Dodaj do ulubionych

Sprzątanie na urlopie

• sfornarina Re: Sprzątanie na urlopie 03.05.16, 20:16
      > Macie jakieś pomysły dlaczego ludzie nie chcą ? bo sprzątają sami - sami nie sprzątają

Ja nie chcę żeby mi ktoś po pokoju łaził, gdy jestem na wakacjach. Wakacje to wakacje, a nie stresowanie się, czy ktoś mi będzie pukał w drzwi, układał majtki i wytrzepywał piasek z butów.
      Wywieszam kartkę "nie przeszkadzać" zaraz po przyjeździe i zdejmuję przy wyjeździe smile Ale też staram się wybierać takie miejsca, gdzie usługi codziennego sprzątania nie ma.

Sprawa inaczej wygląda, gdy zatrzymuję się w hotelu w mieście na kilka nocy. Wtedy owszem, lubię, gdy mi posprzątają smile Ale do szały doprowadza mnie codzienna wymiana ręczników. Sam hotel wystawia kartkę, żeby zostawić ręczniki powieszone, jeśli nie chcę wymiany. Wieszam więc, wracam do pokoju i co? Nowy tabun ręczników, mimo iż wszystkie były powieszone, a dwóch z czterech w ogóle palcem nie dotknęłam!
    • asia06 Re: Sprzątanie na urlopie 03.05.16, 21:24
      Bo nie lubią, jak ktoś narusza ich prywatność. Jeżdżę dużo. Nigdy nie korzystam ze sprzątania. Syfu nie zostawiam.
    • inguszetia_2006 Re: Sprzątanie na urlopie 03.05.16, 21:41
      Witam
      Nie mam pojęcia, o co chodzi. Ja bym codziennie wieszała na klamce, żeby sprzątać, bo odkurzacza nie ma na stanie, a piach jest. Ręczniki wymieniacie też jak są nieświeże? Może zostawiaj takie kartki w pokoju, tak jak to w hotelu bywa, że sprzątanie pokoju jest bezpłatne/wliczone w cenę pobytu.
      Pzdr.
      Ing
    • i_ja_tez Re: Sprzątanie na urlopie 03.05.16, 22:08
      Wydaje mi się, że to jest tak jak z panią sprzątająca w domu: jedni się cieszą że ktoś to może za nich zrobić a efekt jest taki że jest czysto i popracowane, a inni mają problem z tym, że kogoś wpuszcza do domu i ten ktoś pozna ich straszne tajemnice smile
      Ja lubię mieć czysto, w hotelu bieliznę trzymam w walizce lub szafce, dokumenty / pieniądze w sejfie, brudne rzeczy w jednej reklamowce. Nie jestem syfiara, nie wstydzę się kogoś wpuścić i z serwisu korzystam.
      Jestem w stanie uwierzyć, że po dwóch tygodniach ręczniki są do wyrzucenia, zwłaszcza jak leżą gdzieś mokre, lub ktoś sobie nimi czyści buty.
      Może ustal jakąś opłatę za te ręczniki na koniec pobytu.
    • szarsz Re: Sprzątanie na urlopie 03.05.16, 22:50
      Dla mnie najlepszą opcją był wiklinowy kosz w łazience - brudne ręczniki można było wrzucić do kosza i wystawić przed drzwi, właściciele pensjonatu chodzili i wymieniali w razie potrzeby. Raz w tygodniu zmiana pościeli była z automatu. Jeśli coś się zabrudziło i była potrzeba częściej, to też do kosza i przed drzwi.

Sprzątanie lubię w obydwu opcjach: serwis sprzątający co rano, ew. co dwa dni, tak samo jak udostępnienie sprzętu do sprzątania, mop, odkurzacz, miotła. Dziś właśnie wróciłam z pensjonatu, w którym odkurzacz bezprzewodowy stał na korytarzu do użytku gości, oprócz tego miałam w kuchni zmiotkę z szufelką.
    • valtho Re: Sprzątanie na urlopie 03.05.16, 23:01
      Nie wiem skąd takie pomysły u Twoich gości. Osobiście nie lubię miejsc, gdzie minimum co 3 dni nie jest sprzątane. Idealnie jest w hotelach, gdzie sprzątane jest codziennie. Nie sądzę, żeby Panie sprzątające miały specjalną atrakcję z oglądania moich kosmetyków czy ubrań.
    • ania_2000 Re: Sprzątanie na urlopie 03.05.16, 23:25
      Wspolczuje zachowania takich hotelowych gosci - brudasow.

Proponowalabym zapis w regulaminie - ze sprzatanie podczas pobytu ( np co 3 dni) jest wliczone w cene - A jezeli ktos wybierze opcje NIE SPRZATANIA - to wtedy jest dodatkowa oplata - np 100 zlotych.
      Zaloze sie ze problem sie skonczy.
    • palosdela Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 09:01
      Mamy regulamin w którym jest informacja ,że sprzątanie jest w cenie i odbywa się raz dziennie. Na życzenie więcej razy i właśnie rodziny niemieckie chcą rano ale i bardzo często jak wrócą z plaży korzystać z usługi sprzątania. Problem jest z nami polakami niestetysad nawet po tym forum widzę, że zdania są podzielone.
    • lilly_about Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 09:06
      Po tym, co przeczytałam w tym wątku, utwierdziłam się tylko w przekonaniu, ze Polacy to brudasy. Na twoim miejscu zapisałabym w regulaminie, że sprzątanie jest obowiązkowe. Jak się komuś nie podoba to może mieszkać w namiocie na przykład.
    • mamma_2012 Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 09:22
      A może pokojówki za rzadko sprawdzają czy karteczka wisi.
      Ja często zostawiam, kiedy idę na śniadanie, po powrocie chowam ciuchy, decyduję co z ręcznikami itd. i karteczkę zdejmuję.
      Ciekawi mnie co ci goście robią ze śmieciami przez tyle czasu.
      Może zrób jakąś ankietę, żeby się dowiedzieć o co chodzi albo może jakaś delikatna presja psychiczna w postaci preferowanej częstotliwości sprzątania?
      • palosdela Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 09:38
        Moja menadżerka pyta zawsze klientów o wrażenia, po za tym większość ludzi mam stałych. Mam takich Państwa X i Y , którzy również w tym roku zarezerwowali swój pobyt. Moja menadżerka stwierdziła, że da im ta niedopraną pościel z zeszłego sezonu, którą doprowadzili do takiego stanu. Oczywiście dla mnie to niedopuszczalne, pościel nie doprana idzie jeszcze raz do pralni, a jak nie dopierze się to idzie do kosza. Taka już jestem musi być czysto.
        Pani X stwierdziła, że ona sama sprząta a Pani Y stwierdziła, ze mieli czysto i nie było takiej potrzeby.
        Ja mam wrażenie, że u siebie w domu dbamy a w obcym nie dbamy o nic, bo to nie nasze. W tym roku ruszamy ze śniadaniami w cenie pobytu, trochę mnie to przeraża, bo już widzę w pokojach robactwo, bo nie wierzę, ze ludzie nie będą zabierać jedzenia do pokoi.
        No cóż nikt nie powiedział, że będzie łatwo smile
        • kaz_nodzieja Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 09:53
          Skąd wzięłoby się robactwo w pokojach?
      • palosdela Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 09:41
        Pokojówki sprawdzają często kartki, czasami nawet pukają do drzwi i pytają czy można posprzątać.
        Śmieci różnie - wystawiają na korytarz, sami wynoszą a inni mają przez dwa tygodnie w swoim pokoju sad
    • slonko1335 Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 09:43
      Może nie widzą sensu w sprzątaniu, wymienianiu pościeli i ręczników codziennie? w domu też tego nie robimy co dzień, wiec po cholerę mają mi się pętać obce osoby po pokoju w tym celu? Nie wiem co masz za pościel ale moją po dwóch tygodniach używania spokojnie dopiera zwykła pralka i zwykłe środki piorące i nic się z nią kompletnie nie dzieje...na sprzątnie w hotelu czy pensjonacie z tą usługą zgadzamy się co kilka dni, jak coś się nasypie po południu to nie czekamy do rana na panią sprzątająca tylko sprzątamy to sami.
      • palosdela Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 10:05
        Mamy biała hotelową pościel, bardzo wysokiej jakości, ale zalecenia producenta to pranie jej w 3-4 dobie. Nie zamienię jej na kolorową, chociaż wiem, ze byłoby to jakieś rozwiązanie.
        • slonko1335 Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 10:44
          a to białą nie łatwiej doczyścić/doprać od kolorowej?
    • default Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 09:50
      Nie rozumiem o co chodzi z tym "grzebaniem w rzeczach" - to tak trochę lekką paranoją zalatuje. Naprawdę wydaje się Wam, że panie sprzątające są tak ciekawe osobistych rzeczy gości ? A z drugiej strony - cóż takiego wozicie ze sobą na te urlopy, że obce oko nie ma prawa na tym spocząć ???
      • lilly_about Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 09:54
        Tak, tak, panie sprzątające nie mają nic innego do roboty, tylko sprawdzać, czy pańcia ma gacie koronkowe, czy reformy wink Ach te ematki
    • mozambique Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 10:17
      od kiedy w eleganckim hotelu co pare dni zaczeły mi ginąc drobiazgi np. przywieziona z domu butla szamponu , swiezo kupiona zabawka dla dziecka ( jeszcze nie rozpakowana) , pare puszek "włąsnego napoju z lodówki , jakeis dziecięce smakołyki ,- tez jzu nie zgadzam sie na sprzątanie pokoju, prosze tylko o wyniesienie śmieci
      fakt - ze nigdy nie zginelo cos wartosciowego , np portfel zostawiony na szafce ,
      ale z tego co widze to wlasnie takei drobnostki za pare złotych lubią "ginąc" w hotelach - bo nikt o taką pierdołę nie bedzie robił rabanu w recepcji
    • julita165 Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 10:30
      Nie wiem dlaczego nie chcą sprzątania, mnie tego w pensjonatach często brakuje np. nad morzem po 2 dniach wszędzie jest kupa paichu i fajnie byłoby gdyby to ktos odkurzył. Super sprawa to ręczniki hotelowe wymieniane na żądanie czy co dzień - dwa, nie trzeba wozić wlasnych zajmujących mnóstwo miejsca w bagażu.
    • moguer Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 12:22
      Wy tak serio? obawiacie się grzebania w swoich rzeczach? Nigdy by mi to do głowy nie przyszło, ale najwidoczniej niektóre tutaj grzebią w gościach, u znajomych stąd przekonanie, że wszyscy grzebią.
      Pokojówki tylko czekają żeby pogrzebać w kosmetyczkach , w majtkach, zobaczyć męża bokserki cud malina. Do tego może ukraść 10 zł , te pokojówki to same złodziejki, podglądaczki itp Przykre i chore
      • mozambique Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 13:17
        mi tez nei przychodziło a przyszło dopiero wtedy gdy sprzątaczka zamówiona do domu , bez krępacji otworzyła kopertę w ktorej trzymałam PIT-y i je sobie doładnei poczytała

po hotelach czasami wozi sie rózne dokumenty i calkowicie rozumiem , ze mozna nie chciec by ktos postronny je oglądał
        • ana119 Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 18:35
          Przeczytała i zażądała % od waszych pensji?
          • ania_2000 Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 20:10
            Tez odnosze wrazenie ze nie o sprzatenie tu chodzi a o psychoze " ze mi beda grzebac" " ze mi ukradna". Polacy dopiero sie ucza normalnosci, jednym to przyszlo naturalnie, a drugim jak widac - nawet prawie 30 lat "po otwarciu granic" nawyki z komuny zostaly - w genachwink
            • sfornarina Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 20:13
              > Tez odnosze wrazenie ze nie o sprzatenie tu chodzi a o psychoze " ze mi beda grzebac"

Co za bzdura.
              W domu mam panią do sprzątania i gdy się zatrzymuję w hotelu, to też lubię jak mi posprzątają.
              Ale na wakacjach sobie nie życzę i już.
              • ania_2000 Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 20:19
                Co za bzdura.
                W domu mam panią do sprzątania i gdy się zatrzymuję w hotelu, to też lubię jak mi posprzątają.
                Ale na wakacjach sobie nie życzę i już.

czyli jestes brudaskasmile bez psychodzy - po prostu prostym brudasem i flejtuchem
                • ana119 Re: Sprzątanie na urlopie 05.05.16, 17:52
                  Jaka jest różnica pomiędzy pobytem w hotelu na wakacjach i tym zwykłym? Masz na myśli weekendowy czy służbowy? Wtedy raczej nikt nie sprząta bo pobyt krótki...
                  • sfornarina Re: Sprzątanie na urlopie 05.05.16, 19:37
                    W hotelu zazwyczaj się bywa = po to, żeby się ewentualnie wykąpać, zdrzemnąć albo spać. Życie na walizce, więc fajnie, jeśli ktoś mi pokój ogarnie.
                    Nie wiem, co masz na myśli pisząc pobyt weekendowy/ służbowy/ krótki. W warszawskim Hyatt sprzątają chyba nawet dwa razy dziennie, o ile dobrze pamiętam. We wszystkich innych raz dziennie na pewno.

Ale w domku/ apartamencie wakacyjnym jestem na wakacjach. Mam ochotę łazić nago pół dnia, to łażę, a nie stresować się, że za chwilę pani będzie pukać do drzwi.
                    Nie zamierzam układać sobie dnia pod godziny pań sprzątających. Albo stresować się w trakcie baraszkowania z mężem, że zapomniałam kartki wywiesić. Albo przejmować się, że zostawiłam brudną pieluchę na podłodze, bo mnie się spieszyło na plażę.

Mam ochotę, to sobie sprzątam; miotły i ścierki w domkach (tam gdzie jeżdżę) zawsze są.

Rzadko jeździmy na wakacje dłuższe niż 3-5 nocy w jednym miejscu. W domu też pościeli i ręczników co chwilę nie zmieniam. Tam, dokąd jeździmy, zawsze jest opcja poproszenia w recepcji o drugi komplet pościeli albo ręczników; więc wymienić można.
                    Wybieramy takie miejsca na wakacje, gdzie trzeba po sobie zostawić domek w identycznym stanie, w jakim się go zastało. Nie ma więc mowy o żadnej demolce czy zostawionym burdelu.

Pi.erdo.lca bym dostała, jakby mi codziennie na wczasach ktoś pukał do drzwi, czy może posprzątać. NIE MOŻE i już, bo nie chcę. Mam urlop, więc niech wszyscy mnie zostawią w świętym spokoju smile

Taka jest różnica, o!
                    • ana119 Re: Sprzątanie na urlopie 05.05.16, 22:49
                      Zasadnicza różnica pomiędzy pobytem na weekend czy pobytem służbowym a na wakacje to długość pobytu w pokoju. Pokojówka ma tylko do wyciągnięcia z kosza puste butelki po wodzie.
            • ana119 Re: Sprzątanie na urlopie 05.05.16, 17:54
              Duże jeszcze tego prl w Polakach
    • anika772 Re: Sprzątanie na urlopie 04.05.16, 21:35
      Nie rezygnuj z tej usługi, bo do Ciebie nie przyjedziemywink
    • kota_marcowa Re: Sprzątanie na urlopie 05.05.16, 10:02
      Oczywiście, że wpuszczam. Lubię mieć codziennie zmienioną pościel i ręczniki. Nie wiem, czy pokojówki przeglądają moje gacie i nic mnie to nie obchodzi. Nigdy nic mi nie zginęło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka