hedna 30.03.16, 22:00 Poradźcie coś na ból ucha.Zaczęło się po południu,kłujący ból w lewym uchu (słabnie i nasila się co jakiś czas),kupiłam krople Otinum. Co jeszcze mogę zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sanciasancia Re: Ucho :-( 30.03.16, 22:04 Nie czekaj i jedź do lekarza. Jeżeli to zapalenie ucha, to i tak potrzebujesz antybiotyku, a boleć będzie tylko bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ucho :-( 30.03.16, 22:05 Zapisać się do laryngologa, a zanim tam trafisz brać leki przeciwbólowe. Jesli masz zapalenie ucha to i tak musisz dostać antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Ucho :-( 30.03.16, 22:12 a czemu, a jak to wirus? Większość zapaleń ucha u dzieci jest o etiologii wirusowej, czy u dorosłych jest inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ucho :-( 30.03.16, 22:14 Z powodu ryzyka nadkażeń bakteryjnych. Zawsze przy zapaleniu ucha dostawałam antybiotyk, dziecko też. Zresztą u dzieci zapalenie ucha jest często efektem nadkażenia bakteryjnego przy katarze. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Ucho :-( 30.03.16, 23:39 Moje córki miały antybiotyk tylko raz, starsza, gwoli ścisłości. Leczyłam ibupromem i vaporubem. Ten antybiotyk był przy pierwszym zapaleniu, kiedy jeszcze nie miałam głowy nabitej wiedzą z internetu, tylko byłam spanikowaną mamą. Rozgrzanie zwykle uśmierzało ból, a na następny dzień nie było po tym śladu. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Ucho :-( 31.03.16, 11:57 Przy zapaleniu ucha często wystarczą same środki przeciwbólowe. Tylko, jeszcze niewielu lekarzy w Polsce o tym wie Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Ucho :-( 31.03.16, 11:58 No i zapalenie ucha jest najczęściej wynikiem jakiejś alergii ale to już zupełnie czarna magia... Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: Ucho :-( 30.03.16, 22:08 Krople do nosa, coś obkurczajacego z pseudoefedryna plus ibuprom. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Ucho :-( 30.03.16, 22:11 Ja smarowałam maścią rozgrzewającą za uchem, poza tym środki doradzone przez innej forumowiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
korag100 Re: Ucho :-( 30.03.16, 22:19 Ja wkładam do ucha kwiatek. Tylko nie byle jaki a Geranium. Zdaję sobie sprawę, że teraz go nie masz. Ja od kiedy miałam częste bóle ucha, kupiłam go (jest raczej w każdej kwiaciarni) i mam. Rośnie w doniczce. Za każdym razem gdy ból się zaczynał, spałam z listkiem w uchu. Rano przechodziło. A teraz nie boli już od 3 lat. Tylko nie wiem na pewno czy kwiatek odpowiada za wyleczenie Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Ucho :-( 30.03.16, 22:17 Kataru nie mam,ale boli ta lewa strona troszkę przy przełykaniu Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: Ucho :-( 30.03.16, 22:23 Dlatego spróbuj najpierw obkurczyc sluzowke. To, co napisałam wyżej to nie gusla tylko rada laryngologa. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Ucho :-( 30.03.16, 23:33 Jedź do lekarza na dyżur nocny albo jutro do przychodni. A jestem pewna ze to ucho ? a nie np. gardlo, mogdal ? Jak miałam 3 razy ostre zapalenie migdala jednego to już sama nie wiedziałam czy mnie boli gardlo czy ucho. Okazywalo się ze były to zapalenia migdala i zawsze tylko jednego lewego. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Ucho :-( 31.03.16, 14:07 No przy zapaleniu to faktycznie fantastyczny pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Ucho :-( 31.03.16, 07:01 Mnie właśnie też dopadło zapalenie ucha. Lekarz polecił te krople, vitaminę C w dawce 1000mg i cokolwiek przeciwzapalnego. Do tego siedzenie w cieple. Póki nie ma wysokiej gorączki antybiotyk nie jest konieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Ucho :-( 31.03.16, 10:24 Te www.doz.pl/apteka/p52075-Ototalgin__200_mgg__krople_do_uszu_10_g widze że mi hiperłącze nie przeszło U mnie poprawa. Taki ból jaki opisujesz zaczął się w święta i narastał, od wtorku zakraplam uszy, chodzę z watą i opaską i dziś czuję ulgę. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Ucho :-( 31.03.16, 10:27 z tego co czytam to substancje czynna ma taką samą co Otinum, więc chyba bez różnicy. Jak masz Otinum to tym zakraplaj. Odpowiedz Link Zgłoś
lokitty Re: Ucho :-( 31.03.16, 12:10 Otinum jest droższe, poza tym bez różnicy . Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Ucho :-( 31.03.16, 10:24 Otinum jest ok. Do lekarza bym się wybrała gdyby po 3 dniach nie minęło Odpowiedz Link Zgłoś
lokitty Re: Ucho :-( 31.03.16, 12:08 Mojej córce laryngolog polecała zawsze sulfarinol i zyrtec, ale ten ból ucha wynikał przeważnie z zawalonych zatok. Byłaś u lekarza? Weekend się zbliża i możesz zostać nagle bez pomocy z temperaturą ponad 40 st. Odpowiedz Link Zgłoś
vikatl Re: Ucho :-( 31.03.16, 13:37 Musisz wybrac sie do lekarza. Moj lekarz powiedzial,ze najlepszym domowym sposobem na bol ucha jest podgrzanie oliwki dzieciecej i wpuszczenie 3-5 kropli do ucha.Ucho najczesciej boli,bo sluzowka jest wysuszona i zaczerwieniona,oliwka delikatnie natluszczy . Odpowiedz Link Zgłoś
mytoya Re: Ucho :-( 31.03.16, 17:39 Idź do laryngologa koniecznie. Żeby dobrał właściwy antybiotyk. Ja kilka lat temu miałam przechodzień zapalenie ucha..z jednego na drugie się przerzucić. 3 tygodnie się leczyłam. A ile bólu! A teraz doraźnie olejek kami rowy na wątek i do ucha i tak ściśle włożyć . Odpowiedz Link Zgłoś