melisaa4 20.01.16, 19:15 Jestem ciekawa czy jest duży stres, czy jest fajnie? ja mam zupełnie niekorporacyjny zawód więc nigdy tam nie będę pracować ale ciekawi mnie taka praca. Kawy, lunche, wielkie szklane budynki biznes . A jak to jest naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nutella_fan Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 19:21 No u mnie akurat tak jak piszesz poprzednio pracowalam w budzetowce - nigdy juz nie chcialabym pracowac nie w korporacji, never Odpowiedz Link Zgłoś
melisaa4 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 19:23 ale fajnie, chciałabym spróbować takiego życia tak na pól roku żeby porównac i zobaczyć jak to jest Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 19:30 Jak masz mozliwosc - probuj. Zycie jest za krotkie zeby nie probowac. Ja wiedzialam, ze chce isc do tzw. biznesu, wiec u mnie bylo to definitywne pozegnanie. Nie zaluje, czasami jak mam kontakt z przyjaciolkami ze starej pracy to nie moge uwierzyc, jak zmienilo sie moje zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
melisaa4 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 19:35 nie, nie mam mozliwosci zmiany i tak naprawde bardziej jestem ciekawa czy to wyglada jak w filmach. Panie w szpileczkach, duze pieniadze itp Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 20:47 U nas nie w szpikeczkach, tylko w trampkach (ja w IT robie). I nie ma tego mitycznego wyscigu szczurow i harowy, wrecz przeciwnie, caly team wspolpracuje, bo od wynikow teamu jako calosci uzaleziona jest np. premia roczna. W ogole jest lajtowo i przyjemnie, naprawde nie widze minusow. Ale IT jest specyficzne. Ludzie z branzy wiedza o czym mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk.w.skarpecie Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 22:15 Najśmieszniejszy jest ten polsko-angielski bełkot używany w rozmowie na codzień No i oczywiście w korpo ematki nie ma wyścigu szczurów, ani tabelek dla tabelek, jest fajny team, lajtowy superwajzor i merytoryczna praca Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 08:49 kamyk.w.skarpecie napisała: > Najśmieszniejszy jest ten polsko-angielski bełkot używany w rozmowie na codzień > > dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 09:09 Nie wiem jak w polskich korpo bo ja w UK. Mam jednego kolegę Polaka i czasem gdy rozmawiamy to się sama sobie dziwię ze ja to powiedziałam. - Zbaferuj swoje stoki i prześlij mi isiusy, a jak czegoś zabraknie zrób dyaouta i już. - w mejnfremie czy w sapie? - w obu i wyślij maila na zetsuply - okey Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 19:58 Team was tak uwiera? No nie żartujcie, drużyna czy zespół to jakoś nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 19:39 > ale fajnie, chciałabym spróbować takiego życia tak na pól roku Na pół roku to nie ma sensu, na samo zapoznanie się z tymi wszystkimi regulacjami i procedurami korporacyjnymi i jako takie poruszanie w ich gąszczu potrzeba dobrze z rok. U mnie umowy próbne trwają po 6-8 miesięcy, tyle się ocenia, czy kandydat się nadaje. Ale później za to trudno go wypier3olić. Też trzeba uruchomić całą procedurę. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 19:33 Wszystkiego po trochu. Są kawki lunche, wyjazdy integracyjne. Jest stres, wyścig szczurów, mobbing. Dla każdego coś miłego Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 05:02 moze w dziale sprzedazy ten wyscig szczurow??? Nie zauwazylam poza tym. A o co niby i z kim mam sie scigac jak kazdy ma inne stanowisko i robi co innego? W zyciu nie przeszlam czegos takiego jak mobbing. Komu by sie chcialo? kazdy zajety robota ... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 23.01.16, 17:20 To fajnie. Ja mam inne doświadczenia. Pracowałaś w Polsce czy zagranicą? Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 19:44 Bardzo różnie, przecież to zależy od firmy, działu, szefa, współpracowników itd. bardzo wielu zmiennych. Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 20:29 W korpo się zapier..la. Poważnie. Pracujesz w bardzo szybkim tempie, pod ogromną presją czasu. Teraz już wiem co oznacza w ogłoszeniach ta mityczna "presja czasu". Po 3-4 latach takiej pracy zużywa się twoje ciało i umysł. Wypalasz się, wysiada ci kręgosłup, wysiada Ci wzrok. Wykonujesz pracę 2 osób (w porównaniu z normalną, małą firmą). dla uczciwosci -W mojej korpo była fajna atmosfera, dość fajne stosunki z tzw górą, bez wywyższania się i kija w dupie. Byłam zszokowana, że z członkami zarządu rozmawiam jak równy w równym (przynajmniej pozornie). Ale z do korpo przeszłam z mocno snobującej się branży gdzie królowała ogromna pogarda dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 20:56 E tam z tym zużyciem. Jak jesteś pracoholikiem to tak. Mój mąż już ponad dwadzieścia lat pracuje w różnych korpach i się nie zużył. Faktem jest, że w jednej z firm zagraniczne szefostwo było puknięte chamskie i z tej zwinął się najszybciej. W innych firmach ludzi raczej szanowali/szanują, jakieś tam badania zadowolenia prowadzi się, kawa dobrej jakości jest na miejscu. Za ekstra projekty, ponad obowiązki bieżące pracownicy zawsze dostawali dodatkową kasę. Mąż zawsze miał kolegów, którzy pracowali po godzinach, w soboty i poza wyjątkowymi sytuacjami jednak trochę się dziwił co oni tyle tam robią. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 21:02 Po 3-4 latach takiej pracy zużywa się twoje ciało i umysł. Wypalasz się, > wysiada ci kręgosłup, wysiada Ci wzrok. Wykonujesz pracę 2 osób (w porównaniu z > normalną, małą firmą). Hehe, pracowałam wcześniej w prywatnej, dość małej firmie, praca po 18 h na dobę, bo delegacje do centrali a później o 2 w nocy powrót. I na 8 znów do roboty. Można dużo złego powiedzieć o korpo, ale akurat czasu pracy pilnują, 8,5 h, z półgodzinną przerwą na lunch i do domu, nie ma żadnego wysiadywania bez potrzeby po godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 21:42 toteż mówię że zasuwasz, żeby w tych 8,5 godz się wyrobić. nigdzie tak ciężko nie pracowałam jak w korpo, a pracowałam w wielu miejscach, również fizycznie. Zapomnij o ematce, fejsie i pudelku Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 22:34 Faktycznie tragedia i zasuw - w pracy trzeba pracować a nie siedzieć na fejsie i pudelku! Złe te korporacje, złe... Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 22:38 uderz w stół Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 23:54 Ja nie pracuję w korpo i mam totalnie nienormowany czas pracy przez co średnio połowę tygodnia/miesiąca/kwartału mam na głupoty (chociaż pudelka i fejsa nie przeglądam), na co przeklinam od dość dawna, a z rzadka sobie chwalę. Przeklinam gdy: jak dzisiaj czekam do 2.00 żeby odbyć rozmowę z klientem (nie, nie możemy tego załatwić mailowo, bo on ma mnóstwo pytań i łatwiej będzie na żywo) - poszłabym spać, bo zarwałam ostatnie 14 nocy (z powodów niezależnych ode mnie). Albo wstaję o 4.00, żeby pogadać z szefem/kimś ze współpracowników, którzy przebywają w miejscu x, bo mają problem, który my rozwiązaliśmy albo z kolegą z placówki w Chinach, który wie jak rozwiązać nasz problem. Albo muszę wyjechać na 3 dni, żeby odbyć całe jedno spotkanie trwające 2-3h. Potwierdzam - 8-8,5h pracy bez pudelka i fejsa w korpo to życiowy dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 08:35 Jak zwykle emalia upraszcza Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 08:35 Ematka oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
lemasakr Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 21:31 to jakas niszowa branza? Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 21:39 Bardzo niszowa. Jestem najprawdziwszą wąską specjalistką . Odpowiedz Link Zgłoś
shih-mo Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 20:58 Ja pracuję w korporacji 5 lat. Bardzo mi pasuje ta praca i większość wygląda tak jak piszesz. Ponadto specyfiką korpo są niezliczone ilości procedur i regulacji co może być trudne dla początkujących. Ja już się przyzwyczaiłam i teraz ciężko by mi było się odnaleźć bez. Aaa jeszcze wydajność jest ważna, naprawdę wiele rzeczy się przelicza. Ale atmosfera jest super, wszystkie świadczenia i socjal. No jest to specyficzna praca, ale mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 21:05 Ja jestem zwierzem korporacyjnym na odwyku Kilka lat tyralam w duzym amerykanskim banku. Jestem pracownikiem zaplecza, a wiec byl luzny dress code, jeansy w piatek. Zawsze trafialam na stanowisko, gdzie nie bylo duzo roboty, w wiekszosci mialam jej na 2h dziennie, reszta net. Z nudow zapisalam sie do firmowej druzyny sportowej - byly zawody miedzynarodowe calej firmy, wyjazdy i biby w roznych krajach Europy, w Polsce oczywiscie tez Moj dzial mial tez swoje wewnetrzne wyjazdy integracyjne, bale noworoczne, itp. Potem nadszedl kryzys i zmienilam firme na amerykanskie IT. Tu juz biedniej z wyjazdami, integracja odbywa sie w warszawskich lokalach kilka razy do roku. Robota raz jest, a raz nie ma, ogolnie luzik. Jest duzo czasu na kawki, lunche, zakupy, czasami net mam odpalony 8h dziennie, ale zdarza sie, ze trzeba popracowac. Dress codu brak, ludzie ubieraja sie jak chca, jak przyjezdza delegejszyn to sie bardziej wylaszczaja. Ja ogolnie nie jestem typem pracoholika i nie lubie sie stresowac, to taka praca mi pasi. Za jakis czas bede zmieniac fabryke i mam nadzieje, ze tez trafie dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
miodowa2 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 21:08 Pracowałam w korpo, potem w mikro, teraz w firmie zatrudniającej ok. 50 osób i dopiero teraz jest ok. Nigdy więcej do korpo! Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Skupisko pięknych dziewcząt 20.01.16, 21:11 Jakbym miał nieco bardziej wyjściową aparycję, lubił się modnie i elegancko ubierać oraz był na nieco lepszym stanowisku, to bym chyba musiał viagrę brać, żeby mieć siły na obskoczenie wszystkich, które mi się podobają Odpowiedz Link Zgłoś
pole_koniczyny Re: Skupisko pięknych dziewcząt 20.01.16, 21:51 Pracowałam w mniejszej firmie i w korpo i różnice są spore. Jak ktoś wyżej napisał - w korpo na wszystko są procedury i regulacje. Jednym to odpowiada, innym mnie. Zaczynając pracę musisz się w to wdrożyć, przyswoić sobie określony system wykonywania zadań, raportowania, szkoleń, obsługi systemów etc. Jednocześnie masz wsparcie w tym sensie, że zawsze możesz sprawdzić jak coś zrobić, zapytać kogoś pracującego z tobą/nad tobą. Prawdą jest, że masz określone pole do kreatywności - możesz próbować coś zmienić, zaproponować, ale działasz w bardzo określonych ramach. To raczej ty się dostosowujesz. Godziny pracy bywają długie, ale niekoniecznie. I są raczej stabilne - wiesz kiedy spodziewać się większego nawału pracy. Raczej nie zauważyłam strasznego wyścigu szczurów, choć czasem są cwaniaki, które sprawiają wrażenie wiecznie zapracowanych robiąc niewiele - jak wszędzie. Może w większej firmie łatwiej się takim osobom przemknąć. W mniejszej firmie jest zazwyczaj większa elastyczność, ale czasem też nawet "partyzantka". Możesz być odpowiedzialna dość szybko za sporo rzeczy, jeśli szef zobaczy, że jakoś ogarniasz - prowadzenie spraw codziennych, nowych projektów, szkolenie nowych pracowników. Jest większy nacisk na pomyślne zakończenie zadania, a nie na wykonanie go zgodnie z procedurami. Póki jest zrobione i klient nie narzeka - w porządku. Poza tym jednak małe firmy częściej chyba oszczędzają na dodatkowych rzeczach, które usprawniają i umilają pracę - począwszy od software'u na jakim pracujesz, a skończywszy na krześle na jakim siedzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Skupisko pięknych dziewcząt 20.01.16, 21:59 Zgodzę się co do tych spraw software'owych - mniejsze firmy często potrafią stawiać na Linuxa i Open Office'a, dodatkowo kompy w nich to tzw. "składaki", a monitory potrafią być "kwadratami". Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Skupisko pięknych dziewcząt 20.01.16, 22:40 Ja mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia. W małej firmie szef bał się, że pouciekamy mu do korpo, więc dopieszczał nas jak chcieliśmy. Wielkie monitory, nowy komp co 2 lata, potrzebujemy jakiejś książki to mu zglosmy. W korpo sprzęt miał jakiś czas eksploatacj (4-5 lat) i nie ma przebacz. Ile ja się nachodziłam by mi kostkę ramu dorzucili, bo po włączeniu antywirusa komp w pracy mi umierał. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Skupisko pięknych dziewcząt 21.01.16, 19:48 No ja akurat mówię o swoich doświadczeniach z pracy u zachłannego, typowego tzw. prywaciarza, który wolałby się znaleźć w upadłości, niż dać choć ciut więcej pracownikom. Fanatyczny zwolennik umów śmieciowych, obecnie albo jest na etapie zamykania biznesu albo już nie ma działalności. Ale to było jak jeszcze byłem szczawikiem, od paru lat w korpo (dość małym jak na korpo) i jest OK. Może bez rewelacyjnie, ale stabilnie i sympatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 22:06 Generalnie jest nudno. Zwlaszcza w tych około księgowych robotach...excele, systemy, siedzenie na d.. i klepanie ale ja jestem ogólnie fanką wolnych zawodów typu pilot wycieczek, tłumacz, może projektant. Uwielbiam mieć nienormowany czas pracy i żadnego szefa nad sobą albo jak już to przełozonego gdzieś daleko. Wiele z tych prac czy stanowisk jest niesamowicie rozdrobnionych. Pamiętam jak kiedyś Łepkowska ( ta od scenariuszy do seriali) powiedziała, że nie mogła by być trybikiem w jakiejś machinie, bo lubi widzieć efekt swojej pracy i ja mam podobnie. Lekarz leczy, architekt zrobi jakiś projekt, a te wszystkie" accountanty" nawet nie potrafią wyjaśnić czym się zajmują. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 22:19 Lubię korpo. Z jednej strony faktycznie trzeba się przykładać, czasem zostać po pracy, czasem często [na szczęście nie na moim stanowisku], bo jak firma przez Ciebie straci klienta z budżetem rzędu 60mln zł, to pożegnają Cię w kilku żołnierskich słowach. Ale z drugiej strony ten rodzaj pracy mi odpowiada, fajnie że pracujesz dla znanych firm, są kawki, lunczyki i kolacyjki, prezenty od klientów, sporo darmowych wejściówek, imprezki, duży, a nawet bardzo duży socjal od firmy. Nie lubię dwóch rzeczy. 1. Prezentów urodzinowych - składasz się na coś, co i tak wiesz że nie trafi w gust obdarowanego, a potem modlisz się, żeby o Twoich urodzinach zapomnieli, bo nie wiesz co zrobić z podarkami w stylu kolorowanki dla dorosłych, błyszczyka w nie-Twoim kolorze czy innych rzeczy, które innym osobom wydaje się, że Ci się spodobają. 2. Nacisk na integrację. Wcześniej tego nie zaobserwowałam, ale w obecnej korpo to jest bardzo silne. Szczególnie objawia się wymuszonym śmiechem z nieśmiesznych żartów. Strasznie to żałosne, ale szef lubi jak zespół pokazuje, że jest zgrany... Mimo to lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 22:27 Jeszcze na plus są szkolenia. U nas jest system szkoleń wewnętrznych, często, za friko, z szerokiego wachlarza tematów. Można łatwo i szybko poszerzyć kompetencje o interesujące tematy,w dodatku w godzinach pracy. W połączeniu z pracą HRów [raz w życiu na coś się ci ludzie przydali] dostałam ostatnio indywidualne szkolenie z ważnego dla mnie tematu. Jest dość drogie, więc ze 2 lata zwlekałam i próbowałam namówić poprzednią firmę, a tu załatwiło się od ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 22:36 miewam zlecone od korporacji - moich marzeń - ( ale nie wiem czy się jako korpo załapie, bo tylko 1600 pracowników na całym świecie, produkcja tylko w sercu, reszta to biura sprzedaży ). stołówkę mają na poziomie dobrej restauracji, gotowane świeżo na oczach klientów i wszystko pod kątem wellness= wydajności. napoje zimne i gorące w sumie za darmo, tzn. 1h tygodniowo ci obcinają. wokół firmy w zimie pielęgnują tor do biegówek, w lecie działa boisko beach volleyball, jest jeziorko. turniej firmowy jak opisywany juz przez inną formę. czas pracy poza produkcją zupełnie dowolny, byleby swoje godziny/zadania odpracować. kto się z kim musi spotkać lub wspólnie pogłowić , umawia się i tyle. przedszkole i żłobek firmowe, płatne tyle co panstwowe, czynne od 7-19, jak kto potrzebuje. w razie potrzeby fotele ortopedyczne i biurka. masażysta na etacie, pracownicy płacą mniej niż prywatnie... wady: poniżej dyrektorów biura zbiorowe. procedury, w szczególności ekologiczne. jak dla niektórych wada: kompletny zakaz palenia, jeden kącik palacza pod chmurką dla biur, jeden dla produkcji. premie uznaniowe rozbite na kilka komponentów. na logikę słusznie (co zależało ode mnie, co od zespolu, co od sukcesu całej firmy etc) w praktyce tylko personalny zna ich skróty, choć na każdym rozliczeniu widnieją. wyścigu szczurów mniej, za to "mury" między działami. produkcja na wszelki wypadek podaje zawyzony termin do oddania prototypu, marketing zawyzony od prototypu do wykonania prezentacji itd. a ponieważ firma jest bardzo fajna, to ścieżki awansu pozatykane. szczególnie ze organizacja dość płaska. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 22:41 no to to jest firma zagraniczna bardziej niż korpo.. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 20.01.16, 23:38 zdradzisz jaka? Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 22.01.16, 19:50 zapomniałam, od 10 do 15 k ? nieoprocentowanej pożyczki na nieruchomość w promieniu 10km. to niby niezbyt dużo wobec cen, ale ponieważ jest to wg umowy niejako a konto przyszłych bonusow, to nie obciąża zdolności kredytowej i jest traktowany jako wkład własny. i wtedy to już mało nie jest. znajomy jako 45latek zamarzył o dyplomie technika (taka techniczna matura) i firma mu sfinansowała koszty kursu, tudzież zwalnia z obowiązków zawodowych tydzień przed sesją ( czyli płaci, choć gość w domu). mają własną akademie umiejętności, gdzie nie tylko szkolą pracowników, ale oferują kursy od plastyki po reiki. ludzie z zewnątrz się czasem podśmiewają, że to już nie miejsce pracy a sekta; ) dwa festyny w roku, możesz przyjść z pociotkami. dwa tygodnie "półkolonii" dla dzieci do 16, bezpłatnych, z pełnym wypasem. zupełnie oficjalnie dzieci pracowników mają pierwszeństwo w obsadzie wakacyjnych fuch, które są nie tylko b. intratne , ale i faktycznie kształcące. na każde x osób jest pokój do drzemki. jest miejsce medytacji, które po konsultacji z duchownym i pracownikami zostało wyposażone w symbole wielu religii. to wszystko nie oznacza, że to filantropi są. firma siedzi na prowincji i dla wielu specjalistów oznacza to dojazdy. od pewnego poziomu płac juz nie każdy dyskomfort da się załatwić kasą. trzeba ludzi dopieścić j.w. skompensować dojazdy. a na dodatek wszystkiego: firma jest zupełnie niezależna energetycznie (wiatraki, kolektory i elektrownia wodna, pasywne budynki) i niezależna od sektora finansowego. Odpowiedz Link Zgłoś
pamel-a1000 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 03:33 duzo ludzi chodzi w t-shirtach, bluzach, dzinsach, tatuazach Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 04:59 ja nie wiem jak jest w Polsce bo nigdy w PL nie pracowalam, ale w UK czy USA ( w tych dwoch krajach pracowalam) pracuje sie z podobna intensywnoscia w instytucjach panstwowych czy korporacjach. Zaleta pracy w korporacjach na zachodzie jest to ze istnieje pewna elastycznosc czyli wiele osob pracuje w swiecie "wirtualnym". Tzn np ja pracuje 70% z domu ( telekonferencje) a 30% latam tu i tam. Rozliczanie nie polega na "wysiedzeniu godzin" ale rozliczeniach zadaniowych. Jest plan roczny jaki realizuje. A co takiego atrakcyjnego jest w kawach lunchach czy szklanych budynkach to ja nie wiem... Przeciez betonowce szklane wszedzie sa. Mnie nie ruszaja nawet pieciogwiazdkowe hotele w jakich spotykam sie czesto z innymi pracownikami na konferencjach. Nie ma jak wlasne lozko i jedzenie domowej roboty a nie jakies hotelowe beznadziejstwa jedzone ciagle w pospiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 princesswhitewolf, OT 21.01.16, 05:21 Zdajesz sobie sprawę, że dzięki tobie coraz więcej ematek używa formy "jaki, jaka, jakie"? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 09:04 To nie tylko szklane biurowce i dress code. Wchodzac do korpo przyjmujesz korporacyjną kulturę. Pełna kontrola, procedury, zero indywidualizmu. Cokolwiek robisz musisz mysleć "zespołowo", nie ma tak że przygotowujesz raport i tylko Ty wiesz jak to zrobić. Nawet jeśli tylko ty to robisz, musisz opracowac procedurę i przeszkolic kolegów, tak by ktoś mógł Cię w każdej chwili zastapić. I musi to być jasne i czytelne. Największe plusy to jasność sytuacji - w korporacji wykonujesz pewne zadanie i koniec - Twoja działka zaczyna się na D i kończy na F - jak w fabryce, nie ma niedomówień - wiesz jakie są Twoje obowiązki i kompetencje, zazwyczaj panuje tam porządek. W korpo dobrze pracuje się dzieciatym, bo zapewniają parasol ochronny - prywatne ubezpieczenie, zniżki na wakacje, różne bony do różnych sklepów czy sieci restauracji, miejsc typu legoland itp, przedszkoli. Czesto służbowe auto, jak Cię przenoszą do innego miast czy kraju to Ci dofinansują przeprowadzkę. Czujęsz się bezpieczniej ale niestety jesteś związana precedurami. Coś za coś. Pracuję w koropo, pracowałam wcześniej w małej i średniej firmie. Najfajniej jest w średniej, największe możliwosci, swoboda w podejmowaniu decyzji. W korpo wszystko musi być zatwierdzone, przepuszczone przez machinę procedur. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 23.01.16, 23:48 >zero indywidualizmu. chyba o jakies tasmie produkcyjnej mowisz. W korporacjach jak najbardziej istotna jest pomyslowosc i indywidualizm jaki sprzyja kreatywnosci. I bynajmniej nie z od D na F bo ciagle wymyslane sa nowe zadania Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 09:08 "Tyram" w korpo od ok 17 lat. Miewam lepsze i gorsze chwile, ale ogolnie jestem bardzo zadowolona z pracy. Nie wypalilam sie ani fizycznie ani umyslowo, mobbingu doswiadczylam raz w zyciu - w malej firemce z szefem-psychopata, w korpo nigdy. Lubie swoje zarobki, dobry socjal, a przede wszystkim jezdzenie po swiecie. Dzieki korpo zwiedzilam wiele krajow, wyjezdzam na kontrakty - w tej chwili juz 4 raz, wiec mam okazje dluzej pomieszkac w ciekawym miejscu. Nauczylam sie dodatkowo 2 jezykow obcych, moje dzieci moga tez sie uczyc na koszt firmy. No i ludzie - prawie zawsze trafiam na fajny zespol. Mam poczucie stabilosci, jesli trzeba isc na zwolnienie czy macierzynski nikt nie robi problemu, wracam na swoje stanowisko i tyle. Przeszkadza mi belkot korporacyjny, niektore bzdurne procedury i duze zawezanie kompetencji. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 09:18 Bardzo dobrze. pracuje 7-15-ta, czasem jest zapieprz, czasem luz. o godzinie 15.01 zapominam o pracy na najblizsze 16 godzin. mamy sporo wolnego dawanego odgórnie, miedzy swietami, wigilie, sylwester, łatanie dlugich weekendow, wychodza z zalozenia ze wtedy i tak nikt nic nie robi. sa procedury i raporty, ktore sa wdrazane po waznych zebraniach na okolo 2-3 tygodnie, po czym kazdy stwierdza ze nie ma czasu na pierdoły. bardzo polecam prace w ludzkiej korporacji. najgorsza robota w moim zyciu to: mala firma z szefem idiotą zatrudniajacym familiantów nie znajacych sie na rzeczy i wlasna dzialalnosc w naszym pieknym i przyjaznym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 09:37 W zagranicznym korpo nigdy nie pracowałam. Moje nie jest do końca typowe. Brak dress codu i dość luźne procedury, a do tego też dosyć nienormowany czas pracy. Co mnie najbardziej bawi, to korpomowa. Luźno pamiętam jakie problemy miałam z tym na początku, bo wszyscy sypali słowami, które nie istnieją ewidentnie mając na myśli konkretne rzeczy. Ostatnio rozparłam się na krześle przy okazji spotkania i zaczęłam słuchać tego co ktoś mówi. Kejpiaje, sprinty, targety, okry, viusy, staty, zasięgi, emisje posypały się jak z rękawa. Język jakichś kosmitów. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 21:34 ja nigdy nie pracowalam w korporacji (i nie planuje). to powiedzcie mi, jak sie w korpo awansuje? skoro wszedzie psztywne procedury, praca od do, wszystko unormowane, nie ma indywidualizmu itp? jak sie mozna wykazac w takich warunkach, pokazac swoja kreatywnosc? co decyduje, ze takie "korporant" awansuje? z ciekawosci pytam, to dla mnie totalny matrix jest Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 21.01.16, 21:46 Jest coś takiego jak ścieżka awansu. Zazwyczaj na danym stanowisku dostajesz listę celów/założeń, które musisz spełnić i pod koniec roku jesteś oceniana ( przez swojego przełożonego), w jaki sposób się z nich wywiązałaś. Przykladowo jeśli ktoś pracuje w dziale obsługi klienta jako pomoc techniczna, jest oceniany pod kątem opinii od klientów, liczby rozwiązanych spraw, eskalacji ( czy zdarzały się skargi), inicjatyw ( czy taka osoba zaproponowała np. jak rozwiązać problem albo sama zaoferowała się coś dodatkowo robić ( np. wygenerowała kolejny, nudny raport). Oczywiście bardzo liczą się układy ( czy np. lubią cię wyżej postawieni koledzy) i czy umiejętnie podlizujesz się menedżerom. Dobrze jest być osobą niekontrowersyjną, tzn, niespecjalnie się wychylająca ze swoimi opiniami. Pod wieloma względami korpo przypomina polską szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 22.01.16, 07:43 > Przykladowo jeśli ktoś pracuje w dziale obsługi klienta jako pomoc techniczna, jest oceniany > pod kątem opinii od klientów, liczby rozwiązanych spraw, eskalacji ( czy zdarzały > się skargi), inicjatyw ( czy taka osoba zaproponowała np. jak rozwiązać problem ) skoro sa procedury, to jak mozna zaproponowac JAK rozwiazac program? Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 22.01.16, 19:56 Kurko, widzę że jesteś w dobrym humorze. Tak trzymać. Miłego We miłym paniom. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 23.01.16, 17:17 Można zaproponować np. dodanie jakiegoś elementu do systemu czy modyfikację procedury. Nie jest tak, że nic kompletnie nie można zmienić ale i tak jest to dość sztywny proces. Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 12.05.16, 10:15 skoro sa procedury, to jak mozna zaproponowac JAK rozwiazac program? Hehe, po prostu są procedury jak zgłaszać usprawnienia procedur. Ale jakby nie było system jest śmieszny czasem. Np. procedury jak używać procedur, raporty z przeczytania raportu i szkolenia z zarządzania zmęczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
korpomycha Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 12.05.16, 09:15 Aby awansowac w korpo należy przestrzegać następujących zasad (z własnych obserwacji): 1. Nie wychylaj się z pomysłami, nie bądź kreatywny. 2. Nie daj poznać, że wiesz więcej od szefa 3. Nie zgłaszaj pomysłów racjonalizatorskich, bo zostanie to odebrane jako malkontenctwo, a szef uzna że jesteś już zmęczony pracą i zasugeruje zmianę firmy. 4. Bezkrytycznie wykonuj polecenia szefa, nawet jeśli wiesz, że są chybione i zaraz trzeba będzie coś odkręcać. 5. Zachowuj się tak, jakby każde najdorbniejsze zadanie w twojej pracy było problemem wagi państwowej. Szef widzi wtedy że masz trudne zadania. 6. Jeśli nie masz nic do roboty chodź po biurze i opowiadaj ile to masz na głowie i że się z niczym nie wyrabiasz. Szef pomyśli że faktycznie tak jest. Wiem, że to zabrzmiało jak parodia, ale już ponad 10 lat pracuje w dużej miedzynarodowej korporacji i jak dotąd prawie wszystkie awanse odbywały się właśnie wdg powyższych wytycznych Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 12.05.16, 09:35 Moja firma wręcz zmusza do awansu, teoretycznie każdy powinien po max 3 latach awansować. To proste, spełniając konkretne wymogi, kończąc kursy, czyli przechodząc pewną ścieżką, nabywa się kompetencji niezbędnych na kolejnym szczebelku. Ja pracuję na jednym stanowisku już 5 lat (w korpo od 10) i mają że mną problem, bo kolejne stanowisko to menedżerskie, ale musiałabym się wtedy przeprowadzić, a na to się nie zgadzam. Co roku więc mój przełożony ma problem w wypełnianiu moich papierków mam nadzieję, że dadzą mi żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 22.01.16, 00:54 Nigdy nie pracowalam w korporacji i jak tak poczytalam wypowiedzi to sie ciesze. Nie czula bym sie dobrze realizujac zadanie od d do p wg procedury xvz oceniana wg schematu abc a w dodatku w klimacie nachalnej na sile organizowanej integracji. No i zupelnie nie czuje zespolowego ducha. Nawet sporty zespolowe to nie dla mnie. Nawet grajac w tenisowego debla mam ochote zamordowac partnera rakieta. Ale dla kazdego cos milego. Mnie odpowiada to co mam. Pewnosc zatrudnienia choc bez socjalnych fajerwerkow w postaci firmowego przedszkola polaczona z wykonywaniem wlasciwie wolnego zawodu. Niby mam szefa ale poza tym ze jest wlasciwie nie ingeruje w moja prace. Mam tylko bardzo ogolnie wyznaczone cele w dodatku oceniane raz na rok a poza tym sama jestem sterem zeglarzem okretem. Mam podwladnych ale rowniez im staram sie dac maksimum swobody. Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 22.01.16, 15:13 Od ośmiu lat pracuję w dużej międzynarodowej korporacji w Warszawie. Jednocześnie samotnie wychowuję 3-letnie dziecko. Więc nie - nie ma stresu, wyścigu szczurów, mobbingu i procedur na to, jak wstawać z krzesła i jak wyłączać komputer Gdyby to wszystko było, dawno bym już tu nie pracowała. I tak, mam świetny zespół, dobrą pensję i pakiet socjalny, imprezy i wyjazdy integracyjne, elastyczny czas pracy i możliwość pracy z domu, kiedy tylko potrzebuję. Aha, polsko-angielską nowomowę stosujemy tylko w sprawach służbowych, kiedy faktycznie nie umiemy czegoś określić po polsku - nie zanikła u nas umiejętność posługiwania się językiem ojczystym Odpowiedz Link Zgłoś
anecz_ka85 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 12.05.16, 09:46 Ja długo broniłam się przed korpo ale w końcu sytuacja mnie zmusiła do podjęcia tam pracy. Był to krok do przodu, duża zmiana i się obawiałam, ale radzę sobie. Stres jest ale są też miłe aspekty. także finansowe. Dzięki temu mogłam sobie pozwolić na nowe meble i ogólnie na większą liczbę przyjemności Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 12.05.16, 09:50 Bardzo fajnie, jak widać Odpowiedz Link Zgłoś
viki0 Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 12.05.16, 14:39 Ja natomiast mam złe doświadczenia z korporacją i nie polecam.... Ale oczywiście wszystko zależy do jakiej firmy trafisz i pod skrzydła jakiego przełożonego.... bardzo dobrze pracowało mi się w średniej polskiej firmie, której właścicielem był bardzo fajny i obrotny facet... sam stworzył firmę od podstaw, miał duży szacunek dla pracowników i nie skąpił kasy na zasłużone premie. Niestety po paru latach tej idylli firmę przejął zagraniczny inwestor i się zaczęło... mega zmiany, przesunięcia kadrowe, nowi zarządzający, mnóstwo procedór i papierologii, co tylko maksymalnie utrudniało i wydłużało pracę... szklany nowy biurowiec z klimą tylko pięknie wygląda na obrazkach.... ja czułam się jak w szklanym więzieniu.... nie było możliwości otwarcia okna więc latem i wiosną gdy ma się ochotę posłuchać odgłosów natury i poczuć świeże powietrze to nie ma na to szans.... do tego atmosfera była bardzo zła... nowi właściciele traktowali pracowników jak śmieci...oczekiwali ciągłego siedzenia po godzinach za które ani nie płacili ani nie pozwalali odebrać, premi też skąpili, mobing też był więc ja sobie obiecałam, że nigdy więcej w takie bagno nie wejdę.... obecnie jestem już poza korpo i na wychowawczym ale jak będę szukać nowej pracy to napewno nie w korpo bo się nie nadaję do takich kołchozów pracy.... Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: jak to jest, pracowac w korporacji? :) 12.05.16, 14:49 Pracuje w zgnilym kapitalizmie w korpo I tak: - mam 5 tygodni urlopu - mozliwosc pracy zdalnej z domu jak np. dziecko chore, albo ma ferie - dobre tzw benefity, czyli ubez zdrowotne z gornej polka, dofinansowanie do obozow, zajec pozalekcyjnych, opieki nad dziecmi, ubezpieczenie na zycie - mocno znizkowa membership do: rozmaitych muzeow: dla dzieci, museum nauki, fitness klubu, oceanarium, karnety do museum sztuk - skrocone godziny pracy w piatki od czerwca do wrzesnia - mozliwosc szkolen rozmaitych, zmiany departamentow, on job training, dzieki temu nabralam kwalifikacji, ktore otworzyly mi drzwi na osciez ja lubie tempo, prace w zespole, dazenie do wspolnego celu I najwazniejsze dostarczanie lekow, ktore ratuja zycie I poprawiaja zdrowie, dla tego wstaje codziennie rano. zadnych idiotycznych zjazdkow integracyjnych poza godzinami pracy nie ma, integracja jest owszem w godzinach pracy - nikt nie oczekuje, ze bede w pracy po 17, wychodze zwykle ok 16, co prawda czesto z laptopem pod pacha, I wieczorem jeszcze zagladam. Wpisz swoją odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś