isa1001 Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 10:51 Bardzo zabawne, bardzo! Wyobraź sobie, że też jem żółty ser i to sporo, co nie uchroniło mnie przed tężyczką. Nie życzę ci tej przypadłości, bo dość, że upierdliwa, to trudna do zdiagnozowania. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 10:55 isa1001 napisała: > Bardzo zabawne, bardzo! Wyobraź sobie, że też jem żółty ser i to sporo, co nie > uchroniło mnie przed tężyczką. Bo zamiast sera należałoby pić serwatkę - bo to do niej w procesie produkcji ucieka cały wapń . Żółty ser od dość dawna jest nazywany "pomyłką dietetyków". Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 11:11 do zoltego sera bardzo czesto dodawany jest chlorek wapnia Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 10:58 ty suplementuj aktywna witamine D3 a nie wapno, tak sie traktuje tezyczke. lykanie samego wapna i potem go wzmozone wysikiwanie w niczym ci nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 11:07 Jak najbardziej mam suplementować D3, magnez i wapń. D3 już mam, magnez też. Teraz muszę sobie dokupić wapń. Stąd moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 11:32 skoro masz duzo wapnia w diecie to dodatkowa suplementacja moze ci co najwyzej dolozyc zaparcia ale rob co uwazasz. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 11:09 dlaczego jestes taka agresywna? a co ja wrozka, ze wiem jakie masz dolegliwosci? skoro jestes chora, to lekarz chyba wypisal recepte/powiedzial co masz przyjmowac. Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 11:14 Może więc należało zapytać: "A po co ci ten preparat? Może wystarczy jeść żółty ser?" I wcale nie byłam agresywna a w każdym razie nie miałam zamiaru. Nawet strzeliłam ci piękny uśmiech. A teraz masz jeszcze jeden na przeprosiny. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 10:50 Calperos. Samo wapno, bez syfów i "polepszaczy", bez sztucznych słodzików i całego paskudztwa, bez którego wcale niełatwo teraz coś dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
anatewka11 Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 11:41 Po usunięciu 3 przytarczyc, z dużymi niedoborami wapnia, biorę od kilkunastu lat węglan wapnia stężony do leków recepturowych. To jest taki proszek, który wsypują do tzw. opłatków jak przygotowują recepturowo a ja biorę to zwyczajnie łyżeczkami i popijam wodą. Biorę tego 10 łyżeczek dziennie, gdybym chciała wziąć równowartość tego w calperosie to musiałabym połknąć kilkanaście tabletek na raz. Wychodzi taniej i wygodniej. Opakowanie tego preparatu kosztuje 13 zł i starcza na 3 tygodnie. Jeśli ktoś ma tylko lekki niedobór to pewnie by wystarczyła 1-2 łyżeczki dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 11:47 serio jedziesz na wapniu? ja przy moich niefunkcjonujacych przytarczycach zalatwiam sprawe witamina D3 i praktycznie nie potrzebuje suplementowac wapnia, czasem dodaje tabletke jak duzo trenuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kwietniowka2011 Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 12:35 bo każdy ma inaczej ja d3 mam w normie (po suplementacji), a wapń i magnez za niski (mimo suplementacji w dużych ilosciach) Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 12:42 ja tez witamine D3 mam w normie ale bardzo lubie swoje nerki i wolalabym zeby mi sluzyly jak najdluzej magnez akurat nie jest problemem bo organizm szybko reguluje nadwyzki ale suplementacja wapnia zwlaszcza w duzych ilosciach i w dlugim okresie to dosc ryzykowne podejscie. Odpowiedz Link Zgłoś
kwietniowka2011 Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 12:39 anatewka11 napisała: > Po usunięciu 3 przytarczyc, z dużymi niedoborami wapnia, biorę od kilkunastu la > t węglan wapnia stężony do leków recepturowych. To jest taki proszek, który wsy > pują do tzw. opłatków jak przygotowują recepturowo a ja biorę to zwyczajnie łyż > eczkami i popijam wodą. Biorę tego 10 łyżeczek dziennie, gdybym chciała wziąć r > ównowartość tego w calperosie to musiałabym połknąć kilkanaście tabletek na raz > . Wychodzi taniej i wygodniej. Opakowanie tego preparatu kosztuje 13 zł i starc > za na 3 tygodnie. Jeśli ktoś ma tylko lekki niedobór to pewnie by wystarczyła 1 > -2 łyżeczki dziennie. > napisz mi proszę jak to się nazywa, pójdę do mojej lekarki i poproszę o receptę Odpowiedz Link Zgłoś
anatewka11 Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 12:52 Ten preparat nie jest na receptę, tylko trzeba znaleźć aptekę, gdzie robią leki recepturowe i gdzie to sprzedadzą. Ja mam jedną taką aptekę, sprzedają mi bez problemu a w innych nie mają. Nazywa się to węglan wapnia strącony do leków recepturowych. 1 łyżeczka odpowiada 1000 mg (nie wiem czy nie pomyliłam jednostek) węglanu wapnia a w calperosie 1000 jest chyba 200 mg węglanu wapnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ertyla Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 12:00 Ossopan na receptę, najlepiej przswajalny wapń Odpowiedz Link Zgłoś
kwietniowka2011 Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 12:32 czy robiłaś badania szczegółowe na magnez, wapn (także zjonizowany), witaminę D3? ja też mam tężyczkę i mimo wysokiego poziomu D3 (po suplementacji) poziomy wapnia i magnezu za niskie (a też biorę i to dużo) jeśli chodzi o wapń to ja biorę Calcynovit 2x (jest z D3 i magnezem) ale w zasadzie wapń i magnez powinno się brać oddzielnie, minimum 2 godziny przerwy magnez w postaci Magnefar B3 3x2 tabletki i teraz przerzucam się na Calperos bez D3 kupuję w aptece internetowej, bo biorę dużo, a tam jest znacznie taniej, jak będziesz chciała namiar na te preparaty to napisz do mnie na gazetowego, podam namiary na tę aptekę Odpowiedz Link Zgłoś
kwietniowka2011 Re: Preparaty wapnia 06.04.16, 12:37 a co do żółtego sera, to akurat podobno lepiej przyswajalny jest wapń z produktów mlecznych niskotłuszczowych Odpowiedz Link Zgłoś