IP: proxy / *.lublin.mm.pl 14.10.02, 13:27
witam serdecznie!
Od jakiegoś czasu piekę w domu chleb, ale zastanawiam się jak to zrobić, żeby
skórka chlebowa była lśniąca i brązowa jak sklepowy chleb, mi tak nie
wychodzi:-(
Proszę o poradę.
Kaśka
Obserwuj wątek
    • Gość: agnieszka Re: chleb IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.02, 16:03
      Być może powinnaś posmarować ją białkiem jajka albo całym roztrzepanym jajkiem
      (wiem, że tak robi się z drożdżówkami). Jeśli jesteś weganką musisz się chyba
      zadowolić matowym chlebkiem. Chyba, że ktoś ma wegański sposób na połysk...
      Nawiasem, jak robisz ten chleb?

      pozdrawiam
      • Gość: Kaśka Re: chleb IP: proxy / *.lublin.mm.pl 15.10.02, 22:33
        Dzięki za radę, no ale niestety ja nie jadam jaj, więc ta opcja odpada.
        Podaję przepis:
        CIASTO:
        30dkg drożdży
        3 szkl. mąki białej
        2 szkl.mąki razowej
        1 łyżka soli
        2 szklanki ciepłej wody
        WYKONANIE
        W dużej misce rozpuść drożdże w dwu szklankach ciepłej wody, ale nie gorącej.
        Dodaj mąkę razową i 1 szkl. mąki białej, wymieszaj. Miskę odstaw w ciepłe
        miejsce. W tym czasie wysmaruj olejem foremkę nie mniejszą niż 7 cm.
        Po pól godzinie ciasto w misce znacznie powiększy swoją objętość. Dodaj do
        niego pozostałą mąkę, jedną łyżkę soli i dokładnie wymieszaj. Powinno mieć dość
        gęstą konsystencję. Gotowe ciasto przełóż do foremki. Będzie się kleiło do rąk
        ale i z łatwością z nich spadało. Dłonią zmoczoną wodą wygładź ciasto po
        wierzchu i posyp ziarnami słonecznika.
        Włącz piekarnik i nastaw go na największy ogień. Wstaw ciasto i zostaw
        drzwiczki półprzyknięte. Przez następne pół godziny chleb będzie rósł. Kiedy
        wypełni całą formę zamknij drzwiczki pierkarnika. Pozwól temperaturze osiągnąć
        200 stopni i utrzymuj ją przez cały czas pieczenia. Chleb będzie się piekł od
        30 do 45 minut. Jest gotowy, gdy ma złotobrązowy kolor (mi nigdy taki nie
        wychodzi).
        Przepis nalezy do Kingi Błaszczyk-Wójcickiej. Chleb jest pyszny, jedyna wada to
        ta skórka (to oczywiście szczegół).
        Serdecznie pozdrawiam.
          • sanvean Re: chleb 16.10.02, 16:21
            Gość portalu: halina napisał(a):

            > 30 (trzydziesci) dag drozdzy!?!?!?!?!

            oczywiście, że 30 g, lub 3 dkg. :-)))
            Innaczej byłby mocno drożdżowy.

            sanvean
        • sanvean Re: chleb 16.10.02, 16:20
          Gość portalu: Kaśka napisał(a):

          > Dzięki za radę, no ale niestety ja nie jadam jaj, więc ta opcja odpada.

          Może spróbujesz trochę mlekiem. Takiej skórki jak w sklepie nie osiągniesz, bo
          to jest robione za pomocą jajek, albo takiego preparatu (nie pamiętam jak się
          nazywa) wytwarzanego z włosów i szczeciny :-)
          A, żeby chleb nie był taki suchy, to albo zwilż go na wierzchu wodą, albo wstaw
          do piekarnika naczynie z wodą. Ja najczęściej lekko zwilżam, a po upieczeniu
          zawijam w wilgotną szmatkę.

          > Przepis nalezy do Kingi Błaszczyk-Wójcickiej.

          Tez korzystam często z tego przepisu (również z paru innych). Nie rozumiem,
          dlaczego ograniczasz się tylko do posypania go z wierzchu słonecznikiem.
          Ja wrzucam do środka wiele różnych ciekawych rzeczy, w zależności od nastroju i
          ochoty mogą to być:
          słonecznik
          pestki dyni
          pokruszone orzechy
          siemię lniane
          sezam
          czarnuszka
          kminek zwyczajny lub indyjski
          mielona kolendra

          Z wierzchu posypuję czym innym, tez może byc z tej listy lub makiem.

          Dodatkowo do ciasta dodaję 2-3 łyżki jakiegoś dobrego oleju (z orzechów
          ziemnych, laskowych, sezamu czy lnianego). Wspaniale dopełnia całości dodając
          aromatu i nieco zmieniając konsystencję i wilgotność chleba.

          pozdrawiam

          sanvean

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka