Dodaj do ulubionych

Dziewuchy Dziewuchom?

14.04.16, 17:36
Dziewczyny, ile z was należy do tej grupy na facebooku? chodzi mi o członkostwo w zamknietej grupie, nie like strony.
Bo ja wczoraj wylecialam z grupy. Bez ostrzeżenia.

Dla jasności napiszę: walczę o prawo do aborcji, jestem za liberalizacją obecnej ustawy, byłam na obu manifestacjach w Warszawie, zrobiłam nt kilka banerów, ba! dałam na temat nawet krótki wywiad do dziennika zagranicznego. Będę też zbierać podpisy pod projektem liberalizacji, to tyle w temacie mojego realnego zaangażowania.
Nie udzielam sie tu na e-matce za często, ale jeśli mnie trochę kojarzycie, to jestem z opcji lewicowo-liberalnej i uważam się za feministkę, choc nie należę do żadnych organizacji.

A teraz zgadnijcie, za co wyleciałam z grupy.

Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 17:39
      Nie wiem za co. Tez mnie ktos dodal wiec jestem. Nazwa beznadziejna caly czas mi sie "ludzie ludziom zgotowali ten los" nasuwa. Za co?
    • kai_30 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 17:40
      Za to, że należysz do KOD-u albo w jakikolwiek sposób dałaś znać, że popierasz KOD/Kijowskiego?
      • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 17:54
        do tego się nie zdążyłam przyznać, ale kto wie, za to też bym moze wyleciała.
        • kai_30 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 18:33
          Znam jedną, która niczym innym nie zawiniła, stąd supozycja.
        • madzioreck Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 20:22
          Bez przesady. Łódzki marsz organizują między innymi KODowe aktywistki i nikt nie ma z tym problemu.
          • ally Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 13:31
            Nie jestem związana z Dziewuchami, parę razy napisałam coś tylko na grupie łódzkiej, ale rozwalają mnie pojawiające się tutaj teorie spiskowe oraz teorie dotyczące całego ruchu feministycznego (hello! to jest założona oddolnie grupa na FB, należy do niej 100 tys. osób, niemożliwe, żeby każdy pokochał się z każdym!).
            • gosiage1 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 08.03.19, 00:22
              Ja wyleciałam bo im wytknelam (adminkom) ze pisanie o kogoś caps lockiem to brak kultury wg netykiety internetowej.

Co zreszta maja tez w regulaminie xD
    • triss_merigold6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 17:44
      Nie mam bladego pojęcia. Nie popierasz Madzi Środy czy Kasi Bratkowskiej czy jakiejś innej pani z kręgów akademicko-genderowych?
    • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 17:53
      Skrytykowalam pomysł łączenia walki o aborcję z walką o równość praw LGBT w tej akurat konkretnej akcji, ponieważ boję sie, ze inicjatywa, z która sie identyfikuje 100 tys. kobiet zostanie natychmiast zaszufladkowana jako kolejny happening niszowych kolorowych środowisk warszawskich spod znaku LGBT i inne literki.
      Oraz skrytykowałam wystawianie na scenę transseksuality jako mówiącego w imieniu kobiet, którym zagraża ta ustawa (planowana), a brak na scenie np. matek dzieci niepełnosprawnych.

Zostałam wyzwana od homofobek i bez uprzedzenia wycięta z grupy.
      • triss_merigold6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 17:59
        Ahahahhahhaa, piękne.
        Masz racje, oczywiście. Identyfikuję się z inicjatywą walki o prawo wyboru, o liberalizację obecnie obowiązującej ustawy. Równość praw LGBT mam głęboko, a wystawienie na scenie transseksualisty, żeby mówił m.in. w moim imieniu uznałabym za obraźliwe.
        No i dlatego model feminizmu głównego nurtu nie ma absolutnie żadnych szans na przekonanie kogokolwiek.
      • triss_merigold6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 18:02
        Claudel, powiedzmy sobie szczerze - jeśli ktoś chce łączyć walkę o prawo wyboru z prawami LGBT i transem na scenie, to na bank jest to happening niszowych genderowych środowisk warszawskich.
      • mdro Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 18:31
        Chyba tam jakaś prawacko-pisia 5. kolumna działa, innego wytłumaczenia dla takich pomysłów nie znajduję.
      • spanish_fly Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 18:31
        Absurd. Jestem w grupie. Może znajdę Twoją wypowiedź i skomentuję.
      • obrus_w_paski Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 18:58
        Masz 100% racji. O ile nie przeszkadza ni LGBT o tyle ich reprezentacja mnie jako płodnej kobiety w wieku rozrodczym uznałabym za głupi zart.
        • triss_merigold6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 19:00
          To obraźliwe, a nie zabawne.
          • livia.kalina Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 19:57
            a dlaczego akurat obraźliwe?
          • triss_merigold6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 20:09
            Bo trans nie jest kobietą, a lesbijce ciąża z wpadki też nie grozi, ani - tym bardziej homoseksualiście. Obraźliwe, że te działaczki z fb - mając skądinąd dobry cel - uznały, że normalnym kobietom będzie odpowiadała taka reprezentacja.
            • ichi51e Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 20:40
              Podczepianie lgbt pod aborcje to strzal w kolano
            • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 00:23
              tris, to był trans mężczyzna z macicą (czyli była kobieta). czyli nominalnie miał macicę.
              • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 00:23
                ja napisałam "facet z macicą" i to je doprowadziło do furii.
                • semihora Re: Dziewuchy Dziewuchom? 08.03.19, 22:35
                  I właśnie za to określenie wyleciałaś, a robisz z sobotę ofiarę złych feministek. Pewnie byś nie wyleciała, gdybyś swoje uwagi zgłosiła bez obrażenia tej osoby. (Być może nie rozumiesz, o co kaman. Trudno.)
                  • semihora Re: Dziewuchy Dziewuchom? 08.03.19, 22:36
                    *siebie
                • kropkacom Re: Dziewuchy Dziewuchom? 08.03.19, 22:49
                  Z tego kojarzę wielu trans mężczyzn nie chce usuwać narządów, bo to poważny zabieg. Co nie zmienia tego, że czują się mężczyznami. Co innego przepisy. Dlaczego musiałaś pisać "facet z macicą"?
              • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 00:38
                edit: była kobieta w sensie ex-kobieta
                • ichi51e Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 08:35
                  Czyli facet wczuwajacy sie w role kobiety? Wzruszam sie :\
                  • kropkacom Re: Dziewuchy Dziewuchom? 08.03.19, 22:51
                    Trans mężczyzna.
      • anika772 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 19:10
        Uuups, poważne wykroczenie.
        Moim zdaniem masz rację.
      • ally Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 20:49
        Tak na marginesie - były jakieś chętne matki niepełnosprawnych? Zgadzam się jak najbardziej, że powinny wystąpić, ale myślę, że raczej nie będą się wyrywać. Prywatnie powiedzą, co myślą, ale lojalność wobec dzieci może skutkować oporem przed publicznymi występami.
      • undoo Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 22:09
        To ja też wylecę, bo uważam, że łączenie walki o liberalizację ustawy antyaborcyjnej z agitką w temacie masowej apostazji jest bez sensu. A na Kasię Bratkowską mam alergię jakich mało i póki ona się w sprawę ostro angażuje małe są szanse, by być traktowanym poważnie. Sorki, ale to fanatyczka jak biskupi, tylko kolor sukienki ma inny.
        • ichi51e Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 08:33
          Kolejny strzal w kolano to laczenie z kosciolem - czemu ludzie sa tacy glupi?? Ma sie wrazenie ze ta aborcja nikogo nie obchodzi tylko jest narzedziem do zalatwienia innych celow. Ja wygasilamzaraz po tym jak padl pomysl wychodzenia z kosciolow. Jestem niewierzaca consie dzieje w kosciolach nic mnie nie obchodzi - na pewno w mojej glowie nigdy nie zaswital plan iscia dobkosciola tylko po to zeby z tamtad wyjsc
          • undoo Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 17:48
            Ano właśnie sad Mam wrażenie, że tam jest, jak w Twojej sygnaturce, ktoś jest równiejszy. Antagizowanie katoliczek chodzących do kościoła nie jest ok. Nie podoba się im KRK - ich prawo, KRK nie ma prawa zabierać głosu w sprawie aborcji, ale to nie z KRK jest dyskusja, tylko z parlamentem.

Mam wrażenie, że ateiści i głośno najeżdżający na KRK mają tam więcej poklasku. A ja nie chcę najeżdżać na KRK, bo co mi to da? Nerwy? Ja chcę zmiany ustawy, konkretnie i rzeczowo. Nie chcę masowej histerii, tylko realnych działań, które coś dadzą.

Nie chcę kolejnej wariatki, która grozi, że się wyskrobie i tylko po to zaszła w ciążę, w mediach. Chcę, żeby w imieniu kobiet wypowiadały się rzeczowo i rozsądnie mądre kobiety.
      • drinkit Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 08:09
        No i po raz kolejny polski feminizm dostaje dwoje z pr-u i sensownego, planowego dzialania. Masz racje
        • triss_merigold6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 08:40
          Nadal pragnę wierzyć, że kościół katolicki im płaci, wolę cynizm niż bezmyślność.
      • kotradykcja Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 09:59
        Uuuuu... Brzydko. Co do meritum - zgadzam się z Tobą.
        To co opisujesz jest jednym z powodów, dla których przestałam aktywnie działać w ruchu feministycznym.
      • whitney85 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 08.03.19, 18:30
        Z tego samego powodu odeszłam z Razem ( łączenia problemów kobiet z problemami środowiska lgbt)
      • hanusinamama Re: Dziewuchy Dziewuchom? 08.03.19, 19:04
        No to pięknie....tez mi by przeszkadzało akurat w tej sprawie wystawienie trans i brak matek dzieci niepełnosprawnych.
    • aguar Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 18:44
      Daj koniecznie znać jak będziesz zbierać podpisy! Też uważam, że za łączenie tych dwóch spraw może odpowiadać, jakiś "kret"...
      • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 18:49
        Nie, dziewczyny, to jest oficjalna linia Dziewuch. Wycięly mnie adminki na prośbę koleżanek
        • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 18:51
          Tzn oczywiście nie tych 100 tys. Grupy trzymające władzę
          • triss_merigold6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 18:53
            No to głupie są i niczego nie osiągną. CBDU.
        • lauren6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 19:11
          Czyli takie wariatki jak ta, która robiła cyrk w kościele, a potem TVN24? Przez takie idiotki polskie społeczeństwo nienawidzi feministek uncertain
        • minor.revisions Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 00:55
          Ale dostałaś na ten temat jakieś info od nich? Bo moja koleżanka też wyleciała, nie wiedząc, dlaczego, a potem chyba z powrotem tam się znalazła, może przez przypadek poleciałaś?
          • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 11:24
            nie, minor, nie przez przypadek - zdążyłąm przeczytać komentarz jednej z adminek i ze już interweniuje w sprawie mojego wpisu. i nastąpił ciach! adminki nie odpowiedziały na mój mail ani mojej koleżanki, która bardzo się oburzyła tą sytuacją i do nich napisała.
      • paszczakowna1 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 19:20
        Projekt ustawy i listy poparcia są do pobrania tu:

ratujmykobiety.pl/index.php/materialy

Każdy może wydrukować i zbierać.
    • lauren6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 19:08
      Jestem w grupie, nie udzielam się tam, bo nie lubię fb. Uważam, że masz rację.

Btw. wyglądasz na bardzo sympatyczną osobę na zdjęciach wink
      • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 00:36
        dziękuję smile no to jestem zdemaskowana wink
        • wapaha Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 10:07
          Znalazłam Twoje wypowiedzi. Wyważone i spokojne - zresztą tak jak na forum. Myślę, że mogły zostać opacznie zrozumiane co jest przekleństwem emocjonalnych dyskusji poprzez ekran i klawiaturę. Moim prywatnym zdaniem - KAŻDEJ kobiety dotyczy problem aborcji - młodej, starej, brzydkiej, ładnej, grubej, chudej, hetero i homo. Każdej kobiety. Tymczasem mam wrażenie jakby poszczególne grupy chciały sobie zawłaszczyć walkę. Błąd. Potrzeba centralizacji a nie decentralizacji. Tak się NIC nie osiągnie. Dlaczego aktualna władza jest mimo wszystko od lat silna ( z takim samym poparciem społecznym ) ? Bo pomijając wszystko jest ciągle razem, bez podziałów, konsekwentnie. Myślę, że ważny powinien być przede wszystkim CEL.
          Pozdrawiam
          • lady-z-gaga Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 11:23
            >Myślę, że ważny powinien być przede wszystkim CEL.

No właśnie. A co to jest walka? to jest pozyskiwanie jak największego poparcia.
            Nie kłotnie o to, kto z już przekonanych ma najbardziej rację, a kto trochę mniej. Nie pyskowanie i wzajemne poklepywanie się po plecach w towarzystwie wzajemnej adoracji.
          • lauren6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 12:48
            Celem jest tutaj walka o prawa reprodukcyjne polskich kobiet. Nie walka o prawa gejów, osób transseksualnych, walka o środki dla osób niepełnosprawnych, psów w schroniskach itd. O ile ja osobiście popieram cele osób homo, trans, niepełnosprawnych i wielbicieli zwierząt ze schroniska tak liczę, że oni również wyrażą swoje poparcie. I tylko tyle. Nie widzę możliwości wspólnego wychodzenia na ulicę z pracownikami schronisk dla psów, bo nasze problemy nie są równoważne. Tak samo nie widzę powodu dla którego geje mieliby mówić w imieniu kobiet. Niech organizują własne protesty, własne struktury, a nie podczepiają się pod cudze.
            • wapaha Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 13:30
              Uważam, że takie podejście " każdy sobie rzepkę skrobie " nie doprowadzi do sukcesu. Podziały i antagonizmy będą tak silne, że wielkie g..... z tego wyjdzie
              (dla jasności nie jestem zwolenniczką opcji lgtb, feministycznej , trans, itp)
            • lot.ti Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 08:08
              Co do zasady się zgadzam, sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. O ile środowiska LGBT mogą poprzeć inicjatywę liberalizacji prawa antyab. jako środowiska LGBT, o tyle podpinanie sie tych środowisk pod akcję w celu załatwienia SWOICH interesów jest ze szkodą dla inicjatywy. Liberalizację ustawy antyab. popiera więcej osób, niż postulaty LGBT dlatego organizatorki/organizatorzy akcji nie mają żadnego interesu w tym aby LGBT załatwiało przy okazji swoje sprawy.
              Trudno mi uwierzyć, że osoba trasseksualna miałaby reprezentować ruch na rzecz liberalizacji prawa aborcyjnego, jako że nie jest w żadnej mierze reprezentatywna do sprawy - problem jej/go nie dotyczy. Jeśli jednak taka osoba chciałaby zabrać głos w swoim imieniu/imieniu LBGT i udzielić poparcia to nie widzę przeszkód, a odcinanie się od tego uważam za niepotrzebne ograniczenie.
              Łączenie sprawy liberalizacji z apostazją jest bez sensu na tej podobnej zasadzie - poparcie dla liberalizacji jest szersze, niż apostazji.
              Trzeba jednak mieć na względzie, że interesy i interesiki "trzymających władzę" często mają się nijak do meritum akcji, a nawet są z nią sprzeczne.
              • minor.revisions Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 08:52
                > Trudno mi uwierzyć, że osoba trasseksualna miałaby reprezentować ruch na rzecz liberalizacji prawa aborcyjnego, jako że nie jest w żadnej mierze reprezentatywna do sprawy - problem jej/go nie dotyczy.

oj no to sobie wejdź do grupy to się dowiesz, że jak najbardziej dotyczy, bo ma/mial/będzie mieć macicę a nie da się walczyć o prawa kobiet bez walczenia o równość a nie da się walczyć o równość bez walczenia o prawa LGBT więc nie włączając do protestu mężczyzny z macicą jesteś zwykłą hipokrytką, która walczy o swoje heteroseksualne przywileje i wylazło z ciebie szydło niczym z wora a gdyby nie działaczki to byś nie mogla sobie wybrać męża ani iść do pracy.
                • albertynaa Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 11:18
                  minor.revisions napisała:

nie da się walczyć o prawa kobiet bez walczenia o ró
                  > wność a nie da się walczyć o równość bez walczenia o prawa LGBT

https://emoty.blox.pl/resource/hahaha.gif

gdyby n
                  > ie działaczki to byś nie mogla sobie wybrać męża ani iść do pracy.

https://emoty.blox.pl/resource/takaemotka.gif
                • lot.ti Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 16:16
                  bzdura na bzdurze
                  aktualnie idzie o liberalizację restrykcyjnego prawa aborcyjnego, a nie równość sensu largo.
                  po 2 poćwicz czytanie ze zrozumieniem; nigdzie nie wyłączam z protestu mężczyzny z macicą (kimkolwiek by nie była(a)). twierdzę jedynie, że ktoś taki nie jest REPREZENTATYWNY dla całej inicjatywy.
                  masz zawężoną perspektywę jak większość ekstremistów.
                  • mdro Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 16:57
                    No ale ona przecież przytacza argumentację "działaczek"...
                    • minor.revisions Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 18:43
                      No właśnie... smile więc powiedz to im, nie mnie
    • anika772 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 19:09
      Skrytykowałaś hasełko "Py.erdolę nie rodzę"...?
    • paszczakowna1 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 19:11
      Też mam wrażenie, że grupę główną opanowały jakieś wariatki. Warszawska jest OK.
    • phantomka Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 19:25
      Ja szybko przestalam to czytac. Mam wrazenie, ze zebralo sie tam towarzystwo do zbijania interesow politycznych a nie spolecznych. Za duzo tzw.dzialaczek, ktore wsiakly w tematyke slabo zwiazana z obrona kogokolwiek konkretnego. Niora co leci.
    • mynia_pynia Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 21:08
      Mam wrażenie, że jak by jednak poluźnić prawo w kwesti aborcji to nssze feministi umarłyby śmiercią naturalną. Też uważam, że trans... na scenie głoszący prawo do wyboru kobiety w kwestji urodzenia dziecka to pomysł chory i mający na celu ośmieszenie nas oraz oddanie bez walki tematu.
    • bella_roza Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 21:22
      nie jestem w grupie ale na demonstracji widziałam lesbijki z tęczową flagą i z sympatią przyjęłam ich udział, jako bezinteresowne poparcie. staruszki i faceci też byli, im też powinno się zabronić popierania akcji bo nie będą rodzić?
      • ola766 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 21:40
        Nie, to jest ok.
        Ale trans (wszystko jedno w którą stronę) jest postacią mocno kontrowersyjną, więc samą swoją obecnością na scenie może wzbudzić niechęć wielu osób do dowolnej sprawy, jakkolwiek by nie była słuszna. Którą to sprawę być może by poparli, gdyby nie poczuli się wsadzenie do jednego worka z drag queen, bo byc może tak im się kojarzy.
        • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 00:34
          no własnie o to mi chodziło, wcale nie chciałam obrazić tej osoby transpłociowej. ja np. uważam, ze ja jako przedstawicielka tej klasy radzącej sobie ekoniomicznie oraz w zasadzie na wylocie juz, jeśli chodzi o prokreację, tez nie byłabym dobrą reprezentacją na taką scenę.
      • zona_glusia Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 22:11
        Fajnie, że faceci, staruszki i osoby trans-płciowe popierają, ale jako reprezentantka kobiet na scenę nie powinien wychodzić staruszek czy facet tylko jak najbardziej "przeciętna" kobieta, z którą mogłaby się utożsamić jak największa grupa.
        • lot.ti Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 08:25
          Fajnie, że faceci, staruszki i osoby trans-płciowe popierają, ale jako reprezentantka kobiet na scenę nie powinien wychodzić staruszek czy facet tylko jak najbardziej "przeciętna" kobieta, z którą mogłaby się utożsamić jak największa grupa.

100% zgoda
          tylko, że być może jest taki problem z brakiem chętnych
          tak krawiec kraje, jak materii staje...
          feministki kręcą się wokół LGBT, sprowadzając sprawy dotyczące 50% populacji do wagi spraw dotyczących 5% populacji z braku poparcia wśród "normalnych" kobiet.
          "normalne kobiety" nie występują w obronie swoich praw, mając ku temu pierdylion powodów, bo co by mąż powiedział? a rodzice, teście, sąsiadki, ksiądz i wuj wiek kto jeszcze, bo ja sobie radzę, jestem taka dzielna, bo tamto śamto i owamto. nie muszą tych powodów precyzować, wystarczy że wskażą palcem na LGBT i już każdy rozumie dlaczego pani jest ponad to.
      • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 00:35
        flagi jak najbardzij ok. btw grupa zakazała flag partii, choc uważam, że to wcale, by nie zaszkodziło, jakby sie okaząło, ze różne partie sie jednoczą pod tym sztandarem. LGBT były dozwolone (z tym oczywiscie nie miałam problemu).
      • hanusinamama Re: Dziewuchy Dziewuchom? 08.03.19, 19:08
        Nie chodzi o popieranie. Ale czemu przedstawicielem ma byc trans??? Nic nie mam do nich ale tutaj jednak chodzi o zagrożenia kobiet.
    • misterni Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 21:57
      Ja należę, ktoś mnie dodał.
      Kilka razy coś napisałam, czasem podczytuję, ostatnio coraz rzadziej, bo nie podoba mi się sposób prowadzenia tej grupy, kasowanie całych wątków itd. Ogólnie jak to w wielu przypadkach bywa - cel szczytny, ale wykonawstwo do doopy.
      • undoo Re: Dziewuchy Dziewuchom? 14.04.16, 22:12
        O to to, jest do dupy, bo nie ma żadnego głosu rozsądku, tylko histeria a la Bratkowska i huzia na józia.
      • anika772 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 06:58
        Misterni, proszę wyjaśnij mi coś. Nie mam FB, więc nie ogarniam- jak to "ktoś Cię dodał"- bez Twojego udziału, wiedzy i zgody? To tak działa?
        • misterni Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 07:53
          Niektóre grupy mają takie ustawienia, że nie potrzeba akceptacji admina, ani osoby dodawanej. Po prostu któryś z uczestników dodaje sobie kogo chce spośród znajomych. Na ogól w takich sytuacjach się wypisuję z grupy, tutaj ponieważ temat mnie żywo interesuje, zostałam, a nawet dodałam kilka znajomych smile
          • anika772 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 15:47
            Dziękujesmile
    • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 00:31
      słuchajcie fejsbook jest bezlitosny i cały czas dostaje maile z notyfikacjami i fragmentami wątków, choć jestem zbalokowana na amen. wiec juz się dowiedziałam, że wraz z tymi dwiema chyba jeszcze osobami, z którymi podnosiłam te watpliwości zostałyśmy nazwane "homofobicznymi kretynkami" (btw, ten wpis nie został uznane za niestosowny czy obraźliwy).

jeszcze wczoraj byłam trochę w szoku za to wyrzucenie i było mi przykro, ale dziś jak czytam te fragmenty, to mi zupełnie odpuściło, to jest jakaś sekta, do której wcale nie chcę należeć.
      bo np.:
      "Życzę więc powodzenia w uświadamianiu sobie, że Dziewuchy powstały jako reakcja na próbę zarządzania cudzymi macicami, a macice ma spośród osób nieinterpłciowych zasadniczo większość cispłciowych kobiet /nieheteroseksualnych/, wielu (większość?) transpłciowych mężczyzn, wiele niebinarnych osób AFAB (assigned female at birth) i istnieją także osoby inter (o tożsamości), które macice również mają... W ciążę zachodzą osoby, które mają macice, w związku z czym temat aborcji nie jest tematem wyłącznie cisheterokobiecym. Howgh."

i zastanawiam się, czy one zdają sobie sprawe z śmiesznosci tych wszytskich szufladek.
      btw, czy któras z was moze mi to powyższe przetłumaczyć? bo okazało sie, ze jestem nieprzyzwoicie do tyłu z tą cała terminologią smile
      • misterni Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 07:58
        Dziecinada, nie masz się czym przejmować, na znak solidarności zaraz się stamtąd wypiszę smile Wiem, to przykre, bo się angażujesz, ale całe szczęście, to zawsze możesz robić bez uczestnictwa w tej grupie.
      • asia_i_p Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 09:07
        Pogooglałam. Cispłciowy - taki, którego płeć biologiczna jest zgodna z tożsamością płciową. Nieinterpłciowy - tu internet się zaciął, ale na zasadzie przeciwieństwa zrozumiałam, że chodzi o osobę, której da się jednoznacznie przypisać płeć, która mieści się w podziale kobieta-mężczyzna. Niebinarna osoba AFAB należy do tych rzadkich haseł, które nie dają żadnych wyników wyszukiwania na Google, ale podejrzewam, że chodzi o to, że urodziło się dziecko o cechach obojnaczych i przypisano mu przy urodzeniu płeć żeńską. Nie rozumiem tylko tych "inter (o tożsamości)".
      • feel_good_inc To jest dość 15.04.16, 09:12
        Zamień wszystkie słowa zaczynające się na cis- na Żyd, a trans- lub inter- na Aryjczyk i wszystko stanie się jasne.
        Podstawowym hasłem skrzydła SJW jest "odwrócony rasizm nie istnieje", ponieważ rasizm to wyłącznie domena Ży... ekhem, znaczy białych i heteroseksualnych!
        • feel_good_inc A powyższy post to mansplaining 15.04.16, 09:14
          Ponieważ patriarchat wink
      • lot.ti Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 08:30
        MOCNE
        widzisz tak to jest, że lidarami różnych ruchów społecznych są zazwyczaj osoby nawiedzone, o zawężonej perspektywie
    • kaz_nodzieja [...] 15.04.16, 00:31
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • ichi51e Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 08:28
        zartujesz sobie? Myslisz ze gwalciciel patrzy pod katem "ta za brzydka dla mnie"? Jakos niestety w reportazach czesto pojawia sie motyw "i wtedy uczynny sasiad zdecydowal ze po prostu jeszcze tylko prawdziwego faceta nie poznala" i zgwalcil terapeutycznieq
      • bella_roza Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 08:49
        weź gazieciarz sp..aj z takimi tekstami.
      • kotradykcja Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 10:11
        Kazn_nodzieja, pieprznąłeś jak łysy grzywką sad weeeeeźźźźźźźźźźźźźźź
        A. uroda jest pojęciem względnym
        B. kobiety hetero są ładne i brzydkie, lesbijki są ładne i brzydkie, mężczyźni homo i hetero są przystojni i nie (choć geje są zazwyczaj bardziej zadbani)
        C. gwałt nie ma nic wspólnego z pożądaniem, gdyby miał, nie gwałconoby kobiet starszych, upośledzonych umysłowo, w zaawansowanej ciąży, itd.
    • piepe Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 01:31
      Moim zdaniem załamałabym się. Wylecieć z grupy na fejsbuku? Nie wiem co poczyniłaś.

Może nie dałaś jasno do zrozumienia, że popierasz PO?
    • feel_good_inc To niestety trend ogólnointernetowy 15.04.16, 08:54
      Feminizm się skończył, zjadł własny ogon i ster przejęło skrzydło Social Justice Warriors. Jeżeli zatem nie jesteś transseksualna, transgenderyczna, tłuszczowopozytywna i nie masz samodzielnie zdiagnozowanej choroby psychicznej, to nie masz czego szukać w takich grupach.
      • aandzia43 Re: To niestety trend ogólnointernetowy 08.03.19, 11:35
        feel_good_inc napisał:

> Feminizm się skończył, zjadł własny ogon i ster przejęło skrzydło Social Justic
        > e Warriors. Jeżeli zatem nie jesteś transseksualna, transgenderyczna, tłuszczow
        > opozytywna i nie masz samodzielnie zdiagnozowanej choroby psychicznej, to nie m
        > asz czego szukać w takich grupach.

big_grin
    • migona Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 08:54
      ja po krótkim pobycie na tej grupie sama się wypisałam. LGBT na demo mi nie wadzą, więc nie o to było moje poirytowanie. Po prostu jest to grupa "jednej sprawy" i naprawdę mogłyby/li się ograniczyć do umawiania na demo i by to miało więcej sensu niż te "dyskusje", które doprowadzą za pięć minut do rozłamu na Dziewuchy Dziewuchom i Kolejne Dziewuchy Dziewuchom Prawdziwe Jedyne, a na koniec powstanie odłam, który będzie pod sejmem głodował. Dyskusje o pietruszce, część lasek na tej grupie święcie przekonana, że była na demo o utrzymaniu kompromisu, inna część że robi nową manifę, ktoś tam, żeby nie robić tego i tego i tamtego, bo to źle wygląda, a inny, żeby właśnie to robić. Gorzej niż na ematce big_grin
    • lady-z-gaga Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 09:01
      Ja też jestem w tej grupie, głosu nie zabierałam, ale podczytywałam przed demonstracją (teraz juz mi się nie chce). Histeryczny i agresywny ton w dyskusjach przejmował mnie niesmakiem. Łączenie kwestii aborcji z problemami LGTB uważam za strzelanie sobie w stopę, tak samo zresztą, jak wyzywanie ludzi od katoli podczas demonstracji. Panie powinny się policzyć, aby zrozumieć, że bez tych "katoli", ktorzy myślą rozsądnie i są przeciwnikami zaostrzenia ustawy, gó..o zdziałają.
      Tak to bywa, że zapał do działania mają głownie najbardziej nawiedzone aktywistki, ale poprzez brak umiaru, rozsądku i zdolności politycznych udupiają swoje słuszne postulaty. Smutno mi to mówić, ale kobiety nigdy nie będą miały szans wygrać z mężczyznami w jakichkolwiek kwestiach politycznych i społecznych, są na to za mało zrównoważone i za mało sprytne.
      • lady-z-gaga Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 09:54
        Ten watek mnie zmobilizował, zajrzałam do grupy, poczytałam 5 minut i "wypisałam się" stamtąd smile
      • lauren6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 09:55
        Lubię to forum m.in. dlatego, że jest tu dużo inteligentnych kobiet o poglądach feministycznych, które nie popierają głównego nurtu polskiego feminizmu. Ja poglądów czołowych polskich feministek po prostu nie trawię, a w dyskusję z tymi awanturnicami nie zamierzam się wdawać.

Odnoszę wrażenie, że karierę w głównym nurcie feminizmu robią panie, które przegrały swoje życie, więc realizują się jako krzykaczki-hejterki. Nienawidzą wszystkich, którzy mają poglądy nieco odbiegającej od ich tęczowej wizji świata z serduszkiem na głowie. Czysty radykalizm, zero zdrowego rozsądku.

Chociażby na tym forum dałoby się znaleźć grupę kobiet, z którymi można by utworzyć sensowny ruch kobiecy. Tyle, że tutaj większość piszących jest "normalnych": ma poukładane życie i mało wolnego czasu, który można by zagospodarować na tego typu działalność.
        • lady-z-gaga Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 10:11
          >Odnoszę wrażenie, że karierę w głównym nurcie feminizmu robią panie, które przegrały swoje życie, więc realizują się jako krzykaczki-hejterki. Nienawidzą wszystkich, którzy mają poglądy nieco odbiegającej od ich tęczowej wizji świata z serduszkiem na głowie. Czysty radykalizm, zero zdrowego rozsądku.

Niestety, to prawda. Czułam się zażenowana, kiedy podczas ostatniej demonstracji, na ktorą przyszło tak wielu ludzi w średnim i starszym wieku, serwowano ze sceny infantylne pioseneczki, napastliwe pokrzykiwania i kompletny brak umiejętności scalenia ludzi różnych opcji w walce o tę jedną, konkretną sprawę. Dopóki działaczki nie przestaną pławić się w ciepełku kółeczka wzajemnej adoracji, dopoty będą tylko niszowym dziwadłem. A szkoda, bo kobietom teraz bardzo jest potrzebna jakaś sensowna reprezentacja.
          • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 11:34
            tak, te piosenki o cipce. no błagam. ile my mamy lat.
        • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 11:33
          no właśnie ja mam mało. a czas na prace społeczne poświęcam na działanie na Pomocnych, moi znajomi wiedzą, że jestem od biednych ludzi i cały czas dostaję jakieś rzeczy do rozdania, więc non stop siedzę w jakichś paczkach.
          dlatego te ich wszystkie argumenty - a gdzie Ty byłas jak były manify, my sie tu angazujemy od 20 lat, gdzie wy wtedy byłyście, obudziłyscie się! no więc ja nie mam czasu, by chodzić na każdą manife i paradę równosci i nie czuje tez takiej potrzeby. mam pelnoetatową pracę, małe dziecko ciagle do mnie lgnące i codziennie walczę z tym, by wyrobić się w ciagu dnia z masą obowiązków.
          ale jak sie dzieje coś, co mnie oburza, to wtedy wychodzę na ulicę. tak jak byłam na tej zakazanej paradzie równości.
    • inguszetia_2006 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 09:25
      Witam
      Rewolucja pożera własne dzieci. Nie wiedziałaś, Claudel? Na własnej skórze odczułaś moc tego hasła. I solidarności kobiecej, też, przy okazji. I politycznej poprawności itd., itp.
      A propos "grupy trzymającej władzę", o której wspominałaś, to czy nie można aby jej obalić?big_grin Hmmm?
      Pzdr.
      Ing
      • lauren6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 09:47
        Adminów grupy? Nie sądzę.
      • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 11:35
        no tak, szybko mnie pożarła, nie zdązylam sie nawet rozkręcić! smile
    • yenna_m Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 11:16
      Poczytałam Twoje wypowiedzi na Dziewuchach.
      Wypisuję się stamtąd.
      • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 11:37
        a moze lepiej zostać i powalczyc tam o normalność? to jest zawłaszczenie grupy 100 tys. kobiet przez jakieś niszowe kółko wzajemnej adoracji o de facto zupełnie innej agendzie, strasznie jestem tym wkurzona.
      • kaz_nodzieja Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 13:28
        Zwariowały, chłopa dawno nie miały.
    • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 11:39
      jeszcze znalazłam tam taką perełkę, we wpisach:

"A co do podatkow, wiele rzeczy jest finansowane z podatkow ludzi ktorzy tego nie akceptuja. Ja np nie akceptuje ze porody gdzie urodzone dziecko jest plci meskiej sa finansowane z podatkow, powinna taka rodzina zaplacic za wszystko lacznie z wszystkimi badaniami przez ktore ciezarna przechodzi, tylko te gdzie rodza sie dziewczynki powinny byc finansowane z podatkow"

kobita napisała to bez żadnego emotikona. ale moze to jest jednak żart?
      • feel_good_inc Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 11:42
        pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Poego
      • ally Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 13:26
        Ekhm, myślałaś, że jak w jakiejś grupie jest ponad 100 tys. osób, to nie znajdzie się tam żaden idiota? Pewnie znalazłaby się masa durnych wypowiedzi, ale o czym to ma świadczyć?
        • asia_i_p Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 14:24
          Claudel wywalono za kulturalne wyrażenie własnej opinii. Zostawiono natomiast post, gdzie została nazwana homofobiczną kretynką oraz tę perełkę jak powyżej.
          Trzeba raczej więcej niż jednego idiotę na sto tysięcy, żeby powstała taka sytuacja.
          • ally Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 14:32
            Zgłosiłaś to do admina?
          • lot.ti Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 08:54
            z takich grup wylatuje się z różnych powodów lub bez powodu - zbójeckie prawo adminów.
            komentowałam wpisy na pewnym profilu FB dot. akcji społecznych skierowanych do ubogich - kulturalnie i merytorycznie, częściowo zgadzając się z głowną linia. moje posty usunięto i zablokowano mozliwość dodawania nowych (czytać mogę). co ciekawe jest tam mnóstwo wpisów zdecydowanie krytycznych, emocjonalnych i nieprzemyślanych.
            po pewnym czasie właściciel profilu zaczął wyrażać dokładnie te same wąpliwości, za które mnie zabanował.
            zbójeckie prawo lidera grupy być na świeczniku. dlatego nie lubię grup. nie udzielam się, nie zrzeszam, nie bywam na manifach.
      • kaz_nodzieja Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 13:27
        Czy to żart? Choć feministki (chyba jednak zagraniczne akurat) miały pomysł by państwo zwracało młodym kobietom (do czasu menopauzy) za środki czystości typu tampony.
      • minor.revisions Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 13:44
        To chyba jednak sarkazm, z usmieszkiem by osłabiło wymowę.
    • ally Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 13:24
      Co Wy wszystkie z tymi działaczkami? Złe działaczki, nawiedzone feministki, wszystko niszczą, Bratkowska, Środa zjadająca dzieci etc. Kim są te tajemnicze "one"? Aż weszłam na tę grupę i sprawdziłam, kto jest adminem. Znam trochę "działaczek", ale z tych dziewczyn nie kojarzę żadnej. Dziewuchy założyła jakaś przypadkowo osoba, nie wiem, na jakiej zasadzie wybierane są adminki. Nie wiem też, jakim cudem mają tak moderować dyskusję w gronie 100 tys. osób, żeby każdy był ukontentowany. Przestańcie się nakręcać.

• claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 15:09
        ally wiesz jaka jest rola adminek? zostałam wycięta za wyrażenie opinii, ktora sie nie spodobała konkretnie jednej grupie - aktywistek LGBT. nie za obrażenie, nie za trollowanie, nie za rozwalanie grupy, pisanie nie na temat. w dodatku ta opinia nie dotyczyła prawa do aborcji, tylko reprezentacji na demonstracji. i podzielało ją kilka osób. ba, nawet nie zostałam jakoś uprzedzona czy poproszona o usuniecie wpisu. po prostu mnie wycięli.
        tajemnicze one nie sa tajemnicze, to są adminki, ta, która mnie wycięła jest działaczką LGBT, widziałam na jej profilu.
      • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 15:09
        to generalnie świetna ilustracja równości i niedyskryminacji, którą sobie non-stop wycierają buzię.
        • izabelski Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 15:47
          My w Londynie mamy swoja grupe. Jesli ktos chce sie dolaczyc to zapraszam.
          Bez politykowania i podzialow. Jesli trzeba protestowac bedziemy protestowac, w ubiegla sobote przyszlo ponad 300 osob i byla to chyba najwiekszy protest polonii lokalnej pod ambasada od wielu lat.
          Chcemy natomiast zajac sie innymi dzialaniami i pracujemy nad szczegolami naszego manifestu.
          www.facebook.com/groups/1699444000316368/1704195383174563/?notif_t=group_activity¬if_id=1460643751929608
        • ally Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 19:21
          Ale jakie one?

Nie czytałam Twojej wypowiedzi, ale jeżeli była kulturalna i na temat, to moim zdaniem nie powinna być usunięta. Tylko nie rozumiem, dlaczego pretensje są do: Bratkowskiej, Środy, akademiczek, bliżej niesprecyzowanych działaczek, "nawiedzonych aktywistek" etc., skoro wypowiedź usunęła jakaś szerzej nieznana adminka. Gdzie przebiega granica między działaczką a "zwykłą kobietą" (oczywiście ostoją rozsądku)? Czy angażując się w dyskusję o przebiegu demonstracji nie stajesz się przypadkiem taką straszną działaczką (która nie spodobała się innej działaczce)?

Na moje oko grupę tworzą i dyskutują w niej przede wszystkim tzw. zwykłe kobiety, a nie osoby związane od lat z ruchem feministycznym, na które wylewa się tu pomyje.
          • minor.revisions Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 19:45
            Tworzą - tak. Dyskutują, zwłaszcza najgłośniej - no właśnie niekoniecznie.
            • ally Re: Dziewuchy Dziewuchom? 15.04.16, 23:20
              Rzucisz konkretami? Przejrzałam pobieżnie grupę i widzę jeden post znanej mi socjolożki, która bada różne aspekty macierzyństwa. Chodzi o Elżbietę Korolczuk. Reszta to tłum kompletnie nieznanych kobiet. Ale może źle patrzę, bo śmietnik tam straszny.
          • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 01:17
            >o moim zdaniem nie powinna być usunięta.
            to nie wypowiedź została usunięta, tylko ja całkowicie wywalona z grupy. rozumiesz różnicę?
            ja wiem, która adminka mnie wycięła, nie wiem, czy jest szerzej nieznana czy znana.
            • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 01:23
              ale na pewno zrobiły to osoby ze środowiska LGBT, bo otwarcie o tym pisały. i to one wprowadziły podział na zasłużone działaczki, które od 20 lat walczą o prawa równości oraz całą resztę, która dopiero teraz sie obudziła. i to one się uważają za aktywistki, nie ja im przypięlam tę łatkę.
          • anorektycznazdzira Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 15:57
            Na ematce OD LAT wylewa się pomyje na feministki.
            Widziałabym w tym jakiś sens, gdyby chodziło tylko o konkretne, poparte przykładami wypowiedzi pań obnoszących się z takowym zaszeregowaniem.
            Niestety tak nie jest. Pomyje lecą na feminizm generalnie, czasem pada "polskie feministki" i tu zawsze i nieodmiennie zastanawiam się what-the-fuck, bo jestem zdecydowanie feministką i zdecydowanie Polką. Okazuje się, że feminizm to już nie jest głębokie przekonanie, że kobietom należą się równe prawa i szacunek, na którą jest trendy jechać bez ograniczeń.
            Cóż, szowiniści i mizogini mają w Polsce raj, bo kobieta prędzej połknie własny język, niż się przyzna, że jest tą brzydką, wrzaskliwą i niewydepilowaną feministką.
            • anorektycznazdzira Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 15:58
              coś mi się skasowało:
              feminizm to już nie jest głębokie przekonanie, że kobietom należą się równe prawa i szacunek, ale aberracja, na którą jest trendy jechać bez ograniczeń.
            • minor.revisions Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 16:09
              To prawda, z tym, że mam wrażenie ze przy milczący założeniu że feminizm = Środa, Bratkowska i Szczuka i to w zasadzie tyle.
              • triss_merigold6 Mainstreamowy 16.04.16, 18:49
                Mainstreamowy to właśnie te starsze genderowe akademiczki bez kontaktu z realem. Profesor Monika Płatek, która kiedyś mówiła i pisała bardzo rozsądnie, a potem jej zaczęło odbijać na punkcie związków nieheteronormatywnych czy Elzbieta Korolczuk to też mainstream.
                I jeszcze działaczki LGBT, których hasła są na tyle wydumane i z kosmosu, że nikogo normalnego nie obchodzą, trudno się z ich problemami utożsamić.
            • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 19:40
              anorektyczna - w poście startowym napisałam, ze uważam się za feministkę. nikt na mnie pomyj nie wylał smile
              • claudel6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 19:50
                ja myślę, że większość kobiet tu na e-matce to feministki. ja akurat nigdy nie miałam żadnej jazdy na działaczki, część jak Graff bardzo cenię, ale po raz pierwszy spotkałam się z niezgodą na jakąkolwiek dyskusje i w zasadzie szantażem - jak nie poprzecie połaczenia postulatów LGBT z aborcją, to jesteście homofobkami i wspieracie dyskryminację.
                • triss_merigold6 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 19:57
                  Hłe, hłe, na temat obrzydliwego hejtu na działaczki LGTB jest na stronie fb Codziennika Feministycznego.

Graff zeszła na ziemię jak urodziła, teraz da się ją czytać i jej słuchać.

Łączenie postulatów LGTB z walką o prawa reprodukcyjne to strzał w kolano dla inicjatywy.

Ja się uważam za feministkę, wręcz za ikonę feminizmu, biorąc pod uwagę skalę niezależności w wyborach życiowych, ale gdyby ktoś próbował wrzucać mnie do jednego ideologicznego worka z Madzią środą czy Kazią Szczuką czy teraz niezrównoważoną psychicznie feministką Zawadzką, to bym mu napluła w oko.
    • zla.m Re: Dziewuchy Dziewuchom? 16.04.16, 20:36
      Ja jestem, dyskusje czytałam, nawet cie lajkowalam, o ile dobrze kojarzę osobę. Nie mam nic przeciwko lgtb, ale też uważam, że to nie miejsce na ich postulaty. Na fali entuzjazmu dla jednej sprawy nie da się cichcem innych rzeczy załatwić. Będą tylko kłótnie i obrazy - jak tu. I osłabienie ruchu i głównego celu.
    • wanda_co_nie_chciala_niemca2 Re: Dziewuchy Dziewuchom? 08.03.19, 14:41
      Przeczytałam cały wątek i mam ubaw po pachy smile Jaki ładny prezent na Dzień Kobiet smile Sądziłam, że tylko prawicowe oszołomy w rodzaju mnie mają działaczy LGBTQWERTY oraz działaczki z serduszkami na głowie za skończonych idiotów, ale gdzie tam! Fashyzm zatacza coraz szersze kręgi i oto zawitał na ematkęsmile Rewolucja zjada własne dzieci smile Jestem w wielu grupach antyaborcyjnych i tam to dopiero jest misz-masz. Jednak takich odjechanych w kosmos cyrków nie uświadczysz, bo tam ludziom naprawdę chodzi o ochronę życia poczętego i tylko wokół tego się zbieraja, nawet jak pochodzą z różnych frakcji smile I tak nie zrozumiecie smile Tymczasem bawcie się dalej z osobnikami transpozytywnymi, cispłciowymi i kim tam jeszcze z piórami w miejscu gdzie się plecy kończąsmile Sam kwiat inteligencji smile Ale jazda smile
      • livia.kalina Re: Dziewuchy Dziewuchom? 08.03.19, 15:00
        Ten wysryw jadu z wesołymi emotinkami to jakiś objaw załamania nerwowego?
        • hanusinamama Re: Dziewuchy Dziewuchom? 08.03.19, 19:15
          to taki tyk nerwowyalbo "piłes- nie pisz"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka