Dodaj do ulubionych

Bandycka 500+

• lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 09:09
      Piękna ściana płaczu.
      Na ulgę podatkową od PO też się nie łapałam i niejednokrotnie podkreślałam na tym forum, że nie czuję się w żaden sposób dyskryminowana, tylko dumna, że zarabiam tyle i ulga mi się nie należy.

Do 500+ mam podobne podejście. To wsparcie dla rodzin wielodzietnych małych dzieci. 18 latek może iść do pracy i sam zarobić na studia, wakacyjny wyjazd czy picie z kolegami. Nawet jak ludzie będą kombinować by dostać 500 zł na jedynaka to mam zazdrościć tej matce, że zarabia mniej niż 1600 zł na 2 osoby?

Nie, żebym była specjalną fanką pomysłu kolejnych podatków by finansować rozdawnictwo pieniędzy. Ta ustawa ma swoje minusy, ale to nie są argumenty z pierwszego postu.
      • chocolate_cake Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 09:23

lauren6 napisała:

> Na ulgę podatkową od PO też się nie łapałam i niejednokrotnie podkreślałam na t
        > ym forum, że nie czuję się w żaden sposób dyskryminowana, tylko dumna, że zarab
        > iam tyle i ulga mi się nie należy.

Też się cieszę że przyzwoicie zarabiam wink ale jako matka dwojga tą ulgę mam

> Do 500+ mam podobne podejście. To wsparcie dla rodzin wielodzietnych małych dzi
        > eci.

Ok. Racja, dla rodzin wielodzietnych z małymi dziećmi
        Dla rodzin z 2 dzieci do 18 lat
        Dla rodzin z 1 dzieckiem i małym dochodem

tylko po co chrzanią, że dla wszystkich?
        • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 09:51
          > tylko po co chrzanią, że dla wszystkich?

Zgadzam się, że w kampanii chrzanili. Po co? By wygrać.
          • kaz_nodzieja Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:05
            Nie tylko tym wygrali. Gdyby ci co to nie pójdą do urny póki nie powstanie partia idealna bo "nie będą głosować na mniejsze zło" poszli zagłosować na owe "mniejsze zło" PiS dziś by nie rządził. Te same osoby chodzą teraz smutno na marsz KOD-u pokrzykując co sądzi o obecnej władzy, a gdzie byli w dniu wyborów?
          • pade Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 11:10
            Ale dalej chrzanią to samo. Nie dalej jak wczoraj.
      • araceli Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 09:54
        lauren6 napisała:
        > Do 500+ mam podobne podejście. To wsparcie dla rodzin wielodzietnych
        > małych dzieci.

Rodzina z 2-ma 15-to latkami to 'rodzina wielodzietna małych dzieci'??? big_grin
        • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:19
          Rodzina z małoletnimi dziećmi w liczbie mnogiej. Jako małoletnie rozumiem te poniżej 18 rż. Lepiej?
          • araceli Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:24
            lauren6 napisała:
            > Rodzina z małoletnimi dziećmi w liczbie mnogiej. Jako małoletnie rozumiem te po
            > niżej 18 rż. Lepiej?

Napisałaś MAŁYCH a nie małoletnich. Kolejny raz nie wiesz co piszesz?

I w czym rodzina z dwoma 15-to latkami jest lepsza od rodziny z jednym 5-latkiem i jednym 18-latkiem, że jedna zasługuje na wsparcie a druga nie? Dlaczego rodzina z 2 dzieci o różnicy wieku 2 lata ma dostawać wsparcie przez 16 lat a taka z różnicą 10lat przez 8? Dlaczego bogata rodzina z dwójką dzieci ma dostać a samotna matka jedynaka zarabiająca 2tys na rękę nie?

Tu nie ma logiki Lauren - jest dziwacznie przyznana kiełbasa, która dzieli społeczeństwo.
            • chocolate_cake Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:34
              zgadzam się, że logiki w tym brak
              • oqoq74 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:37
                Do tego dochodzi ten aspekt, że ludzie będą krzywo patrzeć na swoich znajomych, sąsiadów, bo oni dostaną, np. dwójka dzieci i bardzo dobre zarobki, a małżeństwo z jednym, czy samotny rodzic z jednym dzieckiem, które minimalnie przekroczą próg nie dostaną.
                • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:39
                  A skąd sąsiedzi mają wiedzieć, że ktoś pobiera te 500 zł czy nie? Nie ma obowiązku wystąpienia po nie.

Jeśli masz takich sąsiadów, że z byle powodu na ciebie krzywo patrzą to szczerze współczuję.
                  • oqoq74 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:49
                    Sąsiedzi, znajomi itd. Rozmawia się o różnych rzeczach i wyjdzie w rozmowie. Vide wątek, w którym ktoś orientuje się, że znajomy to antysemita.
                    • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:56
                      A ktoś ci każe chwalić się antysemityzmem czy pobieraniem zasiłków?
                      • oqoq74 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 11:00
                        Serio nie potrafisz wyobrazić sobie nic więcej, niż chwalenie się? Słabo.
                        • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 11:19
                          Nie musze sobie wyobrażać, bo wystarczy, że sobie przypomnę rozmowy z moimi sąsiadami. Mamy inne tematy rozmów niż pobierane zasiłki czy polityka. Nie przyszło by mi nawet przez myśl by pytać kogoś znajomego czy pobiera zasiłek czy nie, tak samo jak nie pytam ludzi o zarobki.
                          • pade Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 11:29
                            Nie trzeba rozmawiać. Wystarczy wiedzieć, w jakim wieku są dzieci sąsiadów czy znajomych.
                            • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 11:44
                              Napiszę jeszcze raz: to nic nie mówi, bo znajomi nie mają obowiązku pobierać tych 500 zł.
                          • oqoq74 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 11:33
                            W zupełnie luźnej rozmowie może to wyjść, serio nie trzeba rozmawiać o tym celowo.
                            No ale mam nadzieję, że poprawiłaś sobie samoocenę zaznaczając na jakie tematy nie rozmawiaszsmile
                      • zofijkamyjka Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 17:56
                        można sie spotkac w urzędzie.
                  • kaz_nodzieja Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:57
                    A w ogóle sąsiedzi (za wyjątkiem wsi i małych miasteczek) interesują się tak dogłębnie życiem innych? Ja nie wiem gdzie moi sąsiedzi pracują (za wyjątkiem jednego, który ma samochód firmowy z napisem firmy i branży), ile i czy dostają na dzieci. Teraz w większości dużych miast (jak nie ma konfliktów) z sąsiadami jest się na uprzejmy dystans "dzień dobry" i tyle. Nikt nikomu nie zagląda do portfela. To już nie te czasy gdy wiedziało się z kim się Malinowska puszcza, a Kowalski co ma na drugie danie w niedzielę.
                • araceli Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:46
                  oqoq74 napisał(a):
                  > Do tego dochodzi ten aspekt, że ludzie będą krzywo patrzeć na swoich znajomych,
                  > sąsiadów, bo oni dostaną, np. dwójka dzieci i bardzo dobre zarobki, a małżeńst
                  > wo z jednym, czy samotny rodzic z jednym dzieckiem, które minimalnie przekroczą
                  > próg nie dostaną.

Krzywo jak krzywo ale na pewno będą mieli (słuszne!) poczucie krzywdy i niesprawiedliwości.
            • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:38
              To nie moja ustawa, tylko PISu, więc jak chcesz wypłakać swoje pretensje to do nich pisz. Mieli prawo napisać ją jak chcieli. Ustawili tak, a nie inaczej poprzeczkę - ich wybór.

Swoją drogą, nie rozumiem araceli po co tak strasznie podniecasz się tą sprawą, skoro nie posiadasz dzieci.

Oburzyłaś się, że podstarzałym kociarom pieniędzy nie dają?
              • sumire Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:47
                Rozbraja mnie fakt, że ktoś w XXI wieku nadal uważa, iż jak komuś wytknie stan cywilny i kota, to uch, ale mu przygada ??
                Btw, podniecenie tą sprawą jest o tyle słuszne, że koszty tego pomysłu poniesie KAŻDY Polak. To nie będzie finansowane z piniążków cudownie wyczarowanych przez dobre wróżki, choć jestem głęboko przekonana, że dla fanów całej tej idei stąd właśnie biorą się finanse państwa.
                • kama265 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:52
                  dokładnie tak. każdy z nas ma prawo się pieklić, bo my za to płacimy. i nie ważne jest czy ten sąsiad bierze, czy nie bierze te pieniądze. ważne, ze mu się należy i może, chociaż to jawnie niesprawiedliwe.
                • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:58
                  Autorka wątku nie piekli się, że ktoś wydaje pieniądze podatników w durny sposób (bo to jest durny sposób na wydanie pieniędzy, zgadza się). Piekli się, bo ktośtam nie dostanie, a kto inny tak. Well, takie życie...
                  • pade Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 11:19
                    Takie życie powiadasz..
                    A wiesz, że te rodziny dostaną pieniądze z moich podatków?
                    Urodziłam dwójkę dzieci, kształcę je, wychowuję przyzwoicie, nie dostałam nigdy becikowego, wydłużonego macierzyńskiego, kosiniakowego i bóg wie jakich jeszcze innych dodatków i mam teraz siedzieć cicho, kiedy rząd bredzi o tym, jak to WSZYSTKIE dzieci, WSZYSTKIE rodziny dostaną wsparcie?
                    Z moich pieniędzy.
                    Wiesz jak to 500+ się nazywa w ustawie? Świadczenie wychowawcze. Mam uznać, że w takim razie moich dzieci nie ma, ja ich nie wychowuję, nie utrzymuję, nie napędzam PKB płacąc za ubrania, jedzenie, gadżety, zajęcia dodatkowe, kolonie, obozy etc?
                    To nie jest dobra ustawa, ona jest dyskryminacyjna.
                    Już w innych wątkach pisałam, że lepiej dla nich byłoby dać naprawdę wszystkim dzieciom, jedynakom również, ale mniej. Ale nie, trzeba było zrobić szoł.
                    • kama265 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 11:32
                      zgadzam się i solidaryzuję, ja to nawet na macierzyńskim nie byłam, bo urodziłam syna na ostatnim roku studiów. głupia ja.
                      • kaz_nodzieja Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 11:34
                        Ale studia miałaś bezpłatne.
                        • kama265 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 11:37
                          a Ty płaciłeś za swoje?
                          • kaz_nodzieja Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 15:21
                            Tak. Rodziny nie było stać by mnie utrzymywać do 24 roku życia, więc musiałem pójść do zwykłej tj. pełnoetatowej pracy, a jak wiesz jest ona zwykle nie do pogodzenia ze studiami dziennymi. Poszedłem na płatne studia zaoczne.
                            • kama265 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 15:26
                              no i?
                            • na_pustyni Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 18:50
                              A ja poszlamna dzienne i sama sie utrzymywalam, wiec daruj sobie te przytyki
                            • kama265 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 19:22
                              no ja też się utrzymywałam sam, tzn z mężem sie utrzymywaliśmy i się dało... więc pytam no i co?
                    • oqoq74 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 11:35
                      Zaraz na początku jest napisane, że ustawa ma na celu wsparcie w wychowanie i wydatki na dzieci.
                      Zatem państwo nie mam zamiary wspierać tych, którzy mają jedno dziecko, i nieco tylko przekraczają dochód. Absurd. To jest podstawa do wywalenia tej ustawy do kosza.
                    • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 11:48
                      Powtórzę jeszcze raz: jak dotąd to ja opłacałam z moich podatków pomysły wyborcze PO, bo byłam matką tylko jednego dziecka. Ulga podatkowa mi nie przysługiwała, za to z moich pieniędzy fundowałam ulgę rodzinom wielodzietnym z niskimi dochodami.
                      I nie, ani razu nie płakałam na forum, że PO to zuo, bo z moich podatków wspiera dzieciorobów i patologię.

Argument o patologii już padł w tym wątku. Jak się czują normalne rodziny z 2 małych dzieci, gdy zostały tak nazwane przez pańcię, której 500 zł nie przysługuje?
                      • pade Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 11:52
                        aaa, rozumiem, masz dwójkę małych dzieci
                        wszystko jasnesmile
                        • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 12:07
                          I co to ma do faktu:
                          "Powtórzę jeszcze raz: jak dotąd to ja opłacałam z moich podatków pomysły wyborcze PO, bo byłam matką tylko jednego dziecka. Ulga podatkowa mi nie przysługiwała, za to z moich pieniędzy fundowałam ulgę rodzinom wielodzietnym z niskimi dochodami."

Gdybym nadal była matką jedynaka nie dostałabym tych 500 zł. Obeszło by mnie to tyle co utrata ulgi od PO.
                          • araceli Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 12:10
                            lauren6 napisała:
                            > Gdybym nadal była matką jedynaka nie dostałabym tych 500 zł. Obeszło by mnie to
                            > tyle co utrata ulgi od PO.

Och bogata pani! Czy tysiak, czy sześć nie obchodzi jej big_grin Waciki takie big_grin
                          • pade Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 12:10
                            Wyjaśnia skąd takie zaangażowanie w obronę dyskryminującej ustawy.
                            Mam nadzieję, że przy takich dochodach nie będziesz pogrążać budżetu i nie sięgniesz po jałmużnę?tongue_out
                            • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:00
                              Nie bronię ustawy, która jest głupia. Odwołuje się do podawanej w tym wątku argumentacji, która jest jeszcze bardziej denna niż treść krytykowanej ustawy. Ubolewam nad tym, że zamiast sensownej dyskusji nad tym jak taka ustawa demograficzna mogłaby wyglądać jest płacz tych, którym jałmużna od PIS się nie należy.
                              • pade Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:07
                                Tej samej argumentacji używa opozycja. Dyskutujemy w tym wątku o tym, co już jest, a nie co mogłoby być.
                                • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:47
                                  To dyskutujmy o tym co jest: kolejna kiełbasa wyborcza kolejnego rządu. Na jałmużnę od PO się nie załapałam, Ty tak. Z jałmużną od PIS będzie na odwrót. Można sobie z tego powodu popłakać, albo przejść na porządku dziennym do faktu, że to aktualny rząd ustala zasady gry. I ma do tego prawo, bo został wybrany w demokratycznych wyborach.
                                  • pade Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 21:45
                                    Halo, halo, ulga to nie jałmużna, ja te pieniądze zarobiłam. Zresztą, widzisz różnicę między tysiącem złotych a sześcioma tysiącami?
                                  • araceli Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 23:07
                                    lauren6 napisała:
                                    > Na jałmużnę od PO się nie załapałam,

Gdybyś miała dwójkę dzieci (jak teraz) to byś się załapała. Gdybyś teraz miała jedno dziecko (jak wtedy) to też byś się nie załapała. Więc to nie 'złe peło' Ci nie dało świeżo upieczona prawaczko big_grin
                      • yoma Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 14:17
                        Czy mogłabyś wyjaśnić, bo nie rozumiem, w jaki sposób opłacanie przez ciebie podatków wspiera płacenie przez kogoś niższych podatków?

Przykład: idziesz do sklepu, wydajesz 300. Ktoś inny idzie do sklepu, wydaje 30. W jaki sposób twoje 300 wsparło tego, kto wydał 30?
                        • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:03
                          Rozumiesz na czym polega obecna ulga prorodzinna podatkowa?
                          Jeśli ktoś ma dużo dzieci i niskie zarobki to wtedy kwota odliczenia przewyższa zapłacone zaliczki na podatek. W takim wypadku do wypłacanej mu ulgi dorzuca się budżet. Budżet państwa to nie jest magiczny worek, tylko pieniądze podatników.
                  • araceli Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 11:28
                    lauren6 napisała:

> Autorka wątku nie piekli się, że ktoś wydaje pieniądze podatników w durny sposó
                    > b (bo to jest durny sposób na wydanie pieniędzy, zgadza się). Piekli się, bo kt
                    > ośtam nie dostanie, a kto inny tak. Well, takie życie...

No właśnie nie dociera do Ciebie, że 'ktośtam nie dostanie, a kto inny tak' w wykonaniu tego projektu to JEST wydawanie podatników w durny sposób. I o to chodzi.
                    • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 11:51
                      Ty na prawdę masz spore problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego big_grin
                      • araceli Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 12:10
                        lauren6 napisała:
                        > Ty na prawdę masz spore problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego big_grin

Ty nawet ostatnio nie czytasz więc i tak mam przewagę big_grin
                        • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:04
                          Chwalisz się czy żalisz? Jakbyś przeczytała zacytowany tekst i go zrozumiała nie byłoby tej dyskusji big_grin
              • zofijkamyjka Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 17:57
                nie ustawy nie pisze się tak jak sie chce dowolnie tylko z głową.
          • cosmetic.wipes Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:37
            Twoja interpretacja nie ma tu nic do rzeczy.

Liczy sie to, co nakłamała Szydło.
    • aagnes Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 09:13
      Zgadzam się w 100 %, jestem oburzona, ze moje pieniadze ida do jakiejs rodziny tylko dlatego, ze maja 2+ dzieci. np do tej mojej mitycznej kolezanki, ktora kupuje mieszkania za gotówke, albo do jakiejs patologii rozmnazajacej sie bez pojecia, albo do ludzi ktorym praca w ogole nie przychodzi do glowy.
      • kaz_nodzieja Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 09:23
        Ale wszystkie te osoby mają to na czym zależy państwu czyli kolejnych podatników.
        • aagnes Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 09:42
          o których muszą dbać inni, bo część rodziców to patologia albo są niewydolni, też mi wielka wartość dla społeczeństwa. trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie kto ma sie rozmnażać - osoby o wysokiej kulturze np pracy czy z wsi popegeerowskich gdzie od pokolen sie nie pracuje a dzieciakow w rodzinie po kilka sztuk.
          • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 09:49
            Becikowe też miało spowodować rozmnażanie się patologii i jak się okazało jest to promil przypadków. Większość rodzin z dziećmi to są jednak normalni ludzie, którzy ledwo wiążą koniec z końcem. Nazywanie ich patologią to nieporozumienie.
            • kaz_nodzieja Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:07
              Otóż to. Patologia i tak się będzie mnożyć niezależnie od wszystkiego (może gdyby zmuszano ich do sterylizacji to jedno by pomogło). Menele spod budki z piwem i zapite w trupa "mamuśki" nie zaczną myśleć o antykoncepcji tylko dlatego, że państwo nie daje pieniędzy na dziecko.
          • kaz_nodzieja Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:10
            Myślisz, że ci drudzy zaczną nagle myśleć o skutecznej antykoncepcji gdyby dziś wszelkie ulgi na dziecko zostały odebrane? Naprawdę w to wierzysz?
        • zofijkamyjka Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 17:58
          no jeżeli państwu tylko na tym zależy to rzeczywiscie super.
        • lokitty Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 21:47
          Czasem jeden przyszły podatnik wygeneruje w przyszłości większy dochód i opłaci większy podatek niż trójka migającej się od roboty patologii tongue_out.
    • maadzik3 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 09:41
      10/10
    • moofka Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 09:43
      bandycka bo daja, czy ze nie daja kazdemu?
      • iwles Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:32
        Bandyckie sa zalozenia.
    • dzikka Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:17
      Gdybym mogła to bym lajkowała prawie każdy post. Prawie, bo osoby typu scher choćby nie wiem co będą przyklaskiwać pisowi i będą wam udowadniać jacy to z was idioci i nie rozumiecie niczego a sami:
      "Tego z cudzoziemcami też nie rozumiem, ale nie czytałem jeszcze ani ustawy, ani uzasadnienia." Za to doskonale wie, że reszta się myli.............
      • scher Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 21:25
        dzikka napisała:

> Gdybym mogła to bym lajkowała prawie każdy post. Prawie, bo osoby typu scher ch
        > oćby nie wiem co będą przyklaskiwać pisowi i będą wam udowadniać jacy to z was
        > idioci i nie rozumiecie niczego a sami:
        > "Tego z cudzoziemcami też nie rozumiem, ale nie czytałem jeszcze ani ustawy, an
        > i uzasadnienia." Za to doskonale wie, że reszta się myli.............

Ale myli się co faktów, czy co do oceny faktów?
    • natalia.nat Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 10:42
      Zgadzam się. Szokuje mnie, że taka haniebna i niesprawiedliwa ustawa będzie wprowadzana w życie. Dodatkowo położy budżet państwa i gospodarkę. Takich mamy "fachowców" w sejmie i rządzie. Nie mieści się w głowie.
    • cosmetic.wipes Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 13:15

Fundacja CENEA szacuje, że najuboższe rodziny pobierające zasiłki w ogóle nie zyskają. Zasiłki z pomocy społecznej pobiera w Polsce ponad 1,2 mln rodzin. Jeśli te osoby zdecydują się stanąć w kolejce po dodatek na dzieci, to 340 tys. rodzin straci część pobieranych do tej pory zasiłków. Aż 150 tys. z nich nie zyska zupełnie nic. Rocznie z budżetu na pomoc społeczną idzie 3,5 mld zł. Według CENEA oszczędności dla budżetu mogą dojść do miliarda złotych.
      Program „Rodzina 500+” wprowadza nieobowiązkowe świadczenie. To rodziny będą decydowały, czy bardziej opłacalne dla nich jest nowe świadczenie, czy dotychczasowa pomoc. Program Rodzina 500+ ma na celu objęciewsparciem wszystkich rodziny oraz zwiększyć ich poczucie bezpieczeństwa.

Dzieciom, które znajdują się w tzw. pieczy zastępczej, 500 zł nie będzie przysługiwać.
      Dla rodzin zastępczych kierowane jest odrębne wsparcie w oparciu o ustawę o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, w którym obok licznych dodatków podstawowe wsparcie kształtuje się na poziomie nie niższym niż 660 zł (rodziny spokrewnione) oraz 1.000 zł (rodziny niespokrewnione).

Ilu nowych pracowników należy zatrudnić do obsługi świadczeń?
      Z szacunków wynika, że niezbędne będzie zatrudnienie w gminach około 7 tys. nowych pracowników. Oczywiście ostateczna ocena potrzeb kadrowych związanych z realizacja tego nowego zadania przez gminy, należeć będzie do władz każdej gminy.

Świadczenie wychowawcze będzie wliczało się do dochodu przy staraniu się o pomoc społeczną, podobnie jak w przypadku świadczeń rodzinnych. Trzeba jednak pamiętać, że świadczenie 500 plus nie jest systemem pomocy społecznej. To długofalowy projekt wsparcia polskich rodzin.

www.mpips.gov.pl/rodzina500plus
      • pade Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 13:52
        Mam wątpliwości, czy to jest aktualne. Dzisiaj wyraźnie słyszałam, że rodziny zastępcze dostaną pieniądze. I, że świadczenie nie będzie się wliczać do dochodu.
        • cosmetic.wipes Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 14:10
          Cóż, zacytowałam to, co AKTUALNIE wisi na stronie Ministerstwa (świętej) Rodziny .
          • pade Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 14:14
            Wiem, czytałamsmile
        • iwi.k1 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 14:25
          "Mam wątpliwości, czy to jest aktualne. Dzisiaj wyraźnie słyszałam, że rodziny zastępcze dostaną pieniądze. I, że świadczenie nie będzie się wliczać do dochodu"

Pani minister (ministra? wink) dokładnie to powiedziała na dzisiejszej konferencji.
    • rozwiane_marzenie Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 13:48
      100/100. Nic dodać nic ująć. Smutne. Nie o taką Polskę walczyli i umierali nasi przodkowie.
      • zofijkamyjka Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 18:00
        ta ustawa jest tak durna że juz durniejszej sie wymyslec nie da. Ani to zasiłek dla potrzebujacych ani nagroda dla wielodzietnych. Takie wielkie g....
        • salinas Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 18:43
          zofijkamyjka napisała:

> ta ustawa jest tak durna że juz durniejszej sie wymyslec nie da. Ani to zasiłek
          > dla potrzebujacych ani nagroda dla wielodzietnych. Takie wielkie g....

A moja siostra , mająca trzyletnie bliźniaki, jednego czternastolatka i jednego siedemnastolatka, matka czwórki dzieci , bardzo się cieszy z tych pieniędzy.
          • mamma_2012 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 18:58
            A nie wolałaby mieć przyzwoitej, taniej opieki w przedszkolu, darmowych podręczników dla starszych czy posiłków w szkole, języków, basenu i iść do pracy?
            • pade Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 19:05
              A po co? 1500zł to prawie pensja. Na pewno wyższa niż minimalna.
            • salinas Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 19:11
              > iść do pracy?

A uważasz, że matka czwórki nie pracuje? Pracuje jak najbardziej. Mało tego, do pracy dojeżdża 40 km w jedną stronę. Wychodzi ok. 6 rano, wraca na szesnastą.Nie jest patologią, której nie stać na basen, czy obiad dla dzieciaka w szkole. Właśnie takie rodziny powinny być wspierane. Rodzice ciężko pracują, wychowują gromadkę dzieci - przyszłych podatników. I wierz mi , moja siostra jest szczuplutka, zadbana, w chałupie z podłogi można jeść, ma swoje pasje. Jest po prostu dobrze zorganizowana, bo musi być. I nie narzeka jak jej koleżanki, co ledwie jedno na świat wypchnęły ( podobnież jak e-matki) , jakie to one zmęczone i na nic nie mają czasu i jej zazdroszczą tych 500xtrzy. Właśnie dziś byłam u niej i o tych sprawach rozmawiałyśmy smile
              • kama265 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 19:24
                cudownie, łzy wzruszenia zalały me oczy, ma już strój supermana?
                • rosapulchra-0 Re: Bandycka 500+ 03.02.16, 11:53
                  kama265 napisała:

> cudownie, łzy wzruszenia zalały me oczy, ma już strój supermana?
                  >

Ale dlaczego złośliwie kpisz?
                  • salinas Re: Bandycka 500+ 03.02.16, 15:01
                    rosapulchra-0 napisała:

> kama265 napisała:
                    >
                    > > cudownie, łzy wzruszenia zalały me oczy, ma już strój supermana?
                    > >
                    >
                    > Ale dlaczego złośliwie kpisz?

Koleżanka by zeszła z tego wzruszenia, gdybym jeszcze napisała ,że w ciąży bliźniaczej siostra pracowała do prawie samego porodu. Poszła na zwolnienie, nie po dwóch kreskach na teście, a dwa tygodnie przed terminem porodu.I nie miała dwudziestu pięciu, tylko dwanaście więcej. A gdybym dodała, że mieszka w dużym domu, każde dziecko ma swój pokój, do tego dzieci się dobrze uczą, toby przekręciła się dwa razy tongue_out

Jest w Polakach niezrozumiała dla mnie zawiść, jak się coś komu powiedzie. Wyrazem tego są też niektóre wypowiedzi w tym wątku. Napisałam wulgarnie, że niektóre wypchnęły a nie urodziły, bo te panie, jej koleżanki bardzo zazdroszczą tych mitycznych tysiąc pińcet. Same mają jedno dziecko i wiecznie są zmęczone, na nic nie mają czasu , zarobione są po łokcie, a dodam ,że dzieci w wieku szkolnym, a nie trzyletnie brzdące. A już najbardziej zazdroszczą jej figury.

Nie rozumiem tej agresji, podałam przykład fajnej rodziny z czwórką dzieci. Wielodzietność w Polsce ma złe konotacje, bo zaraz patologia.Taka matka to rozmemłana, niepracująca, za to cały dzień z papierosem w bezzębnych ustach i czekająca na listonosza z przekazem z mopsu.

Znam jeszcze kilka przykładów fajnych rodzin z czwórką lub piątką dzieci, gdzie matki dają sobie świetnie radę. Dzieci są zadbane, dobrze się uczą. Ale to widocznie nie mieści się w postrzeganiu rzeczywistości przez niektóre panie.

• iwles Re: Bandycka 500+ 03.02.16, 15:39
                      A wiesz, skad pochodza m.in. oszczednosci rzadu, zeby miec na wyplaty 500+?
                      Ano z wycofania sie z dofinansowania programu in vitro, uzasadniajac decyzje tym, ze posiadanie dziecka to "fanaberia" rodzicow, za ktora oni (rzad Szydlo) placil nie bedzie.
                      Czy posiadanie czworki dzieci tez nie jest fanaberia rodzicow? Dlaczego do tej fanaberii beda doplacac, kosztem pozbawienia szans innych rodzicow nawet na jedno dziecko?
                      Jesli jestes w stanie logicznie to wytlumaczyc, to chetnie przeczytam (w ramach rzadowej walki z niska dzietnoscia).
                      • kama265 Re: Bandycka 500+ 03.02.16, 15:43
                        Iwles, wróżę z fusów, że zaraz przeczytasz o pracowaniu na Twoją emeryturę big_grin
                    • kama265 Re: Bandycka 500+ 03.02.16, 15:41
                      ale dlaczego obie z Rosą przypisujecie mi jakieś intencje? Owszem, było to złośliwe lekko z mojej strony, ale na pewno nie zejdę z powodu wspaniałości rodziny Twojej siostry czy innych wielodzietnych rodzin, ani im nie zazdroszczę tych pieniędzy. Jakoś mi się nie chce wierzyć w ten lukrowany obrazek, ale to przecież nie moja sprawa. Tak zareagowałam, gdyż opis był nagle nie wiadomo po co smile Ja mam jedno dziecko i owszem, bywam zmęczona i rozmemłana, czasem nic mi się nie chce, czasem nie mam czasu albo ochoty. Pracuję, jestem zadbana i szczupła ale nie jestem supermenką z silnikiem w tyłku, tylko zwykłym człowiekiem, czasem leniwym, a czasem źle zorganizowanym. Mieści się w mojej wyobraźni cudowny obraz, jaki nakreśliłaś, ba, nawet czasem w reklamach go oglądam smile. Nie rozumiem Twojej agresji i przekonania o tym, że wszyscy Twojej siostrze zazdroszczą, a już najbardziej tej figury big_grin ja po prostu żyję jak chcę, tak sobie wybrałam i tak mi dobrze, Nawet wyobrażając sobie, że sama byłabym w jej sytuacji - już się czuję zmęczona i sama sobie współczuję big_grin tak że wybacz mi, że nie jest to mój wymarzony model życia, mam prawo mieć inny, prawda?
                      • kama265 Re: Bandycka 500+ 03.02.16, 15:44
                        aleeee, żeby wam ulżyć, możecie sobie dopowiedzieć, że żal mi dupę ściska i brak czwórki dzieci kompensuję sobie trzeba psami i kotem big_grin voila! wyszło szydło (nomen omen) z worka big_grin big_grin big_grin
                      • agni71 Re: Bandycka 500+ 03.02.16, 18:10
                        > tak że wybacz mi, że nie jest to mój wymarzony model życia, mam prawo mieć inny, prawda?

Oczywiście, ale marudzisz, że rząd sobie ubzdurał wspierać akurat nie twój model?
                        • kama265 Re: Bandycka 500+ 03.02.16, 19:46
                          nieeeeee, zupełnie nie. Pokazuję tylko, ze ten program jest bez sensu i niesprawiedliwy. nie mowie o sobie, bo ja i tak się w żaden sposób "nie łapię", mój syn ma 18 lat. w mojej ocenie oczywiście big_grin to zapłata za dotychczasowe poparcie i próba kupienia sobie głosów w nastepnych wyborach (szantaż że tylko oni gwarantują ciagłość tego programu). Uważam, że to niemoralne "wspierać" bogatych, którzy tego nie potrzebują, a ustawiać max próg dla dzieci pierworodnych na tak niskim poziomie.
              • mamma_2012 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 19:28
                Ja wypchnęłam dwójkę i mogłabym wypchnąć trzecie, ale nie za pięćset złotych, bo to nawet nie połowa ceny przedszkola, a za tanią przyzwoitą opiekę żłobkowo-przedszkolną, przyzwoitą edukację i służbę zdrowia.
                Na obecną dwójkę, na te teoretycznie zapewnianie przez państwo atrakcje, wydałam równowarość duuużego mieszkania w Warszawie, a ile jeszcze przede mną.
                • mamma_2012 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 19:31
                  Przeliczyłam na szybko, z duuużym przesadziłam, ale dwupokojowe spokojnie.
              • pade Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 19:29
                Tiaa, rodzice dwójki dzieci nie pracują, nie wychowują przyszłych podatników i są niezorganizowanibig_grin
                Nie zgadzam się, że właśnie takie rodziny powinny być wspierane. Owszem, RÓWNIEŻ, ale nie przede wszystkim. Wszystkie dzieci są ważne, a nie tylko te, które mają więcej rodzeństwa. Nie wolno wartościować dzieci.
                • salinas Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 19:52
                  pade napisała:

> Tiaa, rodzice dwójki dzieci nie pracują, nie wychowują przyszłych podatników i
                  > są niezorganizowanibig_grin

Litości, ja nie w tym kontekście pisałam. To była odpowiedź na zarzut pani , która a'priori założyła ,że matce czwórki dzieci do roboty się nie chce iść i 1500 to prawie pensja minimalna.
                  • salinas Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 19:54
                    No sorry, to jednak byłaś ty , niejaka pade big_grin

> Tiaa, rodzice dwójki dzieci nie pracują, nie wychowują przyszłych podatników i
                    > są niezorganizowan

Uderz w stół ,a nożyce się odezwą
                  • pade Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 19:56
                    1500zł to więcej niż pensja minimalna, to jest fakt.
                • salinas Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:02
                  pade napisała:

> ają więcej rodzeństwa. Nie wolno wartościować dzieci.

Takie ,,wartościowanie" to nie tylko nasz wynalazek. We Francji są duże ulgi podatkowe właśnie dla rodzin wielodzietnych, takich jak u mojej siostry:

Zdaniem naszej rozmówczyni na uwagę zasługuje system podatkowy ulg prorodzinnych obowiązujący we Francji, który promuje rodziny wielodzietne, oferując im duże oszczędności podatkowe w porównaniu z osobami rozliczającymi się samodzielnie i nieposiadającymi dzieci. Dla przykładu, rodzina z dwójką dzieci uzyskująca ten sam przychód co singiel

zapłaci we Francji 5-krotnie niższy podatek.

podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/578730,francja_najmocniej_wspiera_rodziny_z_dzieckiem.html
                  • mamma_2012 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:14
                    Co jest celem? Produkcja czy wychowywanie dzieci?
                    I od razu zaznaczam, że oczywiście są rodziny wielodzietne, odpowiedzialne i wychowujące dzieci (nawet jedną taką znam), natomiast promocja wielodzietności to igranie z ogniem, bo jest to często zachęta dla tych, którzy nie radzą sobie z już powołanymi do życia.
                  • pade Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:15
                    Jak będziemy zarabiać tak, jak we Francji czy w Niemczech to możemy sobie wtedy porównywać systemy socjalne, na razie to jest czcza gadanina.
                    Poza tym, ja już pisałam wielokrotnie: wystarczy mi zwiększona kwota wolna od podatku, wtedy te 500zł będzie mi zwisać.
              • araceli Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 19:33
                salinas napisała:
                >i jej zazdroszczą tych 500xtrzy. Właśnie dziś byłam u niej i
                > o tych sprawach rozmawiałyśmy smile

I siostrunia-supermenka za 500zyla urodzi kolejne dzieciątko?
                • salinas Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 19:44
                  araceli napisała:

> I siostrunia-supermenka za 500zyla urodzi kolejne dzieciątko?

I po co ten sarkazm? Ja jej nie uważam, tym bardziej ona siebie, za supermenkę. Ja się cieszę, ona też ,że w sytuacji , w której ma już czwórkę dzieci nareszcie dostanie realne wsparcie , a nie karnet na basen, czy bilet do teatru.Takie wsparcie powinno byś w Polsce już od dawna, wsparcie rodzin wielodzietnych. Normalnych, pracujących. A nie ,że ciągle się słyszało , że ,,niedasię", a miliardy rozchodziły się na kliometrówki/limuzyny służbowe/diety. Ośmiorniczki litościwie przemilczę, bo to synonim buty i lekceważenia Polaków. I żeby było jasne, obie nie głosowałyśmy na PiS, bo zaraz przylecisz z pseudoargumentem, że pisiury.
                  • mamma_2012 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 19:57
                    Ośmiorniczki to już przeszłość, spotkanie prezesa z Orbanem, to większe pieniądze, ale nie o tym wątek.
                    Nie ma zadnego powodu, żeby w wyjątkowy sposób wspierać rodziny wielodzietne. Zdecydowanie lepiej, zachęcać ludzi do urodzenia pierwszego czy drugiego dziecka, w wielodzietnych rodzinach, tam gdzie trzeba to pomoc społeczna. Ale i tak każde różnicowanie dzieci ze względu na ilość rodzeństwa jest wątpliwe.
                    • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:13
                      Z punktu widzenia społeczeństwa, żeby istniała zastępowalność pokoleń para powinna mieć 2,1 dziecka. Czyli jak najbardziej "opłaca się" premiować pary z 3 i więcej dzieci, czyli rodziny wielodzietne.
                      • mamma_2012 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:19
                        Pytanie ilu podatników wychowa rodzina 2+2, a ilu 1+8.
                        Nie do końca bowiem chodzi o zastępowalność pokoleń, a raczej zastępowalność płatnoków.
                        • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:30
                          Dlatego pisałam o społeczeństwie, nie o podatnikach.
                          Matka wielodzietna, która nie pracuje zawodowo, bo opiekuje się dziećmi, nie płaci podatków. Czy to oznacza, że jest gorszym członkiem naszego społeczeństwa od pracującej zawodowo sąsiadki? Jest mniej warta niż Ukrainiec, co popracuje legalnie 5 lat i podatki zapłaci, ale po tych 5 latach wróci do siebie do kraju i ślad po nim zaginie?

Dla mnie liczy się każdy polski obywatel, bo nawet w dobrych rodzinach trafia się zgniłe jabłko, a pijakom może się urodzić przyszły wartościowy obywatel.
                    • black_halo Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:14
                      Roznica jedynie taka, ze prezio zafakturowal na partie zas osmiorniczki poszly na rade ministrow. Taki drobiazg.

Natomiast ogolnie popieram zachecanie do urodzenia pierwszego czy drugiego dziecka a nie czwartego czy piatego bo to zawsze przewaznie zacheca patologie oraz przyciaga wszelkiej masci poszukiwaczy szczescia i jak raz bedziecie mieli chetnych "uchodzcow" do osiedlenia sie w Polsce.
                      • mamma_2012 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:15
                        Z prywatnych pieniędzy czy partyjnych? Wiesz jak w Polsce są finansowane partie?
                        • black_halo Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:22
                          Dotacje dostaja wszystkie partie wiec o co ci chodzi w tym wypadku? Nie ma do czego sie przyczepic do chociaz do spotkania z szefem rzadu innego panstwa, prawda? Bo to to samo co prywatnie jedzone osmiorniczki na koszt podatnika.
                          • mamma_2012 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:34
                            Jak się spotyka dwóch ministrów rządu, to jest to prywatne spotkanie z pieniędzy podatników, a jak poseł na prywatnym spotkaniu z prezesem partii (nie można w takiej sytuacji mówić o spotkaniu na szczycie) za pieniądze podatników to juz inna opcja?
                            Jedno i drugie niewłaściwe, ale powszechne. Finansowaliśmy i finansujemy tysiące zachcianek każdej władzy.
              • iwles Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:09
                Salinas,
                A gwarantujesz, ze siostra wychowuje przyszlych polskich podatnikow? Bo wiesz, dzieciaki moga sie rozjechac po swiecie i tam placic podatki i skladki emerytalne i panstwu nijak sie te 1500+ nie zwroci.
                A ten jedynak, ktory dzis g... od panstwa dostanie, bedzie ze swoich skladek utrzymywal twoja siostre i jej meza na emeryturze.
                Wiec nie pisz, wobec kogo panstwo ma wiecej obowiazkow i komu ma pomagac, bo w Konstytucji jest napisane, ze ma traktowac rowno WSZYSTKICH swoich obywateli.
              • asia_i_p Re: Bandycka 500+ 03.02.16, 08:18
                A moja macocha urodziła (protestuję przeciwko wulgarnemu wypchnęła) trójkę. Mój ojciec jest ojcem pięciorga. Ale ponieważ z tej trójki dwójka jest pełnoletnia, choć ucząca się i na utrzymaniu rodziców, więc pieniędzy nie dostaną.
                Żeby utrzymać tę pomoc w 2017 będzie trzeba podnieść podatki, skoro już teraz na 9 miesięcy finansowanie jest na styk. Koszta tego poniosą rodzina twojej siostry i rodzina mojego ojca po równi, ale tylko rodzina twojej siostry będzie miała z tego pożytek. Czyli coś nie działa.
          • zofijkamyjka Re: Bandycka 500+ 03.02.16, 20:46
            no to fajnie że ona sie cieszy. Też mam kolegę w pracy, który się cieszy smile a prezes mojej firmy, który ma kasy a kasy tez dostanie 500 zł. Tylko po co mu?
    • vre-sna Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 18:53
      Dla mnie to jest wyjatkowo nieetyczne nie zauwazac dzieci (rodzicow) powyzej 18 roku zycia. Czy oni sa nieistotni dla spoleczenstwa? Ponoc tez beda zarabiali na emerytury.
      Po prostu pisowcy zalozyli, ze ktos, kto posiada dziecko 18-letnie nie rokuje, nie urodzi kolejnych pieciu.
      Ale w czasie kampani byla mowa o kazdym dziecku...
      Ci ludzie z pis sa, delikatnie mowiac, poyebani.
      • wheels.of.steel Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 19:31
        Dziecko powyżej 18 roku życia jest dorosłym człowiekiem i może już samo na siebie zarabiać.
        • pade Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 19:34
          W drugiej klasie szkoły średniej albo zawodowej, tiaaasmile
          To niech miłościwie nam panujący PIS skróci okres nauki a nie pierniczy farmazony o dorosłości.
          • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:06
            To przyznajmy też ulgę na 30-letnich doktorantów, też są czyimiś dziećmi. Po co się ograniczać.
            • iwles Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:13
              No i po co ta ironia?
              Prawo wyraznie stawia granice przy wieku 25 lat.
              • lauren6 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:15
                Dorosłym człowiekiem jest się od 18 roku życia. Któraś wyżej pofatygowała się wkleić projekt ustawy, że zasiłek jest na wychowywanie dziecka. Dziecka, nie dorosłego uczącego się.
                • cosmetic.wipes Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 21:27
                  W tym kraju są jeszcze inne ustawy i one precyzują warunki oraz wiek dziecka które może pozwać rodzica o alimenty, oraz któremu należy się renta rodzinna. To 25 lat. Nie 18 i nie 30.
                  Bardzo usilnie ignorujesz tę informację, ciekawe dlaczego? big_grin
                • wegatka Re: Bandycka 500+ 03.02.16, 02:20
                  I co, uważasz, że uczeń liceum czy technikum powinien po skończeniu 18 lat rzucić szkołę i iść do pracy, bo jest dorosły?
      • vre-sna Re: Bandycka 500+ 04.02.16, 04:37
        Doprecyzuje - moje drugie dziecko ma 12 lat. A poniewaz poinformowalam mlodsze, ze jest bedzie program 500+ i ze na tym zyska, to po doprecyzowaniu przez pis, co wg nich znaczy okreslenie "kazde dziecko" corka sama stwierdzila " co za oszusci..."
        • vre-sna Re: Bandycka 500+ 04.02.16, 04:49
          Ze 'bedzie' bez jest
          I doskonale rozumiem to, ze to nie jest pomoc socjalna. Ale nie spodziewalam sie tak chorych kryteriow.
          Rodzina z jednym dzieckiem. O wiele bardziej zachecilo by mnie do posiadania drugiego gdybym byla pewna, ze to pierwsze, zalozmy, ze nawet do tych 18 lat, bedzie wspierane tymi 500 zl.
          Ale to i tak nie ma znaczenia. W naszym kraju przepisy sie zmieniaja gdy nastepcy dorywaja sie do koryta. W tym panstwie czlowiek ciagle zyje pod wplywem adrenaliny - nic nie jest pewne, a interpretacja prawa to jak interpretacja wiersza poety - kazdy widzi co innego w zaleznosci od nastroju (politycznego).
          Przykre.
    • tol8 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 20:19
      Powinno być jasno:
      Masz 1 dziecko, nie masz nic, masz więcej niż jedno- dostajesz na każde z nich.
      W przypadku problemów z zajściem w ciążę, czy też np usuniętą macicą - wypłacać i na pierwsze.
      • lokitty Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 21:44
        W czym jedno jest gorsze od dwójki, trójki?
        Takie samo z niego dziecko.
        I taki sam przyszły potencjalny podatnik tyrający na ZUS wink.
        • agni71 Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 23:23
          ale trzech potencjalnych podatników to więcej niż jeden... skoro już używamy takich argumentów
          • iwles Re: Bandycka 500+ 03.02.16, 00:05
            Tylko ze rzad juz teraz w tego jednego nie inwestuje, stawia go na przegranej pozycji, nie warto,
            A w tamta trojke to i owszem, zainwestuje kilkaset tysiecy zlotych.
            Z czego wynika ta roznica, skoro wszyscy to tylko potencjalni podatnicy?
            I istnieje realne "zagrozenie", ze inwestycja sie nie zwroci, a nawet dlugi za tych doinwestowanych splacac beda ci, w ktorych panstwu sie nie oplacalo inwestowac.
            W normalnym przedsiebiorstwie, za prowadzenie takiej polityki biznesowej, to po kilku miesiacach trzeba by oglosic upadlosc.
            • burina Re: Bandycka 500+ 03.02.16, 01:35
              Czyli ogólnie rzecz biorąc, bardziej wartościowi, w których należy inwestować są obywatele posiadający rodzeństwo.
              Żadna ich zasługa, żaden wkład w społeczeńswto. Dostają nagrodę za poglądy swoich rodziców, bo w logice Pis posiadanie i liczba dzieci to deklaracja światopoglądowa.

Co na to konstytucja?
              • kotradykcja Re: Bandycka 500+ 04.02.16, 07:27
                Burina, Konstytucja mówi jasno - ustawa jest do dupy. Natomiast dzięki rozpieprzeniu TK nie ma nikogo, kto mógłby to stwierdzić.
                I o to właśnie chodziło, po to zaczęli od paraliżu TK żeby niekonstytucyjne ustawy mogły być przepychane.
                500+ jest zasłoną dymną. Dlaczego nie zaczęli od kwoty wolnej od podatku? Mieliby zgodę wszystkich, z lewa i prawa.
                Dlaczego nie są promowani ludzie uczciwie pracujący poprzez ulgi podatkowe?
                Bo to wszystko odbyłoby się bez jazgotu w mediach, bez sprzeciwu, bez awantur.
                A tak, wszyscy trąbią o 500+ a PiS tymczasem majstruje w innych sprawach, np. w budżecie czy ordynacji wyborczej, o czym są jedynie nie przyciągające uwagi wzmianki.
                Jaro jest obleśny, ale nie głupi.
                • oqoq74 Re: Bandycka 500+ 04.02.16, 08:37
                  No, nic się nie dzieje ot tak sobiesmile I ot tak sobie, nikt teraz tego projektu nie wyciągnął.
          • asia_i_p Re: Bandycka 500+ 03.02.16, 08:25
            Mój ojciec "dostarczył" państwu pięcioro potencjalnych podatników (w moim przypadku nawet niepotencjalnego), ja dwóch. Ojciec ma na utrzymaniu trójkę dzieci i wydaje na nie więcej niż ja na moją dwójkę - zgadnij komu z nas przysługuje świadczenie?
            Przecież to się kupy nie trzyma.
    • lokitty Re: Bandycka 500+ 02.02.16, 21:44
      Fakt. Jestem samotną matką.
      Radzę sobie normalnie, zwyczajnie.
      Moje dziecko "nie zasługuje", bo jest jedno.
      Dwójka dzieci bardzo zamożnych rodziców już tak.
    • iwoniaw Przeklejone: autor - niktmadry 03.02.16, 12:50
      500+ i wielki dramat...
      niktmadry
      03.02.16, 12:43
      Tak sobie myślę, że znajdzie się dość sporo osób, które tak ułożą sobie życie, że to 500 zł będzie decydowało o ich być albo nie być. Np. kobiety zrezygnują z pracy, rodziny będą brały kredyty na większe mieszkania itd. itp..... I tak sobie myślę, że to 500 zł będzie wypłacane przez krótki czas - najdłużej do zmiany władzy ale nie zdziwiłoby mnie gdyby miało być wypłacane jeszcze krócej lub jeśli np. po roku zaostrzą kryteria...... Wtedy dopiero wiele rodzin tracąc nagle 500/1000 zł przeżyje dramat i pozostanie bez środków do życia. Łatwo się przyzwyczaić do dobrego.

Re: 500+ i wielki dramat...
      oqoq74
      03.02.16, 12:46
      Owszem tak może być.

Re: 500+ i wielki dramat...
      marcelina4
      03.02.16, 12:48
      każdy ma swój rozum, jeżeli uzależni swoje dalsze egzystowanie od dodatku na dzieci, to zwyczajnie brak mu piątej klepki i nie ma co żałować takiego delikwenta, z dodatkiem czy bez i tak by w końcu popłynął
      • kama265 Re: Przeklejone: autor - niktmadry 03.02.16, 12:56
        a ja myślę, że to jest taki projekt, który ma zapewnić PiS dalszą wybieralność. Pomyślcie przecież, to jest super argument, jak stracimy władzę, to ONI zlikwidują ten dodatek! ... no...
        • iwi.k1 Re: Przeklejone: autor - niktmadry 03.02.16, 13:12
          Ależ dokładnie tak to wygląda! Oglądałam wczorajszą konferencję - na pytanie dziennikarki w jaki sposób, jakimi procedurami rząd zagwarantuje ciągłość programy 500+ padła odpowiedź, że: ciągłość władzy przecież obowiązuje, zresztą dopóki PiS będzie u władzy to kasa będzie wypłacana, a poza tym posłowie i posłanki nie są przecież samobójcami, żeby robić coś wbrew polskim rodzinom. Czytaj: wybierzcie nas ponownie, a nie zabierzemy wam tej kasy. Najlepsze podsumowanie całej tej akcji z beznadziejną ustawą.
          • kama265 Re: Przeklejone: autor - niktmadry 03.02.16, 13:54
            omg...
          • kama265 Re: Przeklejone: autor - niktmadry 03.02.16, 13:55
            wiecie co mnie wku...wia niemiłosiernie? że teraz na dodatek okazuje się, że moja rodzina, to nie jest żadna rodzina.
            • wegatka Re: Przeklejone: autor - niktmadry 03.02.16, 14:37
              Mnie wku...wia niemiłosiernie również to, że pisiory wciąż twierdzą, że to jest program dla wszystkich rodzin, chociaż wiadomo, że to wcale nie jest prawdą. Zasiłek rodzinny też jest dla rodzin z dziećmi,ale przysługuje tylko niektórym, więc nigdy nikt nie ściemniał, że jest on dla wszystkich. Wczoraj w Trójce słuchałam dyskusji posłów M. Witczaka (PO) i K. Łapińskiego (PIS). Witczak powiedział, że ustawa 500+ jest bardzo niesprawiedliwa, bo nie dostanie pieniędzy samotna matka jedynaka z niskimi dochodami, czy rodzina dwójki dzieci, gdzie jedno ma skończone 18 lat i też mają niewielkie dochody, ale otrzymają pieniądze rodziny z trójką dzieci o bardzo wysokich dochodach. Na to oburzony Łapiński odrzekł Witczakowi, żeby się nie czepiał takich drobiazgów, bo warto się skupić na tym, że te pieniądze będą jednak przysługiwać kilku milionom dzieci uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka