Dodaj do ulubionych

Sprawdzony przepis na muffinki

10.02.16, 20:38
Preferuje z malinami, ale inne też chętnie przyjmę.Podzielcie sie proszę, bo poszukuję w necie, ale żadne jeszcze nie wyszły takie jak bym oczekiwała. Marzą mi się takie jak z cukierniu, wyrośnięte, lekko popękane z wierzchu hmmmm......
Obserwuj wątek
    • anetchen2306 Re: Sprawdzony przepis na muffinki 10.02.16, 20:47
      Skladniki suche:
      - 3 szklanki maki
      - 3/4 szklanki cukru (moze byc brazowy)
      - wanilia
      - paczka proszku do pieczenia
      - szczypta sody oczyszczonej (doslownie szczypta, na czbek noza)
      - szczypta soli

Skladniki mokre:
      - 1 szklanka oleju
      - 1 szklanka mleka
      - 2 jajka

Osobno widelcem wymieszac suche skladniki. W osobnej misce widelcem wymieszac mokre skladniki. Mokre wlac do miski z suchymi, wszystko KROTKO wymieszac widelcem, ot tylko tyle, by skladniki sie polaczyly. Nie miksowac, nie ucierac do puszystosci!
      Piec ok. 15-20 min (do suchego patyczka) w temp. ok. 160-180 stopni.
      • cygarietka Re: Sprawdzony przepis na muffinki 10.02.16, 20:54
        Dzięki anetchen za odzew. Właśnie dziś znalazłam taki sam przepis w necie, godzine temu wyjęłam z piekarnika i wyaszła..... lipa. Jakieś takie małe i opadnięte. Po wylączeniu piekarnika trzymałam w cieple jeszcze kilka minut i i tak padły
        • aurinko Re: Sprawdzony przepis na muffinki 10.02.16, 21:55
          Padły bo miały za dużo proszku do pieczenia. Na 3 szklanki mąki paczka proszku to przesada.
        • anetchen2306 Re: Sprawdzony przepis na muffinki 11.02.16, 10:16
          http://fotoo.pl//out.php?i=1076301_img-20160211-100528.jpg

Te sa wlasnie z powyzszego przepisu. Pieklam w zeszlym tygodniu dla Mlodej do szkoly (w wafelkach do ajerkoniaku i inszych likierow, wielkosci kieliszka). Do kazdego wafelka wlozylam lyzeczke (!) ciasta. I TAAAAAAK wyrosly. Najbardziej wyrastaja, gdy uzywam papierowych foremek "tulipanowych".
      • gosza26 Re: Sprawdzony przepis na muffinki 10.02.16, 22:01
        Ile muffinek wychodzi z tego przepisu? Ostatnio robiłam z gazety. Miało być 12 a wyszło z 20 ( a i tak zmniejszyłam ilość składnikówuncertain
      • bialeem Re: Sprawdzony przepis na muffinki 11.02.16, 11:31
        PACZKA proszku do pieczenia? Czuć tam w ogóle coś poza nim?
        Dwie łyżeczki i bez sody. Trochę mniej oleju 2/3 szklanki i jedno jajko. Wyjdą lżejsze.
        • anetchen2306 Re: Sprawdzony przepis na muffinki 11.02.16, 12:14
          "Moja" paczka proszku do pieczenia zawiera 10 g proszku, czyli ... DWIE lyzeczki. Na ponad 500 g maki (3 szklanki a 300 ml). Standardowo daje sie 15 g proszku na 500 g maki wink Nieee, muffiny nie sa "ciezkie".
          • gosza26 Re: Sprawdzony przepis na muffinki 11.02.16, 12:30
            Ponawiam pytanie smile Ile ich wychodzi z tych porcji?
    • kamunyak Re: Sprawdzony przepis na muffinki 10.02.16, 21:49
      ja robie wg tego przepisu
      muffinki czekoladowe
      Czekoladowe dlatego, ze u mnie raczej takie lubią, no i tam wkłada sie kawałek czekolady, co powoduje że w środku są lekko miekkie, czekoladowe. Ja wkładam 1 kawałek czekolady, choc przepis mówi o 2, ale wg mnie jeden w zupelnosci wystarczy.
      Pieke nie dłużej niż 20' bo inaczej, mój piekarnik przynajmniej, zbytnio spieka. Wyjmuję z piekarnika natychmiast po upieczeniu.
      Są to pierwsze muffiny jakie robiłam i zawsze mi wychodzą.
      Tu sa też porzeczkowe ale ich nigdy nie robiłam, moze w lecie spróbuję
    • aurinko Re: Sprawdzony przepis na muffinki 10.02.16, 22:01
      Robie z tego przepisu tylko daję mniej proszku do pieczenia i szklankę mąki zamieniłam na mąkę orkiszowa ciastkozercy.pl/babeczki-waniliowe-2/
      • anetchen2306 Re: Sprawdzony przepis na muffinki 11.02.16, 09:52
        Ja mam szklanke 300 ml. Ta szklanka odmierzam. Probowalam kiedys dac mniej proszku i wychodzily wlasnie paskie i male.
        • aurinko Re: Sprawdzony przepis na muffinki 11.02.16, 12:31
          A ja mam szklankę 200ml i taką szklanką odmierzam. Zawsze dodaję mniej proszku do pieczenia i nigdy mi nie wyszły ani małe, ani płaskie, zawsze pięknie wypieczone, lekko pęknięte i bez posmaku proszku do pieczenia. Daję też mniej cukru niż w przepisie, do bananowo-czekoladowych tylko odrobinę cukru bo banan w pieczeni daje dużą słodkość.
    • katklos Re: Sprawdzony przepis na muffinki 10.02.16, 22:05
      szybkieiproste.blogspot.com/2014/04/muffinki-bananowe.html
    • zuzanka79 Re: Sprawdzony przepis na muffinki 10.02.16, 22:07
      od wieków piekę muffinki wg tego przepisu fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,82953381,82953381.html
    • salinas Re: Sprawdzony przepis na muffinki 10.02.16, 22:26
      cygarietka napisała:

> ale żadne jeszcze nie wyszły takie jak bym oczekiwała. Marzą m
      > i się takie jak z cukierniu, wyrośnięte, lekko popękane z wierzchu hmmmm......

Te z cukierni mają dodawane polepszacze, spulchniacze i pół tablicy Mendelejewa wink . Domowe są naturalne i takie nie wychodzą.
      • anetchen2306 Re: Sprawdzony przepis na muffinki 11.02.16, 09:54
        Nie wiem, z "mojego przepisu" wychodza mi piekne, ogroooomne muffiny. Zwlaszcza, gdy uzywam z"tulpanowych" foremek papierowych (sama robie z papieru do pieczenia). A zeby byly popekane, to nacinam je dodatkowo nozem po tym, jak zaczynaja porzadnie wyrastac.
        • b-b1 Re: Sprawdzony przepis na muffinki 11.02.16, 10:37
          Robię od lat-na wszelkie imprezy szkolne-wychodzą duże, popękane, ok 12 sztuk
          Przepis podstawowy-decydujesz sama co wkładasz do środka-wkładki ok 1 szklanka(owoców, rodzynek, orzechów, czekolady itp).
          Suche:
          2 i 3/4 szkl mąki
          1 szklanka cukru, cukier waniliowy
          2 łyżeczki proszku do pieczenia
          Jeśli mają być ciemne dodaję gorzkie kakao ok 1 łyżka.
          Mieszamy i dodajemy "wkładkę"
          Mokre:
          2 jajka
          1szklanka mleka
          100gr rozpuszczonego wystudzonego masła.

Mokre składniki wlewamy do suchych składników -mieszamy dosłownie tyle, aby nie było widać suchej mąki.
          Aby były duże nakładam do papilotek na maksa-nie 3/4.
          Piekę w 180/190 stopniach ok 20-25 minut
      • agni71 Re: Sprawdzony przepis na muffinki 11.02.16, 12:33
        Moje domowe muffinki ZAWSZE wychodzą mocno wyrośnięte i często popękane (nie wiedziałam, że popękanie to porządany objaw wink.
        500g mąki
        2 szklanki mąki
        cukier waniliowy
        2 łyżeczki proszku do pieczenia
        kakao decomoreno na oko (ze dwie łyżki co najmniej)

2 szklanki mleka
        1 szklanka oleju roślinnego
        4 jajka

składniki mokre i suche miesza się dokładnie oddzielnie, później łączy. Przynam, że ja po połączeniu mokrych i cuchych mieszam mikserem na gładką masę, jakos nie przemawia do mnie widok niewymieszanych grudek.

Piekę 20 minut w 200 stopniach, bez nadmuchu, termoobiegu czy innych opcji, tylko góra-dół.

Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby się nie udały. Są wilgotne, puszyste i pyszne.

Jak komus za dużo, to można proporcje zmniejszyć o połowę, można zrobić bez kakao, za to dac więcej cukru waniliowego, ale kakaowe zdecydowanie smaczniejsze IMO.

Często wydrążam je i napełniam jakims domowym dżemem/musem owocowym. Można też zrobić polewę lub lukier na wierzch.
        • aurinko Re: Sprawdzony przepis na muffinki 11.02.16, 12:35
          500g mąki
          2 szklanki mąki

???
          • agni71 Re: Sprawdzony przepis na muffinki 11.02.16, 12:38
            ale palnęłam

2 szklanki cukru oczywiście
        • agni71 Re: Sprawdzony przepis na muffinki 11.02.16, 12:36
          Jeśli chodzi o ilość, to z mojego przepisu wychodzi ok. 30 szt. Robię je w silikonowych foremkach z Tchibo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka