pina_colada88 24.11.15, 22:18 A takie cuda przyszły do mnie w poprzednim tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: Pochwalę się, a co! 24.11.15, 23:33 Świruska absolutna Kupiłaś, czy to do recenzji? Muszę się za Kowalewską wziąć. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pochwalę się, a co! 24.11.15, 23:37 No świruska zdecydowanie. W bardzo pozytywnym sensie Napisz później, co warte przeczytania, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Pochwalę się, a co! 24.11.15, 23:35 Najszybciej sobie poradzisz z serią o Panu Pierdzioszku Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 24.11.15, 23:47 Wszystko do recenzji. O tak, Pierdziołka ŻONDZI a zwłaszcza wierszyki: Poszedł żuczek za chałupkę Zdjął majteczki zrobił kupkę Żuczku, żuczku coś ty zrobIł Jam chałupkę przyozdobił Po wodzie pływa Babcia nieżywa I robaczki też pływają Babci pięty podgryzają Ropka z noska babci leci Śmierdzi, cuchnie, moje dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 09:13 Moja córka ma dwie książeczki z tej serii. Niedługo zacznę jej czytać te niegrzeczne wierszyki. Zostanie gwiazdą przedszkola. A inni rodzice nas znienawidza. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 09:22 Spoko, usłyszy w przedszkolu. Te wierszyki i piosenki, które myśmy recytowali, spiewali w przedszkolu i szkole, w dalszym ciągu są w używaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-anna Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 10:28 Mój syn zna jeden taki wierszyk: o duszku sikającym na cmentarzu . Bardzo szybko się tego utworu nauczył Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-anna Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 10:26 Mój 5-letni syn uwielbia Pierdziołkę . Na BN zażyczył sobie najnowszą książkę z tej serii. PS. Masz fajną pracę.Chciałabym dostawać booki za darmo . Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 19:43 Mnie od Pierdziołki odrzuca ohydna szata graficzna Dostałam dwa razy i dwa razy powędrowało na najgłębszą półkę. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 00:24 Jezu, tyle makulatury sprowadzić sobie do domu Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 00:33 Tfu, Wypluj te słowa! A tak poważnie to kocham czytać, mam regał książek, ale zbieram się do przebudowy pokoju by mieć miejsce na kolejne bo na razie stoją, leżą porozwalane wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 00:43 Daj spokój. Nie masz się przed kim tłumaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-anna Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 10:34 E tam makulatura, widocznie nie lubisz czytać . Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 11:58 Lubię, ale tak samo jak śmieciowego żarcia nie lubię śmieciowej literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 12:00 No dobra, lubię - od czasu do czasu Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 19:44 Poczytaj sobie Michalak, wszytsko inne wyda się potem dziełem godnym Nobla.... Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 23:29 Nie przesadzajcie, to jest literatura popularna, ale przecież nie ostatniego sortu! Waszut, Kowalewska - piszą dobrze, wiadomo, że nie wszystko każdemu odpowiada, ale tu akurat to kwestia gustu, a nie jakości. Postawienie ich obok Michalak - dla samego porównania nawet - to krzywdzące dla tych autorek. Waszut w tym roku otrzymała nagrodę literacką za "Rozdroża": flk.siedlce.pl/ więc musiała napisać co najmniej przyzwoicie - wciąż mówię o jakości, nie guście czytelniczym. Reszty nazwisk, poza Maleszką, nie znam, ale nie wrzucałabym jak leci do jednego wora z wymienioną wyżej. W ogóle warto zajrzeć na zalinkowaną przeze mnie stronę, jest tam trochę wartościowych tytułów i nazwisk - niekoniecznie popularnych i szeroko reklamowanych, a dobrych. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 00:41 Nie mogę przestać się śmiać. Jak to można człowieka po książkach poznać Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 00:53 Oj... Czy ja Cię znam? Bo się okazalo, że Żonę znam, a nie wiedzialam o tym Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 09:15 A, że żonę z muratora? Absolutnie- z zupełnie innego miejsca Z tym, że to to jest Żona dowiedziałam się... wczoraj... miesiąc po spotkaniu Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 15:59 Menodo, cały czas mam w głowie Twoje słowa: czemu dopiero teraz? Czy znasz mnie skądś indziej? Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 17:50 Ojezu, nie rozumiem, co tak przeżywasz. Nie znam Cię wcale, osobiście nic do Ciebie mam, odniosłam się do komentarza zony, która - tak mi się wydawało - dopiero w drugim poście napisała, co myśli o Twojej przesyłce Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 23:30 > tak mi się wydawało Ano wydawało, bo pisałam zupełnie o czym innym. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 00:54 zrób fotkę książek, które kupiłaś żeby przeczytać/mieć Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 01:05 Łał, niezła stertka Niesamowite jest to, ile na świecie jest książek. I ilu nigdy nie przeczytam, chociaż warto - to mnie dość zasmuca. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 01:07 Ja też- choć próbuję Dostaję egzemplarze recenzenckie, kupuję i ciągle mi malo, ciągle coś nowego wpada w oczy ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 02:48 Liczyłam na "coś", jakąś zmianę w życiu autorki bo temat wątku chwytliwy , a tu znów Pina i książki Ale swoją drogą ładna kolekcja... Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 08:52 kojarze tylko Majgull Axelsson, daj znac jak przeczytasz "Ja nie jestem Miriam". Ksiazka ukazala sie tydzien po mojej ostatniej wizycie w PL wiec nie udalo mi sie kupic. A na kazda ksiazke Axelsson czekam niecierpliwie.... Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 09:10 To moje pierwsze spotkanie z Axellson. Dam znać O kilku książkach wiem dobre rzeczy, ciekawe czy się sprawdzą Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 09:16 czytalam wszystkie oprocz tej ostatniej. Polecam szczegolnie "Pepowine". Majstersztyk. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 09:28 Ja chwilowo cierpię na chroniczny brak pieniędzy, ale jeśli mi się spodoba- kupię resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 14:29 No, przeczytana. Świetna. Ale tylko ta jedna mi się spodobała. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 09:58 Ładna sterta, ale do czytania nie znalazłabym tam nic. Taka czytelnicza papka. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 12:15 Ja zazdroszczę przede wszystkim czasu na czytanie. Tego mi bardzo brakuje. A jak już znajdę chwilę, to jestem tak zmęczona, że wolę się odmóżdżyć na forum niż skupiać na słowie drukowanym Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 14:47 Dla mnie nic by się nie znalazło, ale jesli to twoje klimaty to super! Do mnie dziś przyleciał Stylista Marininy Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Pochwalę się, a co! 25.11.15, 23:52 Kowalewską mam z biblioteki, Miriam czekam aż zakupią. Reszte albo czytałam, albo mnie nie nęci. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 26.11.15, 14:28 Andaba, a jaką literaturę lubisz? Może coś polecę? Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Pochwalę się, a co! 26.11.15, 00:05 Mnie też żadna nie zachęciłaby w księgarni nawet do przejrzenia, ale kto wie. Może kryje się tam coś ciekawego. Chętnie się dowiem jakby co - uwielbiam książkowe wątki i większość polecanych na ematce lektur przeczytałam. Jedne fajne, inne nie. Dzięki forum trafiłam np. na duet Hjorth - Rosenfelt, wciągnęłam się. Także tego... śledzę dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 26.11.15, 14:29 A jaką literaturę lubisz? Bo są czytadła i CZYTADŁA, które mają jakiś przekaz i wywołują ciary Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Pochwalę się, a co! 26.11.15, 07:02 Jakbym musiała czytać to, co ktoś mi przyśle, zamiast tego, co wybiorę sobie sama, to byłabym nieszczęśliwa. Ale skoro Ciebie cieszy posiadanie książek, to gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 26.11.15, 14:31 Ateno, to ja wybieram Oczywiście nie wszystko i najlepiej nowości, ale wybór mam Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Pochwalę się, a co! 26.11.15, 14:55 I naprawdę z własnej woli wybrałaś te pozycje? Aż mi się nie chce wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 26.11.15, 15:06 Naprawdę. Nie są złe. Większość to sensacja, kilka dla dzieci. Wydawnictwo MUZA wydaje świetne książki, Czwarta strona też. I jeszcze wydawnictwo Filia. Ale to tylko kilka wydawnictw, które lubię. Co do książek- nie czytam ich tylko ja, są popularne na portalach czytelników, stronach blogerskich i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Pochwalę się, a co! 26.11.15, 15:28 Filia. Hm. Ujęłabym to tak - wydaje książki, bardzo niektórym odpowiadające. Bo nie trafiłam na ani jedną z ich pozycji, co do której nie mam zastrzeżeń co najmniej odnoszących się do redakcji, a przecież jeszcze sama treść. Mają dobre, sprzedażowe okładki. Muza - tak. Czwarta strona - też jest kilka zachęcających nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 26.11.15, 15:55 Co do filii- Być może czytałyśmy zupełnie inne książki, ja dopiero ok 10 najnowszych (kupionych i do recenzji), Ja jestem zaskoczona wydawaniem książek, w których "pielęgniarz to robol" albo fragment "Ciii, cicho, dziecinko, spokojnie. Anka umyje maleńką cipusię. Anka zrobi dziecince dobrze. Rozewrzyj udka, kochana, wpuść Ankę, umyjemy dziewczynkę..." (to o 18-tolatce, ale wydźwięk) (to akurat chyba nawet Filia wydaŁA) Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Pochwalę się, a co! 26.11.15, 16:26 Kwestia Michalak w tym wątku już chyba została "załatwiona". Co do reszty - nie będę wymieniała konkretnych tytułów (raczej pierwszych z wydawanych przez Filię), ale kiepski styl, powtórzenia (pięć tych samych na jednej rozkładówce, wiele zdań, i to nie w dialogu, zaczynających się od "no"), błędy merytoryczne - to jednak w dużej mierze dyskwalifikuje (dla mnie) wydawcę. Bo nie widzę powodu, dla którego książki nawet lekkie, z niezbyt głęboko zaznaczonymi problemami, mają być wydane źle. Wiem, że są autorzy, z którymi nie da się współpracować, bo w żadnym stopniu nie znoszą zmian w swoich tekstach, jednak jako czytelnik nie muszę się z tym męczyć. Być może uda im się im pozyskać lepsze autorki, wtedy, niewykluczone, i ja rozpatrzę sięganie po ich książki. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Pochwalę się, a co! 27.11.15, 14:13 > Być może uda im się im pozyskać lepsze autorki, Idą w dobrą stronę: Poznałam Zyskowską-Ignaciak w serii Cztery Pory Roku Naszej Księgarni i uważam ją za jedną najlepiej piszących literaturę środka, więc może z czasem oferta Filii będzie bardziej do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 23.01.16, 22:49 Moje najnowsze Oglądałyście może "Moje córki krowy"? Jak oceniacie? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pochwalę się, a co! 23.01.16, 23:05 recenzujesz encyklopedie bylin? toz tam nic sie nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 23.01.16, 23:15 Wiem Powiedzmy, że... muszę Ale zrecenzować się da, to nie pierwsza moja trudna recenzja: recenzuję również książki kucharskie, dla dzieci, kucharskie. Pisałam też o płycie. To dopiero wyzwania. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 23.01.16, 23:35 Tak, polscy. www.sklep.zysk.com.pl/encyklopedia-bylin-t-1-a-j.html Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pochwalę się, a co! 23.01.16, 23:28 Zazdroszczę ci. Też bym tak chciała. Jak do tego doszłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 23.01.16, 23:38 Własną pracą. Bloga prowadzę od pięciu lat. Pierwszą współpracę recenzencką rozpoczęłam w 2011 roku, wtedy to jeszcze raczkowało. Tak naprawdę mój blog zaczął rozwijać się dwa- trzy lata temu, również współprace. Ale bardzo ciekawie jest dopiero od poprzedniego roku- od mojej wizyty na Warszawskich Targach Książki i Festiwalu Literatury Kobiet w Siedlcach. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 00:49 Gratuluję i jeszcze raz powtarzam, że zazdroszczę zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Pochwalę się, a co! 23.01.16, 23:42 Fajne masz zajęcie, chociaż jeśli musisz przedzierać się też przez gnioty to już gorzej. Mogłabyś polecić resetujące czytadła, ale takie ,,nieobrażające inteligencji,, ? Wzięło mnie ostatnio na lektury cięższe i mam dosyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 23.01.16, 23:44 To zależy czego oczekujesz od książki. Czy chcesz poryczeć się ze wzruszenia czy ze śmiechu. Czy zwykłe czytadło. Myślę o pewnych książkach, ale musisz sprecyzować Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 00:13 to ja proponuję nowy wąteczek w temacie wątków o książkach nigdy dosyć Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 00:17 E no, myślę, że moderacja by mnie wycięła. Pomyślałam, że tu będzie takie moje miejsce. P.s. Zapraszam na mój fejsbukowy fanpejdż ;> www.facebook.com/Recenzje-Knigoholiczki-403552933015439/timeline?ref=page_internal Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 00:38 Ej, właśnie nie. Tyle jest tematów powracających cyklicznie, choćby ciuchowych, tyle dziwnych problemów poruszanych, a książkowych wątków wychodzi mało. Zawsze je śledzę i z ciekawości czytam wszystko, co jest polecane, o ile zdobędę. Tyle, że potem nie chce mi się wskrzeszać trupa sprzed roku i dodawać swoje spostrzeżenia pod każdą lekturą, to zresztą chyba byłoby trochę dziwaczne. No, w każdym razie czekam książkowych tematów jak kania dżdżu. P.S. Wiem, że jest forum "Książki", ale nie mogę się do niego przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 00:51 Rozumiem Cię, jednak wiem, że wykopali by wszystkie moje pojedyncze wątki o książkach- i całkowicie to ruzumiem To będzie takie moje miejsce, w którym czasem wstawię zdjęcie, powiem o książce A co ciekawego ostatnio przeczytałaś? Co polskiego autora? Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 01:23 Przyznaję, że mało czytam polskich autorów. Ostatnio byli to: Grzegorzewska, Myśliwski, Bator, Fryczkowska, Szczygieł, Kisiel. Przy "Grobie" Grzegorzewskiej trochę przewracałam oczami, plusem była akcja "za oknem", w moim mieście (no i fajnie, że cmentarny wątek - lubię). Kartkowałam też "Żniwiarza", nie dla mnie. Powieści Marty Kisiel to najgorsze, co ostatnio miałam w ręku. Nie znoszę, po prostu nie toleruję takiego nachalnego, betonowego pseudo-humoru. (Z tego samego powodu nie czytam i nie cenię Chmielewskiej, choć już lepsza, oczywiście). Reszta podobała mi się. Fryczkowska mnie zaskoczyła - niby takie czytadło, ale pisane ze świetnym wyczuciem, dobry styl. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 08:14 Grzegorzewskiej czytałam "Betonowy Pałac" chyba, że nie chodzi o Gaję. Książka niezła, ale zupełnie nie moja bajka. Anię Fryczkowską poznałam osobiście Tak jak wiele pisarek. Co do jej książek- "Z grubsza Wenus"- ciekawe, ale "Kurort Amnezja"- bomba. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 13:23 Chodzi o Gaję, owszem W "Grobie" zniechęcił mnie schemat: dzielna, młoda i piękna blond detektywka z tajemniczą blizną, tu uwodzicielska, tam spuszcza w....dol grupie karków na Kazimierzu... Mary Sue aż piszczy. W tle nieodłączny przyjaciel-gej i drogie ciuchy. Klisza goni kliszę. Poza tym ok, spodobał mi się sam motyw nakro-mafii, szkoda, że był nakreślony tak pospiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 11:54 > Fryczkowska mnie zaskoczyła - niby takie czytadło, Skąd pomysł na zestawienie Fryczkowska=czytadło? Co kieruje czytelnikiem, że ocenia wstępnie książkę jako czytadło? Ciekawa jestem. Okładka? No, "Z grubsza Wenus" może zaskoczyć, bo ostatnia okładka rzeczywiście i mnie skojarzyła się z czymś lekkim i humorystycznym. Ale taka "Kobieta bez twarzy" - świetna, dla mnie to jej najlepsza książka, okładka nie myli. Fryczkowska, Warda ("Miasto z lodu", "Jak oddech" - świetne), to literatura pop, ale z wyższej półki, bez stawiania w jednym szeregu z Michalak, Witkiewicz itp. Inna bajka, jeśli idzie o warsztat. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 13:12 Tak, zaczęłam od "Z grubsza Wenus". Okładka straszna, sama historia nie zaczyna się specjalnie oryginalnie. Natomiast im dłużej czytałam, tym bardziej byłam pod wrażeniem. Potem sięgnęłam po "Amnezję", lepszą imho. Nikt normalny nie stawia warsztatu Fryczkowskiej na równi z Michalak. Nie rozumiem, czym się właściwie oburzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 13:52 To prawda, Ty nie stawiałaś ich w jednym rzędzie, ale gdzieś tu w wątku, mam wrażenie, ktoś postawił. No oburzam się, czy raczej zżymam, bo to krzywdzące - Michalak i Witkiewicz - OK, każda z nich i Fryczkowska - nie OK Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 14:28 Agnieszka, ale Ty stawiasz w jednym szeregu Witkiewicz i Michalak? Absolutnie się z tym nie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 15:50 To jest inna półka niż Fryczkowska. Choć MW i KM trochę się różnią, rzeczywiście jakościowo Michalak jest jedyna w swoim rodzaju - poza niektórymi selfami. One mi się kojarzą chyba głównie przez marketing, grupę odbiorców, bo ja wiem - w tę stronę. Każdy ma prawo do swojego odbioru emocjonalnego, gustu, ale patrząc na fakty - warsztat choćby - można oceniać. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 14:55 "krzywdzące - Michalak i Witkiewicz - OK, każda z nich i Fryczkowska - nie OK smile" Tu prawda - nie przychodzi mi do głowy żadna autorka, która "zasługuje" na porównanie do Michalak, to więcej niż afront. Aczkolwiek nie znam Witkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 00:50 No ten wrzuciłam do moich ulubionych. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 00:18 Mogę ryczeć z obu powodów , ale ma być wsysające. Czytam przeróżności, oby dobrze napisane. Swojego czasu zachwyciła mnie Kowalewska serią z Latem śpiących węży, z kolei odrzuciła Michalak ? Z jakimś strasznym powieścioporadnikiem, gdzie kazała kupić zeszyt i coś tam według wskazówek wpisywać. Aż mnie otrzepuje na wspomnienie. Dotrwałam w zdumieniu do połowy tego dzieła nie mogąc zrozumieć fenomenu. Kiedyś w mojej bibliotece była fajna babka, podrzucała fajne kąski w stylu Madame- Libery, Nurowskiej, cudnych staroci Zoli, Tołstoja. A teraz panie polecają ,, najpopularniejsze,,, często gniotki. Wychodzę z naręczem samodzielnie wybranych, z czego fajne okazują się pojedyńcze pozycje... Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 00:31 Michalak to... brak słów... Tutaj fajne forum, które sprawiło, że zaczęłam dostrzegać różne rzeczy. www.sierzantundsaper.fora.pl/polecanki-filmowo-ksiazkowe,11/nastepczyni-sapkowskiego-autorkasia,988.html Co do książek. Bardzo lubię powieści powieści polskich autorek. Z takich- które jednak wzruszają: "Śnieżynki"- Liliany Fabisińskiej "Rosół z kury domowej"- Nataszy Sochy "Moje córki krowy" "Sekret zegarmistrza"- Renaty Kosin Ciemno polecam kilka autorek: Magdalenę Witkiewicz- ja czytałam "Pierwsza na liście", "Po prostu bądź"- to łzawe i w tym tygodniu wydaną Awarię Małżeńską", "Moralność pani Piontek"- te wywołują śmiech, choć o "Moralności tylko słyszałam". Napisała 14 książek. Anna Karpińska- wszystko oprócz "Sakramentu niedoskonałego" (choć i tę da się przeczytać" Katarzyna Kołczewska- "Kto jak nie ja", "Wbrew sobie" Książki Izabelli Frączyk Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 09:45 Super, dziękuję. Od dłuższego czasu unikałam polskich autorek, bojąc się wywrócenia flaków. Z pewnością skorzystam z Twoich rekomendacji Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Pochwalę się, a co! 24.01.16, 14:27 Tylko nie bij jeśli się nie spodoba! Odpowiedz Link Zgłoś