Dodaj do ulubionych

Najzdrowsze danie obiadowe.

26.11.15, 09:01
Jakie jest najzdrowsze danie obiadowe? Zdaniem ematki? Czekam na propozycję. smile Gdzieś czytałam, że ktoś doszedł do wniosku, że to zapiekanka z kurczaka z soczewicą.
Obserwuj wątek
    • mama_duzych_dzieci Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 09:06
      Dla mnie ryba na parze. Ciemny ryż do tego, albo kasza i oczywiście surówka z kiszonej kapusty obowiązkowo.
      • a.va Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 11:18
        Ta, tylko skąd wziąć rybę bez metali ciężkich sad
      • solejrolia Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 12:00
        Dobrze, ze podkresliłaś, ze to zdrowe jest dla Ciebie.
        Mnie kapusta kiszona szkodzi: mam wzdęcia i ból brzucha. Ponieważ bardzo lubię, to zjem 1 łyżkę, ale nigdy więcej, bo wtedy zwyczajnie cierpię.

CZYLI: co dla kogo zdrowe, to zdrowe, ale niektórym pewne posiłki szkodzą i trzeba to zaakceptować.
        • swiecaca Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 13:29
          a próbowałaś zjeść dużą łychę mielonego kminku przed jedzeniem kapusty? pomaga, serio
    • jdylag75 Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 09:15
      Kasza gryczana z kwaśnym mlekiem z mleka od prawdziwej krowy.
      • kaz_nodzieja Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 09:27
        Jak wygląda fałszywa krowa?
        • awidyna Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 09:29
          big_grin
        • jdylag75 Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 09:29
          Mieszka w fabryce mleka i jest dojona przez elektryczną dojarkę smile
          • lauren6 Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 10:14
            Krowa cyborg
        • memphis90 Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 13:59
          Wygląda jak ryż, owies albo migdał. Względnie kokos.
    • baltycki Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 09:34
      Golonka gotowana tylnia, kapusta zasmazana, groch puree, ziemniaki puree, duzo musztardy,
      duzy kufel zimnego piwa.
    • spanish_fly Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 09:38
      Świeża ryba złowiona w oceanie, upieczona lub parowana, i surówka ze świeżo zebranych, ekologicznych sałat i ziół z oliwą z pierwszego tłoczenia.

Kurczak z soczewicą mógłby być pod warunkiem, że kurczak ekologiczny i do tego dużo kiszonej kapusty.
      • kropkacom Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 09:50
        Myślę, że z tą zapiekanką chodzi o wartości odżywcze.
        • spanish_fly Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 10:29
          Przecież ja o wartościach odżywczych piszę - wartości odżywcze to nie tylko kalorie, ale też odpowiednie proporcje białka, węglowodanów, zawartość błonnika, minerałów, witamin, enzymów itp.
          • zielonelato Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 13:44
            To pod taką definicję wszystkie moje wegańskie i wegetariańskie dania spełniają podane przez Ciebie kryteriasmile
      • kagrami Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 11:15
        Ale to w Chorwacji. Ryby grillowane, wcześniej wymoczone w oliwie z czosnkiem i rozmarynem. Potem ta oliwa z oliwek z chlebkiem tez spożyta.

A w PL to wszelkie zupy, powinno się jeść zupy, np. grochówka, cebulowa i gulaszowa w okresie zimowym. Mniammm.
    • mynia_pynia Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 10:10
      Ziemniaki z jajkiem sadzonym i kwaśnym mlekiem - jaja z eko wybiegu i mleko od krowy pasącej się za płotem.
      Ja mam dzisiaj na obiad kotlety z kaszy gryczanej i sera białego - wyglądają jak mielone to będziemy jeść z jogurtem - mniam.
      Ponadto na zimę zupa z kiszonej kapusty.

• spanish_fly Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 10:29
        Daj przepis na te kotlety.
    • a.va Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 11:22
      Kasza jaglana z duszoną na odrobinie oleju rzepakowego piersią z indyka i do tego brokuł albo sałatka z czerwonej papryki i ogórka kiszonego albo surówka z marchewki z natką i z chrzanem.
    • nowel1 Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 11:29
      Najzdrowszy jest brak obsesji, imho smile
      W wątku najbardziej zainteresowała mnie teza, że zdrowy posiłek ma zawierać odpowiednią ilość enzymów big_grin
      • spanish_fly Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 13:23
        Niby czemu to Ci się zdaje takie interesujące?
    • pir_anyai Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 11:32
      Młode ziemniaki z własnej działki, skropione roztopionym masłem zrobionym z mleka od znajomej krowy plus kwaśne mleko ze śmietanką też od tej krowy nabrane z kamiennego garnka gdzie się w normalnym trybie z słodkiego robiło kwaśne i rosła ta śmietanka na wierzchu, wszystko posypane pokrojoną młodą zieloną dymką z przydomowego ogródka. Dla bardziej głodnych do tego jajko sadzone od chodzącej na wolności kury. Można wcześniej zjeść botwinkę albo zupę jarzynową - wszystko z własnego ogródka - marchew, młode buraczki, pietruszka, koper, lubczyk, zielony groszek, bób, pomidory, kalafior, włoska kapusta.. plus łyżka domowego masła albo naturalnej śmietany i jedzenie pierwsza klasa. Na deser można upiec jabłka z łyżka dżemu w środku.
      Tak jadałam u babci na wakacjach i żadne inne cuda na kiju zdrowsze nie są.
      • thea19 Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 13:56
        marchewka od babci jest tak samo skazona jak ta z plantacji przemyslowej. no chyba, ze babcia produkuje wlasny deszcz.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 11:35
      Brokuł. Tylko nie kwiat a łodygi. do tego kasza gryczana i grillowany stek wołowy z radosnej krowy big_grin
    • triismegistos Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 11:59
      Co to znaczy najzdrowsze danie?
      Najzdrowsze dla drwala, czy cieżko pracującej głową księgowej? Dla dziecka czy staruszka? Zimą czy latem? Już nie będe pytać, czy dla Europejczyka, czy nietrawiącego mleka Azjaty, bo to oczywiste, ze tylko my, biali to ludzie.
    • solejrolia Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 12:06
      Jesli miałabym jedno danie wybrać, takie uniwersalne, to napisałabym że zupa. Jakakolwiek (jarzynowa, grochowa, krupnik, dyniowa, itd itd.)
      Ale
      W jednym posiłku nie da rady dostarczyć wszystkiego tego, co potrzebuje organizm człowieka. To po pierwsze. dlatego na dietę trzeba patrzeć całościowo. A po drugie, co jednemu jest zalecane, innemu już niekoniecznie, a nawet będzie szkodziło (ze względu na tryb życia, czy wiek, czy inne, w tym schorzenia przeróżne)
      • feromona Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 14:09
        Dla mnie? Np. Kasza gryczana z ciecierzycą, natką pietruszki z czosnkiem i cebulą, do tego kapusta kiszona własnej roboty polana olejem lnianym, ryba morska.
    • rulsanka Re: Najzdrowsze danie obiadowe. 26.11.15, 14:06
      Najzdrowsza jest różnorodność. Nawet najzdrowsze, ale ciągle to samo danie jedzone na okrągło, może doprowadzić do niedoborów. Poza tym jedzenie ma być smaczne dla jedzącego.
      Dlatego dobry będzie i curry z bakłażana i wołowina z buraczkami i golonka bałtyckiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka