Dodaj do ulubionych

Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!!

03.01.16, 00:51
Ze zgrozą przeczytałam wątek o porodach sn i cesarkach. Jedyne nad czym kobiety się zastanawiają to co bardziej boli i po którym szybciej dochodzi się do siebie. Wy sobie nie zdajecie widzę sprawy co to jest cesarka !!! W ponad 90 % cesarek powstają zrosty , możecie sobie wyguglać jak to wygląda. Zrosty powodują nie tylko różne dolegliwości brzuszne , niepłodność wtórną , ciąże pozamaciczne itp., ale są też śmiertelnym zagrożeniem. U mojej kuzynki 7 lat po cesarce zrosty okręciły się wokół jelita , spowodowały niedrożność . Dziewczyna natychmiast trafiła na stół, szybka operacja udrożnienia jelita, cudem przeżyła. Lekarz uprzedził ,że z reguły taka operowana niedrożność jelita powraca i za każdym razem jest coraz groźniejsza, a każda operacja coraz trudniejsza. Każda operacja powoduje nowe zrosty i koło się zamyka. Lekarz mówił że wszelakie zrosty w brzuchu okręcające się wokół jelit, jajników, moczowodów to standard po cesarce a do tragicznych konsekwencji dochodzi często nie tydzień czy miesiąc po cesarce ale często nawet 10 lat i więcej po cesarskim cięciu. Powiedział ,że należy pamiętać że zrosty powstają właściwie po każdej cesarce i każda kobieta która ją przeżyła powinna bacznie obserwować już przez całe życie czy nie pojawiają się jakieś brzuszne dolegliwości. Poczytajcie o tym i pamiętajcie że każda cesarka i jej konsekwencje pojawiające się w perspektywie wielu lat to ogromne zagrożenie dla waszego przyszłego zdrowia i życia . Litościwie pominę już inne również częste przypadki po cesarce przecięcie pęcherza moczowego , zaszycie moczowodu, endometriozę , poronienia czy wady u płodu spowodowane zagnieżdżeniem zarodka w bliźnie, itp. itd. Pomyślcie i poczytajcie o tym zanim lekkomyślnie zdecydujecie się na cesarkę.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 01:23
      Litościwie pominę już inne również
      > częste przypadki po cesarce przecięcie pęcherza moczowego , zaszycie moczowodu
      > , endometriozę , poronienia czy wady u płodu spowodowane zagnieżdżeniem zarodka
      > w bliźnie, itp. itd.

Litosciwie ci powiem ze nie masz pojecia o medycynie ani frekwencji wystepowania problemow zdrowotnych jak i korelacji z cesarka powyzszych.

Zrosty sa po kazdej operacji, nie tylko po cesarce. ba, po porodzie naturalnym tez masz zrosty pochwy i nie tylko....
      • kopiko-lol Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 07:51
        Serio? Bez nacięcia tez?
        • ladyjane Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:05
          A ile kobiet nie miało nacięcia, czy pęknięcia? Pewnie ty?
          • rosapulchra-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:18
            Dopiero przy trzecim porodzie sn nie miałam żadnego nacięcia. Zaś przy pierwszym była prawie setka szwów, przy drugim tylko dwadzieścia zewnętrznych.
            • kaz_nodzieja Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:24
              I dalej Ci się chciało.
              • chocolatemonster Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 17:58
                Gorzej Gazeciarz ,ze Tobie sie chce a nie masz z kim i stad ten jad i wrednosc (ze o glupocie nie wspomne ).
            • thea19 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:51
              setka szwow? to mialas tez caly zadek postrzepiony?
              • rosapulchra-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:12
                Dlaczego jesteś wulgarna? Żaden zadek, miałam pękniętą szyjkę i ścianę macicy. Po prostu za płytko zostałam nacięta i położna próbując wypchnąć mi dziecko z brzucha nie przewidziała, że takie będą konsekwencje. Drugi poród był pośladkowy i personel medyczny nauczony doświadczeniem z poprzedniego porodu spowodował, że nacięcie było znacznie większe niż normalnie. Trzeci poród był całkowicie naturalny, bez żadnej oksytocyny i nacięć.
                • thea19 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:18
                  absolutnie nie napisalam nic wulgarnego. zastanawia mnie sto szwow na tak malej powierzchni. ps ja mialam tylko 3, nikt mi dziecka z brzucha nie wyciskal. toz to barbarzynstwo.
                  • rosapulchra-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:47
                    No ja miałam wyciskane, czego efektem było to szycie i dwutygodniowy pobyt w szpitalu. Co ciekawe, córka ważyła 3100 g i miała 51 cm, więc do wielkoludów nie należała, jak to sugeruje ten troll poniżej.
      • memphis90 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:20
        Tak, zrosty są po każdej operacji. Ale o ile trudno polemizować z koniecznością operacji uwięźniętej przepukliny, zgorzelinowego zapalenia wyrostka czy raka żołądka, o tyle można zastanawiać się nad sensem otwierania brzucha "na życzenie" do cc. Bo powikłania pooperacyjne są faktem i naprawdę trudno je negować, jak Ty to teraz robisz.

Po porodzie naturalnym nie ma się "zrostów pochwy i nie tylko".
        • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:47
          Bo powikłania pooperacyjne są faktem i naprawdę trudno je negować, jak Ty to teraz robisz.

kto? gdzie neguje?? cos mnie ominelo?

To co nakreslila autorka watku i statystyczna frekwencje takich czy owakich spraw jest zwyklym straszeniem kobiet ktore beda przechodzic cesarke nie z wyboru a z koniecznosci. A juz zwiazek np endometriozy z blizna pooperacyjna jest niebywale rzadki. Endometrioza ma inne przyczyny hormonalne.
    • jola-kotka Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 01:32
      Uuuu smierdzi jakas shiza i w to szfagierke czy kogos tam z rodziny nie wierze,a nawet jak istnieje to jest to wyjatek ze az tak grozne to bylo. Tyle lasek znam po cesarce i niz im nie jest a zrosty masz po kazdym wiekszym rozcieciu i to nie tylko po cesarcesmile
      • memphis90 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:21
        Niedrożność jelit jest stanem zagrożenia życia. Najczęstsza przyczyna to zrosty pooperacyjne, w tym również po zabiegu cc. Chcesz polemizować z faktami?
        • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:52
          memphis, CC na zyczenie jest naprawde statystycznie bardzo rzadkie w porownaniu z faktem ze co 4ta ciaza konczy sie cesarka nie na zyczenie ale aby ratowac zycie.
          Oczywiscie ze cc jest zagrozeniem zycia, ale niedawno znajoma 24 latka zmarla na zator po porodzie wiec regul nie ma. Po co kobiety straszyc?
          Zrosty pooperacyjne nie maja miejsca u co 4tej kobiety jaka rodzila wiec nie przesadzaj bo za chwile sie dowiem, ze rowniez popierasz zwyczajowe "zwiazki endometriozy" z cc smile)

Wiekszosc kobiet po porodzie chodzi na badania usg jaki ma wyelminowac potencjalnie takie historie i wylapac zagrozenia odpowiednio wczesnie.

• memphis90 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:24
            Nie zgodzę się z Tobą. Większość cc zdecydowanie jest na życzenie i mamy w Europie jeden z najwyższych odsetków zakonczenia ciąż cięciem. Raczej trudno mi uwierzyć, żeby Polki jako naród były wyjątkowo felerne i nie były w stanie samodzielnie urodzić dziecka. Raczej wpływ na tę wysoką liczbę cięć ma kiepska edukacja przed porodem, kiepska opieka okołoporodowa, brak znieczuleń itd. Druga sprawa, że mimo zaawansowanego odsetka cięć liczba powikłań już nie spada, a rośnie. Czyli- zagrożone dzieci są ratowane, natomiast zdrowe dzieci, które prawidłowo przeszłyby poród sn są narażone na powikłania zbędnej cesarki.Coraz więcej mówi się też o późnych konsekwencjach cięcia np. zwiększone ryzyko astmy i chorób alergicznych (które wiąże się z brakiem zasiedlenia dziecka przez prawidłową florę bakteryją na rzecz patologicznej flory szptalnej).

> Oczywiscie ze cc jest zagrozeniem zycia,
            Nie cc, tylko niedrożność jelit wink Rozumiem, że to miałaś napisać i z rozpędu weszło cc. Zgadzam się, apokaliptyczne straszenie jak w wątku startowym nie ma sensu, nie działa, bo mamy skłonność do odsuwania i wykpiwania lęków. Ale uważam, że kobiety powinny być rzetelnie informowane.

> Zrosty pooperacyjne nie maja miejsca u co 4tej kobiety jaka rodzila wiec nie pr
            > zesadzaj
            Ooo, zrosty to robią się praktycznie po każdym otwarciu brzucha, ale niekoniecznie dają objawy. Na szczęście.

> Wiekszosc kobiet po porodzie chodzi na badania usg jaki ma wyelminowac potencja
            > lnie takie historie i wylapac zagrozenia odpowiednio wczesnie
            Aha, ale jelito - wcześniej zupełnie prawidłowe- może się zawiesić na zroście nawet po latach od operacji. Tak czy inaczej- główną przyczyną niedrożności jelit u dorosłych są zrosty, przepukliny i guzy jamy brzusznej.
            • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:33
              iększość cc zdecydowanie jest na życzenie i mamy w Euro
              > pie jeden z najwyższych odsetków zakonczenia ciąż cięciem.

to ja poprosze o zrodla tych rewelacji. Mieszkam w UK i rodzilam w UK i wiekszosc kobiet jesli juz ma cc to prewencyjna. Nie jest latwo doprosic sie o cc na zyczenie ]. Tylko prosze nie statystyki o cc ratujacych zycie tylko, ze niby cc na zyczenie jest najwiecej, bo ja glupia nie jestem

Raczej wpływ na tę wysoką liczbę cięć ma kiepska edukac
              > ja przed porodem, kiepska opieka okołoporodowa, brak znieczuleń itd.

przed chwila mowilas o Europie i wysokiej liczbie jaki to ma zwiazek tam z ZZO? Przeciez ZZO to nie problem absolutnie na zachodzie.

> Ooo, zrosty to robią się praktycznie po każdym otwarciu brzucha, ale niekoniecz
              > nie dają objawy. Na szczęście.

przeciez nie mowimy o zrosnieciu ale o zrosnieciach z komplikacjami- czy to nie oczywiste? Zmieniasz temat

> Aha, ale jelito - wcześniej zupełnie prawidłowe- może się zawiesić na zroście n
              > awet po latach od operacji.

ginekolog widzi wczesniej czy jest zrost jaki potencjalnie moze zagrazac zyciu. Moja ginekolog w Polsce bardzo dokladnie oglada kazdej babce zrosty i blizny po cesarce przez USG

• thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:23
                UK to nie Polska, u nas cesarka na życzenie to standard - z ostatniego półrocza trzy moje znajome rodziły w ten sposób. Nasłuchały się opowieści z krypty o fatalnej opiece okołoporodowej i uznały, że rozwiążą sprawę "bezboleśnie". Niestety - jedno matka nie karmi piersią, jedno dziecko jechało półtora miesiąca na antybolach (noworodek!!!) a z trzecim też są jakieś problemy. Aktualnie czwarta szykuje się do rozwiązania metodą CC.

Tak jak memphis wyżej napisała - 37% ciąż kończących się CC nie jest normalne. Nie chcesz nam chyba powiedzieć, że aż tyle kobiet ma wskazania medyczne do zakończenia ciąży cięciem cesarskim? Wpływ na takie decyzje jest wieloraki - brak zaufania ciężarnych do personelu medycznego (liczne błędy nagłaśniane w TV i internecie), brak wsparcia psychologicznego, poród tylko w pozycji horyzontalnej, do niedawna brak znieczuleń w standardzie (przy czym kobieta nie musi korzystać ze znieczulenia, ważne, że w razie "W" istnieje taka możliwość - bezpłatnie), traktowanie kobiet "taśmowo" - oksytocyna, masaż szyjki macicy, przebijanie pęcherza - byle szybciej, byle mieć ją z głowy.

Gdy przyjechałam do szpitala z planem porodowym to patrzyli na mnie jak na wariatkę. Bez oksy, bez szczepień? Ich spojrzenia mówiły - come on, idź rodzić do św. Zofii. Poród miałam bezproblemowy, nadzwyczajnie szybki, poprosiłam o znieczulenie bo rozwarcie postępowało błyskawiczne. Ale do porodu przygotowywałam się kilka miesięcy, byłam spokojna i pogodzona z tym, że jakoś ciążę trzeba zakończyć. Nie jechałam z nastawieniem "anty", byłam miła i skoncentrowana na swoim celu. Myślę, że nastawienie matki (oprócz profesjonalizmu lekarzy i położnych) jest kluczowe.
                • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:52
                  że rozwiążą sprawę "bezboleśnie".

ale mi bezbolesnie ... mialam cc ( nie na zyczenie), i wychodzenie z tego nie jest bezbolesne o nie.

Nieste
                  > ty - jedno matka nie karmi piersią,
                  jedno dziecko jechało półtora miesiąca na a
                  > ntybolach (noworodek!!!) a z trzecim też są jakieś problemy.

akurat kwestia karmienia piersia czy przyczyny antybiotykow maja watle szanse by byly zwiazane z cc. Ja prawie nie karmilam piersia poza pierwszym miesiacem bo jest to dosc czeste u kobiet z niedoczynnoscia tarczycy.
                  • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:58
                    > ale mi bezbolesnie ... mialam cc ( nie na zyczenie), i wychodzenie z tego nie jest bezbolesne o nie.

Ja to wiem, one niekoniecznie.

> akurat kwestia karmienia piersia czy przyczyny antybiotykow maja watle szanse by byly zwiazane z cc.

Czyli brak akcji porodowej, brak wytwarzania oksytocyny, znieczulenie, natychmiastowe wyjęcie dziecka z brzucha, odcinanie pępowiny, brak kontaktu skin2skin po porodzie, brak przystawienia dziecka do piersi od razu po porodzie i przez kolejne kilkanaście godzin, brak jedzenia i picia, brak dobrania komfortowej pozycji do karmienia po CC - nie ma żadnego wpływu na laktację? Ok. smile
                    • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:00
                      Aha, żeby nie było. Samo cesarskie cięcie nie ma wpływu na KP, ale wypadkowe CC - mogą mieć, choć oczywiście nie u wszystkich. Moja koleżanka, która urodziła troje dzieci przez CC karmiła każde po 2 lata. wink A inna po SN - poddała się po dwóch tyg.
                    • kawka74 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:23
                      > Czyli brak akcji porodowej, brak wytwarzania oksytocyny, znieczulenie, natychmi
                      > astowe wyjęcie dziecka z brzucha, odcinanie pępowiny, brak kontaktu skin2skin p
                      > o porodzie, brak przystawienia dziecka do piersi od razu po porodzie i przez ko
                      > lejne kilkanaście godzin, brak jedzenia i picia, brak dobrania komfortowej pozy
                      > cji do karmienia po CC - nie ma żadnego wpływu na laktację? Ok. smile

He, zdziwiłabyś się, jak bardzo nie ma...
                      • fin-dus Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:30
                        Wykarmilam dwoje dzieci piersią. Po dwoch cc. I dwa razy (w tym pierwsze cc zle przezylam, bardzo zle) mleko mialam szybciej i wiecej niz kolezanki po sn (w tej samej sali lezace). W dodatku moja mama i jej siostry prawie w ogole nie karmily piersia i wieszczyly mi to samo, szczegolnie po cc. To takie zabobony sprzed kilkudziesieciu lat, kiedy kobietom po cc w ogole chyba dzieci nie dawano do piersi, tylko od razy butla.
                        • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:35
                          To nie zabobony, wiele matek po CC cięciu boryka się z takimi problemami. Ty problemu nie miałaś, moja koleżanka po trzech CC też nie miała, ale czy to oznacza, że inne nie mają? Albo że wszystkie po porodach SN tryskają mlekiem na prawo i lewo? NIE. Zarówno w jednym jak i w drugim przypadku są powody problemów z karmieniem piersią.
                          • kawka74 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:44
                            Ty pr
                            > oblemu nie miałaś, moja koleżanka po trzech CC też nie miała, ale czy to oznacz
                            > a, że inne nie mają?

To po prostu oznacza, że trzeba poskrobać trochę mocniej, sama etykieta 'bo tak jest po cesarce' nie wystarczy.
                            • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:46
                              A ja napisałam, że tak jest po każdej cesarce? Gdzie?
                              • kawka74 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:57
                                A czy to o to chodzi, czy po każdej, czy nie?
                                • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:10
                                  Chodzi o to, że jeśli kobieta ma CC na życzenie a następnie problemy z KP, to może powinna się zastanowić, czy nie przyłożyła do tego ręki?

Problemy z KP są naturalne - zarówno po porodach SN jak i CC, ale czym innym są powikłania po operacji powiększenia biustu a czym innym po operacji wyrostka robaczkowego.
                                  • kropkacom Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:12
                                    I jak się zastanowi to co to zmieni?
                                    • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:16
                                      Może opowie swoje doświadczenia innej koleżance zastanawiającej się nad cesarką na życzenie. W jej sytuacji nic to już nie zmieni, ale może pomóc komuś innemu (kto być może nie będzie miał takich problemów, ale czyż nie lepiej dmuchać na zimne?).
                                      • kropkacom Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:18
                                        A jeżeli te problemy będzie miała po sn to tez ma opowiadać? Czy wtedy nie? A może ma straszyć te u których cc będzie z konieczności? Pomyśl chwilę o czymś innym niż tylko o własnym samopoczuciu, bo jak wnioskuje z wpisów masz doskonałe. Brawo ja. tongue_out
                                        • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:29
                                          Gdzie zalecam "straszenie" dziewczyn, które muszą urodzić CC ze wskazań medycznych?

A na podstawie czego wysnuwasz wnioski o czyimś samopoczuciu? Niech zgadnę - mam zdanie przeciwne do twojego, a na dodatek patrzysz na mnie przez pryzmat siebie? Spoooko. smile
                                          • kropkacom Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:32
                                            A skąd ma wiedzieć która musi, a która chce?

Wnioskuję po tym co piszesz. Proste.
                                            • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:33
                                              Yyy, bo rozmawiają?

No, ja też wnioskuję po tym co piszesz. Brawo ty. wink
                                              • kropkacom Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:39
                                                Od takich informacji jest lekarz, a nie koleżanka. Idę o zakład, że w realu nikt się cc na życzenie nie chwali. Na pewno nie w Polsce i koleżance misją big_grin
                                                • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:51
                                                  A, bo ty wiesz, że w Polsce koleżanki nie rozmawiają o takich rzeczach i że mam misję i pouczam innych. Ha ha ha, kropka - ociekasz zajebistością. ;D
                                                  • kropkacom Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:55
                                                    No skoro tak twierdzisz to ja się nie będę kłócić. W odróżnieniu od ciebie big_grin

> ociekasz zajebistością. ;D

Rodziłam w Polsce w momencie kiedy znajome też spodziewały się dzieci, a przy obecnym klimacie ja bym się nie chwaliła.
                                                  • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:01
                                                    No tak, znana technika. "Ja wspaniała nie będę się kłóciła - nie to co ty". Ha ha ha. smile

Czemu byś się nie chwaliła? W Białymstoku w prywatnej klinice możesz urodzić na legalu przez CC - za jedyne 2 k zł, z opieką poporodową w cenie. wink To jakieś przestępstwo, że "przy obecnym klimacie" nie można się tym chwalić?
                                                  • kropkacom Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:04
                                                    A kto twierdzi, że przestępstwo? Jesteś bardzo dobrze doinformowana jeśli chodzi co i za ile. Jak rozumiem to koleżanki, tak? big_grin
                                                  • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:15
                                                    To ty snujesz o "aktualnym klimacie".

Tak, koleżanki. I sama sprawdzałam cennik, bo uwierzyć nie mogłam, że tak tanio.

A co, chcesz insynuować mi, że rodziłam przez CC na życzenie? ;D Co ty - wtedy zmieniłabym nick. big_grinDD
                                                  • przeciwcialo Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 16:57
                                                    W Polsce calkiem legalnie możesz miec cc na zyczenie. Prywatne kliniki istnieją.
                                  • kawka74 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:31
                                    > Chodzi o to, że jeśli kobieta ma CC na życzenie a następnie problemy z KP, to m
                                    > oże powinna się zastanowić, czy nie przyłożyła do tego ręki?
                                    >

Może się zastanawiać do woli, tylko 1.w jej przypadku nic to nie zmieni, 2. kłopoty z karmieniem nie muszą być wynikiem cesarki, więc 3.opowiadanie koleżance, żeby się lepiej nie decydowała na cc, bo laktacja padnie, jest dużym nadużyciem.
                                    Owszem, cesarka jak każda ingerencja tego rodzaju niesie ze sobą ryzyko wystąpienia powikłań, zrosty również do nich należą (acz niekoniecznie w postaci przedziwnie żywotnych tworów oplatających narządy wewnętrzne niczym wąż boa), ale laktacji bym w to za bardzo nie mieszała, a już na pewno nie w postaci głównego argumentu odstraszającego.
                                    • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:34
                                      > 3.opowiadanie koleżance, żeby się lepiej nie decydowała na cc, bo laktacja padnie, jest dużym nadużyciem

Nie padnie, a może paść. Nie główny argument, a jeden z wielu.
                                  • sfornarina Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:33
                                    > Chodzi o to, że jeśli kobieta ma CC na życzenie a następnie problemy z KP, to może powinna się zastanowić, czy nie przyłożyła do tego ręki?

Ależ bzdury sadzisz smile

Problemy z KP mają w Polsce, gdzie 9 kobiet na dziesięć ma za mało mleka wedle wyedukowanych położnych, by własne dziecko wykarmić smile
                                    CC nie ma nic do rzeczy.

Miałam cesarkę (nie na życzenie) i żadnego problemu z KP nie miałam, jak żadna inna z moich koleżanek z dzieciakami w tym samym wieku (a było nas czternaście). Żadna.

Jak nam powiedziała jedna z doradczyń laktacyjnych na kursie karmienia piersią, jeszcze jak w ciąży byłyśmy - w swojej 23-letniej karierze laktacyjnej spotkała tylko JEDNĄ kobietę, która nie miała mleka. Cała reszta to niedouczone położne, podawanie dziecku na start butelki i inne kwiatki.
                                    • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:43
                                      A moje koleżanki po cesarkach miały problemy - głównie związane z tym, że nie przystawiały od razu dziecka a potem bardzo źle się czuły. Pewnie napiszesz, że ty i twoje czternaście koleżanek czułyście się świetnie - tylko jak to się ma do innych kobiet?

Wyraźnie napisałam, że wypadkowe CC mogą powodować problemy z KP, a nie że muszą; podobnie jak kobiety po SN mogą mieć problemy z KP.

Czytaj ze zrozumieniem.

Niżej pisze princesswhitewolf o tym, że kobiety z niedoczynnością tarczycy mają problemy z KP. Ja pomimo ogromnych problemów hormonalnych i niedoczynności - nie miałam najmniejszego problemu z karmieniem piersią (i to długim). To znaczy, że princess kłamie? Nie kłamie, po prostu sprawa karmienia piersią jest złożona i czynników jest wiele, ale nie ma co się oszukiwać, że CC wspomaga laktację.
                                      • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:51

Niżej pisze princesswhitewolf o tym, że kobiety z niedoczynnością tarczycy mają problemy z KP. Ja pomimo ogromnych problemów hormonalnych i niedoczynności - nie miałam najmniejszego problemu z karmieniem piersią (i to długim). To znaczy, że princess kłamie? Nie kłamie, po prostu sprawa karmienia piersią jest złożona i czynników jest wiele, ale nie ma co się oszukiwać, że CC wspomaga laktację.

wreszcie ktos mysli a nie tylko czarno bialo wszystko widzi.
                          • dziennik-niecodziennik Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 22:24
                            to moze powiedzmy wprost - wiele kobiet niezaleznie od sposobu rodzenia ma z kp problem.
                      • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:33
                        Skoro wg ciebie nie ma, to ok. smile
                    • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:44
                      > Czyli brak akcji porodowej, brak wytwarzania oksytocyny, znieczulenie, natychmi
                      > astowe wyjęcie dziecka z brzucha, odcinanie pępowiny, brak kontaktu skin2skin p
                      > o porodzie

wiekszosc cc jak mowilysmy jest wypadkowa koniecznosci a tutaj zawsze jest oksytocyna itd.

Lekarze namawiaja nawet te co chca cesarke aby dziecko "przygotowac" do porodu oksytocyna

U mnie przewidywali ze ze wzgl na rozmiar dziecka bedzie cc ale wczesniej przeciez bylo wywolywanie z oksytocyna. Po porodzie cc oczywiscie ze dziecko usilowalam karmic piersia i pomagaly mi w tym polozne. Na szczescie siare mialam troche. KOntakt skorny tez byl ale z pomoca poloznej
                      • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:47
                        Jeśli jest to wypadkowa cesarki z medycznych wskazań, to tematu chyba nie ma? Tak musiało być i tyle.

Ale jeśli jest to wypadkowa cesarki na życzenie, to chyba czas puknąć się w głowę?
                      • asmarabis Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:48

> U mnie przewidywali ze ze wzgl na rozmiar dziecka bedzie cc ale wczesniej przec
                        > iez bylo wywolywanie z oksytocyn

O masakro, why?
                        Przez jakies zabobony takie jak dieta matki karmiacej???????
                        • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:50
                          Idź stąd trollu i poszukaj wątku o uchodźcach.
                        • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:00
                          > O masakro, why?
                          > Przez jakies zabobony takie jak dieta matki karmiacej???????

chyba nie. Chyba ze wzgledu na zalecana procedure a ja nie napieralam na cc usilnie az skoro mowili ze moze nie bedzie konieczne a w kazdej chwili moga zrobic cc. Dla dziecka jest lepiej jesli przed porodem pogimnastykuje sie z oksytocyna. No to sie pogimnastykowalismy, a potem i tak bylo cc...

Mysle ze gorsze od "diety karmiacej" jest poglad ze mleko to tylko kwestia popytu i podazy: jak przystawiasz to na bank bedzie. Te co nie maja mleka to te co nie przystawiaja albo robia to zle.
                          To bzdura. Znam wiele kobiet i wiem po sobie jak sie meczylam by dziecko dostalo mleko. Po siarze mleka prawie nie bylo....
                          • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:04
                            princesswhitewolf napisała:

> Dla dziecka jest lepiej jesli przed porodem pogimnastykuje sie z oksytocyna. No to sie pogimnastykowalismy, a potem i tak bylo cc...

Bzdury wypisujesz. Ty napewno rodzilas w uk? Czasem mam wrazenie ze nie mieszkasz tu nawet.

> To bzdura. Znam wiele kobiet i wiem po sobie jak sie meczylam by dziecko dostal
                            > o mleko. Po siarze mleka prawie nie bylo....

Moze zle przystawials? Moze zablokowalas sie psyxhicznie (choc to watpliwe)?
                            • memphis90 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:25
                              > Bzdury wypisujesz. Ty napewno rodzilas w uk? Czasem mam wrazenie ze nie mieszka
                              > sz tu nawet.
                              Nie wypisuje bzdur. Dla dziecka korzystniej jest, jeśli akcja porodowa rozpocznie się spontanicznie, nawet, jeśli ma być zakończona cc. Ma to związek z szeregiem zmian hormonalnych i fizjologicznych, które zachodzą podczas porodu i które mają za zadanie chronić płód w okresie okołoporodowym.
                              • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:32
                                Dziecko dostaje cynk, że czeka go ciężka praca ( a może na odwrót - to organizm matki daje impuls?) a nie zostaje nagle wyrwane z ciepłego, bezpiecznego brzucha matki. To wszystko niuanse, ale jak pozbiera się to do kupy...
                                • asmarabis Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:40
                                  Dziwne, jakos dzieci wyjete z brzucha po cc tak samo sie w pierwszych sekundach zachowuja a nawet lepiej sie maja od tych wyszarpnietych kleszczam, wysmarownych kupa matki i i poobijanych po sn, cuda dziwy.....
                                  • misterni Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 16:39
                                    asmarabis napisała:

,wysmarownych kupa matki i i poobijanych po sn, cuda dziwy.....

Czym???

A, poród kleszczowy to nie SN.
                                    • dziennik-niecodziennik Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 22:40
                                      poród indukowany kroplówką z oksytocyny to tez nie SN. co najwyżej DN.
                                      • misterni Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 22:50
                                        Wiem
                                • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:41
                                  thank_you napisała:

> Dziecko dostaje cynk, że czeka go ciężka praca ( a może na odwrót - to organizm
                                  > matki daje impuls?) a nie zostaje nagle wyrwane z ciepłego, bezpiecznego brzuc
                                  > ha matki. To wszystko niuanse, ale jak pozbiera się to do kupy...
                                  >

Napisalam juz o tym jakie moga byc (nie rzado byly) skutki na dziecko skorczow wywolanych oksytocyna. Jesli porod nie postepuje pomimo lekow wywolujacych porod to konczy sie to cc. Jednak nie podaje sie oksytocyny zeby dzieco cwiczylo przez planowana cc bo to jest ryzykowne.
                              • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:35
                                memphis90 napisała:

>
                                > ie się spontanicznie, nawet, jeśli ma być zakończona cc.

Spontanicznie to nie jest wywolane za pomoca syntetycznej oksytocyny ktora powoduje skorcze macicy, ale to niesie ryzyko doplywu niedstatecznej ilosci tlenu co w przypadku gdy porod nie postepuje moze smonczyc sie zle.
                              • dziennik-niecodziennik Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 22:39
                                > Dla dziecka korzystniej jest, jeśli akcja porodowa rozpoczn
                                > ie się spontanicznie, nawet, jeśli ma być zakończona cc. Ma to związek z szereg
                                > iem zmian hormonalnych i fizjologicznych, które zachodzą podczas porodu i które
                                > mają za zadanie chronić płód w okresie okołoporodowym.

tutaj tak, zgoda.
                                ale interwencyjne podanie oksytocyny w celu zindukowania porodu jest tyleż naturalne co plastikowa butelka. i tak samo dobrze robi dziecku i rodzącej co ta butelka środowisku. sztuczna wrzutka hormonu do organizmu ni z gruchy ni z pietruchy nie jest wcale lepsza niz skalpel chirurga.
                                co innego gdyby czekali az akcja porodowa sama sie zacznie i wtedy zrobili CC - ok, tu zgoda dziecko by mialo "przygotowanie". a tak? - najpierw zmusili nieprzygotowany organizm do rozpoczecia porodu, a potem jak juz sie zmobilizowal do akcji to go wygasili. no nie ma w tym sensu za grosz...
                            • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:43
                              Bzdury wypisujesz. Ty napewno rodzilas w uk? Czasem mam wrazenie ze nie mieszkasz tu nawet.

Najmasmile)) za duzo czytasz powiesci kryminalnych ostatnio czy cos albo spotykasz trolli. Mi by sie nie chcialo kreowac wizerunku jakim nie jestem.
                              na pewno w UK i na pewno mieszkam tu od polowy lat 90tych. Na pewno tu rodzilam smileJesli chcesz moge sie tobie przedstawic na emailu gazetowym a potem sobie pogooglasz o mnie. moge sie spotkac w realu jak bedziesz czasem przejezdzac przez Londyn po cos. Juz pisze.

> Moze zle przystawials? Moze zablokowalas sie psyxhicznie (choc to watpliwe)?

Nie. Mam niedoczynnosc tarczycy a to znana sprawa ze ma wplyw na mleko
                              • rosapulchra-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 16:43
                                Ja się chętnie z tobą spotkam smile Szkoda, że tak daleko mieszkasz.
                          • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:05
                            No pewnie, mnóstwo jest przyczyn przez które KP bywa trudne a czasami niemożliwe.
                            A przy okazji presja jaka ciąży na kobietach jest ogromna, potem mają wyrzuty sumienia, że nie karmiły dziecka. Wiadomo - najlepiej by było, żeby dziecko było karmione piersią, aby urodziło się zdrowe i piękne i przesypiało całe noce - ale jeśli tak nie jest a zrobiło się wszystko, co w swojej mocy, to należy pogodzić się z tym i dbać o dziecko w inny sposób a "oceniaczom" pokazać środkowy palec.
                      • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:01

> wiekszosc cc jak mowilysmy jest wypadkowa koniecznosci a tutaj zawsze jest oksy
                        > tocyna itd.

? Skad ty bierzesz takie info? Oksytocyna nie jest w uk stosowana jako pierwszy lek wywolujacy porod,stosuje sie prostaglandin E2, do planowanej cc nawet w krotkim czasie nie stosuje sie lekow powdujacych rozpoczecie porodu. A oksytocyny w uk raczej sie unikaa jesli juz stosuje to w nkrmalnych dawkach (duze nie dzialaja lepiej)i tylko w uzasadnionych przypadkach.
                        • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:04
                          w porodach wywolywanych stosuje sie oksytocyne i nowoczesniejsze pochodne ( typu ergometrine ) . Przeciez nie mowie o porodach normalnych gdzie wszystko idzie ok i naturalna oksytocyna sie wydziela
                          • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:07

> w porodach wywolywanych stosuje sie oksytocyne i nowoczesniejsze pochodne ( typ
                            > u ergometrine ) .

W porodach wyolywanych stosuje sie zel lub globulke z prostaglandin E2, jesli to nie dziala (na dzialanie daje sie czas,kobiety ktore nie maja przeciwskazan ida do domu) to rozwaza sie oksytocyne w kroplowce o ile nie ma przeciwskazan.
                            • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:10
                              > W porodach wyolywanych stosuje sie zel lub globulke z prostaglandin E2, jesli t
                              > o nie dziala (na dzialanie daje sie czas,kobiety ktore nie maja przeciwskazan i
                              > da do domu) to rozwaza sie oksytocyne w kroplowce o ile nie ma przeciwskazan.

Na poczatku wsadzaja globulke. Pozniej oksytocyna idzie. Malo kobiet po globulce juz rodzi. To takie co w zasadzie juz maja prawie dziecko tuz tuz... pomaga w rozwarciu.
                              Przeszlam to i to...
                              • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:15

> Na poczatku wsadzaja globulke. Pozniej oksytocyna idzie. Malo kobiet po globulc
                                > e juz rodzi. To takie co w zasadzie juz maja prawie dziecko tuz tuz... pomaga w
                                > rozwarciu.
                                > Przeszlam to i to...

Moze ty przeszlas ale oksytocyne stosuje sie rzadko. W uk nie przyspiesza sie porodow bez powodu byle szybciej i miec z glowy.globolke lub zel stosuje sie czesto dwukrotnie.
                                • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:18
                                  nie no skad, przeciez porodow nie wywoluje sie z powodow ...szybkosci w UK.Przeciez tego nie napisalam.

Wywoluje sie jak sa powody do wywolywania. Np wody nie sa czyste juz i jest ryzyko zakazenia dziecka, kobieta jest chora jak moja kolezanka z gronkowcem itd albo jak u mnie gdzie bylo tyle wody ze grozilo niekontrolowanym wyplywem a juz byl termin.
                                  • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:31

jak u mnie gdzie bylo tyle wody ze grozilo niekontrolowanym wyplywem a juz byl termin.

??? A co to jest niekontrowany wyplyw wod a raczej co to jest ten kontrolowany?
                                    • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:46
                                      > ??? A co to jest niekontrowany wyplyw wod a raczej co to jest ten kontrolowany?

Przeciez to nie dotyczy normalnej ilosci wod gdzie w kazdym naturalnym porodzie wyplywaja naturalnie wody, tylko sytuacji gdy jest ich bardzo duzo

jak jest bardzo duzo wody to cisnienie moze spowodowac komplikacje z pepowina. Kontrolowany wygladal tak ze lekarz trzymal mnie "na dole" i stopniowo uciskiem kontrolowal ile wody wyplywa i pod jakim cisnieniem. Trwalo z 15 min.
                                      • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:07

> jak jest bardzo duzo wody to cisnienie moze spowodowac komplikacje z pepowina.

Moze pociagnac w dol z przodu glowy dziecka co spowoduje problem z ulozeniem sie w kanale rodny.

> Kontrolowany wygladal tak ze lekarz trzymal mnie "na dole" i stopniowo uciskiem
                                        > kontrolowal ile wody wyplywa i pod jakim cisnieniem. Trwalo z 15 min.

Ciekawe,jak bolon z woda.
                                        • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:13
                                          nazywaj jak chcesz: www.nhs.uk/Conditions/polyhydramnios/Pages/polyhydramnios.aspx

Tu masz opis.

W swoja droga masz jakis dzialajacy email gazetowy czy jakis? Ja sie chetnie przedstawie ( to tak w kwestii tego czy istnieje i innych informacji jakie mozna sprawdzic)
                                          • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:17
                                            princesswhitewolf napisała

> Tu masz opis.
                                            >
                                            Ale ja wiem co to jest, mialam podejrzenie w drugiej ciazy ale na szczescie to tylko brzuch byl wieeelki.😊
                                            Mnie ciekawi jak sie montroluje odchodzenie wod? Nie zlosliwie, poprostu ciekawosc.
                                            • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:30
                                              palcem w rekawiczkach w d... obawiam sie, w jakichs tam sekwencjach.

No wiec co z tym przedstawianiem sie? Bo bedzie ze nie istnieje albo w UK mnie nie ma....
                    • edelstein Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 18:08
                      Ze co prosze?Zaraz po cc mialam dziecko przy sobie i przystawilam do piersi.Dziecko trzymalam zaraz po wyciagnieciu.
                    • dziennik-niecodziennik Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 22:23
                      > o porodzie, brak przystawienia dziecka do piersi od razu po porodzie i przez ko
                      > lejne kilkanaście godzin, brak jedzenia i picia, brak dobrania komfortowej pozy
                      > cji do karmienia po CC - nie ma żadnego wpływu na laktację?

ale czemu tak apokaliptycznie?
                      obecnie bez problemu dają Ci dziecko na pierś po cesarce. pielęgniarka czuwa przy gornej czesci, a nad dolną działa chirurg. brak przystawiania itd to tylko jak dziecko idzie od razu do inkubatora, a przecież nie kazde dziecko idzie.
              • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:24

> to ja poprosze o zrodla tych rewelacji. Mieszkam w UK i rodzilam w UK i wiekszo
                > sc kobiet jesli juz ma cc to prewencyjna. Nie jest latwo doprosic sie o cc na
                > zyczenie ].

Akurat w uk ikosc wykonywanych cc wzrosla www.theguardian.com/society/2015/jan/28/quarter-of-uk-births-by-caesarean
                • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:48
                  przeciez wiem ze 1 na 4 i o tym napisalam wyzej. Ale nie znaczy ze wiekszosc z nich jest "na zyczenie". "na zyczenie" jest wiecej ale nie wiekszosc jak kolezanka memphis napisala. Nie przesadzajmy az tak

zwaz tez ze proporcja kobiet rodzacych po 40tce wzrosla niebotycznie co tez powoduje wiecej cc ze wskazan czy ratujacych zycie
                  • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:03

> przeciez wiem ze 1 na 4 i o tym napisalam wyzej. Ale nie znaczy ze wiekszosc z
                    > nich jest "na zyczenie". "na zyczenie" jest wiecej ale nie wiekszosc jak kolez
                    > anka memphis napisala. Nie przesadzajmy az tak
                    >
                    Wiekszosc nie jest na zyczenie (w uk) ale ilosc tych zyczeniowych tez niestety wzrosla
                    www.telegraph.co.uk/news/uknews/3316618/Number-of-caesarean-deliveries-still-rising.html
                    • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:05
                      A biorąc pod uwagę różnicę między ilością CC w Polsce a np. w Niemczech czy UK - wnioski są proste i widać, ile jest u nas cesarskich cięć "na życzenie".
                      • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:56
                        no jest ich wiecej niz bylo ale jednak nie wszystkie tylko co ktoras tam.
                        Lekarze w UK nie sa zbyt chetni do CC na zyczenie i to nie jest takie hop siup i musza sie te baby naprosic. Widac prosza.
                        W moim przypadku powinni robic cc od razu, co mi moja polska ginekolog powiedziala ( wielkosc dziecka), ale mnie naklaniali do naturalnego. No uparli sie a ja lekarzy sie slucham. Jakbym napierala to z pewnoscia od razu byloby cc ale coz..,
                        W rezultacie w szpitalu bylam tydzien ( wywolywanie, przed i po) a i tak sie skonczylo cc. Zaliczylam wiec i wywolywane bole porodowe, i cc, i pozniej wychodzenie z cc z problemem z chodzeniem przez pare dni.
                        • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:01
                          Ale widzisz jaka jest różnica w ilości CC w Polsce i na Zachodzie? Przecież ma to swoje powody.
                          Za metodę CC w Białymstoku płacisz aktualnie 2 k, bez proszenia się u ordynatorów i kasy pod stołem. Przez lata kosztowało to 1,2 k lub 1,5 k. W tej klinice rodzi się tysiąc dzieci rocznie.

A co do twojego porodu - przykro mi, że musiałaś przez to wszystko przejść, skoro mogło się obyć bez połowy tych "atrakcji". sad
                          • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:06
                            wiesz moja gin z Polski uwaza ze w sumie dobrze ze przygotowali dziecko hormonalnie do porodu. A ze bedzie cc wg niej z gory bylo wiadomo...

Nie bylo to przyjemne ale nie wspominam tego jako najgorsze przezycie zycia.
                            • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:12
                              Ten ból porodowy nadzwyczaj szybko się zapomina. Do dzisiaj pamiętam swoje cierpienie po oparzeniu przedramienia gotującym się olejem, a poród? Jasne, że bolało - ale gorzej wspominam połóg. wink
                            • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:29

> wiesz moja gin z Polski uwaza ze w sumie dobrze ze przygotowali dziecko hormona
                              > lnie do porodu. A ze bedzie cc wg niej z gory bylo wiadomo...
                              >
                              Co ty piszesz? To jest hormon ktory dziala na macice i zwieksza czestotiwosc skorczow ale jest niebezpieczny dla dziecka bo blokuje doplyw tlenu i moze dojsc do uszkodzenia mozgu co nie raz ma miejsce. Dlatego wlasnie w uk nie stosuje sie tego rutynowo od dluzszego czasu a tylko w uzasadnionych przypadkach.
                              • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:04
                                no cos ty, nie tylko. Oksytocyna nawet sie wydziela u ludzi w trakcie stosunku plciowego.

Stosuje sie ja w okreslonych ilosciach . Nawet chocby by obkurczyc macice po porodzie.

Mowie ci co mi moj ginekolog w Polsce powiedzial, ze na zimno nie jest dobrze dla dziecka tez. Ja jej wierze bo dzieki jej dzialaniom zaszlam w ciaze bo wykryla problem

a w ogole to wyslalam ci emaila na najma78@gazeta.pl
                                • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:05
                                  ...ale doszlo ze uzytkownik unknown... -? masz, a chcialam sie przedstawic
                                  • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:14

> ...ale doszlo ze uzytkownik unknown... -? masz, a chcialam sie przedstawic
                                    Podaj mi swoj prywatny email address jesli chcesz.
                                • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:10

> Mowie ci co mi moj ginekolog w Polsce powiedzial, ze na zimno nie jest dobrze d
                                  > la dziecka tez. Ja jej wierze bo dzieki jej dzialaniom zaszlam w ciaze bo wykr
                                  > yla problem

Moze jednak to zweryfikuj.

• najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:12
                                    Nie wydaje mi sie ze mam inbox na gazecie.pl
                                    >
                                    • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:35
                                      musialabys go aktywowac.
              • memphis90 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:20
                > to ja poprosze o zrodla tych rewelacji.
                ciaza.mp.pl/aktualnosci/show.html?id=131882
                >
                > przeciez nie mowimy o zrosnieciu ale o zrosnieciach z komplikacjami-
                No ale komplikacje po wytworzeniu się zrotów mogą się odezwać miesiące i lata po operacji.

> ginekolog widzi wczesniej czy jest zrost jaki potencjalnie moze zagrazac zyciu.
                > Moja ginekolog w Polsce bardzo dokladnie oglada kazdej babce zrosty i blizny p
                > o cesarce przez USG
                Na usg nie widać zrostów, chyba, że mówimy o samym jajniku... Zrostów otrzewnowych czy między pętlami jelit usg nie pokaże.
          • kandyzowana3x Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:38
            przyznam się, że mi w uk nie zaproponowano usg po żadnej z cc. w trakcie drugiej ciąży ani razu nie miałam na usg ocenianego stanu blizny, z rostow itd.
            • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:49
              ee blizny na pewno tak po porodzie jak health assistant przylazil do domu
              • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:07

> ee blizny na pewno tak po porodzie jak health assistant przylazil do domu

Princess usg blizn po cc nie wykonuje sie rutynowo. A ktos z przychodni rodzinnej przychodzacy do domu po porodzie to normalna sprawa. Taki check up matki i dziecka.
                • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:09
                  no ale normalne kobiety chodza co roku do ginekologa chyba?
                  • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:19

> no ale normalne kobiety chodza co roku do ginekologa chyba?

??? Nie bylam u ginekologa jeszcze, jestem nienormalna? Wiekszosc kobiet ktore znam nie chodza do ginekologa bez powodu.
                    Ja nie mam powodow jak na razie i mam nadzieje ze tak zostanie.
                    Cervical screening robie co 3 lata,przysylaja list przed i na niego odpowiadam umawiajac sie na sreening. Po przychodzi list z info o wyniku a w kazdym jest info ze w razie problemow, uplawow, bolu itp nalezy zglosic sie do lekarza. Zglosilam sie gdy mialam powody - raz pol roku po sreening i bez problemu wykonano dokladniejsze badania m.in wen i zewn usg. Niepawidlowsci nie wykryto a problem zniknal. To bylo pare lat temu of tego czasu nie mialam innych objawow. Po co mialabym chodzic do ginekologa?
                    • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:47
                      > ??? Nie bylam u ginekologa jeszcze, jestem nienormalna? Wiekszosc kobiet ktore
                      > znam nie chodza do ginekologa bez powodu.

na badania kontrolne sie chodzi co roku. Nie wszystko daje objawy

raz pol roku po sreening i bez problemu wykonano
                      > dokladniejsze badania m.in wen i zewn usg.

oczywiscie, ze zrobia. Wiele zreszta dolegliwosci bywa drobne typu nawracajce yeast infection, acz upierdliwe.
                      • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:13

>
                        > na badania kontrolne sie chodzi co roku. Nie wszystko daje objawy

Gdzie sie chodzi? Kto tak zaleca? Na jakie badania kontrolne?

> oczywiscie, ze zrobia. Wiele zreszta dolegliwosci bywa drobne typu nawracajce y
                        > east infection, acz upierdliwe.

Na rozne dolegliwosci sa juz dostepne testy do zrobienia samodzielnie, bardzo proste. Na te common infections typu grzybice itp sa leki bez recepty,do kupienia takze w supermarkecie. Jesli nie pomagaja to idzie sie do lekarza. Inne netypowe objawy idzie sie do lekarza - gp, wiele przychodni ma gp ze specjalnsciami np do ginekologi a jesli nie maja to decyduja co i jak. Ginekolog to juz specjalista i nie chodzi sie do niego co rok robic jakies mityczne badania kontrolne.
                        • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:11

szanuje twoje zdanie ale wybacz ale kazdy ma inne priorytety i doswiadczenia
                          ja uwazam ze raz na rok trzeba robic badanie krwi i markery + cytologie ( tak w UK robi ja pielegniarka) USG. A co 2-3 lata od pewnego wieku ( 40 lat) robi sie mammografie.
                          Ja robie prywatnie wiekszosc z tego + te co w UK przysylaja. Badania kontrolne nie sa mityczne, lepiej za wczasu pewnym rzeczom zapobiec, nie wszystko daje objawy. A jak daje to za pozno. To sie nazywa profilaktyka. W UK te co 3 lata cytologie to zbyt rzadko a mammografia dopiero od 47 roku zycia jest. Moja szwagierka lat 44 przeszla raka piersi i chemie. Oczywiscie mammografii nie miala bo skoro NHS nie wzywal...
                          • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:22

> ja uwazam ze raz na rok trzeba robic badanie krwi i markery + cytologie ( tak
                            > w UK robi ja pielegniarka) USG. A co 2-3 lata od pewnego wieku ( 40 lat) robi
                            > sie mammografie.

Ok mzesz uwazac ale pytanie po co? Konkretnie jakie ma to znaczenie prewencyjne? Jakie markery? Tzw cytolgia co rok jesli nie ma wskazan nie jest potrzebna bo ewentualny rak szyjki macicy nie rozwija sie az tak szybko. Mammografia nie jest wcale taka doskonala, daje sporo falszywych wynikow dodatnich i ujemnych. Najlepsze jest regularne samobadanie piersi. Usg czego? Co ono diagnozuje prewencyjnie?

. Badania kontrolne nie sa mityczne, lepiej za wczasu pewnym rzeczom zapobiec

Oczywiscie ale sensownie a nie trzepac cos tam bo tak.
                            • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:34
                              Jakie markery?

najma ja cie prosze....troche poczytaj... 40 lat temu odkryte
                              badanie na raka w oparciu analize protein. Z krwi wychodzi.

> Oczywiscie ale sensownie a nie trzepac cos tam bo tak.

wiekszosc kobiet tego swiata chodzi na badania kontrolne, a to co daje NHS to mniej niz minimum potrzebne ( w Polsce nie wspomne...)
                              • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:42

> najma ja cie prosze....troche poczytaj... 40 lat temu odkryte
                                > badanie na raka w oparciu analize protein. Z krwi wychodzi.

😁 wiedzialam o jakie co chodzi. Ale zalozmy ze wyjda poxwyzszone, to co obisz dalej?

> wiekszosc kobiet tego swiata chodzi na badania kontrolne, a to co daje NHS to m
                                > niej niz minimum potrzebne ( w Polsce nie wspomne...)

Ale co konkretnie ta wiekszosc kobiet kontroluje? Oczywiscie mowa o zdrowych kobietach nie obciazonych genetycznie i bez wczesniejszych problemow.
                                • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:48
                                  Ale zalozmy ze wyjda poxwyzszone, to co
                                  > obisz dalej?

zalezy jak podwyzszone. Jesli troche to obserwuje sie, jak wysoko to podejmuje sie decyzje np Angelina Jolie zapewne pozyje dluzej niz wiekszosc kobiet w jej rodzinie.

>
                                  > Ale co konkretnie ta wiekszosc kobiet kontroluje? Oczywiscie mowa o zdrowych ko
                                  > bietach nie obciazonych genetycznie i bez wczesniejszych problemow

wszystko kontroluje. Ludzie umieraja na rozmaite choroby. Wybacz ale obciazenia genetyczne to bardzo chybotliwa regula. Najczesciej jest tak ze choroby nie rozwijaja sie z drobych problemow ale nagle ktos sie dowiaduje i czesto jest to ktos, kto wczesniej sie nie badal.
                                  Moja szwagierka jest na siebie zla ze nawet usg piersi nie robila
                                  • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 16:07

> zalezy jak podwyzszone. Jesli troche to obserwuje sie, jak wysoko to podejmuje
                                    > sie decyzje np Angelina Jolie zapewne pozyje dluzej niz wiekszosc kobiet w jej
                                    > rodzinie.

😊 ale podwyzszone markery nie mowia gdzie rak sie rozwija. Angelina wiedziala ze odziedziczyla ten gen i nie czekala az bedzie miala podwyzszone markery.

>
                                    > wszystko kontroluje.

Jak?

Ludzie umieraja na rozmaite choroby.

No, nie zawsze na raka.
                                    • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 16:16
                                      trzy podstawowe choroby na jakie ludzie umieraja to cukrzyca ( w UK nr 1), choroby serca i rak.
                                      Badania krwi i moczu wykazuja rowniez potencjalna tarczyce. Choroby serca, wiencowe widac najczesciej po wydolnosci, zreszta kazdy lekarz robi badanie cisnienia, bada cholesterol w krwi etc. a jak trzeb ato ekg i echo.
                                      • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 16:25

> trzy podstawowe choroby na jakie ludzie umieraja to cukrzyca ( w UK nr 1), chor
                                        > oby serca i rak.

No i? To sa tezy choroby z tym ze rak moze byc w przeroznych miejscach wiec badania przesiewowe na kazdy rodzaj nie istenieja a tylko na kilka rodzajow.
                                        Ty napisalas ze kontrolujesz wszysto.
                                        • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 16:48
                                          > Ty napisalas ze kontrolujesz wszysto

oj najma czepiasz sie i wynosisz do przesady cudze slowa by zracjonalizowac swoje wybory. To twoje sprawy i nie ma co jakos wielce dyskutowac o cudzym podejsciu do zycia. Wczesna profilaktyka w wiekszosci przypadkow ma sens.
                                          Robi sie badania krwi, moczu, wymaz, usg, i co 2-3 lata mammografie, a jak ktos ma jakies podejrzenia, obciazenia to i ekg albo badania specjalistyczne. Oczywiscie ze tomografu glowy nie robie ale wiekszosc badan jak kazda kobieta w cywilizowanym swiecie robie badania ginekologiczne regularnie. Nie znam kolezanek w pracy jakie tego nie robia regularnych profilaktycznych badan od pewnego wieku, a ja naprawde pracuje z ludzmi inteligentnymi.
                                          Ale spoko, co czlowiek to inne podejscie do zycia.

Aha, i ja naprawde istnieje, mieszkam w UK od dawien dawna i nie przypominam sobie abym klamala na jakis temat. Owszem kazdy z nas moze sie mylic, albo cos zle zrozumiec ale wymyslac historie - to nie ja
                                          • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 17:09

>
                                            Wczesna profilaktyka w wiekszosci przypadkow ma sens.

Sensowna profilaktyka a nie jak juz napisalam walenie badan ktore daja zludne poczucie bycia wolnym np od raka bo markery nie sa podwyzszone. Robiac raz w roku np w styczniu te markery sa w normie a w kwietniu moga nie byc wiec te badania to zadna profilaktyka. To samo z usg. Usg jakich narzadow jest motada profilaktyki jakich konkretnie chorob? Mammografia co kilka lat? Regularnie nalzey wykonywac samobadanie piersi inna tym bazowac jako profilaktyce. A badania ginekologiczne sa profilaktyka jakich konkretnie chorob? Bo o cervical screening to wiadomo co 3 lata chyba ze kobieta ma indywidualny kalendarz z konkretnych powodow. Ja tez pracuje z ludzmi inteligentnymi i roznych ludzi znam prywatnie i nie spotkalam nikogo jeszcze kto robilby co roku usg (czego?) albo markery na raka profilaktycznie.
                                            • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 17:22
                                              Sensowna profilaktyka a nie jak juz napisalam walenie badan ktore daja zludne p
                                              > oczucie bycia wolnym np od raka bo markery nie sa podwyzszone.

Nigdzie nie napisalam ze czlowiek moze miec poczucie bycia na bank wolnym od zagrozen chorobowych. Napisalam ze wczesne wykrywanie daje wieksze szanse na przezycie czy w ogole choroby wczesniej wykryte np cukrzyca nie poczynia takich drastycznych zmian jakie poczyni cukrzyca niekontrolowana.

Nie ma czlowiek nigdzie pewnosci ale na pewno statystycznie z badaniami profilaktycznymi wieksze szanse na to ze cos wykryja zanim bedzie za pozno.

Wiesz na tej zasadzie to po co robia cervical screening w ogole chocby co 3 lata? przeciez wszystko mozna nazwac ...zludnym. Niemniej lekarze nie raz cos "przypadkiem" przy badaniach kontrolnych wykryli i zapobiegli temu i owemu.

Robiac raz w ro
                                              > ku np w styczniu te markery sa w normie a w kwietniu moga nie byc wiec te badan
                                              > ia to zadna profilaktyka.

to sie tak szybko nie zmienia. To pewien proces.

Ja tez pracuje z ludzmi inteligentnymi i roznych ludzi znam prywatnie i nie
                                              > spotkalam nikogo jeszcze kto robilby co roku usg (czego?) albo markery na raka
                                              > profilaktycznie.

moja szwagierka wspominana wyzej tez tak uwazala. Kazdy jeden jej dzien to zal do samej siebie ze nie zrobila USG nawet.

Tym bardziej ze wiekszosc z tych badan nie jest inwazyjne w ogole.
                                              • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 17:25
                                                najma, wiesz nie chce mi sie dalej watku walkowac bo kazdy ma swoje wybory zyciowe.

Nie chcesz- nie badaj sie. Twoja sprawa i twoje decyzje. Ja cie nie namawiam. Mowie tylko, ze na tym swiecie jest spora grupa ludzi jaka chodzi na regularne badania profilaktyczne tak samo jak chodzi na przeglad zebow. Dyskusje na temat po co chodzic na przeglad zebow (czy usg raz na rok) jak nic nie boli uwazam za strate czasu.

Pozdrawiam i zycze dobrego 2016. A w razie gdybys chciala poznac mnie jako osobe realna to napisz a wysle ci zaproszenie z facebooka czy linked in.
                                                • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 17:29
                                                  O matko, mój gin robi mi co rok badanie piersi i cytologię - USG za free, cytologia za jakieś śmieszne pieniądze. Raz w roku idę na morfologię. Mam 30 lat.
                                                • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 17:54

> Nie chcesz- nie badaj sie. Twoja sprawa i twoje decyzje. Ja cie nie namawiam. M
                                                  > owie tylko, ze na tym swiecie jest spora grupa ludzi jaka chodzi na regularne b
                                                  > adania profilaktyczne tak samo jak chodzi na przeglad zebow.

Alez ja robie badania profilaktyczne jak i check up u dentysty (co 6 -cy) ale tak jak napisalam te ktore maja sens profilaktyczny a nie usg czy markery.

>
                                                  > Pozdrawiam i zycze dobrego 2016. A w razie gdybys chciala poznac mnie jako osob
                                                  > e realna to napisz a wysle ci zaproszenie z facebooka czy linked in.
                                                  Nie mam FB ale pozdrawiam.
                                              • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 17:49
                                                princesswhitewolf napisała :

> Wiesz na tej zasadzie to po co robia cervical screening w ogole chocby co 3 lat
                                                > a? przeciez wszystko mozna nazwac ...zludnym. Niemniej lekarze nie raz cos "prz
                                                > ypadkiem" przy badaniach kontrolnych wykryli i zapobiegli temu i owemu.

Nie wszytko jest zludne akurat ral szyjki macicy jest (w wielubkrajach byl) najczestrzym rakiem u kobiet i zabijal w mlodym wieku ale jest skuteczna profilaktyka ktora pozwoli sie uchronic przed tym rakiem.

> to sie tak szybko nie zmienia. To pewien proces.

Niekoniecznie, sa agresywne nowotwory, ktore moga sie rozwinac szybko.
                                      • majenkir Re: 04.01.16, 23:32
                                        > trzy podstawowe choroby na jakie ludzie umieraja to cukrzyca ( w UK nr 1), chor
                                        > oby serca i rak.

Na cukrzyce jako taka sie nie umiera. Umiera sie z powodu powilklan, ewentualnie bledu w terapii.
                            • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:34
                              ewentualny rak szyjki macicy nie rozwija sie az tak szybko.

moze zaloz watek na ten temat a Panie ci juz tu opowiedza...
                              • najma78 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:43

> ewentualny rak szyjki macicy nie rozwija sie az tak szybko.
                                >
                                > moze zaloz watek na ten temat a Panie ci juz tu opowiedza...

Co mi powiedza? Wole dowody medyczne niz wiedze forumowa.
                                • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:50
                                  to czytaj dziela medyczne. Ja mam rodzine pelna lekarzy i w zasadzie ja jedyna poszlam w kierunku sprzetu medycznego zawodowo a nie samej medycyny. Tez sie badaja i na kursy chodza.
                  • rosapulchra-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 17:11

> no ale normalne kobiety chodza co roku do ginekologa chyba?

Do ginekologa raz w roku w UK?
                    Cytologię pobiera mi moja GP lub pielęgniarka w przychodni. Mirenę założyła mi moja GP. Ginekolog jest potrzebny, gdy naprawdę się coś dzieje. W końcu od tego jest specjalistą.
                    • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 17:16
                      do cytologii nie jest potrzebny ginekolog w UK tylko robi to pielegniarka o czym wspominalam. Tyle ze w UK robia je co 3 lata ( tak standardowo jesli nie ma jakichs problemow)

Jak mowilam wyzej ja chodze co roku prywatnie, bo badania na NHS nie daja opcji USG jesli nie ma wskazan bo cos sie dzieje. Zreszta USG tez robi technik i zanim wymienia z ginem albo GP informacje....- szybciej prywatnie
                    • ichi51e Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 17:35
                      Mówimy o pl czy uk? Bo jak na razie w pl to sie chodzi do gina - gin robi ci cytologie gin zakłada spirale wypisuje tabsy itd. I przekonanie ze do gina chodzi sie tylko z ciąża aborcja i choroba weneryczną jest w narodzie bardzo silne niestety
    • kamunyak Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 01:33
      a moja kuzynka, położna tak nawiasem, sama, z wlasnej nieprzymuszonej woli, rodziła przez cc, ciekawe dlaczego? w dodatku 2 razy a więc raczej niepłodną nie była. Właśnie wydała swą pierworodną za mąz więc raczej mozna być już spokojnym o tę część jej ciała.
      Znam zreszta o wiele więcej kobiet po cc, wszystkie żyja i bez powiklań.
      Co ciekawe, w necie mozna znaleźć
      Bardzo wiele zależy od lekarza i personelu. Czynnikami, które zmniejszają ryzyko powstania zrostów, są: dokładne płukanie rękawiczek przed operacją, używanie szwów powodujących jak najmniejszy odczyn tkankowy, oszczędzanie tkanek, które nie są przedmiotem operacji, unikanie wysychania otrzewnej podczas zabiegu i zadbanie o jak najmniejszy obszar niedokrwienia.
      źródło: miesięcznik M jak mama

Czyli, wynika, trzeba poszukać dobrego szpitala i lekarza a nie byle jakiego.
      To, ze po cc mogą powstać powiklania to raczej wiadomo, jest to przecież operacja. Są przypadki, że wizyta u dentysty okazywała się śmiertelna, czy to znaczy, ze mamy nie leczyć zębów?
      • asmarabis Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 09:47
        kamunyak napisała:

> a moja kuzynka, położna tak nawiasem, sama, z wlasnej nieprzymuszonej woli, rod
        > ziła przez cc, ciekawe dlaczego

W zyciu slyszalam o lekarce czy pielegniarce ktora by rodzila sn. Ten rodzaj porodu zostal zarezerwowany dla zahukanych ciemnych mas, nie umiejacych dbac o siebie.
        • antyk-acap2.0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 09:54
          Nazwa nie jest przypadkowa. Początkowo rodzliły tak cesarzowe a nie plebs.
          • rosapulchra-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 09:58
            Tia.. to co pisze asmarabis, to totalna bzdura. Ona nie słyszała, więc nie istnieje. A ja osobiście znam kilka lekarek, które rodziły sn, w tym neonatolog i ginekolog.
            • asmarabis Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:03
              A ja osobiście znam kilka lekarek, które rodziły sn, w tym neonatolog i g
              > inekolog.

Bylas przy ich porodach???
              Moze tak ci mowily, po to zebys ty nie skorzystala z dobrodziejstw cc, bo przeciez mialyby mniej pracy z zajmowaniem sie dolegliwosciami kobiet i dzieci w wyniku sn?
              • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:54
                moja matka lekarz rodzila dwoje sn i moja siostra rowniez. Znam mase lekarzy jacy rodzili sn.

Jesli nie ma wskazan na cc to wiekszosc rodzi naturalnie.
                • asmarabis Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:04
                  rincesswhitewolf napisała:

> moja matka lekarz rodzila dwoje sn i moja siostra rowniez.

Ale chyba twoja mama rodzila z 50 lat temu? Siosra z 20 lat temu czy cos takiego? Jaki byl odsetek smierci przy porodzie w czasach kiedy cc bylo powazna operacja?
                  Na szczescie przy dzisiejszym rozwoju medycyny nie ma podstaw zeby udawac ze sn jest komus do czegos potrzebne i powinno byc ustawowo zakazane zeby zminiejszyc koszty ktore powoduja powiklania i ich leczenie po nim.
                  • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:10

Asmabaris, bez przesady z tym ze 20-30 lat temu cc bylo powazniejsza operacja niz teraz. W kwestii chirurgii az tyle sie nie zmienilo.

Powaznie, wiele lekarzy jakie znam ( a znam osoby mlodsze ode mnie tez) rodzi sn jesli nie ma wskazan do cc. Tu w UK owszem zezwalaja na cc na zyczenie, ale tylko po spotkaniach z psychologiem i diagnozie tokophobii czy jak to tam po polsku sie zowie.

CC jest niebezpieczniejsza dla matek, ale bezpieczniejsza dla dzieci.
                    SN statystycznie jest bezpieczniejsze dla matek, ale niebezpieczniejsze dla dzieci niestety zwlaszcza duzych ale nie tylko

Zrosty owszem sa zagrozeniem, ale nie przesadzajmy z ich statystycznym wystepowaniem jak to nakreslila zalozycielka watku.

• asmarabis Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:20

>
                      > Asmabaris, bez przesady z tym ze 20-30 lat temu cc bylo powazniejsza operacja n
                      > iz teraz. W kwestii chirurgii az tyle sie nie zmienilo.

No chyba jednak byla, skoro rodzono sn dzieci zle ulozone, dzieci- wielkoludy oraz blizniaki, czego juz sie w ogole nie praktykuje. Jeszcze z 10 lat i sn miejmy nadizeje zostanie tak wyparty, ze taka fanaberia bedzie slono nierozwazna matke kosztowac, 10 000 za mozliwosc sn u jakiejs nawiedzonej matki to byloby ok.
                      • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:26
                        > No chyba jednak byla, skoro rodzono sn dzieci zle ulozone, dzieci- wielkoludy o
                        > raz blizniaki, czego juz sie w ogole nie praktykuje.

mowimy o operacjach czy diagnostyce? bo ja nie mowie o diagnostyce tylko operacjach.

To ze rodzono dzieci zle ulozone zwiazane bylo z brakiem usg i tylko "na macanego" sprawdzaniem. Co do wielkosci dzieci to wcale tak to nie wyglada. Moj syn wazyl prawie 5 kg, a do konca nie wiadomo bylo czy bedzie sn czy cc bo niektore babki sa na tyle elastyczne ze jakos daja rade. Owszem ze wzgledu na potezny basenik jaki sobie stworzyl porod byl wywolywany ale dopiero pozniej wiadomo bylo po rozwarciu ze bedzie cc.

cesarki " na zimno" nie sa wcale dobrym rozwiazaniem i lekarze uwazaja ze przygotowanie oxytocyna czy poczatkiem normalnego porodu jest duzo lepsze dla matki i dziecka

e taka fanaberia bedzie slono nierozwazna ma
                        > tke kosztowac, 10 000 za mozliwosc sn u jakiejs nawiedzonej matki to byloby ok.

musieliby wymyslic ultra bezpieczna forme porodow aby to mialo miejsce. Aktualnie trend idzie wsteczny - rodzenie w domu. No i to ja uwazam za chore, ale tak kolezanka lat 43 rodzila.
                        • asmarabis Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:47

rodzenie w domu. No i to ja uwazam za chore, ale tak
                          > kolezanka lat 43 rodzila.

Tu sie zgadzam calkowicie, juz nie mowie o zapaskudzeniu calego domu krwia, ale jak mozna byc tak nierozwaznym zeby decydowac sie na porod w domu albo w prywatnej klinice bez zaplecza szpitalnego na wypadek jakichs komplikacji. Jesli dojdzie do jakiejs tragedii i dziecku cos sie stanie to ciekawa jestem jak te matki moga zyc wiedzac ze to tylko i wylacznie przez ich glupie fanaberie. Okropienstwo!
                          • kropkaa Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:19
                            Nie wiem skąd te rewelacje nt. bryzgającej krwi masz; z pierwszej ręki Ci napiszę: po pieczeniu ciasta mam większy bałagan, niż był po porodach.
                            • ichi51e Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:22
                              No... U mnie tez big_grin
                          • dziennik-niecodziennik Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 22:53
                            > juz nie mowie o zapaskudzeniu calego domu krwia

no wlasnie moze powiedz, bedzie zabawnie big_grin ta rodząca Twoim zdaniem kankana tańczy czy jak, że ma miec CALY DOM zapaskudzony krwią?...
                            • panterarei Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 05.01.16, 18:14
                              Taka wizualizacja, że tryska po ścianach jak w killbillu😊
                        • kaz_nodzieja Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:50
                          5 kg, OMG, jaki grubas.
                          • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:04
                            kaz_nodzieja napisał(a):

> 5 kg, OMG, jaki grubas.

a gdzie tam grubas. Byl tez wysoki. Duzy a nie gruby. Teraz ma 3 lata i jak na swoj wiek jest w sumie wysoki, ale nie najwyzszy w swojej grupie przedszkolnej patrzac na dzieci w podobnym wieku. Poza tym ja mam 175cm i moj chlop 184cm wiec trudno oczekiwac by dziecko bylo jak u Chinczyka male
                            • dziennik-niecodziennik Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 22:54
                              o glupia Ty, widzisz, zapasłaś dziecko w macicy big_grin trzeba było odchudzac zawczasu, jakis węzełek na pępowinie czy cos...
                              wink
          • ichi51e Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:22
            Początkowo cesarskie ciecie oznaczało wyjecie żywego dziecka z martwej matki. Już widzę jak sie te cesarzowe w kolejce ustawiają big_grinDD
          • misterni Błagam, nie gadajcie takich bzdur 03.01.16, 16:53
            antyk-acap2.0 napisał(a):

"Nazwa nie jest przypadkowa. Początkowo rodzliły tak cesarzowe a nie plebs."

Nazwa wywodzi się jeszcze ze starożytnego Rzymu, gdzie NIE WYKONYWANO tej operacji na żywych kobietach. Więc trudno mówić, że był to poród zarezerwowany dla kobiet wysoko urodzonych, to był poród zarezerwowany dla MARTWYCH kobiet.
            • rosapulchra-0 Re: Błagam, nie gadajcie takich bzdur 03.01.16, 16:56
              Misterni, przecież nie od dziś wiadomo, że taki tanebo czy gazeciarz to specjaliści wysokiej klasy w kwestii porodów, laktacji i tych wszystkich tylko kobiecych spraw wink
              • misterni Re: Błagam, nie gadajcie takich bzdur 03.01.16, 17:04
                Boszzz, i jeszcze ta durna Asmarabis ze swoim teoriami z doopy wziętymi, że nie ma lekarek rodzących SN.
                Proszę bardzo:
                - moja ciotka -3 dzieci urodzonych SN
                - jej córka - 2 dzieci urodzone SN
                - jedna synowa - 1 dziecko SN, drugie poród SN zakończony cesarką
                - druga synowa - 2 dzieci SN
                - moja koleżanka - 3 dzieci SN
                - siostra mojego byłego męża - 2 dzieci SN

Każda z niech jest lekarzem

A jeszcze przypomniało mi się - synowa mojej bardzo dobrej znajomej, też lekarka, póki co jedno dziecko urodzone SN, w planach jeszcze trójka smile
        • rosapulchra-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 09:57
          Rozumiem, że miałaś cc? big_grin
        • memphis90 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:23
          A ja nie słyszałam, żeby którakolwiek z moich koleżanek-lekarek rodziła planowo cc. Wszystkie -o ile nie było przeciwwskazań- rodziły sn.
          • ludborka Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:27
            A moje wszystkie kleżanki lekarki, i córki lekarzy, rodziły przez cc.
            • memphis90 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:34
              A ile ich masz? Tych koleżanek? Bo ja, z racji zawodu, niemal wszystkie koleżanki i znajome mam z branży....
              • ludborka Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:44
                jeden rok medycyny. nie wiem czy dużo czy mało. tudzież z racji mania w rodzinie w większości lekarzy tez tego trochę się nazbiera.

ale oczywiście- twoja racja jest najtwojsza smile
              • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:58
                Bo ja, z racji zawodu, niemal wszystkie koleżanki i znajome mam z branży....
                jestes na pewno lekarzem aby?
                I jako lekarz nie wiesz jaka jest statystyczna frekwencja tego typu powiklan by tu dziewczyny straszyc jakie nie unikna cc?
                I jako lekarz nie zaprzeczylas zwiazkow endometriozy z cc ??

boze, faktycznie nie dziwie sie zatem ze w Polsce ludzie narzekaja na lekarzy...
                • shige Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:30
                  >I jako lekarz nie wiesz jaka jest statystyczna frekwencja tego typu powiklan by tu dziewczyny straszyc >jakie nie unikna cc?

Statystyka jest określona - jest to co 4 kobieta. Większość operacji brzusznych u młodych kobiet to powikłania w wyniku cc i zrośnięć. W zeszłym roku w naszym szpitalu operowano ok. 28 młodych kobiet z powodu zwężenia jelita w wyniku powikłań po cc. Mało?
                  CC jest jedną z głównych przyczyn niepłodności wtórnej właśnie z powodu zrośnięć tylko się tego w szpitalach nie akcentuje. Można zastosować specjalne żele z kwasem hialuronowym ale u bardzo wielu osób są one nieskuteczne i między 3 a 5 dniem po operacji zwykle tworzą się zrośnięcia w obrębie jamy otrzewnej, bolesne, niebezpieczne i bardzo upierdliwe szczególnie w okresie menstruacji. O skłonności do tego przekonujemy się zwykle już po operacji. Dlatego im mniej koniecznych operacji "brzusznych" tym lepiej.

>I jako lekarz nie zaprzeczylas zwiazkow endometriozy z cc ??

Ryzyko endometriozy jest wyższe po cc .Nie rzadka jest endometrioza w bliźnie po cc. Proszę poczytać sobie literaturę medyczną w tym temacie, a nie artykuły w internecie. Szczególnie dokładnie zbadali to holenderscy lekarze wiele lat temu.

>by tu dziewczyny straszyc jakie nie unikna cc?

Lekarz powinien sam je poinformować. Robienie cc na życzenie to głupota.
                  • rosapulchra-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:35
                    shige napisał:
                    Robienie cc na życzenie to głupota.
                    >
                    >
                    >
                    Mamy tu całkiem sporo dumnych emam, które miały cc na żądanie smile Ciekawe, czy mają coś na ten temat do powiedzenia?
                  • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:01
                    > Statystyka jest określona - jest to co 4 kobieta. Większość operacji brzusznych
                    > u młodych kobiet to powikłania w wyniku cc i zrośnięć.

ja poprosze link do tych statystyk powiklan. Liczba powiklan zrostowych po cesarkach na totalna liczbe cesarek wykonanych
                    Co 4ta kobieta rodzi cesarka, ale to nie znaczy ze kazda jedna z rodzacych ma powiklania poznej.
                    Stwierdzenie ze wiekszosc ( czyli >60) to tez przesada. Ale prosze o linka z danymi statystycznymi.
                    Prawda jest taka, ze owych powiklan w zrostach jest zapewne mniej niz 2%

28 młodych kobiet z powodu zwężenia jelita w wyniku po
                    > wikłań po cc. Mało?

Na ile rodzacych przez cc? Moja mama miala uraz do porodu sn z kleszczami. Nie dlatego ze sama rodzila z kleszczami, ale dlatego ze jako neurolog ogladala tysiace przypadkow uszkodzen okolo porodowych z tego wlasnie powodu.
                    Trzeba na sprawe patrzec statystycznie a nie z perspektywy szpitala gdzie trafiaja chorzy a nie zdrowi.
                    Nie, nie jestem zwolenniczka CC na zyczenie. Absolutnie nie. Ale rowniez jestem przeciwniczka
                    falszowania statystyk.

> Ryzyko endometriozy jest wyższe po cc .Nie rzadka jest endometrioza w bliźnie p
                    > o cc. Proszę poczytać sobie literaturę medyczną w tym temacie, a nie artykuły w
                    > internecie. Szczególnie dokładnie zbadali to holenderscy lekarze wiele lat tem
                    > u.
                    Endometrioza ma przyczyny hormonalne. Akurat lekarze holenderscy wymyslaja cuda by swoje protestanckie podejscie wprowadzic. Holenderscy lekarze sa znani z tego ze tam zmusza sie kobiety do rodzenia sn bez wzgledu na wskazania oraz na sile do karmienia piersia czy chcesz czy nie. Juz nie wspomne o tym ze nawet nie staraja sie ratowac zycia noworodkow przed 25 tygodniem. To specyficzny kraj. Moja kolezanka ktora tam rodzila nazywala wizytujace ja polozne "gestapo" naturalnosci. Bo nie miala mleka a one ja zmuszaly do karmienia bo w glowach im sie nie miescilo ze niektore kobiety po prostu mleka nie maja.
                    • shige Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:08
                      > Co 4ta kobieta rodzi cesarka, ale to nie znaczy ze kazda jedna z rodzacych ma p
                      > owiklania poznej.

Jaka co 4- ta? W polsce nadal liczba cesarek w stosunku do wszystkich porodów to ok. 37 %.
                      Nikt rejestru powikłań po cc poza szpitalami (pod warunkiem że pacjentka się tam zgłosi) nie prowadzi. Prowadzą takie statystyki w USA i GB. I na tych statystykach się głównie opieramy.

> Prawda jest taka, ze owych powiklan w zrostach jest zapewne mniej niz 2%

Poproszę o dane mówiące o zrostach pooperacyjnych na poziomie 3%? Amerykanie mówią o problemie na poziomie 80 %!

www.ptmp.com.pl/png/png1z1_2008/png11-14.pdf
                      http://www.libramed.pl/wpg/numeryarchiwalne/20/12.html> Na ile rodzacych przez cc?
                      zrosty.pl/co-to-sa-zrosty/
                      www.mp.pl/artykuly/38584
                      > Na ile rodzacych przez cc?

Na 128 rodzących. W tym 4 zakończone niestety zgonem…Ile miało niegroźne zrosty w jamie otrzewnej nie wiem, bo te pacjentki do nas raczej już nie trafiają. Taka statystykę powinny prowadzić oddziały ginekologiczne lub chirurgii ogólnej.

>Nie
                      > dlatego ze sama rodzila z kleszczami, ale dlatego ze jako neurolog ogladala tys
                      > iace przypadkow uszkodzen okolo porodowych z tego wlasnie powodu.
                      Wie Pani sam jestem lekarzem neurochirurgiem z ponad 40 letnim stażem i niejedno widziałem i gdybym miał kierować się swoim doświadczeniem nie pozwoliłbym dzieciom na posiadanie potomstwa w ogólesmile Wszystkie moje wnuki urodziły się sn tylko nikt nie wmawiał ich matkom że poród sn trwa krótko i jest niesamowitym wręcz metafizycznym przeżyciem. Matka synowej jest profesorem ginekologii i jej córka rodziła w dobrym szpitalu z możliwością podania gazu rozweselającego i zzo. Dziewczyna do porodu była przez matkę i położną długo przygotowywana. Ćwiczyły, masowały krocze, stosowały jakieś piłki, olejki itp. Przy porodzie była obecna doula i położna nie lekarz. Wszystko trwało ok. 18 h. Dziewczyna rodziła na piłce, w wodzie, przy drabinkach. Krocze pękło samo. Łożyska przyrośniętego nikt nie mógł przewidzieć. Wnuk zdrowy jak byk.

> Endometrioza ma przyczyny hormonalne.

Nie wiadomo do końca jakie przyczyny ma endometrioza… Nie są to tylko przyczyny hormonalne bo łatwo by się je hormonalnie leczyło a tak nie jest. Można np. wszczepić endometrium do blizny po cc.

Holenderscy lekarze sa znani z te
                      > go ze tam zmusza sie kobiety do rodzenia sn bez wzgledu na wskazania oraz na si
                      > le do karmienia piersia czy chcesz czy nie.

No ciekawe bo pracowałem w Holandii i każda kobieta, która chciała mieć cc to miała takie cc. W Holandii cesarek jest tyle ile zaleca WHO, czyli 10-15 %.

Juz nie wspomne o tym ze nawet nie
                      > staraja sie ratowac zycia noworodkow przed 25 tygodniem.

Ja też często odmawiam. Jakość późniejszego życia skrajnie małych dzieci jest tematem tabu na oddziałach wcześniaczych. Holendzry doskonale wiedzą co robią nie dając tym dzieciakom cierpieć. Nie znam wcześniaka urodzonego przed 25 tc, który żyłby normalnie.
                      • shige Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:15
                        Jeszcze jedno źródło:

onlinelibrary.wiley.com/store/10.1576/toag.6.2.1.26993/asset/toag.6.2.1.26993.pdf;jsessionid=D4AE6E0C4747693DA5FE640754866690.f02t02?v=1&t=iiymds9r&s=bf6b88412a6b205ee3ab18def5af0897e0082918
                        • rosapulchra-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 16:50
                          Nie można otworzyć strony sad
                          • shige Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 16:55
                            Teraz powinno być oksmile

onlinelibrary.wiley.com/store/10.1576/toag.6.2.1.26993/asset/toag.6.2.1.26993.pdf?v=1&t=iiypwq72&s=5c5c15e464a878b147719eeec4c4a21955d0d79b
                            • rosapulchra-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 18:05
                              Nadal nie mogę otworzyć. Może jakbym znała tytuł artykułu, to po wejściu na główną bym znalazła?
          • asmarabis Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:28
            Aha, pewnie jeszcze w tym szpitalu co pracuja zwierzeco wyly i wypinaly najintymniejsze czesci ciala. Wiadomo, kazdy marzy zeby sie upokorzyc w swoim miejscu pracy i jeszcze przy okazji zrujnowac sobie i dziecku zdrowie.
            • memphis90 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:39
              No nie znam takiej, która by pracowała na położnictwie i szła rodzić do jakiegoś pipidowa, byle nie we własnym szpitalu... Ja rodziłam w tym, w którym byłam na stażach jakieś 2-3 m-ce przed porodem, mój asystent z czasów studiów prowadził moją pierwszą ciążę, mąż koleżanki oglądał krocze po porodzie, koleżanka prowadziła drugą. Dla mnie to nic dziwnego. W porodzie nie widzę niczego upokarzającego. Nie wyłam zwierzęco przy żadnym porodzie.
              • rosapulchra-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:31
                memphis90, przecież to troll. Szkoda czasu na dyskusję z tym indywiduum, podobnie jak z gaze.., tfu!, kaznodziejem.
            • rosapulchra-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:24
              Asmarabis, ty naprawdę masz coś z głową big_grin
        • kamunyak Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:01
          > W zyciu slyszalam o lekarce czy pielegniarce ktora by rodzila sn

i... ?
        • dziennik-niecodziennik Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 22:51
          nie no, bez przesady. znam wiele lekarek, pielęgniarek i ogolnie osób uswiadomionych medycznie ktore rodziły SN. rodzaj porodu nie jest niczym nobilitującym, uwazanie się za lepszą bo rodziło się tak a nie inaczej jest idiotyczne.
    • aankaa Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 01:37
      Ze zgrozą przeczytałam wątek o porodach sn i cesarkach

ja też !
      kobiety powinny poważnie zastanowić się czy w ogóle rodzić
      • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 01:38
        lol
      • rosapulchra-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 09:59
        aankaa napisała:

> Ze zgrozą przeczytałam wątek o porodach sn i cesarkach
        >
        > ja też !
        > kobiety powinny poważnie zastanowić się czy w ogóle rodzić

big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • ichi51e Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 07:34
      O matko boska...
    • lauren6 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 08:10
      Zapomniałaś o zespole Downa. Przebyte cc powoduje większe prawdopodobieństwo wad genetycznych, a już jak zarodek zagniezdzi się w okolicach blizny to na 100% matka urodzi potworka. Nie od dziś wiadomo, że nie tylko dzieci z in vitro mają bruzdy: te z cesarek również!
    • przeciwcialo Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 08:29
      No ja mam problemy po cesarkach wykonywanych ze wskazań. Dobrze że urodzilam juz wszystkie dzieci bo po drugiej cesarce moje jajniki sa poza totalnym zasiegiem jajowodów i zajście w ciąże bez kolejnego zabiegu nie byłoby mozliwe. Zrosty mnie bolą na zmiany pogody, "trzymają" mi petle jelitowe.

• czarna9610 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 08:31
      Zdecydowanie lepsze od porodu byłoby znajdowanie dzieci w kapuście.
      • k1234561 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 08:34
        Jeny co za troll!!
      • kropkacom Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:19
        Tylko ten zapach kapusty... big_grin
        • kaz_nodzieja Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:28
          Wypłucze się.
        • thea19 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:57
          trzeba posypywac dzieci soda i zapach zniknie
    • triismegistos Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 08:50
      Czyżby po przeszczepach, invitro i Owsiaku właduchna brała na tapetę cesarki? W sumie słusznie, co to za babskie fanaberie, które kosztują podatnika, kiedyś to baba w polu rodziła i od razu do roboty wracała big_grin
      Scher, misiu, halooo? Co to za obijanie, wątek już od wczoraj istnieje!
      • morekac Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 09:37
        Zaraz zniosą znieczulenie przy porodzie (bo to z naszych piniędzy i niczego przecież nie leczy) i nadal będą się dziwić, że kobiety decydują się zwykle na jedno dziecko.
        • antyk-acap2.0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 09:49
          A 500 PLN nie wystarczy?
        • sanrio Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:00
          hehe, jestem żywo zainteresowana tematem i co się okazuje? Szpital ą ę, w rankingach rodzić po ludzku pierwsza dwójka, jakieś nagrody, ch..e muje dzikie węże i NIE DAJĄ ZZO. Na pytanie dlaczego padła odpowiedź "bo nie" i rzut słuchawką. Także nic straconego, bo po konsultacji z NFZ dowiedziałam się, że ustawodawca daje tylko możliwość wykorzystywania takich cudów medycyny, jeśli szpital nie może zapewnić zaplecza anestezjologicznego na oddziale to cóż, trudno, znieczulać nie ma obowiązku.
          • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:04

wykorzystywania takich cudów medycyny,

znane od lat i nie postrzegane jako jakikolwiek cud na zachodzie Europy...
            • sanrio Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:09
              dokładnie, nie mam już słów na polską służbę zdrowia. Pani w NFZcie powiedziała mi z wielkim przekonaniem, że przecież zzo zaburza i dość znacznie wydłuża przebieg porodu, mówię, że chyba tylko w Polsce, bo wszędzie na świecie kobiety tak rodzą, no nie dała się przekonać.
          • thea19 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:00
            ja rodzilam w 2010 (czyli w czasach oplat za zzo) w stolecznym szpitalu (ale to nie byl szpital typowo polozniczy ale z III stopniem referencyjnosci i moj gin tam pracowal), gdzie zzo dali mi sami z wlasnej woli za darmo. zwyczajnie zapytali czy chce. na poczatku nie bylam przekonana do klucia w kregoslup ale bol byl paskudny i dalam sobie zrobic zastrzyk.
          • kamunyak Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:06
            > i NIE DAJĄ ZZO. Na pytanie dlaczego padła odpowiedź "bo nie" i rzut słuchawką.

he he źle zaczęłaś rozmowę. Trzeba było spytać, ile kosztuje. Wtedy, zapewne, poród odbyłby się po ludzku.
    • cosmetic.wipes Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 09:15
      Chciałbym zobaczyć taki złośliwie pelzajacy i owijający się wokół narządów wewnętrznych zrost big_grin
      • ewa0-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:26
        Wasza głupota i niewiedza jest porażająca. Wyguglaj sobie jak wyglądają zrosty , pooglądaj zdjęcia to nie będziesz się głupio śmiać. Jest to zupełnie co innego niż blizna po cięciu krocza. To włókna, pasma tkanki, które rozciągają się np. od blizny macicy do pęcherza czy jelt, mogą powodować bóle, spowodować niedrożność i są ogromnym utrudnieniem przy każdej kolejnej operacji. A nigdy nie wiesz ile operacji cie w życiu czeka jako starszą babkę. Powstają w ponad 90 % , prawie 100 % operacji, głównie ginekologicznych więc również cesarek, i pisanie o tym że można uniknąć, o dobrym lekarzu, higienie itp. jest śmieszne. Też wydawało mi się ,że poważne powikłania po cesarce są rzadkie. Sytuacja kuzynki zmieniła moje nastawienie, bo nie dość że ją to spotkało to jeszcze zobaczyła ,że nie była wyjątkiem, lekarzy wcale to nie zdziwiło, tłumaczyli że to częsty przypadek po cesarkach. Uraczyli ją też opowieściami o tym jak podczas cesarki można przebić się z macicy do pęcherza, powstaje przetoka moczowo- płciowa czyli kobieta sika pochwą, pampersy i te sprawy, operacje naprawcze itp. Częstotliwość takich powikłań to ponoć 10 %, tyle powiedział lekarz, nie chciała wierzyć, więc poczytała sama i faktycznie tyle jest. 10 % to tak mało?
        • lauren6 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:52
          To ty sobie pogooglaj i pooglądaj zdjęcia wypadającej pochwy czy dzieci z porażeniem mózgowym. Skoro poród SN to taki cud miód to po co wymyślono to cc?????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:23
            To wina lekarzy a nie CC.
            • thank_you Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:32
              Tfu, SN.
          • memphis90 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:37
            Równie dobrze możesz zapytać, po co wwymyślono stomię i worki stomijne, skoro sranie to taki cud-miód. Odpowiedź będzie taka sama, jak dla Twojego pytania.
          • rosapulchra-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 17:03
            lauren6 napisała:

> To ty sobie pogooglaj i pooglądaj zdjęcia wypadającej pochwy czy dzieci z poraż
            > eniem mózgowym. Skoro poród SN to taki cud miód to po co wymyślono to cc???????
            > ??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!

A no stąd, niedouczona kobieto:
            Nazwa operacji – cięcie cesarskie – wiąże się jeszcze ze starożytnym Rzymem, gdzie prawo zakazywało pogrzebania ciężarnej kobiety bez wyciągnięcia z jej łona płodu. Nazwa ta wywodzi się od słowa łac. caedere = ciąć, pruć)[potrzebne źródło]. Niektóre źródła podają jakoby w ten sposób miał przyjść na świat Juliusz Cezar, ok. 102 p.n.e. Przeczy temu fakt, że matka Cezara zmarła w 54 p.n.e. czyli 10 lat przed śmiercią syna. W starożytnym Rzymie cesarskie cięcie wykonywano jedynie na zmarłych kobietach w ciąży i było to usankcjonowane prawem (lex regia Numy Pompiliusza).
        • cosmetic.wipes Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 16:26
          Prawie w 100%?
          To widoczne jestem w tym promilu szczęśliwców - w pierwszej ciazy byłam operowana (wyrostek i jajowod) , było to 19 lat temu, urodziłam bez komplikacji dwoje dzieci, śladów zabiegu brak, poza 5 cm, niemal niewidoczna blizna.
    • woman_in_love dlatego ja wynajmę surogatkę na Ukrainie i nie 03.01.16, 10:03
      będę sama rodzić. Szkoda mi mego pięknego ciała, nie chcę znosić bólu, nie chcę cesarki, jestem leniwa, nie mam czasu na ciążę, zarabiam zbyt dużo by tracić ten czas na ciążę, a oprócz tego jestem wygodna i bogata więc może urodzić za mnie jakaś miła surogatka.
      No i po co mam się narażać, że umrę 10 lat po cesarce albo podczas porodu naturalnego.
      • sanrio Re: dlatego ja wynajmę surogatkę na Ukrainie i ni 03.01.16, 11:01
        eeeej, zastanów się dobrze, potem to ukraińskie dziecko nie będzie segregowało śmieci, oszczędzało wody i podkradało jedzenie z lodówki! Może lepiej jakaś Mongolia?
    • mid.week Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:12
      ...a na koniec idzie się do piekła.
    • kropkacom Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:23
      Proponuję z mocą ustawy natychmiast (w nocy) zakazać tego niebezpiecznego zabiegu chirurgicznego. Dla dobra polskich kobiet.
      • bazia8 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:38
        Oczywiście cesarza jest gorsza opcja dla matki, ale lepsza dla dziecka.
        Swoją drogą fajne te trolle.....
        • kropkacom Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:44
          Pani chyba nie jest trollem.
          • lauren6 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:54
            Też mi się wydaje, że jest zwyczajnie głupia.
            • kropkacom Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:00
              Zaraz głupia... Dowiedziała się i chciała się wiadomością podzielić wink Faktem jest, że wszystko ma jakieś tam konsekwencje i niesie ryzyko. Tak, przecięcie powłok brzusznych oraz macicy też. Nowina. Naprawdę. Kwestia aby trafiać na mądrych lekarzy, którzy doinformują pacjentkę, a jakby co postawia skuteczną diagnozę. A jeśli teraz będziemy forsować tezę, że cc to na bank to komplikacje i śmierć, to może po prostu zabiegu nie wykonywać. Bo w końcu po co narażać pacjentkę. Nie?
        • memphis90 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:38
          > Oczywiście cesarza jest gorsza opcja dla matki, ale lepsza dla dziecka.
          No niekoniecznie lepsza. Choćby ryzyko astmy i alergii pokarmowych jest 4 x wyższe.
          • kropkacom Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:43
            No tak, ta astma. To w porównaniu z komplikacjami przy porodzie sn wielka rzecz dla dziecka. Mój mąż przyszedł na świat sn i ma astmę. W takim stopniu jakiej nie mają nasze dzieci urodzone cc.
            • kropkacom Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:50
              Alergikiem tez jest dodam strasznym, bo to może dla kogoś nie jest jasne.
          • kamunyak Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:15
            > > Oczywiście cesarza jest gorsza opcja dla matki, ale lepsza dla dziecka.
            > No niekoniecznie lepsza. Choćby ryzyko astmy i alergii pokarmowych jest 4 x w
            > yższe.

za to mojej sąsiadce lekarz tak wyciągał kleszczami dziecko, że je uszkodził.
            Pierwszy syn zdrowy, drugi z porażeniem. Dzis juz nastolatek, fajny mily chłopak, zdolny - na wózku.
            Mnie z kolei lekarz powalił się na brzuch tak, ze oddychac nie mogłam, myslałam, że sie uduszę bo to wielki chłop był. Na szczęście syn miał tylko krwiaka, który sie wchłonął.
            No, cudowne porody sn, po prostu...
            • cosmetic.wipes Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 16:31
              Nie generalizujmy. Moja przyjaciółka dwa razy rodziła przez cc. Pierwsze dziecko z ciężkim MPD, bliźniaki z drugiej ciąży super zdrowe.

Przyjaciółka żyje, ma się dobrze, nie sika przez pochwebig_grin
              • kamunyak Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 05.01.16, 20:34
                > > Nie generalizujmy.> >

no właśnie, w drugą stronę to też działa.
    • edelstein Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 10:40
      Jesli kiedys bede rodzic to na sto procent ponownie przez cc.Patrzac jakie komplikacje maja znajomi po sn to cc to bajka.
      • karme-lowa Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:14
        Dziewczyna pisze to w histerycznym tonie ale ...ja przez zrosty byłam o krok od śmierci. 7 lat po operacji ratowania mnie i jajnika (cysty na jajniku, ostre zapalenie otrzewnej, mój stan ciężki) doszło do tego że zrosty "zaatakowały" jelito. Wytworzyła się jakby pętla. Musiałabym w wypis popatrzeć. A objawy były jak przy grypie. Ogóle rozbicie i gorączka.Dopiero lekarz rodzinny po zbadaniu brzucha wysłał mnie na cito do szpitala. Po lekkim naciśnięciu brzucha myślałam, że z bólu zejde😛. Także dziewczyna może mieć rację.
        • przeciwcialo Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:17
          Oczywiscie że ma rację. Powiklanie może nie częste ale tez wcale nie niemożliwe.
          • kamunyak Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:19
            > Powiklanie może nie częste ale tez wcale nie niemożliwe
            > .

i właśnie to jest clou całej sprawy.
            Każda operacja niesie ryzyko powikłań a ona pisze, ze 90% umrze. Taka sama demagogia jak i to, że jest to całkowicie bezpieczne.
          • cosmetic.wipes Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 16:37
            No i ok, tylko dlaczego laska pisze, że to powikłanie dotyka niemal 100% pacjentów po wszelkich zabiegach operacyjnych?
            • kamunyak Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 05.01.16, 20:37
              >No i ok, tylko dlaczego laska pisze, że to powikłanie dotyka niemal 100% pacjentów po wszelkich zabiegach operacyjnych?>

a "laska" to niby kto? lekarz? czy choćby polożna?
              nie, laska to "kuzynka" i "przeczytała'. No wiarygodnosc po prostu ścina z nóg.
        • ewa0-0 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:34
          Tak piszę w histerycznym tonie bo nadal jestem w szoku, że moja bliska kuzynka ledwo przeżyła a ja nawet nie zdawałam sobie sprawy o takich powikłaniach . Ja też jestem po cesarkach, o zgrozo opłaconych, wyżebranych i mam żal ,że nikt mi nie powiedział o takich powikłaniach , które mogą wyjść 10 lat po cesarce. Mówiono tylko o bólu po, o bliźnie, o możliwych zakażeniach blizny, o limicie cesarek bo możliwość rozejścia blizny itp. a o tak ważnych i ciężkich problemach ani słowa sad
          • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:37
            a też jestem po cesarkach, o zgrozo opłaconych, wyżebranych i mam żal ,że nikt mi nie powiedział o takich powikłaniach , które mogą wyjść 10 lat po cesarce.

trzeba bylo czytac papiery jakie podpisywalas przed cesarka.
            Ponadto nie przesadzaj teraz w druga strone , a przede wszystkim nie przypisuj sobie cudzych problemow zdrowotnych bo ty masz zupelnie inne. Byc moze nie lepsze ale inne.
            • lauren6 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:59
              > trzeba bylo czytac papiery jakie podpisywalas przed cesarka.

Dokładnie. Przecież tam wszystko jest, a tu pańcia amerykę odkryła big_grin

Poza tym dojrzała osoba wybierając rodzaj porodu bierze pod uwagę wszystkie plusy i minusy, w tym dobro dziecka oraz jakość życia po porodzie. Dla mnie np. nikłe prawdopodobieństwo komplikacji ze zrostami po cc jest mniej straszne niż realne pogorszenie jakości życia seksualnego i np. związane z tym ryzyko rozpadu związku (mam sporo koleżanek, które po sn miały problemy z uprawianiem seksu).

Moje życie i mój wybór jak chce je przeżyć.
              • princesswhitewolf Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 13:08
                dokladnie. Nie ma idealnego rozwiazania porodowego. Jeszcze.
          • malgosiek2 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:15
            ewa0-0 napisał(a):
            > i mam żal ,że nikt mi nie powiedział o takich powikłaniach , które mogą wyjść 10 lat po cesarce.

A, nawet jakby Ci mówili, to przyjęłabyś to do wiadomości i wzięła pod uwagę?
            Nie sądzę, dalej byś była zaślepiona w cc, a tego problemu byś nawet nie rozważała.
            • kaz_nodzieja Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:18
              Mniej klientek, co? Kobiety się wycwaniły i zamiast być zdane na łaskę i niełaskę położnych przez długie godziny, gdy z bólu nawet nie mogą się Wam postawić wolą CC. I nie macie już klientek ani tego miłego poczucia władzy nad cierpiącą kobietą.
    • malgosiek2 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:03
      Zrosty są po każdej operacji, a taką też jest cc.
      To nie mały zabieg kosmetyczny jak co niektórym może się kojarzyć.
      Sama jestem położną i o dziwo dla innych jak widać 2 razy rodziłam sn.
      Mimo iż przy drugim porodzie mogłam "zamówić" sobie cc z powodu 5 cm.mięśniaka.
      Lecz dało się urodzić sn.Byłam pod większym nadzorem lekarskim, więc w razie czego od razu byłoby cc.
      • kropkacom Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:17
        Komu się tak kojarzy? Generalnie ciąża i poród to też nie takie hop siup. W tym roku nasz przyjaciel pochował swoją partnerkę. Umarła w skutek powikłań w czasie ciąży.
        • malgosiek2 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:23
          Co, poniektórym niestety tak się kojarzy, głównie z powodu, że mała blizna i małe cięcie, to ogólnie jest pikuś.
          Na szczęście chyba juz rzadziej, bo kilka lat temu było więcej.
          • kropkacom Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:09
            Rodziłam właśnie kilka lat temu.
        • mama-misia kropka.com a konkretne to dlaczego ??? 05.01.16, 08:55
          Bo takie opowieści to stresują bardzo .
          nie powinna zachodzić czy co ?
          Ja miałam 2 cc to nie był mój wybór (ostatnie 10 lat temu) ale informację od lekarza przyjęłam z uśmiechem.
          właśnie dowiedziałam się że będę mieć 3 cc !!
          moje cc wspominam miło.
          Nie miałam wtedy internetu, a teraz jak czytam to co niektóre piszą to jestem przerażona
      • kaz_nodzieja Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:30
        Przez "miłe" położne kobiety wolą zapłacić za CC.
      • edelstein Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:14
        Wow jakas ty bohaterka.Rodzilas sn mimo wskazan.Wow,wow,wow.No normalnie order sie nalezy.
        • malgosiek2 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 14:22
          Nie musisz się wyzłośliwiać edel.
          No, ale to u Ciebie chyba normalne, że aż przykre.
          • edelstein Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 16:23
            Kogo obchodzi twoj porod SN.
            • malgosiek2 Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 16:31
              A, kogo obchodzi twoja złośliwość?
              • edelstein Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 16:44
                Widocznie ciebie.
    • beauty_agadir Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:31
      Jak mnie drażni takie durne sianie paniki!Niech każdy decyduje sam.Bo moja kuzynka,bo koleżanka,bla bla bla.Ja znam dziewczyny, które po porodzie SN mają problem z utrzymaniem moczu,mają rozwaloną pochwę po ciężkich porodach dzieci były rehabilitowane bo urodziły się podduszone. Każdy poród niesie ze sobą ryzyko powikłań! Ja miałam 2 cc po pierwszym była masakra,zarazili mnie czyms,rok walczyłam z infekcja, drugiego cc niemal nie zauważyłam.Po takiej operacji blizna na macicy jednak się rozciąga, nieraz pęka wiec z każdym kolejnym cc ryzyko większe.
    • lucyjkama Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:33
      Moja koleżanka nabawiła się po cesarce endometriozy. Tak jej przynajmniej lekarz powiedział.
      • szalona-matematyczka lekarze sa rozni 03.01.16, 11:53
        A skad wie ze rzeczywiscie cc wywolala endometrioze ? Lekarze sa rozni. W 2010 bylam u nowego ginekologa. Wtedy jeszcze nie mialam dziecka, wiec nie bylam po zadnym porodzie. Gin spojrzala sobie na moje podwozie i orzekla z nagana: ma Pani powiekszona macice, to tak jest jak sie robi cesarke dla fanaberii, po cesarce macica sie zle obkurcza. Byla w szoku, gdy powiedzialam jej ze nie mam zadnego porodu za soba. A wlasciwie to ja tez bylam w szoku, bo ta gin miala mnostwo pozytywnych opinii w necie. Historia autentyczna, nie tylko trole ale tez lekarze sa zafiksowani na punkcie jaka to cc jest zla. Oczywiscie nigdy juz nie poszlam do tej gin.
        • kaz_nodzieja Re: lekarze sa rozni 03.01.16, 12:01
          Może byłaś po prostu gruba.
          • szalona-matematyczka Re: lekarze sa rozni 05.01.16, 18:03
            Nie, bylam i jestem szczupla. To ta gin byla gruba😀😀😀
        • lucyjkama Re: lekarze sa rozni 03.01.16, 12:56
          Ona u jakiegoś profesora wybitnego się leczyła. Wyszły markery nowotworowe, jakiś twór na jajniku i diagnoza endometriozy. Miała operację, jest na tabletkach od 3 lat żeby dziadostwo nie odrastało. I już raczej w ciąży nie będzie.
          • szalona-matematyczka Re: lekarze sa rozni 05.01.16, 18:02
            Twor na jajniku tez byl wywolany cc?
    • trzy_szczurki Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 11:54
      Cóż za mrożaca krew w żyłach historia.
      Mniemam że masz lat 20 a wiedzą medyczna ogranicza się do informacji z drugiej ręki
    • leeah Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 12:25
      jestem po dwóch cesarkach(2009,2015) nie miałam po nich problemów ze zrostami, ale wiem o czym mowa, bo zdarzyło mi się je mieć po usunięciu wyrostka(2006), miesiąc później wylądowalam na stole i miałam laparoskopowy zabieg uwalniania zrostów(jelito przykleiło mi się do jajnika/jajowodu)
      • kamunyak Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:25
        > ale wiem o czym mowa, bo zdarzyło mi się je mieć po usunięciu wyrostka(2006)

no i właśnie tu kolejna sprawa bo,o ile sie nie myle, usuwanie wyrostka to dosyc powszechna operacja. I co? nie poddawać się, jak radzi wątkodawczyni?
        Po prostu, zawsze są mozliwe powikłania co nie znaczy, że nieuniknione, przecież.
        • shige Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 03.01.16, 15:51
          > no i właśnie tu kolejna sprawa bo,o ile sie nie myle, usuwanie wyrostka to dosy
          > c powszechna operacja. I co? nie poddawać się, jak radzi wątkodawczyni?

Rozróżnijmy operacje ratujące życie od tych, które są robione dla fanaberii. Na świecie większość cc to fanaberia rodzących. Już powoli dociera do nas nawet moda na cc wykonywane przed 35 tc po to aby matka mogła zachować ładną figurę!
          Jeśli wyrostek da się uratować i nie ma bezwzględnych wskazań do jego usunięcia to się tego nie robi.
          • kamunyak Re: Śmiertelne zrosty po cesarce- Ostrzegam !!! 05.01.16, 20:54
            >Jeśli wyrostek da się uratować i nie ma bezwzględnych wskazań do jego usunięcia to się tego nie robi.>

z reguły, podkreślam, z reguły, wyrostka nie da sie uratowac bo kiedy zaczyna dawać o sobie znać to jest juz w stanie wskazujacym jednoznacznie na usuniecie, czyli operacje.
            Jednak nie o to mi chodzilo.
            Operacji na świecie, ba, w Polsce dokonuje sie pewnie setki tysiecy dziennie. Po każdej operacji sa blizny, które mogą skutkować niebezpiecznymi zrostami. Nie wszystkie operacje sa z tych ratujących życie, chocby w medycynie estetycznej. Uważam za idiotyczne straszenie ludzi zrostami, skutkujacymi śmiercią, podczas kiedy jest to tylko jedna z możliwych komplikacji, wśród wielu innych.
            Jest to jedna z możliwości! a nie nieunikniony skutek każdej niemal operacji. Mozliwośc takiej komplikacji jest liczona w ułamkach %.
            I tak to nalezy traktować. Zamiast straszyć.
            I tak każda kobieta podejmuje decyzję sama. Powinna robic to świadomie, zdając sobie sprawę z mozliwych komplikacji, tak, jak np. chocby po podaniu "zwyklej" narkozy. Tez mogą wystąpic komplikacje, niektórzy już się nie budzili.
    • thank_you ola-fatyga 03.01.16, 12:53
      Bardzo śmieszne było twoje zdjęcie. Bardzo. Tak bardzo, że nie zdążyłam cię opierd..., bo twój post został już skasowany. Puknij się w łeb zanim następnym razem coś takiego wkleisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka