fin-dus 14.01.16, 21:36 Wieszczę krew w internecie i wątek na 1000 postów na ematce. Jutro ogłaszam dniem przegryzania sobie gardeł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fin-dus Re: Projekt ustawy frankowej 14.01.16, 21:37 A gdyby ktoś nie wiedział - jutro ma być podany prezydencki projekt ustawy dot. kredytów we franku. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Projekt ustawy frankowej 14.01.16, 21:44 No zmiłuj się, a ja mam kolędę, i chciałam poprasować, i pouczyć się, i projekt miałam pisać. A znowu będę siedzieć na e-matce. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 08:00 Nie, raczej brakuje mi Twoich wpisów w różnych tematach. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Projekt ustawy frankowej 14.01.16, 21:48 jak prezydęcki to przejdzie bez czytania, pytań, głosowania (p)rezydent dostanie go późną nocą, podpisze i od soboty możecie cieszyć się nową ustawą Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Projekt ustawy frankowej 14.01.16, 22:00 >jak prezydęcki to przejdzie bez czytania, pytań, głosowania Przypuszczam, że odwrotnie. Ugrzęźnie na amen. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Projekt ustawy frankowej 14.01.16, 22:40 A, chyba nie. Albo źle zinterpretowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 00:55 Wiadomo, ze projekt będzie nastawiony tylko na "pomoc" tym, którzy nie mogą spłacać rat bieżących. Czyli w sumie pomoże bankom w problemie złych długów. Reszta frankowiczow bedzie nadal musiała spłacać jak teraz. I ich dzieci. I dzieci dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 01:41 ofelia1982 napisała: > Wiadomo, ze projekt będzie nastawiony tylko na "pomoc" tym, którzy nie mogą spł > acać rat bieżących. Czyli w sumie pomoże bankom w problemie złych długów. Chyba wszyscy, którzy mają coś więcej niż tic-taka zamiast mózgu wiedzą w jakie sytuacji znalazły się banki po obłożeniu nowym podatkiem, prawda? 3-4 sztuki padają... Co się dzieje ze SKOKami? Właśnie szósty pada... Owszem wypłaci BFG... Jeszcze... Ale każdy, mający coś więcej niż tic-taka zamiast mózgu wie skąd się biorą pieniądze w BFG - składają się na ten fundusz banki. Wielki myśliciel, filozof i reformator A. Lepper powiedział - pieniądze są w bankach. Owszem są, ale i one się kiedyś skończą. I co wtedy? Za kilka miesięcy zobaczycie do czego doprowadziło rozchwianie systemu bankowego w Polsce... 5PLN za CHF to będzie tanio! Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 09:25 Nawet Petru miał kredyt w CHF - czy uważasz ze ma tic-taca zamiast mózgu? Wszyscy są mądrzy TERAZ. I teraz mogą budować swoje ego dozwalając frankowiczom i ubliżając im (tic-tac zamiast mózgu...). Ja jednak wierze ze karma wraca. Bo wiesz, mam tego tic-taca zamiast mózgu wiec wierze w takie bzdurki Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 09:39 ofelia1982 napisała: > Nawet Petru miał kredyt w CHF - czy uważasz ze ma tic-taca zamiast mózgu? Petru może i miał, ale się w 2008 roku pozbył po 2.79 i 2.81. Ty zostałaś z CHF i masz teraz po 4.03. Kto ma tic-tac'a? Może trzeba było tak zrobić jak on, zamiast wyciągać ciągle łapska po cudze?! Ale wtedy sobie opowiadaliście, że to chwilowe, i że trzeba inwestycję rozliczać w horyzoncie 30 lat. To rozliczajcie! Ksiądz Wam tylko napisał, że nikt Wam nie da, bo po prostu nie ma już z czego. I tak podatek od złych i niedobrych hipermarketów zamienił się ostatnimi dniami w podatek od całego handlu - czyli w sumie prościej byłoby VAT podnieść o te 2%. (co zresztą Rysiek Swetru od początku PiSiakom zaproponował). Ja rozumiem, że Wasze postrzeganie rzeczywistości jest PiS obiecał PiS ma dać Prawdziwym Polakom Patriotom uciemiężonym przez banksterów żydowskiego pochodzenia, ale to tak nie działa.... Tak więc nie czekajcie za bardzo na mannę z nieba, bo wygląda, że już ponownie nie spadnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:48 Epickie! Petru przewalutowal tylko dlatego, ze pracowal w systemie bankowym, byl profesjonalista i miał informacje i prognozy, o których Kowalski nogi pomarzyć. Ale ulżyj sobie, fajnie przeciez jak sąsiad ma gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:56 Prawda jest taka, że było wiele artykułów w gazetach ostrzegających przed ryzykiem walutowym. Ale Kowalski był mądrzejszy od ekspertów finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 16:37 przystanek_tramwajowy napisał: > Prawda jest taka, że było wiele artykułów w gazetach ostrzegających przed ryzyk > iem walutowym. Ale Kowalski był mądrzejszy od ekspertów finansowych. > A gdy Kowalski chciał przewalutować franki na złotówkii,to mu ODRADZANO w banku,bo TERAZ się nie opłaca !(frank był wtedy po ok. 3 zł.) Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 16:55 Warto mieć czasami własny rozum i nim się kierować. Też miałam do czynienia z doradcami. Wiesz, ile razy proponowali mi zainwestowanie w fundusze, akcje, obligacje i bóg wi co jeszcze? Zgadnij, ile razy dałam się namówić? Ani razu! Nie zainwestowałam też w Amber Gold. I nie mam wykształcenia ekonomicznego. Jak kogoś przerasta przeczytanie umowy bankowej, to nie powinien brać kredytu. Ta smutna prawda niestety po raz kolejny się sprawdziła. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 17:50 Swoj rozum, kiedy kursy walut sa jak rosyjska ruletka i nikt nie jest w stanie przewidziec co bedzie za chwile???? Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 18:09 To się wybiera opcję złotówkową. Proste? Proste! Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 19:46 Nie proste,ale cholernie naciągane Ja nie chcę aby ktokolwiek za mnie spłacał kredyt który brałam (w pewnym sensie zmuszona do franka),ale niech banki przestaną kłamać,że są i będą TAK BARDZO STRATNE,gdy obniży się kurs tej rzeczonej waluty. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 18:29 asmarabis napisała: > Swoj rozum, kiedy kursy walut sa jak rosyjska ruletka i nikt nie jest w stanie > przewidziec co bedzie za chwile???? Bylo juz mowione setki razy: jak komus nie chcieli dac kredytu w zlotowkach to znaczy, ze nie bylo go stac na zakup mieszkania. Byla tu juz panienka, ktora poszla podpisywac umowe kredytowa z placzacym dzieckiem i przez to nie przeczytala co podpisuje. -- Życie nie powinno być podróżą do grobu, w trakcie której tracimy czas na to, aby dotrzeć do niego cało i zdrowo, z atrakcyjnym, dobrze zachowanym ciałem. Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto! Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 19:48 Nie obchodzi mnie,ile razy ciebie namawiali. Odpowiedz Link Zgłoś
anetchen2306 Re: Projekt ustawy frankowej 20.01.16, 09:15 Moj brat mial dwa kredyty we frankach (pierwszy na mieszkanie, drugi na budowe domu). Przewalutowal OBYDWA i NIKT z bankowcow (mial w roznych bankach) mu nie odradzal, bo kurs franka systematycznie z roku na rok wzrastal. Przewalutowal gdy kurs wynosil ok. 3,22 zl. W kazdym banku mu powtarzano, ze decyzja zalezy od niego i NIKT go nie namawial, by pozostawic sprawe swojemu losowi. Jezeli cos ci zaczyna smierdziec i zaczynasz o tym rozmyslac (przewalutowanie), to trzeba zdac sie na wlasny nos a nie na to, ze innym ten smrodek moze sie podobac i beda ci wmawiali, ze przeciez rozami pachnie. Ja bylam owczesnie tez zainteresowana kredytem, budowalam dom. Po tygodniach rozmyslan, porownywania ofert bankow, nie wzielam. Ryzyko bylo dla mnie zbyt duze. Mam wyksztalcenie humanistyczne. NIKT w zadnym banku mnie nie namawial, ze mi sie "oplaci" lub nie oplaci. Dostawalam propozycje umow na pismie, do poczytania w spokoju w domu. W kazdej z umow byla klauzula o SWIADOMOSCI podejmowanego ryzyka. No i ja te swiadomosc mialam. Inni nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Projekt ustawy frankowej 20.01.16, 13:24 Bo to zalezy od roku, w którym brat wziął kredyt, czy kiedy Ty chciałaś wziąć. Klauzulę wprowadzono niedawno, wcześniej była wolna amerykanka. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 15:00 ofelia1982 napisała: > Epickie! Petru przewalutowal tylko dlatego, ze pracowal w systemie bankowym, by > l profesjonalista i miał informacje i prognozy, o których Kowalski nogi pomarzy > ć. Propozycje przewalutowania na jesieni '08 były powszechne! Proszę: www.comperia.pl/czy-warto-dzisiaj-przewalutowac-kredyt-hipoteczny.html www.bankier.pl/wiadomosc/Dlaczego-kredyt-we-franku-nie-jest-juz-najlepszym-rozwiazaniem-1854136.html amerbroker.pl/?go=content&action=show&id=135 więcej mi się nie chce szukać, bo i tak wiecie lepiej! Natomiast Rysiek zaryzykował i _chyba_ wygrał! Odpowiedz Link Zgłoś
zielonelato Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 15:09 Nie tylko Rysiek wygrał, znam kilkoro zwykłych Kowalskich , którzy też zaryzykowali i przewalutowali franka na złotówki. Tylko reszta ich znajomych, którym radzili zrobić to samo miała ich za frajerów. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 15:15 zielonelato napisała: > Nie tylko Rysiek wygrał, znam kilkoro zwykłych Kowalskich , którzy też zaryzyko > wali i przewalutowali franka na złotówki. Tylko reszta ich znajomych, którym ra > dzili zrobić to samo miała ich za frajerów. To jest chyba największy problem frankowiczów, że wszystkich w koło ciągle mają za frajerów. W 2006 kto brał kredyt w PLN był frajerem i przegrał życie. W 2008 kto przewalutował na PLN był frajerem i... W 2015 szukają frajerów, którzy spłacą za nich.... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 15:01 Ale o jakim Kowalskim mówisz? Nie jestem bankowcem, a kredytu we franiu nie wzięłam. Dało się ? Dało Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 15:04 Odpowiedziałam na post ofelii1982. Weszłam w jej post, kliknęłam odpowiedz i wpisałam tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 15:09 Ja równiez odpowiedziałam na post ofelii Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 15:10 Myślałam, ze na mój. Uroki nowego formatu forumowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 18:14 Laczenie kazdej odmiennej opinii z religia katolicka ma jakieś znamiona szaleństwa. Głosowałam na PiS. Nie podoba mi sie większość tego co robią po przejeciu władzy. Mam dwójkę nieochrzczonych dzieci i ślub cywilny. Księdza widziałam ostatni raz trzy lata temu. Dlaczego wiec mnie obrażasz? Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 22:15 ofelia1982 napisała: > Głosowałam na PiS. [ciach] Mam dwójkę nieochrzczonych dzieci i ślub cywilny. Księdza widziałam ostatni raz trzy lata temu. To jest rozdwojenie jaźni! I to się leczy, ale już chyba nie warto?! PiS za chwileczkę zrobi z takimi porządek Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 23:57 no właśnie próbuję Ci uświadomić, że PIS to nie tylko Kościół. Można głosować na PiS z różnych powodów. Ja się z nimi nie zgadzam światopoglądowo, lecz bliższy jest mi ich narodowościowy skręt niż klękanie przed Europą. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 02:49 to teraz sobie klękniesz przed Rosją. Europa chciała nas za partnera i za PO nas tak traktowała, teraz jestesmy jakimś bękartem Unii, za chwile oddadzą nas do adopcji Rosji, po co im ten kłopot. jesli myślisz, ze państwo położone między Rosją a Europą Zachodnią, będące całą swoją historie areną mocarstw, może sobie pozwolić na takie przedszkole jakie PIS odpierdziela... to słów brak. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 11:19 ofelia1982 napisała: > Ja się z nimi nie zgadzam światopoglądowo, lecz bliższ > y jest mi ich narodowościowy skręt niż klękanie przed Europą. Tak na kolanach jak teraz jest Polska to nie była przez całe 25 lat wolnej historii. Ja bym powiedział, że leżymy krzyżem z doopskiem wypiętym i gotowym do sama wiesz czego... A to nie jest ostatnie słowo PiS w upodlaniu Polski. Jest jeszcze w zanadrzu święty wrak! Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
ladyjane Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 12:43 Bo to co zrobiłaś było głupie! Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:16 > Wszyscy są mądrzy TERAZ. O nie, mylisz się. Niektórzy byli mądrzy zanim wzięli kredycik. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 22:21 ofelia1982 napisała: > Nawet Petru miał kredyt w CHF - czy uważasz ze ma tic-taca zamiast mózgu? To nie jest tak, że masz to źle, nie masz to dobrze. Jak z każdą inwestycja jest ważne kiedy się wejdzie i kiedy się wyjdzie. I za ile! > Ja jednak wierze ze karma wraca. Wrócić to musisz franka to banku. I tylko to jest pewne! Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 09:43 najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a): > Za kilka miesięcy zobaczycie do czego doprowadziło rozchwianie systemu bankoweg > o w Polsce... 5PLN za CHF to będzie tanio! Obawiam się, że nie dotrze ten subtelny przekaz. Im trzeba pomóc i już! Bo im się należy!!! Nawet bardziej niż pińcet na dziecko* * uważam, że prędzej CHF będzie po 5.0** niż będzie wypłacane 500 ** chociaż osobiście uważam, że będziemy atakować poziom 6-7 już wkrótce, niech tylko sytuacja w EU się bardziej rozkręci... Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:46 jednym slowem nalezy dokupic frankow do domowej skarbonki ;D Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 11:16 black_halo napisała: > jednym slowem nalezy dokupic frankow do domowej skarbonki ;D A to, to tak, nieprzerwanie i nieustająco od 2008. I niesamowite jest to, że niektórzy nie widzą - od 8 lat, że jazda jest tylko w jednym kierunku. I tak już zostanie! Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 11:53 Ja mysle, ze jak popyt na franka sie skonczy to i kurs spadnie ale to dopiero za jakies 20-25 lat, znaczy wtedy jak kredyty beda posplacane. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 11:57 Część z tych kredytów nigdy nie zostanie spłacona. Gdy umrą, ci co je wzięli, reszta rodziny będzie odrzucać spadek. Po co komu mieszkanie z kredytem, którego wartość już dawno przekroczyła wartość samej nieruchomości? Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 13:07 A ty ten kredyt na mieszkanko pod warszawa w jakiej masz walucie? Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 13:55 Mój kredyt już dawno spłacony. Brałam w złotówkach, po jakimś czasie przewalutowałam na euro. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 15:46 A oplaca sie cos takiego- najpierw w PLN a potem przewalutowywac? Znajomy bral kiedys tam w EURO i tez podobno stracil na wahaniach kursu... Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 15:58 Jesli przewalutowala kiedy euro bylo akurat po 5 zlotych to oczywiscie, ze jej sie oplacalo. Do tego stopy procentowe w strefie EURO sa nizsze. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 15:59 Nie pamiętam, po ile było. To zamierzchła przeszłość. Ale opłacało się. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 15:23 Myslam, ze do mnie wiec na wszelki wypadek odpowiem: nie wiedzialam, ze Stary Zoliborz pod Warszawa ... Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 15:40 Nie, to było do mnie. Też nie wiedziałam, że Ochota to pod Warszawą. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 15:45 Do Black_halo, skoro jest taka znawczynia i wyrocznia to chcialam dopytac w jakiej walucie sama wziela.... Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 15:46 W euro, ale ja w euro tez zarabiam Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 15:47 A po co kupilas mieszkanie w Polsce a nie tam gdzie mieszkasz i pracujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 15:53 Bo jak zachod zacznie upadac to musze miec gdzie wrocic Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 16:11 Czemu ma upasc- przez muzulman? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 17:20 Jak cie czytam to mi slabo. Co to jest "muzulman?" Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 17:49 Tylko nie zemdlej, ja sie za to pobudzam jak czytam o twoich kontrowersyjnych ruchach inwestcycyjnych, ciekawa jestem co sie naprawde kryje za braniem kredytu w PL i wynajmowaniem u siebie, ale jak widze nie ma sie chyba czym pochwalic bo zmieniasz temat.... Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 18:06 Pobudzasz sie ... no, coraz ciekawiej sie robi ;D Moje ruchy w zadnym razie nie sa kontrowersyjne, belgijski rzad doplaca mi do tej przyjemnosci 3400 ojro rocznie, kolejne 20 tys zlotych na czysto(po podatku, oplaceniu czynszu i mediow) mam z wynajmu Chyba tylko glupi by nie skorzystal z tej mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 18:26 Wszystko brzmi cudownie tylko dlaczego ty mieszkasz w wynajmowanym? O to mi chodzi, bo to dziwne, raczej najpierw sie sobie zapewnia dach nad glowa a dopiero potem inwestuje w mieszkania na wynajem Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 18:38 Bo rzad belgijski zmniejszyl ulge i jedyna mozliwoscia na szybkie kupno, bylo kupienie nierucha w Polsce. Jak przyjdzie pora to sobie kupie tu gdzie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 19:49 Ale jaka to roznica czy bierzesz kredyt tu czy tam - nie mialas na wklad wlasny czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 18.01.16, 20:17 Nie wiem po co zaczynac samemu temat mieszkania kupowanego w ojczyznie po wyjezdzie jak sie wynajmuje, a potem krecic i lawirowac jak ktos zapyta o szczegoly..... Kazdy robi ruchy w druga strone wiec, olaboga, ze ktos sie dziwi, trzeba nabrac wody w usta Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Projekt ustawy frankowej 20.01.16, 08:54 Normalnie, kredyt wzielam w Belgii po daja stale oprocentowanie na caly okres kredytowania. Wielka mi filozofia. To zwyczajne skorzystanie z tego co daje panstwa, nie wiem co cie tak strasznie dziwi i oburza. Jestesmy w Unii i ty tez mozesz sobie kupic apartament czy domek w innym kraju. To, ze wszyscy cos robia to nie znaczy, ze to ruch w dobra strone. Np. tak bylo z frankami ... No ale co ja tam wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Projekt ustawy frankowej 18.01.16, 20:34 asmarabis napisała: > Ale jaka to roznica czy bierzesz kredyt tu czy tam - nie mialas na wklad wlasny > czy co? A w Polsce nie są nieruchomości, przypadkiem sporo tańsze? Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 15:49 Patrz, a z drzewka wynikało, że do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 09:48 No, ale pomoc powinna być właśnie do tych skierowana. Dlaczego miałaby być dla każdego frankowicza? Będąc takowym, uważam, że jest mi nie tylko niepotrzebna, ale też nieuzasadniona. Pewnie, że ucieszylabym się, gdyby państwo wspanialomyślnie wzięło na siebie mój tysiąc złotych miesięcznie, ale żeby wierzyć w takie rozdawnictwo... ? Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:15 sumire napisała: > No, ale pomoc powinna być właśnie do tych skierowana. Dlaczego miałaby być dla > każdego frankowicza? Będąc takowym, uważam, że jest mi nie tylko niepotrzebna, > ale też nieuzasadniona Straszne, jak mozna o sobie negatywnie myslec i traktowac sie samemu jako czlowieka drugiej kategorii.... Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:17 Lepiej myśleć o sobie, jako o kretynie, którego przerasta przeczytanie i zrozumienie podpisywanej umowy? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:18 Jakiej drugiej? Własnie ona jest pierwszej kategorii, nie przestrzeliła, radzi sobie bez problemu i rączek po pomoc nie wyciaga. Druga kategoria to analfabeci ekonomiczni, którzy nie wiedzieli co podpisują. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:21 gorii, nie przestrzeliła, radzi > sobie bez problemu i rączek po pomoc nie wyciag Nie korzysta tez z ulg podatkowych itp i nie kupuje na promocjach itp, za wszystko przeplaca bo uwaza ze nie zasluzyla i nie jest godna??? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:28 Akurat ulg podatkowych to jakichś wielkich nie mam, ale porównanie jest absurdalne. Nie potrzebuję pomocy w regulowaniu zobowiązań (ważne słowo), na które mnie stać. Poza tym uważam wszelkie rozdawnictwo za szkodliwe. Och, i jeszcze bardzo chciałabym wiedzieć, skąd państwo miałoby wziąć pieniądze na pokrycie takich obietnic. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:48 słowo), na które mni > e stać. Poza tym uważam wszelkie rozdawnictwo za szkodliwe. No wlasnie, ja od lat sponsoruje rozdawnictwo dla WSZYSTKICH INNYCH czyli rodzin na swoim, gornikow, komunalkow czy rolnikow itp itd itp itd. Dlaczego teraz gdy mi sie pierwszy raz w zyciu podwinela noga to ja nie moge skorzystac z rozdawnictwa???? Ty uwazasz ze urodzilas sie po to zeby rozdawac innym? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:50 A jakie podatki płacisz w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:53 Innymi słowy uważasz, że inni obywatele powinni karnie zrzucić się na 500-tysięczny kredyt osoby, która nie zdawała sobie sprawy, że kursy walut mogą się wahać. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 13:10 Tak jak sie zrzucaja na wypasiona emeryture dla gornika ktora przez te wszystkie lata emerytalne bedzie 10 razy wieksza suma niz malutki kredycik , w czym to gornik lepszy od frankowicza? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 13:15 Jeszcze raz: jakie podatki płacisz w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 16:32 cosmetic.wipes napisała: > Jeszcze raz: jakie podatki płacisz w Polsce? > Nie doczekasz się na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 16:38 To ty jej napisz o swoich na pocieszenie Odpowiedz Link Zgłoś
alka7777 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 22:07 zamilcz benificjentko GB bo się ośmieszasz swoimi wpisami. odpoczywaj ub zajmij się teściową Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 13:21 Tak tak, żyjemy przecież w kraju, gdzie emeryt dostaje kwotę 10-krotnie wyższą od wartości mieszkania czy domu. Szkoda, że nie zauważyłam dotychczas. Istna Szwajcaria. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 13:32 Przecież nikt tutaj nie pochwala przywilejów pewnych grup społecznych czy innego rozdawnictwa. Od lat wszyscy to krytykują, ale żadna władza nic z tym nie robi. Spłacanie przez nas wszystkich twojego kredytu jest takim samym nieuzasadnionym i niczym nieusprawiedliwionym rozdawnictwem. Wzięłaś kredyt w walucie i świadomie decydowałaś się na ryzyko kursowe. To twoje zobowiązanie i nikogo więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 13:43 Pamiętam, pamiętam... Lata, lata temu, ponad 20 lat temu, było sporo samobójstw z powodów kredytowych. Oj sporo, sporo. Jak widać - duch w narodzie nie upadł i nadal chętnie niektórzy zacieraliby ręce z uciechy przy samobójstwach kredytobiorców (pojedynczych lub rozszerzonych). Byle nikomu nie pomóc, byle nikomu nie było chociaż przez chwilę lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 13:58 Ale to uważasz, ze jeśli ja nie chce spłacać kredytu za asmarabis, to ona PRZEZE MNIE sie powiesi? Co, ja jej bazooke przystawiłam do pleców, żeby brała kredyt, na który jej nie stać? Ja spłacam swój kredyt, cudzego nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:03 Naprawdę czytałaś gdzieś, że ty osobiście będziesz spłacać kredyt za kogoś? Z konta ci to będą pobierać? Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:05 A w ogóle doskonale wiesz, że asmarabis jest trollem. Tylko odpowiadając jej w tym tonie, odpowiadasz normalnym ludziom. Być może ona jest właśnie trollem probankowym, mającym na celu wywołanie takich, a nie innych postaw. Jak widać - dobrze działa, nieźle jej się udaje. Tylko widły niektórym do ręki dać. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:12 yć może ona jest właśnie trollem pro > bankowym, mającym na celu wywołanie takich, a nie innych postaw Hahahhaha, tak jestem trollem probankowym- dlatego polemizuje z sumire, ktora publicznie sie zobowiazala ze nie skorzysta z ustawy, bo uwaza jej sie nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:18 Tak, polemizujesz. W taki, a nie inny sposób. I wywołujesz jeszcze większą nienawiść. Jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:06 A jaka to róznica czy z portfela wyciagnę czy mi US zabierze w formie podatku? Pieniądz jest pieniądz. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:10 Dokładnie, ale niektóre myślą, że pieniądze do budżetu to z nieba spadają. Nic dziwnego, że nie potrafiły ogarnąć umowy kredytowej. Ja jestem za tym, żeby państwo pomogło spłacać do 10 metrów kwadratowych metrażu na osobę. 40 metrów kwadratowych na rodzinę 2+2 zupełnie wystarczy. Jak ktoś chciał mieć dom 300 metrów kwadratowych, to niech się sam martwi i nie skamle. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:14 Codziennie z twojej kieszeni jest wyciąganych mnóstwo pieniędzy na rozmaite cele, które mają na celu jedynie głupią, jednorazową zabawę. I jakoś nie widzę rwania szat i masowych protestów. Euro 2012, Światowe Dni Młodzieży itp. Niektórzy sobie pogadają, pogadają, pieniądze pójdą, imprezy się odbędą. Ale jak chodzi o pomoc ludziom w potrzebie, to nagle taki ból tyłka, taki straszny. Chociaż większość tego obciążenia spadnie na banki, które ów sytuację wywołały. Mało tego - owe banki może przestaną być traktowane jak święte krowy. Może zaczną być traktowane tak, jak w innych krajach. W ustawie jest m.in. zapis, że kredytobiorca będzie mógł oddać nieruchomość bankowi i wyjść na zero. Czyli coś, co od lat (lub od zawsze) funkcjonuje w innych krajach zachodnioeuropejskich. Ale w Polsce nie, w Polsce trzeba doić obywatela do upadłego, do śmierci. Dlaczego tak cię boli, że nagle ma być inaczej? Tak ci banki mózg przeprały swoim lobbingiem? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:20 > Codziennie z twojej kieszeni jest wyciąganych mnóstwo pieniędzy Tym bardziej nie widzę powodu, aby było wyciągane jeszcze więcej tylko dlatego, ze niektórzy nieodpowiedzialnie i beztrosko zaciągneli kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:28 Wiesz, bank to nie instytucja charytatywna i ma prawo zarabiać, choćby nie wiadomo jak się tego faktu nie znosiło. Co więcej, bank swoje obciążenie na 150% przerzuci na klientów, bo to branża, w której nie ma sentymentów. I wreszcie - pamiętajmy, że kredyt bierzesz dobrowolnie. Masz dużo czasu na przeczytanie umowy. Ale musisz zdawać sobie sprawę, że sytuacja w twoim życiu i na świecie może się gwałtownie zmienić w przyszłości, więc może lepiej nie kupować sobie od razu 300-metrowego domu tylko dlatego, że kierowany chęcią zysku bank zaoferował ci kosmiczny kredyt. Żeby nie było, jestem za pomocą, ale tylko i wyłącznie dla tych, którzy się w naprawdę duże problemy wkopali. PS W Krakowie wizja ŚDM jest raczej znienawidzona. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:32 fin-dus napisała: > Codziennie z twojej kieszeni jest wyciąganych mnóstwo pieniędzy na rozmaite cel > e, które mają na celu jedynie głupią, jednorazową zabawę. I jakoś nie widzę rwa > nia szat i masowych protestów. Euro 2012, Światowe Dni Młodzieży SDM powinien organizować kościół ze swoich środków to nie jest impreza państwowa. Euro 2012 miało zarobić, a przynajmniej zwiększyć prestiż. I takie nakłady na reklamę - całego kraju - w wyniku, której mogą zyskać _wszyscy_ są jak najbardziej uzasadnione. > Niektórzy > sobie pogadają, pogadają, pieniądze pójdą, imprezy się odbędą. Ale jak chodzi > o pomoc ludziom w potrzebie, to nagle taki ból tyłka, taki straszny. Srogi doopy bool mam! > Chociaż wi > ększość tego obciążenia spadnie na banki, które ów sytuację wywołały. Banki wywołały!? Idź poczytaj internet z 2006 jak to Polacy mają prawo do lepszego jutra. Mieli prawo i dostali. Banków w to nie mieszaj! > W ustawie jest m.in. zapis, że kredytobiorca będzie mógł oddać nieruchomość ban > kowi i wyjść na zero. Czyli coś, co od lat (lub od zawsze) funkcjonuje w innych > krajach zachodnioeuropejskich. A masz przykłady krajów zachodnioeuropejskich gdzie takie rozwiązanie funkcjonuje? Tak ze dwa, trzy bym prosił... Powiem Ci więcej - to jakże popularne marzenie frankowiczów, ta ich zmaza nocna - jest w _niektórych_ stanach USA i również obłożona ograniczeniami... Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:41 Będziesz miał doopy bool, jak ustawa przejdzie. Nie mam kredytu we frankach, ale dobrze życzę frankowiczom. Jeśli mam im dołożyć kilka złotych z własnej kieszeni, to proszę bardzo. Wolę na to, niż na jakieś idiotyczne imprezy czy na kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:45 A ja wolę mistrzostwa w piłce nożnej niż dopłacanie do frankowiczów. I co mi zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:47 Będziesz płacisz za idiotyczne imprezy, na kośćiół (więcej niz dotychczas) i dodatkowo dla franusiowych. Szalenie optymistyczna perspektywa. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:08 A skąd państwo bierze pieniądze?... Podpowiem - w kancelarii prezydenta nie ma magicznego źródła, z którego tryskają. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:17 Podpowiem - państwo bierze pieniądze również od... frankowiczów! TADAM! Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:27 No i? Czyli ty bedziesz miała ulge podatkową a ja środkowy palec? Fajnie, tak Prawo i Sprawiedliwie. Ja mam być bardziej obciążona fiskalnie za karę, że umiałam sobie pare rzeczy policzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 15:55 > Ja mam być bardziej obciążona fiskalnie za karę, że umiałam sobie pare rzeczy p > oliczyć. > skoro i tak jestes obciazona bo nie zostalas gornikiem czy komunalkiem to dlaczego nie jest ci juz wszystko jedno? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:11 Bo nie mam ochoty sponsorować takich tepakow jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:17 A ja wrecz przeciwnie, z radoscia dam ci sie zasponsorowac, o ile ustawa wejdzie w zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:31 A ja mam nadzieję, że jak będziesz skakać z radości, to sobie złamiesz nogę. A potem krzywo ci ją złożą. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:42 Chcesz placic za moje leczenie? Oj jak milo mi sie zrobilo... Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:44 Masz ubezpieczenie zdrowotne w Polsce? Naprawdę? Przecież ty żyjesz z jakiegoś zagranicznego socjalu dla skrajnie ubogich imigrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:56 Hahahhaha, skrajnie ubogich hahahhahaha Na Zachodzie nie ma takiego pojecia, nawet jesli nikt w zyciu nie pracowal to i tak ma majatek 10 razy wiekszy od polaka ktory pracuje jak mroweczka... Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 18:28 Masz się czym chwalić... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 12:00 Ubezpieczenie w Polsce, podatki w Polsce. Sypie ci sie ta historyjka o wspaniałym zyciu na zachodzie Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:22 fin-dus napisała: > Pamiętam, pamiętam... > Lata, lata temu, ponad 20 lat temu, było sporo samobójstw z powodów kredytowych > . Oj sporo, sporo. To może przypomnij i nam. Ja sobie jakoś nie przypominam powszechnej akcji kredytowej w latach '95-'96.... Pierwsze jaskółki kredytów hipotecznych w Polsce to przełom '90 i '00 i słynna Alicja z PKO BP.... Statystyki jakoś nie pokazują wielkiego wzrostu w latach '95 - '96: statystyka.policja.pl/st/wybrane-statystyki/samobojstwa Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:28 Wzięłam kredyt hipoteczny w 1999 roku. Na jakiś kompletnie chory z dzisiejszego punktu widzenia procent. I musiałam 30% wyłożyć z własnej kieszeni. Ale jakoś samobójstwa nie popełniłam. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:35 przystanek_tramwajowy napisał: > Wzięłam kredyt hipoteczny w 1999 roku. Na jakiś kompletnie chory z dzisiejszego > punktu widzenia procent. I musiałam 30% wyłożyć z własnej kieszeni. Ale jakoś > samobójstwa nie popełniłam. Witamy prekursorkę kredytów hipotecznych w III RP Właśnie, wielki wkład własny dobrze chronił przed popełnianiem wielkich błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:42 Witam, witam. Mam natomiast koleżankę, która brała kredyt chyba w 2005. Nie miała ani grosza i wzięła kredyt na 110% wartości mieszkania. No bo przecież musiała je jeszcze urządzić. Naturalnie materiałami z najwyższej półki, bo dlaczego nie, jak bank dawał, ile chciała. We frankach, bo w złotówkach nie miała zdolności kredytowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:50 W moim starym mieszkaniu miałam sąsiadów, którzy ok. 98/99 zaciągnęli kredyt w CHF (bankowcy), właśnie skończyli lub kończą spłatę. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 15:42 dyzurny_troll_forum napisała: > Właśnie, wielki wkład własny dobrze chronił przed popełnianiem wielkich błędów. Nie wszystkich i nie zawsze. Moja koleżanka w 2008 r. sprzedała nowiutkie, trzypokojowe mieszkanie w bloku. Wzięła kredyt we frankach na 30 lat i kupiła dom ponad 20 letni. Innego kredytu niż we frankach, żaden bank jej nie chciał dać, franków na oczy nie widziała. Wkład własny, po sprzedaży mieszkania miała spory. Dzisiaj ma dużo do spłaty, a rata jest 100% wyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 15:44 Czyli tak naprawdę nie było jej stać na ten dom a kupiła go sobie. Znaczy głupia. Ale, czy to jest powód, żeby ktoś za jej głupotę płacił? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 15:49 > Innego kredytu niż we frankach, żaden bank jej nie chciał dać Ciekawe dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 15:55 cosmetic.wipes napisała: > > Innego kredytu niż we frankach, żaden bank jej nie chciał dać > > Ciekawe dlaczego Bo to zły bank był! Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 00:01 > > Innego kredytu niż we frankach, żaden bank jej nie chciał dać > > Ciekawe dlaczego I to jest clue! WIĘC DLACZEGO DAŁ? To oznacza, że BANK źle oszacował ryzyko. Bank - instytucja profesjonalna, z ekspertami, podlegająca nadzorowi finansowemu. A gdy wszystko wybuchło - skutki ryzyka ponosi jedynie Kowalski. O to frankowicze walczą właśnie. A dla Was banki są czyste, to Kowalski powinien ponieść konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 00:18 "że BANK źle oszacował ryzyko" Niezupełnie. Bank ryzyko ponosi niewielkie, wszak kredyt jest świetnie zabezpieczony nieruchomością i zapewne jakimis ubezpieczeniami oraz BTE (wtedy). Można się czepiać, że źle oszacował zdolność kredytową klienta, ale ryzyko dla banku wciąż pozostaje małe. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 00:27 Ja to wiem. Lecz upraszczając - ryzyko zmiany kursu spada jedynie na Kowalskiego, mimo tego, że bank rónież podjął decyzję o udzieleniu ryzykownego kredytu. O to mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 11:04 Nie. Gdyby złotówka się umocniła to bank ponosiłby koszty. Nie zapominaj, że od 2004r do 2008 kurs chf cały czas spadał. Jesli ktoś wziął kredyt w chf w 2004 czy 2005 raty oraz zadłuzenie w przeliczeniu na pln przez kilka lat mu spadało. Gdyby przewalutowac taki kredyt na poczatku 2008 r. mozna było byc całkiem nieźle do przodu. Ale nikt tego nie robił, bo ludziom sie wydawało, że frank będzie taniał w nieskończoność, a odsetki od kredytów w pln w tym czasie były kilkakrotnie wyższe. Zdecydowana wiekszość ludzi brała kredyty w chf bo na tamten moment były tańsze od kredytów w pln, a nie bo nie mieli zdolności w pln. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Projekt ustawy frankowej 18.01.16, 09:46 Nie, kiedy z mężem braliśmy kredyt w 2007 (należymy do tej kwestionowanej grupy, która nie miała zdolności w pln), nie obstawialiśmy, że frank będzie spadał w nieskończoność. Liczyliśmy się ze znacznym nawet ryzykiem kursowym, ale też, przyznam, liczyliśmy, że to ryzyko potrwa jakieś 5 lat, bo wejście Polski do strefy euro wydawało się pewne, za najdalszy termin podawano 2012, a tego, że frank się odwiąże od euro, nie przewidywał chyba nikt. Dajemy radę, bo wzięliśmy kredyt na początku pracy męża, a on jest informatykiem, więc jego zarobki urosły dużo szybciej niż kurs franka, ale drażni mnie ocenianie inteligencji frankowiczów przy zapominaniu o tym istotnym szczególe, jakim były perspektywy na wejście Polski do strefy euro. Których w tej chwili chyba już nie ma, przynajmniej nie przez najbliższe 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 18.01.16, 09:52 No i do kogo masz pretensje, że źle to sobie wykombinowaliście? Liczyłaś, liczyłaś i się przeliczyłaś! Dlaczego mam ci teraz do tego dopłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 18.01.16, 09:58 Jesteś nauczycielką, więc powinnaś myśleć jak nauczycielka - źle policzyłaś to dostajesz jedynkę (wyższe raty). I możesz mieć pretensje wyłącznie do siebie. Uczniowi byś pewnie powiedziała, że powinien się lepiej przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Projekt ustawy frankowej 18.01.16, 22:46 A gdzie ja ci każę do czegokolwiek dopłacać? Akurat państwowej pomocy nie oczekuję i zimno mi się robi na samą myśl o niej w wykonaniu tego rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 16:12 cosmetic.wipes napisała: > > Innego kredytu niż we frankach, żaden bank jej nie chciał dać > > Ciekawe dlaczego Z tego co mówi moja koleżanka i z tego co czytam choćby na tym forum, to banki tak liczyły zdolność kredytową, aby mało kto miał ją w złotówkach. Przecież nie jest już tajemnicą, że sprzedawcy kredytów frankowych mieli większą premię/prowizję od kredytów we frankach niż w złotówkach i dlatego namawiali wszystkich na kredyt we frankach. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 16:19 To dziwne, bo jednak ludzie kredyty w złotówkach brali. No, ale twoja koleżanka wie lepiej. Biedna ofiara świerzopa. Sorry, chciałam napisać: biedna ofiara bankierów krwiopijców. Jakby ją namawiali doradcy finansowi, żeby majtki zdjęła i z gołym tyłkiem po ulicy latała, to też by tak zrobiła? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 16:34 przystanek_tramwajowy napisał: > To dziwne, bo jednak ludzie kredyty w złotówkach brali. No, ale twoja koleżanka wie lepiej. Biedna ofiara świerzopa. Sorry, chciałam napisać: biedna ofiara bankierów krwiopijców. ... To jest moja koleżanka z pracy. Ja to się jej w ogóle dziwię, że zdecydowała się na kredyt. Już nie ważne czy w zł czy we frankach. Miała 38 lat jak brała kredyt. 3 dzieci, męża, nowiutkie trzypokojowe mieszkanie w nowym bloku w fajnej dzielnicy. Po pierwsze ja bym w życiu nie wzięła kredytu na 30 lat, mając już na karku 38 lat życia. Kupiła stary dom (ponad dwudziestoletni wtedy), zaraz po kupnie robiła kapitany remont kuchni. W domu nie było tyle pokoi, żeby wszystkie dzieci miały osobne pokoje. Dopiero niedawno im zrobiła, dzieląc jeden pokój na dwa. Cały czas przy domu musi coś robić, a to są koszty np. musiała niedawno wymienić piec c.o. Mówi, że jeszcze musi wymienić okna. Dom jest droższy w utrzymaniu, niż mieszkanie w bloku. Dom kupiła w bardzo ładnej okolicy, ale poza miastem. Pracują w mieście i dzieci do szkół też dojeżdżają do miasta. Tyle, że dojazd dobry, ale dwa auta muszą mieć, a to są koszty. Finansowo nie śpią na pieniądzach, wręcz muszą oszczędzać, a rata kredytu im rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 16:49 Dzieci będą jej dozgonnie wdzięczne, jak odziedziczą ruderę z gigantycznym, niespłacalnym długiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 16:57 przystanek_tramwajowy napisał: > Dzieci będą jej dozgonnie wdzięczne, jak odziedziczą ruderę z gigantycznym, nie > spłacalnym długiem. Zawsze mogą odrzucić spadek! Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:07 Nie, no jasne, że mogą. Ale, gdyby nie głupie pomysły rodziców mieliby mieszkanie w dobrej dzielnicy do podziału. Ale, kto powiedział, że dzieciom trzeba zostawiać coś w spadku? Niech się same dorabiają. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:46 Smutne jest to w jakim tonie piszecie. Skoro koleżanki nie bylo stać na takie obciążenie to dlaczego system bankowy jej pozwolił na "zły" kredyt? Dlaczego instytucje nadzoru finansowego wraz z rządem nie powzięły realnych kroków by taka akcje ograniczyć? Zakladacie, ze każdy ma byc ekspertem ekonomii i znac sie na ryzykach finansowych. I nawet gdy produkty sa toksyczne to Wam nie żal Kowalskiego, ze jego 40m2 jest zadluzone na 600-800k pon, tylko stajecie po stronie banków...serio uważam, ze taka zaciętość świadczy o poziomie poszczególnych osob...mi żal jest na przykład samotnych matek i uważam, ze trzeba im pomagać, a przeciez tez "widziały galy co braly" jak wybieraly partnera...Ja bule na górników, wojskowych, wcześniejsze emerytury i niech raz Państwo rozwiąże mój problem. Nie z Waszych podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:50 ofelia1982 napisała: > mi żal jest na przykład samotnych matek i uważam, ze trzeba im pomagać, To pomagaj! Cała pensję możesz przelać! Albo nawet swoją całą i męża całą!!! Ktoś broni?! Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 23:58 Czy to wnosi cokolwiek do dyskusji, te Twoje wykrzykniki i głupie komentarze? Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:52 40 metrów kwadratowych zadłużonych na 800 000 zł? Nie pij więcej! Kowalskiego w jego dwupokojowym mieszkaniu mi żal, ale nie pindzi, której się zamarzyła kawka na tarasie i wtopiła. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:57 Państwo nie rozwiąże twojego problemu, państwo go właśnie powiększyło. Obcięto nam rating, będziesz płacić jeszcze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 18:13 właśnie powiększyło. Obcięto > nam rating, będziesz płacić jeszcze więcej. to moze w takiej sytuacji i ty sie skusisz na przewalutowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 00:35 Dlaczego instytucje nadzoru finansowego wraz z rządem nie powzięły realnych kroków by taka akcje ograniczyć? Troszkę historii: Historia kredytów frankowych Na początku 2006 r. Związek Banków Polskich - głównie pod naciskiem dużych banków - zwrócił się do Generalnego Inspektora Nadzoru Bankowego z prośbą o wprowadzenie zakazu udzielania kredytów walutowych. - Zadłużać trzeba się w tej walucie, w której się zarabia - mówili zgodnie ówczesny prezes Banku Pekao Jan Krzysztof Bielecki i szefujący ING Bankowi Śląskiemu Brunon Bartkiewicz. - Nie chcę patrzeć, jak moi klienci bankrutują, bo zmienił się kurs waluty - grzmiał Bielecki. Inicjatywę wielkich banków oprotestowały jednak mniejsze, które zarabiały głównie na kredytach walutowych (miały one wyższą marżę). Ostrzegały, że taki zakaz zamknąłby drogę do kredytu hipotecznego nawet co czwartemu chętnemu. W spór zaangażowali się rządzący w tym czasie Polską politycy PiS. - Nie rozumiem polityki utrudniania dostępu do kredytów i nie zgadzam się z nią - mówił premier Kazimierz Marcinkiewicz. Ostatecznie nadzór bankowy (w tzw. Rekomendacji S) zalecił bankom podniesienie poprzeczki dochodowej dla starających się o kredyt w obcej walucie. Banki miały też zacząć precyzyjnie informować klientów o ryzyku związanym z zadłużaniem się w walutach obcych. Opracowano specjalne formularze z informacjami, które bankierzy musieli dawać klientom do podpisu. Jesli podpisywałaś umowe o kredyt w drugiej połowie 2006 r lub później musiałaś podpisać formularz, w którym stoi, że zapoznałaś się z ryzykiem walutowym. Tylko, że mało kto czyta umowy kredytowe (wszystko jedno czy na mieszkanie czy na rakietę tenisową) bo tam, tam, za oknem, za rogiem czeka juz nowe mieszkanie/samochód/telewizor Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 00:38 Nie rozumiem. Czy to coś zmienia w moim pytaniu? Ówczesny rząd nie zainterweniował wtedy tak, jak powinien. Czy to byłby PiS czy PO - postąpił źle i nieodpowiedzialnie wobec obywateli. Mleko się jednak rozlało więc rozumiem, że skoro rząd nie ochronił obywateli przed toksycznymi produktami - to próbuje ich teraz uwolnić, przywracając równowagę na linii bank-Klient. Dla mnie to logiczne posunięcie i nie rozumiem tych kontrowersji i pomyj, wylewanych na frankowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:06 Jak idziesz po chleb, a juz niedajborze kupujesz samochód, to tez państwo/rząd ma pilnować czy nie przestrzelisz? Chcesz żeby wszyscy obywatele były ubezwłasnowolnieni i prowadzeni za rączkę? Oto kilka cytacików obywateli, którzy teraz skomlą, a jeszcze niedawno krzyczeli tak: "PROTESTUJĘ PRZECIWKO OGRANICZANIU MOJEJ WOLNOŚCI. CHCĘ MIEĆ WYBÓR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! " "MAM PRAWO DECYDOWAĆ W JAKIEJ WALUCIE CHCĘ WZIAC KREDYT. TO UMOWA WYŁĄCZNIE MIEDZY MNA A BANKIEM. Nie zycze sobie ingerencji w ta umowe jesli nie narusza ona prawa. " "Szczerze pisząc uważam, że to skandal, że w kraju, który (podobno) jest 'wolnorynkowy' nie mogę sama decydować o ryzyku jakie chcę podejmować." Powyzsze perełki stąd: www.wykop.pl/link/2361032/pozwolcie-polakom-decydowac-jaki-chca-kredyt-forum/ A tu oryginał: www.money.pl/forum/pozwolcie-polakom-decydowac-jaki-chca-kredyt-t136860.html#A161954 Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:18 Ach, nie moge się oprzeć, tu klasyk: "Pracuje. Zarabiam. Kredyt w zlotowkach nie jest kozystny bo drozej i nie stac. Duzo ludzi ma ten sam problem. Protestuje. Kto nie ryzykuje nie pije szampana." Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:23 Ale czyja to wypowiedź? Imię i nazwisko? Czy kilka postów wirtualnych osob miało prawo wpływać na ustawodawstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:32 A ty teraz płaczesz na forum podpisując się imieniem i nazwiskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 11:32 cosmetic.wipes napisała: Kto nie ryzykuje nie pije szampana."[/i] A warto podkreślić, że nigdy, ale to nigdy nie żądaliśmy, żeby się z nami tym szampanem frankowicze podzielili. Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 12:41 A warto podkreślić, że nigdy, ale to nigdy nie żądaliśmy, żeby się z nami tym s > zampanem frankowicze podzielili. > Ja osobiscie nie pilam wtedy szampana, ale jesli wejdzie korzystna ustawa to moge odpalic ci kieliszeczek...a co mi tam Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 16:56 asmarabis napisała: > Ja osobiscie nie pilam wtedy szampana, ale jesli wejdzie korzystna ustawa to m > oge odpalic ci kieliszeczek...a co mi tam Widzisz, chodzi o to, żebyś choć raz dała coś ze swoich, a nie ciągle rozporządzasz cudzymi! Jak mi państwo kopsnie parenaście tysi za nic to też zaproszę na szampana. Z cudzego się łatwo leje Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:19 cosmetic.wipes napisała: > Jak idziesz po chleb, a juz niedajborze kupujesz samochód, to tez państwo/rząd ma pilnować czy nie przestrzelisz? Chcesz żeby wszyscy obywatele były ubezwłasnowolnieni i prowadzeni za rączkę? Kiedyś czytałam, że w latach 80. XX w. taki numer z kredytami frankowymi (jak teraz jest w Europie) był zrobiony w Australii. I po tej historii władze Australii zakazały udzielania kredytów w walucie, w której się nie zarabia. Węgry i Chorwaci przecież też przewalutowały kredyty frankowe swoim obywatelom. Nie wiem tylko, czy ludzie mieli wybór czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:20 cosmetic.wipes napisała: > Jak idziesz po chleb, a juz niedajborze kupujesz samochód, to tez państwo/rząd > ma pilnować czy nie przestrzelisz? Oczywiście. Przykładem niech będzie afera z Volkswagenem, gdzie zainterweniowało państwo. Firma sprzedała klientom samochody z zafałszowanymi wynikami emisji co2. Większa emisja CO2 oznacza dla posiadaczy tych samochodów wyższy podatek. Konkretne wartości mają zostać zmierzone pod nadzorem Federalnego Urzędu Transportu Drogowego (KBA). Dobrindt podkreślił, że obowiązkiem Volkswagena jest pokrycie kosztów, jakie w związku z tym poniosą klienci. Rząd przygotowuje w tej sprawie stosowne przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:24 Czy podpisałaś fałszywą umowę na kredyt? Stało tam jak byk, że kurs frania sie nie zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:21 Znowu krzyczysz. Przedstawiasz kilka wirtualnych wypowiedzi nie wiadomo czyich. Jako frankowicz się z nimi nie utożsamiam. Uważam, ze kilka internetowych wypowiedzi nie powinno bylo zwolnic ówczesnej władzy z obowiązku ochrony obywateli przed toksycznymi kredytami (które w innych krajach Europy zachodniej byly zakazane). Skoro wiec rząd zachował sie nieodpowiedzialnie wobec społeczeństwa - teraz próbuje przywrócić równowagę na linii bank-Klient. Dla mnie to działanie logiczne i nie rozumiem wokół tego kontrowersji. Zwłaszcza ze strony osob, których akcja ta nie dotyczy. W tym przypadku widzę wpływ medialnej manipulacji, ktora przedstawia frankowiczow w złym świetle i sugeruje, ze Państwo będzie frankowiczom pomagać finansowo. Co jest nieprawda. Jesli zaś chodzi o porównywanie produktów jakimi sa kredyty walutowe do rzeczy użytku codziennego - znowu pudlo. Kredyty indeksowane przypominają skomplikowane instrumenty finansowe (opcje) i ich sprzedaż powinna być dozwolona tylko profesjonalistom. Tak jest w prawie finansowym, trzeba miec certyfikat, by kupować takie instrumenty. Tu zaś Kowalski mógł je kupować. To tak jak gdyby pozwolić ludziom na kupowanie bomby bez pozwoleń i dziwić sie, ze są wypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:31 > Znowu krzyczysz. Nie znowu i nie krzyczę, to cytat. Juz wiem, że nie przeczytałas umowy kredytowej "ze zrozumieniem" > Przedstawiasz kilka wirtualnych wypowiedzi nie wiadomo czyich. Wiadomo, masz link do forum liczącego ponad 20 stron. Wypowiadaja sie tam oburzeni chęcią interwencji KNF-u obywatele. Ci sami, którzy teraz płaczą, że nikt nie interweniował. > Uważam, ze kilka internetowych wypo > wiedzi nie powinno bylo zwolnic ówczesnej władzy z obowiązku ochrony obywateli > przed toksycznymi kredytami Za to teraz kilka internetowych wypowiedzi powinno do cna rozwalić polska gospodarkę? Cóz za elastyczność punktu widzenia. > Jesli zaś chodzi o porównywanie produktów jakimi sa kredyty walutowe do rzeczy > użytku codziennego - znowu pudlo. Kredyty indeksowane przypominają skomplikowan > e instrumenty finansowe (opcje) i ich sprzedaż powinna być dozwolona tylko prof > esjonalistom. Tak jest w prawie finansowym, trzeba miec certyfikat, by kupować > takie instrumenty. Tu zaś Kowalski mógł je kupować. To tak jak gdyby pozwolić l > udziom na kupowanie bomby bez pozwoleń i dziwić sie, ze są wypadki. Oswieciło cię dopiero jak franio poszybował, czy może ZANIM wzięłaś kredyt? Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:38 Nie czytasz ze zrozumieniem tego co pisze. Masz swoja odgórną tezę i nie zmienię tego. Nie rozumiem tylko dlaczego tak wielka zaciętość i nienawiść do frankowiczow z Ciebie wypływa. Jesli jakas grupa spoleczna została oszukana przez jakas instytucje i rząd by interweniował - uznałabym, ze oni maja dokumentacje i pewnie sa do tego przesłanki. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 12:05 Zaciętość i nienawiść to nazbyt wielkie słowa. Raczej zażenowanie waszymi żądaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:49 cosmetic.wipes napisała: > [i]"PROTESTUJĘ PRZECIWKO OGRANICZANIU MOJEJ WOLNOŚCI. > CHCĘ MIEĆ WYBÓR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > !!!!!! " Ludzie chcieli mieć możliwość brania kredytów walutowych, ale takich, jak to ówcześnie przedstawiały banki i eksperci finansowi. Miały być to kredyty, gdzie za mniejsze oprocentowanie "płaciło się" ryzykiem kursowym, ocenianym wtedy przez KNF (ówczesna rekomendacja s) i same banki na maksymalnie 20% Wtedy analogiczna rata kredytu złotówkowego była o kilkadziesiąt procent wyższa. Były to też czasy, kiedy banki cieszyły się zaufaniem - powszechnie uwazało się, że bank musi myśleć na kilkadziesiąt lat do przodu i że ewentualna niewypłacalność klienta jest dla banku niekorzystna, dlatego jeśli komuś daje kredyt, to wie co robi. Dlatego mało kto miał wątpliwości, gdy bank zapewniał, ze ryzyko kursowe jest niewielkie. Dopiero dzisiaj wiemy, że za błędy banków w ocenie wypłacalnosci klientów, za zbyt lekką ręką dawane kredyty nie płacą one same, ale budżety panstw, które te banki "ratują" w strachu przed upadkiem systemu finansowego. Dopiero dzisiaj wiemy, że za kryzys finansowy wywołany niefrasobliwością banków zapłacili zwykli obywatele, podczas gdy zarządy banków wypłacały sobie gigantyczne premie. I dopiero dzisiaj wiemy, że tak naprawdę banki nie ryzykowały wiele udzielając toksycznych kredytów i że nie myslą długofalowo, tylko tak jak inne korporacje - wszystko ma być ok "w danym kwartale". Wiedzą, że moga sobie na to pozwolić, bo jak przyjdzie co do czego, to banki się "uratuje" i dopiero dzisaj wiemy, że bank to po prostu swego rodzaju kasyno. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:57 Oczywiscie, ze babnki mysla dlugofalowo. Inaczej nikt nigdy by nawet nie zaproponowal kredytu walutowego. Zauwaz, ze jak tylko kurs franka zaczal isc do gory (i wiadomo, ze bedzie na tym poziomie jeszcze dugo) to banki kredyty walutowe wycofaly. A logika nakazywalaby dawac te kredyty teraz kiedy kurs raczej juz bardzo duzo nie wzrosnie, za to moze spasc. No ale to by byla strata dla banku. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 10:33 black_halo napisała: > Oczywiscie, ze babnki mysla dlugofalowo. Inaczej nikt nigdy by nawet nie zaprop > onowal kredytu walutowego. Zauwaz, ze jak tylko kurs franka zaczal isc do gory > (i wiadomo, ze bedzie na tym poziomie jeszcze dugo) to banki kredyty walutowe w > ycofaly. A logika nakazywalaby dawac te kredyty teraz kiedy kurs raczej juz bar > dzo duzo nie wzrosnie, za to moze spasc. No ale to by byla strata dla banku. Teoretycznie to kurs franka jest dla banku neutralną zmienną i dziwi mnie, że to podważasz. Bank przecież zarabia tylko na marży. Ryzyko jakie podejmuje to niewypłacalnosc klienta, gdy kurs za mocno poszybuje. Gdyby zatem mysłaby długofalowo, to w ogóle nie udzielałby kredytów przy historycznie niskim franku, bo nomen omen jak w banku miałby, że skonczyłoby się to katastrofą, tak jak się skonczyło. Zatem jest coś, na czym bank zarabia w powiązaniu z walutą, ciekawe co to. Być moze jest to coś, na czym zarobił już tyle, ze pokryloby to "straty" wynikające z odwalutowania? Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 08:02 Zgadzam się z Tobą, Ofelia. Miałam dwa kredyty mieszkaniowe, szczęśliwie dla mnie nie we frankach, już niemal spłacone. Natomiast mimo, że mogłabym czuć satysfakcję, jestem całkowicie po stronie frankowiczów. Żal mi jest ich właśnie i nie mogę uwierzyć, jak wszyscy bronią banków i tej pseudo-sprawiedliwości. Produkt bankowy był najwyraźniej wadliwy, a ryzyko było jedynie po stronie klientów. Jestem pewna, że gdyby prawo pozwalało na możliwość oddania bankowi kluczy od domu, gdy wartość hipoteki przekroczy wartość mieszkania, to banki zupełnie inaczej szacowałyby ryzyko i nie byłoby aż tak wielkiego dramatu dla wielu rodzin. Banki więc rozpasały się więc zupełnie, bo nie było żadnego prawa, które by im na to nie pozwoliło. Czy jak się idzie do notariusza, to on ma podpisać każdą transakcję, bo klient tak chce? Dlaczego nie mamy prawa wymagać, żeby Państwo zapobiegało takim sytuacjom, to nie jest jeden klient, który chciał być chytry, tu jest ewentualna dysproporcja obciążeń pomiędzy instytucją a osobą. Osoby, które szydzą z frankowiczów, wierzą chyba w jakiś krwiożerczy kapitalizm, godzą się na to, żeby jednostka była zdana jedynie na siebie, bo "przecież wiedziała na co się decyduje. Smutne to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Projekt ustawy frankowej 18.01.16, 09:20 uważam Twoje porównanie za idiotyczne (to o samotnych matkach i kredycie). Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 15:59 asia-loi napisała: > Wzięła kredyt we frankach na 30 lat i kupiła dom p > onad 20 letni. To przynajmniej może się napić legendarnej kawy na legendarnym tarasie. > franków na oczy nie widziała. Mogła sobie skoczyć do Szwajcarii popatrzeć jak wyglądają. Dość powszechne tam są Korzystając z taniego franka jedni zadłużali się po uszy a inni zwiedzali szwajcarskie Alpy... Ależ ja wspaniałe auto przyciągnąłem od Szwajcarów w '07... łza się w oku kręci! Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 16:03 I mogła się na forach internetowych polansować. Że niby lepsza od tych, co mieszkają w betonowych bunkrach. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:48 Jakoś nie widzę tych samobójstw. A poza tym nic mnie to nie obchodzi. Nie może być tak, że inni spłacają za kogoś część jego kredytu. Mojego kredytu tez nikt za mnie nie spłacał. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 13:51 Od lat wszyscy to krytykują, ale żadna władza nic z tym nie rob > i. Spłacanie przez nas wszystkich twojego kredytu jest takim samym nieuzasadnio > nym i niczym nieusprawiedliwionym rozdawnictwem. Ale skoro placicie na miliony uprzywilejowanych to wezcie na siebie tez moj kredyt, to wyjdzie z 10 groszy na kazda ematke..... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 13:55 Czy napiszesz w końcu jakie podatki płacisz w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 13:59 Nie wymagam zeby ematki placily moje podatki, tak wiec wyluzuj... Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:01 Nie wymagaj też, żeby płaciły twój kredyt. Nie stać cię, nie trzeba było brać. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:02 Wymagasz, żeby ematki ze swoich podatków spłacały twój kredyt, narzekając jakie to ty straszne koszty ponosisz utrzymujac rolników i emerytów. Wiec jakie podatki płacisz w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:09 Mysle, ze starczy na zapewnienie ekskluzywnego poziomu zycia z 10 gornikom albo 20 rolnikom. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:14 JAKI podatek płacisz? Jego wysokość mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:37 Tak, tylko ty jedna masz kredyt we frankach... Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Projekt ustawy frankowej 18.01.16, 19:38 A w czym jest lepszy emerytowany wojskowy czy policjant z dużą emeryturą ? Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 18.01.16, 19:44 No cóż, oni mają te emerytury zgodnie z prawem. Nie widzę natomiast powodu, żeby dawać pieniądze komuś, kto świadomie podpisał niekorzystną dla siebie umowę, bo mu się coś zdawało. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:34 Ulgi podatkowe to nie jest zapomoga. A pomoc w płaceniu dobrowolnie zaciagnietych zobowiązań tak. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 09:47 fin-dus napisała: > A gdyby ktoś nie wiedział - jutro ma być podany prezydencki projekt ustawy dot. > kredytów we franku. Mówisz o tym, że rata kredytu do dochodu ma być nie mniej niż 0.x i wtedy będzie pomoc? Czyli ten co płaci 1500 przy zarobkach 3000 nie dostanie wsparcia, a ten co płaci 7000 przy 12000 oczywiście, że tak! To jest mój ulubiony projekt PiSiorów jak dotąd, kibicuję im całym sercem, żeby to wprowadzili!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Projekt ustawy frankowej 14.01.16, 23:29 Oj tak dawno tematu frankowiczów nie było. Już zaczęłam za tym tęsknić. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:13 Boje sie ze mnie oczywiscie nie obejmie, czy sa juz jakies konkrety? Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:16 A dlaczego miałoby cię objąć? Nie płacisz rat, bo cię nie stać i grozi ci zlicytowanie i wyprowadzka pod most? Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:19 Bo projekt PO mnie nie obejmowal ze wzgledu na obostrzenia, to bylo dopiero wkurzajace... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:35 Siedzisz za granicą, gdzie podobnież jest tak cudnie, zwiedzasz cały świat na lajciku i nie stac cie na ratke we franusiu? Paradne Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:52 Nie to ze mnie nie stac, ale chce zeby panstwo wzielo moj kredyt na siebie, tak jak bierze kredyty rodzin na swoim, utrzymanie klientow pomocy spolecznej czy bezrobotnych......mozna by dlugo wymieniac.... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:56 Skoro Ciebie stać, to dlaczego państwo ma płacić? Państwo z zasady ma pomagać słabszym, nie tym, którzy sobie dobrze radzą. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 13:12 Państwo z zasady ma pomagać s > łabszym, Ale wlasnie mi sie robi slabo jak sie loguje do banku a tam suma kredytu niemalze taka jak 10 lat temu w dniu wziecia, mimo nadplaty i faktycznej splaty prawie polowy ;-((((( Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 13:16 To nie wiedziałaś, że kursy walut nie są wieczne? Ojej, jaka szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:57 Cosmetic.wipes czy dobrze kojarzę, ze pracujesz jako nauczycielka? Musisz mieć smutne życie skoro nieszczęście innych aż tak Cie raduje. Odpowiedz Link Zgłoś
saphire-2 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:37 www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/pomoc-dla-frankowiczow-prezydencki-projekt,250,0,1998330.html Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:46 Nie wierzę w tą ustawę! To samo co napisał Ksiądz wczoraj pisze dziś Bankier.pl - nie ma kasy w kasie: ...?kwestia frankowa? zapewne będzie stopniowo marginalizowana. Zwłaszcza, że po wprowadzeniu podatku od aktywów finansowych banki nie mają już możliwości, aby pokryć klientom straty poniesione na niekorzystnych różnicach kursowych. całość: www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/pomoc-dla-frankowiczow-prezydencki-projekt,250,0,1998330.html Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 12:47 dyzurny_troll_forum napisała: > Nie wierzę w tą ustawę! > > To samo co napisał Ksiądz wczoraj pisze dziś Bankier.pl - nie ma kasy w kasie: > > ...?kwestia frankowa? zapewne będzie stopniowo marginalizowana. Zwłaszcza, że p > o wprowadzeniu podatku od aktywów finansowych banki nie mają już możliwości, ab > y pokryć klientom straty poniesione na niekorzystnych różnicach kursowych. coś się z lynkiem popsuło - tutaj prawidłowy: www.bankier.pl/wiadomosc/Rok-temu-Szwajcarzy-wstrzasneli-rynkiem-7293883.html Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 13:22 > Nie wierzę w tą ustawę! Na razie to jest tylko projekt - i to prezydencki, nie "poselski" do przepchnięcia pod osłoną nocy Choć fakt, jest korzystny dla kredytobiorców, a niekorzystny dla banków. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:20 No i nie ma wyliczenia kosztów. A to one przeważą czy w ogóle coś z tego będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:26 oqoq74 napisał(a): > No i nie ma wyliczenia kosztów. A to one przeważą czy w ogóle coś z tego będzie To mnie akurat nie przekonuje. Obecna ekipa ignoruje wyliczenia. Zadna matematyka nie będzie mówiła Prawdziwym Polakom jak mają rządzić. Patrioci Ci Prawdziwi wreszcie wstają z kolan przed ekonomią również. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:59 Gdyby tak było, to nie robiliby takiej szopki z 500+. Projekt prezydencki powstał, bo musiał, zagranie na poprawę wizerunku. Oczywiście, że mogą być wyliczenia i "wyliczenia". Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 15:04 Przypominam, że przy podatku bankowym w wysokości 0.39% były wyliczenia, były analizy, które mówiły, że trzy banki wchodzą pod wodę (BPH, BOS, i nie pamiętam), a Getin może idzie po powierzchni. I co zrobiły barany?! Wpisały sobie od tak do ustawy 0.44%, aż dziwne, że nie 0.5% dla równego, albo w ogóle 1%.... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 15:43 To może żarcik na rozluźnienie: Dzięki PiS wstaje polski frankowicz z kolan przed banksterem! Dzięki PiS powoli wraca polski frankowicz z bankowej niewoli!! Wraca do swojej teściowej, którą miał wczesniej w d... A po co wraca? Po darmową zupę! Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:31 Czytam o tym nowym, wspaniałym projekcie. I aż mi się włosy na dooopie zjeżyły: "Bo sami urzędnicy nie mają pojęcia, jakie będą skutki projektu dla gospodarki, budżetu i systemu finansowego." "W pracach nad ustawą nie brał udziału ani Narodowy Bank Polski, ani Komisja Nadzoru Finansowego (dokumenty dopiero do niej trafią). Przygotowywanie ustawy mającej tak daleko idące konsekwencje bez zaczerpnięcia opinii tych instytucji to szczyt nieodpowiedzialności albo złej woli." Mówisz, że policzyli? Rozpiep**ą system bankowy zupełnie niechcący i przypadkiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:41 , wspaniałym projekcie. I aż mi się włosy na dooopie zjeżyły: > > "Bo sami urzędnicy nie mają pojęcia, jakie będą skutki projektu dla gospodarki, > budżetu i systemu finansowego." Nie da sie przygotowac projektu bez wypelnienia rubryk o skutkach w uzasadnieniu, tak wiec wyluzuj i przyglaszcz te wlosy Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:43 asmarabis napisała: > u, tak wiec wyluzuj i przyglaszcz te wlosy My tu gadu gadu, a tam poszedł jakiś atak na PLN i CHF juz po 4.07... Tobie się nie jeżą jak widzisz takie cenki?! Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:47 4.09!!!! EUR 4.47! Rozkręciliście jakąś wojnę z ruskimi!? Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 22:44 dyzurny_troll_forum napisała: > Rozkręciliście jakąś wojnę z ruskimi!? S&P obniża z A- do BBB+ ze wskazaniem na dalszą obniżkę. Polska wstaje z kolan! #Dobra Zmiana Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:52 Przecziez juz byl nawet po 4,8 ??? Nie pamietam dokladnie ale to tobie sie powinny jezyc raczej, bo jak na dzis to w waszych rekach lezy splacenie naszych roznic kursowych, modlcie sie zeby frank spadl... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 17:54 Nie, własnie pisałam, że w ogóle tego nie policzyli. Moim zdaniem niepoważne jest przedstawianie projektu ustawy, której skutki finansowe nie są w ogóle policzone. Absurd. Dlatego, moim zdaniem, kancelaria się skompromitowała. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 21:58 oqoq74 napisał(a): > Nie, własnie pisałam, że w ogóle tego nie policzyli. Moim zdaniem niepoważne je > st przedstawianie projektu ustawy, której skutki finansowe nie są w ogóle polic > zone. Absurd. > Dlatego, moim zdaniem, kancelaria się skompromitowała. Skutki finansowe ustawy odwalutowującej nigdy tak naprawdę nie były policzone, przy wszelkiego rodzaju pomysłach i nawet przy projekcie ustawy PO. PO po prostu zapytała KNF, a KNF zapytał banki na zasadzie wypełniania ankiety - bez zaglądania w papiery. A banki rzucały kwoty różne - od 20 do 60 miliardów. Obecnie analitycy mówią o ... 2 miliardach. m.money.pl/wiadomosci/artykul/przewalutowanie-kredytow-bedzie-mniej,171,0,1978539.html Zatem zawsze były to tylko deklaracje banków nie poparte niczym. Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie KNF teraz będzie te skutki finansowe obliczać - jeśli znowu na podstawie deklaracji banków, to też nic nie bedziemy wiedzieć. Tak naprawdę więc całe to gadanie o "pomocy" frankowiczom jest tylko bezproduktywnym biciem piany, bo póki banki nie pokażą papierów, nie wiadomo jaki będzie dokładnie koszt i być moze nigdy się tego nie dowiemy. Przypomnę, że projekt ustawy nie przewiduje pomocy budżetowej. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 22:53 > Skutki finansowe ustawy odwalutowującej nigdy tak naprawdę nie były policzone, > Obecnie analitycy mówią o ... 2 miliardach. "Już mamy osłabionego złotego w stosunku do euro i franka. W ten sposób przez trzy miesiące PiS zwiększył dług frankowiczów o 3 mld złotych. A to dopiero początek - komentuje obniżenie ratingu Polski przez agencję Standard & Poor's Dariusz Rosati, były członek Rady Polityki Pieniężnej." Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 23:27 baltycki napisał: > "Już mamy osłabionego złotego w stosunku do euro i franka. W ten sposób prze > z trzy miesiące PiS zwiększył dług frankowiczów o 3 mld złotych. Natomiast po odwalutowaniu zadłuzenie frankowiczów spadnie nie o kilka, tylko dziesiątki miliardów. Połowa frankowiczów (lata 2007-2008) będzie mieć o ponad 40% niższą ratę, ogólne zadłużenie spadnie również o około 40% I to wszystko z zachowaniem zasady sumy rat wynoszącej tyle samo co dla hipotetycznego kredytu złotówkowego branego w tamtych latach. Banki nie zarobią 16 milardów, które i tak w dużej części transferowały za granice, tylko parę miliardów mniej. Odwalutowany frankowicz te kilkadzisiąt procent na racie zostawi w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 00:07 Jedno mnie zastanawia. Jak rok temu frank poszedł w górę, wszystkie media uspokajały, że to takie chwilowe zawirowania, że spadnie. Rating obniżono dziś i wiadomo, że reakcja jest gwałtowna, ale też się pewnie w ciągu kilku dni zbalansuje. A tu Pan Rosati już w piątkowe popołudnie wylicza tragiczne skutki obniżonego ratingu... Banki się boją, ludzie z nimi związani również. Nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy bardziej współczują bankom, które wytransferowały miliardy dzięki kredytom w CHF niż Kowalskiemu, sąsiadowi, który został uwikłany w toksyczny produkt. No nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:58 Wahania kursów walut są normalne. Obniżenie ratingu zdarzyło nam się pierwszy raz w ostatnich 25 latach i może mieć wpływ na gospodarczy wizerunek PL - i to nie wpływ dobry. I nie, ja nie współczuję bankom, natomiast pamiętam o tym, że bank nie jest instytucją dobroczynną, tylko chce na mnie zarobić. I tak, uważam, że wiele osób zostało uwikłanych w te toksyczne produkty nieco na własne życzenie, nie zachowując należytej ostrożności. I powtarzam, o ile jestem za pomocą (rozsądną i opartą na jasnych zasadach, a nie "sprawiedliwym kursie") tym, którzy NAPRAWDĘ mają problemy finansowe, o tyle nastawienie "dajcie mi, bo mam kredyt we frankach, daję radę go spłacać, ale i tak dajcie" już nie jest dla mnie okej. Jak i wizja uszczęśliwiania wszystkich na siłę rozwiązaniami, które mogą nie być dla nich dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 00:04 Piepe, czytałam, że KNF jest zobowiązany do oszacowania wpływu na podtsawie danych historycznych banków, a nie ich szacunków (za ktore zapłaciły) Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 08:57 Ale tutaj najpierw przedstawiono projekt publicznie, a dopiero teraz będzie KNF obliczał. Powinni poczekać, aż obliczy, żeby móc powiedzieć jakie są przewidywane skutki. Druga rzecz, są już pierwsze szacunki, które mówią o 38 mld złotych kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:10 oqoq74 napisał(a): > Druga rzecz, są już pierwsze szacunki, które mówią o 38 mld złotych kosztów. Są to nadal deklaratywne kwoty podawane przez same banki. Teoretycznie prawdziwą kwotę mamy poznać dopiero za miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:15 Prawdziwą kwotę poznasz, gdy ustawa wejdzie w życie i będzie realizowana. Wszelkie inne to szacunki. Co nie zmienia faktu, że tak czy tak, wprowadzenie tej ustawy będzie miało duże skutki finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 10:16 oqoq74 napisał(a): > Co nie zmienia faktu, że tak czy tak, wprowadzenie tej us > tawy będzie miało duże skutki finansowe. Tego nie możesz wiedzieć, zwłaszcza wobec wielu wątpliwości natury prawnej, jakie budzą frankowe umowy, zwłaszcza kwestii zabezpieczeń we frankach. Nie rozwieje tych wątpliwości wgląd KNFu w papiery, w których być moze z punktu księgowego jest czysto. Potrzebne byłoby upublicznienie sposobu finansowania kredytów walutowych w każdym z banków. Np. cytuję wypowiedź z innego forum: to że "polski" bank pożyczka CHF od banku matki nie oznacza że bank matka pożycza CHF od kogoś innego. To że bank matka zarabia kosztem własnego banku w Polsce - to nic złego. Ale twierdzenie że taki bank traci - to już tylko kreatywna księgowość. Potrzebne byłyby tez odpowiedzi na pytania: - Czy udzielanym przez banki w Polsce kredytom frankowym odpowiadały zaciągnięte przez te banki kredyty w tej walucie -Jakie zyski osiągnęły banki z tytułu udzielania tych kredytów I moze mielibyśmy jakiś mglisty obraz sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 10:32 Każda taka ustawa niesie skutki finansowe. Możesz zaklinać rzeczywistość, ale taka jest prawda. Jeśli ustawa wejdzie w życie, nikt nie będzie się zajmował umowami. Z resztą widać, że nikt w tym nie chce grzebać i nikt tego nie będzie ruszał. Czas się z tym pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 10:43 oqoq74 napisał(a): > Każda taka ustawa niesie skutki finansowe. Możesz zaklinać rzeczywistość, ale t > aka jest prawda. > Jeśli ustawa wejdzie w życie, nikt nie będzie się zajmował umowami. Ależ nie muszą się nimi zajmować. Skutki finansowe będa, ale nie wiadomo jakie, a nawet w którą stronę. Aby to określić trzeba by właśnie zbadać, ile np. banki do tej pory na tych kredytach zarobiły, w sposób legalny czy nielegalny. Póki się tego nie zbada, to nie mozna w żadnym wypadku mówić o realnych stratach, a zwłaszcza ich wysokości. Nawet ustalenia KNFu na podstawie wgladu w księgi mogą okazać się powierzchowne i oczywiście będą, bo rządowi nie zależy na grzebaniu w szambie, tylko na uspokojeniu frankowców, a przede wszystkim na uchronieniu banków przed większą katastrofa, która mogłaby ich czekać na salach sądowych. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 11:43 Jakbyś czytała ustawę, to nie miałabyś wątpliwości, że wpłynie nie tylko na sytuację banków, frankowiczów, ale też na budżet państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 11:59 oqoq74 napisał(a): > Jakbyś czytała ustawę, to nie miałabyś wątpliwości, że wpłynie nie tylko na syt > uację banków, frankowiczów, ale też na budżet państwa. Oczywiście, w kieszeniach setek tysięcy Polaków zostanie więcej pieniędzy, więc więcej wydadzą na produkty i usługi w Polsce. Na rynek trafi wiele mieszkań, które do tej pory były "zamrożone" - pobudzi to rynek mieszkaniowy. To wiemy na 100%. Tego, ile stracą banki nie dowiemy się bez odpowiedzi na wiele pytań, których nikt nie zamierza zadawać. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 12:36 I jak tu dyskutować z kimś, kto mówi o 100% pewności Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 14:54 oqoq74 napisał(a): > I jak tu dyskutować z kimś, kto mówi o 100% pewności Jak na razie to nie prowadzimy żadnej dyskusji - wygłaszasz tezy nie popierając ich żadnymi argumentami. Dlaczego nie mamy być na 100% pewni, że po ustawie w obecnym kształcie w kieszeni wielu Polaków zostanie więcej pieniędzy, a na rynek trafią mieszkania, których do tej pory sprzedać nie mogli? Przecież to wynika z czystej matematyki - jest algorytm, jest nawet kalkulator wysokości raty m.money.pl/wiadomosci/artykul/kurs-sprawiedliwy-nie-wszystkim-sie-oplaci,112,0,1998448.html Czarno na białym, że frankowicze z lat 2007-2008 czyli około połowa ogółu, zapłaci o kilkadziesiąt procent mniejszą ratę, a ich dług spadnie drastycznie pozwalając na ewentualną sprzedaż mieszkania - dziś sprzedać nie mogą bez realizacji gigantycznej straty. Jeśli pozostawienie w portfelach ludzi więcej gotówki zamiast wytransferowanie jej za granicę ma nie przyniesć gospodarce korzyści, to rzeczywiście nie ma o czym dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 15:15 Oczywiście pomijasz, że inna część wcale nie zyska na tej ustawie, a jeszcze inni stracą. Tak wg. kalkulatora to wynika, co więcej sam min. Łopiński na konferencji o tym mówił, jak i towarzyszące mu osoby. Pomijasz również, że zgodnie z ustawą banki będą mogły zrobić odliczenia strat od podatku, a to oznacza, że będą mniej wpłacać do budżetu. A skoro będzie mniej z tego tytułu w budżecie, to będzie trzeba czymś to zrekompensować. Pomijasz również straty banków z tytułu zmian wprowadzonych tą ustawą. A to też wpłynie negatywnie na sytuacje finansową w kraju, także tych ludzi, którzy mieli na 100 % zyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 15:56 No nie da się zrobić ustawy, by wszyscy zyskali i wszyscy byli happy. Rozwiązuje sie jednak jeden z wielu problemów. A Ty nadal o tych "stratach" banków! Strata to negatywny wynik. W tym przypadku strata to mniejsze od zakładanych zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 16:08 Ustawa nie odnosi się tylko do frankowiczów, ale ogólnie kredytów walutowych. Zatem trzeba spojrzeć szerzej. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 16:30 > że zgodnie z ustawą banki będą mogły zrobić odliczenia strat od podatku, a to oznacza, że będą mniej wpłacać do budżetu. I aktywa do opodatkowania będą mniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 21:58 oqoq74 napisał(a): > Oczywiście pomijasz, że inna część wcale nie zyska na tej ustawie, a jeszcze in > ni stracą. Oczywiście, bo chodzi w tej ustawie o to, aby odwalutowany frankowicz nie miał finalnie lepiej niż złotówkowicz. (pomijam tutaj zasadnosc takich porównywań, ale własnie to jest podstawa tego projektu) Jesli komuś się odwalutowanie nie będzie opłacać to oznacza, że na kredycie frankowym lepiej wyszedł, niż gdyby wziął wtedy kredyt złotówkowy. De facto zatem nie ma czego zyskiwac na ustawie, bo w porównaniu do złotówkowicza niczego nie stracił. Nadal jednak moze się podpiąć pod ustawę i ustawić sobie sztywny kurs spłaty eliminując przyszłe ryzyko kursowe. Najczęściej jednak będzie go to słono kosztować. > Pomijasz również, że zgodnie z ustawą banki będą mogły zrobić odliczenia strat > od podatku, a to oznacza, że będą mniej wpłacać do budżetu. Nie wiadomo, czy gdyby nie ustawa frankowa nowy podatek nałożony na banki nie byłby niższy, więc i tak płaciłyby mniej do budżetu, więc ciężko tak naprawdę mówić o jakichkolwiek bezpośrednich dopłatach budżetowych. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 22:13 a tutaj jeszcze bardzo dobre zestawienie pokazujące ilość kredytów udzielonych w poszczególnych latach oraz wysokość "kursu sprawiedliwego" dla tych roczników. Pokrywa się to oczywiście z tym, że ci, którzy wzięli kredyty w latach 2005-2006 oraz po roku 2008 umoczyli najmniej, a wręcz niczego nie stracili w porównaniu z analogicznym kredytem branym w złotówkach. Widać też wyrażnie, że najbardziej umoczeni stanowią około 60% wszystkich frankowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 09:37 Mówiliśmy o wyliczeniach ile będzie kosztować ta ustawa, jeśli wejdzie w życie. Wszyscy skupili się na frankowiczach, a ustawa dotyczy ogólnie kredytów walutowych. Gdzie wyliczenia ile to będzie kosztować, przy innych walutach? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 10:35 Przecież dobrze wiesz, że wyliczeń nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 17.01.16, 11:06 Tak, wyliczeń nie ma. Dlatego stwierdzenia piepe, że coś wiemy na 100 % są na wyrost. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 14:25 kto będzie ustalał tzw "sprawiedliwy kurs"? i co z oprocentowaniem, bo frankowy kredyt był niżej oprocentowany niż złotówkowy, prawda? wyborcza.biz/biznes/1,100896,19480702,kancelarii-prezydenta-kredyty-walutowe-beda-przeliczane-po.html#Czolka3Img Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 16:10 Kurs sprawiedliwy i kredyt hipotetyczny? Co to za twory? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 16:12 I trochę mnie zaniepokoił wariant restrukturyzacji przymusowej - a w artykule nic nie jest napisane, kogo mogliby przymusić. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 16:15 tvn24bis.pl/pieniadze,79/masz-kredyt-we-frankach-wylicz-sobie-kurs-sprawiedliwy,610995.html tutaj masz wyjaśnienie Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 08:08 asia_i_p napisała: > Kurs sprawiedliwy i kredyt hipotetyczny? Co to za twory? "kurs sprawiedliwy" to wynik nacisków z różnych stron (głównie opinii publicznej), aby frankowicz nie miał finalnie lepiej niz złotówkowicz. Po przeliczeniu kredytu po owym kursie każdy frankowicz ostatecznie zapłaci tyle (mowa o sumie rat minus spread), ile zapłaciłby, gdyby od początku brał kredyt złotówkowy. Ogólne zadłużenie jednak pozostanie wyższe niż w analogicznym kredycie złotówkowym, jednak pozwalające sprzedać mieszkanie bez dopłacania. Oczywiście trudno tu mówić o opłacalności czy nawet braku strat, bo finalnie zadlużenie to wyniesie najcześciej tyle samo, ile pożyczona kwota, mimo kilku lat spłacania kredytu. Praktycznie nic na tym rozwiązaniu nie skorzystają frankowicze, którzy brali kredyty w 2005-2006 roku, ale oni też najmniej utopili. Choć oczywiście, jesli zdecydują się na przeliczenie po sztywnym kursie, pozbędą się raz na zawsze ryzyka kursowego. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 18:47 a że wskutek obniżenia ratingu Polsce spowodowany posunięciami ekipy rzadzącej frank poszedł ostro w górę stawka rośnie Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 22:04 maadzik3 napisała: > a że wskutek obniżenia ratingu Polsce spowodowany posunięciami ekipy rzadzącej > frank poszedł ostro w górę stawka rośnie Tak naprawdę na to liczymy - najgorzej byłoby, gdyby frank był cały czas stabliny na poziomie 4 zł. Póki złoty będzie się osłabiał, póty problem frankowiczów nie będzie mógł być zamieciony pod dywan, bo ludzie w końcu zamiast wymachiwać balonikami, będą na demonstracjach palić opony. Połowa frankowiczów jest w tak czarnej doopie, że kolejna podwyzka raty i długu nie robi większej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 23:54 Trudno się o frankach rozmawia na ematce i nie dziwie sie, ze tak malo frankowiczow tu sie wypowiada. Okazuje sie, ze wystarczy kilka artykułów o frankowiczach na Gazecie i już macie swoją opinię. Która brzmi tak, że frankowicz: - brał kredyt w chf na 300-metrowe mieszkanie - brał kredyt w chf na mieszkanie z tarasem na wypasionym osiedlu - był cwaniakiem i chciał "wyru*chać system" (cytat) - wyśmiewał się z ludzi, którzy brali kredyty złotówkowe - jest singlem, spędzającym wakacje w Toskanii - zarabia co najmniej 10.000zł/miesiąc Wasza wizja nie dopuszcza do świadomości jednego prostego faktu - to prawda TYLKO w małym ułamku. Kilka miesięcy dość mocno angażowałam się w ruchu frankowiczów, chodziłam na marsze i poznałam wiele historii ludzkich. W 90% frankowicze to ludzie, którzy nie dostali kredytu w PLN, nie dostali mieszkania w spadku, zarabiają niewiele, wzięli kredyt by kupić 40-50m2 i zrobili to dlatego, że mając do wyboru wynajmowanie mieszkania przez resztę życia za taką samą kwotę jak rata kredytu - podjęli w ich mniemaniu rozsądną decyzję. Ryzykowną, lecz skoro bank zrobił analizę, zatrudnia finansowych ekspertów orazpodlega pod różne instytucje nadzoru - można mniemać, że decyzja nie była szalona. Owszem, życiowy błąd. Mnie tylko razi Wasza zajadłość. Nikomu nie ubliżyłam, a dowiedziałam się, że jestem "pindzią, która chciała pić kawkę na tarasie w swoim 300-metrowym mieszkaniu". Tak jakby nie istaniły różne ludzkie sytuacje, tylko zawsze ten singiel zarabiający 20 koła...Skąd ten jad? Skąd ta pogarda? nawet jeśli ktoś postąpił źle to też tak mu mówicie w realu, że jest głupią pindą? Myślę, że trzeba mieć baaardzo smutne życie, by cieszyć się z nieszczęścia innych ludzi (tak, Ci ludzie są totalnie uwięzieni w niespłacalnym kredycie!) i niemal z ekstazą wylewać na nich wiadra pomyj...Tic-tac zamiast mózgu...Głupia pindzia...Czy wszystkich ludzi, którzy popełniają błędy tak wyzywacie? Tak, wiem. My Wam chcemy coś zabrać. Jak mi ktoś zabiera w podatkach na Wasze cele (górnicy, wojskowi, samotne matki, osoby korzystające z PS) - to nie mówię nic. Ale Broń Boże niech rząd stanie w obronie tego znienawidzonego frankowicza i mu pomoże wyegzekwować swoje od banków. O nie nie nie! Ciężko tu się gada. Ciekawe czy ktoś i powie w realu, że mam tic-tac zamiast mózgu. Chętnie się spotkam w realu, ktoś chętny? Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 11:09 ofelia1982 napisała: > Ciężko tu się gada. Ciekawe czy ktoś i powie w realu, że mam tic-tac zamiast mó > zgu. Chętnie się spotkam w realu, ktoś chętny? Ja się chętnie mogę spotkać! Ale musisz mi kupić bilet do Warszawy, ponieważ nie będę ze swoich pieniędzy finansował Twoich marzeń! Ksiadz Anatool Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 11:57 Rozmawiasz z ludźmi, którzy spłacają kredyt w złotówkach i nie dostaną żadnej "pomocy", stąd ta zajadłość. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 12:05 pade napisała: > Rozmawiasz z ludźmi, którzy spłacają kredyt w złotówkach i nie dostaną żadnej " > pomocy", stąd ta zajadłość. Ale wiesz, że ta "pomoc" sprowadza się do zrównania kredytu frankowego z analogicznym złotówkowym? Dlaczego nie ma takiej zajadłości w stosunku do złotówkowiczów korzystających z - wczesniej - RnS, a teraz MdM, gdzie kasa jest wypłacana wprost z budżetu? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 12:13 Ja wiem. Ba, ja w tę pomoc nie wierzę. Sama sobie spłacę kredyt. I nie miałabym z tym żadnego problemu, gdyby obecny rząd nie postanowił, że sobie wyciągnie z mojej kieszeni kilkaset złotych, żeby innym, tzn. młodszym było lepiej. To mnie już zaboli, ale co to kogo obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 14:20 Oj Pade, mogłabym przypomnieć kilka wpisów Twoich np. wobec mnie z wątków o frankowiczach, tylko dlatego, że miałam odmienne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 15:31 Pamiętliwa jesteś. Weszłam w wyszukiwarkę i poczytałam sobie trochę. Tobie też radzę. I bardzo proszę, zacytuj moje wypowiedzi, i od razu swoje, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 15:38 Owszem pamięć mam dobrą. I Twoje wpisy obrażające mnie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 15:40 A tego, że Cię przeprosiłam i tłumaczyłam się emocjami to już nie pamiętasz? Pamięć dobra, ale wybiórcza. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 15:47 Pamiętam. Nie zmienia to faktu, że obie strony nie potrafią dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 14:29 Projekt ustawy zakłada zrównanie frankowiczow ze zlotowkowiczami właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Projekt ustawy frankowej 15.01.16, 23:55 Taka tam opinia: www.forbes.pl/prezydent-nie-uratuje-frankowiczow,artykuly,201856,1,1.html# Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 00:35 Opinia z doopy. Ja mogę powiedzieć, zę przewalutowanie bedzie kosztowało 500 tys i to jest tak samo rzetelne jak te 32mld. 32mld to kwota, którą oszacowały BANKI z agencjami - logiczne więc, że nie jest to obiektywna informacja. Wpływ będzie teraz szacowany przez KNF i Prezydent zobowiązał go do zrobienia tego na podstawie danych historycznych od banków, a nie zleconego i opłaconego badania. Dopiero wtedy bedziemy mieli PRAWDZIWĄ kwotę. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 00:57 >32mld to kwota, którą oszacowały BANKI z agencjami - logiczne więc, że nie jest to obiektywna informacja. Dlaczego uważasz, że to logiczne, że nie jest to obiektywna informacja? Banki z pewnością są w stanie oszacować kwotę przy przyjęciu pewnych założeń. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 07:27 morekac napisała: > Dlaczego uważasz, że to logiczne, że nie jest to obiektywna informacja? Banki z > pewnością są w stanie oszacować kwotę przy przyjęciu pewnych założeń. Przecież nie będą podcinać gałęzi, na której siedzą - w ich interesie jest podać jak najwyższą kwotę, aby manipulować opinią publiczną. Przekaz ma byc jasny - odwalutowanie spowoduje upadek systemu finansowego. A czy ktoś te z doopy wzięte kwoty opiewające na dziesiątki miliardów sprawdzał? Nie. To są deklaracje banków. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 07:52 No to zobaczymy. Zresztą im wyższy kurs teraz, tym wyższe będą koszty całej imprezy, to pewne . Co do samej kontroli wyliczeń banku - myślisz, że państwo nie ma dostępu do tych danych i nie jest w stanie oszacować rzędu wielkości tych kwot? Banki są chytre, ale lepsze są banki chytre niż bankrutujące... ------------------------------------------------------------- "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 08:16 morekac napisała: > Co do samej kontroli wyliczeń banku - myślisz, że państwo nie ma dostępu do tyc > h danych i nie jest w stanie oszacować rzędu wielkości tych kwot? Pewnie ma dostęp i przy okazji prac nad projektem ustawy ma prawo wglądu do papierów. Tyle że pierwszy raz mamy sytuację, gdzie taki wgląd do papierów może zostać przeprowadzony (mam nadzieję) - do tej pory PO nie było raczej zainteresowane, by operować realnymi kwotami, a nie deklarowanymi przez banki. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 07:19 butch_cassidy napisała: > Taka tam opinia: > www.forbes.pl/prezydent-nie-uratuje-frankowiczow,artykuly,201856,1,1.html# Zaczyna się i to nie koniec. Histeria Kodowiczów to będzie pikuś w porównaniu do wrzasku, jaki teraz podniosą banki, znowu będą licytacje na kwoty miliardów strat, znowu będzie straszenie sądami i odszkodowaniami dla banków, znowu pewnie zainterweniują Niemcy, wszystko na postawie deklaratywnych szacunków. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 08:11 Ja nie rozumiem jednego. Oświećcie mnie. Dlaczego banki mają upaść, jak byłaby pomoc dla frankowiczów? Przecież banki nie udzielały kredytów we frankach, tylko w złotówkach. Skoro Kowalski dostawał kredyt w złotówkach liczonych po kursie franka, czyli np. za jednego franka płacił 2 złote (cena jednego franka), to dlaczego banki mają mieć kłopot. Banki nie kupiły, ani nie pożyczyły od nikogo żadnych franków, i bank żadnych franków nikomu nie musi oddać. Bank moim zdaniem po prostu mniej na Kowalskim zarobi, niż sobie wcześniej policzył. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 08:51 asia-loi napisała: > Dlaczego banki mają upaść, jak byłaby pomoc dla frankowiczów? > Przecież banki nie udzielały kredytów we frankach, tylko w złotówkach. Ustawodawca założył, że banki mówią prawdę i tak naprawdę posiadały zabezpieczenia w walucie. Na chłopski rozum - ja bankowi teraz oddaję kasę kwotę x razy 4, a bank "oddaje" innemu bankowi kwotę x razy 3,9. Po odwalutowaniu ja będę dawała kwotę x razy 2, a bank nadal będzie "winny" x razy 3,9. Oczywiście ten teoretyczny mechanizm jest o wiele bardziej skomplikowany. Stąd własnie wynika ta "strata" banku. Istnieją eksperci podważający legalność sposobu, w jaki banki uzyskiwały zabezpieczenia we frankach. Sposób ten, choć z punktu widzenia księgowego legalny powodował, że gdyby Kowalski chciał pozyczoną kwotę otrzymać we frankach, a nie złotówkach, to bank tych franków nie mógłby mu przelać na konto. Pytanie zatem, czy te franki były, czy ich nie było jest zasadne, ale projekt ustawy w ogóle się tym nie zajmuje - tak jak piszę założono, ze wszystko jest OK w sensie nie tylko księgowym, ale też prawnym. Z tego też powodu wielu frankowiczów nie satysfakcjonuje ten projekt - sankcjonuje on ewentualną nielegalnosc tych umów (bo czy legalny jest kredyt walutowy, gdzie kwota nie mogła byc wypłacona w walucie). Po podpisaniu "odwalutowującego" aneksu do umowy frankowicz odcina sobie drogę do ewentualnego postępowania odszkodowawczego. Wątpliwosci prawne budzi nie tylko sama kwestia "istnienia franków", ale też, a moze przede wszystkim, klauzul niedozwolonych, a w szczególności jednej, głównej klauzuli, wiążącej umowę z frankami. Sąd urzędu kontroli prawomocnym wyrokiem orzekł, że klauzula ta jest niedozwolona. Wg istniejących przepisów nalezy zatem ją całkowicie wykreślic z umowy. Po wykreśleniu umowa automatycznie robiłaby z kredytu indeksowanego kredyt złotówkowy o bardzo niskim oprocentowaniu. Jednak sądy w sprawach indywidualnych, mimo że przyznają, iż klauzula ta powinna zostac wykreslona - nie robią tego tłumacząc to zbyt wysokimi stratami dla banków (co jest absurdalne, ale tak własnie się dzieje - sąd odstępuje od wykonania prawa, bo jedna ze stron byłaby zdaniem sądu nadmiernie pokrzywdzona) Sprawa istnienia franków jest sporna, jednak sprawa nielegalności klauzuli indeksacyjnej nie pozostawia żadnych wątpliwości. A projekt "ustawy frankowej" w ogóle omija sprawy legalnosci umów frankowych - zamiast leczyć gangrenę, amputuje nogę. Pacjent przezywa, ale nie ma nogi. W tym sensie zatem ustawa frankowa jest pomocą, ale dla banków - bo gdyby doszło do roztrzygnięcia sądowego zgodnego z obowiązującym prawem, to banki poniosłyby o wiele większe straty niż w wyniku rozwiązania ustawowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 09:27 Masz racje. Działa tu jednak mechanizm rozbitka, który z oddali widzi wyspę. Jaka by ona nie byla - to lepsze niż utonięcie. Mnie wczorajszy projekt satysfakcjonuje nawet jesli jest tak jak mówisz. I chetnie kredyt przewalutuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Projekt ustawy frankowej 16.01.16, 08:55 Sama sobie odpowiedziałaś w ostatnim zdaniu. Nie zarobią tyle, ile zakładały... Odpowiedz Link Zgłoś