Dodaj do ulubionych

sztuka funeralna

13.01.16, 19:28
Napisy nagrobne konkretnie, niestety sad
Stanełam przed bolesnym faktem- muszę mamie postawic pomnik
To jest straszne, ale jakoś tak przewrotnie sprawia mi ulgę
Nie rozumiem sama za bardzo tego zjawiska...
Chcę, zeby na pomniku był napis, który wykroczy poza standardowe Pokoj jego duszy
I chyba żałuję, że współczesność odeszła od osobistych pozegnań nagrobnych, posiłkując się sztandarowymi, oklepanymi frazesami
dawniej była to poteżna, osobna galąź literaturyi sztuki
Wraz z postępującym procesem spychania śmierci do tematu tabu, odchodzi także i ten rodzaj twórczości
Podzielcie się proszę swoimi spostrzezeniami na ten temat. Może znalazłyście kiedyś na nagrobku napis, który do was przemówił szczególnie?
Boże, nie myślałam,że będę rozmyslac o napisach nagrobnych sad
Mamuś, coś ty narobiła najlepszego ...
Obserwuj wątek
    • mamma_2012 Re: sztuka funeralna 13.01.16, 19:35
      Kiedyś myślałam o swoim nagrobku. Postawiłabym na przekaz dla bliskich, nie dla świata. Ulubione powiedzenie, żarcik, coś z prywatnego świata.
    • aquella Re: sztuka funeralna 13.01.16, 19:45
      widziałam amerykański nagrobek z napisem: mówiłem wam,że jestem chory

na cmentarzu gdzie leży mój ojciec rządzą raczej ozdoby grobów a nie napisy, jeden który utkwił mi w pamięci jest jak z kroniki policyjnej, ale bardziej chodzi o grób ogólnie bo leży w nim mama z małym dzieckiem zamordowani przez ojca dziecka sad
      • konwalka Re: sztuka funeralna 13.01.16, 20:06
        straszne
        straszne to wszystko
    • beataj1 Re: sztuka funeralna 13.01.16, 20:15
      napisałam żartobiwy post ale jednak nie wypada.
      Może cos takiego..
      Alb cytat z ulubionej piosenki, ksiązki, utworu... Coś osobistego.

może takie
      https://prohankop.pl/images/p028_0_13_02.jpg
      https://blog.mrog.org/wp-content/uploads/2010/08/P1060927.jpg
      https://www.nagrobkipolska.pl/upload/500x500_image_dsc_02855469b26a151fa.jpg
    • ichi51e Re: sztuka funeralna 13.01.16, 20:28
      "Mamuś, coś ty narobiła najlepszego ..." ten mi sie podoba smile prosty a jakbym zobaczyla na grobie to bym sie usmiechnela przez lzy.
      • ichi51e Re: sztuka funeralna 13.01.16, 20:31
        i zawsze mnie tez wzruszal maly Plastus na grobie Kownackiej (tak mi sie skojarzylo) subtelne (bo on malutki jest) i osobiste
        img1.garnek.pl/a.garnek.pl/000/947/947362_800.0.jpg/plastus-czyta-pamietnik-na.jpg
      • ichi51e Re: sztuka funeralna 13.01.16, 20:36
        popatrzylam na sugestie netu i wlosy deba mi stanely - nic sie nie nadaje jakies takie pretensjonalne i cmentarne... chyba gdybym musiala cos wybrac to bym szukala cos w rodzaju Kochanowski+cytaty Lec+cytaty i szukala czegos niekoniecznie o smierci i pozegnaniu ale bardziej uniwersalnego co by dopiero na nagrobku nabieralo sensu smierci i pozegnania...
      • dziennik-niecodziennik Re: sztuka funeralna 14.01.16, 10:03
        no wlaśnie tez chciałam to napisac. bardzo mi to fajnie zabrzmiało, taki jakby żart przez łzy.

widziałam napisy nagrobne z tekstami z "Tears in heaven" Claptona, "My way" Sinatry, moja koleżanka wyraziła kiedyś życzenie żeby na jej grobie napisac "No woman, no cry" (i puscic to na pogrzebie).
    • peonka Re: sztuka funeralna 13.01.16, 20:37
      Na węgierskim grobie widzialam kiedyś napis "Moje zycie". Tyle, nic więcej.
      Na angielskich cmentarzach często widzę wierszyk If tears could build a stairway,
      and memories a lane.
      I would walk right up to Heaven
      and bring you back again.
      Wiem, że banalny i oklepany, ale mi się jakos podoba...
      Ja swojemu tacie nic nie napisze, chyba że mama będzie chciała. Wiem że umarł i nie chce temu zaprzeczac, ale jakos lepiej mi z myślą, że nie ma go tam w ziemi, a jest wszędzie, zawsze obok mnie...
      • ichi51e Re: sztuka funeralna 13.01.16, 20:43
        jak juz jestesmy przy angielskim to zawsze mi sie to podobalo www.poeticexpressions.co.uk/poems/death%20is%20nothing%20at%20all%20-%20canon%20henry%20scott-holland.htm zawsze sie wzruszam jak jest czytane na pogrzebach
      • gaga-sie Re: sztuka funeralna 13.01.16, 22:58
        K.Janda w jakimś felietonie pisała o napotkanych napisach nagrobnych. Jeden mi utkwił w pamięci:
        "Nie ty do mnie, lecz ja do ciebie. Żona"
    • edelstein Re: sztuka funeralna 13.01.16, 20:41
      Nie,ale z ks.Twardowskiego."Kim ty jestes ja bylem,kim ja jestem,ty bedziesz.Modlmy sie za siebie"
      "Tu lezy mój maz co dreczyl mnie wciaz,lezac w tym grobie ulzyl mnie i sobie"

A tu wiecej perelek:
      joemonster.org/art/2660
    • gama2003 Re: sztuka funeralna 13.01.16, 20:45
      Napisałam tacie - dzieli nas tylko czas- maly dyskretny napis, potrzebowalam wlasnie tak, choc to cytat. Ale tak dokladnie czuje.
      Do tego kazalam zrobic zdjecie na porcelanie, ale nie funeralne, tylko ukochane zdjecie taty, na ktorym jest z ukochanym swoim ojcem. Ot zdjecie pieciolatka z tata, na spacerze. Wyszla miniaturka, moj najtrudniejszy prezent dla taty...i sobie tam jest przyklejone....
    • wrednarzeka Re: sztuka funeralna 13.01.16, 21:08
      Widziałam zdjęcie żartobliwego "przepraszam, że nie wstaję"

A patetyczne liściki do zmarłego stają mi kością w gardle odkąd przeczytałam pełen tęsknoty liścik wdowy na grobie męża tylko, że wiem, że pan przyprawił pani rogi.
    • fomica Re: sztuka funeralna 13.01.16, 21:08
      Ja osobiście nie przepadam za wyszukanymi tekstami, cytatami, wierszykami itd., i to zarówno na wesoło jak i na powaznie. Od razu sobie wyobrażam (może błędnie) że rodzina gorączkowo poszukuje czegoś co się nada, wertuje, przymierza, bo sobie umyśliła że "coś" musi być.
      Najbardziej wzruszające sa teksty od serca, nie patetyczne cytaty, tylko własne mysli, współczesnym językiem, odwołania do czegoś osobistego.
      A jeśli takich mysli brak, to juz lepiej zostawic sam Pokój duszy.
    • heca7 Re: sztuka funeralna 13.01.16, 21:17
      Na forum Świątynie i Nekropolie jest wątek - Epitafia nagrobne.
      Tu link do 3 części w poście tytułowym są odnośniki do dwóch wcześniejszych części. Może wśród setek tekstów jest ten , który Tobie pasuje?
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,1110,158503444.html
    • sta-fraszka Re: sztuka funeralna 13.01.16, 21:31
      Na grobie mojej babci jest cytat z jej ulubionej Rodziewiczówny. Sama często go powtarzała ("trzeba umieć iść słoneczną stroną życia")

"Mamuś, coś ty na robiła najlepszego" też by mnie wzruszyło i kazało się usmiechnąć przez łzy. Osobiste ale nie pompatyczne.
    • b.bujak Re: sztuka funeralna 13.01.16, 21:38
      może coś z tego wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,157851558,157851558,Napisy_na_nagrobkach.html#p158465872
    • oluncia Re: sztuka funeralna 13.01.16, 21:42
      Odeszłaś cicho, bez słów pożegnania.
      Tak jakbyś nie chciała, swym odejściem smucić...

tak jest a chciałam by było, że cały mój świat się zawalił i tam pod tą małą płytą leży
      • oluncia Re: sztuka funeralna 13.01.16, 21:49
        i jeszcze w rogu mały grawer kochana mamuś
    • cosmetic.wipes Re: sztuka funeralna 13.01.16, 21:45
      "Mamuś, coś ty narobiła najlepszego..."

To pasuje. Tak ci serce podpowiedziało.
      • lady-z-gaga Re: sztuka funeralna 13.01.16, 21:57
        Tak mówi serce teraz, ale np po 20 latach śmierć -każda, nawet najukochańszej osoby - bywa juz odbierana bardziej filozoficznie, jako nieuchronność. Czy taki napis będzie nadal pasował?
        • cosmetic.wipes Re: sztuka funeralna 13.01.16, 22:01
          U mnie niedawno minęło 20 lat od smierci mamy. Gdybym wymysliła tę sentencję byłaby nadal aktualna.
        • klamkas Re: sztuka funeralna 13.01.16, 22:08
          No ale czemu i (przede wszystkim komu) miałby nie pasować?
          • lady-z-gaga Re: sztuka funeralna 13.01.16, 22:19
            to, co napisałam, to moje subiektywne wrażenie, więc nie ma sensu, bym to uzasadniała i spierała się z kimkolwiek smile
            • klamkas Re: sztuka funeralna 13.01.16, 23:00
              Ale ja nie chcę się spierać. Bardziej mi chodzi o analizę zjawiska ;p

Przykład: mając lat naście kochałaś kogoś na zabój. Masz lat 30 i wiesz, że byłaś silnie zauroczona, może zakochana, ale czy kochałaś - można w to wątpić. Czy list miłosny, który napisałaś wtedy jest nieprawdziwy? Wstydzisz się go? Przestajesz rozumieć? Czy traktujesz to jako "wtedy tak myślałam czułam, przeżywałam i to było dobre"?

Wiadomo, że po latach przeżywa się śmierć najbliższych inaczej. Tylko czy to znaczy, że kamień na pomnik trzeba wybrać tak, żeby ci się nie znudził za 20 lat? I bardziej ogólnie - czy takie decyzje muszą być na lata czy powinny pomóc przeżyć żałobę i być aktualne dzisiaj?
              • cosmetic.wipes Re: sztuka funeralna 13.01.16, 23:17
                Nie drążmy, decyzja i tak należy do konwalki.
                • klamkas Re: sztuka funeralna 13.01.16, 23:54
                  Ja nie drążę tematu konwalki tylko zaciekawiła mnie opinia, że grób matki może się zdezaktualizować (wg lady).
    • klamkas Re: sztuka funeralna 13.01.16, 22:04
      Nie pomogę, bo jestem zdania, że wszelkie napisy, dopiski i inne literackie wywody są niepotrzebne.

I pytam zupełnie bez złośliwości - po co chcesz jakiegokolwiek dopisku? Tzn. czemu ma służyć, co wyrażać, po co to tobie, mamie, waszej rodzinie? (może odpowiedź na te pytania podpowie co tam zamieścić).
      • konwalka Re: sztuka funeralna 13.01.16, 22:15
        Pisze przez łzy
        to: mamuś, coś ty narobiła, to było takie westchnienie na koniec postu
        a co do napisu? ne wiem, potrzebuję
        może teraz, może tylko w tej chwili
        nie dla ludzi, ale dla mnie
        wiecie, ten pomnik to ostatnia taka ziemska rzecz, jaka nas będzie łączyć
        na szarfie na wiencu pozegnalnym mój tata kazał napisac : czy tam, gdzie świeci Złoty Wóz /oglądasz Ziemię w swoich snach...

Ja sie zastanawiałam długo,a potem pzyszło nagle olśnienie
        Na mojej był napis: Gdzie pozostała z dawnych dni/niby wspomnienie bajka ta

Nie myslalam o tym, czy ktos to będzie komentował
        Wiem, co kochała bardzo, jakie piosenki, jakich autorów, wykonawców

I teraz, kiedy tylko już mogę, wiem, ze najprawdopodobniej dam jej na ten zimny marmur

fragment z tego, co pozostawił po sobie ukochany przez mame (platonicznie smile) Jacek Lech

Nie mów nic, nie warto już...
        Chcesz już iść? jest jeszcze czas...
        Nie spiesz się...na drodze mgła,
        chce Ci dać na drogę parę słów.

Niech Cie wiedzie dobry wiatr,
        wiedzie dobry wiatr...gdziekolwiek pojedziesz.
        Nawet tak daleko gdzie kończy się świat,
        w najdalszą dal.
        Niech Cie wiedzie dobry wiatr...
        Niechaj dobry wiatr za rękę Cię wiedzie...
        Niech oddali każdy deszcz...
        Niech oddali grad, wiatr...dobry wiatr...
        Niech Cie wiedzie dobry wiatr,
        po drogach...bezdrożach...
        Niech Cię wiedzie dobry wiatr...
        nim daleko stąd weźmie Cię świat.
        • klamkas Re: sztuka funeralna 13.01.16, 23:04
          Skoro potrzebujesz, to nie rozkminiaj i nie pytaj obcych co będzie wyjątkowe i dobre. Pomyśl co było wyjątkowe dla was, dla niej, a może właśnie dla ciebie (ale gdy myślisz o niej)? Bo (przepraszam, nie chcę, żeby zabrzmiało nieczule) grób jest ważniejszy dla odwiedzających niż pochowanych. To ty musisz sobie poradzić z tymi uczuciami, mama już nie musi (zależnie w co wierzysz - albo jej nie ma, albo jest jej dobrze i cieszy się twoimi dobrymi intencjami i chce, żebyś sobie poradziła z jej stratą).

• konwalka Re: sztuka funeralna 13.01.16, 23:15
            klamkas, chce równie rozkminiać
            to chyba nie jest wątek gorszy niz wszytskie inne?
            • klamkas Re: sztuka funeralna 14.01.16, 00:02
              Ale ja ci nie bronię, rozkminiaj. Chciałam raczej dodać otuchy na tle: przemyśl to sama ze sobą i "rób jak ci serce dyktuje i to co przyniesie ci ulgę i komfort". Tobie. Bo to twoja mama i twoje przeżywanie. I nie obrażaj się. (prawie) każda z nas przeżyła jakąś żałobę i ten wątek odczytuje tak a nie inaczej i udziela takich rad, które są zgodne z jej pakietem przeżywania i radzenia sobie (ja piszę z perspektywy "po" żałobie, dlatego wydaje mi się słuszne napisać - "rób tak, żebyś była w zgodzie ze sobą i żeby tobie było komfortowo (tzn tak, żebyś czuła się dobrze ze swoimi decyzjami).

Nigdzie nie napisałam, że to wątek gorszy. Tylko, że jeszcze bardziej niż inni w innych wątkach powinnaś być w zgodzie ze sobą i nie przejmować się innymi.
    • tryggia Re: sztuka funeralna 13.01.16, 22:28
      Nie rozmyslalam jeszcze nad tym, ale teraz tak myślę, ze nikomu nie chciałabym pisać o śmierci i o tym, ze już go nie ma, bo nie do śmierci sprowadza się nasze życie. Napisalabym coś co było esencją czyjegoś życia np. Zawsze kochalam. Cos jak "Bog honor ojczyzna" wink
      Ja bym chciała mieć napis "Nie trakcie nadziei... Nigdy..."
    • tryggia Re: sztuka funeralna 14.01.16, 09:22
      O, jeszcze jedno.
      Nie lubię napisów mówiących o relacji zmarłego tylko z jedną osobą typu - ukochany mąż lub mamusia.
      Pewnie w niektórych sytuacjach to kwestia jakiejś materialnej pretensji (ja płacę za pomnik, więc piszę co chcę), ale zmarły był częścią świata jednak.
      Pamiętam, gdy umarł mój ukochany dziadek, w ogóle niezwykły człowiek (na pogrzebie tłum), to moja babcia zaanektowała całe prawo do żałoby, a potem grobu. Bo tam jest JEJ MĄŻ (nie ojciec, nie dziadek, nie przyjaciel). Nawet rodzaj i ułożenie kwiatów miało być pod jej dyktando. Moja mama przestała nawet na jakiś czas jeździć na grób swojego taty, bo leżał tam przecież "najdroższy mąż".
      • heca7 Re: sztuka funeralna 14.01.16, 09:46
        Byłam niedawno na cmentarzu i idąc alejką zwróciłam uwagę na napis pod nazwiskiem kobiety- Matka Polka. Nie za bardzo wiem jak to zinterpretować wink
        • thea19 Re: sztuka funeralna 14.01.16, 23:57
          mozliwe, ze miala syna o imiieniu Polek, ktory byl znany w okolicy big_grin
    • kia5 Re: sztuka funeralna 14.01.16, 10:09
      Non omnis moriar -(nie wszystek umrę) - to mi się podoba najbardziej i taki napis umieściłam na grobie rodzinnym
    • ruscello Re: sztuka funeralna 14.01.16, 11:19
      Myślę, że chciałabym mieć na nagrobku cytat Sienkiewicza "Nic to", a bliskim napisać coś inspirowanego Pieśnią nad Pieśniami, że miłość silniejsza niż śmierć.
    • mamaemmy Re: sztuka funeralna 14.01.16, 23:43
      Tu Ciebie nie ma,lecz jestes przecież
      i pozostaniesz w tym jasnym świecie
      jest coś,co mrokom się opiera-
      to pamięć-ona nie umiera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka