Dodaj do ulubionych

Tajemnica WR

19.03.16, 12:37
Moja lekarka prowadząca ciąże ma podpisana umowę z pewnym warszawskim laboratorium, dzięki temu prowadzenie ciązy jest ciut tańsze. Wyniki można wydrukować z netu, więc to też wielkie udogodnienie. Jest jednak pewno ale. Mam internetowy dostęp do wszystkich badań, które zrobiłam poza... WR I HIV! Nie wiem, może kiedy odbiera się je w okienku to dają wszystko, w domu, przez internet odczytać się nie da. Sama lekarka się dziwi dlaczego tak jest, ale to ponoć u nich norma. Czyli nie mam dostępu do swoich własnych wyników?! O wszystkim dowiedziałam się wczoraj wieczorem, ale w poniedziałek zadzwonię do labu i dopytam oto kuriozum.
Obserwuj wątek
    • jaskiereczka Re: Tajemnica WR 19.03.16, 12:40
      Ot fantazja Twojego labu. Robiłam we i inne podobne- po napisaniu N mejla przesyłają wyniki. Tylko grupę krwi trzeba odebrać osobiście kartkę z pieczarkami i pisemnie potwierdzić odebranie w zeszycie.
      • jaskiereczka Re: Tajemnica WR 19.03.16, 12:41
        Znaczy robiłam i hit i wr i hbs i hcb N mejla przysłali.
        • jaskiereczka Re: Tajemnica WR 19.03.16, 12:42
          Ja pierdziele głupi telefon HIV I HBS I HCV i WR!!!!
          • mia_siochi Re: Tajemnica WR 19.03.16, 22:40
            I pieczarki big_grin
    • snakelilith Re: Tajemnica WR 19.03.16, 12:45
      No i ciesz się dziewczyno, że instytut dba o twoje osobiste bezpieczeństwo. Wykraść dane internetowe nie jest dziś aż takie trudno, a delikatne dane zdrowotne takie jak obecność chorób wenerycznych i AIDS mogą mieć ogromne znaczenie dla całego dalszego życia społecznego i zawodowego człowieka. Poza tym, w każdym cywilizowanym kraju wyniki testów HIV podaje się zawsze osobiście, oko w oko z kwalifikowanym pracownikiem, który może od razu może doradzić, gdyby testy okazały się pozytwne.
      • black_magic_women Re: Tajemnica WR 19.03.16, 13:00
        Hmm, ale mimo wszystko czuję się dziwnie, bo przecież nawet na ematce nie raz było, że badania są własnością pacjenta, a tu czuję się trochę jak dziecko, w dodatku w ciąży wink
        • snakelilith Re: Tajemnica WR 19.03.16, 13:23
          No są własnością klienta, ale lepiej by własnością klienta zostały, dlatego instytut utrudnia dostęp do tych delikatnych badań osobom postronnym. Także twojemu mężowi, dzieciom, czy innym członkom rodziny posiadającym przypadkowo dostęp do twojego komputera. Mnie doprowadza do stuporu całkowita bezmyślność ludzi, którym się wydaje, że internet jest bezpiecznym miejscem. Już nie takie dane wykradano z sieci. I o ile nie jest może aż tak ważne, czy ostatnie wakacje spędzałaś w Hiszpanii, czy Grecji, czy kupujesz bieliznę funkcjonalną czy erotyczną, albo co zamawiasz w pizzerii, co można dosyć łatwo sprawdzić śledząc twoje ruchy w internecie, to może okazać się ważne, kto ma dostęp do twoich badań na HIV. Nie każde ograniczenie jest na twoją niekorzyść, a testów na WR i HIV nie robi się też co tydzień, więc to takie trudne pofatygować się tam osobiście?
        • lauren6 Re: Tajemnica WR 19.03.16, 13:26
          snakelilith ma rację. Takie dane nie powinny być dostępne na portalu, do którego każdy może się włamać. Bardzo dobrze, że je oddają tylko do rąk własnych. Tak powinno być wszędzie, a niestety nie jest.
    • ichi51e Re: Tajemnica WR 19.03.16, 13:40
      Hiv i wr sa tajne wiec pewnie jest tylko jedna kopia papierowa - na pewno gdzies ja mozesz odebrac dowiedz sie gdzie
    • asmarabis Re: Tajemnica WR 19.03.16, 13:43
      dy odbiera się je w okienku to dają wszystko, w domu, przez internet odczytać s
      > ię nie da. Sama lekarka się dziwi dlaczego tak jest, ale to ponoć u nich norma.

Zmien jak najszybciej lekarke, bo chyba swoj dyplom na bazarze kupila, skoro sie dizwi takim rzeczom.

Tak jak dziewczyny pisza jest oczywiscta oczywistoscia ze te wyniki odbiera sie osobiscie. Chyba gimnazjalisci juz o tym wiedza..... Ten watek jest na powaznie czy dla zartu?
    • kalina_lin Re: Tajemnica WR 19.03.16, 14:00
      Ja akurat WR i Hiv bez problemu miałam on line.
      Za to posiewy bakteriologiczne i antybiogramy tylko osobiście. Chyba to wynikało z kwestii organizacyjnych-te badania wysyłali do innego laboratorium.
    • lady_mary Re: Tajemnica WR 19.03.16, 18:52
      Wszystko miałam i nadal mam dostępne online. Jeździłam tylko po kartkę z grupą krwi, bo szpitale wymagają oryginału z pieczątka.
    • melancho_lia Re: Tajemnica WR 19.03.16, 22:17
      Ja te wyniki miałam dostępne on-line. Przyznam, że zdziwiło mnie to bo byłam przekonana że taki HIV to się osobiście odbiera. Powody opisane powyżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka