Dodaj do ulubionych

ASG imprezka 10 latków

12.02.16, 17:05
Syn przyszedł ze szkoły z informacją, że kolega organizuje imprezkę i mają strzelać pistoletami replikami na kulki.

Decyzję podjęliśmy.
Ale jestem ciekawa co Wy sądzicie o zabawach dzieciaków pistoletami? Podejrzewam, po wcześniejszych pobytach tam syna, że nadzoru nad dzieciakami raczej specjalnego nie będzie. Kolega mieszka na wsi, jest najmłodszy w rodzinie, ma dorosłe rodzeństwo. Ma dużo swobody.
Obserwuj wątek
    • nieproszonygosc Re: ASG imprezka 10 latków 12.02.16, 17:12
      Nie zgodziłabym się, oczy cenniejsze od dobrej zabawysmile
      • oqoq74 Re: ASG imprezka 10 latków 12.02.16, 17:42
        Nie zgodziliśmy się. Syn wie jakie jest nasze zdanie i razem z informacją o imprezie, powiedział, że on nie chce strzelać. Ale jakoś nie mam zaufania, czy przyglądanie się, w takiej sytuacji może być bezpieczne.
    • ga-ti Re: ASG imprezka 10 latków 12.02.16, 17:22
      Kulki trochę niebezpieczne, zwłaszcza gdy zabawa będzie raczej bez nadzoru. Syn był na urodzinach gdzie atrakcją było strzelanie laserowymi i oczywiście wszyscy bardzo zadowoleni. U młodego zamiast pistoletów na kulki królują nerfy na takie strzałki 'styropianowe', bezpieczniejsze to.
      A dzieciaki pistoletami bawiły się chyba od zawsze i jakoś nie wygląda na to by miały przestać, zmienia się tylko rodzaj broni wink Znam rodziców niepozwalających, dzieciaki pistolety w końcu zrobiły z klocków, patyka, siostrzanej suszarki do włosów dla lalek wink
    • asia_i_p Re: ASG imprezka 10 latków 12.02.16, 18:55
      Miałam ucznia, który się fascynował strzelaniem na kulki. Co prawda starszego, czternastolatka.
      Wyjaśnił mi kiedyś, że to bardzo honorowa gra, ponieważ w przeciwieństwie do paintballa nie ma śladów, tylko trzeba się samemu przyznać, że się zostało trafionym. Coś jak to z miotłami na lodzie (zapomniałam nazwy) - podobno najbardziej dżentelmeński sport na świecie.
      • adellante12 Re: ASG imprezka 10 latków 12.02.16, 18:58
        Curling wink
      • oqoq74 Re: ASG imprezka 10 latków 12.02.16, 19:03
        Być może, uprawiany przez rozsądne osoby tak. Jednak z tego co zdążyłam poczytać, zabawa takimi pistoletami przez dzieci może się źle skończyć, np utratą oka. Na jednej ze stron podano kilka przykładów. Np. niektóre modele potrafią strzelać z taką siłą, że z 25 metrów przebiją puszkę z napojem. Nie sądzę, by była to zabawa dla dzieci bez nadzoru.
        • yoma Re: ASG imprezka 10 latków 12.02.16, 19:05
          Nadzór nie rzuci się przeciąć własnym ciałem tor pocisku zmierzającego w oko - ergo z nadzorem czy bez, wszystko jedno.
          • oqoq74 Re: ASG imprezka 10 latków 12.02.16, 19:18
            Chodziło mi tylko o to, że nadzór nie pozwoliłby na strzelanie do siebie, że musieliby mieć jakieś ochraniacze, okulary, ustalono by jakieś zasady itd.
        • smoczy_plomien Re: ASG imprezka 10 latków 12.02.16, 22:59
          Zgadzam się. Miałam kiedyś faceta, który się w to bawił. To "poważny sport", ceni się repliki, które są najbliższe oryginałom. Wbrew pozorom dobra broń do ASG jest bardzo droga. Dzieci prawdopodobnie bawiłyby się chińskimi zamiennikami - tym bardziej bym nie puściła. Te kulki zostawiają też koszmarne siniaki-krwiaki, nie mówiąc już o oku, twarzy. Ciekawe czy organizatorzy planują zestaw odpowiednich zbroi dla krasnali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka