Dodaj do ulubionych

18 chrześniaka

15.02.16, 11:41
Nie utrzymujemy z kuzynem kontaktów,z chrześniakiem widziałam się kilka razy mimo,że jesteśmy bliską rodziną.Kuzyn miał ciągle do mnie pretensje,obrażał się w końcu te kontakty urwały się.W kwietniu syn od kuzyna,mój chrześniak kończy 18 lat.Mam dylemat,czy wysłać mu prezent pocztą, czy w ogóle nic nie robić.Głupio mi bo to mój chrześniak ale z drugiej strony oni nigdy nie pamiętali o mnie i o moich dzieciach.Drogie e-mamy poradźcie jak się zachować.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamusia1999 Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 11:50
      no jak ci głupio, to sobie kobieto ulżyj i wyślij mu coś pocztą. najlepiej kasę, skoro go nie znasz. będzie miał co dołożyć do prawo jazdy, kompa etc.
    • nevada_r Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 12:34
      Oczywiście, że wysłać, z chrześniakiem pokłócona zdaje się nie jesteś? A tak poza tym to ty też zawaliłaś - to ty jako dorosła osoba powinnaś dbać o kontakty z chrześniakiem [niezależnie od twoich stosunków z jego rodzicami]. Przypomnij sobie, co przyrzekałaś w kościele podczas tych chrzcin.
    • misterni Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 12:49
      Z chrześniakiem też jesteś pokłócona? Co on jest winien, że mam niezrównoważonych rodziców i chrzestną? Ja bym zadzwoniła do chłopaka i się umówiła na gruncie neutralnym, niekoniecznie w dniu urodzin i wtedy wręczyła mu prezent/kasę, co by tam wolał.
      • tosia135 Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 13:04
        Ja zabiegałam o kontakty,wprosiłam się na komunię, bo jak sam kuzyn powiedział, nawet nie myślał żeby mnie zaprosić.Przyjeżdżałam początkowo na urodziny,czułam się jak intruz. Zabiegałam o kontakty ale oni nie chcieli tego i dawali mi odczuć,że sobie nie życzą spotkań.To co miałam na siłę się wpraszać.Tak naprawdę to nigdy się z nimi nie pokłóciłam,po prostu nie chcą kontaktu.Dzięki za rady, wyślę kasę z życzeniami.Pozdrawiam
        • tosia135 Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 13:06
          Nie mam do niego telefonu,kuzyn i jego żona nie odbierają ode mnie telefonu,nie odpisują na smsy.Pisałam wielokrotnie
          • wioskowy_glupek Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 13:14
            No to olać w takim układzie
          • bablara Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 13:15
            Ale chrześniak to też już dorosły człowiek i swój rozum ma. Jak widać nie szukał kontaktu, więc po co się starać ? Możesz być pewna ,że Ci nawet nie podziękuje za prezent.
          • nevada_r Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 13:20
            Ale adres możesz pewnie zdobyć. Wyślij kartkę z życzeniami i kontaktem do siebie + jakiś drobny prezent. Może się okazać, że chłopak wznowi kontakty.
    • angeika89 Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 13:18
      Ja mimo wszystko też bym wysłała kasę pocztą z dołączoną kartką...
      Chłopak właśnie osiąga dorosłośc i sam będzie mógł zdecydować, czy chce utrzymywać z Tobą kontakt.
      • mozambique Re: 18 chrześniaka 16.02.16, 15:03
        jednym słowem -0 mozan kupic sobie zaintersowanie chrzesniaka smile))
        • angeika89 Re: 18 chrześniaka 17.02.16, 12:52
          Nie, że kupić, tylko może po prostu do tej pory był pod wpływem rodziców z którymi kontakt jest nie ciekawy. A teraz jako osoba dorosła będzie mógł sam zdecydować czy chce utrzymywać kontakt czy nie...
          Ja uważam, że warto wysłać kartkę z życzeniami, swoim adresem i telefonem.
          Do tego skromny prezent (w zależności od możliwości) w postaci pieniędzy...
    • eliszka25 Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 16:53
      sytuacja dziwna. ciekawa jestem, co kieruje takimi ludzmi, ze najpierw wybieraja na chrzestna, a potem unikaja kontaktu. dla mnie naprawde dziwne. nie zrozum mnie zle, absolutnie nie oskarzam cie o naciaganie historii, tak sie po prostu zastanawiam nad pokrecona ludzka natura.

co do meritum, to ja bym sie sama z soba czula zle, gdybym tak zupelnie olala 18-stke chrzesniaka. fakt, to juz od dawna nie jest maly dzidzius i gdyby chcial, to moglby poszukac kontaktu, jednak z drugiej strony, nigdy nie wiadomo, co tam mamusia i tatus naopowiadali na temat chrzestnej. do kwietnia jeszcze troche czasu, sprobowalabym odnowic kontakt z samym chrzesniakiem, jakos zdobyc nr tel. z pewnoscia ma komorke, nie wierze, ze nie. gdyby sie nie udalo, to przynajmniej wyslalabym kartke z zyczeniami i dolaczyla pieniadze lub bon do jakiegos sklepu np. empiku.
      • gama2003 Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 17:24
        Też mam taką ,,porzuconą,, chrześniaczkę.
        Na początku bardzo się starałam, zależało mi na kontaktach. I w końcu dostałam takiego pstryczka w nos od mamuni, że mnie z wrażenia zatkało. Sytuacja się powtórzyła - skutek, jak powyżej, kontakty zawieszone na kołku. Na komunii byłam, zbliża się osiemnastka. Mam poczucie winy i wstyd mi przed młodą, bo w końcu to nie ona zrobiła mi numer wszechczasów. Zamierzam sprawić jej fajny prezent urodzinowy. Ale, że kontaktów to nie zmieni to nie mam złudzeń.
        Szkoda trochę.
        • zuzi.1 Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 19:53
          Kulturalni rodzice chrześniaka zazwyczaj organizują imprezę dla chrzestnych i wtedy jest okazja do wręczenia prezentów. A niekulturalni nie...W opisanej sytuacji ja bym się nie narzucala i nie wysylala niczego poczta. Albo kulturalne podejscie albo brak kontaktu. Trudno. Traci na takim rodzicow zachowaniu ich własne dziecko.
          • edelstein Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 19:57
            Impreza dla chrzestnych,gdzie takie cos sie praktykuje?
            • arkanna Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 20:09
              W Gdańsku, Olsztynie , Warszawiw, Poznaniu np. Tak jest tak impreza, zaproszeni są chrzestni i dziadkowie a na stole tort. Wyobraz sobie żę nawet obiad czasami na stół ląduje i alkohol.
              • edelstein Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 20:18
                Ani w Wawie ani w Gdansku nikt mi znany czegos takiego nie praktykuje.
                • arkanna Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 20:44
                  oj Edel ,Edel
                  • edelstein Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 22:49
                    Nie spotkalam sie nigdy z impreza dla chrzestnych.
                    • gama2003 Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 22:58
                      Ja spotykam się z takim typem świętowania - imprezka domowa rodzinna, babcie, dziadkowie, chrzestni itd. I imprezka druga - sama młodzież, tu już różnie, domówka, w knajpkach, czasem kilku ,, jubilatów,, robi wspólną. Sama tak miałam i do tej pory obserwuję takie huczne obchody smile u kolejnych dorastających.
                      • angeika89 Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 23:54
                        Ja tez tak miałam...
                    • demonii.larua Re: 18 chrześniaka 16.02.16, 15:15
                      Nasz najstarszy miał dwie imprezy. Jedną rodzinną, drugą dla rówieśników. To całkiem popularny zwyczaj.
            • zuzi.1 Re: 18 chrześniaka 15.02.16, 20:35
              I w mieście i na wsismile
              • tosia135 Re: 18 chrześniaka 16.02.16, 00:56
                U mnie też jest taki zwyczaj,że zaprasza się dziadków i chrzestnych na tort i kawę zwłaszcza na osiemnastkę.Kuzyn nie zaprasza, bo nie chce utrzymywać kontaktów z rodziną,nawet z rodzicami.
              • wioskowy_glupek Re: 18 chrześniaka 16.02.16, 12:05
                Wszędzie tam gdzie nie panuje wśród rodziny wdupiemanie... proste.
                Co roku zapraszam osobno znajomych osobno rodzinę, podobnie robi reszta rodziny
                • edelstein Re: 18 chrześniaka 16.02.16, 13:56
                  W mojej rodzinie nie panie wdupiemanie jak to ladnie ujelas.Mimo tego nie wyprawia sie osobnych przyjec.
                  • zuzi.1 Re: 18 chrześniaka 16.02.16, 14:56
                    A dostaje się prezenty z okazji 18 tki Edel w Twojej rodzinie?
                    • edelstein Re: 18 chrześniaka 16.02.16, 15:04
                      Tak.Co to ma do rzeczy?
                      • zuzi.1 Re: 18 chrześniaka 16.02.16, 16:38
                        A w jaki sposób te prezenty są wręczane, jakies osobiste spotkanie na miescie z chrześniakiem, przesyłka poczta czy w jakiś inny sposób? Ciekawi mnie w jaki sposób jest to organizowane jesli nie ma imprezy. Chrzestna w dniu urodzin sie odzywa do chrześniaka i sie umawiają na spotkanie?
                        • edelstein Re: 18 chrześniaka 16.02.16, 16:48
                          Gdzie ty wyczytalas,ze nie ma imprezy?nie ma imprezy dla chrzestnych,w mojej rodzinie urodziny swietuje sie raz.
          • eliszka25 Re: 18 chrześniaka 16.02.16, 02:02
            przy normalnych stosunkach, to i sam 18-latek z okazji swoich urodzin chce zaprosic tez rodzine. oczywiscie, najwazniejsza jest impreza w gronie rowiesnikow, ale przynajmniej chrzestnych i dziadkow na jakas kawe z tortem tez zaprasza, chocby po to, zeby mogli dac mu prezent wink. w kazdym razie ja zaprosilam i z tego, co wiem, wszyscy moi rowiesnicy przynajmniej na kawe chrzestnych zapraszali. w naszej rodzinie tez sie chrzestnych i dziadkow zaprasza, albo i wieksze grono, jak ktos ma ochote.
            • edelstein Re: 18 chrześniaka 16.02.16, 16:51
              przy normalnych stosunkach, to i sam 18-latek z okazji swoich urodzin chce zaprosic tez rodzine.

Zawsze mi sie wydawalo,ze urodziny sie wlasnie z rodzina swietuje.Jak widac u niektórych robi sie przyjecia extra dla poszczegolmych czlonkow.
        • eliszka25 Re: 18 chrześniaka 16.02.16, 01:57
          i to jest wlasnie przykre, bo durni sa rodzice, a najbardziej traci dziecko. w takiej sytuacji najzdrowiej byloby to olac i machnac reka na taka "rodzine". jednak ja mam tak jak ty i byloby mi glupio wzgledem tego dziecka, ze sie na nie wypielam. z doroslym/dorastajacym juz chrzesniakiem postaralabym sie odnowic kontakt, zeby miec swiadomosc, ze przynajmniej sie staralam. osiemnastyc urodzin bym nie olala.
    • demonii.larua Re: 18 chrześniaka 16.02.16, 15:18
      Wysłałabym kartkę z życzeniami.
    • tatrofanka Re: 18 chrześniaka 16.02.16, 16:44
      Nie chce Cię martwić wink ale moim zdaniem co nie zrobisz będzie źle.

Jak olejesz, powiedzą ze dziecko nic nie zawiniło a ty malostkowa jesteś.
      Jak się wysilić. , to cię oleja i na 99% nawet dziękuję nigdy nie usłyszysz.

Rób tak żebyś ty się źle nie czuła sama z soba
    • arista80 Re: 18 chrześniaka 16.02.16, 17:09
      Ja bym olała. Mój brat przechodził coś podobnego. Dlaszka kuzynka poprosiła go o bycie chrzestnym zaznaczając, ze tylkod latego, że na widoku nie było innych facetów. Mimo takiej hmm formy brat zgodził się. Został potraktowany z buta na przyjęciu, nie usłyszał nawet dziękuję gdy wręczał prezent. Potem ile razy próbował jakoś nawiązać kontakt, to kuzynka go zbywała, więc i brat przestał, bo nie będzie się napraszał. Po iluś tam latach milczenia kuzynka zapukała do drzwi, bo jej forsa się należy, a on przecież ma zobowiązania jako chrześniak. Mój brat się wtedy wkurzył i w prostych żołnierskuch słowach kazał jej spadać. Od tego momentu nie ma już żadnego kontaktu ani z kuzynką, ani z chrześniakiem.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: 18 chrześniaka 17.02.16, 13:40
        Po prostu nie wierzę, że tacy ludzie istnieją...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka