Dodaj do ulubionych

mięso z kraba

31.07.15, 11:29
Słuchajcie, kupiłam mięso z kraba. Chyba ugotowane, bo gotowe do jedzenia, ale tak do końca to nie wiem co z nim właściwie jest zrobione. Na pewno nie przyprawione. Ale okazuje się, ze tak samo to nam nie smakuje, bo gorzkie jakies takie.... Co z tym fantem zrobic? Pomysly, przepisy? Byle bez awokado, blagam...
Obserwuj wątek
    • snowbabe Re: mięso z kraba 31.07.15, 14:08
      Gorzkie? To dziwne.
      Ja z reguly robie salatke: na warstwie rukoli i roszponki ukladam mieso krabowe, polewam sosem z oleju szpinakowego i sosu sojowego i posypuje sezamem.
      • kjut Re: mięso z kraba 31.07.15, 14:12
        Myślisz, ze to oznacza, ze cos z nim nie tak? Bardzo wyraznie gorzkie jest...
        • ichi51e Re: mięso z kraba 31.07.15, 14:53
          Moze byc mieso zainfekowane ocean.si.edu/blog/bite-bitter-crab
          • arista80 Re: mięso z kraba 31.07.15, 14:58
            Dla mnie mięso kraba ma właśnie smak taki słodki, więc dziwne, że piszesz iż gorzkie. A co do sposobów wykorzystania, to możesz np. zrobić spaghetti, risotto, jakąś sałatkę. W necie jest pełno przepisów.
    • hamerykanka Re: mięso z kraba 31.07.15, 16:04
      Moga byc dwa powody, ze jest gorzkie. Jedno-ze zdecydowanie cos jest z nim nie tak, moze owe wspomniane pasocyty. Druga opcja, jesli to mieso z calego kraba, moze nie wyczyscili dokladnie tej musztardopodobnej substancji ze srodka, ktora jest wlasnie taka gorzka.
      W obu przypadkach, niestety mieso jest niejadalne.sad
      • kjut Re: mięso z kraba 31.07.15, 17:57
        No rzeczywiście tam jest takie coś co ma kolor musztardy... To tego być nie powinno?
        • hamerykanka Re: mięso z kraba 31.07.15, 18:28
          Nie. Powinno byc starannie wyplukane przed obrobka miesa. Nie wiem dokladnie co to jest (cos w rodzaju ikry?), ale jest paskudne w smaku i mala ilosc potrafi zepsuc cale mieso. Nie jest szkodliwe, tylko niezjadliwe. Trafilas po prostu na niedoczyszczone.
          My przy gotowaniu krabow w calosci otwieramy skorupe (maja taki trojkacik, ktory sie odlupuje, potem otwiera sie kraba na dwie polowki-i te brazowa maz wyciera starannie papierem. Dopiero potem nastepuje konsumpcja smile
          • kjut Re: mięso z kraba 31.07.15, 18:58
            coz... zawsze lepiej to niz pasozyty big_grin
            • hamerykanka Re: mięso z kraba 31.07.15, 21:40
              No nie? smile
    • princess_yo_yo Re: mięso z kraba 31.07.15, 22:14
      linguine z krabem. olej + posiekane chilli + czosnek przesmazyc przez chwile az przyprawy zaczna pachniec, dodac pare garsci bulki tartej i zrumienic. do tego wrzucic mieso kraba i tylko zagrzac, duzo cytryny i pare garsci rukoli, posiekana pietruszke. i to zaladowac na ugotowany makaron, posypac swierza rukola, swierza pietruszka i dodac troche oliwy z oliwek juz na talerzu.
      mam nadzieje ze nie zapomnialam o zadnym skladniku wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka