Dodaj do ulubionych

Urlop na żądanie

18.11.15, 15:54
Pomóżcie dziewczyny! Potrzebuję 2 albo 3 dni urlopu, ale obawiam się czy szef mi go udzieli. Czy mogę wystąpić np. dwa dni pod rząd o urlop na żądanie? Czy można brać taki urlop 2 albo 3 dni ciągiem, tj. każdego dnia zgłaszać dzień urlopu na żądanie? Czy tylko 1 dzień jednorazowo, a resztę zgłosić jako zwykły urlop, który można mi zaakceptować lub nie? Czy może mi odmówić szef tego 1-2-dniowego urlopu?
Obserwuj wątek
    • mysiam Re: Urlop na żądanie 18.11.15, 16:10
      masz 4 dni w skali roku
      cy bierzesz je dzień po dniu czy w różnych terminach nie ma znaczenia
      ale może się mylę?
    • julita165 Re: Urlop na żądanie 18.11.15, 16:55
      Zdarzało mi się brać 2 dni pod rząd "na żądanie". Zgłaszalam od razu dwa dni, nie było problemu.
    • angeika89 Re: Urlop na żądanie 18.11.15, 19:06
      Dokładnie jak dziewczyny piszą.
      Masz 4 dni w roku urlopu na żądanie i pracodawca nie może Ci takiego odmówić.
      Czy weźmiesz 4 dni od razu czy po jednym dniu przez cały rok nie ma żadnego znaczenia.
      Kiedyś miałam sytuację, że po prostu zadzwoniłam, że w dniu jutrzejszym nie będzie mnie w pracy oraz w kolejnym dniu, czyli dwa na raz. Nie było żadnego problemu...
      • bergamotka77 Re: Urlop na żądanie 18.11.15, 20:36
        Dzieki za odpowiedzi. Szefowa konsultowala sie w tej sprawie z prawnikami, bo stara sie mi zaszkodzic jak umie. A czy te dwa dni opieki nad dzieckiem tez moge wziac pod rzad i czy ma prawo mi odmowic wykorzystania w wybranym przez mnie terminie? To ta mobbujaca szefowa jak sie domyslacie, wiec sytuacja jest na ostrzu noza....
        • ophelia78 Re: Urlop na żądanie 18.11.15, 20:51
          Dnia opieki nad dzieckiem nie ma prawa Ci odmowic. Bierzesz w dowolnym terminie i mozesz wziąć 2 dni pod rząd. Skladasz tylko w firmie podanie + oświadczenie ze maz nie korzysta. Nalwza sie 2 dni w roku kalendarzowym na dziecko/ dzieci do lat 14. 2 dni w sumie, niezaleznie ile masz dzieci.
        • angazetka Re: Urlop na żądanie 18.11.15, 23:20
          Skoro to mobbująca szefowa, to sama się trochę podkładasz, biorąc urlop na żądanie dwa dni z rzędu, choć wiesz, że normalnego urlopu byś nie dostała.
          • misia-your Re: Urlop na żądanie 18.11.15, 23:25
            Może ci odmówić urlopu na żądanie, niestety..
          • bergamotka77 Re: Urlop na żądanie 18.11.15, 23:30
            Ale takie mam prawo, zwlaszcza ze mam zalegly urlop jeszcze z zeszlego roku wiec łaski nikt nie robi, z tego tez jeszcze sporo dni mam.
            • misia-your Re: Urlop na żądanie 18.11.15, 23:37
              Ale jesli uzna ze jesteś jej niezbędna to może ci odmówić, poczytaj o wyroku sądu najwyższego nt urlopu na żądanie, jesli zechce to znajdzie powód - wygooglaj sobie..powodzenia!
            • riki_i Re: Urlop na żądanie 18.11.15, 23:53
              Weź lewe zwolnienie lekarskie, takich krótkich nie sprawdzają, byle tylko było z kodem schorzenia w którym chory "może chodzić".

Ps. Nie chcę być złym prorokiem, ale takimi działaniami podkładasz się jeszcze bardziej. Ta baba Cię wkrótce zwolni.
              • bergamotka77 Re: Urlop na żądanie 19.11.15, 00:40
                riki
                ja juz to doskonale widze, ze zostalam przez nia wybrana jako cel do odstrzalu. Niewiele da sie zrobic, szykanuje mnie na kazdym kroku i doslownie mdli mnie na jej widok...
            • wuika Re: Urlop na żądanie 19.11.15, 08:09
              Ale nawet urlopu na żądanie można odmówić, albo z niego cofnąć, jak jest dwa dni pod rząd.
            • default Re: Urlop na żądanie 19.11.15, 08:25
              bergamotka77 napisała:

> Ale takie mam prawo, zwlaszcza ze mam zalegly urlop jeszcze z zeszlego roku wie
              > c łaski nikt nie robi

Jest listopad - skoro masz jeszcze niewykorzystany urlop za poprzedni rok, to pracodawca ma OBOWIĄZEK Cię na ten urlop wysłac, inaczej grozi mu kara grzywny.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Urlop na żądanie 19.11.15, 08:58
                Tia, i kto mu tej grzywny udzieli? PIP? Najpierw by trzeba donosik do PIP a PIP samo twierdzi, że niewiele może...(jakiś czas temu był artykuł, gdzie wypowiadali się pracownicy tej instytucji).
                • default Re: Urlop na żądanie 19.11.15, 09:10
                  Aha, czyli jest przepis, ale nie warto się na niego powoływać, bo to "nic nie da" ? Z takim podejściem to rzeczywiście nie warto sad
                  W mojej firmie jest to przestrzegane bardzo rygorystycznie, pracownik, który ma niewykorzystany urlop jest wręcz zmuszany, by go wziął. Jak ktoś nie chce, ma duży problem z "wymiganiem się".
    • rosapulchra-0 Re: Urlop na żądanie 19.11.15, 08:14
      Bergamotka, ile fakultetów trzeba skończyć, żeby iść do działu kadr w swojej firmie i spytać, czy można wziąć więcej niż jeden dzień urlopu na żądanie?
      • zuleyka.z.talgaru Re: Urlop na żądanie 19.11.15, 09:00
        Nie każda firma ma dział kadr. Jak masz wyoutsourcowane co się da, to wówczas trzeba dzwonić do biura rachunkowego a zwykle pracownicy nie mogą dzwonić - tylko np. jedna wyznaczona osoba. Nie dobijaj koleżanki.
        • rosapulchra-0 Re: Urlop na żądanie 19.11.15, 09:03
          Z tego, co pisała, wynikało że pracuje dla dużej firmy, z wieloma oddziałami. Domniemywam więc, że dział kadr istnieje.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Urlop na żądanie 19.11.15, 09:19
            Zdziwiłabyś się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka