kardiolog 16.02.16, 10:15 Ciepło, słońce, drzewa się zazielenią, ogródki zakwitną. Macie już pomysły wiosenne rośliny w swoich ogródkach, tarasach, balkonach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kardiolog Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 10:20 U mnie jak zwykle będzie dużo ziół , dużo zielonego i trochę kolorowego. Cieszę się już wolne weekendy, na promienie ciepłego słońca, wygodny fotel, kawę i poranną gazetę lub książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 10:34 Wosna, wiosna, niedluuugo wiosnaaa! Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Wolność, ciepło wiosenne (za chwilę), radość. Moj super starenki link w wyrazie: lh5.ggpht.com/_56b4ujnWGiU/TCD24-aNvzI/AAAAAAAABws/_qOCBty51Ps/baby-lachen-807x1024_thumb%5B9%5D.jpg?imgmax=800 Teraz już mogę (sobie) iść do pracki. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 11:08 Sprawdzone: zioła, petunie, słoneczniki, rudbekie, begonie... plus jakieś ładne nowości na pewno też wypróbuję. No kilku kwiatów nie pamiętam nazw, ale już wiem, że dobrze u mnie rosną, więc będzie powtórka. Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 22:01 Zioła tak, inne roślinki nie. W tym roku sadzę nowe kwiatki Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 11:55 Pomysły? Nie no, ten etap już za nami. Planować, to my planujemy w styczniu, gdy mam na to więcej czasu, bo teraz to....praca w toku. Własnie dziś wykopujemy byliny. m.in. irysy, łubiny (watpliwe, czy sie przyjmie w nowym miejscu, ale próbujemy), chryzantema, orliki i liliowce zmieniają miejsce swojego bytowania. Także jesteśmy w trakcie reorganizacji dwóch miejsc w ogrodzie- jedną z rabat bylinowych powiększymy, a w miejscu drugiej zaraz (tzn. popołudniu? jutro rano?) będziemy kopać fundament pod altankę/letnią kuchnię. Jak juz powstanie jedna ze ścian altanki to od razu posadzę tam pnącze (chyba wypadnie na aktinidię) oraz poziomki. Wszystko przygotowane, czeka. Za 2-3 tyg. odbieram bratki. To na wiosnę. Bo na balkon, na sezon letni, kupię w tym roku petunie, bardzo się sprawdziły w zeszłym roku, więc kontynuję, i na poręcz pelargonie- nie ma nic bardziej sprawdzonego, moje kwitły do świąt bożego narodzenia, kto nie wierzy- dysponuję zdjęciami. Z jednorocznych w miejsce zacienione planuję kupić niecierpki- w ubiegłe lato tez bardzo, bardzo się sprawdziły, pięknie kwitły i rozjaśniły stosunkowo ciemne (=ponure, smutne) miejsca. A i mam do podmiany kilka hortensji, teraz mam posadzone w miksie odmian, wolę jednak wybrać jedną, moją ulubioną. I w garazu już czeka 7 (!) skrzynek z karpami pacieroczników, przygotowane są do posadzenia do doniczek, tylko ogarnę się z tą altanką, to przygotuję prowizoryczny tunel i tam poustawiam, bo to już czas na nie, zdecydowanie. Później takie podrośnięte, prawie że kwitnące, z donic posadzę na miejsce docelowe. Oczywiście warzywnik. Plan jest taki, żeby zerknąć, co było w zeszłym roku, i wysiać to, co było 2 lata temu. Plus cukinia- którą planuję posadzić do 2 większych donic i zrobić kompozycję z roślinami ozdobnymi, np. z lobelią I to tak, mniej więcej Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 12:51 Niby wierzby kotkami kwitna od stycznia, ale filtrujac przez doswiadczenie to na wiosne czekam pod koniec kwietnia Ziola- tak! Zamierzam powiekszyc areal ( ustawiam na trawniku drewniane piaskownice, wykladam agrowloknina, wsypuje ziemie i sadze- i podwyzszone rabaty powstaja blyskaiwcznie i estetycznie W ostatni sezon zrezygnowalam z typowych nasadzen w donicach na tarasach- posadzilam ziola, poziomki i pomidory koktailowe. Masa zieleni w bialych donicach wygladala ladnie, kwiatow duzo nie bylo, ale owocki byly dobrze widoczne Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 13:05 bei kiedys się do ciebie wprosze na te poziomki i pomidorki wprost z tarasowej donicy Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 22:02 A kiedy jedziesz na poziomki do bei? Też chcę Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: niedlugo wiosna 17.02.16, 22:19 static.awo-ol.de/Bildarchiv/Auswahl-Diverse/Oma-lachend-Freude.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 21:58 A ja sobie wierzby z kotkami zasadze na wiosnę. Wcześniej nie byłem pewny, ale w sumie dlaczego nie? Kotki na wierzbach mogą być skoro kanarki na dachu . Nowa moda na drzewa teraz jest Wiosna idzie Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 22:31 Bardzo ciekawe, ja dwa dni temu miałam sen. Wierzba w doniczce z kotkami. Zastanawiałam się, gdzie toto przesadzić, bo przecież wierzba rośnie. I jeszcze, skąd mi się ta wierzba tu wzięła, rok temu zawiozłam uratowaną wierzbę do rodziców, skąd więc nagle druga? Naprawdę rok temu uratowałam wierzbę. Kwiaciarnia wystawiała zdechłe kompletnie kwiaty i inne na chodnik. Zabrałam, dopieściłam, a potem wywieziono ją do moich rodziców na działkę. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 12:51 Tak. Jakaś dobra ekipa która to zaaranżuje i wykona Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 13:03 to szukaj tej ekipy. bo wiesz, nikt na ciebie czekac nie bedzie, dobre firmy mają terminarze upchane na maksa do lipca włącznie, i z kim rozmawiam, to nikt na ten moment nowych zleceń wiosennych już nie przyjmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 17:15 Myslałam że pacjentom serca szybciej bija Ja na parapecie mam pietrusze posadzona i szczypiorek. I hiacynt zaczyna sie budzic do zycia. Konwalie wyrosna w stosownym czasie i licze że bedzie ich wiecej niz w zeszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 18:58 poranna kawa i fajka na tarasie,uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 22:00 Fuj. Papierosy są niezdrowe. Natentychmiast rzuć. Nigdy nie palilem i powiem: zamiast fajki pociągnij lufkę bimbru. Lepszy na trawienie i płuca. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 19:01 kupilam nasiona pomidorow koktajlowych. kwiatki cebulowe kupuje od bozego narodzenia, co 2 tyg zmieniam. klienci zaczeli dzwonic, po urzedach zaczelam latac. wiosna pelna para. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: niedlugo wiosna 16.02.16, 22:04 Tak. Dzisiaj już myślałam o nowych kwiatach w ogrodzie. Pięknie świeciło słońce i bardzo zatęskniłam za wiosną. Już bliżej niż dalej Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: niedlugo wiosna 17.02.16, 12:56 Nie mam balkonu, za to mam ogród w którym zawsze jest pełno kwiatów, warzyw i ziół... Uprawiam na gruncie, do tego kilka doniczek z kwiatami w ramach dekoracji, aby się milej grillowało. Uwielbiam wiosnę, a w szczególności lato. Czekam na ciepełko Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: niedlugo wiosna 17.02.16, 20:48 Ja też muszę pomyśleć nad nowymi kwiatami. Chciałbym aby były pnace) tak do góry i na boki. Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: niedlugo wiosna 17.02.16, 23:08 A swoją drogą miłe zaskoczenie ten Twój wątek... Chyba lepiej się czujesz, co? Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: niedlugo wiosna 17.02.16, 21:40 Jakie niedługo? Już jest. Dzisiaj sąsiadka przywiozła mi w przebiśniegi w pełni kwitnienia. Wykopała je z rozjeżdżanego właśnie w trakcie budowy drogi byłego ogródka jakiejś swojej ciotki. Wsadziłam do doniczek, bo na razie nie chcę kopać w swoim ogródku. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: niedlugo wiosna 18.02.16, 08:03 Tylko znowu zimno się zrobiło. Niech już nie pada śnieg. Czekam na przebiśniegi, mam przed domem. Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: niedlugo wiosna 18.02.16, 00:07 Dobranoc i.ytimg.com/vi/bsGVVfbtBnQ/hqdefault.jpg Odpowiedz Link Zgłoś