pozostanę przy wykupywaniu miejsca - często podróżuję tylko z podręcznym, więc wolę siedziec z przodu, przy wyjściu i szybko wyjść z samolotu i lotniska.
        • agul86 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 13:40
          Są też inne parkingi w odległości max. 2 km od lotniska, dowiozą Cię pod terminal busem. Za dwutygodniowy postój w czerwcu płaciłam 85 zł.
    • malowanka06 Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 15:35
      Leciałam miesiąc temu ale w odwrotną stronę.
      Odprawę masz online 7 dni przed i wtedy przydziela ci miejsca, na których masz siedzieć. Ja robiłam 1 dnia a i tak bilety miałam lipne bo przy skrzydle co dzieciom zasłaniało widoki.
      Dowód dziecka sprawdzają.
      Z Modlina i do- jechaliśmy koleją z Centralnego. Kupujesz bilet rodzinny na stację Modlin, czas to ok 40 min. Na Modlinie czeka już autobus, który wiezie na lotnisko. Koszt to 5zł/osoba. Bilet kupujesz w automacie na lotnisku lub u pani "konduktor" w autobusie. Za 4 osoby wyszło nam 50 zł całość:pociąg+ten autobus.
      Bramki masz zamykane 30 min przed odlotem więc ok godziny musisz być wcześniej. Plecak, torbę będziecie pewnie mieć więc przez taśmę leci. Sam lot trwa ok 40 min, na pewno krócej niż masz podane na bilecie. Dłużej trwa lądowanie, startowanie, sprzedaż zdrapek i kosmetyków big_grin
      We Wrocławiu pod samym lotniskiem masz autobus 406, do centrum jedzie ok 20 min, zależy gdzie jedziesz. Bilety możesz kupić w każdym autobusie/tramawaju bo są automaty.
      ps. S8 już otwarta chyba do samej Warszawy więc czasowo wychodzi to samo smile
      • ewa_mama_jasia Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 15:52
        Dzięki za praktyczne porady,. Tego mi było trzeba smile

ps. S8 już otwarta chyba do samej Warszawy więc czasowo wychodzi to samo smile
        Tak, ale radochy by nie było smile
        • dido_dido Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 20:25
          Ewa, dokładnie taką samą wycieczkę zrobiłam swoim dzieciakom pod koniec maja. Tyle że mąż z nami nie leciał więc nas zawiózł i przywiózł na lotnisko więc odpadł problem parkingu.
          Co do miejsc to potwierdzam - przy odprawie online 7 dni przed wylotem miejsca są przydzielane.
          W samym Wrocławiu jak wyjdziesz z lotniska to po prawej stronie masz przystanek autobusowy dla 406. Rozkład sprawdzisz w internecie. Na przystanku jest biletomat, zresztą w autobusie też był. Do obu były kolejki. Bilety dobowe są w porównaniu z Warszawą tańsze, już nie pamiętam dokładnej ceny.
          Naszym głównym celem było zoo i afrykarium. Dotarliśmy tam bezproblemowo komunikacją miejską. Jeżeli będziecie w zoo to zdecydowanie odradzam bar Laguna w afrykarium - drogo, niesmacznie i zimne jedzenie.
          Dla nas to była super wycieczka. Planuję powtórzyć na wiosnę, tym razem do Gdańska
          • ewa_mama_jasia Re: Samolotem po Polsce. 20.07.15, 20:33
            Dzieki za pomoc. Mam nadzieje, ze wyjazd bedzie udany. Gdansk tez wymyslilam 😊 I Krakow 😊 Ale nie wszystko na raz.
    • kanna Re: Samolotem po Polsce. 21.07.15, 21:05
      Nie kupuj biletu "lotniskowego" na pociąg smile
      Kup na stacji (lub biletomacie) bilet do Modlina. Jest tańszy. Potem za 5 zeta autobus, płacisz u kierowcy. Na stacji w Miodlinie są elegancie kierunki na autobus.

Miejsca przydzielają raczej obok siebie, w czasie tej odprawy on-line. W potwierdzeniu biletu powinno być napisane, kiedy masz się odprawiać. Można już 30 dni przed odlotem (wtedy wybierasz miejsce i dopłacasz) lub bezpłatnie i bez wyboru 7 (chyba) dni przed.
      W kolejce nie musisz się ustawiać, miejsce masz przydzielone w czasie odprawy on-line. Więc lepiej od razu, jak można bezpłatnie, bo wtedy jest więcej miejsc "razem".

Wodę w opakowaniach po 100 ml. (możesz mieć ich 10).

Wymiary (bezpłatnego) bagażu są podane na bilecie. lepiej torba mniejsza, większe 'walizkowe", (ale mieszczące się w wymiarach) zabierają bezpłatnie do luku bagażowego (wyłapują w kolejce). Możesz mieć bezpłatnie bagaż + torebkę.

jak się nie odprawisz on-line, to możesz to zrobić na lotnisku, ale to kosztuje dodatkowo.
      • kamika0 Re: Samolotem po Polsce. 21.07.15, 21:42
        A czy waga tej wody będzie wliczona w wagę bagażu podręcznego?, bo tylko taki będziemy mieć.
        Piszesz >> Możesz mieć bezpłatnie bagaż + torebkę. <<
        Osobno? bo słyszałam że torebkę trzeba zmieścić w bagażu. My mamy zwykłe torby w wymaganych wymiarach.
        • malowanka06 Re: Samolotem po Polsce. 22.07.15, 11:49
          ja mam zazwyczaj plecak i torebke i nie ma problemu.
      • ewa_mama_jasia Re: Samolotem po Polsce. 22.07.15, 08:22
        Dzięki.
    • beverly1985 Re: Samolotem po Polsce. 22.07.15, 08:40
      Ematki- pogromczynie szos z apartamentu w centrum wwy do wroclawia jada w 3h! Bez wzgledu na korki, postoje na bramkach na autostradzie itd. Nie patrza tez na to, ze samolotem + taksowka jest taniej i fajniej.
      Uwielbiam samoloty i czesto latam po Polsce. Zawsze jest szybciej niz samochodem, tyle ze ja nie przybywam na lotnisko na 2h przed odprawa, a raczej w ostatniej chwili (akurat w Modlinie nie ma zadnych kolejek). Kiedys na Chopinie byla oddzielna bramka dla lotow krajowych, szkoda ze teraz nie ma.
      Chyba najgorsze lotnisko to Goleniow, do Szczecina dlugo sie jedzie. Ale Wroclaw, Poznan, Rzeszow - milo i tanio.
      • malowanka06 Re: Samolotem po Polsce. 22.07.15, 11:50
        na s8 bramek nie ma, ruch na szczęście nie jest wielki. Cenowo jednak jest podobnie, czasowo również
        samolotem nie masz zmęczenia kierowcy, dodatkowo wspomniana frajda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka