Dodaj do ulubionych

Migrena u nastolatka

29.02.16, 19:34
Czy ktos ma taki problem z dzieckiem? Po sugestii pediatry zbadalismy mu wzrok, zrobilismy EEG glowy, tomografie glowy, USG jamy brzusznej w celu znalezienia przyczyny czestych i intensywnych boli glowy. I nic, wszystkie badania wyszly ok, choc znaleziono mu mala torbiel podpajeczynowkowa ponoc niegrozna i nie majaca znaczenia. I co teraz? Bole glowy nadal mu dokuczaja, wylaczaja z normalnego zycia. Powtorzyc tomografie glowy? Dzis syn, lat prawie 14, spedzil pol dnia doslownie chodzac po scianach z bolu - przeszkadzalo mu wszystko, zwlaszcza swiatlo, zapachy, a i mroczki mial wczesniej wiec chyba typowa migrena, potem wymiotowal dwa razy. Twierdzi ze po w-f bole sie mu czesto zaczynaja, zwlaszcza ze w szkole nie ma stolowki i dzieci nie jedza obiadu przez wiele godzin, on kanapek brac nie chce, je obiad w domu ale dopiero ok. 15.
Co robic, jak mu pomoc bo juz koncza mi sie pomysly sad Mial ktos taka sytuacje? Moze to rozwojowe, zwiazane z okresem dojrzewania? Pomozcie!
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 19:38
      Głód bywa wyzwalaczem.
      • chocolate_cake Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 20:21
        Zgadzam się
        Przynajmniej u mnie tak kiedyś było. Muszę jeść co 3 godziny, szczególnie do 13.00-14.00
    • kozica111 Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 19:40
      Prolaktyne zbadajcie.
      • jagodka_mare Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 20:27
        Spotkałam się ostatnio z historią nastolatki z takimi migrenami od kilku lat. Przebadana wzdłuż i wszerz i nic. Ktoś polecił ortoptyka i strzał w dziesiątkę. Wzrok miała super ale coś z mięśniami gałek ocznych nie tak i stad migreny. To podlega jakieś rehabilitacji oczu u ortoptyka właśnie. Podobno częstsze u dzieci z zaburzeniami integracji sensorycznej.
    • mae224 Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 19:41
      Ja tak miałam w okresie dojrzewania pomiędzy 12-14 rokiem życia. Absolutny koszmar, ale minął bezpowrotnie. Mój brat też choorował. Musiałam unikać: odwodnienia, gwałtownych zmian światła (kino, gry), czekolady, mocnej herbaty.
    • grave_digger Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 19:48
      Miałam 10 lat, gdy dostałam pierwszego bólu migrenowego wraz z porażeniem wzroku (aura). Do dziś dzień nic pod tym względem się nie zmieniło.
      Ja np. mam malutką torbiel na szyszynce.
      Źle znosiłam leki na migrenę i wróciłam do starego dobrego ibuprofenu. Jest najlepszy. Niech nosi ze sobą tabletki i łyka. Po co się męczyć.

Poza tym dziwne, że zdrowy dojrzewający chłopak nie chce jeść w szkole. Moi uczniowie pochłaniają na przerwach takie ilości, że głowa mała.
    • lokitty Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 19:50
      Starajcie się eliminować możliwe przyczyny. Zadbajcie jednak o to jedzenie, jak nie kanapki, to może by wolał co innego? Przez 7 godzin bez jedzenia też miałabym bóle głowy. Plus może mu trzeba więcej świeżego powietrza? Mniej stresów? Bo to chyba nowa szkoła, I kl gimnazjum czy tak?
    • beata985 Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 19:54
      bergamotka, ak Ci się chce to prześledź moje wątki o bólu głowy u córki mej....ciągnie się to parę lat...
      nie chce mi się już kolejny raz opisywąc, jak chcesz to wyszukiwarka albo na priw....
    • dido_dido Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 20:12
      Jestem migrenikiem i mój syn niestety także. Zaczęło się u niego tak jakoś w wieku 13 - 14 lat. Wyzwalaczem mogło być wszystko - zmęczenie, brak snu, nadmiar snu (migreny często były w sobotę), wysiłek fizyczny albo bez przyczyny. Migreny były z aurą. Mocno wymiotował więc cieżko było podać jakiś lek. Miał tomografię i rezonans, nic nie wykazały. EEG jest nieprawidłowe ale bez szaleństwa.
      Początkowo ataki były częste i trudne, po kilku latach jest lepiej. Moja indywidualna teoria - migrenie sprzyjają szalejące hormony wieku dojrzewania.
      Najlepszym lekarstwem był sen i odpoczynek. Pani higienistka w szkole dobrze się synem opiekowała - kładła na leżnce i pozwalał przespać godzinę co znacznie poprawiało samopoczucie i umożliwiało powrót do domu. Niestety ludzie z potępieniem patrzyli na nastolatka wymiotującego na ulicy i ogólnie dziwnie się zachowującego - syna podejrzewano o branie narkotyków.
      Dla mnie zbawieniem są tryptany. Nie mam już migren z aura (zaburzenia widzenia i mowy) ale pozostały bóle głowy. Na paracetamol nie reaguję. Ibuprofen działa jakieś 4 godziny potem ból wraca i tak kilka razy. Tylko po tryptanie ból mija po pół godzinie i na stałe. Przez kilka minut czuję lekkie otępienie, mam tez nadwrażliwość gardła. Ale to pikuś w porównaniu z wielogodzinnym bólem
    • chocolate_cake Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 20:17
      Ja tak mam od czasu kiedy skończyłam 18 czy 19 lat. Mroczki i drętwienie ręki. Robiłam eeg głowy i rezonans magnetyczny. Neurolog dał mi jakieś tabletki ale to dopiero 2 lata temu. Mój syn miał taki napad migrenowy raz w wieku około 12-13 lat. Chyba taka uroda. Ja teraz mam to dużo rzadziej niż kiedyś, może raz w roku, ale zawsze z drętwieniem, zaburzeniami mowy, drętwieniem. Te tabletki od neurologa pomagają szybko przerwać migrenę.
    • asia_i_p Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 20:19
      Moja siostra zaczęła mieć migreny w wieku 13/14 lat. Po paru latach minęły.

W migrenach absolutnie kluczowe jest wychwycenie momentu zanim się zacznie. Kiedy tylko zacznie mieć mroczki, powinien się zamknąć w ciemnym cichym pokoju i wziąć środki przeciwbólowe - na tym etapie wcale nie muszą być mocne, mojemu mężowi starcza aspiryna.
    • liz.corps Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 20:43
      spróbujcie diety. Niech zacznie się odżywiać regularnie. Ale na poważnie, bez ściemy, powiedzmy przez miesiąc. Niech notuje po czym ma ataki, jaka była pogoda, czy miał aurę. Mnie bardzo to pomogło, po jakimś czasie wiedziałam, czego absolutnie nie mogę jeść. Dzięki wyeliminowaniu kilku produktów, ataki były rzadsze.
    • bei Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 20:53
      Tak, jestesmy rodzina migrenowcow.
      Zostaje obserwacja co jest katalizatorem ataku
    • moni_kaw Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 21:02
      ostatnio koleżanka odwiedziła dentystę, po 15 latach unikania, po wyleczeniu wszystkich zębów zauważyła, że ustąpiły jej napady migreny;
    • agniesia331 Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 21:25
      Nie pozwalaj na to ,by nie jadl,glodne dziecko nie tylko glowa boli,ale i nie mysli.trudno jesc kanapki caly dzien. Moj syn bierze jogurt do picia,danonki do kieszonki (19 lat), Kabanosy sporoigdaly,morelki suszone,andruty
      • agniesia331 Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 21:26
        Aha,i soki przecierowe, marchwiowe tez dobre
      • agniesia331 Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 21:38
        Oscypki,banany,duzo jest mozliwosci
    • zuleyka.z.talgaru Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 21:30
      Mój mąż zaczął mieć migreny ok 14rż i niestety ma je do dziś. Natomiast są o wiele rzadsze niż kiedyś od kiedy wyłączył z diety mleko, żółty ser, czekoladę i czerwone wino.
    • asia-loi Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 22:05
      Byłaś z nim u neurologa? Neurolog leczy migreny, tylko znajdź takiego, co ma pojęcie o migrenach, bo nie każdy ma.
      Masz link do forum Migrena, to forum to kopalnia wiedzy na temat migren.
      forum.gazeta.pl/forum/f,12154,Migrena.html

Tak jak dziewczyny piszą, obserwuj co wywołuje atak. Mogą być dziedziczne skłonności do migren, ale jest też coś takiego jak wywoływacze np. hałas, zapachy, światło, głód, stres, jedzenie. Może na początek wyrzuć z diety żółty ser. Na forum Migrena polecają prowadzić dzienniczek, poczytaj sobie o nim.
      Tryptany przerywają atak i hamują wymioty, ale mają też duże działanie uboczne, są na receptę i tu lekarz musi podjąć decyzję, czy Twój syn może je brać.
      • bergamotka77 Re: Migrena u nastolatka 29.02.16, 22:15
        dzieki dziewczyny za rady i doswiadczenia, postaram sie je wykorzystac i zobaczymy czy bedzie lepiej. Na poczatek neurolog...
    • panirogalik Re: Migrena u nastolatka 01.03.16, 11:20
      U mnie przyczyną migren (ból głowy z zaburzeniem widzenia) były prawdopodobnie pomalutku wyżynające się ósemki. Jak je wyrwałam, bóle przeszły bezpowrotnie. Podobno też bóle głowy mogą być od krzywych, ściśniętych zębów ale to już info do sprawdzenia.
      • arim28 Re: Migrena u nastolatka 01.03.16, 11:47
        Ja mam/mialam potworne bole glowy od zjechanych kregow szyjnych,
        Jako dziecko nosilam na plecach tornister, potem jako nastolatka ciezkie plecaki.
        U mnie pomogl basen, masaze i wzmocnienie miesni plecow, szyi.
    • helka.pentelka Re: Migrena u nastolatka 01.03.16, 12:33
      Mam migreny od liceum. Wcześniej miewałam kilka w miesiącu, często na weekendy. Badania miałam, wyniki w normie, żaden konował nie szukał innych przyczyn niż w głowie. Brałam wiele leków, u mnie sprawdziła się solpadeine wyłącznie rozpuszczalna i to podana przed rozwinięciem pełnego bólu.
      20 lat później kręgarz nastawił mi kręgosłup szyjny i od tamtej pory miewam o wiele rzadziej, zdecydowanie lżejsze i bez wymiotów.
      Kręgosłup szyjny mnie nigdy nie bolał, był krzywy po upadku, przenosił ból na część lędźwiową i powodował napięcie mięśni na karku, niedokrwienie i migrenę. Poszłam leczyć krzyż, wyleczyłam ból głowy. Dlatego watro prześwietlić kręgosłup, jakieś banalne skrzywienie może dawać migreny.

Wykluczyłabym w waszym wypadku koniecznie to długie niejedzenie i proponuję odstawić na jakiś czas do obserwacji te pokarmy, które działają na migrenowców histaminowych (wino, ser żółty, czekolada i kilka innych). W moim przypadku akurat to nie ma wpływu na migreny, ale na wiele osób działa.
      Z innych sprawdzonych metod: masaż barków i skóry głowy (z twarzą i czołem) , jak tylko coś zaczyna się dziać, sen zanim aura przejdzie w ból, dużo magnezu i końskie dawki wit. C. podczas ataków.
      Trzymam kciuki.

• helka.pentelka Re: Migrena u nastolatka 01.03.16, 12:36
        Zapomniałam: przejście na dietę z drastycznym ograniczeniem cukru (biały, trzcinowy) zdecydowanie polepsza życie migrenowca. Odkąd wyrzuciłam cukier z diety (soki, dżemy też), jestem w stanie przejść przez migrenę bez leków. Używam tylko miodu, rzadko ksylitolu.
        • memphis90 Re: Migrena u nastolatka 18.09.18, 07:07
          Miód to czysty cukier, w dodatku glu-fru...
      • bergamotka77 Re: Migrena u nastolatka 02.03.16, 00:07
        on niestety ma troche klopoty z kregoslupem, ma jedna noge krotsza i nosi wkladki do tego dzwiga bardzo cieeeezki plecak sad Uh sporo pracy p[rzed nami by cos ustalic, byc moze przyczyny nie znajdziemy, u niego jak twierdzi wyzwolil ostatni atak intensywny wysilek na wf sad Nie bierze kanapek bo mu sie rozpadaja i sa szybko nieswieze, to wybiorczy jadek i najlepiej jak obiad ma podany swiezo przygotowany, do tego wiekoszosci rzeczy obiadowych nie je - taki francuski piesek jedzeniowy sad
        • agniesia331 Re: Migrena u nastolatka 02.03.16, 00:14
          Nie odpuszczaj,w spozywczych sa andruty takie jakby duze oplatki,moze figi suszone,np torba orzechow nerkowcow gw lidlu teraz ze 20 dkg po 8 zlh,cos jesc musipaluchyBo glodny o nauce nie mysli
        • mikams75 Re: Migrena u nastolatka 16.09.18, 21:00
          jest mnostwo innych opcji niekanapkowych. Ani ja ani moje dziecko nie jadamy kanapek a zawsze da sie spakowac cos do jedzenie.
    • truscaveczka Re: Migrena u nastolatka 01.03.16, 16:10
      Mój mąż ma migreny od 6 roku życia. Najgorzej mu robi zmiana rutyny dnia, pierwszy dzień na wakacjach to jest zawsze zgon. Różnicę robią też zmiany pogody, niektóre rodzaje jedzenia, nagły stres i takie tam. Po wysiłku typu ćwiczenia boli, po chodzeniu po górach nie.
      Na tomo nic nie musi wyjść, niestety. Lepiej postarać się o możliwość wypoczynku i porządne leki.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Migrena u nastolatka 01.03.16, 16:19
      Aha. Poszłabym jeszcze z dzieckiem do osteopaty.
    • ann.38 Re: Migrena u nastolatka 01.03.16, 23:55
      Piszesz, że zbadaliście wzrok, ale co dokładnie. Ja w młodym wieku miałam bóle głowy, to zalecono badanie dna oka i mierzenie ciśnienia w gałce ocznej. Piszesz, że dzieciaka tak boli, ale czy nie dostał skutecznych środków przeciwbólowych? Mnie zwykłe przeciwbólowe nie pomagały, ale takie na migrenę już pomogły. Nie pamiętam co to było, bo strasznie dawno. No i bez względu na to jaka jest przycyzna nie może chłopak tak długo nie jeść. Znajdżcie pomysł na to, co będzie zabierał do szkoły. O co chodzi z kanapkami? Nie lubi? Wstyd brać, czy jak? Badanie krwi w kierunku anemii i inne robiliście?
      • agniesia331 Re: Migrena u nastolatka 02.03.16, 00:05
        A moze nie lubi kanapek,znam dzieci co przez 8 godz ledwie jedna zjedza.Ale za to inne rzeczy chetnie jakis rogalik z czekolada dzien wczesniej w piekarni kupiony,kabanos,morelki suszone,banan
        • ann.38 Re: Migrena u nastolatka 02.03.16, 00:13
          Ok, może nie lubić, ale trzeba rozpoznać problem żeby znaleźć rozwiązanie. Czekolada jako produkt alergizujący, nie byłaby tu najlepszym rozwiązaniem dopóki badania w toku, ale rozumiem oczywiście, że to tylko przykład.
        • liz.corps Re: Migrena u nastolatka 02.03.16, 08:40
          jeżeli zjedzenie kanapki miałoby zminimalizować ryzyko wystąpienia migreny, to każdy, kto choć raz w życiu jej doświadczył, zje cokolwiek, żeby tylko nie dostać ataku.
          • mikams75 Re: Migrena u nastolatka 16.09.18, 21:02
            ale po co zmuszac do jedzenia nielubianych kanapek jak wystarczy wziac do szkoly cos jadalnego?
    • jola-kotka Re: Migrena u nastolatka 01.03.16, 23:59
      Przeswietlcie kregoslup szyiny.
    • joaz Re: Migrena u nastolatka 02.03.16, 09:07
      Moja córka miała na początku okresu dojrzewania straszne migreny. Sądziliśmy, że ma to coś wspólnego ze sportowym pływaniem w płetwach bo tam oddycha się przez rurkę. Po serii badań lekarz neurolog stwierdził, że minie wraz z dojrzewaniem. Kazał unikać czekolady pod wszystkimi postaciami Minęło.
    • makam_m Re: Migrena u nastolatka 19.01.17, 19:43
      Ja miałam migreny od dziecka i zaliczyłam wszystkich lekarzy specjalistów, neurologa, rezonanse. Dostałam leki na migrene , które miałam brać 3 razy dziennie..wszystko zawracanie głowy. Okazało się , ze byłam uczulona na niektóre produkty spożywcze, zrobiłam testy na nadwrażliwość pokarmowa- fakt trochę to kosztuje,byłam z wynikami u dietetyka i od tej pory jak nie jem tego co nie powinnam to migren nie mam. Męczyłam się 30 lat.
      • issa-a Re: Migrena u nastolatka 19.01.17, 19:53
        to dzisiaj jakis "dzień wyciągania starych wątków"?
        bo już kolejny, q...
        Załóż nowy wątek makam_m, jeśli uważasz, że twoje uczulenie tego wymaga i umrzesz bez podzielenia się z nami swoimi przemyśleniami(?).
    • alpepe Re: Migrena u nastolatka 19.01.17, 20:25
      ewidentnie z głodu, to nie ma co rozkminiać, jak głupi, niech go boli, ale zmuś go, by jadł coś w tej szkole.
      • strachliwamama Re: Migrena u nastolatka 16.09.18, 18:36
        Moja 10 letnia córka tez cierpi na migreny...ostatnio powtarzające się ok raz na dwa tygodnie, ból głowy polacZony z wymiotami, po czym najczęściej idzie spac i wstaje zdrowa...martwi mnie to bardzo, takie bóle z wymiotami zdarzają się również rano po wstaniu...córka miała zrobiony rezonans prywatnie gdzie nic nie wyszło, jedynie sygnał podwyższony w okolicach ciemieniowych,jednak neurolog twierdzi ze to nic powaZnego....niewiem jak córce pomoc, w ciągu ostatniego miesiąca trzy takie ataki, od neurologa nie uzyskałam konkretnej pomocy..niewiem czy iść do kolejnego...jestem panikara i mam różne myśli, u okulisty również byłyśmy, nie stwierdził wady wzroku..życzy któraś z Mam ma podobny problem zdrowotny ze swoim dzieckiem?
        • alpepe Re: Migrena u nastolatka 16.09.18, 19:09
          Jak neurolog stwierdził, że nic złego, to powinien włączyć leczenie zapobiegawcze. Podaje się dziecku tzw. leki tonizujące, czyli na nasze uspokajające, poza tym zaleca dietę antyhistaminową, popatrz w górę. Jeśli twoje dziecko nie ma lamblii, ale tu by miała bóle brzucha, to po prostu zaczyna dojrzewać i pojawiły się migreny.
        • esperantza Re: Migrena u nastolatka 16.09.18, 22:57
          Podobnie ma mój 15 letni syn. Mniej więcej od 3 lat raz na kilka tygodni ma atak migreny. Zwykle porannej. U niego najczęściej wyzwalaczem jest miewyspanie, nadmiar komputera/komórki, znana pogody i zbyt mała ilość płynów. Ma za sobą trzy rezonanse na których jedyna anomalią jest mała torbiel szyszynki, eeg prawidłowe. Miał zlecony perlitor ale ponieważ te ataki nie są aż tak częste to nie chcemy go szprycować. Przeciwbólowy dostaje ketoprofen lub diklofenak w czopku bo doustnie wszystko zwraca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka