• maeve_binchy Re: Kolczyki 24.02.16, 12:49
      Moja ma 4,5 roku, czasem mowi, ze chce kolczyki (bo ja nosze), ale wg mnie to zdecydowanie za wczesnie. Sama zaczelam nosic kolczyki, jak mialam 15 lat, dorobilam sobie jeszcze jedna dziurke w uchu jako 20+. W kazdym razie zgodze sie w poznej podstawowce, jesli mala bedzie chciala.
      • nimphel Re: Kolczyki 26.02.16, 12:03
        Tak, ale ja się pytam po co? Czy to aż tak ważne dla dziecka żeby cośtam świeciło mu w uszach? Ja rozumiem dorosłe kobiety które chcą się podobać, ale dzieci?
        Na co to? Sama byłam świadkiem jak w szkole dziewczynie zaplątał się kolczyk o szalik koleżanki która nieopatrznie szarpnęła i afera bo rozdarła jej ucho.
        Coraz więcej przedszkoli i szkół zakazuje noszenia jakiejkolwiek biżuterii w placówkach - to dotyczy także KAŻDEGO rodzaju kolczyków.
        Jesteś dorosły, odpowiedzialny spoko rób co chcesz ale nie rób dziecku niepotrzebnej krzywdy.
    • blasphemy Re: Kolczyki 25.02.16, 16:36
      Nie za wcześnie. Przy okazji machnij nos i język, dorzuć policzek jakby chciała.
      "Przeciez przebija sie rownoczesnie oba uszy?"
      Z ludźmi, którzy piszą 'oba uszy' niespecjalnie mi się chce dyskutować.
    • tfurczyni Re: Kolczyki 25.02.16, 17:58
      Chyba jestem zbyt zasadnicza sad Mam swoje argumenty, więc je przytoczę, ale widzę po Waszych wpisach, że jestem w mniejszości smile U mnie w rodzinie byłam PIERWSZĄ osobą, która przekłuła sobie uszy. Zawsze chciałam, ale bez przesadnej histerii, i obiecano mi to po 16-tych urodzinach. Precyzyjnie następnego dnia uszy przekłułam (dawno, więc u kosmetyczki i igłą), jedno trochę się paprało, zarastało (co mi zostało do dziś, po 25-latach prawa dziurka zarasta mi po miesiącu bez kolczykasmile). Ale niestety, żywą i energiczną osobą będąc, bez przerwy zaczepiałam kolczykami o wszystko (włosy, ubranie, pościel) choć próbowałam najróżniejszych modeli. Moja córka (11 l) chce kolczyki od dawna, obietnica jest ta sama: po 16-tce. Argumenty: 1. Córka jest równie żywa i ruchliwa, jak ja, ma długie niesforne włosy których ściąć nie chce. Ryzyko rozerwania ucha - bardzo duże. 2. uważam, że u dziewczynki do 15 lat kolczyki wyglądają ordynarnie (nie jestem żadnym betonem, pozwalam robić makijaż na imprezy i uczę malować paznokcie). Sorry, tak uważam. Jeszcze jak są malutkie (kolczyki) i dyskretne, to powyżej 10 lat zniosę, ale zauważcie, że panienki w tym wieku już chcą same decydować o takich rzeczach i często wybierają paskudne, za wielkie albo excusez le mot zdzirowate ozdoby.
      • kontrafalda Re: Kolczyki 25.02.16, 23:24
        O, ja mam identycznie. Córka lat 12 - i nie pozwalam. Niech będzie, że jestem beton, mam to gdzieś. Nie podobają mi się małe dziewczynki w kolczykach. Koniec, kropka.
    • 18lipcowa3 Re: Kolczyki 25.02.16, 18:00
      Ja wlasnie córce jakos na 5,5 przebiłam .Chciała, czekała, mówiłao tym wiele miesięcy.
      Przebicie nic nie bolało. Dzielna była. Nosi kolczyki, ladnie sie goiło.
    • a.kwiatkowski44 Re: Kolczyki 25.02.16, 21:09
      www.kosmetyka-krakow.pl/artykul-141,,-Przekluwanie_uszu_u_niemowlat.html
    • quince99 Re: Kolczyki 26.02.16, 11:00
      a ile dziecko powinno mieć lat na pierwszy telefon komórkowy? To też powinna być świadoma przemyślana decyzja...A pierwszy stosunek? Kuźwa ale porąbane pytanie...
    • demodee Re: Kolczyki 26.02.16, 15:11
      A czy osoby z przekłutymi uszami (lub nosami itd) mogą być dawcami narządów i tkanek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka