Dodaj do ulubionych

co kupic dziadkom?

01.12.15, 10:20
Pytalam babci i dziadka co pod choinke, oczywiscie nic nie potrzebuja. Jesli juz to prawnuczka ale czasu malo jakby do swiat tongue_out No i ja niekoniecznie chce.

Podrzuccie jakies pomysly co kupujecie seniorom co wszystko maja. Ostatnio babcia dostala sweter - niedobry bo gryzie, ok, rozumiem, wymienilam zapytawszy uprzednio jaki kolor fason itd. Przynioslam - niedobrybo odcien jednak nie ten, wymienilam na chustke jedwabna . Te niedobra bo "zimna". Wymienilam na bawelniany szal - nieladny. Ogolnie babcia to zlota kobieta ale kupic jej prezent to mozna z rozpaczy skonczyc z mostu do glebokiej rzeki.

Kosmetyki - ma jakis tam swoj ulubiony krem i tylko jego uzywa, ale to taniocha za 3.50 z apteki i nie nadaje sie na prezent.

Biovitale, geriavity i inne - no w ostatecznosci.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 10:27
      moja lubila slodycze, od czasu do czasu dostawala nowe kubki, jak stare sie stlukly bo z tego naprawde korzystala, czasem cos do ubrania jak przewietrzylismy szafe. wszelakie preparaty odpadaly, bo babcia swoich lekow nie chciala brac a co dopiero takie niekonieczne. teraz to juz tylko kwiaty i znicze.
      • black_halo Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 10:37
        No wlasnie babcia ma w szafie smaty pamietajace wczesnego Gomulke i jej figure kilkanascie kilo lzejsza. Slodyczy i alkoholu nie moge dac ze wzgledu na cukrzyce, ktora sie objawila zaledwie 2 lata temu.

Z dziadkiem jest mniejszy problem ale ma 87 lat i tez juz nic nie chce. Pare lat temu dostal fotel bujany i od tego czasu to jest najlepsze miejsce do siedzenia.
    • zuzi.1 Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 10:34
      Elektryczny koc lub elek. podgrzewacz do nog np. z lidla, goralskie kapcie z owczej welny
      • black_halo Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 10:37
        Maja.
        • d.wludyka Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 10:43
          Moja córka robi od kilku lat dziadkom kalendarz ze zdjęciami z wakacji i innych okazji.
          Na kalendarzu zaznaczamy daty urodzin i innych ważnych w rodzinie wydarzeń.
          Za każdym razem kalendarz oglądany jest ze wzruszeniem, a w domu wisi na honorowym miejscu.
          • klubgogo Re: co kupic dziadkom? 16.12.15, 21:42
            Robiłam taki kalendarz ze zdjęciami córki, dostosowany do pory roku i rosnąco z wiekiem. Babcia była zachwycona. Piękny album ze zdjęciami też. To są dobre prezenty.
        • zuzi.1 Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 10:45
          Zrobic samodzielnie piekny album ze zdjeciami rodzinnymi z dawnych lat, popodpisywac kto ile mial wowczas lat i gdzie zrobione zdjecie. Skoro maja wszystko, to moze nie warto nic kupowac, tylko zrobic cos samodzielnie.
          • default Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 13:21
            Potwierdzam - własnoręcznie zrobiony album, ze zdjęciami i opisami jakichś rodzinnych wydarzeń - do czytania i przeglądania.
            Ja mojej matce, kiedy już nie bardzo ogarniała czytanie normalnych książek, napisałam "powieść" o moich zwierzętach : historie wszystkich moich (bardzo licznych smile) zwierzaków, obecnych i nieżyjących, bogato ilustrowane zdjęciami. Wydrukowałam, dałam do oprawienia w okładki i taką książkę podarowałam mamie - póki jeszcze w ogóle coś kojarzyła, to z książeczką się nie rozstawała, mogła ją czytać i oglądać na okrągło smile
            • peonka Default 16.12.15, 21:19
              Natchnęłaś mnie, pisząc o tej książce dla swojej Mamy . Uswiadomiłam sobie, że właśnie to powinnam i chcę - napisać książkę o nas, o naszej małej rodzinie - dla mojej Mamy, która wszystko ma i niczego nie potrzebuje.
              Czy możesz mi podpowiedzieć, jak technicznie to zrobiłaś? Sama wydrukowałaś (jakiś program specjalny?), czy jest gdzieś mozliwość druku 1 egzemplarza? Oczywiście nie musi być to kredowy papier i twarda okładka, ale fajnie by było, gdyby wyglądało to przyzwoicie.

A może chciałabyś się podzielić książką? Ja bardzo chętnie przeczytałabym o Twoich zwierzakach, jeśli oczywiście masz ochotę rozpowszechnić swoją twórczość smile
              • peonka Re: Default 16.12.15, 21:21
                Sierota jestem, teraz widzę że sama drukowałaś. Mialaś jakiś program do obróbki tekstu czy zwykły edytor?
                • mdro Re: Default 17.12.15, 00:05
                  Peonka, w kwestii druku szukaj pod "drukarnia cyfrowa", w takich można i jeden egzemplarz wydrukować (tzn. teoretycznie można wszędzie, ale w offsetowych się to zdecydowanie nie opłaca wink).

A prosty skład zrobisz w edytorze tekstu.
                  • peonka Re: Default 17.12.15, 00:13
                    Dziękuję smile
          • black_halo Re: co kupic dziadkom? 16.12.15, 21:38
            Natchnelas mnie i postanowilam, ze pojade do ich rodzinnej miejscowosci, i zrobie zdjecia i dam im album ale to dopiero za rok niestety uncertain

Na ten rok niestety jeszcze nie wymyslilam.
    • ola_dom Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 10:37
      Pomyśl, na co się dziadkowie skarżą i może w tym kierunku:
      np. jak im zimno wieczorami, to koc z rękawami do zalegania na kanapie przed telewizorem, albo mata grzejąca łóżko (idealne w starych niedogrzanych domach);
      jak na wzrok i czytanie, to jakaś lupka z lampą czy coś podobnego;
      jak na jakieś bóle, to może masażer/lampę rozgrzewającą punktowo. Albo superpoduszkę profilowaną.
      Zasadniczo - trafić w potrzeby, niekoniecznie klasycznym prezentem. Bo miłe, ale nie niezbędne popierdółki raczej już tak nie cieszą, zwłaszcza tych z gatunku, co "niczego nie potrzebują".
    • mikams75 Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 10:40
      bilet do teatru
      ksiazka-album np. ze starymi zdjeciami z ich miasta
    • nihiru Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 10:42
      Jednej babci zrzucaliśmy się co roku na wymianę co bardziej zużytych sprzętów kuchennych: to kuchenka, to zestaw garnków.

Mojemu tacie tylko raz w życiu udało mi się trafić z prezentem - jak mu kupiłam książkę o tym, "czego lekarze nam nie mówią"big_grin
    • butch_cassidy Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 10:44
      U nas zawsze się sprawdzają książki lub audiobooki, jak ktoś już nie czyta.
      Poza tym, koce, poduszki, skarpety (takie wypasione wink ), swetry, itp.
      W tym roku z drobiazgów będą jeszcze karty do gry, magnesy, drobne rzeczy domowe (dla pań), eleganckie notatniki, kolorowanki dla dorosłych, płyty DVD.
      Ogólnie to chyba nie jest jakiś drastycznie różny zestaw prezentów niż dla młodszych osób.
      A... Będą też drobiazgi ze sklepów charytatywnych (PAH, fundacja Anny Dymnej).
      "Prezenty bez pudła" może rozważ.
    • za_mszowe Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 10:45
      Może zrób jakiś rekonesans wśród rodziny na miejscu która z nimi utrzymuje częstszy kontakt niż raz na gwiazdke od wielkiego dzwonu, czy czegoś nie potrzebują w domu lub czy czegoś tam ewidentnie nie wymienić, z niezbednych rzeczy codziennego użytku lub tych creature comforts?
    • pir_anyai Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 10:50
      Kremy i inne kosmetyki ktore dawałam w poprzednich latach - stoją na półce ledwo ruszone.
      Ciuchy - nie, bo mało z domu wychodzi i woli swoje stare bluzki niż nowe.
      Obrusy, ręczniki, filiżanki - nie, bo ma tym całe szafy zapchane a używa trzech na krzyż, gdy jej kiedyś pomagałam sprzątać i wyciągnęłam ładniejsze z szafy żeby je w końcu używać - to jak poszłam to schowała je z powrotem do szafy... oszczędza, nie wiem dla kogo.
      Więc z roku na rok odpuszczam wymyślanie prezentów i daję to, co ją faktycznie ucieszy i będzie korzystać, czyli: bąbonierkę slodyczy, nalewki, coś ciekawego do zjedzenia czego nie ma na co dzień np egzotyczne owoce lub jakieś kremy czekoladowe, gruby tom krzyżówek, książkę typu jakiś kolorowy album np o światowych sanktuariach bo to ją ciekawi, ciepłe wełniane podkolanowki lub ogrzewane bambosze bo jej łatwo marzną nogi, wcześniej jak więcej wychodziła z domu to torebkę, ciepłe ale eleganckie rękawiczki.
      • pir_anyai Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 10:51
        bombonierkę
    • eliszka25 Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 10:54
      stawialabym raczej na cos sentymentalnego czy wlasnorecznie zrobionego niz jakis wypasiony prezent. moze jakas fotoksiazka, kalendarz ze zdjeciami czy cos w tym stylu. moi rodzice kalendarze ze zdjeciami wnukow co roku wieszaja na honorowym miejscu i bardzo sie z nich ciesza. w ubieglym roku np. dostali wlasnorecznie zrobione swiece z wosku pszczelego. ojciec byl bardzo zaskoczony, skad mamy prawdziwe plastry wosku (sam mial kiedys ule i miod lubi) i szczerze ucieszony. prezent nie jest tez zwykla durnostojka, tylko mozna go wykorzystac, wiec wilk syty i owca cala.
      • feromona Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 11:00
        Od pewnego wieku już nic nie kupowałam, bo wszystkie prezenty dziadki wydawali dalej. My dostawaliśmy prezenty od drugiej strony, a druga strona nasze. Jak się wszyscy połapaliśmy, to rodzinnie ustaliliśmy, że nie ma sensu.
    • eliszka25 Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 10:59
      a, jeszcze mi sie przypomnialo: chyba najbardziej trafionym prezentem dla mojej babci byly futrzane, skorzane kapcie od gorali. babcia narzekala, ze marzna jej stopy, wiec dostala takie kapcie w komplecie z welnianymi, goralskimi skarpetami i byla z tego prezentu bardzo zadowolona. nosila te kapcie codziennie, wiec sie przydaly. moze wobec tego zamiast pytac wprost, posluchac, co dziadkowie opowiadaja, na co narzekaja i z tego wykoncypowac jakis prezent?
    • goodnightmoon Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 11:09
      black_halo napisała:

> Ogolnie babcia to zlota kobieta ale kupic jej prezent to mozna z rozpaczy skonczyc z mostu do glebokiej rzeki.

Jestes moze moja kuzynka? wink Moja babcia jest taka sama!

Chyba nie pozostaje Ci nic innego, jak kupic bilet na jakas rozrywke (kino, teatr, co tam lubia) lub krotka wycieczke.
      Fajny tez pomysl z kalendarzem, fotoalbumem.
      A moze np. kupon na masaz, do fryzjera?
      Dobra ksiazka?
      • pir_anyai Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 11:13
        kupon do fryzjera?? chcesz babci święta zepsuć? będzie cale dnie myśleć że ma kiepską fryzurę i źle wygląda i to dlatego ją chcą do fryzjera wysłać..
      • curry1 Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 11:14
        magiczny kubek - taki co to, gdy się wleje ciepłą herbatę/kawę - to pojawi się obrazek z wnukami/dziećmi, pieskiem...co kto lubi....
        • mgla_jedwabna Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 13:22
          Skąd się bierze takie kubki? Pytam serio, bo to może być mój pomysł na prezent w tym roku smile
          • arwena_11 Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 22:18
            szukaj na allegrosmile
    • gaga-sie Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 11:16
      Dla babci rajstopy z wełną merino, cieplutkie, a nie gryzą. Gatta takie robi.
    • vi_san Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 11:27
      Jeśli babcia czytająca - zawsze książka. Jeśli nie - może być ładny album, to nikomu nie zaszkodzi. wink
      Jeśli lubi krzyżówki - gruby tom krzyżówek, słowniczek szaradzisty.
      Jeśli dużo pichci - gadżet kuchenny [może niekoniecznie designerski wieszak do bananów], np. jajko zmieniające kolor do gotowania jajek prawdziwych [zmienia kolor jak jest "na miękko", a na inny jak jest "na twardo"].
      Jeśli lubi "durnostojki" i "durnowiszki" - obrazek, oprawione w antyramę rodzinne zdjęcie, kolaż ze zdjęć Twoich, babci i dziadka, wazonik.
      Jeśli np. odwala tradycyjną korespondencję [moja teściowa [lat 75] tak ma, dzwonić nie lubi, ale listy pisze stale i chętnie] - elegancki długopis dobrej firmy, ewentualnie zestaw "długopis - pióro" plus atrament.
      Jeśli np. robi na drutach czy szydełku - pójdź z Nią do pasmanterii "pooglądać", przypatrz się co Jej się podoba i kup włóczkę żeby mogła sobie z niej udziergać co zechce.
      Jeśli jest w pełni samodzielna [sama robi zakupy], a nie mobilna [bez samochodu] - może wózek zakupowy? Prozaiczne to, ale praktyczne jak cholera...
      Trochę mało piszesz o Niej, o Jej zainteresowaniach, co lubi robić, co Jej wypełnia dni... Gdyby się wiedziało - łatwiej byłoby typować. smile
    • tatrofanka Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 11:38
      Takiej osobie nic bym nie kupila.
      Nawet w bliskiej rodzinie jakies minimum kultury obowiazuje.
      Nieraz zdarza mi się dostac nietrafiony prezent.
      Staram sie myslec ze darczynca mial dobre intencje i nie wydziwiac.
      Owszem, raz poprosiłam o inny rozmiar ale takie cudowanie że 6 razy sie prezent wymienia i ciagle źle?

Okropnie niewychowana kobieta.
      • za_mszowe Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 12:12
        A co jeżeli babcia ma np 85 lat? Tez byś się obraziła na amen i zerwała kontakt?
        • tatrofanka Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 12:28
          Nie obrazilabym sie na amen i nie zerwala kontaktu tylko nie kupila prezentu.
          Niejasno napisałam. ?
          Mialam babcie w slusznym wieku wiec wiem ze nawet po 80 mozna umiec sie zachowac.
          Starosc nie musi rownac sie upierdliwosc

Wymieniac kaze na szal-wymienia i źle.
          To znowu kaze na sweter -wymienia i źle.

To niech wymieniają po 100 razy jak kaze pani babcia i spokój. Bo stara jest

Zaloze sie ze to taka co nic nie chce ale jsk nie dostanie to strzeli focha.
          • pir_anyai Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 12:47
            Faktem jest, że moje babcie cokolwiek dostaną to się cieszą. Jedna z nich zawsze mowi jak bardzo dziękuje i jak jest wdzięczna, nawet jak dostanie tylko czekoladę,
            druga jest z charakteru narzekaczka ale docenia, że ktos kupił, najwyżej później kombinuje co z tym zrobić. Nie zdarzyło się żeby wymagała gonienia do sklepów i wymieniania po pięć razy, ale też my nie mamy takiego fisia żeby za wszelką cenę starać się kogoś zadowolić i znosić jego fochy, czasem narzeka "a po co to", więc dostaje tylko prezenty które zużyje.
          • za_mszowe Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 12:53
            Trudno mi uwierzyć w ta wymianę aż sześć razy z rzędu podczas jednych świat.
            Pewnie dalabym wtedy słodycze (jeśli lubi; przy przeciwskazaniach zdrowotnych pewnie byłyby light/wege/gluten free), raczej nie kazałaby oddawać do sklepu. A liczy się gest pamięci (przy tak marudnej osobie afront za brak upominku jeszcze bardziej murowany)
            • black_halo Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 15:09
              Nie no, wymienialam tak chyba przez trzy miesiace, do wielkanocy. Wiecej kasy poszlo na odsylanie niz na prezent sam.
    • kaz_nodzieja Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 12:58
      Emeryci w Polsce co wszystko mają? Chyba coś ściemniasz, przecież tu sama bieda z nędzą. Na święta wykup im zapas lekarstw, kup mięso i mandarynki bo nie znają takich frykasów.
    • memphis90 Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 13:55
      W tym roku- zestawy z aromatyzowaną świąteczną kawą i herbatą i szyję bieżniki na stół.
    • z_pokladu_idy Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 14:02
      Znam ten ból. Przy czym moja babcia, gdy jej prezent nie podejdzie, potrafi dać do zrozumienia w dość paskudny sposób, że nie tylko prezent, ale też ofiarodawca jest beznadziejny. Sama z kolei daje sporo kasy.
      Nie mam siły już kombinować i aktywować jej toksyczność w święta, więc dostanie kolejny raz krzyżówki i misie żelki, bo tylko na taki zestaw nie kręci nosem.
    • blackwadera Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 14:03
      Przekonałam się że starsi ludzie często nie lubią już ( w większości rzecz jasna - nie wszyscy) dostawać przedmiotów ..hm.. materialnych. Wolą właśnie coś co można zużyć słodycze,kosmetyki - kremy itp, Zabrać starszych członków rodziny do teatru?, ekskluzywny zestaw ziółek wzamcniających z kubeczkiem do ich zaparzania? Spróbuj pokombinować w tym kierunku
    • werualta Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 22:24
      filiżanki ze spodeczkiem smile na jednym z portali widziałam z napisami " dla ukochanej babci: " dla kochanego dziadka" lub podobnie. Ja swojej babci, za jej życia kupowałam często filiżaneczkę, kubek, piła w nich swoją ulubioną kawę rano albo herbatę do śniadania....
    • werualta Re: co kupic dziadkom? 01.12.15, 22:31
      kalendarz ze zdjęciami rodzinnymi
      • 3-mamuska Re: co kupic dziadkom? 02.12.15, 00:00
        Potwierdzam kalendarz ze zdjęciami rodzinnymi, do tego zaznaczone daty urodzin z rodziny wnuków dzieci.

A z drugiej strony nie lepiej spytać?
        • ola_dom Re: co kupic dziadkom? 02.12.15, 09:52
          3-mamuska napisała:

> A z drugiej strony nie lepiej spytać?

No przecież pyta - nic nie potrzebują.
    • asia_i_p Re: co kupic dziadkom? 02.12.15, 09:29
      Jak ten typ, co nic nie potrzebuje, to idź w elegancką spożywkę o odcieniu sentymentalnym - wedel? wawel? krakowski kredens? Kalendarz ze zdjęciami rodzinnymi - to się niby robi ze zdjęciami dzieci, ale ja moim ciotkom kiedyś zrobiłam z powyciąganymi z archiwów ich zdjęciami jako dzieci, ich zdjęciami z rodzeństwem, siostrzeńcami - podobało im się. Fotoksiążka zbierająca tak jakby historię ich życia - to ambitny i droższy projekt, ale też może być udanym prezentem.

Czytają? Grają w kanastę, preferansa, układają pasjanse? Może ładne karty z jakąś księgą pasjansów, może szachy, może ich zdemoralizujesz i kupisz im zestaw do pokera?
    • yoma Re: co kupic dziadkom? 16.12.15, 21:45
      Kapcie i lutownicę smile
    • kita.szek Re: co kupic dziadkom? 16.12.15, 21:59
      Kupowałam Dziadkom przez wiele lat dostosowane do do charakteru, sympatii prezenty: bluzki, kołdry, czajnik, robot kuchenny itd
      później Dziadkowie zaczęli być sentymentalni, więc: kalendarze, książki rodzinne, odnowione przedmioty z przeszłości (np. łyżka ze chrztu Babci)
      a później, to po kolei: kosmetyki (lepsze niż na co dzień, ale ten sam zapach), oleje, kawy, słodycze, syrop owocowy do herbaty, suszone owoce, mała zmywarka, lepszy telewizor = praktyczne rzeczy (oczywiście, w między czasie pilnowaliśmy czego Im nie brakuje), ale ciut bardziej luksusowe, żeby było Im miło, a nie czuli marnotrastwa, przesady, zbytku.
      • saraanna Re: co kupic dziadkom? 16.12.15, 23:31
        Zestaw jakis dobrych herbat z czajniczkiem i filizankami,dobra ksiazke,prenumerate gazet,ktore czytaja,bilety do opery lub teatru smile
        • kita.szek Re: co kupic dziadkom? 16.12.15, 23:50
          o właśnie!
          zestaw herbat, ulubiona kawa w dużym opakowaniu, olej z ziołami, filiżanki i prenumerata tygodnika też była smile
          portfel - niemal identyczny, jaki miała Babcia swój wysłużony.
          rękawiczki, kupon do kosmetyczki na pedikiure/ lub i masaż twarzy, świeczka w anioły.
          Dziadek dostał też kiedyś portret Piłsudskiego, zegar ścienny, papierosy zagraniczne (z podróży po Azji), 3 rodzaje małych wódeczek.
          Poduszki ozdobne, lupa z oświetleniem, Dziadek - złota rączka- dostawał różne akcesoria do lutowania, wkręcania - wkrętarki, śrubokręty z magnezem, a w końcu pojemniki na to wszystko.
          nowe krzesła do kuchni - stare zabrałam, obiecawszy, że się jeszcze przydadzą, że na pewno ich nie wyrzucę, że to dla mnie też interes "zabrać stare i dać Im nowe" - są na działce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka