08.05.16, 11:46
Poradźcie mi dziewczyny. Mam blachę 25x35 cm. Z ilu jajek powinnam piec biszkopt (do przełożenia).
Zawsze korzystałam z przepisu na biszkopt przepis II z Moich Wypieków (nie mogę wkleić linka) i zawsze w tortownicy piekłam. Teraz mam piec w blasze prostokątnej i nie chcę, żeby biszkopt był cienki i nie do przekrojenia.
Obserwuj wątek
    • figrut Re: Biszkopt 08.05.16, 12:01
      Wszystko zależy od tego, jaki duży wychodzi Ci biszkopt. Ja na dużą blachę potrzebuję z 8 jaj i mam wyrośnięty prawie do pełnej blachy, koleżanka robi z 6 jaj i wystaje ponad blachę dokładnie z tego samego przepisu co ja. Od 12 lat nie udaje mi się upiec pięknego biszkoptu, choć wcześniej robiłam go byle jak i zawsze wychodził piękny. Ja biszkopt robię 1:1 czyli na 1 jajko 1 łyżka mąki (mieszam pszenną z ziemniaczaną), 1 łyżka cukru. Kiedyś dodawałam jeszcze na czubek łyżeczki proszek do pieczenia, ale koleżanka piecze bez proszku i zawsze jej pięknie wyrasta.
      • snakelilith Re: Biszkopt 08.05.16, 13:40
        To czy biszkopt urośnie zależy w mniejszym stopniu od składników, a od sposobu przyrządzania. Więc nawet taki ekonomiczny biszkopt z mniejszą ilością jajek może świetnie wyjść, jeżeli jajka będą dostatecznie dobrze ubite. Już nawet nawet mała różnica w długości ubijania robi różnicę w efekcie. Zapytaj koleżankę, co ona robi inaczej. Ja biszkopt też robią zwykle byle jak, znaczy proporcje składników nie zawsze są takie same, ale patrzę na zegarek przy ubijaniu jajek i trzymam się mojego sprawdzonego czasu.
    • milva_barring Re: Biszkopt 08.05.16, 12:13
      Miałam jakieś zaćmienie. Przecież ze wzoru matematycznego trzeba skorzystać. A przy okazji o istnieniu kalkulatora na stronie MW się dowiedziałam.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka