Dodaj do ulubionych

skąd pomysł, że Kora jest zamożna?

03.03.16, 20:50
celowo nie napisałam bogata bo zauważyłam, że słowo bogata jakieś nieciekawe emocje zwykle budzismile
no więc może jest zamożna może nie jest, nie wiem;
w wątku wiadomym lawina komentarzy, że nie ma prawa i w ogóle moralnie co to ma być że tak bogata osoba prosi o pomoc;
a ja się zastanawiam skąd to założenie, że jest bogata?
taka np. V.Villas zmarła w skrajnej biedzie, bez majątku; i wiele innych, również światowego formatu gwiazd wcale tym majątkiem nie dysponowało;
dodatkowo nawet jeżeli jakiś tam kapitalik uciułała to zwykle w tak dramatycznych okolicznościach pieniądze rozpływają się z dnia na dzień.............
Obserwuj wątek
    • angeika89 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:23
      www.se.pl/rozrywka/gwiazdy/kora-zarobi-200-tysiecy-zlotych-w-11-dni_272678.html
      • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:25
        Panie daj choć jednej czwartej Polaków taki "kapitalik" ledwo uciułany:

www.plotek.pl/plotek/1,78649,14656178,Kora_sprzedaje_dom_za_1_5_mln_zlotych_.html
        • moni_kaw Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:26
          nie no - jak SE i plotek napisał, to jasna sprawa
          też się wygłupiłamwink
          • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:44
            Wystawili ogłoszenie na portalu nieruchomości. A to już nie Pudelek.
            • asia_i_p Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 00:08
              Ale sprzedali go? Bo samo wystawienie pieniędzy nie przyniesie.
              • misterni Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 07:19
                Dokładnie. Ja też wystawiłam dom na sprzedaż już ponad 3 lata temu i jakoś bogata sie od tego bardziej nie czuję wink
                • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 07:34
                  Skoro to nie jest żaden szczególny majątek przekaż go bezpłatnie mi, będę nawet opłacać dotychczasowe niezbędne opłaty czy remont.
                  Tak, mieszkania i domy nie sprzedają się zwykle w ciągu jednego dnia.
                • tiszantul Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 11:10
                  > Dokładnie. Ja też wystawiłam dom na sprzedaż już ponad 3 lata temu i jakoś boga
                  > ta sie od tego bardziej nie czuję wink

możesz marzyć dalej albo sprzedać natychmiast po rynkowej cenie. Nie podoba się rynkowa cena? to transakcji nie będzie...
      • jola-kotka Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:37
        No majatek normalnie na 8 miesięcy leczenia brawo wy.
        • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:47
          A na ile godzin leczenia (raczej nawet nie tygodnia) ma kasjerka z Tesco, woźna albo inny szarak?
          • jola-kotka Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:52
            A co to ma do rzeczy?
            • semihora Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 08:32
              Ale to dobre pytanie jest - a ty masz wąty, że ktoś pokazuje, że Korę stać choćby na parę miesięcy leczenia, a kasjerka może umierać od razu, bo ją stać być może na godziny leczenia... Albo i na to nie.
          • rafalzalu Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:40
            A życie kasjerki, woźnej albo innego szaraka jest jakoś ważniejsze od życia Kory ?
            Żeby nie było - życie Kory również nie jest ważniejsze od ich .
            • jola-kotka Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:43
              Nie twierdze ze zycie kory jest ważniejsze.
              • antyk-acap2.0 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 07:34
                To co twierdzisz? Wszyscy mają zarabiać tyle samo? A może kasjerka równie dobrze śpiewa co Kora?
              • rafalzalu Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 11:37
                do kaznodziei pisałem
            • angeika89 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 23:41
              Tu Rafal chodzi tylko o sam fakt tego, że jednak Korze lepiej się powodzi, niż zwykłemu szarakowi.
              W takich sytuacjach jak ta w której znalazła się Kora zwykli szaracy są skreśleni na starcie, bo nie mieli by kasy nawet na jedną dawkę tego leku.
              • rafalzalu Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 11:36
                prawda, ale zwróć uwagę, że Kora powiedziała, że jak ktoś nie chce dawać dla niej to niech wpłaci na innych. Zwykły szarak nie ma szans się tak przebić do mediów, ale jak Kora zaapelowała to się o temacie rozmawia i pewnie wielu z tych szaraków skorzysta na tej akcji
                • angeika89 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 12:27
                  Tyle w tym dobrego.
    • szarsz Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:26
      Może stąd?

www.telemagazyn.pl/artykuly/kora-zarobi-200-tys-zl-w-must-be-the-music-ile-zarobia-inni-7017.html
      • lauren6 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:37
        Artykuł z czerwca. Miesięczna dawka leku, który przyjmuje, kosztuje 24 000 zł. Ile pieniędzy jej zostało z tych 200 tyś?
        • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:39
          a ile z 1,5 miliona za dom?
          • jola-kotka Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:44
            Ale nie wiadomo w jakim celu sprzedala ten dom,moze dla dzieci na mieszkania,takie gadanie dla gadania masakra.
            • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:48
              Dzieci ma zdrowe, mogą zarobić same na własny dom.
            • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:49
              Wybacz, ale jak się choruje i leki potrzebne to dzieciom mieszkań się nie kupuje, tylko kasę przeznacza się na leki. A jak daje się mieszkania dzieciom, to niech dzieci opłacają mieszkanie.
              • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:49
                nie mieszkanie a leczenie
                • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 07:48
                  Ona lubi żyć na wysokim poziomie i powiem od razu - nie jest to zarzut, jak ją stać. Kilka lat temu widziałam ją w moim mieście, wysiadła z luksusowego samochodu, a na ręce miała najgrubszą bransoletkę ze złota jaką widziałam na żywo, rzucała się w oczy. Tak, gwiazdy lubią żyć na wysokim poziomie, nie jest to zarzut, ale jeśli potem proszą o pieniądze dużo biedniejszych od siebie to po prostu jest to po prostu żenujące. Oczywiście ma prawo prosić, nikt jej tego prawa nie odmawia. Ale realia tego kraju są takie, że 95% nigdy nie miało jej majątku i możliwości i pewnie nie będzie mieć, prosić ich o datki na zamożnego to trochę tak nie w porządku.
        • angeika89 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:55
          Dla mnie w tym wszystkim wszystko było by do zrozumienia, ale np nie mogę zrozumieć tego, że prosi o pieniądze na leki, a tymczasem sama wybiera się na wakacje, a do tego tyle ma w sobie botoksu, że wygląda na 20 lat młodszą...
          Skoro potrzebuj kasy to czemu wywala je na pierdoły.

www.fakt.pl/gwiazdy/kora-leci-na-pierwsze-zagraniczne-wakacje-po-chorobie,artykuly,548752.html
          • jola-kotka Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:58
            Bo trzeba normalnie zyc?
          • moni_kaw Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:58
            Nie no, osoba ze śmiertelną diagnozą jedzie na wakacje, szok panie, szok
            • angeika89 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:01
              Gdyby to dotyczyło mnie to bym zbierała kasę, żeby mieć na lekarstwa.
              Niech sobie jedzie i dobrze się bawi, jednak dla mnie dziwnie wygląda proszenie o pomoc finansową i jednocześnie szastanie kasą...
              Ale to tylko moje zdanie.
            • gogologog Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:52
              Smiertelnie chory moze jechac na wakacje na Roztocze (swoja droga urocze klimaty)
              • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 07:37
                Niech jedzie nawet na Seszele, tyle że wtedy darczyńcy tak naprawdę nie sponsorują takiej osobie lekarstw tylko pomagają utrzymać jej tak samo wysoki (jak wcześniej) poziom życia. Jeżeli ktoś chce pomóc utrzymać dotychczasowy wysoki poziom życia gwieździe nikomu nic do tego, ale niech będzie tego świadomy i tyle.
        • jolunia01 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:29
          Strasznie ten lek podrożał. W lutym kosztował 18000.
        • iwles Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 09:04
          lauren6 napisała:

> Artykuł z czerwca. Miesięczna dawka leku, który przyjmuje, kosztuje 24 000 zł.
          > Ile pieniędzy jej zostało z tych 200 tyś?

ale to jest gaża za jeden sezon programu, a jest on co roku od kilku lat (nie wiem 9 czy 10) a Kora uczestniczy w każdym.
          Czyli te ok. 200 tys. ma co roku (i to tylko z tego programu, a przecież ona zajmuje się czymś więcej niż tylko jurorowaniem).
          • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 14:00
            Tak 200000 zł za rok pracy to takie wacikowe, nie ma o czym nawet wspominać, co drugi Polak tyle zarabia.
    • woman_in_love jesli uważasz że nie jest to płać za jej leczenie 03.03.16, 21:41
      i tyle.
      • moni_kaw Re: jesli uważasz że nie jest to płać za jej lecz 03.03.16, 21:42
        napisałam chyba że nie wiem czy jest czy nie jest, więc o co chodzi?
    • lauren6 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:41
      W najnowszym Newsweeku jest wywiad z Korą. W necie nie ma, przepisuję ręcznie:

" - Na dwie, trzy dawki mamy pieniądze. Potem sprzedamy mieszkanie na Powiślu, w którym mieszka syn, przeprowadzi się tutaj. [...] Wstaję teraz o piątej rano i maluję, zwierzęta istniejące i nieistniejące. Dużo takich obrazów oddawałam na aukcje, teraz organizuję aukcję dla siebie. A jak trzeba sprzedamy też i ten dom.
      [...]
      - Mówią nam, że chcemy być na czyimś garnuszku. Jakim, k..., garnuszek? Póki mogłam koncertować, to zapłaciłam tu tyle podatków, że mogłabym dostawać od państwa głupią tabletkę."

Ja tam się nie dziwię, że woli zbierać 1% po znajomych niż pozbawić całą rodzinę dachu nad głową.
      • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:57
        Niech zbiera, znajomych ma wielu więc pewnie uzbiera. Każdy ma prawo zbierać 1%.

Jedyne o co miałabym pretensje, to gdyby NFZ jej zasponsorował a innym chorym nie. Albo wszystkim albo nikomu.
        Ona ma szczęście, bo ma co sprzedawać. Co mają powiedzieć ci, co nie mają?
        • sumire Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:05
          Arweno, do ciężkiej cholery, NFZ jej nie zasponsoruje i w ogóle nigdy o tym mowy nie było, więc po co ciągle męczyć ten ubzdurany temat? Uruchom swoją chrześcijańską miłość bliźniego choć na chwilę. Jeśli jakąś resztkę tejże jeszcze posiadasz.

I tak, faktycznie to ogromnie wielkie szczęście w takiej sytuacji, mieć co sprzedawać. Nic, tylko klaskać uszami z zachwytu nad własnym powodzeniem.
          • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:09
            Sumire, miałam do czynienia z ciężko chorym na raka, wiem jak wygląda leczenie i ile kosztuje. Nie każdego stać na to i naprawdę szczęście w nieszczęściu, że ona ma co sprzedawać, bo wiele osób nie ma i takiej terapii nie dostanie.
            Ona zwraca się do nfz o zmianę stanowiska w sprawie refundacji.

Poza tym czytałam, że jest światełko w tunelu, bo polski odpowiednik tego leku czeka na zgodę komisji, chyba na dopuszczenie na rynek, jest już po badaniach klinicznych. Na pewno będzie tańszy, ale nie wiem czy refundowany.
            • sumire Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:21
              Ja też miałam. I nadal uważam, że nazywanie tego szczęściem jest głęboko niestosowne.

A jeśli wywalczy refundację, to zapewne nie tylko dla siebie, prawda? Więc.
              • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 07:39
                Szczęście w nieszczęściu.
                I tak, choroba to zawsze nieszczęście, ale lepsze możliwości (nawet bez wpłat od obcych ludzi) będzie miała osoba zamożna niż przeciętny człowiek. Walczyć o refundację można bez próśb o wpłaty na konto, to dwie sprawy, prawda?
          • klamkas Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:42
            No nie, lepiej nie mieć i umierać, niż mieć, sprzedawać i żyć.
          • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 07:50
            >Uruchom swoją chrześcijańską miłość bliźniego choć na chwilę.

Jezus o bogaczach miał również swoje zdanie i nie było ono zbyt pozytywne.
        • edelstein Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:05
          Tobie sie tez nie nalezy,moim zdaniem jestes za bogata,tak wiec po diagnozuje nie zal sie tutaj ze ci nie daja.
          • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:10
            Jeszcze nic mi nikt nie dał. Za to cały czas biorą w podatkach, składkach.
            • rafalzalu Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 13:07
              To nie narzekaj, tylko się ciesz. Znaczy, że jesteś zdrowa i masz zdrowe dzieci.
              Mi też nikt nic nie dał, aż do tamtego roku kiedy mój syn był tydzień w szpitalu i musiał mieć zrobine miloin różnych badań, włączając bardzo kosztowne testy genetyczne. Gdyby nie NHS to do końca życia bym się nie wypłacił.
        • lauren6 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 09:26
          > Jedyne o co miałabym pretensje, to gdyby NFZ jej zasponsorował a innym chorym nie. Albo wszystkim albo nikomu.

Artykuł jest nie tylko o Korze, ale opisuje również losy innych Polaków, którzy wydają majątek na podtrzymywanie swojego życia, bo NFZ nie płaci za ich leczenie.

"Niemal każdy z moich rozmówców wspomina raport fundacji Alivia: opisuje m.in. dostępność 30 innowacyjnych leków onkologicznych (zarejestrowanych w ostatnich 10 latach) w 13 krajach Europy, w tym w Polsce. W Holandii dostępne są wszystkie, bez ograniczeń. W Niemczech też wszystkie, ale w tym 13 bez ograniczeń, a 17 w tzw. programach zgodnie z wytycznymi urzędników. [...] A najgorzej jest w Polsce: 2 bez ograniczeń, 16 z ograniczeniami. Niedostępnych jest więc aż 12 z 30 nowoczesnych leków. "

Problemem jest nie tylko cena nowoczesnych leków, które nie są refundowane, ale również dostępność. W artykule jest opisana historia prezesa fundacji Alivia, który uratował życie siostrze przywożąc z USA nowoczesny lek za 200 tyś zł. W walizce jak przemytnik, przerażony czy na granicy go nie zatrzymają.

Czy to są normalne warunki do leczenia ciężkiej choroby?

Kora nie tylko zbiera pieniądze na swoje leczenie, ale jako celebrytka stała się ambasadorką problemu, który jest poważny, ale ciągle za słabo nagłaśniany.
          • d.o.s.i.a Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 10:24
            >>>Kora nie tylko zbiera pieniądze na swoje leczenie, ale jako celebrytka stała się ambasadorką problemu, który jest poważny, ale ciągle za słabo nagłaśniany.

Ambasadorka problemu pt. Polska jest biednym krajem, którego nie stać na to co stać Holandie i Niemcy, najbogatsze kraje świata? Zaiste genialne. I jakże przenikliwe i doglebne. To rzeczywiście powazny problem, ciągle za slabo naglasniany.
            • lauren6 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 12:11
              Dopiero co zlikwidowano program refundacji in vitro. Dlaczego nie przekazać tych pieniędzy na refundację leczenia nowotworów nowoczesnymi lekami?

Dla Rydzyka pieniądze zawsze się znajdą, a dla chorych nie?

Jeśli nawet nie refundujemy leków to chociaż ułatwmy chorym leczenie lekami sprowadzonymi za ich pieniądze.
              • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 19:24
                a z tym się zgadzam w 100%, bo sam człowiek moze sprowadzić taniej niż mu lekarz zaproponuje
            • nenia1 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 15:13
              d.o.s.i.a napisała:

> Ambasadorka problemu pt. Polska jest biednym krajem, którego nie stać na to co
              > stać Holandie i Niemcy, najbogatsze kraje świata?

Polska wcale nie jest biednym krajem. Tylko jest krajem źle zarządzanym. Z jednej strony marnuje się ogromne środki na różne grupy uprzywilejowane, na Kościół, rozrost administracji i na przekręty typu wynagrodzenia znajomych królika - patrz rady nadzorcze w spółkach skarbu państwa, a z drugiej brakuje na podstawowe rzeczy typu refundacja leków dla chorych.
              • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 16:20
                Ale uboższym od Niemiec i Holandii. Musiałby się stać cud typu tryśnięcie ropy aby kraj zacofany (z wiadomego powodu) o 50 lat dorównał poziomu finansowego krajom w którym nie było komuny.
              • d.o.s.i.a Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 16:30
                >>> Polska wcale nie jest biednym krajem.

O matusiu. Sorry, ale z taka mysla ekonomiczna polemizować mi się nie chce. Bye.
                • sumire Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 16:44
                  Na 196 krajów na świecie, Polska znajduje się w 50-te najzamozniejszych, więc twierdzenie, że nie jest krajem biednym, z punktu widzenia twardych danych jest słuszne. Wyguglanie tego zajmuje 3 minuty i dobrze czasem to zrobić, zanim się wyśmieje czyjąś myśl ekonomiczną.
                  • d.o.s.i.a Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 17:48
                    OJP. Logika powala. 50 na świecie nie oznacza ze Polska jest zamożna, bo zalezy co z czym porównujesz. Rozumiem ze dziecko może zrobić taki logiczny blad, ale dorosla kobieta? Jasne, jestesmy zamozniejsi od Bangladeszu i Sierra Leone ale to w dalszym ciagu nie czyni z nas kraju bogatego. Zdajesz sobie sprawę ze na 196 krajów może 15-20,można nazwać bogatymi?
                    • sumire Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 17:55
                      Stwierdzenie nie brzmiało "Polska jest krajem bogatym", tylko "Polska nie jest krajem biednym". Liczby to potwierdzają. Oczywiście z nimi też możesz sobie dyskutować do woli., bo mam wrażenie, że nawet z Kopernikiem byś się kłóciła.
                      • nenia1 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 18:19
                        sumire napisała:

> Stwierdzenie nie brzmiało "Polska jest krajem bogatym", tylko "Polska nie jest
                        > krajem biednym".

Dokładnie, ja się wyrażam precyzyjnie. Ale jak dosia funkcjonuje tylko w skrajnościach to faktycznie może jej się wydawać, że stwierdzenie "nie jest krajem biednym" równa się "jest krajem zamożnym".
                        • d.o.s.i.a Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 18:57
                          A jakie znaczenie ma fakt ze Polska nie jest tak biedna jak Sierra Leone skoro jest w dalszym ciagu za biedna na refundacje najdroższych terapii onkologicznych?Gdyby nie byla to by te terapie refundowala, proste jak budowa cepa.
                          Ciekawe ze takie bogate kraje jak UK tez nie refunduja wielu terapii, choćby protonowej, mimo ze w porównaniu z Polska nie dość ze maja więcej kasy to zajmują dużo wyższe niż 50 miejsce.
                          Niezmiernie mnie zadziwia jak proste rzeczy mogą stanowić dla niektórych glow barowre nie do przeskoczenia.
                      • d.o.s.i.a Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 18:51
                        Najpierw naucz sie analizować liczby. To ze Polska jest na 50 miejscu wcale jeszcze nie oznacza ze nie jest biedna. Bez podania wartości referencyjnej może być i na poerwszym miejscu a w dalszym ciagu być za biedna na zasponsorowanie wszystkim najdroższych leków. Kumasz?
                        Dzis w bbc byl program o malze stwie z bliźniakami z porażeniem nerwowym. Jedno dziecko zalapalo sie na ekserymentalna operacje. Drugie nie. A UK to kraj o wiele bogatszynod Polski. Problemy z kosztami terapii przeciwrakowej istnieją nawet w najbogatszych krajach świata. A Poska przy nich to uboga krewna. Chcesz porównywać liczby to porównuj kwoty wydawane na służbę zdrowia per capita, a nie miejsca na liście biedaków.
                        • sumire Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 19:00
                          Dobrze. Niech ci będzie. Szkoda piątkowego popołudnia na kopanie się z koniem. Polska jest biedna, ja jestem biedna, w ogóle wszyscy są biedni i nie kumają, a Dosia zrobiła doktorat w każdej dziedzinie od medycyny po ekonomię, więc generalnie wie lepiej. Idę po dżin z tonikiem, miłego wieczoru.
                          • d.o.s.i.a Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 19:10
                            Nareszcie zakumalas.
                            Dla przykładu. Budżet NHS w UK: ?116 miliardów funtow. Ludzi 60mln.
                            Budżet NFZ: ?10 miliardów funtów, ludzi 39 mln.
                            Do the maths bogaczko.
                            Do wiadomości - NHS NIE refunduje wszystkich terapii onkologicznych.
                            • sumire Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 19:16
                              Jak mówiłam - miłego wieczoru.
                              • d.o.s.i.a Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 19:27
                                Typowe. Jak brakuje argumentów to albo inwektywy albo "miłego wieczoru"... Zieeew.
                                • sumire Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 19:53
                                  Oj, Dosiu. Naprawdę uważam, że są lepsze sposoby na spędzenie piątkowego wieczoru inaczej, niż kopanina na forum, a już na pewno takie sposoby są we wspaniałym UK, ale mogę się mylić. Zatem gwoli zakończenia raz a dobrze tej osobliwej dysputy odpowiem.
                                  Nie, Dosiu, nie brakuje mi argumentów, ale szkoda mi energii na prztykanki z ludźmi, którzy za nieodłączny element dyskusji uważają podważanie zdolności intelektualnych drugiej strony, do czego wystarcza jedynie to, że strona owa reprezentuje inne stanowisko. To nie w moim stylu. Poza tym wykręcanie faktów tak, żeby pasowały do tezy, też nie jest w moim stylu, ale myślę, że idealnie byś się nadała do nowego rządu RP, który lubuje się we wmawianiu ludziom, iż fakty mówią co innego, niż mówią. A po trzecie osoby, których wizja świata jest czarno-biała, szkodzą mi na nerwy, o które staram się dbać.
                            • nenia1 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 19:42
                              A kto mówi, że wszystkie? Coś ty taka od ściany do ściany, albo biedny albo bogaty, albo wszystko albo nic, wypośrodkuj nieco, spójrz bardziej plastycznie, a nie jedynie w sztywnych ramach. W Polsce przede wszystkim jest nieefektywne zarządzanie, na każdym kroku marnotrawione są pieniądze. Stąd takie pieprzenie jak twoje o biedzie powoduje jedynie rozmycie odpowiedzialności, no bo jak rozliczyć kogoś za biedę? Cóż on winny - skoro bieda panie aż piszczy. Owszem Polska nie jest najbogatsza (piszę to bo widzę, że nie łapiesz o czym się mówi, więc nie mówię, że Polska jest najbogatsza, albo że Polskę stać na fundowanie wszystkich terapii onkologicznych) ale dość już wycierania gęby biedą, potrzebny jest w końcu dobry zarządzający tylko, że takiego nie widać. W Polsce nie ma komu pilnować publicznych pieniędzy. W szpitalach w magazynach, czy w piwnicach stoi drogi, nieużywany sprzęt bo np. okazało się, że nikt nie przygotował ani pomieszczeń, ani niezbędnych zabezpieczeń przed promieniowaniem. Poczytaj sobie raporty NIK-u, bo pitolisz z tej Anglii aż miło.
      • attiya Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 18:54
        też chciałabym płacić takie podatki jak pani Kora uncertain
        artyści, dziennikarze, i innej maści malarze czy piosenkarze płacą minimalne podatki i zerowy zus
        • sumire Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 19:23
          Poważnie?
          Mój osobisty jest dziennikarzem. Jakby mu kto powiedział, że płaci minimalne podatki, to by go chyba zabił śmiechem. Zluzujcie trochę z tą zazdrością, bo od niej się brzydnie.
    • jola-kotka Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 21:53
      Wiecie co to jest zenada ten watek,wyliczanie komus ,zygac się chce. Nie chcecie nie dawajcie ale nie oceniajcie nie grzebcie w cudzych portfelach,rzyg...
      • yoma Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:03
        Cóż, dopiero co był wątek o ukradzionym samochodzie matki córki z klątwą Ondyny. Ma miejsce parkingowe, a na nowy samochód kutwi, kułaczka jedna!
      • thank_you Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:08
        Jolka, a to nie ty przypadkiem pisalas, aby kubekwkropki nie dawal nic zalamanej, bo w ten sposob ona wyciagnie podwojnie kasę? smile))
        • jola-kotka Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:12
          Dla mnie tamten temat jest zamknięty.
          • thank_you Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:20
            Ale wiesz, że nie dość iż sama nie pomogłaś, to próbowałaś zaszkodzić dziewczynie, aby nie dostała pomocy skądinąd? W sumie nie wiem co gorsze, strażnico moralności.
          • angeika89 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:22
            Cóż za hipokryzja...
            • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 07:53
              O, właśnie. Prośbę samotnej zwykłej matki można olać, a nawet więcej - zablokować dla niej pomoc obiecując nie istniejące paczki z jedzeniem (i to przed świętami BN).
              Ale komentować zamożną gwiazdę już nie można.
              • semihora Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 08:36
                Moralność Jolki tongue_out
                • thank_you Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 09:54
                  Dlatego niezmiennie mnie bawi "przemiana" Jolanty, a raczej jej kolejna forumowa kreacja. I inne forumki, które pieją z zachwytu nad jej przemyśleniami. Niestety, mam pamięć słonia co do ludzi, którzy posuwają się do takich sk....ństw.
    • skomplikowanaula Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 22:24
      No jak zwykle ręce opadają.
      Każdy pomaga komu chce to raz. Dwa ZAWSZE znajdzie się potrzebujący bardziej i każdy sam adresuje w swojej głowie kto dla niego jest bardziej potrzebujący.
      Teraz kwestia najważniejsza:
      Każdy średnio inteligentny wie ile kosztuje leczenie na własną rękę.
      Jednakże weźmy pod uwagę realia.
      Ile zarabia statystyczna polka mając raka - postępującego? Na ile kasy może liczyć?
      Zdaje sie, że czeka nas nowa edycja MBTM? Za każdy odcinek ( ile on trwa?) gdzie siedzisz i oceniasz bierze gigantyczne pieniądze. Ile Statystyczna Polka musi na taką kasę pracować?
      Ile wysiłku musi włożyć statyczna Polka z rakiem aby zarobić 1800 zł na miesiąc. No jak ma lepszą pracę to ile zarobi? 10 koła?
      Kto jest w lepszej sytuacji?
      Ani jedne ani drugie pieniądze nie starczą ale jednak Kora z taką sytuacją ma większe szansę na lepsze leczenie.
      Ile kobiet nie marzy nawet o leczeniu innym niż NFZ, ile kobiet z rakiem postępującym pracuje?

Nie porównywałabym pani Villas do Kory. To jest zupełnie niedorzeczne.

Nie obruszam sie że ktoś chce pomóc Korze, nie uważam żeby było w tym coś dziwnego, niestosownego. Natomiast twierdzenie że to biedna osoba materialnie, bez finansów na leczenie jest co najmniej śmieszne. Ma finanse tyle że za małe bo koszty leczenia są olbrzymie. Stać ją na leczenie tyle że nie ZA DŁUGIE. Biedna Polka w takiej sytuacji nie ma nawet na dzień prywatnego leczenia bez pomocy NFZ, nie zarobi za jeden dzień pracy kilkuset tysięcy aby kupić sobie czas i może bazować JEDYNIE na pomocy życzliwych.
      Kora nie jest w tak dramatycznej sytuacji finansowej.
    • d.o.s.i.a Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 03.03.16, 23:11
      A mnie w tym wszystkim najbardziej wku...a, to, ze Kora od razu leci do gazet skarzyc sie jak gleboko to wszystko niesprawiedliwe i jak nie stac ja na to leczenie. Ze ona tyle podatkow zaplacila, a panstwo jej nie da. Nosz kuzwa. Po pierwsze ilez ona tych podatkow zaplacila - artysci placa jakies minimum minimum, reszte wliczaja w koszty uzyskania przychodu. Po drugie, jesli rzeczywiscie az tyle placila, to znaczy, ze tez duzo zarobila i jest w o wiele lepszej sytuacji niz przecietny czlowiek. Ale nie, ona najwiecej pretencji ma. Po trzecie to, ze leczenie raka jest cholernie drogie wiedza chyba dzieci. Jej nie stac. Wielka zdziwka. Nosz kuzwa. NIKOGO nie stac. Chyba, ze jest sie Kulczykiem.
      Pretensje do calego swiata, bo leczenia raka jest drogie. No jest drogie. Dla wszystkich, nie tylko dla jednej biednej Kory. Bo ona musi malowac obrazy i sprzedac mieszkanie. No, nie ona jedna. Tak trudno zrozumiec?
      • sumire Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 00:18
        A poleciała do gazet? Serio? Rozmowa z Newsweekiem to jeszcze nie jest lecenie do gazet, a poza tym to część zawodu.

Wiemy, że znasz się najlepiej z nas wszystkich na medycynie, podatkach artystów oraz wpływie polskich muzyków na Eurowizji na percepcję Polek przez Brytyjczyków, ale śmiem prosić - daj już sobie spokój. Kobita ma takie samo prawo do skarżenia się na niesprawiedliwość, jak każdy inny.

PS PretenSji. I Kulczyk nie żyje, nota bene podejrzewa się, że też miał problemy natury onkologicznej.
        • d.o.s.i.a Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 00:34
          >>>> Kobita ma takie samo prawo do skarżenia się na niesprawiedliwość, jak każdy inny.

To, ze leczenie raka jest horrendalnie drogie to niesprawiedliwosc? Do kogo sie skarzy? Do Boga? Do NFZtu? Do ludzi? A moze do siebie, ze wolala zostac artystka, zamiast genialnym naukowcem, ktory wynalazl darmowy i dostepny dla wszystkich lek na raka?
          Tu nie ma zadnej niesprawiedliwosci na ktora moznaby sie skarzyc i latac z nia do gazet.
          • sumire Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 07:29
            Oczywiście, że to jest niesprawiedliwość; życie generalnie jest wredne, gdybyś nie zauważyła.
            Na szczęście mamy ciebie, która z pewnością zostaniesz genialnym naukowcem. Bo oczywiście każdy mógłby nim zostać, zamiast artystą czy innym tam urzędasem.
    • czar_bajry Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 02:15
      Mocno bogata musiałaby być aby było ją stać na lek który kosztuje 24 tys. z jedną dawkę.
    • nihiru Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 07:42
      Co za obrzydliwy wątek.
      Kora może i jest w lepszej sytuacji niż 90% chorujących na raka, ale czy to oznacza, że nie ma prawa prosić o pomoc?
      Kiedyś, jak czytałam bloga "Kochamy Laurę", jej mama też się żaliła, że matki innych chorych dzieci mają do niej pretensje, że ona taka sławna, bloga założyła i kasę trzepie (wtf?!).
      Kto jest chory, ten szuka wsparcia, wszędzie gdzie może, i zawsze będzie tak, że jeden bardziej zaradny, drugi mniej, jeden ma lepszą sytuację, drugi gorszą. A mieć pretensje do kogoś "że go stać" to buractwo do kwadratu.
      Mogę się pośmiać z K.Westa, że rozpuściwszy kasę na złote umywalki, żebrze o pomoc w spłacie długów, ale w tym przypadku?!
      • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 07:58
        >Kiedyś, jak czytałam bloga "Kochamy Laurę", jej mama też się żaliła, że matki innych chorych dzieci mają do niej pretensje, że ona taka sławna, bloga założyła i kasę trzepie.

Nie dziwię się, pewnie też by chciały lepszego życia dla swoich dzieci, pieniędzy na ich leczenie czy rehabilitację, ale jak w naturze - wygrywają najsilniejsze i najbardziej umiejące się rozpychać łokciami osobniki. Słabsze mają prawo czuć frustrację bo często dziecko chore na to samo, a sytuacja materialna o wiele gorsza. I o nie nikt się nie upomni, bo może mają mniej szczęścia, może nie są w stanie dać się tak bardzo zauważyć jak ta blogerka, może nie mają charyzmy. A ich dzieci tak samo cierpią i tak samo potrzebują pomocy.
        • nihiru Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 08:38
          Więc mają pretensje do tej blogerki, o to że "ma charyzmę"?
          Nie mówiąc już o tym, że nawet gdyby ona przestała się starać o pomoc dla swojego dziecka - to ich dzieciom zrobiłoby się od tego lepiej?
          Taki "apgrejdowany" pies ogrodnika - mnie jest źle, to jakim prawem oni chcą mieć lepiej?!
          • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 08:45
            Raczej frustracja, poczucie bezsilności i niesprawiedliwości. Kto nie miał całego życia "pod górkę" i od lat nie widział wszelakiej niesprawiedliwości być może tego nie zrozumie. Oczywiście komentować blogerki nie powinny bo to nie jej "wina", że akurat ona stała się popularna, ale ich odczucia po prostu rozumiem. Tyle.
            • arista80 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 09:50
              Tylko, że to co osiągnęła mama Laury to jest owoc jej ciężkiej pracy. Wspominała na blogu, że po urodzeniu dziecka została zwolniona z pracy i przez chwilę nie wiedziała co dalej. Potem jej przyszedł do głowy blog i też założyła sklep internetowy. Włożyła i wkłada bardzo dużo pracy w to co robi, niestety tego ludzie zdają się nie dostrzegać, oni dostrzegają tylko, że się udało.
              Wkurzające właśnie jest to, że ludzie nie dostrzegają wysiłku, widzą tylko efekt i oceniają przez pryzmat 'ale jemu się dobrze wiedzie'. A Może gdyby sami, zamiast tak jęczeć, wzięli by się do roboty, to i oni mieli szansę coś osiągnąć.
              • szarsz Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 09:57
                > A Może gdyby sami, zamiast tak jęczeć, wzięli by się do roboty, to i oni mieli szansę
                > coś osiągnąć.

Wtedy nie wygrałby pis smile
                • kolter bidy nie klepie 04.03.16, 10:29
                  nikt mi nie wmówi ze za występy w polsacie czy tantiemy dostaje jakieś drobne
                  11 razy jako jurorka w polsatowskim "tylko muzyka" dała jej zdecydowanie więcej niz ma statystyczna kasjerka z Biedronki
        • lauren6 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 09:36
          Mąż pani dał nogę za granicę, nie otrzymuje ona od niego żadnej pomocy materialnej i została sama z bardzo chorą córką. Mimo tego jakoś się trzyma. IMO największy "problem" mamy Laury polega na tym, że jest po prostu bardzo ładną kobietą i ludzie nie mogą tego znieść. Że pomimo choroby dziecka i bardzo trudnej sytuacji materialnej jej uroda nie przeminęła i na plakatach widać chorą dziewczynkę z atrakcyjną matką. Stąd oskarżenia, że pieniądze z 1% wydaje na siebie, nie na córkę.

To tylko kolejny przykład, gdy pomimo ciężkiej choroby, w ludziach potrafi włączyć się obrzydliwa zazdrość.
          • arista80 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 09:55
            Mama Laury po prostu się nie załamała, tylko wzięła do roboty i to ludzi denerwuje. Że pomimo choroby córki uśmiecha się, ładnie wygląda i miała pomysł na życie. Bo w mniemaniu niektórych powinna być styraną matką polką męczennicą, narzekać i prosić innych. Ale czekaj: wtedy zaczęłoby się, że wyłudzaczka, że jak śmie brać z czyiś podatków. Po prostu ludziom nie dogodzisz i czego by się nie zrobiło zawsze ocenią negatywnie.
            • menodo Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 11:43
              No niestety, to cecha ludzi z bardzo niskim poczuciem własnej wartości. Podbudowują swoje ego pogardą dla biednych, zawiścią wobec bogatych, opluwaniem tych, którzy zagrażają ich nędznej samoocenie, bo są mają lepsze życie, są ładniejsi, bardziej zaradni, kreatywni itd.
              Taka mentalność jest niestety bardzo mocno zakorzeniona w polskiej tradycji - przekazywana z pokolenia na pokolenie, wzmacniana przez szkołę, kościół i schlebiające gustom gawiedzi media uncertain
              • snakelilith Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 12:17
                menodo napisała:

> No niestety, to cecha ludzi z bardzo niskim poczuciem własnej wartości.
                > Taka mentalność jest niestety bardzo mocno zakorzeniona w polskiej tradycji

No to w końcu co? Cecha ludzi z niskiem poczuciem wartości, czy wyuczone zachowanie charakterystyczne dla polskiego społeczeństwa? Bo pakując jedno i drugie w ten sam wpis insnuujesz, że Polacy mają skłonności do tego pierwszego. A moim zdaniem, to tylko coś wyuczonego. Takie połączenie straszących ciągle w głowach haseł komunizmu i nacjonalno-bogoojczyźnianych mitów mających swoje spełnienie w aktualnym rządzie. Więc mamy gloryfikację urawniłowki, bidy z nędzą, poświęcenia, cierpienia, martyrologii oraz pogardę i społeczny gniew wobec zamożniejszych i wykazujących się prywatną inicjatywą. Ci lepiej zarabiający nie napędzają rozwoju, nie są motywacją dla innych, nie wzbogacają kraju, nie dają miejsc pracy i nie dokładają się w dużym stopniu finansowo do systemu socjalnego, tylko są moralnym dnem, który odważył się złamać zasadę i wychylić poza szarą masę. Doić ich, wykorzystywać, naciągać (patrz właściciel drukarni) jest obowiązkiem obywatela, ale jak im się noga powinie, to powinni siedzieć cicho, niczego się nie domagać, właściwie powinni być wdzięczni że nie postawiono ich pod ścianą, gdy im się dobrze powodziło, tak jak należy robić z burżujami.
                • menodo Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 13:42
                  Cecha osobowości ukształtowana w takich a nie innych warunkach.
                  Nie wiem, czy ona jest charakterystyczna dla polskiego społeczeństwa, na całym świecie jest mnóstwo małych, zakłamanych, zakompleksionych ludzi, ale w Polsce na pewno ma swoją specyfikę.

Szczerze powiedziawszy ja takich ludzi znam tylko z internetu, bo jednak w dużych miastach jest większa możliwość dobierania sobie znajomych, ale wiem, że oni istnieją naprawdę, bo mam rodzinę i znajomych na prowincji i strasznie mi żal, że muszą żyć wśród tylu arwen i ich rozlicznych klonów sad
              • lauren6 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 12:17
                Moja koleżanka została wcześnie wdową. Opowiadała mi, że ludzie przychodzili do niej z wizytą i dziwili się, że mieszkanie sprzątnięte, obiad ugotowany, dzieci czyste. Jakże to tak: kobieta w żałobie powinna umartwiać się i rozpaczać po stracie męża, a nie zajmować sprawami przyziemnymi.

To jest dla mnie niesamowite, że niektórzy roszczą sobie prawo by decydować o tym jak inne osoby powinny zachowywać się w obliczu tragedii życiowej jaką jest śmierć czy poważna choroba.
              • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 14:03
                A w jakich społeczeństwach nie ma zawiści wobec bogatych? Bo przypuszczam, że Polska nie jest tu ani wyjątkiem ani rodzynkiem.
                • snakelilith Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 14:54
                  Nie wiem w jakich społeczeństwach. Ja się z zawiścią wobec bogatych, tu gdzie nie mieszkam, nie spotkałam. Bogatym się może zazdrości, ale się ich także podziwia. Coś muszą umieć, coś mieć, czymś pozytywnym wyróżniać, wykazać, skoro się dorobili. Sukces ludzi przyciąga i kojarzy się pozytywnie. Jak porąbany beret musi mieć człowiek, który wprawdzie chętnie sam byłby bogaty, ale jednocześnie gardzi bogatym?
                  • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 16:07
                    W Niemczech nie ma zawiści wobec bogatych? Czyli jednak Hitlerowi udało się dopiąć swego i doprowadził do powstania rasy nadludzi smile
                    • snakelilith Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 16:39
                      kaz_nodzieja napisał(a):

> W Niemczech nie ma zawiści wobec bogatych? Czyli jednak Hitlerowi udało się dop
                      > iąć swego i doprowadził do powstania rasy nadludzi smile

To nie ma nic wpólnego z Hitlerem, a protestancką etyką, według której praca, wzbogacanie się i zaangażowanie dla społecznego dobra jest obowiązkiem obywatela. Coś, czego nawet Hitlerowi nie udało się zniszczyć, pomimo wielkich starań. To S w NSDP oznacza bowiem socjalistyczna. A jak socjalizm trafi na katolicyzm, to jak wyjdzie, każdy widzi. Nowy polski rząd jest tego pięknym przykładem.
                      • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 16:45
                        Wszędzie są ludzie zawistni, zawistni z powodu bogactwa, urody albo talentu. Skoro zgadzamy się, że nie ma osobnej rasy nadludzi zgadzamy się, że i wśród Niemców (jak i Polaków, Czechów, Francuzów) są osobniki zawistne.
                        • snakelilith Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 17:11
                          kaz_nodzieja napisał(a):

> Wszędzie są ludzie zawistni, zawistni z powodu bogactwa, urody albo talentu.

Nie neguję, że są. Ludzie są ludźmi i wszyscy są zdolni do najgorszych podłości, ale nie wszędzie unosi się to do cnoty i pielęgnuje jako społecznie pożądane zachowanie. Czasem ta wyśmiewana przez Polaków polityczna poprawność ma sens, bo jest czynnikiem kształtującym społeczną świadomość. Ale skoro nagonka na bogatych, czy chociażby tych, którym się kiedyś bardziej poszczęściło jest dla ciebie dozwoloną publiczną zabawą, to nie dziw się, że Polska ciągle jest krajem biednym. Socjalizm to nie była tylko blokada gospodarcza, to także ideologiczne pranie mózgów i powstanie oportunistycznego typu człowieka, bez inicjatywy, bez ambicji i bez odpowiedzialności za własne działania i wspólne dobro. Człowieka, który myśli, że jak ktoś się wzbogacił, to ukradł, zakombinował i oszukał, więc nie należy mu się szacunek. I to ciągle pokutuje w Polsce.
                          • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 17:14
                            Chyba nie o to chodzi w tym wątku. Osoby krytykują Korę nie dlatego, że jest bogatsza od większości Polaków, ale za jej zachowanie tj. że będąc bogatsza od zdecydowanej większości Polaków wyciąga do nich rękę. Tyle.
                            • snakelilith Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 17:42
                              kaz_nodzieja napisał(a):

> Chyba nie o to chodzi w tym wątku. Osoby krytykują Korę nie dlatego, że jest bo
                              > gatsza od większości Polaków, ale za jej zachowanie tj. że będąc bogatsza od zd
                              > ecydowanej większości Polaków wyciąga do nich rękę. Tyle.

To twój punkt spojrzenia, bo nie możesz przekroczyć tej nieprzekraczalnej granicy jaką są pieniądze i twoim zdaniem Kora powinna włożyć mordę w kubeł, bo i tak jest bogatsza od kasjerki w Tesco. No i co z tego, że jest bogatsza? Kasjerce z Tesco, gdy sama dostanie raka i tak nie pomoże świadomość, że nawet bogata Kora nie dostała forsy na leki, bo sama tych leków też nie zobaczy. Ale Kora jest medialna, Kory się słucha, Korę się czyta, Kora polaryzuje i nawołuje do społecznej dyskusji i sytuacja Kory może mieć wpływ na to, co uzna się za leki refundowane, a co nie. Los kasjerki z Tesco nikogo nie interesuje i nie będzie interesował, ale los Kory może się wielu chorym w przyszłości przydać.
                              • kaz_nodzieja Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 17:48
                                Śmiem przypuszczać, że Kora jednak pieniądze na leki ma, tyle że wykorzystanie ich, sprzedanie tego i owego wiązałoby się z przejściem z wysokiego poziomu życia na przeciętny (choć myślę, że i tak większy niż owa kasjerka).
                                • snakelilith Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 18:20
                                  kaz_nodzieja napisał(a):

> Śmiem przypuszczać, że Kora jednak pieniądze na leki ma, tyle że wykorzystanie
                                  > ich, sprzedanie tego i owego wiązałoby się z przejściem z wysokiego poziomu życ
                                  > ia na przeciętny (choć myślę, że i tak większy niż owa kasjerka).

Ty se możesz przypuszczać co chcesz, ale na mój chłopski rozum, nikt nie ryzykuje życia, by utrzymać jakiś tam "wysoki poziom", cokolwiek on oznacza. Chyba, tylko tacy, co na złość mamie odmrażają sobie uszy, a w tym przypadku nie zniżą się do przeciętności choćby mieli za to zapłacić życiem. Kora, to też nie jakaś Paris Hilton wychowana w pluszach, a babka spędzająca połową swojego życia w szarym PRL-u, więc trudno mi wybrazić sobie, że nagle zacznie brakować jej tych wydumanych symboli zamożności, których się waszym zdaniem tak kurczowo trzyma. Nie wiem skąd wy bierzecie te teorie, ze starych ubeckich podręczników o życiu burżuazji na zgniłym Zachodzie?
                            • helka.z.porcelany Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 18:23
                              Ludzie boją się o swoje życie tak samo. I bogaci i biedni. Analizowanie i komentowanie tego, co robi i jak się zachowuje człowiek chory na raka, przez osoby (mam nadzieję) w większości zdrowe uważam za mega obrzydliwe.

Pozdrawiam z ogromną nadzieją, że nikt z nas nie stanie nigdy przed takim dylematem i nie bedzie się musiał zastanawiać, czy nie jest zbyt zamożny, by prosić o pomoc w ratowaniu życia.
                              • helka.z.porcelany Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 18:24
                                PS Nie wiem, ile Kora ma kasy i nic mnie to nie obchodzi. Życzę jej jednak, podobnie jak innym chorym, by udało jej się zebrać środki na leczenie.
                                • tiszantul Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 18:04
                                  > PS Nie wiem, ile Kora ma kasy i nic mnie to nie obchodzi. Życzę jej jednak, pod
                                  > obnie jak innym chorym, by udało jej się zebrać środki na leczenie.

fajnie jest życzyć komuś uzbierania środków na leczenie, to takie wspaniałe, wielkoduszne i nic nie kosztuje. Gdyby Ci serio cokolwiek zależało na zdrowiu Kory, przekazałabyś jej swoją miesięczną pensję, albo chociaż tysiąc złotych. Piękne życzenia owszem, ale wydatki to masz znacznie ważniejsze niż leczenie Kory z nowotworu, nie?
                                  • helka.z.porcelany Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 18:12
                                    Nie wiem, ale na pewno znacznie zdrowsze niz plucie jadem od rana do wieczora, na lewo i prawo.
    • mama.nygusa Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 09:16
      A ciekawe ile co miesiac bierze za tantiemy. A meza przeciez ma, czy tam partnera, chyba on tez zarabia, to pomoze, nie?
    • conena Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 11:18
      a mnie to wcale nie dziwi. wątek o Korze jest doskonałym papierkiem lakmusowym rzekomej zamożności ematek. nie tylko zresztą ten wątek, ale trzymajmy się tematu. mitycznie zamożną ematkę boli wynagrodzenie Kory w must be the music? ematkę, która mieszka w wygodnym apartamencie, która odrzuca propozycję pracy z wyższym wynagrodzeniem, bo wtedy nie miałaby czasu na leniwą kawę na tarasie i zhańbiłaby się niewolnictwem w korpo? ematkę, która podróbki nie kupi, bo to obciach? ematkę, której mąż jest fachowcem, o którego biją się największe firmy światowe? a co najbardziej szokujące - ematkę dosię - krezuskę, kosmiczną specjalistkę od-sobie-tylko-wiadomych-projektów, władczynię londyńskich umysłów, dla której świat to za mało? dyskretną ematkę, która w wątku obok poucza inną forumkę, że wuj jej do tego, na co kto wyda swoje 500+, ale Korę ematka rozliczy z tantiem, MBTM, domku w górach, nad morzem i na drzewie?
      ot, paradoks ematki.

naprawdę traktujesz to wszystko poważnie?
      • eliszka25 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 11:20
        hehe, dobrze napisane
      • sumire Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 11:23
        PIĘKNE podsumowanie.
    • eliszka25 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 11:19
      nie rozumiem dlaczego osobie znanej i najprawdopodobniej zamoznej odmawia sie prawa do proszenia o pomoc? od jakiej wysokosci dochodow prosic o pomoc juz nie wolno? ktos was zmusza do wplacenia jej kasy? to jest tylko prosba, mozna cos wplacic albo olac.

problem refundacji leku widze natomiast z nieco innej strony. kora placi podatki od swoich dochodow, jak kazdy inny obywatel. poniewaz dochody jej czesto sa wysokie (jak wspominane w tym watku 200 tys. zl), to tak samo wysokie sa tez podatki, ktore placi. zaloze sie, ze w trakcie trwania swojej kariery zaplacila w podatkach wielokrotnosc kwoty, ktora teraz potrzebuje na leczenie. dlaczego wiec nie ma prawa do refundacji? porownuje sie ja do kasjerki w tesco. kasjerka w tesco nigdy w zyciu nie zarobi tyle, co kora, ale tez przez cale swoje zycie zaplacila do panstwa ledwie ulamek tego, co w podatkach panstwo sciagnelo od tej drugiej. dlaczego kasjerce refundacja sie nalezy, a korze nie?

nie mowiac juz o tym, ze jesli uda jej sie przeforsowac refundacje tego leku, to najprawdopodobniej uratuje tym samym zycie niejednej kasjerki, ktorej nigdy nie byloby stac na leczenie bez refundacji.
      • d.o.s.i.a Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 11:31
        >>>>zaloze sie, ze w trakcie trwania swojej kariery zaplacila w podatkach wielokrotnosc kwoty, ktora teraz potrzebuje na leczenie. dlaczego wiec nie ma prawa do refundacji?

Bo kasa została juz wydana na innych chorych na raka? Bo na tym polega system ubezpieczeń społecznych? Bo budżet nfzu nie jest z gumy?
        • eliszka25 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 12:22
          d.o.s.i.a napisała:

> Bo kasa została juz wydana na innych chorych na raka? Bo na tym polega system u
          > bezpieczeń społecznych? Bo budżet nfzu nie jest z gumy?
          >
          ale to dziala dla wszystkich tak samo, prawda? dlaczego wiec dla jednych kasa nfz moze sie rozciagnac, a dla innych nie? dlaczego jedni platnicy podatkow moga w razie potrzeby z kasy nfz korzystac, a inni nie? czy to nie powinno byc takie samo prawo dla wszystkich? przeciez kora tez placi skladki na nfz, dlaczego nie ma prawa w razie potrzeby z tego nfz skorzystac? mozesz jakos to wytlumaczyc?

sprawiedliwie byloby wtedy, gdyby od pewnego progu dochodow panstwo uznawalo, ze teraz jestes na tyle bogaty, ze mozesz leczyc sie na wlasny koszt. nie placisz wiec skladek na nfz, ale w razie czego tez z nfz niczego nie dostajesz. raczej nie sadze, zeby zastosowano taki wyjatek dla kory. skoro przez lata placila skladki na nfz, to dlaczego nie moze teraz z nfz skorzystac?
          • d.o.s.i.a Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 13:24
            >>> dlaczego jedni platnicy podatkow moga w razie potrzeby z kasy nfz korzystac, a inni nie? czy to nie powinno byc takie samo prawo dla wszystkich?

A którzy to podatnicy nie mogą korzystać?

>>> przeciez kora tez placi skladki na nfz, dlaczego nie ma prawa w razie potrzeby z tego nfz skorzystac?

Przeciez korzysta. Z diagnostyki, operacji, leków i standardowych refundowanych procedur. Tak jak kazdy inny szary człowiek.
            To ze chce czegos ekstra nie oznacza ze na zawołanie musi dostac. Bo te konkretne leki nie sa refundowane nikomu.
            • eliszka25 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 14:02
              d.o.s.i.a napisała:

> A którzy to podatnicy nie mogą korzystać?

porownuje sie kore do kasjerki w tesco arumentujac, ze tej pierwszej sie nalezy, bo biedna, a kora nie ma prawa wyciagac reki po panstwowe. moim zdaniem prawo maja takie samo, bo jedna i druga placi podatki i skladki na nfz.

> Przeciez korzysta. Z diagnostyki, operacji, leków i standardowych refundowanych
              > procedur. Tak jak kazdy inny szary człowiek.
              > To ze chce czegos ekstra nie oznacza ze na zawołanie musi dostac. Bo te konkret
              > ne leki nie sa refundowane nikomu.

niepotrzebnie sie tak rzucasz. nigdzie nie postuluje, zeby korze dac cos ekstra. moj wpis byl tylko polemika w stosunku do glosow wszystkich tych, ktorzy uwazaja, ze skoro kora jest, ich zdaniem, bogata, to nie ma prawa wyciagac reki po panstwowe. otoz ma, bo placi podatki, tak samo jak kasjerka w tesco czy biedronce, tylko duzo, duzo wiecej. co do tych konkretnych lekow, to moim zdaniem powinny byc refundowane dla wszystkich, ktorzy ich potrzebuja. byc moze dzieki temu, ze powstal wlasciwie ogolnopolski szum wokol przypadku kory, cos sie w tej kwestii uda ruszyc. nadzieje wprawdzie marne, ale zawsze lepiej o problemie mowic niz przemilczac.
              • volta2 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 15:00
                eliszka, bredzisz
                nikt nie postuluje odciąć kory od państwowego leczenia - mimo jej rzekomej lub faktycznej zamożności! gdzieś to wyczytała?

postulowana jest równość wobec nfz-tu.

i jedyne czego się jej tu ewentualnie odmawia, chociaż tak naprawdę nikt jej nie odmawia, co najwyżej komentuje - to proszenia o zrzutę. to faktycznie może u niektórych -szczególnie nie fanów - budzić małe zdziwienie, że osoba tak aktywna medialnie i z olbrzymim dorobkiem muzycznym a co za tym iść powinno i raczej idzie -również finansówym - prosi o wrzutkę do skarbonki.

prosić jej tu nikt nie zabrania - ale że wzbudza to lekkie zdziwko to nie powinno cie dziwić. a że za zdziwkiem idą komentarze w tym i niepochlebne - to raczej nie zbrodnia.
              • d.o.s.i.a Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 16:27
                >>> arumentujac, ze tej pierwszej sie nalezy, bo biedna, a kora nie ma prawa wyciagac reki po panstwowe

A któż tak powiedzial i gdzie???
                Chyba ci sie cos pokrecilo.

>>>co do tych konkretnych lekow, to moim zdaniem powinny byc refundowane dla wszystkich,

A inne to juz nie? Te leki sa jakies wyjątkowe?

>>>> byc moze dzieki temu, ze powstal wlasciwie ogolnopolski szum wokol przypadku kory, cos sie w tej kwestii uda ruszyc.

Czyli co konkretnie? Rusza fabryki pieniędzy? Zabierze się emerytury ludziom? Dowali pofatki? Co ma konkretnie sie ruszyć twoim zdaniem?
      • d.o.s.i.a Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 11:39
        >>>> nie mowiac juz o tym, ze jesli uda jej sie przeforsowac refundacje tego leku, to najprawdopodobniej uratuje tym samym zycie niejednej kasjerki, ktorej nigdy nie byloby stac na leczenie bez refundacji

Jezu, ludzie, nie rozumiecie ze jak Kora przeforsuje redundacje tego leku to nfz nie zrefunduje komuś innego leku? Jak kompletnym trzeba być durniem żeby nie rozumieć prostej zasady, ze nfz nie ma możliwości wyczarowania więcej kasy i gospodaruje tym co ma najlepiej (w teorii) jak może.
        A może by tak zrobić inna akcje spoleczna? Żeby matki przestaly latać po lekarzach z każdym kaszelkiem, pseudoalergia, zaburzeniami SI i i innymi urojonymi chorobami swoich dziubdziisiow. Kasa zaoszczedzona na pediatrach, neurologach, laryngologach jak ulal zaspokoilaby potrzeby wielu chorych na raka. Podoba sie pomyśl ematce?
        • eliszka25 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 12:33
          dobrze, przyznaje, nie jestem ekspertka od wszystkiego i twojej lotnosci umyslu nigdy nie osiagne big_grin.

o moje dzieci sie nie musisz martwic, nie latam do lekarza z byle katarkiem. poza tym na ich leczenie nie ida twoje skladki z polskiego nfz, spokojna glowa, dla ciebie starczy big_grin
      • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 19:35
        Żartujesz? Ona płaci pewnie liniowy 19%, jak większość prowadzących firmy. Zdrowotne płaci coś ok 288 zł ( z firmy, bo przecież na etacie nie jest ).
        Wszystkie ciuchy sceniczne, buty, fryzjerzy itd idą w koszty. Naprawdę podatków to artyści dużo nie płacą.
        • helka.z.porcelany Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 23:00
          Naprawdę, nic a nic, nawet pół najmniejszego podateczkubig_grin.

Mamy więc nową definicję artysty: taki co się nie narobi (bo jak ktoś w życie nie pracował "nad projektem" w wąskiej dziedzinie to leń i nierób), a kasa mu wpływa na konto sama z siebie. A na dodatek- wpływa, a nigdy nie wypływa. Bo taki artysta muzyk to płytę nagrywa co tydzień i trzepie kasę! To wcale nie jest tak, że powstanie nowego materiału trwa miesiącami za ktore nikt artystom nie placibig_grin. A składki, zusy i inne srusy to taki artysta płaci tylko jak jest przy forsie. Jak akurat ma słabszy miesiąc czy rok (bo choruje lub właśnie urodził dziecko) to dzwoni do zusu i skarbówki i mówi "pani Jadziu, pani wpłaci za mnie w tym miesiącu, bo ja akurat, wie pani, to futro z norek spłacam". I życie artysty beztrosko toczy się dalej.

Czemuście Wy wszystkie nie zostały artystkami, tylko wąskimi specjalistkami?

Ktoś, kto pracuje na etacie nigdy chyba nie pojmie, że w wolnych zawodach sa plusy, ale i minusy. Nawet jak jest dobry moment, to nigdy nie wiesz kiedy się skończy i kiedy/ i czy w ogóle bedzie następny. Oszczędności musisz mieć zawsze, bo jak Cię złapie rwą kulszowa i nie zagrasz, to nikt ci nie zapłaci, a żyć za coś trzeba. I zwykle na to właśnie te oszczędności idą.

A do tego, potem jak taki artysta choruje to ludzie bedą siedzieć na forum i wyliczać, na cos własną kasę wydał. Cud-miód po prostu.
          • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 23:05
            Wiem dobrze, ile artyści zarabiają na koncertach/tantiemach itd. Również wiem ile wydają. I naprawdę bardzo się starają, aby podatków nie płacić ( zresztą jak każdy właściciel firmy ) I o to nie mam do nich pretensji. Ale naprawdę biedni to oni nie są ( zwłaszcza ci pokroju Kory )
            A zwykły przedsiębiorca to zusu nie musi płacić? I też nie ma znaczenia czy ma czy nie. Zwykły przedsiębiorca też musi z czegoś żyć. Tylko on nie ma stałych dochodów takich jak tantiemy.
            • sumire Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 23:21
              Ach, na tym też się znasz?
              Pozwól, że sprostuję. Artysta nie ma stałych dochodów. W marcu może zarobić 20 kafli, w kwietniu, maju i czerwcu nic.
            • helka.z.porcelany Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 23:21
              Co wy z tymi tantiemami? Ilu znasz artystów, którzy faktycznie mogliby żyć z tantiemów? Oczywiście tacy pokroju Kory pewnie tak. Ale to mniej więcej tyle osób w Polsce, ile wygrało w totka.

Ja znam właściwie samych muzyków, złych, gorszych, świetnych, wyśmienitych, komercyjnych i nie. Bo praktycznie mam bardzo niewielu znajomych, którzy muzykami nie są. Ze sobą i małżem włącznie. I powiadam Ci- bredzisz.

Pomijam kwestie wynagrodzeń- wielki komercyjny koncert - był we wszyskich tv. Osobiście opłaciłem za wynagrodzenie- pączki ktore zjadłam pomiedzy całodziennymi próbami, ze 2 obiady i buty z ccc, kupione po drodze z jednej próby na następną, bo w moich osobistych na obcasie (wymóg producenta) juz nie mogłam ustać. Próby (bezpłatne) trwały 2 tygodnie dzien w dzien po kilka godzin.

Wielki koncert na Rynkuw Krakowie nr 2- tydzień prób. Na widowni ministrowie, prezydent i srutututu - 100 zł (MINUS PODATEK).

PS nie narzekam, mnie tam to odpowiada, bo to lubię, jednak czuję siębw obowiązku sporostowac wizje wąskich specjalistekbig_grin
              • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 13:18
                No to masz pecha. Ja mówię o artystach takich jak Kora. Oni biorą dużo większe stawki, pewnie że muszą się podzielić z resztą zespołu, ale oni dostają z puli najwięcej. I nie powiesz mi, że ona głoduje jak nie ma koncertów. Jej poziom życia jest zupełnie inny od poziomu kasjerki z tesco i o tym tu mówimy.
                Ona jest w stanie sobie kupić kilka miesięcy-kilka lat życia, bo ma za co. Kasjerka z tesco choćby na głowie stanęła to tego nie zrobi.
                • snakelilith Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 13:33
                  arwena_11 napisała:

> Ona jest w stanie sobie kupić kilka miesięcy-kilka lat życia, bo ma za co. Kasj
                  > erka z tesco choćby na głowie stanęła to tego nie zrobi.

No i jak pojedziesz po Korze i wypchniesz jej to obrzydliwe bogactwo oraz dodatkowych kilka miesięcy życia zakupionych z tych megawysokich tantiem, to pomożesz oczywiście kasjerce z Tesco. Najważniejsze to ściągnąć przy takich okazjach tych aroganckich celebrytów do parteru, niech mają takie same g..o jak reszta. I dyskusja o sensie, czy bezsensie refundacji pewnych leków dla wszystkich już nie jest potrzebna. Brawo.
                  • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 13:47
                    Nie, ale jej prośby o kasę jakoś mi zgrzytają. Inaczej odbiera się prośby tych co naprawdę nic nie mają, a inaczej tych co proszą, a jednak mają jeszcze nieruchomości.

NFZ jest oporny na refundację leków nie ratujących życie a przedłużających je. Jest tam jakaś komisja, która daje swoje rekomendacje. I patrzy nie przez pryzmat ludzi, a ekonomii.
                    W leku, który proponowano mojemu teściowi, komisja napisała coś takiego - rekomendujemy nierefundowanie z przyczyn ekonomicznych,
                • helka.z.porcelany Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 15:40
                  Ale o czym jest ta rozmowa? Bo z mojej strony sprowadza się ona do tego, żebyś nie zaglądała do cudzych portfeli, jako że strach o wlasne życie jest niezależny od stanu konta.

I, jeslis taka wszechwiedząca i masz nawet wgląd do przychodów i wydatków artystów polskich, to powiedz proszę, od jakiej wysokości pensji należy się człowiekowi leczenie raka? 2, 3 10- miesi?cznie?

Złóż petycje do PiSu, , żeby Ministerstwo Zdrowia wydalo oswiadczenie: tych z podatkiem liniowym, artystów o większym poziomie farta a także posiadaczy futer - nie obsługujemy.

Ja tam wychodzę z założenia, że zagrożenie życia jest jedno i to samo: i dla bogatych i dla biednych taki sam dramat i kazdy ma takie samo prawo do ratowania go na wszelkie mozliwe sposoby.

Nie wyobtażam sobie, żeby człowiek chory, któremu brakuje na leki zasiadł do stołu i zadecydował: nie poproszę o pomoc, bo zarabiam 4300, a Zenon spod siódemki tylko 1700. Mam szczerą nadzieję, że nigdy ani Ty, ani nikt Ci bliski nie bedzie musiał się zastanawiać, czy aby nie jest zbyt bogaty by prosić o pomoc.

Inna rzecz- wydźwięk społeczny prośby Kory. Skoro nawet jej nie stać na leczenie, to biedni nie mają ba nie żadnej szansy. Słowem sygnał, że w Służbie Zdrowia nie jest źle, tylko tragicznie.
                  • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 15:54
                    Byłam w takiej sytuacji, bo osoba z rodziny potrzebowała bardzo drogiej kuracji. Lekarstwo na przedłużenie życia to wtedy 20000 miesiecznie - nie ratowało a przedłużało właśnie. Nikogo nie prosiliśmy o kasę, prosiliśmy o to aby móc kupić w innym kraju, bo dużo tańsze było. Potrzeba było jakiś pieczątek na recepcie itd.
                    Inna rzecz, że mimo iż lekarz zaproponował terapię teściowi to lekarstwo się dla niego nie nadawało.
                • helka.z.porcelany Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 15:45
                  Ja mam pecha? Jestem zdrowa, zadowolona z pracy, nie narzekam i mam wszystkiego na tyle, żeby nie zaglądać ludziom do portfeli i nie rozmyślać nad cudzym stanem posiadania. Ja mam, moja droga, szczęście.
      • memphis90 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 22:10
        Ale co Ty piszesz??
        > zaloze sie, ze w trakcie trwania swojej kariery zaplacila w podatkach wielokrotnosc kwoty, ktora >teraz potrzebuje na leczenie. dlaczego wiec nie ma prawa do refundacji?
        Dlatego, że prawo do refundacji leków nie zależy od wartości wpłaconych składek przez indywidualne osoby. Gdyby tak miało działać ubezpienie społeczne, to żadnej z ematek nie stać byłoby na L4 w ciąży czy poród. Ba, mało kogo byłoby stać na opłacenie operacji czy chemioterapii.

>sciagnelo od tej drugiej. dlaczego kasjerce refundacja sie nalezy, a korze nie?
        W tym wypadku nikomu nie należy się refundacja.

>nie mowiac juz o tym, ze jesli uda jej sie przeforsowac refundacje tego leku, to >najprawdopodobniej uratuje tym samym zycie niejednej kasjerki, ktorej nigdy nie byloby stac na >leczenie bez refundacji.
        Aha, ale tym samym trzeba będzie obciąć fundusze na coś innego, np. na profilaktykę czy szczepienia. Może się więc okazać, że ratujemy 5 osób z guzem jajnika rocznie, ale z powodu braku profilaktyki/diagnostyki/leczenia umiera 50 innych.
    • krypteia Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 11:46
      Tantiemy czyli kasa dla artystów za każde odegranie w rozgłośniach radiowych ich hitów.
      Parę lat temu czytałam listę płac w GW, jeden z wokalistów popularnego zespołu polskiego przyznał się anonimowo oczywiście że rocznie wpływa mu z ZAIKSu ok. 190 tys. zł z samych tantiem.
      Taki Andrzej Mogielnicki np. autor wielu znanych hitów od 6 lat mieszka w pięknej chałupie na DOminikanie, z widokiem na ocean. Chatę kupił za tantiemy i za nie także się utrzymuje, nie musi pracować do końca życia,

W przypadku piosenkarzy dochodzą do tego honoraria za koncerty, reedycje płyt czy wydawanie nowych, uczestnictwo w programach telewizyjnych, w przypadku Kory to ostatnie to ważna pozycja w jej budżecie.
      • sumire Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 12:30
        Wow, jaki research.
        Czekam na skan Korowego PIT-u za ostatni rok, skoro już tak grzebiemy w dochodach.
      • snakelilith Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 12:36
        krypteia napisała:

> Tantiemy czyli kasa dla artystów za każde odegranie w rozgłośniach radiowych ic
        > h hitów.
        > Parę lat temu czytałam listę płac w GW, jeden z wokalistów popularnego zespołu
        > polskiego przyznał się anonimowo oczywiście że rocznie wpływa mu z ZAIKSu ok. 1
        > 90 tys. zł z samych tantiem.

O rany, jakie wy mity opowiadacie. Artyści zwykle nie mają stałej pensji, raz im się coś uda raz nie i muszą patrzeć, jak przeżyć resztę roku. Owszem, są tacy, którzy jak są na fali, to sporo zarabiają, ale każdy może spróbować tej drogi, ciekawe komu wystarczy talentu, zamozaparcia, siły do jeżdzenia po marnych klubach za grosze (za koncerty nie dostaje się wcale tak wiele) i komu się przy tym uda. W dzisiejszych czasach jest nawet trudniej, bo kiedyś, to przynajmniej ze sprzedaży płyt coś tam było, dziś wszystko można ściągnąć mniej lub bardziej legalnie z internetu, dla wielu muzyków oznacza to finansową ruinę. A tantiemy, to też nie są jakieś kokosy i zarobić mogą na tym tylko ci naprawdę bardzo popularni, albo autorzy tacy jak Mogielnicki. A tania Dominikana, to też nie jest Cayman Islands, więc bogactwo bardzo wymierne. I gdyby Kora mogła z tych tantiemów się utrzymywać, to by się nie prostytuowała w idiotycznych programach dla upośledzonej umysłowo masy. Tam idą tylko ci, którzy potrzebują forsy.
        • volta2 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 13:05
          chyba się jednak mylisz

stankiewicz opisywała w wywiadzie, jak z tantiem za orła cień - za jedną piosenkę (wykonawstwo i autorka) skromnie bo skromnie ale mogła się utrzymać. za jedną!

kora jest o ile się nie mylę też autorką wielu swoich piosenek, dużo częściej puszczaną niż orła cień, do tego od paru lat na fali...

kukulska (gdzieś - ale tu podobno, bo nie ona osobićcie to mówiła) w spadku po ojcu dostaje milion zeta rocznie z tantiem (do podziału z bratem)

przypomnij sobie komedyjkę - z uroczym grantem - który żył na mocnym wypasie za tantiemy z jednej piosenki bożonarodzeniowej(tu poziom światowy więc i kasa światowa)

sam marek dutkiewicz potwierdzal w wywiadzie, że z tantiem można żyć doskonale, a najwięcej mu wpływa za żółto niebieski świat.

podano też dochody muńka - najwyższe w branży - sto zeta za godzinę z tantiem (ponoć to najlepszy wynik w kraju).

wystarczy poczytać - podrażyć temat. zanim się wypowie hasłą o mitach.
          • volta2 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 13:11
            żeby nie było - wczoraj podjął mąż decyzję o wpłacie kasy. początowo, nie ukrywam, również po tutejszych wątkach, nie byłam nastawiona do tego pomysłu pozytywnie, ale po przemyśleniu - jednak dla mnie to rówież artystka kluczowa, pokoleniowa, słuchamy jej płyt teraz i jak znam nas, to będziemy jeszcze słuchać z 20 lat po kory zejściu z tego świata.

zatem możemy za to, co dla nas znaczy - podesłać parę zeta. tyle ile możemy bez większego uszczerbku na budżecie. choć na co dzień żadnych tego typu akcji zbierackich nie wspieramy. kora jednak była objawieniem mojego pokolenia i za to jej się od nas należy.

(wpieramy organizajcę - 1% jedna i jedną fundację, raz dwa razy do roku paroma stówkami, na tym sie kończy nasza dobroczynność)
          • snakelilith Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 13:24
            A ja myślę, że nie do końca masz rację. Tu masz na przykład coś na temat tantiem i zarobków artystów:
            natemat.pl/78385,tantiemy-dla-muzykow-niezasluzony-przywilej-i-relikt-prl-skiba-to-jedyna-emerytura-robotnikow-sceny
            www.mowimyjak.pl/styl-zycia/gwiazdy-i-plotki/czym-sa-tantiemy-kto-dostaje-w-polsce-najwieksze-tantiemy,93_61692.html
            I oczywiście, że niektórzy zarabiają na tym sporo, ale właśnie z naciskiem na słowo niektórzy. Na pewno nie wszyscy. I z powodów tych nielicznych podkręcana jest ta mitologia. Bo może być, że jeden ma miliony, a drugi marne grosze, choć pozornie obie osoby są znane i popularne.
            • volta2 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 13:37
              głowdowe stawki to mają wykonawczy, kory chyba do tego grona nie zaliczysz? kora dużo pisała(o ile nie wszystko? poza hitem marka j. oprócz błękitnego nieba) + wykonywała. i nie zaprzeczysz, że hitów to ona miała olbrzymie ilości.

i potwwierdza sie milion dla seweryna, ja rozumiem, że dla ciebie to grosiki, no ale na kurację wystarczy spokojniesmile
              • snakelilith Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 15:03
                olta2 napisała:

> głowdowe stawki to mają wykonawczy, kory chyba do tego grona nie zaliczysz? kor
                > a dużo pisała(o ile nie wszystko? poza hitem marka j. oprócz błękitnego nieba)
                > + wykonywała. i nie zaprzeczysz, że hitów to ona miała olbrzymie ilości.

No miała, ale co z tego? Masz pewność, że tak dużo zarabia? Nie masz, tylko sobie gdybasz, bo dajesz się zaślepić nazwiskiem. Gdyby faktycznie miała tej forsy jak lodu, to by nie szukała sponsorów na leki. Albo myślisz, że ona tak tylko dla jaj naraża się na falę społecznego hejtu? Trochę logiki proszę.
                • skomplikowanaula Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 16:27
                  A ty zdajesz sobie sprawę, że mając SPORĄ kasę za powyższe + dochody za programy I TAK jej by nie starczyło NA TAK długie leczenie bo koszta leczenia są OLBRZYMIE jeśli muszą być ciągłe anie jednorazowe?
                  Za to CO MA, a ma nie mało może kupić czas i mieć na leczenie ale nie tak długie jak potrzebuje.
                  Zdecyduj się w końcu co negujesz.
                  Nazywanie jej więc biedną i niezamożna jest śmieszne.
                  Ona jest potrzebująca bo potrzebuje JESZCZE większej kasy niż ma. A czasu nie ma.
                  Jak każdy z rakiem. Tylko że jednak statystyczny śmiertelnik z rakiem nie ma takiego zaplecza i możliwości.

Prawo do proszenia ma, prawo do pretensji że NFZ nie ma na leczenie też ma prawo, prawo do walki o życie ma, prawo do wsparcia ma.
                  Zrobiła dużo dla polskiej muzyki, zapewne więc wielu fanów i nie tylko wspomoże i życzę jej tego i życzę jej zdrowia.

Jednakże przestańmy traktować ją jak nędzarkę bez dorobku i perspektyw bo realistycznie rzecz ujmując miliony ludzi z rakiem jest w milion razy gorszej sytuacji materialnej.

I tak śmieszne jest zaglądanie do portfela itp. Jednakże czyni to zarówno ten kto jej żałuje jak i ten kto czyni z niej nędzarkę jak wyżej.

Kobiecie mimo tego co MA nie starcza bo koszta są ogromne a nie wiadomo ile to potrwa.
                  Ma prawo w walce o życie prosić jak każdy i prosi. Ma prawo dostać - bo każdy sam decyduje. I tyle.

Ma czy nie ma i tak jest zawsze ZA MAŁO. Znasz kogoś prócz multimilionerów kogo stać na leczenie raka czy ma dom z basenem czy chatkę z drewna?
                • volta2 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 16:47
                  wszyscy którzy odcinają tantiemy albo nie narzekają, albo wprost - mówią że to przyzwoite pieniądze. tylko jedna kora ma problem? no, może, ale zakładam że przejarała na równi z resztą, ani mniej ani więcej, więc nie, nie zakładam że jej nie starcza do pierwszego.

kwoty za jurorowanie - dziewczyny przywołały, więc już nawet tu gdybać nie muszę.

czy kora się nraża? no myślę że tak, głośno prosząc o wsparcie - naświelta i rozgłasza problem braku dostępu do terapii najdroższej na rynku jaka może być. myślę że robi to nie tylko dla siebie, i stąd bierze na klatę ewentualny hejt.
                  • snakelilith Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 17:29
                    volta2 napisała:

> wszyscy którzy odcinają tantiemy albo nie narzekają, albo wprost - mówią że to
                    > przyzwoite pieniądze. tylko jedna kora ma problem? no, może, ale zakładam że pr
                    > zejarała na równi z resztą, ani mniej ani więcej, więc nie, nie zakładam że jej
                    > nie starcza do pierwszego.

Co ona zrobiła ze swoją, zarabioną osobiście forsą, to jej sprawa, dziś podobno nie ma na drogie leki i to się liczy. Gdyby zamiast robić karierę poszła po szkole na kasę do Tesco, to dziś nikt by jej nie wypominał, że chodzi po prośbie. I w ten sposób gloryfikuje się miernotę, a hejtuje tych, którzy mogli przewidzieć i oszczędzać, a ojej, ojej, przejarali. Czasem myślą, że w tym kraju więcej ludzi powinno jarać, to odpręża i wyciąga kij z doopy. wink
                    Zgadzam się jednak z drugą częścią twojej wypowiedzi i myślę, że Kora forsę na te leki mogłaby załatwić sobie sama, ale chodzi jej o nagłośnienie sprawy terapii nowotworowej w Polsce i uznała taką akcję za bardziej medialną. Być może gdzie indziej by zauważono i pochwalono za społeczne zaangażowanie, w końcu osoba chora na raka ma inne zmartwienia niż naprawianie polskiej służby zdrowia, ale cóż, jakie społeczeństwo, taka reakcja.
                    • volta2 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 23:24
                      Chyba jednak nie rozumiesz, korą nawet jak będzie roślinką to będzie zarabiać. W zasadzie po śmierci też i to nawet możliwe że lepiej niż obecnie. Stąd prośba o kasę może być postrzegana negatywnie.
                      To nie sportowiec.

Jako kasjerka w Tesco tez by kosila kasę z tantiem, więc rozliczanie jej z kasy już wydanej nijak się ma do obecnej sytuacji. Inna sprawa, ze nie okazała się jematką, co to jest już zabezpieczona do 5 pokolenia wprzód. Tyle się tu pisze ostarości a korze, wszystko wybaczone, może pora przyjąć, że zdrowia kupić się nie da?
            • krypteia Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 17:34
              ale jak ktoś wyżej już napisał Kora pisała teksty, więc jej tantiemy przysługują, cytuję za wikipedią: "Maanam wydał 11 studyjnych albumów. Zespół wylansował rekordową ilość kilkudziesięciu przebojów, między innymi: Boskie Buenos, O! Nie rób tyle hałasu, Kocham Cię, kochanie moje, To tylko tango czy Lucciola w latach 80. oraz Wyjątkowo zimny maj, Zapatrzenie czy Po to jesteś na świecie w latach 90. Kora napisała większość tekstów do piosenek Maanamu."
      • helka.z.porcelany Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 23:09
        A O autorskich prawach majątkowych słyszała? Większość artystów takowych nie posiada, toteż nie dostaje tantiemów z racji odtworzeń ich kompozycji. Mało który artysta może sobie pozwolić na takie podpisanie umowy z wytwórnią/producentem/ innymi osobami od których jest zależny, żeby tę kasę choć raz zobaczyć na oczy.

Czemu tak dużo piszecie, choć tak mało wiecie? Co?

• skomplikowanaula Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 17:16
          Nie wiem jak TY ale ja pod KORY( na X stronie) jak wół widzę, że utrzymuje się z tantiemów i programu TV.
          Co jak co ale akurat TA artystka posiada prawa autorskie. Było o tym dosyć głośno.
          Było głośno o nazwie zespołu, o tantiemach po śmierci jej ex i reaktywacji zespołu.
          Wyraźnie jest napisane, że powyższe dochody nie starczą. I nic dziwnego ze ja nie stać skoro lek kosztuje takie pieniądze.
          Wielu artystów po prostu nie potrafi sobie tego dopilnować a potem zdziwienie. Kora się akurat tak zabezpieczyła, że nawet zespół tworzony przez X osób a raczej nazwa i teksty formalnie były i są własności jej i ex.
          Bez niej nie ma mowy o reaktywacji zespołu z całym dobrodziejstwem.

• skomplikowanaula Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 17:24
            zjadłam APELEM.
    • princesswhitewolf Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 13:34
      To wszysto nie zmienia faktu ze TEN LEK, w ogole leki dla tak ciezko chorych POWINNY BYC REFUNDOWANE. Placila podatki cale zycie i to nie male.

To wstyd ze refunduje sie duzo mniej istotne leki a nie tak wazny. Polfa niech zacznie go produkowac bo nie ma cudow to nie lek z dechem zab o polnocy 24 czerwca... Firma produkujaca ten lek nabija kase narzucajac cene
      • d.o.s.i.a Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 16:20
        >>> To wszysto nie zmienia faktu ze TEN LEK, w ogole leki dla tak ciezko chorych POWINNY BYC REFUNDOWANE

No wszystko powinno być refundowane. Tylko z czego?

>>>To wstyd ze refunduje sie duzo mniej istotne leki a nie tak wazny

Zgadzam sie. Uważa ze koszty jakiejkolwiek terapii nie przekraczającej np. 50 tys rocznie w ogóle nie powinny być refundowane. Wtedy znslazlsby die kasa na leczenie najdroższych chorób.

>>> Polfa niech zacznie go produkowac bo nie ma cudow to nie lek z dechem zab o polnocy 24 czerwca...

Really? A może ty go wyprodukuj skoro to wg ciebie takie proste?

>>>Firma produkujaca ten lek nabija kase narzucajac cene

Ależ nic nie stoi na przeszkodzie abyś wybudowala i wyposazyla osrodek naukowy, zatrudnila najlepszych naukowców, wpadla na genialny pomysł, przez 20 lat probowala tysiące leków, testowala je klinicznie przez tysiące ludzi, a jak juz znajdziesz ten jeden działający żebyś go sprzedawala za symbolicznego grosika za opakowanie. Genialne w swojej prostocie, nieprawdaż?
        • memphis90 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 04.03.16, 22:18
          Pozostaje jeszcze kwestia patentu. To nie jest tak, że Jasiek z Frankiem we własnym garażu uruchomią sobie produkcję najnowszego leku na rynku, dajmy na to- weekendowej viagry. I będą sobie radośnie za złotówkę sprzedawać. Znam też sytuację, w której dwie firmy produkowały innowacyjny, drogi lek, zastrzeżony dla wąskiej grupy chorych - jedna z tych firm wykupiła linię produkcyjną drugiej firmy, po czym natychmiast tę linię zamknęła...
    • antyk-acap2.0 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 16:03
      W Polsce kasę za odtworzenie piosenki dostaje autor tekstu i muzyki. Jeśli Kora nie tworzyła własnych piosenek to może nawet płacić za ich śpiewanie. Tak jest na przykład z Rodowicz - jej największe hity nie są jej autorstwa. I jest biedna jak mysz więc koncertuje do emerytury.
      • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 16:08
        akurat Kora jest autorką większości tekstów a i chyba również muzyki ( ale tu głowy nie dam ) śpiewanych przez siebie piosenek
      • thank_you Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 16:44
        Rodowicz biedna jak mysz? big_grinDD
        • antyk-acap2.0 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 16:53
          dostaje 1600 PLN emerytury muzyka.onet.pl/pop/maryla-rodowicz-zdradza-wysokosc-swojej-emerytury-liroy-o-pensji-posla-flesz-muzyczny/6dxqd8
          • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 16:57
            To i tak dużo, jak na wysokość składek jakie płaciła. Ale jej emerytura nie ma nic wspólnego z ty ile zarabia
            • helka.z.porcelany Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 17:03
              Jesteś księgową Maryli?!
              • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 17:11
                nie chce mi się szukać nowszych, ale tu masz za 2012r ranking zarobków. NIe przypominam sobie, żeby ktoś oponował.

www.eska.pl/news/ile_zarabiaja_polskie_gwiazdy_wsrod_najbogatszych_beata_kozidrak_maryla_rodowicz_i_edyta_gorniak_ranking/42463
                • helka.z.porcelany Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 17:17
                  Nadal nie rozumiesz. Nie zamierzam zaglądać do linka, bo po pierwsze mnie interesuje mnie, ile kto zarabia, a po drugie mam ciekawsze lektury.

Tobie tez proponuję czytanie książek, a nie cudzych sprawozdań finansowych- bedziesz zdrowsza i mniej zawistna. Dla mnie zdrowa wiedza o cudzych pieniądzach może być tłumaczona tylko z racji bycia czyimś księgowymwink. W innym przypadku jest to niezdrowe.
                  • arwena_11 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 17:22
                    Ale to nie ja piszę, że Rodowicz głodem przymiera
                    • helka.z.porcelany Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 17:27
                      Ani ja. Ja po prostu uważam, że nie jest to istotne w temacie kogokolwiek, kto choruje i szuka pomocy. jesli potrzebuje- to szuka i nie mnie oceniać, czy ma prawo czy nie, bo zarabia więcej niz przeciętny Polak.
                • antyk-acap2.0 Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 17:22
                  Tyle że "wsiąść do pociągu..." napisała... Magdalena Czapińska a melodię Seweryn Krajewski. Więc Rodowicz nie jest jego autorką.
          • thank_you Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 17:17
            Emerytura to jej dochód?
            • thank_you Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 17:18
              Miało być: Emerytura to jej jedyny dochód?
      • helka.z.porcelany Re: skąd pomysł, że Kora jest zamożna? 05.03.16, 17:33
        Dodam jeszcze, że autor i kompozytor, którzy NIE ZBYLI/ODSTĄPILI swoich majątkowych praw autorskich. Zachowują niezbywalne prawa intelektualne- a wiec do podpisu swoim nazwiskiem i posiadania tzw. "Więzi" ze swoim tworem.

Oczywiście piszę ogólnie, bo jak jest z Korą czy Marylą- nie wiem, ale różowa zeszła na tematy ogólne. I w tym aspekcie Trzeba wiedzieć, że Młodzi artyści muszą odstąpić swoje prawa majątkowe, żeby w ogóle nagrać płytę etc i kasy z tego nie mają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka