Dodaj do ulubionych

Tymczasem w Kolonii

16.02.16, 10:30
Okazalo sie tylko 3 na 58 aresztowanych to uchodzcy uncertain reszta to miejscowi. smuteczek
www.independent.co.uk/news/world/europe/cologne-only-three-out-of-58-men-arrested-in-connection-with-mass-sex-attack-on-new-years-eve-are-a6874201.html
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 10:38
      Spox. Zaraz wyciągną wniosek, że to nie uchodźcy molestują, a świadkowie wyolbrzymiali mówiąc o setkach atakujących osób big_grin
      • kardiolog Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 10:44
        Zanim się odbierzesz najpierw przeczytaj choćby headline inaczej będzie jak jest czyli odpyszczam, inaczej nie umiem:
        Cologne: Three out of 58 men arrested over mass sex attack on New Year's Eve were refugees from Syria or Iraq.
        Majority of suspects are of Algerian, Tunisian or Moroccan descent and none had recently arrived in Germany.
        • kardiolog Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 10:47
          Sie odbierzesz= odpiszesz
    • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 10:43
      Myślę, że jak często w tym temacie problemem jest definicja "uchodźcy" . Jednym z wątków wielokrotnie poruszanych było to, że wsród fali przybyszów tylko nieznaczna część przybyła z Iraku czy Syrii.
      • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 10:45
        p.s. a do tego dochodzi mieszanie/utożsamianie najświeższego kryzysu imigracyjnego z problemem drugiego czy trzeciego pokolenia. Groch z kapustą w duskusji.
      • rosapulchra-0 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 10:45
        A kim jest pozostała 55-ka (jeszcze nie zajrzałam do arta)?
        • asia_i_p Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 10:48
          Powyżej w poście Kardiologa.
          • kardiolog Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 10:52
            O! Dzień dobrysmile
            • asia_i_p Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 11:36
              Dzień dobry. smile
        • kota_marcowa Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 10:54
          "Majority of suspects are of Algerian, Tunisian or Moroccan"

Faktycznie, nie uchodźcy big_grin Sami rumianolicy, niebieskoocy Niemcy, żadni tam przedstawiciele wiadomej kultury smile
          • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 11:03
            I tak widzę pewien postęp w kierunku dobrej zmiany. W listopadzie jeszcze nazwano by ich Niemcami, tak jak zamachowców wtedy nazywano Francuzami i Belgami.
            • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 11:14
              Ponieważ narodowośc jest sprawą bardzie złożoną (chociażby ze wzgledu na mieszane związki przodków) to prościej jest pisać o obywatelstwie. Dlaczego część obywateli danego państwa występuje przeciwko danemu państwu - to temat na osobną dyskusje.
            • snakelilith Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 11:36
              Jedni to mają tu kulę przepowiadającą przyszłość, a kaznodzieja wie, co by było gdyby. Paradne. A tak w wogóe to czytajcie może oryginalne teksty. Ja wiem, że niemiecki nie jest zbyt popularny, ale te linki z brytyjskiej prasy, to czasem nieudolnie tłumaczę i interpretują. Nemiecka telewizja ARD podaje na regionalnym portalu wdr.de:

Nach den Übergriffen in der Kölner Silvesternacht ermittelt die Kölner Polizei inzwischen gegen 73 Beschuldigte. Wie Kölns Oberstaatsanwalt Ulrich Bremer am Montag (15.02.2016) mitteilte, handelt es sich überwiegend um Asylbewerber, Asylsuchende oder Menschen, die sich illegal in Deutschland aufgehalten hatten.

Auch drei Deutsche seien unter den Beschuldigten, so Bremer. In U-Haft sitzen bislang 15 Verdächtige. Zuletzt sei ein Algerier wegen Diebstahls und ein Marokkaner wegen Hehlerei in U-Haft gekommen. Nur einem der U-Häftlinge wird ein Sexualdelikt vorgeworfen. In den anderen Fällen geht es meist um Eigentumsdelikte.

O ich statucie pisze się więc, że są to przede wszystkim starający się o azyl, albo ludzie znajdujący się w Niemczech nielegalnie (nie składający podania o azyl). Wększość pochodzi z Maroka i Algerii. Ale także trzech Niemców jest wśród oskarżonych. Maroko, Algeria i Tunezja zostały ostatnio w Niemczech uznane oficjalnie za kraje bezpieczne, więc można będzie ludzi z tych krajów łatwiej deportować. Pod warunkiem, że kraje Maghrebu nie będę tego blokowały, bo oni nie są specjalnie kooperatywni i nie chcę przyjmować swoich obywateli. W pierwszej połowie 2015 roku 5500 obywateli tych krajów zostało objętych w Niemczech nakazem deportacji, a tylko 53 udało się faktycznie pozbyć, te kraje nie śpieszą się z przyjęciem tych ludzi i odmawiają współpracy. Co z nimi chcesz robić? Wrzucać do Morza Śródziemnego, gdy urzędnicy na lotnisku odmawiają przyjęcia takiego gościa? Ale co za głupie pytanie, naturalnie, że topiłbyś ich jak psy i znalazłbyś jeszcze na to moralne usprawiedliwienie.
              • lady-z-gaga Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 11:52
                > W pierwszej połowie 2015 roku 5500 obywateli tych krajów zostało objętych w Niemczech nakazem deportacji, a tylko 53 udało się faktycznie pozbyć, te kraje nie śpieszą się z przyjęciem tych ludzi i odmawiają współpracy. Co z nimi chcesz robić?

Czyli przyznalaś, że Niemcy ( i kilka innych krajów) wpakowały się w sytuację bez wyjścia.
                I jak to się ma do mądrości głoszonych na forum, że nie wolno nikomu odmawiac schronienia, a nielegalnych - po zweryfikowaniu - się odeśle?
                • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 11:57
                  Ale topić łodek też nie można. Już nie mówię o etyce, ale chyba zabrania tego międzynarodowe prawo morskie. (nie jestem pewna, może ktos mnie poprawi)

Dlatego trzeba szukać rozwiązań długofalowych i negocjować współpracę z państwami, skąd pochodzą niedoszli azylanci.
                  • lady-z-gaga Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:10

Kto mówi o topieniu łódek? jacyś internetowi zwyrodnialcy, więc proszę takimi wypowiedziami nie manipulować i nie wmawiać ich wszystkim, jak leci
                    Między topieniem łódek a ramionami szeroko otwartymi i hasłami "przybywajcie wszyscy,a potem będziemy się martwić" jest tysiąc innych rozwiązań - nie sprobowano żadnego, dopóki sytuacja nie stała się krytyczna. Teraz nagle burza mózgów i szukanie skutecznych, ale humanitarnych metod. I pewnie okaże się, że metody się znajdą, szkoda, że o co najmniej rok za późno.
                    • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:14
                      Kto mówi o topieniu łódek? jacyś internetowi zwyrodnialcy, więc proszę takimi wypowiedziami nie manipulować i nie wmawiać ich wszystkim, jak leci

Przecież niczego TOBIE nie wmawiam.

Teraz nagle burza mózgów i
                      > szukanie skutecznych, ale humanitarnych metod. I pewnie okaże się, że metody
                      > się znajdą, szkoda, że o co najmniej rok za późno.

Zgadzam się. Kiedy Włochy prosiły o pomoc (4-5 lat temu?) już wtedy było bardzo późno, ale cały swiat to olał. A obecny kryzys ma właściwie jedyną zaletę - w końcu politycy przestali chowac głowę w piasek i zaczynają szukac rozwiązań długofalowych.
                      • lauren6 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:17
                        To napisz kto na forum sugerował, że należy topić uchodźców. Poproszę nicki.
                        • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:25
                          Nie pamiętam, ale jest to dośc mocny głos na forum. Co to ma za znaczenie jeżeli nikomu tego głosu nie przypisuję, ale stwierdzam, że jest?
                          • lauren6 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:07
                            Widzisz, ja dosyć aktywnie śledzę dyskusje o uchodźcach na forum i nie przypominam sobie by na ematce ktokolwiek tak napisał.

Rzucanie oskarżeń bez dowodów jest obrzydliwe i poniżej wszelkiego poziomu w każdej dyskusji.
                            • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:22
                              a ja pamiétam I poszukam.

"Rzucanie oskarżeń bez dowodów jest obrzydliwe i poniżej wszelkiego poziomu w każdej dyskusji. " zgadzam sié smile wink
                              • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:27

przyjąć. Problem zaczyna się na etapie realizacji.

kota_marcowa 25.06.15, 13:31

Wygląda na to, że jednak będą zatapiać łodzie przemytników. Pewnie wszystkich nie wytępią, ale zawsze to coś.

swiat.newsweek

szukac dalej, lauren?
                                • kota_marcowa Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:38
                                  Szkoda, że wyrwałaś z kontekstu. To był artykuł o tym, że wojska będą niszczyć łodzie przemytników, nikt nie pisał, ze pełne manipulantko.
                                  • kota_marcowa Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:44
                                    swiat.newsweek.pl/unia-europejska-rusza-na-wojne-z-przemytnikami-imigrantow,artykuly,365509,1.html
                                  • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 14:10
                                    A, przepraszam, to dlatego, że wyszukiwałam na szybko.

Co nie zmienia faktu, że chyba wszyscy pamietają, że podobne wpisy były na forum I faktycznie większośc z nich została usunięta

jagienka75 08.09.15, 10:03

> A gdzie Twoj post o strzelaniu do imigrantow ostrymi nabojami?
                                    > Nie umiem znalezc sad

wycieli go. nie tylko ten zresztą. pisałam też o zatapianiu ich pontonów. też powycinali

Przepraszam więc osobiscie kotę jeżeli nic takiego nigdy nie mówiła.

Ale tylko ją, bo tylko jej to zarzuciłam.

Nie wycofuję się jednak z tego, że to "rozwiązanie" było proponowane na forum nie raz.
                                    • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 14:15
                                      Nie chce zeby ci pseudo uchodzcy zamienili nasz swiat, w miare bezpieczny i spokojny w dzungle, jaka maja w Afryce. Szczerze mowiac, w tym celu, aby obronic swoje i inne europejskie dzieci, wolalabym patrzec przez palce jakby nawet zatapiali te lodzie.

forum.gazeta.pl/forum/w,567,160211225,160211225,Kolejny_uchodzca_podziekowal_za_goscinnosc.html#p160218922
                                    • jagienka75 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 15:48
                                      no ja pisałam i wcale sie tego nie wypieram. z przyszłymi terrorystami tak się własnie robić powinno a że zgniły zachód wciąż ich przyjmuje i pozwala im się panoszyć, mają to co mają na własne życzenie.
                                      myślisz, że ja jedna jedyna mam takie a nie inne poglądy? wystarczy wyjść poza ematkę albo pogadać na ten temat choćby w realu.
                                      • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 15:56
                                        myślisz, że ja jedna jedyna mam takie a nie inne poglądy

Na ten temat było juz wiele dyskusji. Wypowiedź wkleiłam jako przykład tego, że takie pomysły w ogóle padły i to nie jest mój wymysł (co sugerowała chyba lauren).
                                        • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 15:58
                                          p.s

pogadać na ten temat choćby w realu.

Każdemu jego real ...
                                          • jagienka75 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 16:07
                                            ja mam swój real, ty masz swójwink mój real to chyba nie twój problem.
                                      • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 16:33
                                        Osoby usiłujące bronić imigrantów (najczęściej tylko przed komentarzami w necie) na obecnym etapie to smętne niedobitki. W Warszawie tych nieszczęsnych istot było mniej niż ochraniającej policji. Jak dobrze pamiętam około 30 osób (po drugiej stronie kilka tysięcy). W Krakowie udało się zebrać aż 15.
                                  • rosapulchra-0 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 20:46
                                    kota_marcowa napisała:

> Szkoda, że wyrwałaś z kontekstu. To był artykuł o tym, że wojska będą niszczyć
                                    > łodzie przemytników, nikt nie pisał, ze pełne manipulantko.

Z jakiego kontekstu? To jest w pełni samodzielna wypowiedź.
                                    • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 17.02.16, 08:42
                                      widzisz rosa, Ty w ogóle nie czytasz, tylko zastanawiasz się komu dowalić a komu się podlizać.

Tak, kota miała rację - wkleiłam jej wypowiedź bez kontekstu czyli bez artykułu do którego jej wypowiedź się odnosiła, co kompletnie zmienia jej sens (tłumaczyłam - szukałam przykładu na szybko, widocznie za szybko) , za co kotę jeszcze raz przepraszam.

Pomijając już to co myślę o niektórych z jej poglądów, kota kiedy mi coś zarzuciła , potrafiła to udowodnić. Radzę Tobie wziąć z niej przykład w tej kwestii.
                              • baltycki Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:27
                                Nie znajdziesz, posty o strzelaniu, zatapianiu lecialy w kosmos.
                                • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:28
                                  a to inna sprawa. Ale cieszy mnie, że zaczyna to byc temat wstydliwy.
                        • rosapulchra-0 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 16:22
                          A spytaj chociaż kotę i kaznodzieja.
                          • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 16:31
                            My wiemy, że Twoje życie jest tak beznadziejne, że w zasadzie Ci wszystko jedno, ale jednak większa część je sobie ceni i nie chciałaby przedwcześnie je stracić w imię otwartości na pewnych imigrantów.
                            • rosapulchra-0 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 20:42
                              Co ma moje życie do twoich nawoływań do zabijania uchodźców? Pogrążasz się coraz bardziej.
                              • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 21:52
                                Nigdzie nie nawołuję do zabijania ich podła kłamczucho i manipulatorko. A już na pewno nie uchodźców. Których jakaś garstka faktycznie jest w tym tłumie.
                      • paszczakowna1 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:23
                        > A obecny kryzys ma właściwie jedyną zaletę - w końcu politycy przestali chowac głowę w piasek i zaczynają szukac rozwiązań długofalowych.

I to jest niebagatelny pozytyw.
                • paszczakowna1 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:07
                  >Czyli przyznalaś, że Niemcy ( i kilka innych krajów) wpakowały się w sytuację bez wyjścia.

Czemu 'bez wyjścia'? Bo wśród emigrantów są odpowiedniki polskich dresów? (Zauważ, ile Polacy popełniaja przestępstw w krajach, gdzie jest wysoki procent polskiej emigracji). Ci ludzie faktycznie stanowią problem, ale nie sądze, by większy niż np. Polacy w Austrii po stanie wojennym (czytałam gdzieś, że liczba kradzieży wzrosła wtedy dwukrotnie).
                  • lauren6 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:18
                    Porównujesz kradnących Polaków do afrykańskich uchodźców, którzy dokonują ataków terrorystycznych i mordują niewinnych ludzi? Paradne!
                    • paszczakowna1 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:20
                      >Porównujesz kradnących Polaków do afrykańskich uchodźców

Porównuję kradnących i molestujacych emigrantów z Polski do kradnących i molestujacych emigrantów z Afryki. Tych z Kolonii. Nie do zamachowców.
                      • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 16:29
                        A czy ktoś broni złodziei z Polski? Kradzieże są przykre, ale zwykle nie pozbawiają życia.
                    • kropkacom Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:37
                      Ilu uchodźcom udowodniono udział w zamachach? Przecież gdyby to co sugerujesz było prawdą Europa powinna tonąć obecnie w ogniu. Prawda? Nie twierdzę, że nie ma wśród nich niebezpiecznych ekstremistów, ale jednak. Nikt zresztą nie twierdzi, że ludzi źle rokujących trzeba witać chlebem i winem. Wręcz na odwrót.
                      • lauren6 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:18
                        > Ilu uchodźcom udowodniono udział w zamachach?

W Paryżu przynajmniej dwóch (nie pamiętam dokładnie) zamachowców przybyło kilka tygodni wcześniej do Europy i zarejestrowało się w Grecji jako uchodźcy. Wyznajesz teorię Kazi Szczuki, że problem zacznie się dopiero wtedy, gdy połowa uchodźców będzie terrorystami?

> Przecież gdyby to co sugerujesz było prawdą Europa powinna tonąć obecnie w ogniu.

Na prawdę uważasz, że Europa nie tonie w ogniu, bo nie ma w niej terrorystów? Ataki terrorystyczne są udaremniane cały czas, tylko informacje o tym nie przedostają się do prasy.

Np. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19606032,turcja-materialy-wybuchowe-u-zatrzymanych-na-granicy-z-syria.html

Tutaj przykład sprzed paru dni jak terroryści wykorzystują "uchodźców", kobiety i dzieci do szmuglowania materiałów wybuchowych przez granicę. Jak myślisz, skąd pochodziły materiały wybuchowe użyte do zabijania cywilów w Paryżu? Może z ebay?!

> Nikt zresztą nie twierdzi, że ludzi źle rokujących trzeba witać chlebem i winem.

big_grin big_grin big_grin
                        • kropkacom Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 14:24
                          Gdyby każdy uchodźca był terrorystom i nas nie nienawidził to wiesz... Ekstremistów należy zatrzymywać i jeśli to możliwe odsyłać lub zamykać. Tych zasiedziałych tu, jak i przybywających. Podobnie z kryminalistami. Na zatrzymanie przepływu ludzi już jest za późno. Dobre kilka lat.
                          • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 16:23
                            Przede wszystkim nawet sama GW podała, że prawdziwych uchodźców z Syrii jest około 15%. Cała reszta to anonimowy tłum, nie wiadomo skąd, wśród nich powiadam Wam są i terroryści i zbrodniarze wojenni i ludzie, którzy w swoim kraju (nie Syrii) dokonywali okropnych rzeczy. Godząc się na nich godzicie się na przyjęcia Konia Trojańskiego.
                          • lauren6 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 19:52
                            Kto twierdzi, że każdy uchodźca jest terrorystą?

Wśród ludzi przybywających z Afryki jest jakiś % uchodźców wojennych. Problem w tym, że nikt tego nie weryfikuje, bo pani Merkel zaprosiła do Europy wszystkich jak leci. Teraz próbują wykonywać jakieś pozorne ruchy, niby odsyłać emigrantów ekonomicznych. Tyle, że o kilka miesięcy za późno. Wiadomo, że wielu imigrantów "zaginęło", wymknęło się systemowi i na pewno są wśród nich potencjalni terroryści.
                            • kropkacom Re: Tymczasem w Kolonii 17.02.16, 08:27
                              Polaków ktoś weryfikuje pod tym względem? No i wracamy do punktu wyjścia: nie, bo Polacy to nie terroryści. O ten tryb myślowy mi chodzi. O ile dobrze pamiętam za zamachy odpowiedzialni byli obywatele Europy.
                              • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 17.02.16, 09:48
                                Obywatelstwo to jedno, a narodowość drugie, nikt tu np. Najmy nie uważa za Angielkę, a według obywatelstwa nią jest. Podobnie Edel - za Niemkę itd. Obywatelstwo obywatelstwem (podałem przykłady inne niż oczywistych "uchodźców" aby to podkreślić), a ludziska i tak wiedzą swoje.
                                • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 17.02.16, 09:54
                                  Oczywiście, że to dwie rózne sprawy. Ale narodowość jest prosta kiedy przynajmniej 2-3 pokolenia wstecz się nie "mieszały". A to mieszanie jest jednak powszechne i prosciej jest określic kogoś Francuz, Belg czy Argentynczyk niż Francuzo-Senegalczyko-Włocho-Węgier .
                                • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 17.02.16, 10:05
                                  Kim Twoim zdaniem jest Sarkozy ? smile

Sarkozy is the son of Pál István Ernő Sárközy de Nagy-Bócsa[9] (Hungarian: nagybócsai Sárközy Pál [ˈnɒɟboːt͡ʃɒi ˈʃaːrkøzi ˈpaːl] ( listen); in some sources Nagy-Bócsay Sárközy Pál István Ernő),[10] a Hungarian aristocrat, and Andrée Jeanne "Dadu" Mallah (b. Paris, 12 October 1925), whose Greek Jewish father converted to Catholicism to marry Sarkozy's French Catholic maternal grandmother.[11][12]
                                  • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 17.02.16, 10:16
                                    Porównujemy podobne do podobnych.
                                    Zatem aby porównać Angielkę Najmę musiałabyś podać przykład emigranta z obojga tych samych (pod względem narodowości) rodziców, wychowanego do dorosłości w swoim kraju, który co prawda po kilkunastu latach dostaje obywatelstwo, ale codzienne (łącznie ze świętami i weekendami) przesiaduje na forum kraju swojego i swoich rodziców pochodzenia i wychowania i pilnie się na nich udziela w ojczystym języku.
                                    • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 17.02.16, 10:26
                                      Piszesz o innej sytuacji - kiedy osoba (często z podójnym obywatelstwnem) "dopisuje" sobie narodowość na podstawie TYLKO dokumentu nadania obywatelstwa. Często te osoby nawet nie wiedzą, że nawet jak spala passport polski to i tak pozostaną obywatelami Polski (o narodowosci nie wspominając)

Ale świat jest bardziej skomplikowany i jest mnóstwo ludzi z "mieszaną" narodowością, których nie da się krótko nazwać. Do tego dochodzi wychowanie od dziecka w danej kulturze. Dlatego prościej jest operować pojęciem obywatelstwa. IMHO problemem nie jest to, że media opierają się na obywatelstwie. Większym problemem jest polityka imigracyjna i to czy nie za łatwo zdobyć obywatelstwo danego państwa.

• kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 16:28
                          Jeszcze pod koniec roku widziałem informację, że według służb wraz z imigrantami przeszmuglowano prawdopodobnie dużą ilość broni. Zdaje się podczas kotła w dzielnicy belgijskiej po zamachu w prywatnym mieszkaniu znaleziono nawet wyrzutnię rakiet. A ile broni nie znaleziono bo nie przeszukano wszystkich muzułmańskich domów bądź też broń jest lepiej ukryta? Nie wiecie tego. Dowiecie się gdy już będzie dla Was za późno. Europa spłynie krwią. I będzie to krew realna, a nie z komentarzy internetowych, którymi się tak brzydzicie. Osoby przykładające do tego bezpośrednio rękę w większości nawet nie skalały się żadnym komentarzem internetowym.
                • baltycki Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:21
                  > I jak to się ma do mądrości głoszonych na forum, że (...)
                  > nielegalnych - po zweryfikowaniu - się odeśle?
                  Jesli ktos tak glosil (i ze to bedzie proste), to albo naiwny, albo nie majacy zielonego pojecia o warunkach i przebiegu "odsylania".
                  Nie bez powodu niektore panstwa chca w tym celu wykorzystywac samoloty wojskowe.
                  • kota_marcowa Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:19
                    > Jesli ktos tak glosil (i ze to bedzie proste),

Pierwsza z brzegu - edel.
              • cersei8 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:13
                Z jakiegos jednak powodu ich nie chca z powrotem, coz pewnie dlatego ze creme de la creme ichnich spoleczenstw oni jednak nie reprezentuja... Najlepiej zostawic i pozwalac dokonywac przestepstw, to jest moralnie usprawiedliwione.
                A pomyslalas, ze moze lepiej byloby ich w ogole nie wpuszczac do Europy, o obowiazku wizowym slyszlas? Zreszta skoro ich tak w DE chcecie to ich sobie bierzcie i trzymajcie, tylko nie probujcie wciskac innym krajom, nieco jak widac w tej kwestii madrzejszym...

Co z nimi chcesz robić? Wrzucać do Morza Śródziemnego, gdy urzędnicy na lotnisku odmawiają przyjęcia takiego gościa? Ale co za głupie pytanie, naturalnie, że topiłbyś ich jak psy i znalazłbyś jeszcze na to moralne usprawiedliwienie.
                • ciociazlarada Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:01
                  Wystarczy zagrozic odcieciem i odciac pomoc finansowa krajom ktore odmawiaja przyjecia swoich obywateli z powrotem. W takich krajach jak Afganistan, pieniadze z pomocy humanitarnej stanowia ponad 50% budzetu. Tyle, ze do tego trzeba podjecia stanowczych krokow, a jak do tej pory europejscy politycy pokazuja, ze potrafia jedynie zastygnac w decyzyjnym bezruchu.
                  • cersei8 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:19
                    Dokladnie. Dodatkowe jeszcze zagrozic sankcjami.
                    Ale latwiej powiedziec; "nie da sie" i powolywac na "prawa czlowieka", a jeszcze najlepsze "zaden czlowiek nie jest nielegalny".
                    • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 16:20
                      Lepsze było hasło "GW" - "Więcej informacji - mniej strachu", jakoś ostatnio coś mało słychać o tej akcji.
                  • asia-loi Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 20:27
                    ciociazlarada napisała:

> Wystarczy zagrozic odcieciem i odciac pomoc finansowa krajom ktore odmawiaja przyjecia swoich obywateli z powrotem.

Ja bym jeszcze dodała: wystarczy pozbawić zasiłków wszystkich pseudo uchodźców.
                    Zwłaszcza tych, których odesłać się nie da. Jak będzie brak darmowej kasy, to sami wyjadą.
                    Albo pracują i płacą podatki, tak jak tubylcy, albo niech sobie radzą sami.
                    • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 20:39
                      Jakie to proste, prawda?
                      • asia-loi Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 20:46
                        joa66 napisała:

> Jakie to proste, prawda?

Gdyby nie dobry socjal, w niektórych krajach europejskich, to tak dużo pseudo uchodźców, by się nie pchało do Europy. Już w Finlandii wielu z nich się nie podoba i chcą wracać do siebie, bo Finowie chcą, by pseudo uchodźcy choć troszeczkę popracowali, a to im się nie podoba.
                        o2.pl/artykul/uchodzcy-rozczarowani-finlandia-chca-wracac-do-domu-5961150668137601a
                        • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 20:59
                          ale należałoby zacząć od uporządkowania praw (lub ich braku):

-obywateli danego kraju, nawet tych "ciemniejszych" wink
                          -osób przebywających nielegalnie
                          -osób czekających na decyzję o przyznaniu azylu
                          -osób, którym azyl został przyznany
                          -oficjalnym uchodźcom, którzy nie mogą znaleźć pracy

o nieletnich nie wspominając.

• kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 21:57
                      Nie, nie wystarczy. Jak pozbawisz ich zasiłków to będziesz miała falę kradzieży (i tak już kradną) i rozbojów. To nie są potulne owieczki, którym jak zabierzesz zasiłek to albo rozejrzą się za uczciwą pracą albo potulnie wrócą do siebie. Nie po to płacili przemytnikom by potem wracać. Odbiją to sobie, zapewniam Was.
                      • asia-loi Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 23:08
                        kaz_nodzieja napisał(a):

> Nie, nie wystarczy. Jak pozbawisz ich zasiłków to będziesz miała falę kradzieży (i tak już kradną) i rozbojów.

No teraz to może nie wystarczy, ale nowym przybyszom przekazać informację (zanim zapłacą przemytnikom), że Europa już nie daje żadnych zasiłków. Nikomu.
                        • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 17.02.16, 09:45
                          W Niemczech w niektórych gminach sprzedawcy mają przykaz by nie wzywać policji do licznych kradzieży dokonywanych przez imigrantów (wiadomo jakich), dostają oni od gminy z jakiś środków pieniądze na pokrycie strat. Mając pomoc materialną kradną, więc bez zasiłków też będą kraść. I nie tylko kraść niestety.
                • jagienka75 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 16:13
                  > Co z nimi chcesz robić? Wrzucać do Morza Śródziemnego, gdy urzędnicy na lotnis
                  > ku odmawiają przyjęcia takiego gościa?

rządzący UE powinni wrzucić ich na pontony i wio przed siebie, na szerokie wody.
                  niech sobie płyną ku wybrzeżom Afryki a co z nimi dalej będzie? kogo to obchodzi?
                  nie ma sensu sie nad nimi litować, bo nas pozalewają a później wytłuką bez litości.
                  • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 16:19
                    Już na granicy z Węgrami pokazywali na co ich stać. Skoro ktoś jest tak agresywny na samym wstępie czy myślicie, że później mu się odmieni? Jak chłopak na pierwszej randce Was stłucze uznacie, że to tylko tak na początek, pierwsze koty za płoty, ale potem się odmieni i będzie czuły i dobry? Pominę już nieobecność kobiet bo pikające serduszka, a nawet feministki i tak to nie obchodzi.
                    • jagienka75 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 16:25
                      na granicy z Macedonią gęby sobie zaszywaliwink
                      "głodówkę" sobie wtedy urządzili.
                      • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 16:34
                        Większość nie wyglądała na niedożywionych z tego co pamiętam ze zdjęć, więc głodówka na pewno im nie zaszkodziła.
        • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 16:10
          Niestety, nie byli to Polacy.
    • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 10:50
      Większości nie złapano znaczy się. Przykre.
      • kota_marcowa Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 10:57
        A ilu jest prawdziwych uchodźców wśród nich? No Marokańczycy, Algierczycy, czy Tunezyjczycy, uchodźcami nie są, więc faktycznie wśród aresztowanych, może być 3 UCHODŹCÓW smile
      • lauren6 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 11:10
        Złapano tych, u których znaleziono kradzione komórki, czyli paserów. Paserami są raczej osoby, które są miejscowe i mają dobre układy w lokalnym świecie przestępczym, a nie przybyli 3 miesiące wcześniej rzekomi "uchodźcy".

Już sama liczba zatrzymanych świadczy o tym, że zatrzymano niewielki % przestępców z tego dnia. Na dobrą sprawę nie wiadomo nawet czy to były osoby, które atakowały kobiety tego dnia. Mogli to być tylko pośrednicy w handlu skradzionymi rzeczami.

Podejrzewam, że większość gwałcicieli i molestujących z sylwestra jest na wolności i ma się dobrze.
        • paszczakowna1 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:02
          "Gwałcicieli" było zapewne dwóch (żaden z placu dworcowego), bo tyle zgłoszono gwałtów. Czy ich ujęto, nie wiesz.
          • lady-z-gaga Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:13
            A cudzysłów z jakiego powodu? masz jakąś wiedzę, że gwałtu nie było i same chciały?
            • paszczakowna1 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:18
              Czemu masz do mnie pretensje o cudzysłów? Cudzysłów jest dlatego, że post lauren wywołuje wrażenie, jakoby gwałcicieli była jakaś duża liczba. (Co zresztą wmawiano nam od początku). Tymczasem gwałtów było dwa i najprawdopodobniej zupełnie niezwiazane z molestowaniem i kradzieżami na placu dworcowym.

Naprawdę, rozmawiajmy, nie kłóćmy się. smile
              • kota_marcowa Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:21
                Fakt, wsadzanie palców w pochwy, nie było traktowane jako gwałt, tylko molestowanie.
                • baltycki Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 20:03
                  [?] W sytuacji, w której sprawcy, chcąc zaspokoić swój popęd płciowy, wkładają ręce do narządów rodnych kobiety, penetrując je, a nie dotykają jedynie zewnętrznie tego narządu, realizują znamię "obcowania płciowego" w rozumieniu przepisu art. 197 § 1 k.k., a nie "innej czynności seksualnej", o jakiej mowa w § 2 tegoż artykułu.
                  Żródło:
                  Prokuratura i Prawo, dodatek Orzecznictwo SN, SA, NSA i TK nr 6/2007, poz. 33
                  • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 20:11
                    Nie rozumiem co co Ci chodzi.. przecież właśnie o "innej czynności seksualnej" pisałam..i to jest karalne (wkleiłam też opinię eksperta)

Z czym konkretnie się nie zgadzasz??
                    • baltycki Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 20:47
                      Nie dziwie sie, nie bylo pod Twoim postem big_grin

To wiemy bez udowadniania, ze "inna.... " jest karalna, watpliwosci budzi okreslanie tak "zlapania za tylek", cytatem o "narzadach plciowych" nie rozwialas ich.
                      • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 20:53
                        nie da się komentować "złapania za tyłek" uniwersalnie. O tego są sądy , żeby uznać, że zdarzenie miało miejsce, czy była to "inna czynność seksualna" czy "naruszenie nietykalności osobistej/cielesnej" i jaka w związku z tym wyrok. Ale jak najbardziej można takie sprawy zgłaszać i policja je przyjmuje. A chyba o to paszczakówna się pytała.
          • lauren6 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:15
            "Gwałcicieli"?!

Uważasz, że zgwałcone kobiety upozorowały lub zmyśliły sobie gwałt? A może same tego chciały, bo bezczelne wyszły w krótkiej spódnicy na ulicę w sylwestrową noc?
            • paszczakowna1 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:19
              Cudzysłów jest dlatego, że twój post wywołuje wrażenie, jakoby gwałcicieli była jakaś duża liczba. (Co zresztą wmawiano nam od początku). Tymczasem gwałtów było dwa i najprawdopodobniej zupełnie niezwiazane z molestowaniem i kradzieżami na placu dworcowym.
              • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:28
                Tymczasem gwałtów było dwa

taka techniczna uwaga. Zgłoszonych było dwa. Opisywane sceny to nie były klasyczne gwałty, raczej molestowanie.
                • paszczakowna1 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:46
                  >Zgłoszonych było dwa.

W Niemczech zgłaszalność gwałtów jest raczej wysoka. Molestowania też.

>Opisywane sceny to nie były klasyczne gwałty, raczej molestowanie.

A przede wszystkim kradzieże. W Polsce, obawiam się, policja nawet by nie przyjęła zgłoszenia czegoś takiego.
                  • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 12:53
                    W Polsce, obawiam się, policja nawet by nie przyjęła zgłoszenia czegoś takiego.

Przyjmuje. Nie przyjmuje tylko złoszen o zagubieniu rzeczy. To nie tylko teoria, także praktyka. Jako tłumacz troche czasu przesiedziałam na policji big_grin

W Niemczech zgłaszalność gwałtów jest raczej wysoka. Molestowania też

Raczej. Chyba przyznasz, że przypadki molestowania miały tam miejsce - niezgłoszone? zgłoszone? Ile? Ilu winnych złapano?
                    • baltycki Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:06
                      Chcesz dyskutowac o przypuszczeniach czy o faktach?
                      Ile niezgloszonych? Zaproponuj odpowiedzsmile
                    • paszczakowna1 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:11
                      >Przyjmuje. Nie przyjmuje tylko złoszen o zagubieniu rzeczy. To nie tylko teoria, także praktyka. Jako tłumacz troche czasu przesiedziałam na policji

Miałam na myśli molestowanie na ulicy. Nie jestem nawet pewna, czy jest na to paragraf (w miejscu pracy jest, ale na ulicy albo w szkole?).
                      • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:20
                        jest.
                      • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:31
                        p.s. to chyba może się też nazywac "inne czynnosci seksualne"
                      • triss_merigold6 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 13:40
                        To "inne czynności seksualne".
                        • paszczakowna1 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 17:32
                          >To "inne czynności seksualne".

Złapanie za tyłek?

Obawiam się, że nie jest to tak interpretowane.
                          • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 18:07
                            jest.
                            • paszczakowna1 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 18:23
                              Kogoś skazano za złapanie za tyłek na ulicy czy w autobusie?
                              • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 18:38
                                Pytałaś się czy można zgłosić i czy policja przyjmie. Tak =można, przyjmie. Nie znam statystyk wyroków skazujących za łapania za tyłek w Polsce, Niemczech czy Hiszpanii.
                              • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 18:52
                                . Nie taka jest zresztą rola Sądu Najwyższego orzekającego w trybie art. 441 k.p.k Należy zatem jedynie wskazać, iż „poddanie się innej czynności seksualnej” obejmuje te sytuacje, w których sprawca, zmierzając do pobudzenia lub zaspokojenia swojego popędu płciowego, dotyka narządów płciowych ofiary (choćby poprzez bieliznę lub odzież) lub podejmuje inne czynności w zetknięciu z ciałem ofiary (np. pieszczoty, pocałunki).

prawo.legeo.pl/prawo/i-kzp-17-99/
                                • baltycki Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 19:22
                                  Chyba troszke sie zagalopowalas smile.
                                  • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 19:29
                                    W czym? paszczakówna ma wątpliwości czy takie zachowania poza miejscem pracy są karalne..
                                  • rosapulchra-0 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 22:56
                                    baltycki napisał:

> Chyba troszke sie zagalopowalas smile.
                                    >

Troszkę?
                                    • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 17.02.16, 08:16
                                      rosa, czy Ty w ogóle rozumiesz co czytasz (o ile czytasz) czy uprawiasz tutaj swoją osobistą wersję netykiety? Przecież nawet nie będziesz potrafiła wytłumaczyć o co Ci chodziło ( a o co tak naprawdę to jest dosyć jasne big_grin)
                                      • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 17.02.16, 08:18
                                        p.s. oczywiście wiem, że na stek wyzwisk mogę liczyć, ale na konkretne wytłumaczenie o co Ci chodzi i dlaczego się nie zgadzasz, to już nie. big_grin
                                • paszczakowna1 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 21:28
                                  Tyłek to narząd płciowy?
                                  • joa66 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 21:37
                                    paszczkowna, litości - o co Ci chodzi? sugerowałaś, że w Polsce nie można zgłosić molestowania jeżeli ma miejsce poza miejscem pracy, potem łagodnie przeszłaś do "łapania za tyłek".. może sprecyzuj o jaką konkretnie czynność Ci chodzi, która jest karalna w Niemczech a nie jest w Polsce.
                                  • jagienka75 Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 21:43
                                    > Tyłek to narząd płciowy?

chcesz, to włożę ci palca w dupsko. zobaczymy, co z tym zrobisz.
                                    w sumie takie "doświadczenie" bardzo by ci sie przydało. może wtedy przestaniesz tłuc byle co, jak potłuczona.
                                    • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 21:48
                                      10/10
                  • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 16:15
                    >W Niemczech zgłaszalność gwałtów jest raczej wysoka. Molestowania też.

Podasz jakieś dane?
        • kaz_nodzieja Re: Tymczasem w Kolonii 16.02.16, 16:14
          >Podejrzewam, że większość gwałcicieli i molestujących z sylwestra jest na wolności i ma się dobrze.

Też tak uważam. Złapano garstkę i to głównie paserów jak dobrze rozumiem? Przykre, gwałciciele tych kobiet spokojnie nie tylko chodzą po ulicy, ale w dodatku korzystają z pieniędzy tych kobiet (i mężczyzn też). Merkel powinna za to odpowiadać, a nie rozglądać się które kraje nie przyjmą tych.... Hm...
    • nihiru Re: Tymczasem w Kolonii 17.02.16, 09:53
      Było? Nie było?

Okazuje się że cały wątek nie miał sensu, bo zalinkowany artykuł to bzdura:

news.yahoo.com/cologne-prosecutor-majority-suspects-asylum-seekers-135156726.html

Swoją drogą - to jest naprawdę męczące. W żadną wiadomość nie można wierzyć. Rozumiem, że opinie i interpretacje mogą się różnić, ale fakty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka