21mada 30.01.16, 13:50 link Ktory najbardziej podobny do waszego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca7 Re: Duzy pokoj 30.01.16, 14:01 Żaden. Mam wrażenie, że Polacy mają jakieś szczególne upodobanie do brzydkiego odcienia brązu. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-anna Re: Duzy pokoj 30.01.16, 14:05 Żaden. Te pokoje rodem z PRL-u choć mój tez nie jest "w modzie". Nie mam niziutkiej komody pod tv, na ścianie nie wisi olbrzymich rozmiarów plazma. Nie lubię mieszkań urządzanych według z góry określonego szablonu. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Duzy pokoj 30.01.16, 14:44 Żaden to sa foty z maskry jakiegoś przed epokowego stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Duzy pokoj 30.01.16, 14:44 Zaden. W swoim mieszkaniu w duzym pokoju mamy sciany jasnopomaranczowo-zoltawe (bo pokoj nie jest za jasny i nie za duzy), ale wszystkie dodatki jasne (biel, szary i chrom) i malo mebli. Bez regalow! Odpowiedz Link Zgłoś
ricemice Re: Duzy pokoj 30.01.16, 14:57 Żaden. Nie wiem czy to kwestia zdjęcia, czy ustawienia budynku ale wszystkie te pokoje, stare czy urządzone na nowe są bardzo ciemne. Jeśli chodzi o kolory to w każdym z tych pokoi wybrane są ponure i brzydkie odcienie: brzydkie brązy na meblach i kolory ścian. Nawet ten pomarańcz i zieleń wesołości i jasności nie daje. Smutne toto. Ostatnio słyszałam wypowiedz w tv architekta, że do mieszkań w Polsce jak najbardziej proponuje styl skandynawski, bo podobnie jak tam u nas jest ciemno i te jasne aranżacje i meble sprawdzają się najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Duzy pokoj 30.01.16, 16:28 te fiolety u fryzjerki są ładne, no ale podłoga kładzie cały efekt... Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Duzy pokoj 30.01.16, 17:47 ricemice napisała: Smutne toto. >Nie jest to żadne "toto". Tak żyją ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Duzy pokoj 31.01.16, 13:50 Gdzie?bo nie znam nikogo kto by mial taki pokoj dzienny. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Duzy pokoj 30.01.16, 15:10 Jakby się jakoś wyraźnie różniły, to może dałoby się coś wybrać. A tutaj odróżnia się tylko pokój w fiolecie, a reszta z tego samego sklepu meblowego, wszystko takie samo. Wszystkie straszne. Smutne to; jak coś się odróżnia, to jest kuriozalny kociokwik. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:00 Tak, ten fioletowy, jak dla skromnie żyjącej singielki, jest wg mnie całkiem OK. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Duzy pokoj 30.01.16, 15:18 Dlaczego tam prawie wszędzie są wersalki/tapczany z nieschowaną pościelą? Zwłaszcza u starszego pokolenia to mało prawdopodobne, szczególnie jeśli - jak pisze autorka - przygotowywali się do jej wizyty. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Duzy pokoj 30.01.16, 16:23 właśnie tez jestem zdziwiona ze te łóżka takie rozgrzebane. jak mieszkaliśmy w bloku to ścielenie łóżek było obowiązkowe, dzieki temu unikaliśmy wrażenia rozgrzebania pokojów. moze to miało podkreślić ze w tym pokoju sie śpi? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Duzy pokoj 30.01.16, 16:27 i prawie wszedzie jakies ciuchy wiszące na drzwiach. noz kurde. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:05 To element, który ma dać poczucie posiadania pełnoprawnej sypialni. Mnie na zdjęciach nic nie dziwi, pokoje są typowe dla mieszkań w bloku, nowsze, starsze, wynikające ze statusu i wieku fotografowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:11 mae224 napisał(a): Mnie na zdj > ęciach nic nie dziwi, pokoje są typowe dla mieszkań w bloku, nowsze, starsze, w > ynikające ze statusu i wieku fotografowanych. A mnie zastanawia, czy to nie jest tak, że obiektyw bezlitośnie je obnaża - bo może gdyby u znajomych zobaczyć podobne, to by się dostrzegało jakieś plusy, udane rozwiązania... Natomiast tak bezosobowo, na profesjonalnym zdjęciu, jeszcze poddane ocenie (na emamie intencja ewidentna )... są jakby zupełnie bezbronne. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:20 Oczywiście, ale o tym trzeba pogadać z fotografem. Dlaczego taki a nie inny kąt, nie wiem. Ten projekt to jak oglądanie mieszkań na wynajem, nic nadzwyczajnego się nie dowiedziałam. Moi znajomi tak mieszkają, z racji zawodu odwiedzam ludzi w ich domach. Wiele salonów wygląda w ten sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:26 Przyznam, że dla mnie efekt tego projektu jest jednak zaskakujący. Pewnie tak, jak piszesz, dlatego że w realu nie znam takich mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:37 Nie bywasz u nikogo, kto mieszka w prl-owskim bloku w mniejszym lub dużym mieście?? Jest miliony takich samych mieszkań. Wszyscy znajomi i cała Twoja rodzina mieszkają w domkach z salonami po 30 metrów lub w nowoczesnym budownictwie, w którym pokoje są otwarte i urządzone w XXI w? Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:52 Wiesz, że rzeczywiście. Jak dłużej się zastanowiłam, to tak. Znam mieszkania w bloku osób 70+. I właśnie... Po pierwsze mój stosunek do właścicieli, po drugie ich wiek, sprawiły, że jakoś zupełnie nie pomyślałam, że na zdjęciach jedno czy drugie mogłoby zaprezentować się podobnie Choć chyba jednak nie Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Duzy pokoj 31.01.16, 00:45 Ale to nie jest sypialnia, tylko duży pokój. Wersalkę w dużym pokoju się składa, tapczan ścieli. Można tego nie robić z lenistwa, ale w życiu nie widziałam rozesłanego łóżka "przy gościach". U starszego pokolenia to w ogóle niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Duzy pokoj 31.01.16, 11:00 Myślę, że pani fotografka miała swoja koncepcję, i rozgrzebane łóżka, to jej pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Duzy pokoj 31.01.16, 11:25 > Ale to nie jest sypialnia, tylko duży pokój. Wersalkę w dużym pokoju sie sklada... Gdyby wersalki byly zlozone, tapczany zascielone, nie wiedzialabys, ze to jest rowniez sypialnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Duzy pokoj 30.01.16, 15:42 Całkiem schludnie u Stasi recepcjonistki i Iwony nauczycielki. Dobrze że chociaż mają swoje te kwadraty, wielu marzy... Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Duzy pokoj 30.01.16, 15:53 Te pokoje sa jakies dziwne, polaczenie sypialni z pokojem dziennym. Na jednym jakas choinka za sofa, rzeczy zaaieszone na drzwiach. Rozumiem ze osoby stare moga miec takie 2w1. Pokoj dziecka poniry, bardzo ciemne te meble. No i te mebloscianki. To wciaz modne jest? Okropnie wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Duzy pokoj 30.01.16, 15:53 Żaden. Oglądam te pokoje z taką myślą, że ludzie ci mają co mieli 20 lat temu. Szanują, jest czysto. Dziwne faktycznie te niezasłane łóżka. Pewnie chętnie by kupili coś nowego, ładniejszego. Raczej wiadomo, czemu tego nie robią. Smutne zdjęcia, jak dla mnie mówią więcej o statusie materialnym niż o guście. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: Duzy pokoj 30.01.16, 16:23 Nawet 20 lat temu mój duży pokój tak nie wyglądał. Też mi się wydaje że po prostu nie ma pieniędzy na zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Duzy pokoj 30.01.16, 17:18 Żaden, na szczęście, ale moja mama ma identyczną meblościankę jak na ostatnim zdjęciu. Meblościanka jest starsza ode mnie Rany, jakie smutne zdjęcia, serio. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Duzy pokoj 30.01.16, 17:32 A moi mieli taki obraz święty jak na jednym z ostatnich zdjęć. Też dostali w prezencie ślubnym Potem matka go skitrała gdzieś za szafą a jak jej się odwidziało po kilkudziesięciu latach i stała się kościółkowa to biegała i wszystkich oskarżała, że jej zginął a tak by go chciała teraz powiesić Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Duzy pokoj 30.01.16, 17:25 Jak patrzę na te zdjęcia to męczy mnie ilość durnostojek na tych meblościankach. Większość jakby nie miała pomysłu co tam postawić. Jakieś misie zakurzone, pseudoporcelana. Zresztą co ja się dziwię. U moich rodziców już ponad 40 lat ,odkąd kupili meblościankę stoi na niej serwis do kawy, który dostali od babci w prezencie ślubnym. Serwis ma w tej chwili 53 lata. I nie przypominam sobie aby był kiedykolwiek użyty. Był tylko wycierany z kurzu. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-anna Re: Duzy pokoj 30.01.16, 17:34 Znam wiele osób, które w witrynach mają porcelanę. Nie podoba mi się to. Co innego jakby to były książki Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Duzy pokoj 30.01.16, 17:41 Żaden. Tam jest napisane, że to duży pokój? Na każdym ze zdjęć? Jesteś pewna? Bo nie czytałam wnikliwe. Dla mnie w niektórych przypadkach bardziej sypialnia czy jakiś gościnny? Fajny reportaż. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:01 Nie męczy Was poczucie lepszości, kiedy oceniacie te pokoje? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:52 Nie. To uczucie jest przyjemne, nie męczy i nigdy się nie nudzi Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:09 Raczej przypomina to: m.kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,114426,19440011,10-pieter-jedno-mieszkanie-niesamowity-projekt-rumunskiego.html Odpowiedz Link Zgłoś
ricemice Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:50 O tu widzę znajomy pokój u pani Ioany z kotem Pokój wygląda jak z mieszkania mojej babci. Kamienica, przedwojenne, ciężkie, zdobione meble (choć takie olbrzymie loże z baldachimem pierwszy raz widzę u ludzi a nie w muzeum. Firany i ciemne kotary, drewniany żyrandol i perski dywan. Brakuje tylko większej ilości kwiatów doniczkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:56 Ależ to ma swój urok A w tym bloku, w zestawieniu, to w ogóle wypada kosmicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:58 I nr 32 - jak na wynajmowaną de facto pracownię czy coś w tym rodzaju, to całkiem fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:59 W ogóle te rumuńskie mieszkania jakoś ciekawiej się prezentują. Niektóre mają klimat - może się podobać lub nie, ale spójny i indywidualny. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Duzy pokoj 30.01.16, 23:49 >choć takie olbrzymie loże z baldachimem pierwszy raz widzę u ludzi a nie w muzeum. Bo to nie jest łoze z baldachimem, tylko zwykły tapczan i kotara, dająca złudzenie wydzielenia osobnej sypialni Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:28 żaden. czemu oni wszyscy mają te wyra niezrobione? najbliżej do znajomych mi wnętrz jest w pokoju Basi i Marka, slajd chyba 9. tak mniej więcej wyglądają blokowe mieszkania, które odwiedzam, pól na pół z meblościankami i kompletami z brw. moja babcia, emerytka nie miała takiego pie...ika wizualnego i tylu kurzołapów, co niektórzy z reportażu. niektórzy mają piękną podłogę, m.in. ta fryzjerka i Stasia recepcjonistka. w naszym dużym pokoju jest miks prlowskich staroci i ikei, białe ściany, plakaty polskich grafików, galeria zdjęć rodzinnych, kilka kwiatów i telewizor gigant na ścianie. musimy dokupić kominek - kozę i odmalować ściany. regały na książki mamy w gabinecie i w sypialniach, więc na pierwszy rzut oka możemy uchodzić za nieczytatych. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:30 najbliżej do Stasi recepcjonistki bo mam oldskulowy kaloryfer i podłogę w jodełkę. i firankę. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:37 I jeszcze wg mnie inaczej patrzy się na pokoje emerytów, których gust ukształtowały jednak inne czasy, a inaczej na pokoje młodych - mniej lub bardziej - ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Duzy pokoj 30.01.16, 18:44 Tak, choć większość młodych w takich pokojach się wychowała i nie znają innej rzeczywistości. Gust się jednak kształtuje przez obcowanie z różnorodnością Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: Duzy pokoj 30.01.16, 19:13 Nie jestem już młoda a nie wychowałam się w podobnym pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Duzy pokoj 31.01.16, 09:15 Nie na napisałam, że wszyscy, napisałam, że większość. I to jest przecież oczywiste! Część się wychowała z pewnością w domach na wsi, część w kamienicach, inni mieli wielkie domy z salonami, ale jednak statystyczny Polak w latach 70-90ych tak mieszkał. W dodatku na zdjęciach są też odremontowane mieszkania, nowe drzwi, zestawy mebli z brw, miliony ludzi tak mieszka, ale oczywiście nie ematka. Wszystkie mają poddasza i domki jednorodzinne wybudowane w ostatnich 10-latach i pokoje urządzone przez architektów, kamień na ścianie, białe kuchnie, jasne sofy ze skóry, na których się nie śpi, osobne sypialnie z pikowanymi zagłówkami, szare ściany i białe listwy przypodłogowe...Zejdźcie na ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Duzy pokoj 30.01.16, 19:11 żaden. nawet w minimalnym stopniu. skąd tyś te zdjęcia wyciągneła? pewnie są zrobione w 2000 roku...w dodatku na każdym rozłożone łóżko. mój to już bardziej podobny do tego stylu (oczywiście chodzi o glowne punkty): cdn10.urzadzamy.smcloud.net/s/photos/t/71509/mieszkanie-na-poddaszu-z-piecykiem-koza_2296832.jpg jest poddasze, jest przestrzeń, widno, sporo chłodnych kolorów (niebieski, szary, indygo) , jest naroznik, który stanowi główny mebel, i jest koza, telewizor i we wnękach książki po sam skos. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Duzy pokoj 30.01.16, 23:57 Salon na poddaszu? Gdzie w takim razie jest sypialnia? Na dole? Czy moze cale mieszkanie masz w skosach? Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Duzy pokoj 30.01.16, 23:00 Tak myslalam, ze emama nie tylko ze nie ma takiego 'salonu' to nigdy takiego na oczy nie widziala! Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Duzy pokoj 30.01.16, 23:09 Nie pokaze, ale mieszkam w UK i moj 'salon' to norka w porownaniu z tymi ze zdjec. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Duzy pokoj 30.01.16, 23:13 acha...to wiele wyjaśnia tylko czemu miało służyć twojeż pytanie? i po co pokazujesz jakieś zdjęcia sprzed (na oko ) 15lat? Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Duzy pokoj 30.01.16, 23:39 Nie sprzed 15 lat, artykul dzisiejszy, projekt pani fotograf zaczal sie w 2009 roku i nadal trwa, wiec tez mozesz sie zglosic. A czemu sluzy pytanie? A czemu sluza inne pytania na emamie? Moze zaspokojeniu ciekawosci? Teraz to juz mnie ciekawosc zzera, bo skoro tak wyglada wiekszosc polskich mieszkan, a kazda emama ma ZUPELNIE INNE, to sie zastanawiam jakie tez sa te wasze mieszkania. Moze ktos wklei swoje, jesli nie ma sie czego wstydzic? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Duzy pokoj 30.01.16, 23:42 Też mieszkam w UK i mój salon to zdecydowanie nie norka. Wręcz przeciwnie, bardzo ładny, jasny i duży pokój. Podobnie jak dining room. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Duzy pokoj 31.01.16, 10:04 Pokaż, bo z zewnątrz nieciekawie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Duzy pokoj 31.01.16, 14:02 Nie znasz mojego nowego adresu, więc nie trolluj. Odejdź w pokoju, manipulancie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Duzy pokoj 31.01.16, 13:58 Czesc swojego dziennie go pokazywalam na tym forum.Ci co widzieli moga spokojnie potwierdzic,ze to nie ma nic wspolnego z tym czyms na zdjeciach. Odpowiedz Link Zgłoś