Dodaj do ulubionych

"ratujcie maluchy" w MEN

17.11.15, 18:39
okazuje sie że to pierwsi goście w MEN! Specjaliści od edukacji w Polsce! Aferzyści!
Obserwuj wątek
    • mag1982 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 18:58
      A ja chyba i tak poślę córkę jako sześciolatkę, tak jak zamierzałam.
    • kawka74 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 19:01
      Państwo E. pewnie się modlą o to, żeby jednak nie wrócił obowiązek siedmiolatków, bo co oni poczną? (I za co?)
      • ichi51e Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 19:09
        moze wezma sie za ratowanie 5latkow przed zerowka bo jak na razie to zerowka dla 5latkow obowiazkowa i dziura sie robi
      • hermenegilda_zenia Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 20:40
        Oni poczną kolejnego potomka, który to już będzie - 5 czy 6
        • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 20:45
          a czy te ich dzieci w ogóle do szkoły chodzą?
        • isa_bella1 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 21:11
          zazdrościsz?
          • mysz1978 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 21:14
            o tym nie pomyslalam - czym sie zajma panstwo Elbanowscy jak juz uratuja rzesze 6-letnich maluchow???
            • kawka74 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 22:10
              Może będą zajmować się ratowaniem gimnazjalistów?
              • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 22:11
                kawka74 napisała:

> Może będą zajmować się ratowaniem gimnazjalistów?

albo maluchów przed ósmoklasistami wink
                • kawka74 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:19
                  Jakiś powód do toczenia wojny muszą sobie znaleźć, bo fundacja straci rację bytu.
                  Kiedy widzę panią E. w tv, mam ochotę zdrowo nią potrząsnąć i poprosić, żeby od...ła się od mojego dziecka i ratowała swoje, jakże liczne potomstwo, przed czym tylko chce, ekspertka od siedmiu boleści.
              • przeciwcialo Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 17:31
                Coś wymyslą bo inaczej do uczciwej roboty trzebaby sie zabrać. Ewentualnie będą rodzic kolejne dzieci to będzie z czego żyć.
                • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 21:41
                  przeciwcialo napisała:

> Ewentualnie będą
                  > rodzic kolejne dzieci to będzie z czego żyć.

napłodzą a potem ratują przed życiem wink
          • hermenegilda_zenia Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:57
            Państwo E znaleźli sobie po prostu sposób na biznes - założyli fundację, której być albo nie być zależy od ich obecności w mediach, a że z tego tytułu się utrzymują, bo pan E. jako prezes wypłaca sobie pensję to już nieistotny szczegół. Ot tacy są bezinteresowni w swoich poczynaniach. A przy okazji chyba myślą , że im więcej płodzą dzieci tym bardziej są wiarygodni.
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 22:30
              Rozumiem, że WOŚP też jest be, bo przecież Owsiak i cała jego rodzina się z niej utrzymują. Poza tym chyba nikt ci nie każe płacić na państwo E, więc co cię obchodzi, na jakie cele swoje pieniądze wydają inni ludzie?
              • kawka74 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 19.11.15, 18:17
                Z WOŚP przynajmniej ludzie mają jakiś pożytek, z Elbanowskich i ich wrzasków - pożytek jest zerowy.
        • aleksandra1357 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 21:34
          Za parę miesięcy będą mieli ósme dziecko.
          • olga727 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 19:21
            aleksandra1357 napisała:

> Za parę miesięcy będą mieli ósme dziecko.

No i co z tego ? Zazdrościsz,to też się postaraj o kolejne.
            • sid.le.niwiec Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 20:00
              Czego tu zazdrościć? big_grin
          • mamaa74 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 25.11.15, 13:16
            Bardzo dobrze, gratulacje dla Państwa Elbanowskich !!!!
            Niech rodzą się Polacy.
            Chyba, że ktoś woli żeby sprowadzili się do Polski muzułmanie i wysadzali
            się w powietrze, zabijając przy okazji niewinnych ludzi.
            Tak jak to było niedawno w Paryżu.

Sama jestem mamą odroczonego sześciolatka i bardzo się cieszę, że rodzice
            w końcu będą mieli wybór odnośnie wieku w którym posyłają dzieci do szkoły.

Czy ktoś z Państwa zastanowił się na tym, iż przed reformą rodzice którzy chcieli
            posłać 6-latka do szkoły musieli zbadać swoje dziecko w poradni czy jest gotowe
            do podjęcia nauki. Potem wystarczył jeden podpis pod ustawą i wszystkie 6-latki
            stały się z automatu gotowe do podjęcia nauki.
            Wprowadzającym reformę nie chodziło o dobro dzieci, ale
            o to, że rok wcześniej pójdą do pracy ( jak oczywiście znajdą pracę)
            i będą wpłacać składki do dziurawego ZUS-u.

BRAWO ELBANOWSCY
            • zofijkamyjka Re: "ratujcie maluchy" w MEN 25.11.15, 18:24
              mamaa74 napisał(a):

> Czy ktoś z Państwa zastanowił się na tym, iż przed reformą rodzice którzy chcie
              > li
              > posłać 6-latka do szkoły musieli zbadać swoje dziecko w poradni czy jest gotowe
              >
              > do podjęcia nauki. Potem wystarczył jeden podpis pod ustawą i wszystkie 6-latki
              > stały się z automatu gotowe do podjęcia nauki.

tak ktos sie zastanowił i wie, że przed reforma dzieci które przychodziły do I klasy były po zerówkach, które uczyły czytać i często pisać. Więc jak ktos wtedy wysyłam sześciolatka to oczywiste, że trzeba było zbadac czy sie nadaje.
    • majarzeszow Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 19:09
      ale wlasnie o to chodzi, by rodzice mieli wybór, a nie sztywny nakaz ! chcesz - wysylaj sobie i 5-latka, a mnie daj poslac 7-latka. W edukacji i szeroko pojetej oswiacie jest tyle do zrobienia, ze jedni Elbanowscy nie dadza rady, chocby nie wiem co.
      • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 19:12
        majarzeszow napisała:

> ale wlasnie o to chodzi, by rodzice mieli wybór, a nie sztywny nakaz ! chcesz -
        > wysylaj sobie i 5-latka

a jak chcesz to 12 latka wink
        • justyna-anna Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 19:20
          Bez przesady😈
          • iwoniaw Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 19:24
            Dlaczego zaraz "przesady"? Kimże jesteś, by innym rodzicom narzucać, że nie mogą posłać swego 12-latka z twoim 5-6-7-latkiem? big_grin
          • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 20:01
            no ale bądźmy konsekwentni albo dostosowujemy się do pewnych ustalonych reguł albo .....samowolka.
            moim zdaniem nie jest istotne czy te dzieci znajda si e w szkole w wieku 6 czy 7 lat byleby ten bałagan sie skończył. Wszystko szło wreszcie ku stabilizacji a tu trach!
      • justyna-anna Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 19:19
        Z ust mi to wyjęłaś. Jako matka chcę mieć prawo wyboru przy posyłaniu swojego dziecka do szkoły.
        Ps. Moja rejonowka nie jest gotowa na 6-latki. Klas jest dużo, na dodatek są liczne a szkoła pracuje w systemie zmianowym.
        • ichi51e Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 19:35
          a dlaczego nie chcesz miec wyboru odnosnie kiedy dziecko ma isc do zerowki?
          • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 20:04
            albo kiedy ma pójśc do gimnazjum wink pozostawmy rodzicom pełny wybór. Oni przeciez wiedzą wszystko najlepiej tongue_out
        • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 20:02
          justyna-anna napisała:

> Ps. Moja rejonowka nie jest gotowa na 6-latki. Klas jest dużo, na dodatek są li
          > czne a szkoła pracuje w systemie zmianowym.

ale to i 7 latek nie powinien tam być
        • memphis90 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 22:04
          8 lat temu nikt wyboru nie miał- do szkoły szły siedmiolatki, a 6- i 8- latki jak były wyjątkowo inteligentne/głupie. Dlaczego wówczas nikt nie widział potrzeby wojowania o "wybór", a teraz nagle każda chce mieć?
          • landora Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 08:23
            Też mnie to zawsze zastanawia.
            • hema14 Re: "ratujcie maluchy" w MEN- nie popieram wyboru 18.11.15, 09:50
              Właśnie.
              Ja mam już gdzieś to czy mają chodzić 6 czy 7 latki do I klasy, ale właśnie posiadanie wyboru było dla mnie najgorszym... NIE CHCĘ MIEĆ WYBORU bo przez to ma się tylko wątpliwości - tyle argumentów "za" i "przeciw" i ciężar decyzji na matce, miałam z tym ogromne dylematy, bo córka poszła jako 6-latka a po 3 latach syn do szkoły, czy zostać rok w przedszkolu? Powiększać różnicę wieku (klasowego) między moimi dziećmi - może w przyszłości syn będzie mówił, że uważałam go za głupszego?, rozdzielać z rówieśnikami z przedszkola (bo inne matki nie posyłały 6-latków), jak on się odnajdzie w nowej klasie, gdzie wszyscy o rok starsi? (córka dała sobie radę ale szczęśliwie trafiła na fajne dzieci) Jak to będzie gdy mając niepełne 17 lat jego koledzy z klasy liceum będą robili 18?? Tyle wątpliwości było, i byłam okropnie zła za ten wybór.
              • mag1982 Re: "ratujcie maluchy" w MEN- nie popieram wyboru 18.11.15, 10:15
                Mam ten sam dylemat choć córka nie ma jeszcze 5 lat. W przyszłym roku pójdzie do zerówki przedszkolnej ale co potem? Teoretycznie, biorąc pod uwagę jej rozwój, poradzi sobie w szkole jako sześciolatek ale co później? Chyba, że poszukam jej miejsca w szkolnej zerówce ale to też nie wiem. A już się cieszyłam, że jak na moją przyjdzie kolej to w końcu będzie porządek.
      • kub-ma Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 21:27
        majarzeszow napisała:

> W edukacji i szeroko pojet
        > ej oswiacie jest tyle do zrobienia, ze jedni Elbanowscy nie dadza rady, chocby
        > nie wiem co.

O przepraszam. Ci Państwo nie są dla mnie wystarczającymi ekspertami, żeby mi w tej oświacie mieszać. Ty będziesz miała tylko dzieci w szkole, którą kiedyś ukończą. Ja będę musiała jeszcze z tym sobie codziennie radzić
        • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 21:37
          kub-ma napisała:

> O przepraszam. Ci Państwo nie są dla mnie wystarczającymi ekspertami, żeby mi w
          > tej oświacie mieszać.

ale szanowna Pani minister będzie sie posiłkować ich "poradami"
      • memphis90 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 22:02
        Sztywny nakaz był, zdaje się, od 1800 roku i jakoś żyliśmy. A teraz nagle "nakaz" się nie podoba i każdy chciałby po swojemu.
        • aamarzena Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 00:03
          Ja też nie pojmuję tej nowej idei wolnego wyboru w sprawie obowiązku szkolnego. Jak to ma technicznie wyglądać? Program klasy I będzie ułozony pod sześcio- czy siedmiolatki? A Przygotowane przedszkolne? Dzieci będą dwa lata z rzędu klepać to samo czy osobny program dla dzieci, których rodzice deklarują posłanie do szkoły w określonym wieku? Dalej będzie się ten boordel ciagnął i tyle.
          Wielu rodziców zostawi dzieci w przedszkolach dla zwykłej wygody: 3-4 posiłki, zagospodarowane ferie, przerwy świateczne i wakacje. Nic wspólnego to nie będzie miało z dojrzałością dziecka czy warunkami panującymi w szkole.
          • oqoq74 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 08:14
            I to jest clou tej całej sprawy.
          • pade Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:08
            "Wielu rodziców zostawi dzieci w przedszkolach dla zwykłej wygody: 3-4 posiłki, zagospodarowane ferie, przerwy świateczne i wakacje. Nic wspólnego to nie będzie miało z dojrzałością dziecka czy warunkami panującymi w szkole."
            Dokładnie, o to w tym wszystkim chodzi. O wygodę, a nie o dojrzałość dziecka.
            • pade Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:08
              Tak samo jak w przypadku sklepików.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: "ratujcie maluchy" w MEN 19.11.15, 17:43
          No, ale z drugiej strony, jak ktoś chciał, mógł posłać dziecko rok młodsze. Tak jak np. poszła moja mama - która rozpoczęła edukację w wieku 6 lat.
    • becbecbec Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 19:27
      a w czym Ci ta "afera" przeszkadza, nie sypiasz po nocach?skoro przez dekady do I klasy szły 7 latki i było dobrze , nie bylismy narodem imbecyli z tego powodu to moze warto dac wybor rodzicom?
      • aquella Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 19:43
        o czymś trzeba na forum pisać jak się nie ma o czym to się odgrzewane nasty raz zapodaje
        • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 20:06
          aquella napisała:

> o czymś trzeba na forum pisać jak się nie ma o czym to się odgrzewane nasty raz
          > zapodaje

to po co piszesz jak Ci wisi temat. Mi nie wisi.
          • aquella Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 20:25
            Bo? Napisz konkretnie to może odzyska ten kotlet smak
            • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 20:44
              aquella napisała:

> Bo? Napisz konkretnie to może odzyska ten kotlet smak

ale co Ci mam pisać? że ten cały bałagan mamy przez Elbanowskich? To oni namącili, gdyby nie oni i ich akcje to sześciolatki od dawna byłyby w szkołach i wszyscy by zapomnieli o ich ratowaniu.
              A teraz nowa minister która znowu chce bałaganu spotyka się z tymi "specjalistami" i tak sobie będą bałagan przeciągać że niby rodziców słuchają.....niech posłuchają wszystkich rodziców. Pierwsze "szesciolatki" sa w gimnazjum. Trzeba by dotrzec do ich rodziców, do nich samych i zapytać jak sobie radzą, zadać sobie trud porozmawiania z rodzicami, którzy wysłali szesciolatki do szkół .
              • becbecbec Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 21:14
                ale o co chodzi kto chce niech wysyła kto nie chce niech nie posyla do szloly 6 latków. zreszta to przeciez to taki prestiż miec 6 latka w szkole smile skoro przez dekady 6 latki w szkołach nie były to po co pchac je teraz do szkoły?gonimy zachód? chyba powinnismy zaczac od tej gonitwy w innych sferach.
                • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 21:34
                  becbecbec napisał(a):

> ale o co chodzi kto chce niech wysyła kto nie chce niech nie posyla do szloly 6
                  > latków.

no właśnie chodzi o to, że to jest w tym wszystkim najgorsze, to pomieszanie dzieci już od zerówki.
                  • kub-ma Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 21:39
                    Dokładnie.
                    I siedmiolatek wśród sześciolatków będzie miał kiepsko, bo za lekko, i sześciolatek wśród siedmiolatków, bo poprzeczka wysoko. I o tym mają decydować rodzice, bo wiedzą lepiej.
                    • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 22:12
                      kub-ma napisała:

> Dokładnie.
                      > I siedmiolatek wśród sześciolatków będzie miał kiepsko, bo za lekko, i sześciol
                      > atek wśród siedmiolatków, bo poprzeczka wysoko.

i nauczyciel ma problem.....
                • mamma_2012 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 07:46
                  Bardziej istotne od tego czy pójdą sześcio czy siedmiolatki, jest to, żeby nie były w jednej klasie, bo wtedy spotykają się w skrajnych przypadkach dzieci o dwa lata młodsze/ starsze, a to już jest duży problem.
                  • becbecbec Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:46
                    czy wy nie wyolbrzymiacie problemu?skoro dziecko jest odroczone to zapewne jakies deficyty w sferez np emocjonalnej, jezykowej czy innej miało. Skad zatem obawa ze np 7 latek bedzie sie nudził razem z 6 latkami? przeciez ten rok jest własnie na nadrabianie opoznien,deficytów etc.
                    Czy nie lepiej odroczyc dziecko i dac mu czas na dogonienie rowiesników niz przymykac oko, udawac ze wszystko jest ok i puscic dzieciaka z nurtem a potem patrzec jak faktycznie przylepiaja mu łatke imbecyla? Dawno temu skonczyłam podstawówke, ale jak dzis pamietam dzieci słabe, wysmiewane, niedojżałe, wiecznie czegos nie potrafiące niekoniecznie z powodu zaniedban rodziców. Po latach wyrosli na "normalnych" ludzi, ale czy np takie odroczenie dla nich nie bylo wskazane?
                    • aamarzena Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 11:42
                      Zważ na to, że nikt nie neguje odroczeń w uzasadnionych przypadkach.
                    • niennte Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 19:35
                      Dawno temu skonczyłam podstawówke, ale jak dzis pamietam dzieci słabe, wysmiewane, niedojżałe,

O sobie piszesz?

Ja poszłam do szkoły kilkadziesiąt lat temu jako sześciolatka i nigdy nie miałam z tym problemu. A słabe, wyśmiewane i niedojrzałe dzieci będą zawsze, bo albo mają deficyty (i wtedy należy się odroczenie oraz wszelka pomoc), albo rodzice fundują im tę przyjemność, bo o nie nie dbają.
              • olga727 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 19.11.15, 15:35
                mama303 napisała: "A teraz nowa minister która znowu chce bałaganu spotyka się z tymi "specjalistami" i tak sobie będą bałagan przeciągać że niby rodziców słuchają...."
                A co,miała ciebie zaprosić na tę rozmowę o wieku rozpoczynania edukacji ? Przynajmniej dzięki ich akcji,rodzice dowiedzieli się o prawach swoich dzieci. Jak tak bardzo ci się nie podobają siedmiolatki w szkole,to mogłaś swoje dziecko do pierwszej klasy wysłać jak w UK od 4 lat ! Nikt ci przecież nie bronił.
                • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 19.11.15, 19:46
                  olga727 napisała:

> A co,miała ciebie zaprosić na tę rozmowę o wieku rozpoczynania edukacji ?

a dlaczego nie? Niech zaprosi przedstawicieli różnych rodziców....Podobno sie liczy z opiniami Polaków a to g..... prawda
                  • mysz1978 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 19.11.15, 20:12
                    tez tak uwazam... nawet jezeli Elbanowscy sa z wyksztalcenia pedagogami i mozna uznac, ze "znaja sie" na edukacji, na rozwoju "maluchow" itp itd to oni sa JEDNYM glosem. A inni ludzie? Prawdziwi eksperci - czynni nauczyciele szkol, przedszkoli, pedagodzy, psycholodzy i inni rodzice tylk odlatego, ze nie sieja fermentu sa uznawani za mniej waznych? uncertain
                    No sorry, ale im wiecej mysle o tych ludziach, tym wieksza do nich czuje odraze...
                    • mamma_2012 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 20.11.15, 13:27
                      W Polsce największy poklask zyskuje się nie poprzez przygotowanie merytoryczne, kompetencje czy "jakość wychowanych ludzi"(choć to rzeczywiście bardzo subiektywne i trudno oceniać), a głównie poprzez ilość poczętych.
                      Kto u nas jest ekspertami, autorytetami, celebrytami dzieciowymi? Elbanowscy, Terlikowscy, Wardakowie, kiedyś Giertych, z zagranicznych opcji wielu fanów mają Searsowie. Plus każda gwiazdka, która da się sfotografować z brzuchem.
                      Znam fundacje, jeśli trzeba piaru w tym czy innym kierunku, wystarczy zadzwonić i wybrać odpowiednią, która się wypowie zgodnie z zapotrzebowaniem, powstanie seria artykułów, przytoczone zostaną stosowne badania.
                      • olga727 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 20.11.15, 20:30
                        Oj znalazłoby się jeszcze prę innych osób np. : Katarzyna Cichopek,Magdalena ? Zawadzka(narodowa super niania),ostatnia ministrzyca edukacji ( z zawodu : dziennikarka) tongue_out
                        • zofijkamyjka Re: "ratujcie maluchy" w MEN 25.11.15, 18:21
                          olga727 napisała:

> Oj znalazłoby się jeszcze prę innych osób np. : Katarzyna Cichopek,Magdalena ?
                          > Zawadzka(narodowa super niania),ostatnia ministrzyca edukacji ( z zawodu : dzie
                          > nnikarka) tongue_out

Elbanowscy stoja ponad innymi?
                          • olga727 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 25.11.15, 18:31
                            zofijkamyjka napisała:

> olga727 napisała:
                            >
                            > > Oj znalazłoby się jeszcze prę innych osób np. : Katarzyna Cichopek,Magdal
                            > ena ?
                            > > Zawadzka(narodowa super niania),ostatnia ministrzyca edukacji ( z zawodu
                            > : dzie
                            > > nnikarka) tongue_out
                            >
                            > Elbanowscy stoja ponad innymi?
                            >
                            >
                            Elbanowscy mają większą wiedzę i orientacje w temacie,niż ta pożal się Boże ministrzyca,czy Cichpokowa.
                            • zofijkamyjka Re: "ratujcie maluchy" w MEN 25.11.15, 20:27
                              olga727 napisała:

> Elbanowscy mają większą wiedzę i orientacje w temacie,niż ta pożal się Boże mi
                              > nistrzyca,czy Cichpokowa.

ale w jakim temacie maja taka ogromna wiedzę i z czego to wnosisz?
                              • olga727 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 25.11.15, 20:37
                                Choćby z posiadania licznego potomstwa ?! A jaką "ogromną" wiedzę o edukacji w (publicznych szkołach w Polsce) posiadała Kluzikowa -jako dziennikarz ?
                                • zofijkamyjka Re: "ratujcie maluchy" w MEN 25.11.15, 20:48
                                  olga727 napisała:

> Choćby z posiadania licznego potomstwa ?!

nie rozśmieszaj mnie. Posiadanie licznego potomstwa nie jest oznaką jakiejkolwiek wiedzy na temat edukacji publicznej i w ogóle edukacji.
                                  • olga727 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 25.11.15, 20:57
                                    Ale ty też mi nie odpowiedziałaś,skąd wiedzę o szkole PUBLICZNEJ w Polsce miała Kluzikowa ?
                                    • zofijkamyjka Re: "ratujcie maluchy" w MEN 25.11.15, 21:08
                                      olga727 napisała:

> Ale ty też mi nie odpowiedziałaś,skąd wiedzę o szkole PUBLICZNEJ w Polsce miał
                                      > a Kluzikowa ?

pewnie podobne do Pani Zalewskiej smile
                                      Przy czym nie uważam, że minister musi miec obszerna widze w temacie, od tego ma akurat ekspertów, bardziej powinna byc dobrym organizatorem i Rostkowska w mojej opinii była ....ale nadal nie wiem co takiego zrobili Elbanowscy że zostali nagle pierwszymi ekspertami MEN w tym kraju, do tego stopnia że na konferencji Pani minister wypromowali swoja książkę nawet..
                                      • olga727 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 25.11.15, 21:24
                                        zofijkamyjka napisała: "bardziej powinna byc dobrym organizatorem i Rostkowska w mojej opinii była ..."
                                        Tym tekstem,to mnie ubawiłaś ! big_grin big_grin big_grin
                                        Z powyższego,ilość dzieci,to był żart,bo można mieć gromadkę dzieci,ale doświadczenie minimalne,lub zerowe.
                                        Wg mnie,to Elbanowscy otworzyli większości rodziców oczy i właśnie dzięki NIM rodzice uzbierali milion podpisów,o danie rodzicom wyboru odnośnie wieku rozpoczęcia edukacji. PO miała rodziców/wyborców głęboko gdzieś i sprawę odrzuciła. sad Co dobrze zorganizowała Kluzikowa ? Chyba wydawanie cudzych pieniędzy,na ten tandetny elementarz i jeszcze kilka innych i głupszych pomysłów. tongue_out
                                        • kawka74 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 25.11.15, 21:28
                                          rodzice uzbierali milion podpisów,o danie rodzicom wyboru odnośnie wieku
                                          > rozpoczęcia edukacji.

Ale jesteś świadoma, że ten "wybór" będzie polegał dokładnie na tym samym, co wszystkie poprzednie "wybory", prawda?
                                          • olga727 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 25.11.15, 21:39
                                            Na razie jest TO wróżeniem z przysłowiowych fusów. smile
                                            To niech wprowadzą odgórny obowiązek: od 7 lat do szkoły,a jeśli państwo X chcą aby Jaś był wcześniej uczniem,to pójdą z nim do PPP. Ale o ile mi wiadomo,to TAK właśnie ma być. Skoro tyle dzieci sześcioletnich zostało odroczonych,to myślisz,że nagle rodzicom sześciolatków (dzieci z 2010 r. i następne) się odmieni i będą posyłać do I klasy;kiedy w zerówce będzie Obowiązkowa nauka czytania i pisania ? Nie sądzę,aby się odmieniło. Jakby nie patrzeć,to znaczna większość dzieci sześcioletnich zwyczajnie nie nadaje się do skostniałej polskiej
                                            szkoły z różnych względów:np. mają wady wymowy i niewykształcony słuch fonematyczny - a TO dyskwalifikuje je w szkole.
                  • olga727 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 19.11.15, 20:26
                    mama303 napisała:

> olga727 napisała:
                    >
                    > > A co,miała ciebie zaprosić na tę rozmowę o wieku rozpoczynania edukacji ?
                    >
                    >
                    > a dlaczego nie? Niech zaprosi przedstawicieli różnych rodziców....Podobno sie l
                    > iczy z opiniami Polaków a to g..... prawda

Skoro cię,nie zaprosiła to miała swoje powody. Oni są bardziej zorientowani w temacie.
                    • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 20.11.15, 18:29
                      olga727 napisała:

> Skoro cię,nie zaprosiła to miała swoje powody.

a oczywiscie że ma /i nie chodzi o mnie osobiscie/, nikt nie ma wątpliwosci tylko niech nie opowiada że z narodem się konsultuje, Elbanowscy to nie naród
                      • olga727 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 20.11.15, 20:26
                        Skoro są obywatelami Polski,to SĄ Reprezentantami narodu polskiego.
      • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 20:05
        becbecbec napisał(a):

> a w czym Ci ta "afera" przeszkadza

mi afery przeważnie przeszkadzają a Elbanowscy i ta ich cała pożal sie Boże akcja to już szczyt beznadziei.
        • becbecbec Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:51
          kochana poszukaj innych afer w naszym kraju , jest ich na peczki wiec umówmy sie i zarezerwujmy to okreslenie dla innych zjawisk.
      • isa_bella1 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 21:09
        one mają z tym problem...smile
      • memphis90 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 22:06
        > a w czym Ci ta "afera" przeszkadza, nie sypiasz po nocach?
        A w tym, że przez robienie burdelu z odraczaniem moje dziecko jest w podwójnym roczniku- teraz nie ma dla nich sal, chodzą do szkoły na zmiany, a za kilka lat okaże się, że nie ma dla tych dzieci miejsc w gimnazjach, liceach czy na studiach. Bo jakoś nie słyszałam, żeby szkoły ponadgimnazjalne zobowiązane były do zwiększenia naboru...

A za chwilę podobny burdel zrobi się w roczniku mojego syna. W tym ta afera mi przeszkadza.
      • lauren6 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 08:27
        Otóż to. Ja myślę o swoim dziecku i mam kompletnie w odwłoku dlaczego inni odraczaja czy nie odraczaja cudzych dzieci.

Dziwi mnie ta forumowa fascynacja cudzymi 6 latkami. Polska szkoła była i jest wujowa, jedna czy dwie reformy jej wyraźnie nie popsują. Imo im bardziej się cofniemy do tego jak szkoły wygladały przed szaleństwem reformatorów i testomanią tym lepiej.
    • isa_bella1 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 21:08
      okazuje sie że to pierwsi goście w MEN! Specjaliści od edukacji w Polsce! Aferzyści! okazuje sie że to pierwsi goście w MEN! Specjaliści od edukacji w Polsce! Aferzyści!

oj dobrze że ich mamy smile) za niektórych rodziców trzeba niestety myśleć, ale spoko damy radę smile))
      • eryk2601 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 21:46
        Uczestniczę w forum mam dzieci piecioletnich,w przyszłym roku sześciolatków.99% deklaruje wysłanie ich w przyszłym roku do szkoły.
        • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 22:09
          eryk2601 napisała:

> Uczestniczę w forum mam dzieci piecioletnich,w przyszłym roku sześciolatków.99%
          > deklaruje wysłanie ich w przyszłym roku do szkoły.

społeczeństwo jest przekorne wink
        • ichi51e Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 22:56
          a co maja zrobic jak juz dzieci przymusiwa zerowke odbyly?
        • mamma_2012 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 07:32
          Nie będzie to proste, bo trzeba będzie udać się do poradni po zaświadczenie o gotowości szkolnej. Analogicznie do dzisiejszych odroczeń.
      • pade Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:11
        Za niektórych rodziców trzeba myśleć?
        Tak, masz rację, za wygodnych, leniwych, mających w odwłoku swoje dzieci trzeba myśleć.
        Może Elbanowscy wymyślą całodobowe żłobki, przedszkola i szkoły?
        Żeby rodzice nie musieli za dużo myśleć?
        • oqoq74 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:20
          Nie. Źle myślisz. W Poznaniu PiS jest przeciw żłobkom, bo to "lewacki" pomysł na wychowywanie dzieci, a od tego jest rodzina, wartości.
          Skończy się na tym, że polikwidują żłobki, kobiety będą musiały zostawać z dziećmi, to samo z najmłodszymi w przedszkolu.
          • pade Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:24
            Gdy mój syn był mały to lewica zlikwidowała żłobki.
            Nie znam poznańskiej polityki PiS-u.
            A co do żłobków to moje prywatne zdanie jest takie, że to konieczność a nie norma.
            • oqoq74 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:31
              No ale bądźmy konsekwentni, skoro dajemy rodzicom wybór w sprawie posłania dziecka do szkoły, to dajmy i wybór korzystania ze żłobków. Jeśli je zlikwidują, to wyboru już nie ma.
              I nie chodzi tylko o poznańską politykę, ale tendencję, kierunek, w którym to zmierza.
              • pade Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:43
                Ja nikomu wyboru nie odmawiam i wątpię, żeby całkowicie zlikwidowali żłobki. Będą zbyt zajęci korytem.
      • shige Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 12:12
        >oj dobrze że ich mamy smile)

Jaki rząd tacy specjaliścismile

>za niektórych rodziców trzeba niestety myśleć, ale spoko damy radę smile))

Dlatego rząd pomyślał za niektórych rodziców edukacji niechętnych. Wielu rodziców najchętniej puściłoby dzieci do szkoły w wieku 12 lat. A co możemy dać najlepszego swoim dzieciom, wnukom? Dobre wykształcenie i wiedzę budowaną jak najwcześniej bo to jest coś, czego zwyczajnie nie można im odebrać.
        • olga727 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 20.11.15, 20:42
          shige napisał:

> >oj dobrze że ich mamy smile)
          >
          > Jaki rząd tacy specjaliścismile

A poprzedni rząd z jego specjalistami był lepszy,gdzie Ministrem Edukacji była dziennikarka ? Przecież przyszła ona z PiS-u,potem założyła P.J.N.,które nie wypaliło i szybciutko pognała do PO,a tam się dopchała do koryta. tongue_out
    • scher Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 22:53
      mama303 napisała:

> Aferzyści!

Jakaś ty się zrobiła powierzchowna... Jak ci mainstreamowe media mózg wyprały...
      Rzucasz gołosłownymi oskarżeniami wobec ludzi, których jedyną winą było to, że nie zgadzali się z polityką edukacyjną poprzedniego rządu i zmobilizowali mnóstwo osób, zwykłych obywateli, którzy ich poparli.
      • mamma_2012 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 07:54
        Od recenzowania polityki edukacyjnej są specjaliści, a nie rodzice.
        Analogicznie możnaby skrzyknąć rodziców i niech wypowiedzą się na temat procedur leczniczych u dzieci. W końcu ich dzieci, a na medycynie cały naród zna się równie dobrze, co na pedagogice, metodologii uczenia i psychologii.
        • scher Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 08:26
          mamma_2012 napisała:

> Od recenzowania polityki edukacyjnej są specjaliści, a nie rodzice.

Typowy pełowski miękki totalitaryzm wprowadzany pod płaszczykiem liberalnej demokracji.
          • mamma_2012 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:05
            Pełowski miękki totalitaryzm wprowadzany pod płaszczykiem, to niewinne igraszki na tle tego co się dzieje teraz, czyli totalitaryzmu bez płaszczyka.
          • pade Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:13
            Ich winą jest zarabianie na robieniu zamieszania.
      • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 21:22
        scher napisał:

> Jakaś ty się zrobiła powierzchowna... Jak ci mainstreamowe media mózg wyprały..
        > .
        > Rzucasz gołosłownymi oskarżeniami wobec ludzi, których jedyną winą było to, że
        > nie zgadzali się z polityką edukacyjną poprzedniego rządu i zmobilizowali mnóst
        > wo osób, zwykłych obywateli, którzy ich poparli.
        a Ty jestes zaślepiony mediami PISowskimi. Ci wspaniali wg Ciebie ludzie, może i na początku mieli chęci szczere ale potem manipulując ludźmi, wykorzystujac ich naturalny niepokój /bo każdy rodzic debiutującego ucznia sie denerwuje/ narobili wiecej szkody niz pożytku zbijając przy tym niezły kapitał.
        Skupili sie na czymś co tak naprawde nie jest takie istotne /6 czy 7 lat/ i zrobili aferę.
    • ida_listopadowa Re: "ratujcie maluchy" w MEN 17.11.15, 23:38
      Moze chodzi tu o to, ze - jak podaje Newsweek - pp. Elbanowcy uczynili sobie z akcji i fundacji zródło niezłego utrzymania - pensja p E wynosiła ponad 7 tys zł, to gdzie indziej tyle by dostał? Przy okazji stając sie ważna figurasmile
    • hugu Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 06:57
      He he, niektórym "gul skacze", że jako pierwsi (i jedyni) naiwni posłali swoje 6-letnie dzieci do szkoły w beznadziejnym roczniku szkolnym 2015/2016: najliczniejszym, najbardziej niekorzystnym, najgorzej rokującym dziecku startującemu po podstawówce do lepszej szkoły...
      Zamiast ekscytować się podpuchami polityków ("nasze sześciolatki dadzą rade, to Europejczyki!"), trzeba było wziąć kalkulator i obliczyć, że w 2015/16 nie opłaca się posyłać dziecka do szkoły, a mówi ci to matma i statystyka, które, w przeciwieństwie do polityków, nie kłamią. Kto działa emocjonalnie, a nie racjonalnie, ten potem ma kociokwik - i może tylko wypisywać złośliwości na forach, co i tak mu wiele nie pomoże.
      • kub-ma Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 07:06
        I pokazałaś czym się kończy wybór pozostawiony rodzicom. A rodzice tak bardzo chcą decydować sad
        • hugu Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 07:20
          Ja wolę decydować - i choć padały z różnych stron gromy, że odraczam inteligentnego Europejczyka, który da radę, olałam modę i propagandę, olałam intencje polityków i zrobiłam tak, jak z logicznego punktu widzenia było najlepiej dla mojego dziecka. Okazało się, że wygrałam, miałam rację. Uff! smile Decydowanie jest dobre, ale tylko dla nielicznej grupy osób, kierujących się logiką. A prawda jest taka, że większością ludzi rządzą emocje i ideolo, toteż dokonują złych wyborów i potem się frustrują.
          • mamma_2012 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 07:42
            Niekoniecznie dziecko, które ma 7 lat i jest choćby w mocnej normie intelektualnej lub powyżej odniesie korzyści ucząc się tego, co jest przewidziane dla sześciolatków.
            Zrób eksperyment i daj mu do rozwiązywania zadania z książki dla cztero czy pięciolatków, czy zainteresuje się tymi banalnymi z jego punktu widzenia ćwiczeniami?
            Prawdopodobnie w przyszłości podstawa się zmieni, ale najbliższe roczniki jednak będą pracowały w oparciu o lekko zmodyfikowaną dzisiejszą.
            Także być może komfort nauki zapewniłaś, natomiast niekoniecznie zadbałaś o rozwój dziecka.
            • hugu Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 07:51
              Ja akurat z tych matek, które nie cedują dbania o rozwój dziecka wyłącznie na szkołę. Mamy kilka rozwijających zajęć dodatkowych i w ogóle u nas w domu nie ma posuchy intelektualnej i braku wyzwań poznawczych. Akurat u nas odroczenie nie równa się stagnacji, ale sami świadomie dbamy o to.
              Masz rację: odraczając dziecko przyjmujemy na siebie obowiązek stymulowania go tak, by zyskiwało nowe kompetencje przez ten rok.
              • mamma_2012 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 07:59
                Ale z nudą w szkole będzie musiał radzić sobie sam, a nuda w tym wieku to początek kłopotów. Oczywiście nauczyciel może rzucić dodatkowe zadania, ale jednak w takim układzie skupić się musi na tym, żeby najsłabsi opanowali podstawy.
              • hugu Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 08:12
                A w ogóle to zapowiada się ciekawy rocznik: odroczeni z 2009, czyli 1) dzieci naprawdę nie spełniające warunków gotowości szkolnej, z większymi deficytami; 2) inteligentne i obrotne jako i rodzice dzieci spryciarzy takich, jak my (nie będę się zapierać) 3) dzieci nonkonformistów nie lubiących siłowego narzucania im rozwiązań 4) dzieci konserwatystów lubiących, by było po staremu 5) dzieci ambitnych rodziców działających pod hasłem "mój sześciolatek da radę!", na ogół mających naprawdę zdolne sześciolatki.
                Fajny będzie to rocznik, złożony głównie z dzieci ludzi mających wyraziste osobowości, jakoś wyróżniających się z tłumu. "Masy" prawomyślnie (a niekiedy bezmyślnie) poszły do szkoły w feralnym roczniku 2015/16. Skrajne grupy, czyli ludzie najmniej radzący sobie z przygotowaniem dziecka do szkoły (odroczenia z deficytów) i ludzie najbardziej obrotni i racjonalni (odroczenia z powodu niekorzystnych statystyk) oraz odważni (odroczenia ideologiczne) z dziećmi doskonale radzącymi sobie - stworzą te przyszłe klasy... Będą ogromne różnice pomiędzy dziećmi z tego samego rocznika urodzeniowego. Bo pójdą najmocniejsi (spryt w genach) oraz wysoko rozwinięte sześciolatki - i najsłabsi. Ale pewnie klasy będą mało liczne i łatwiej będzie ogarnąć całość...
                • mamma_2012 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 08:58
                  Decyzję o odroczeniu podejmowali rodzice, a to jacy są rodzice często nijak przekłada się na dzieci.
                  Niewątpliwie będą to klasy trudnych rodzicówwink
                  Poza tym wśród ciekawych postaci jest spora grupa dzieci z zaburzeniami zachowania, a te niestety potrafią mocno zdezorganizować naukę.
                  Tam, gdzie nie będzie chętnych sześciolatków i niewiele odroczonych i niepromowanych dzieci, będą w tym roku klasy łączone, więc może się okazać, że do szkoły trzeba będzie dziecko dowozić.
                  • hugu Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 19:11
                    Jako żywo nie słyszałam o łączeniu klas, przynajmniej u nas, w dużym mieście. Wiem natomiast o tym, że dyrektorzy za wszelką cenę będą się starali uruchomić w tym roku jak najwięcej klas pierwszych, bo nauczyciele oddający klasy trzecie musieliby przejść do świetlic, a przed tym będą się bronić - i pewnie powstaną z tego mało liczne klasy pierwsze.
                    To, jacy są rodzice, najczęściej jednak przekłada się na dzieci (genetyka, socjologia, psychologia społeczna).
                    Dzieci z zaburzeniami zachowania u nas, w wielkim mieście, trafią do przeznaczonych dla nich klas integracyjnych. Poza tym od stycznia każde takie dziecko zyskuje prawo do nauczyciela - cienia, który ogarnia takie dziecko (za to mu płacą).
                • mum2004 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:32
                  Będą tak liczne jak inne w szkole. Starszy rocznik jest przeładowany wiec jak teraz przyjdzie mniej liczny to dyrektorki sobie to porozkladają na wszystkie sale/zmiany. Ile jest zmian nie zależy tylko od liczebności jednego rocznika.
                  Napewno będzie mniejsza konkurencja do gimnazjum
                  czy liceum.
                  • mamma_2012 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 10:32
                    Teraz nie przyjdzie rocznik, a raczej przyjdą pojedyncze osoby z których nie zawsze da się uskładać klasę, więc będzie łączenie dzieci z dwóch czy trzech szkół.
                    Sześciolatki będą musiały, z tego co czytałam, przejść procedurę taką jak przed reformą, żeby iść wcześniej.
                    Zresztą jak nie widzę problemu w tym, żeby moje dziecko poszło do szkoły jako sześciolatek, bo uważam, że to dobry moment, to nie zdecydowałabym się na posłanie dziecka do klasy złożonej tylko z dzieci odroczonych i tych, które "nie zdadzą".
                    • iwoniaw Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 10:47
                      CytatZresztą jak nie widzę problemu w tym, żeby moje dziecko poszło do szkoły jako s
                      > ześciolatek, bo uważam, że to dobry moment, to nie zdecydowałabym się na posłan
                      > ie dziecka do klasy złożonej tylko z dzieci odroczonych i tych, które "nie zdad
                      > zą".

To akurat prawda.
                    • aamarzena Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 11:52
                      "nie zdecydowałabym się na posłanie dziecka do klasy złożonej tylko z dzieci odroczonych i tych, które "nie zdadzą"."

No co ty, przecież wg hugu to same "elyty"
                • kowalka33 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 19.11.15, 15:46
                  Rozumiem że twoje toi to mądre i inteligentne ze sprytem w genach .......Moja już nastolatka ale po latach edukacji mojej córki mogłam się już spotykać z rodzicami tych obrotnych i zdolniejszych i te słynne wyraziste osobowości przykrywające najczęściej pospolite prostactwo....
              • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 21:28
                hugu napisała:

> Masz rację: odraczając dziecko przyjmujemy na siebie obowiązek stymulowania go
                > tak, by zyskiwało nowe kompetencje przez ten rok.

czyli odraczasz dzieciaka żeby go samej stymulować? To sie kupy nie trzyma.
                • hugu Re: "ratujcie maluchy" w MEN 19.11.15, 18:12
                  A ty oczekujesz, że instytucje wychowają ci dziecko? Good luck.
            • mum2004 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:27
              Problem w tym ze program dostosowany do sześciolatków jest tylko w pierwszej klasie. W drugiej jest juz na takim poziomie jak był. Tym bardziej w czwartej.
              • iwoniaw Skąd ta śmiała teza? 18.11.15, 10:13
                Cytatprogram dostosowany do sześciolatków jest tylko w pierwszej kl
                > asie. W drugiej jest juz na takim poziomie jak był. Tym bardziej w czwartej.

Skąd taki pomysł?
                • mamma_2012 Re: Skąd ta śmiała teza? 18.11.15, 10:25
                  Ja sobie kiedyś zadałam trud przejrzenia tego, co dzieci w różnych krajach, uczą się w danym wieku. Naprawdę nasz program nie zawiera niczego szczególnego, czego nie uczyłyby się dzieci w podobnym wieku w innych krajach (patrzyłam angielskojęzyczne).
                  Raczej wydaje mi się, że idziemy trochę wolniej.
                  • shige Re: Skąd ta śmiała teza? 18.11.15, 12:16
                    >Raczej wydaje mi się, że idziemy trochę wolniej.

Trochę to za delikatnie powiedzianesmile
              • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 21:35
                mum2004 napisała:

> Problem w tym ze program dostosowany do sześciolatków jest tylko w pierwszej kl
                > asie. W drugiej jest juz na takim poziomie jak był. Tym bardziej w czwartej.

co za bzdura!
            • olga727 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 20.11.15, 20:52
              mamma_2012 z tego co czytałam o programie nauczania w przedszkolu,to mają wprowadzić obowiązkową naukę czytania i pisania w zerówce.
      • asia_i_p Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:40
        Jacy pierwsi? Pierwszy rok reformy to był rok szkolny 2011/2012, wtedy do szkoły poszła moja córka i spiła śmietankę reformy - szkoła przygotowana na wszelki wypadek na półtora rocznika, a poszedł jeden, bo bardzo nieliczni wysyłali. Klasa 18-osobowa.
        Potem było gorzej, bo zaczęło się ratowanie maluchów, zrobił się bajzel, więc szkoły tak naprawdę nie zaczęły zmieniać zwyczajów pod młodsze dzieci. Czyli na przykład na kartę rowerową nadal zdaje się w czwartej klasie, a moja córka miała wtedy 9 lat i w tym roku będzie musiała zdawać z młodszymi klasami.

Plusem posłania córki było to, że trafiła do świetnej klasy i wyzwanie intelektualne było właściwie dobrane, idzie jej bardzo dobrze, ale nie z palcem w nosie, musi się trochę postarać, minusem, że czasami odczuwa wyjątkowość swojej sytuacji - bo mało dzieci jest w podobnej. Co częściowo przynajmniej jest efektem ratowania maluchów. Jeżeli zlikwidują gimnazja dojdzie drugi minus - będzie musiała podjąć decyzję o wyborze liceum w wieku 13 lat, a nie 15.

Tak że ja mam żal do polityków obu opcji - do PO, że wprowadzało reformę metodą wskocz do wrzątku, wyskocz, udaj, że się nie oparzyłeś, powtórz ze dwa razy, a potem się zastanów, czy może by najpierw ostudzić tę wodę; i do PiS, że stosuje taktykę "jak nie jesteście z nami, to sami jesteście sobie winni" i w ogóle nie myśli o interesach tych dzieci, które poszły do szkoły jako 6-latki. Pójdą do liceum jako 13-latki? No trudno, nie trzeba było wysyłać do szkoły jak miało 6 lat. Tak jakby moja 10-latka była ich politycznym wrogiem.
        • oqoq74 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:51
          Nasi zdawali na kartę teraz dopiero, w piątej klasie.

A końcowej części Twojej wypowiedzi. Polityków średnio obchodzą wyborcy i ich dzieci. Wcale nie chodzi o to, by Twojej córce, czy mojemu synowi było lepiej, tylko o to, by wszystko ustawić po swojemu. O to, by przeforsować, to co oni uważają za słuszne. Dlatego zamiast poprawiać to co źle działa, wywrócą wszystko co do tej pory zrobiła ekipa rządząca, bo to zrobili oni. Teraz jesteśmy my i my zrobimy po swojemu. Nieważne, że znów namieszamy, że dzieci będą poszkodowane. Ale będzie po naszemu.
          • asia_i_p Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:54
            No, TKM. Tylko kiedyś dotyczyło to złapiemy stołki i się nachapiemy, a ta nowa ekipa jest bardziej ideologiczna i chyba bardziej chcą władzy niż pieniędzy.
            • oqoq74 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 09:59
              Biorąc pod uwagę, że to dopiero kilka dni, to myślę, że jeszcze sporo przed nami i oczy będziemy otwierać szeroko.
            • mamma_2012 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 10:19
              Chcą władzy, która daje pieniądze.
              Sam Kaczyński chce władzy, żeby zaistnieć w historii i szczerze wolałabym, żeby jednak chciał jej tylko dla pieniędzy.
              Ideologia, na którą się powołują, to bełkot dla tych, którzy go potrzebują.
          • shige Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 12:22
            W oświacie zaczyna się robić jak w służbie zdrowia. Pacjent, uczeń jest najmniej ważny. Liczy się idea danej partii.
            Obecna partia rządząca chce wprowadzić zmiany programowe w postaci przywrócenia starego kanonu lektur, wprowadzenia wychowania patriotycznego. Najlepiej wprowadzać takie zmiany przykrywając reformą. A że reforma bezsensowna i stracą na tym dzieci, kto się będzie tym przejmował?
        • joanna_poz Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 11:19
          Czyli na
          > przykład na kartę rowerową nadal zdaje się w czwartej klasie, a moja córka miał
          > a wtedy 9 lat i w tym roku będzie musiała zdawać z młodszymi klasami.

moj syn jest/ był w całej klasie "sześciolatków".
          zdawali na kartę w czwartek klasie (egzamin był w czerwcu, więc część klasy miała już 10 lat).
          bo zdawac można wcześniej - nie można wydac dokumentu KARTA ROWEROWA, jak się nie ma ukończonych 10 latsmile więc ci urodzeni w II połowie roku czekali tylko na wydanie dokumentu do urodzin.
        • hugu Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 20:06
          Ja też mam żal do polityków i ich bezwzględnego grania dziećmi. Powiem mocno: krzywdzenia dzieci w imię swoich zmiennych "ideolo" i pod dyktando głupoty i niekompetencji.
          Chcieli posłać do szkół sześciolatki?
          Trzeba było, jak najsłuszniej piszesz, "ostudzić wodę", czyli przygotować program, nauczycieli, szkoły i zrobić reformę w rocznikach niżowych, rozbijając roczniki urodzeniowe na miesiące, w rozłożeniu na 3-4 lata. Nie byłoby tłoku ani wielkich różnic rozwojowych.

Tymczasem rządzący zrobili w dwu ostatnich latach chore kumulacje najliczniejszych roczników od początku wieku - i zignorowali słuszne w tym wypadku sprzeciwy, rozpętali naiwną propagandę sukcesu - zaangażowali energię i kasę w sposób najmniej konstruktywny...
          Z tak głupio wprowadzanej reformy wyszło, co wyszło, czyli krzywda dzieci posłanych do szkoły w roku szkolnym 2015/16: wszędzie dalej w edukacji będą miały ciaśniej, trudniej i mniejsze szanse.
          I nie ma co wmawiać, że ten rocznik szkolny ma super: ma przekichane jak żaden inny szkolny rocznik (licząc od naprawdę dawnych czasów).
          • mama303 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 21:45
            hugu napisała:

> Tymczasem rządzący zrobili w dwu ostatnich latach chore kumulacje najliczniejsz
            > ych roczników od początku wieku

przypominam, że pierwsza wersja to miały być dwa lata 2009/2010 i 2010/2011. Elbanowscy wydłużyli ten cały burdel
        • bluestarfish Re: "ratujcie maluchy" w MEN 20.11.15, 13:04
          Również nie masz racji: pierwszy rok reformy to był 2009/10, natomiast 2011/12 miał być ostatnim rokiem wyboru czy wysyłać do szkoły 6 czy 7-latka - no właśnie, MIAŁ BYĆ. Gdyby faktycznie pociągnęli wtedy tę reformę do końca, w tej chwili w I-klasach byłby już czwarty rocznik obowiązkowo posłanych 6-latków, wszystko już by się dawno dotarło i nie byłoby tematu. Założenia reformy były prawidłowe, ale jej wdrażanie zawalono koncertowo, a teraz jest jak jest.

U nas kartę rowerową robią w V klasie - wiem co mówię, bo sama mam w domu 5-klasistkę, która poszła do szkoły jako 6-latka właśnie w 2011/12. I szlag mnie trafia jak pomyślę, że może przyjdzie jej jeszcze zostać w podstawówce w 7 i 8 klasie, mimo że to jedna z najlepszych podstawówek z kilkudziesięciu w mieście, a młoda radzi sobie w szkole b. dobrze.

Co do reszty Twojej wypowiedzi - pełna zgoda, zwłaszcza co do oceny polityków obu opcji.

• memphis90 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 14:34
        > He he, niektórym "gul skacze", że jako pierwsi (i jedyni) naiwni posłali swoje
        > 6-letnie dzieci do szkoły w beznadziejnym roczniku szkolnym 2015/2016: najliczn
        > iejszym, najbardziej niekorzystnym, najgorzej rokującym dziecku startującemu po
        > podstawówce do lepszej szkoły...
        A widzisz- ja posłałam 7-latkę w tym najgorszym, beznadziejnym roczniku- i teraz żałuję. Gdyby poszła rok temu, to nie miałaby zmianowego planu lekcji, nie latałaby z sali do sali, nie musiałaby nosić całego dobytku w plecaku - klasy 2 i starsze mają plan na jedną zmianę i własną salę lekcyjną, w której zostawiają podręczniki i in. materiały. Pierwszaki za to wszystko na garbie noszą. A za kilka lat ominąłby ją wyścig o miejsce do gimnazjum/liceum/na studia, po poprzedni rocznik nie był tak liczny, jak obecny.

> Zamiast ekscytować się podpuchami polityków, trzeba było wziąć kalkulator i obliczyć, że w 2015/16 nie opł
        > aca się posyłać dziecka do szkoły
        A co to ma do osławionej "gotowości szkolnej"? Nie tak powinno to wyglądać.
        • hugu Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 19:22
          No i właśnie to jest przykre, że wskutek szaleństw polityków trzeba przestawić myślenie z naukowego (zbadajmy gotowość szkolną, rozważmy podstawę programową itd.) na praktyczne (policzmy, kiedy co się najbardziej opłaca). Też wolałabym móc się kierować przesłankami ambitniejszymi niż kalkulator, ale one, niemierzalne, okazują się zawodne - a matma to matma i można się na niej oprzeć.
    • isa_bella1 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 12:23
      mama303 napisała:

> okazuje sie że to pierwsi goście w MEN! Specjaliści od edukacji w Polsce! Aferz
      > yści!

no , ale czemu cię to dziwi w końcu oni zebrali ponad milion podpisów w celu zniesienia obowiązku szkolnego od 6 roku życia.
      A ja mam pytanie, dlaczego teraz to taka afera że rodzice będą mieli wybór? Przecież mieli już od paru lat i z tego co wiem mało rodziców posyłało swoje 6latki, to był niewielki %.
      Teraz powiedzmy będzie podobnie to w czym nagle problem?
      Druga sprawa to w sumie sorry, ale społeczeństwo tak zadecydowało, PiS wygrał większością głosów m.in. z powodu wzięcia pod uwagę głosu Elbanowskich i rodziców, no taka jest demokracja, większość polaków zadecydowała co woli.

A tak na koniec to mam pomysł na rozwiązanie problemów i pogodzenie rodziców którzy chcą posyłać szybko dzieci i tych co nie chcą. Nazwijmy przedszkola szkołami smile ale działającymi trochę na innych zasadach, wtedy jeden rodzic będzie się chwalił że jego dziecko już w w wieku 3 lat zaczęło edukację a ten drugi rodzic będzie miał spokój i pewność że dziecko odpowiednio zaopiekowane do 6 r. ż ... smile))
      • aamarzena Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 12:32
        , PiS wygrał większością głosów
        ???? Jakaś nową matematyka?
        • sid.le.niwiec Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 19:18
          > , PiS wygrał większością głosów
          > ???? Jakaś nową matematyka?

Widocznie 37,6 % głosów i 18,7% uprawnionych do głosowania, to większość. suspicious
      • becbecbec Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 12:35
        problem w tym ze wmówiono rodzicom ze tak ma byc, im wczesniej tym lepiej, bo ...na zachodzie a ci ktorzy odraczaja hodują uposledzonych debili ktorym oczywiscie wspolczujemy rodziców.
      • kawka74 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 12:50
        > A ja mam pytanie, dlaczego teraz to taka afera że rodzice będą mieli wybór?

Jaki wybór?
        Afera jest z bardzo prostego powodu - PiS zamiast robić porządek przeciąga burdel w nieskończoność tylko po to, żeby udowodnić, że wie lepiej. To nie jest kwestia obowiązku szkolnego od siódmego roku życia i koniec, dziękujemy, tylko pier....nika, jaki się na nowo wytworzy. Coś trzeba zrobić z sześciolatkami w przedszkolach. Coś trzeba zrobić z obecnymi pięciolatkami w szkolnych zerówkach. Coś trzeba zrobić z trzylatkami, które miały mieć zagwarantowane miejsce w przedszkolu. Ja mam to szczęście, że ze względu na specyficzny charakter przedszkola mamy zezwolenie na grupę sześciolatków, a co z resztą przedszkoli, które i tak są wypełnione po brzegi?

Prz
        > ecież mieli już od paru lat i z tego co wiem mało rodziców posyłało swoje 6latk
        > i, to był niewielki %.

Nieprawda.

większość polaków zadecydowała co woli.
        >

Na PiS głosowało jakieś 15% Polaków. To jest ta większość?
        • isa_bella1 Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 13:32
          kawka74 napisała:

>
          > Na PiS głosowało jakieś 15% Polaków. To jest ta większość?

A Ty jak liczysz ? wrzucasz do wora tych niegłosujących, którym wszystko jedno??? może oni też byli za PiSsmile Pogódź się z tym że żyjesz w demokratycznym kraju, im szybciej tym lepiej bo będziesz całe życie sfrustrowana.
          • aamarzena Re: "ratujcie maluchy" w MEN 18.11.15, 14:10
            Nawet biorąc pod uwagę tych, którzy poszli do urn, na PiS głosowało ok. 40%. To dalej nie jest większość, czy może się mylę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka