Dodaj do ulubionych

Ekspertyza/ocena techniczna auta

31.07.15, 22:09
po wypadku lub w razie awarii. Czy test komputerowy auta w autoryzowanym serwisie to ekspertyza/ocena techniczna czy nie?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Ekspertyza/ocena techniczna auta 31.07.15, 22:35
      a do czego ta ekspertyza?
      • slonko1335 Re: Ekspertyza/ocena techniczna auta 31.07.15, 22:43
        aaa zastawiam sie czy walczyć z ubezpieczeniem. Na wakacjach rozkraczyło nam sie auto i mam w warunkach assistance wpisane, że pokrywają koszty oceny technicznej pojazdu po wypadku lub w przypadku awarii. W aucie nawaliła elektronika, serwis do którego odholowano auto zrobił test komputerowy i dostaliśmy rachunek za ten test a nie jestem przekonana czy aby to my powinniśmy go pokryć.....
        • wapaha Re: Ekspertyza/ocena techniczna auta 31.07.15, 23:22
          Napisz do nich pismo z pytaniem, czy mogą Ci dopisać taki świstek do ubezpieczenia, że to co zrobili było ekspertyzą techniczną.
        • b.bujak Re: Ekspertyza/ocena techniczna auta 01.08.15, 12:43
          Z punktu widzenia technicznego diagnostyka komputerowa jest jak najbardziej elementem oceny technicznej (używam tego w pracy).
          Ubezpieczalnie jednak znane są z kombinowania jak tu nie zapłacić, więc ich interpretacja może przeczyć prawdzie inzynieryjnej smile
          • slonko1335 Re: Ekspertyza/ocena techniczna auta 01.08.15, 15:41
            No właśnie... co rozumieją przez tą ekspertyzę/ocenę akurat w warunkach nie wyjaśnione w definicjach-chociaż sama nie wiem czy to na moja korzyść czy wręcz przeciwniewink Nic to będziemy próbować odzyskać te pieniądze.
    • slonko1335 Re: Ekspertyza/ocena techniczna auta 03.08.15, 11:34
      Mam już książeczkę z warunkami i mam zapisane w ten sposób: ekspertyza techniczna-zorganizowanie i pokrycie kosztów wykonania oceny stanu technicznego ubezpieczonego pojazdu w kraju, na terytorium którego doszło do awarii lub wypadku.

Na infolinii pani oczywiście twierdzi, że test komputerowy w autoryzowanym serwisie do którego sami odholowali auto nie jest ekspertyzą techniczną. Mam zamiar się odwołać-odwoływałybyście się?
      Dodam, że auto w serwisie nie zostało naprawione, sprawdzono wszystkie układy i stwierdzono tylko, ze problem jest z elektroniką a nie są to sprawy techniczne, naprawa jest już w naszej gestii...
      • thea19 Re: Ekspertyza/ocena techniczna auta 03.08.15, 12:14
        wszystko chciej na pismie, przez telefon kazdy Ci powie co innego. jak odmowia na pismie, mozesz sie pobawic w pisanie pism z definicja ekspertyzy (zwlaszcza jesli owu sa nieprecyzyjne), na koncu zostaje skorzystac z pisma z podpisem i pieczatka adwokata. generalnie beda grac na zwloke i zmeczenie pacjenta. badz upierdliwa.
      • b.bujak Re: Ekspertyza/ocena techniczna auta 03.08.15, 18:33
        Skoro test komputerowy nie jest elementem oceny technicznej to w jakim celu został wykonany?? Wygląda na to, że pan z ubezpieczalni myśli, że każdy komputer sluzy do gier big_grin
        • b.bujak Re: Ekspertyza/ocena techniczna auta 03.08.15, 18:55
          i jeśli by na mnie padło to bym się klocila, bo ocena techniczna jest elementem mojej pracy a komputer diagnostyczny jest jednym z narzędzi...
          • anitat Re: Ekspertyza/ocena techniczna auta 24.09.20, 20:01
            Ocenę techniczną/ekspertyzę wykonuje rzeczoznawca a czy używa do tego komputera czy oczu/uszu/mierników/innych narzędzi zależy od tego co ocenia i nie ma w tym przypadku znaczenia.
            Podpięcie samochodu do komputera żeby zdiagnozować co tam jest nie tak nie jest ekspertyzą choć może być jej częścią. Niestety pracownik serwisu nie jest rzeczoznawcą.
            Skasowali Cię za podpięcie auta do kompa? Powinni to zrobić w ramach usługi. Pracuję w serwisie, nigdy nie doliczamy klientom do rachunku diagnostyki komputerowej bo to narzędzie pracy mechanika. To tak jakby skasować klienta dodatkowo w sklepie za użycie np. wagi.
      • wapaha Re: Ekspertyza/ocena techniczna auta 03.08.15, 19:21
        Odwołuj się i żądaj w odwołaniu by wskazali w warunkach OWU definicję ekspertyzy technicznej
    • gregory-gw Re: Ekspertyza/ocena techniczna auta 03.11.21, 19:43
      Polecam kontakt z Biuro Rzeczoznawcze - www.biurorzeczoznawcze.pl - najlepszy rzeczoznawca samochodowy jaki znam, wszystko wyjaśni. Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka