Dodaj do ulubionych

wyniki badań

09.10.15, 09:56
Prosze o poradę, specjalsta za 2 tyg dopiero.
Leczę się na niedoczynność. Ostatnio przytyłam. Endo dał mi skierowania na cholesterol i inne - które sa w normie.
Cholesterol powyżej normy. Martwić się? czym obnizyc?
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: wyniki badań 09.10.15, 10:12
      Mocno przekroczone normy? Jeśli nie, to spokojnie. Podwyższony cholesterol jest typowy w niewyrównanej niedoczynności. Zrezygnuj z cukru i alkoholu, doprowadź sprawy tarczycowe do dobrego stanu i powtórz badania za jakiś czas.
      • dankaimirek Re: wyniki badań 09.10.15, 10:22
        do 190 norma, ja mam 207.
        • mary_lu Re: wyniki badań 09.10.15, 10:29
          To raczej drobnostka. Pewnie nie przygotowywałaś się do badania, nie miałaś kilku dni diety lekkostrawnej, a dzień przed nie unikałaś szczególnie cukru i tłuszczu?

Obniż indeks glikemiczny swojego jedzenia, całkowicie wyeliminuj cukier, zrezygnuj nawet z małych ilości alkoholu. Skup się na tarczycy. Jakie miałaś ft3 i ft4?
          • dankaimirek Re: wyniki badań 09.10.15, 10:43
            mary_lu napisała:

> To raczej drobnostka. Pewnie nie przygotowywałaś się do badania, nie miałaś kil
            > ku dni diety lekkostrawnej, a dzień przed nie unikałaś szczególnie cukru i tłus
            > zczu?
            >
            > Obniż indeks glikemiczny swojego jedzenia, całkowicie wyeliminuj cukier, zrezyg
            > nuj nawet z małych ilości alkoholu. Skup się na tarczycy. Jakie miałaś ft3 i ft
            > 4?

alkoholu nie piłam z 5 lat, nie jem tłusto. dzień wczesniej jadłam 3,4 łyżki miodu. Jem chudo, jestem na diecie kilka lat. Dziwne te wyniki.
            • mary_lu Re: wyniki badań 09.10.15, 10:47
              Nie dziwne. Normalnie i dość zdrowo jedzącym osobom na obniżenie cholesterolu wcale nie pomaga większe obniżenie tłuszczu, tylko cukru.

3-4 łyżki miodu dzień przed badaniem cholesterolu to nie był dobry pomysł.
              • dankaimirek Re: wyniki badań 09.10.15, 10:53
                mary_lu napisała:

> Nie dziwne. Normalnie i dość zdrowo jedzącym osobom na obniżenie cholesterolu w
                > cale nie pomaga większe obniżenie tłuszczu, tylko cukru.
                >
                > 3-4 łyżki miodu dzień przed badaniem cholesterolu to nie był dobry pomysł.

a to nie wiedziałam, byłam pewna że miód podwyżki glukozę która wyszła w normie.
        • ola_dom Re: wyniki badań 09.10.15, 11:12
          dankaimirek napisał:

> do 190 norma, ja mam 207.

To żadne przekroczenie.
          Kilka lat temu norma była do 200.
          A jeszcze parę lat wcześniej była do 240.
          Można zgadywać, co przede wszystkim wpływa na obniżanie tych norm...wink
          A przy niedoczynności, to i tak masz bardzo dobry wynik. Powinien się jeszcze poprawić, jak wyregulujesz tarczycę.
          Ale na pewno nie masz się czym przejmować.
        • 1matka-polka Re: wyniki badań 09.10.15, 11:56
          Był wysiłek przed badaniem? Jeżeli nawet przebiegłaś 200 metrów, to już cholesterol może się podnieść o 50 punktów. To badanie jest niemiarodajne. Kiedyś były wyższe normy, 240 bodajże.
          Medycyna tyle wie na temat wpływu odżywiania na organizm, że jakiś tam wpływ ma. Ale teorie produkuje na potęgę. Poczytaj sobie o hipotezie tłuszczowo-cholesterolowej. Skąd się te wszystkie przesądy na temat tłuszczów nasyconych wzięły, z paru badań, w dodatku źle zinterpretowanych.
          nowadebata.pl/2011/03/06/nauka-w-komisjach-czyli-polityczne-korzenie-hipotezy-tluszczowo-cholesterolowej/
    • rulsanka Re: wyniki badań 09.10.15, 12:03
      cholesterol całkowity to nie jest zbyt miarodajne badanie
      zrób pełny lipidogram

u mnie przy cholesterolu 200 i super lipidogramie (mam hdl powyżej normy a ldl i trójglicerydy poniżej) kardiolog zachwycała się, że z takimi wynikami miażdżyca mi nigdy nie zagrozi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka