beata985 08.03.16, 18:37 do odebrania na poczcie, jedzie dorosły syn z dowodem adresata a pani w okienku nie wyda.... serio??? czy pani ma widzimisię??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andziulec Re: Awizo, list z US 08.03.16, 18:41 Urzędy w różnych miastach różnie się rządzą. Jeden urząd wyda jak odbierający ma ten sam adres w dowodzie co adresat listu, inny urząd nie wyda. Pojęcia nie mam od czego to zależy. I ciekawe jak sobie z tym poradzą jak już na stałe wejdą dowody nowe, w których adresu brak. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Awizo, list z US 08.03.16, 19:25 To odbiorca bedzie musial sobie radzic (napisac upowaznienie), poczta sobie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Awizo, list z US 08.03.16, 18:42 Nie słyszałam o wydawaniu komuś przesyłek na dowód adresata - osoba ta może odebrać na własny dowód, jeśli ma wpisany ten sam adres zamieszkania co adresat. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Awizo, list z US 08.03.16, 18:56 no a ja słyszałam i nie raz odbierałam przesyłki męża a on moje... teraz w dowodach nie ma adresu wpisanego... Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Awizo, list z US 08.03.16, 22:38 Co do zasady nie wolno posługiwać się cudzymi dokumentami. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Awizo, list z US 08.03.16, 18:59 A ja slyszalam i widzialam - u Barei byla taka scena poczcie czy w PKO z dowodem szwagra . Odpowiedz Link Zgłoś
kolteta Re: Awizo, list z US 09.03.16, 10:19 Dokładnie. Jesli adres jest inny może być problem, wiem, bo mieszkam w innym mieście niż adres w dowodzie. Ale przesyłki urzędowe i tak może odebrać chyba tylko adresat. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Awizo, list z US 08.03.16, 19:07 Pism urzędowych nie wydają nikomu, poza adresatem- tak jest z sądowymi, może US też pod to podchodzi? A przy okazji- co to za zwyczaj posługiwania się nieswoim dowodem? "Art. 275. § 1. Kto posługuje się dokumentem stwierdzającym tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe lub dokument taki kradnie lub go przywłaszcza, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2." Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Awizo, list z US 08.03.16, 20:54 Nie swoim piszemy osobno, chyba ze ktos sie nieswojo czuje . Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Awizo, list z US 08.03.16, 21:40 Czasem spacja mi się zacina, ale cieszę się, ze mogłas się wykazac Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Awizo, list z US 08.03.16, 19:09 Widzimisię czy nie, teraz już po ptokach. Lepiej zgłosić na poczcie, zeby polecone wrzucali do skrzynki, będzie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Awizo, list z US 08.03.16, 19:35 koronka2012 napisała: > Widzimisię czy nie, teraz już po ptokach. > Lepiej zgłosić na poczcie, zeby polecone wrzucali do skrzynki, będzie spokój. Cudowny 'spokój' jak przestaną przychodzić w ogóle i niczego poczcie nie udowodnisz. Mi się zdarzyło ze skrzynki wyjąć polecony do tych z 'R'-kami na skrzynkach z zupełnie innej ulicy (numer się zgadzał). Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Awizo, list z US 08.03.16, 19:39 są zgłoszone ale właśnie sądowych nie wrzucają, okazuje się że tych Z US tez... Odpowiedz Link Zgłoś
beeranek Re: Awizo, list z US 08.03.16, 19:55 Bo pewnie są za zwrotnym potwierdzeniem odbioru i tego nie zostawią Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Awizo, list z US 09.03.16, 16:55 Dwa razy znalazłam w swojej skrzynce listy ze śladami po oderwaniu zwrotnego potwierdzenia odbioru. Nie mam pojęcia, kto je za mnie podpisał. Co lepsze, w ogóle nie zgadzałam się na wrzucanie poleconych do skrzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
joaaa83 Re: Awizo, list z US 08.03.16, 19:25 Z Urzędu Skarbowego, więc polecony za potwierdzeniem odbioru. Nic nie da usługa polegająca na wrzucaniu poleconego do skrzynki. Dowód adresata też nie wiem po co. Dla normalnych poleconych idzie się ze swoim dowodem, w którym widnieje ten sam adres, co adresata (czyli muszą mieszkać pod jednych dachem) i dodatkowo podaje się stopień pokrewieństwa (ojciec, mąż itd.) Przynajmniej na "mojej" poczcie tego wymagają. Aby odbierać polecone za potwierdzeniem odbioru, w tym te z Urzędu Skarbowego, trzeba mieć pełnomocnictwo spisane na pocztowym formularzu. Pełnomocnictwo może być na czas nieokreślony. Jeden egzemplarz cały czas jest na poczcie. Także to nie jest pani "widzimisię". U mnie też by chłopakowi nie wydali. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Awizo, list z US 08.03.16, 19:42 ok, dzięki bardzo..... tylko, że wydaje mi się, że nie tak dawno odbierałam mężowski polecony, nie pamiętam tylko właśnie czy był za potwierdzeniem odbioru, aż się jutro ja pofatyguję...zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
joaaa83 Re: Awizo, list z US 08.03.16, 19:47 Dopytaj dla pewności jak jest na "Twojej". U mnie jest tak, jak napisałam wyżej. Ja też odbieram mężowskie listy na swój dowód, ale na pewno nie za potwierdzeniem odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Awizo, list z US 08.03.16, 20:14 ok, być może tak jest...kiedyś można było widać teraz się pozmieniało... Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Awizo, list z US 08.03.16, 21:57 No bo to troche zalezy. Np ja i moj ojciec na poczcie jestesmy rozpoznawani i odbieramy polecone dla calej rodziny. Moze akurat pani z okienka jakos Cie skojarzyla? Albo po prostu uwierzyła na slowo, nazwisko takie samo, mowi ze zona, czemu nie?... Dla równowagi - jak mieszkalam z chlopakiem to mi listonosz poleconego do chłopaka nie wydal. Mimo iz adres mielismy ten sam i sie zadeklarowalam jako partnerka zyciowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kolteta Re: Awizo, list z US 09.03.16, 10:21 Z tym pełnomocnictwem chyba nie do końca jest tak. Kiedyś to sprawdzałam i ponoć wystarczy takie na zasadach ogólnych. Pani na poczcie bardzo marudziła, ale nie miała wyjścia bo okazało się, że przepisy sa po mojej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
tereska.z.bombaju Re: Awizo, list z US 08.03.16, 20:00 List z sądu, skarbówki i policji można odebrać wyłączniie osobiście. Całą resztę powinni na poczcie wydać osobie zameldowanej pod tym samym adresem Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Awizo, list z US 08.03.16, 20:38 beata985 napisała: > do odebrania na poczcie, jedzie dorosły syn z dowodem adresata a pani w okienku > nie wyda.... > serio??? > czy pani ma widzimisię??? Serio. O ile pamiętam, to może wydać na upoważnienie i to nie wiem, czy nie notarialne - choć może nie. W sumie skąd pani ma mieć pewność, że syn nie zwędził dowodu mamusi, żeby przejąć jej korespondencję? Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Awizo, list z US 08.03.16, 20:40 ola, do tej pory ie miałam, żadnego problemu z odebraniem listu męża o ile miałam jego dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Awizo, list z US 08.03.16, 20:52 beata985 napisała: > ola, do tej pory ie miałam, żadnego problemu z odebraniem listu męża o ile miałam jego dowód. Tyle że nie jestem pewna, czy to akurat zgodne z prawem . Awizo na moje nazwisko może odebrać mój facet, który jest zameldowany pod adresem, na który przyszła przesyłka. Ale jak zmieni dowód na taki bez zameldowania, to nie wiem. Upierać się nie będę, ale wydaje mi się, że do tej pory na poczcie robiono po prostu uprzejmość wydając Ci przesyłki męża. Choć może nie. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Awizo, list z US 08.03.16, 20:54 może tak, może nie, w każdym bądź razie do tej pory nie miałam problemów i dzisiaj się zdziwiłam nieco...... Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Awizo, list z US 08.03.16, 22:33 Na naszej poczcie tylko pisma z sądu trzeba osobiście odbierać, wszystkie inne wydają rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Awizo, list z US 08.03.16, 23:30 e-kasia27 napisała: > Na naszej poczcie tylko pisma z sądu trzeba osobiście odbierać, wszystkie inne > wydają rodzinie. dziennik-niecodziennik napisała: > Dla równowagi - jak mieszkalam z chlopakiem to mi listonosz poleconego do chłop > aka nie wydal. Mimo iz adres mielismy ten sam i sie zadeklarowalam jako partner > ka zyciowa. Prawo pocztowe obowiazuje na kazdej poczcie i kazdego listonosza/doreczyciela. O wyjaśnienie wątpliwości nurtujących naszych Czytelników zwróciliśmy się do Bogdana Lenkiewicza, regionalnego rzecznika Poczty Polskiej: - Przesyłki rejestrowane (w tym przesyłki listowe polecone) poza pewnymi przypadkami (m.in. §43 Regulaminu świadczenia powszechnych usług pocztowych) powinny być w pierwszej kolejności doręczane pod wskazany adres. W przypadku nieobecności adresata lub innych osób uprawnionych do odbioru przesyłki rejestrowanej listonosz pozostawia w skrzynce oddawczej adresata zawiadomienie o próbie doręczenia wraz z informacją o terminie odbioru i adresie placówki oddawczej, w której przesyłka jest przechowywana. A kto może odebrać taki list polecony w domu lub na poczcie? Taką przesyłkę może odebrać osoba pełnoletnia zamieszkała razem z adresatem, jeżeli adresat nie złożył w placówce operatora zastrzeżenia w zakresie doręczenia przesyłki rejestrowanej lub przekazu pocztowego. Dokładnie tak samo wygląda sprawa odebrania przesyłki na podstawie awizo w urzędzie pocztowym. Nie ma slowa o rodzinie (Trzeba jednak pamiętać, że doręczenie korespondencji sądowej odbywa się na innej zasadzie niż zwykłej korespondencji poleconej.) W sytuacjach odbiegających od przyjętych zasad adresaci przesyłek powinni składać w tych sprawach skargi w formie pisemnej (w dowolnej placówce pocztowej) lub na adres mailowy: skargi@centrala.poczta-polska.pl Odpowiedz Link Zgłoś
joaaa83 Re: Awizo, list z US 09.03.16, 08:36 To tylko połowa prawdy. Nie wydadzą poleconego listu z urzędu skarbowego, urzędu miasta, osobie która mieszka z adresatem. Trzeba mieć pełnomocnictwo, które wypełnia się na poczcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.babcia Re: Awizo, list z US 09.03.16, 14:33 Nieprawda, odebrałam polecony za potwierdzeniem odbioru z Urzędu Gminy do wnuka. Nikt nie robił mi trudności. Adres ten sam, nazwisko inne. Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: Awizo, list z US 09.03.16, 07:51 Art. 275 KK § 1. Kto posługuje się dokumentem stwierdzającym tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe lub dokument taki kradnie lub go przywłaszcza, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Awizo, list z US 09.03.16, 10:02 No tak, tylko ze tu syn nie udawal, ze jest wlascicielem dokumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolteta Re: Awizo, list z US 09.03.16, 10:18 Nie zauważyłam, że już ktoś wkleił. Dokładnie tak. Nie ważne czy syn udawał, że jest właścicielem dowodu czy nie. Przesyłki urzedowe może odebrac tylko adresat legitymując się własnym dowodem osobistym. Odpowiedz Link Zgłoś
kolteta Re: Awizo, list z US 09.03.16, 10:17 § 1. Kto posługuje się dokumentem stwierdzającym tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe lub dokument taki kradnie lub go przywłaszcza, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. www.arslege.pl/poslugiwanie-sie-cudzym-dokumentem/k1/a315/ Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Awizo, list z US 09.03.16, 15:42 Na dowód adresata nie wyda. Na syna powinna. Chyba, że jest przepis (możliwe, że wewnętrzny poczty) że z US nie wydają. Z sądu na pewno nie. Nie mogłam mężowi odebrać. Odpowiedz Link Zgłoś