dankaimirek 09.10.15, 09:56 Prosze o poradę, specjalsta za 2 tyg dopiero. Leczę się na niedoczynność. Ostatnio przytyłam. Endo dał mi skierowania na cholesterol i inne - które sa w normie. Cholesterol powyżej normy. Martwić się? czym obnizyc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mary_lu Re: wyniki badań 09.10.15, 10:12 Mocno przekroczone normy? Jeśli nie, to spokojnie. Podwyższony cholesterol jest typowy w niewyrównanej niedoczynności. Zrezygnuj z cukru i alkoholu, doprowadź sprawy tarczycowe do dobrego stanu i powtórz badania za jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: wyniki badań 09.10.15, 10:29 To raczej drobnostka. Pewnie nie przygotowywałaś się do badania, nie miałaś kilku dni diety lekkostrawnej, a dzień przed nie unikałaś szczególnie cukru i tłuszczu? Obniż indeks glikemiczny swojego jedzenia, całkowicie wyeliminuj cukier, zrezygnuj nawet z małych ilości alkoholu. Skup się na tarczycy. Jakie miałaś ft3 i ft4? Odpowiedz Link Zgłoś
dankaimirek Re: wyniki badań 09.10.15, 10:43 mary_lu napisała: > To raczej drobnostka. Pewnie nie przygotowywałaś się do badania, nie miałaś kil > ku dni diety lekkostrawnej, a dzień przed nie unikałaś szczególnie cukru i tłus > zczu? > > Obniż indeks glikemiczny swojego jedzenia, całkowicie wyeliminuj cukier, zrezyg > nuj nawet z małych ilości alkoholu. Skup się na tarczycy. Jakie miałaś ft3 i ft > 4? alkoholu nie piłam z 5 lat, nie jem tłusto. dzień wczesniej jadłam 3,4 łyżki miodu. Jem chudo, jestem na diecie kilka lat. Dziwne te wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: wyniki badań 09.10.15, 10:47 Nie dziwne. Normalnie i dość zdrowo jedzącym osobom na obniżenie cholesterolu wcale nie pomaga większe obniżenie tłuszczu, tylko cukru. 3-4 łyżki miodu dzień przed badaniem cholesterolu to nie był dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
dankaimirek Re: wyniki badań 09.10.15, 10:53 mary_lu napisała: > Nie dziwne. Normalnie i dość zdrowo jedzącym osobom na obniżenie cholesterolu w > cale nie pomaga większe obniżenie tłuszczu, tylko cukru. > > 3-4 łyżki miodu dzień przed badaniem cholesterolu to nie był dobry pomysł. a to nie wiedziałam, byłam pewna że miód podwyżki glukozę która wyszła w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: wyniki badań 09.10.15, 11:12 dankaimirek napisał: > do 190 norma, ja mam 207. To żadne przekroczenie. Kilka lat temu norma była do 200. A jeszcze parę lat wcześniej była do 240. Można zgadywać, co przede wszystkim wpływa na obniżanie tych norm... A przy niedoczynności, to i tak masz bardzo dobry wynik. Powinien się jeszcze poprawić, jak wyregulujesz tarczycę. Ale na pewno nie masz się czym przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: wyniki badań 09.10.15, 11:56 Był wysiłek przed badaniem? Jeżeli nawet przebiegłaś 200 metrów, to już cholesterol może się podnieść o 50 punktów. To badanie jest niemiarodajne. Kiedyś były wyższe normy, 240 bodajże. Medycyna tyle wie na temat wpływu odżywiania na organizm, że jakiś tam wpływ ma. Ale teorie produkuje na potęgę. Poczytaj sobie o hipotezie tłuszczowo-cholesterolowej. Skąd się te wszystkie przesądy na temat tłuszczów nasyconych wzięły, z paru badań, w dodatku źle zinterpretowanych. nowadebata.pl/2011/03/06/nauka-w-komisjach-czyli-polityczne-korzenie-hipotezy-tluszczowo-cholesterolowej/ Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: wyniki badań 09.10.15, 12:03 cholesterol całkowity to nie jest zbyt miarodajne badanie zrób pełny lipidogram u mnie przy cholesterolu 200 i super lipidogramie (mam hdl powyżej normy a ldl i trójglicerydy poniżej) kardiolog zachwycała się, że z takimi wynikami miażdżyca mi nigdy nie zagrozi Odpowiedz Link Zgłoś