Dodaj do ulubionych

Koty niewychodzące - kąpiecie?

06.05.16, 10:30
Mam moje koty od 7 lat i przez ten czas wykąpałam raz tylko kocura, ale to z konieczności - wpadł biedaczyna do sedesu z domestosem. Koty są niewychodzące, zaglądają tylko na balkon. Są czyste, śnieżnobiałe, pachną czystym kotem wink czyli niczym. Doszłam do wniosku, że radzą sobie świetnie z toaletą same, ale może robię błąd? Kąpiecie?
Obserwuj wątek
    • peonka Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 10:34
      Nie. Wychodzących też nie. Jeszcze mi życie mile... smile
    • przeciwcialo Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 10:36
      Po co? Kot sam o siebie zadba o ile nie upaprze sie np. wikolem jak moj ostatnio.
    • echtom Nie n/t 06.05.16, 10:36

• przeciwcialo Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 10:36
      Pochwal sie tymi sniezynkami.
      Wychodzace kapałabym tylko w razie "W".
      • morgen_stern Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 10:57
        Już kiedyś je wrzucałam, choć może nie tę fotkę:
        https://static.pokazywarka.pl/i/6571332/443645/12552973-10154410623177662-4738024127881321748-n.jpg

A to moje ulubione, biedny, zwichrowany psychicznie kocurek... jest rąbnięty, ale jak nie kochać takiej mordki wink
        https://static.pokazywarka.pl/i/6571347/145021/599360-10152548891757662-195673005-n.jpg
        • kkalipso Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 11:31
          Dopasowane do poduszektongue_out
          Ładne.
        • kawka74 Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 11:51
          Ten psychicznie zwichrowany ma identyczną mordulę, jak moja kotokrowa, też psychicznie nie teges. W ogóle mam wrażenie, że najbardziej szurnięte są koty o krowim umaszczeniu. Miałam buraskę, rudaskę, mam szylkretkę i żadna nie miała i nie ma tak poprzestawiane pod kopułką, jak mućka.
        • sanrio Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 12:23
          piękne!! a co dolega kocurkowi? że taki rąbnięty?
          • morgen_stern Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 12:56
            Mieszanka panicznego strachu i agresji wink i coś mu się we łbie poprzestawiało, że siostra, czyli kotka, jest źródłem jego wszystkich nieszczęść.
        • andaba Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 21:36
          Cudowne!
          Też miałam takiego białego w łatki, najmądrzejszy kot świata to był.
          Wiedział gdzie mnie boli i masował łapkami. Dokładnie w epicentrum bólu.
        • olinka20 Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 21:45
          Moja Mia jest własnie biała w łatki nagłowne.
          I rozmawiałam juz z kilkoma ludzmi majacymi takie koty i wszyscy mowią, ze to najsłodsze, najłagodniejsze koty na swiecie smile
          To Mia:
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/lh/kh/txcs/C0Hc4a2KGNgHU1CdeB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/lh/kh/txcs/Sijo03KDG6D9VBS4QB.jpg
          • morgen_stern Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 21:48
            Moja ulubiona pozycja "łap za brzuch, a ja cię pokąsam i podrapię" wink
            • olinka20 Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 22:20
              Nieeee, Mie mozna miziac i nie gryzie smile
        • mamaemmy Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 22:47
          Jakie piekne !
          Mój wychodzący kocur myty jest raz na czas,za to kotka,która nie wychodziła-myta była raz -kiedy łaziła po domu i wyszła na strych-mąż nie domknął drzwi..a strych..cóż..wróciła strasznie brudna..Od razu do wanny...ale robiłamto dośc delikatnie,nie bylo tragedii..
    • szara_w Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 10:37
      Nie, nigdy nie kąpię... Kiedyś w ramach eksperymentu pokazałam Kocie miednicę z wodą (podobno są koty co lubią się pochlapać), ale zwiała...
      Czysty kot pachnie tym, co dziś było na obiad i czym pachnie dom smile, a jak nie było obiadu, to faktycznie niczym, zawsze mnie to zadziwia...
      • andaba Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 10:40
        Moje wprawdzie wychodzące, ale nie kąpię.
        Raz kąpałam, jak się w czymś utytłał, i maluchy z biegunką.
        Też pachną czystym kotem smile

Podpisuję się pod tymi, co proszą o zdjęcia.
        • niennte Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 10:51
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/qg/hf/m0uw/4AElbZl5E1zI8bLSyB.jpg
          • morgen_stern Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 10:58
            Ta sierść woła "Miętoś mnie! Gładź! Dotykaj!"
          • segregatorwpaski Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 11:10
            Mój rusek też uwielbia siedzieć w pralce, najlepiej w takiej jeszcze ciepłej, zaraz po wyciągnięciu prania smile W zmywarce zresztą też - uwielbia, już się przyzwyczaiłam, że czasami gdy wkładam do zmywarki np szkolankę - wyskakuje znienacka, na poczatku dostawałam zawału wink No i wiem, że nie mogę zamykać ale to wiadomo przy kotach, zawsze obowiązuje zasada zanim zamkniesz zlokalizuj WSZYSTKIE koty big_grin
            • niennte Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 11:38
              Otóż to big_grin
            • kamunyak Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 11:46
              mój lubi siedzieć na pralce, najlepiej, jak wiruje. Całe pranie potrafi przesiedzieć na pralce.
              • triismegistos Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 11:49
                Moje bardzo lubią siedzieć przed piekarnikiem jak piekę kurczaka. Coś jak kino z podgrzewanym fotelem wink
          • kawka74 Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 11:51
            Jaki piękny.... aksamitny...
    • princesswhitewolf Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 10:38
      Koty maja jezyk i same sie myja i to bardzo skutecznie. Kotow sie nie myje. No chyba ze sie gdzies toto uflaga jakos masakrycznie w czyms ze nie ma wyjsca. tak jak ten z domestosem. jeszcze by sie wychlorowal na amen i trza bylo prac wiec sie nie dziwie...
    • default Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 10:41
      No wiesz, kąpać kota ??? W życiu by mi to nie przyszło do głowy - chyba żeby upaprał się czymś paskudnym i nie do zmycia w inny sposób niż kąpiel). Mam koty wychodzące, czasem jeśli są wyjątkowo zakurzone, np. po wylegiwaniu się na piachu, to je wyczesuję gęstym grzebieniem, a Huberta odkurzam odkurzaczem (on to wyjątkowo lubi i namiętnie podkłada mi się pod ssawkę, gdy odkurzam).
      Psów zresztą też nie kąpię, poza sytuacjami awaryjnymi typu wytarzanie się w padlinie czy innym gó...e.
    • princy-mincy Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 10:43
      Kiedys czytalam, ze kota nalezy kapac tylko wtedy, gdy jego futro jest brudne od czegos, co mogloby mu zaszkodzic podczas czyszczenia- np farba, olej, czy wlasnie taki domestos.
      Mojej kocicy (choc jest wychodzaca) nie kapalam juz od wielu lat. Futro ma czyste, zadbane, mieciutkie i pachnace.
      Tylko wyczesujemy regularnie.
    • e-kasia27 Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 10:43
      Nie.
      Generalnie kąty kapię tylko wtedy, gdy się u mnie pojawiają po raz pierwszy z obcego źródła i są zasyfione, zawszone i zapchlone. Wtedy muszą przejść serię zabiegów oczyszczających, ale większość tego bardzo nie lubi. Raz tylko trafił mi się kot, który nie protestował przy kąpaniu.
      Ale ja mam zawsze dachowce, nie wiem, jak z kotami z długim włosem i jakimiś wymyślnymi rasami, może takie trzeba kapać?
    • nickbezznaczenia Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 10:50
      Raz musieliśmy wychodzącego. Miał mord w oczach i dobrze, że mąż go trzymał.

Domowych nigdy, bo są czyściutkie.
    • lilly_about Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 10:53
      Nie kąpie mojego, ale nie wpadł jeszcze do domestosu wink
    • triismegistos Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 11:01
      Sadystka big_grin
      Kotów się nie kąpie, chyba, że się mocno wybrudzą, albo wypaprzą w truciźnie. Co to w ogóle za pomysł? Czyste kapcie ci niemiłe?
      • morgen_stern Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 11:04
        Czy ja gdzieś napisałam, że CHCĘ je wykąpać? Tylko pytam z ciekawości tylko, myślałam, że niektórzy je kąpią raz na jakiś czas i byłam ciekawa, dlaczego.
        • magia Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 11:27
          Kąpią koty w hodowlach, regularnie. Zwłaszcza wtedy gdy koty jadą na wystawę.

W domu koty kąpałam raz po przybyciu do domu, na szczęsice woda im nie przeszkadza.
          mogłabym częściej myć, ale po co, zwłaszcza że długie futro ciężko się suszy i rozczesuje.
          same sie myją doskonale i pachna wspaniale - uwielbiam trzymać noc w futrze moich kotów.
        • triismegistos Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 11:50
          To jest zabawa z kategorii "dzieci nie róbcie tego w domu"
    • a.va Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 11:06
      Nie, kąpałam tylko, jak się któreś w czymś strasznie ufajdało. No i kąpałam kota, który był już tak stary i schorowany, że sam się nie mył. Już to kiedyś pisałam na forum - nigdy nie udało mi się go tak dobrze doczyścić, jak on sam to wcześniej robił. Koty są w tym bezkonkurencyjne.
      • a.va Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 11:10
        Ten twój rąbnięty kocurek jest identyczny, jak nasza ukochana ostatnia kotka, którą uśpiliśmy w styczniu. Aż mi się łezka zakręciła w oku.
    • kawka74 Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 11:47
      Nie. Chcę jeszcze mieć w miarę gładką twarz ;p
    • bialeem Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 12:10
      Czasem myję zadek jak sobie w przydługie portki zaplącze kupę, bo jest długowłosy, ale to rzadko.
      Jak miał zapalenie pęcherza i dosłownie sikał pod siebie, to też wyszorowałam (jak i cały dom), ale generalnie nie. Jest czyściutki i pachnie jak mały kotek.
    • cauliflowerpl Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 12:22
      Nie, chociaz jedna lubi sie taplac w wodzie wiec czasem jej napuszczam wody po bruszek i sie bawi w wannie.
    • ichi51e Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 12:29
      Po co kapac kota??? Moj wychodzil i przez 11 lat zesmy go ani razu bo nie bylo potrzeby
    • asia_i_p Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 12:29
      Ostatnio wykąpaliśmy dwa razy kotkę, bo było konkretne zalecenie weterynarza (niby nie miała grzybicy, ale tak na wszelki wypadek szamponem przeciwgrzybiczym kazała kota przelecieć). Przy okazji szukania w internecie przepisów, jak się kąpie kota, dowiedziałam się z przerażeniem, ze podobno trzeba raz na trzy miesiące.
      Z drugiej strony, do tego czasu pewnie nam się uda wygoić, a i dziury w fudze między kafelkami się uzupełni, więc to rozsądna częstotliwość. wink Tylko nie wiem, czy to nie jest znęcanie się nad zwierzem, podejrzewam, że po kafelkowej ścianie udało jej się wdrapać na wysokość półtora metra nie z radosnego podekscytowania.
    • redheadfreaq Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 12:29
      Nie kąpię. Tzn. raz chciałam jednemu umyć stopy, bo wlazł w doniczkę z ziemią, a miałam mu robić foty, to zmienił mi ręce w tatar. Więcej prób nie podejmowałam ;P
    • jesienna.nuta Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 12:49
      Nie kapię. Czeszę je tylko i latem przecieram mokrymi dłońmi, ale nie lubią tego.
    • olinka20 Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 12:55
      Nigdy nie kapalam. Nawet tych co wzięłam z ulicy. Dałam im czas na dojście samemu do czystości. Raz jak były upały próbowałam je chlodzic zmęczona ściereczką ale bardzo przede mną uciekaly więc chyba nie było im potrzebne chłodzenie...
      • morgen_stern Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 12:58
        Może ścierka była zbyt zmęczona jak na ich gust... tongue_out
        • olinka20 Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 13:08
          Hahaha no i wyszło ze jak się pisze z telefonu to każde słowo trzeba sprawdzić. Zmoczona no !
    • chocolatemonster Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 12:57
      Kapie codziennie ale nie wyzymam. A tak poważnie - mój jest wychodzący i nigdy go nie kapalam (życie mi miłe ).
    • lot.ti Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 13:21
      zwariowałaś????

zapytaj weta
      powie, że kot dba o higienę, więc nie kąpie się go bez potrzeby
      niektóre koty wyjątkowo lubą wodę, ale to się rzadko zdarza
      • morgen_stern Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 13:33
        Czytałaś tylko tytuł wątku?
    • bulzemba Re: Koty niewychodzące - kąpiecie? 06.05.16, 14:55
      znałam dwa koty które się nie myły. Jeden był masakrycznie spasiony i nie był w stanie się pozginać do mycia. Drugi wg właścicielki był po prostu flejtuchem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka