Dodaj do ulubionych

dzisiejsza młodzież

12.05.16, 14:02
www.antyradio.pl/Technologia/Internet/Samobojstwo-na-zywo-przez-internet-Nowy-przerazajacy-trend-8473
Jakim trzeba być durniem żeby trollować osobę w depresji deklarującą, że chce popełnić samobójstwo? Wydawało mi się takie naturalne, że jeśli jest się świadkiem sytuacji, gdy ktoś chce targnąć na własne życie to sięga się po telefon i dzwoni na policję. Tutaj młoda, ładna dziewczyna została podpuszczona przez idiotów, którzy najwyraźniej mieli "bekę" z jej tragedii życiowej.

Czytając tego newsa odnoszę wrażenie, że dzisiejsza młodzież to pokolenie wypranych z empatii i rozumu debili. Nie wyobrażam sobie, żebym nawet jako nastolatka mogła się tak zachować w stosunku do innej zgwałconej dziewczyny. Nie wyobrażam sobie takiej reakcji moich znajomych z tamtych lat.

Może się mylę i idealizuję moje pokolenie?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: dzisiejsza młodzież 12.05.16, 14:05
      Obawiam się, że idealizujesz Twoje pokolenie. Kwestia dostępu do narzędzi, a nie skali bezmyślności czy okrucieństwa.
    • oqoq74 Re: dzisiejsza młodzież 12.05.16, 14:08
      Dzisiejszą młodzież wychował. Za to jacy są, my sami w znacznej mierze odpowiadamy.
      • oqoq74 Re: dzisiejsza młodzież 12.05.16, 14:08
        * dzisiejszą młodzież ktoś wychował
      • triss_merigold6 Re: dzisiejsza młodzież 12.05.16, 14:10
        Z lekka mnie przeraża podważanie roli i znaczenia socjalizacji wtórnej i zwalanie całego procesu wychowawczego/kształtowania człowieka na rodziców.
        • oqoq74 Re: dzisiejsza młodzież 12.05.16, 14:27
          A możesz czytać to co napisane, a nie to co sobie dopowiedziałaś?
    • kama265 Re: dzisiejsza młodzież 12.05.16, 14:13
      zgadzam się z Triss. poza tym, nie uogólniajmy.
    • butch_cassidy Re: dzisiejsza młodzież 12.05.16, 14:15
      Myślę, że to może być bardziej kwestia dostępnych narzędzi niż ludzi.
      W moim pokoleniu byli tacy, co np. palili koty na podwórku (przynajmniej takie legendy krążyły, ale jedno takie coś, co mogło tym być chyba widziałam). Tacy teraz pewnie by się odnaleźli w sytuacji, jaką opisujesz.
      Co nie zmienia faktu, że to koszmar sad
    • nenia1 Re: dzisiejsza młodzież 12.05.16, 14:52
      Ludzie się znieczulają, po w internecie siedzi masa debili wymyślających różne, często fikcyjne historyjki, by np. skupić na sobie uwagę. więc być może jakaś część tych wypowiedzi była podyktowana myślą, że ktoś sobie zwyczajnie jaja robi, w końcu ilu ludzi faktycznie popełnia samobójstwo na wizji? Piszą w artykule, że ton wypowiedzi się zmienił, gdy okazało się, że dziewczyna faktycznie się zabiła. Więc może nie nakręcajmy się od razu na "wypranych z emocji debili".
      • lauren6 Re: dzisiejsza młodzież 12.05.16, 16:07
        Do artykułu jest dołączony fragment tego filmu. Dla mnie dziewczyna wygląda na osobę w depresji, a nie attention w***e. Kiedyś ktoś (nanga?) zakładał temat o pokoleniu dzieci internetu. M.in. z braku kontaktów w RL mają upośledzoną empatię.

Może oni na prawdę odbierali ten film inaczej niż np. ja i nie widzieli jak poważna jest sytuacja.
    • ichi51e Re: dzisiejsza młodzież 12.05.16, 16:24
      Jak glupim trzeba byc zeby transmitowac popelnianie przez siebi przestepstwa???
      • livia.kalina Re: dzisiejsza młodzież 12.05.16, 16:37
        Od osoby planującej i realizującej samobójstwo racjonalnego działania nie oczekuję.

Taka transmisja wygląda na rozpaczliwa próbę zwrócenia na siebie uwagi i wołanie o pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka