Dodaj do ulubionych

Brak meldunku

08.10.15, 21:53
Co może utrudnić brak meldunku kiedy mieszka się w innym mieście? Nie pracuje się, nie studiuje, tylko zamieszkuje.
Obserwuj wątek
    • ciri_77 Re: Brak meldunku 08.10.15, 22:03
      mnie od dawna nie utrudnia nic
      do spisu wyborców sie dopisałam, urzedy sa odmiejscowione, dzieci chodza do szkół wg miejsca zamieszkania
      • andziulec Re: Brak meldunku 09.10.15, 00:24
        Szkoła najmniej mnie martwi (SP dla dzieci niesłyszących). Nadal będę, przynajmniej jakiś czas, zameldowana w innym mieście. I tak się zastanawiam czy nie jest to przeszkodą w różnych sprawach.
        • peonka Re: Brak meldunku 09.10.15, 00:30
          Mnie to utrudniało życie tylko przy wymianie dokumentów - prawa jazdy, dowodu osobistego i dowodu rejestracyjnego. Poza tym nie odczuwam żadnych niedogodności.
          • andziulec Re: Brak meldunku 09.10.15, 00:36
            Peonko a możesz bardziej szczegółowo? Też mnie będzie czekała w dalszej przyszłości wymiana dokumentów. Jestem po prostu ciekawa jak to wygląda, dlatego dopytuję.
            • peonka Re: Brak meldunku 09.10.15, 02:00
              Zmieniłam nazwisko, a ponieważ planowałam przeprowadzkę do Anglii, chciałam mieć dokumenty z nowym nazwiskiem. Musiałam wiec wymienić prawo jazdy i dowod osobisty. Dowodu rejestracyjnego w końcu nie wymieniłam. Problem w tym, że wszystko wyrabiasz w miejscu zameldowania stałego. Do dowodu musisz się stawić osobiście 2 razy - złożyć wniosek i odebrać, a prawko mogą Ci przeslac do wydziału komunikacji tam, gdzie masz meldunek czasowy (nie wiem czy bez meldunku jakiegokolwiek w nowym miejscu to zadziała, ja mialam), ale wniosek składasz tez w miejscu zameldowania stałego.
              Za to paszport juz możesz sobie wyrobić bez rejonizacji smile
              • hiacynta333 Re: Brak meldunku 09.10.15, 02:36
                Do dowodu też nie potrzebny jest żaden meldunek. Teraz w sierpniu mój siostrzeniec wyrabiał dowód.
                Na stałe mieszka w Szkocji, na dzień dzisiejszy nie ma w Polsce żadnego meldunku, tylko adres do korespondencji podał mój. Wyrobił dowód bez żadnego problemu.
                • sengas Re: Brak meldunku 09.10.15, 06:45
                  A co z prawkiem? Rozumiem, że musi mieć angielskie?
                  A co jak ktoś nie ma stałego meldunku nigdzie? Czy coś się zmieniło w tej kwestii?
                  • ela.dzi Re: Brak meldunku 09.10.15, 07:43
                    Jak ktoś nie ma stałego meldunku, to może wyrobić dokumenty gdziekolwiek. Tak samo jakby je zgubił. Jak zmieniałam dokumenty po ślubie, to musiałam jechać do miejsca zameldowania. Może teraz coś się w tej kwestii zmieniło.

Mieszkam 9 lat poza miejscem zameldowania i jedynymi problemami była zmiana dokumentów, płatna szkoła rodzenia dla kobiet niezameldowanych i brak punktów za meldunek przy rekrutacji do żłobka.
                • peonka Re: Brak meldunku 09.10.15, 09:43
                  Możesz dostać dowód calkiem bez meldunku, ale jeśli meldunek masz, musisz dowód wyrabiać tam, gdzie jesteś zameldowana.
                  • aankaa Re: Brak meldunku 09.10.15, 10:08
                    dowód i paszport można wyrobić w każdym urzędzie, bez względu na miejsce zameldowania (w zeszłym roku tak wymieniałam na aktualne)
                    • peonka Re: Brak meldunku 09.10.15, 16:51
                      Z dowodami to się zmieniło od marca 2015, ja swój wyrabialam rok wcześniej, dzięki za info!
                      • aankaa Re: Brak meldunku 09.10.15, 22:28
                        fakt, paszport zmieniałam rok temu, dowód w kwietniu
        • anty_nick Re: Brak meldunku 09.10.15, 22:23
          andziulec napisała:

> Szkoła najmniej mnie martwi (SP dla dzieci niesłyszących). Nadal będę, przynajm
          > niej jakiś czas, zameldowana w innym mieście. I tak się zastanawiam czy nie jes
          > t to przeszkodą w różnych sprawach.

nic a nic smile
    • dziewczyna_bosmana Re: Brak meldunku 09.10.15, 08:44
      Mój mąż jest zameldowany w swojej rodzinnej miejscowości a od dawna mieszka gdzie indziej. Adres do korespondencji ma tu gdzie mieszka a sprawy urzędowe załatwia w miejscowym urzędzie, zero kłopotów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka