Dodaj do ulubionych

Programowanie w podstawówce - kit czy hit?

24.12.15, 08:22
technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,19388520,od-2017-we-wszystkich-polskich-szkolach-dzieci-beda-uczyc-sie.html
Co sądzicie o takim pomyśle rządzących?

Z jednej strony może to jakiś sposób na zachecenie do informatyki. Np. więcej dziewcząt zobaczy, że nie taki diabeł straszny i wybierze studia informatyczne zamiast kierunku humanistycznego.

Z drugiej strony przypominają mi się moje zajęcia informatyczne w szkole, z przekwalifikowaną panią od ZPT. Wkuwanie na pamięć rozszerzeń plików (exe, bat), nauka TAGa, którego od lat już nikt nie używał.

Pytanie do ematek jak widzą naukę programowania w realiach polskich szkół? Będzie hit czy kit?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 08:30
      No wiec obawiałabym sie tego samego - bardzo wielu znanych mi rodziców narzeka ze informatyka to kartkówki z pytaniami typu podaj chronologicznie wszystkie systemy (czyli ewolucja windowsa);jak sie nazywa lewy górny pasek przewijania czy skrót klawiszowy kopiuj i wklej to? (Przy czym odpowiedz cmd+C jest błędna big_grin)
    • najma78 Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 08:31
      U mnie jak najbardziej sie ucza programwania i to od poczatku czyli szkola podstawowa. Obslugiwac komp to potrafia 2-3-letnie dzieci.
      • chocolate_cake Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 08:35
        Nie piszesz, najma, o szkole w Polsce, prawda?

Niestety znam bardzo wiele szkół, gdzie informatyki uczy ktoś po rocznym kursie a jeśli już prawdziwy informatyk to co roku jest inny, bo za taką pensję nie chcą pracować w szkole, szczególnie w podstawowej i gimnazjum. Taka prawda.
      • ichi51e Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 08:40
        Najma bez przesady - badania pokazują ze najwcześniej kompa ogarnia 3latek. Dlatego wlasnie tablety są taka rewolucja - bo nawet roczniak umie na ty znaleźć bajkę.
        • najma78 Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 08:57
          Ale w czym bez przesady przeciez tablet czy smartphone to komputer. Zanim dziecko pojdzie do szkoly to swietnie zna obsluge komputera. U mnie do szkoly ida 4-latki, (obowiazek o 5 lat ale zxecydowana wiekszosc 4-latkow chodzi) i zajecia od poczatku maja na komp. Programowania zaczynaja uczyc sie juz 5-latki. Syn (obecnie 8) juz w ubieglym roku potrafil zaprogramowac proste gry.
          Nowe curriculum zostalo wprowadzone w 2013r ,obecnie w szkole uczy sie nie obslugi programow a tego jak komputery dzialaja,jak dzialaja prpgamy, jak spowodowac aby dzialaly dla nas i jak programowac wlasne.
          Bylam na takich lekcjach w szkole w ktoren ucze i powiem ze ciekawe,ale troche nie ogarniam progamowania. Jednak poznalam podstawy.
          • ichi51e Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 09:02
            Chodziło mi ze obsługę kompa za pomocą myszki jest w stanie ogarnąć dopiero 3latek. Nie 2latek. Tablety spokojnie ogarnia sie wcześniej ale tablet to nie komputer zeby na nim programować jak mógł byc twój post zrozumiany
          • chocolate_cake Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 09:05
            No pewnie że to fajna sprawa tylko w Polsce nie będzie miał kto uczyć. Nie wiem zresztą czy tu ma być to programowanie od 6-7 roku życia czy mówią raczej o młodzieży w gimnazjum od wieku około 13 lat. Żeby uczyć dzieci 6-7 letnie trzeba być nauczycielem nauczania początkowego ( przepisy) i jednocześnie wykształconym informatykiem. To jest oczywiście super pomysł ale zupełnie nie widzę tego w polskiej szkole. Za długo obserwuję to co się dzieje jako nauczyciel i jako matka dziecka w gimnazjum i liceum.
            • kandyzowana3x Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 14:50
              luz moja przyjaciółka w uk uczyła dzieciaki hiszpańskiego sama nie znając tego języka, programowania w uk tez nie uczą dzieciaków kilkuletnich programiści.
              • chocolate_cake Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 15:04
                Możliwe ale z tego co wiem w Polsce są inne przepisy.
          • lauren6 Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 09:29
            najma, słowo klucz - polska szkoła.
    • heca7 Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 09:14
      U moich dzieci w podstawówce uczy informatyki pani, która mnie 26 lat temu uczyła... chemii big_grin Już wtedy była trudna w kontakcie i nic się nie zmieniło. Ale robią więcej niż kartkówki, coś tam planują, wklejają i przynoszą na pendrivach z domu. Można też przyjść po lekcjach na dodatkowe zajęcia i poćwiczyć przy komputerze.
    • kukaszkaa Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 09:14
      Pomysł hit, ale wykonanie będzie kitem. Nie ma naczycieli zdolnych do obsługi tego programu i w ciągu roku się ich dobrze nie przygotuje. Jedynym rozwiązaniem wydaje mi się stworzenie platformy online, tak by uczniowie pracowali w zasadzie samodzielnie. Oczywiście do tego potrzebne byłyby szybkie zakupy sprzętu i zapewnienie odpowiedniej przepustowości internetu.
    • asia_i_p Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 09:16
      Jeśli się zapewni dobrych nauczycieli, będzie hit. Natomiast rzeczywiście może być z tym problem, ponieważ dla informatyka ewentualne zarobki w szkole są na tyle mniejsze od zarobków w branży, że ciężko będzie ich znaleźć.
      Jedyne wyjście, jakie widzę, to albo podyplomówka dla matematyków albo praktyki dla studentów na ostatnim roku. Mój mąż uczył w szkole (w gimnazjum i liceum) co prawda bez przygotowania pedagogicznego i jeszcze w trakcie studiów, uczył dobrze, a sam się przy tym nauczył rzeczy, których by inaczej nie opanował. Ilekroć trzeba coś składnie wytłumaczyć, tylekroć go zespół wystawia, bo mówi porządnie i po kolei. Jeżeli rodzice mieliby obawy co do lekcji z ludźmi bez przygotowania pedagogicznego, to zawsze można wrócić do instytucji damy klasowej.
    • mary_lu Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 09:23
      Lepiej na dzieciaki wpłyną szachy. Wszelkie zajęcia informatyczne w szkołach to nauka prztykania w klawiaturę, a do programowania trzeba nauczyć się myśleć.
      • chocolate_cake Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 10:06
        Trzeba myśleć i być dobrym z matematyki.
    • kandyzowana3x Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 09:45
      z ta informatyka to swoisty fenomen, bo przy całej beznadziejnosci nauczania informatyki w szkole ( przejrzałam ostatnio podręczniki online i problem jest większy niż kiepscy nauczyciele) polskie dzieciaki miały i maja wiedzę informatyczna na jednym z wyższych poziomów w europie. pamiętam jak za moich czasów, każdy dosłownie umiał złożyć pcta, znał komponenty i ich parametry smile, umiał obronić się przed hackowaniem ( bo scanowanie osiedlowych sieci to był powszechny sport, znał podstawy dos itd.... Szokiem dla mnie po przyjeździe do uk było odkrycie, że ich znajomość komputerów była mniej więcej na tym poziomie co dziś nasza tabletów, czyli sprowadzala. się do umiejętności obsługi tego co potrzebne.
      nie wierzę w naukę programowania w szkole, ale myślę że nie będzie to miało najmniejszego wpływu na poziom wiedzy dzieciaków, a może nauczy logiki i da inne spojrzenie na języki.
    • magda1237 Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 10:18
      Moje dzieci mają w szkole podstawowej i szachy i programowanie. Szkoła społeczna . Programowanie jednak jako zajęcia dodatkowe 2 x w tygodniu, szachy to przedmiot obowiązkowy
    • marusia_ogoniok_102 Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 10:31
      Byłby hit, ale skąd wezmą nauczycieli?

Ja ze swojej informatyki (nie tak dawno wink) pamiętam tylko granie na zmiany w Icy Tower (ach, klasyka, do tej pory mam ciary jak słyszę tą muzyczkę!) i "w Małysza" (bodajże Deluxe Sky Jumping). I naukę zapisywania malowanek w paintcie na dyskietkach.

...to Icy Tower i Małysz przydały mi się chyba bardziej.

Problem z informatyką jest taki, że niesamowicie szybko się rozwija. Czegokolwiek nauczą się dzieciaki, za parę lat będzie już dawno nieaktualne. Dobra nauka musiałaby się skupiać na uczeniu nowinek technicznych i samodzielnym wyszukiwaniu informacji. Wiele języków programowania odeszło już w zapomnienie, a mam wrażenie, że ta nauka dopiero nabiera rozpędu.

A do nauki czegoś takiego potrzeba ludzi, którzy nie ograniczą nauki do zapisywania excela na pendrive'ach (których za parę lat już nie będzie, tak jak dyskietek). A tacy ludzie zazwyczaj nie idą uczyć do szkół.
    • morekac Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 10:40
      Nieco sceptyczna jestem.
      Do tego są potrzebni nauczyciele i sprzęt. Myślicie, że przez 1,5 roku uda się to zapewnić? Pamiętacie jeszcze zapowiedzi 'tablet dla każdego pierwszoklasisty' ?
      Poza tym na wszelkich informatycznych kierunkach jest od cholery matematyki, który to przedmiot od lat wypada na maturach najsłabiej (najwięcej osób oblewa ) i bez poprawy w tej dziedzinie raczej nie widzę tłumów tych informatyków - czy to naszczeblu technikum czy na szczeblu studiów wyższych.

-------------------------------------------------------------
      "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger
      • ichi51e Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 11:34
        Akurat pisać programy czysto teoretycznie mozna w sumie na kartce papieru big_grin
    • minor.revisions Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 11:16
      W podstawówce umiałam programować w języku Basic i miałam podstawy Assemblera. Już w liceum ta wiedza była mocno przestarzała i do niczego niepotrzebna tongue_out
      jeśli już uczyć tak, żeby to się miało przydać na całe życie a nie do wykonania fuchy, to raczej jakichś podstaw myślenia, logiki itd.
    • jotde3 Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 13:32
      Scratcha jakos nie podjelismy z tego powodu ze tam nie zauwazylem wyzwan, zadan i z tego ze jak mlody robil laitbota ( super rzecz ale krotka ) zdalem sobie sprawe ze zapomni wszystkiego bo niestety program jest krotki a moglby miec ze 100 razy wieksz objetosc i nie ma zadnych konkursow z ktorych choc po pare osob by bralo udzial ze szkoly . ponadto jest to rzecz na tyle nie prosta ze klasa w podstawowce nie moze isc jednym tempem a ci ktorzy maja szanse z tego rzyc naucza sie tego szybko pozniej . idealnie bylo by gdyby kazdy szedl swoim tempem lajtbota( po rozbudowaniu tego programiku ) i nauczyciel wspieral by kazdego osobno i byly by konkursy dla najlepszych . nie wszyscy nauczyli by sie by potem z tego zyc ale nauczyli by sie zlozonych algorytmow . w sumie to z np chemi tez nie kazdy bedzie zyl .
      • magda1237 Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 13:51
        Moja starsza córka ma właśnie scratcha, jest w drugiej klasie szkoły podstawowej. Z tego co wiem niewszystkie dzieci uczestniczą w tych zajęciach, tylko te bystrzejsze. Na stronie szkoły od czasu do czasu pojawiają się informacje o zdobytych nagrodach z kodowania w konkursach ogólnopolskich. Dodatkowo wszystkie dzieci w tej szkole mają szachy. Myślę, że ważne tu jest przede wszystkim rozwijanie umiejętności logicznego myślenia a nie to czy kiedyś skorzystają ze znajomości tego lub innego języka programowania. Za szybki jest postęp techniczny, żeby to czego uczy się 8 latka, mogło być wykorzystane za np. 15-20 lat
    • paloma_blauwinder Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 13:56
      Moje dzieci w pierwszych klasach podstawówki uczą się programowania w Scratchu - podoba im się to bardzo. Ale obawiam się, że w wykonaniu obecnej ekipy nie będzie to raczej kodowanie (nauka posługiwania się algorytmami), a ewentualnie - w najlepszym razie - zasypywanie przepaści cyfrowej między bogatszymi i biedniejszymi dziećmi. Dobre i to. Gorzej jeśli będzie to zapisywanie w zeszycie budowy stacji dyskietekuncertain
    • kamunyak Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 16:57
      Np. więcej d
      > ziewcząt zobaczy, że nie taki diabeł straszny i wybierze studia informatyczne z
      > amiast kierunku humanistycznego.

no, na pewno jakas 6-latka podejmie decyzję co do swoich informatycznych studiow, na pewno...
      Ogolnie uważam, że pomysł troche mało zyciowy. Pamietam swoje dzieci, kiedy zaczynały edukacje, w szkolnej zerówce, jako 6 -latki, tak nawiasem. NIKT ICH NIE ZEŻARŁ, o dziwo.
      No i, oczywiście, my rodzice, natychmiast nauka angielskiego bo to przyszłośc dziecka przeciez itd itp. Oczywiscie, nauka jezyka dodatkowo platna, bo ta bezplatna to dopiero od 4 klasy.
      I były to pieniądze wyrzucone w błoto, x 2 zreszta bo dzieci dwoje. Dzieciaki wlaściwie niczego nie wyniosły z tych lekcji, moze jakies pojedyńcze słowa, szybko zreszta zpomniane.
      I nie to, że jakies wybitne antytalencia językowe bo np. jeden z synów, w poźniejszej edukacji, miał 6 z angielskiego, przez całą szkołe.
      Kiedys dzieci z klas 0-3 były traktowane całkowicie inaczej, jakos tak ogólnie bardziej, rozwijały ogólne umiejetnosci, nie przedmiotowe. Może było to jakos uzasadnione, jednak?
      Pewnie można wprowadzać pewne elementy programowania, wlaściwie "programowania", dla 6-latków ale jedynie na zasadzie zabawy. Z nadzieją, że cos zostanie.
    • krejzimama Re: Programowanie w podstawówce - kit czy hit? 24.12.15, 18:02
      Jak najbardziej kit jeśli tylko będzie prowadzony przed odpowiednich ludzi.
      Do tego jeszcze logika oraz filozofia.
      Do nauki programowania nie potrzeba najlepszego sprzętu.
      Ja w podstawowce uczyłam sie basica. W szkole średniej sama uczyłam się assemblera.
      Teraz pisze poezję w Cobolutongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka