Dodaj do ulubionych

20 letnia pralka.....

16.05.16, 13:45
zakupiłam już nową, ze starą żal się rozstawać....
służyła- dwoje malenkich dzieci, psy, koty....
nie było wymieniane nic....kompletnie nic......nawet grzałka oryginalna, mimo, że calgonu wcale nie sypałam.....raz był fachowiec wezwany ale to mysza szkód narobiła i w sumie naprawa droga nie była.....
płakać chyba będę, czas zrobić jej ostatnie, piękne pożegnanie.....sad
ciekawe ile posłuży nowa.....???czy wytrzyma cokolwiek po okresie gwarancyjnym...???
któraś ma tak zabytkowe sprzęty???
Obserwuj wątek
    • woman_in_love zostaw ją, przyda się znowu jak zepsuje się nowa 16.05.16, 13:52
      - jakieś 1,5 miesiąca po gwarancji.
      • beata985 Re: zostaw ją, przyda się znowu jak zepsuje się n 16.05.16, 13:56
        nieużywana tyle czasu stara pralka raczej już nie odpali....pomyslę raczej o jakiejś frani w razie czego big_grin
      • iwoniaw Re: zostaw ją, przyda się znowu jak zepsuje się n 16.05.16, 15:28
        Przychylam się do zdania woman_in_love
      • shell.erka Re: zostaw ją, przyda się znowu jak zepsuje się n 16.05.16, 17:03
        Bez przesady. Tfu tfu mój bosh działa nieprzerwanie od prawie 8 lat.
    • sylwiam_m Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 14:42
      Ja mam 18-letnią zmywarkę, siemens. Myje, nic jej nie dolega, dopóki działa nie planuję nowej.
    • malwa51 Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 15:00
      Jak masz gdzie przechowac, nie wywalaj! smile
    • aurinko Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 15:33
      A po co kupowałaś nową skoro stara była taka fajna?wink
      • beata985 Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 15:35
        aurinko napisała:

> A po co kupowałaś nową skoro stara była taka fajna?wink
        znudziła mi się.....chcę mieć nowszy model....tongue_out
        • karme-lowa Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 15:37
          Ty zdrajcotongue_out
        • aurinko Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 15:39
          Ja bym nie szła w takie szaleństwo wink "Lepsze znane piekło niż nieznane niebo" ;p
        • peonka Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 16:40
          To teraz nawet co kilka lat będziesz miała nowy model wink
          • beata985 Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 16:42
            to tera muszę wybierać tansze modele...szkoda kasy...wink
      • karme-lowa Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 15:37
        Moja zmywarka z Bosha ma 18 lat. Nie wymienię na nową. Wszystko w środku ma metalowe, zero plastiku. Raz się coś zepsuło (nie pobierała wody ). Koszt naprawy + dojazd fachowca = 50 zł.
    • antychreza Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 15:40
      Moi rodzice mają 19-letnie wieżę, robota kuchennego i pralkę. Do niedawna był jeszcze telewizor w tym samym wieku, ale padł.
      Kupiłam robota kuchennego 5 lat temu, już 2 razy wymieniałam silniczek. Piekarnik nie wytrzymał nawet 2 lat, padł dzień przed świętami, o czym dowiedziałam się jak chciałam włożyć do niego formę z sernikiemsad Na szczęście nie padł całkowicie i jakoś udało się doprowadzić sernik do stanu upieczonego, co ciekawe pyszny wyszedł.
      • kochamruskieileniwe Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 15:53
        Mam 25 letni wzmacniacz, wtedy dobrej firmy
        Ostatnio coś się stało z potencjometrem. W serwisie facet wieku wzamcniacza, chcial ode mnie go odkupić - bo tak daje czadu big_grin
        Odtwarzacz CD tej samej firmy, ciut młodszy też sie ma bardzo dobrze.

U mamy pralko-suszarka własnie odiągnęła dorosły wiek. Ale chodzi bez szwanku, mimo, ze ma w sobie kilka drutów ze staników suspicious

• heca7 Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 16:07
          Mam 16-letnią suszarkę do włosów Brauna, 17 -letnie żelazko bezprzewodowe Philipsa i ...27 letni robot kuchenny Moulinexa.
    • beata985 gwarancja..... 16.05.16, 15:46
      czy faktycznie te wszystkie nowe sprzęty padają tuż po tym jak konczy się okres gwarancyjny???
      średnio usmiecha mi się wymieniac sprzęt co 2-5 lat...
      • aurinko Re: gwarancja..... 16.05.16, 16:01
        Bez przesady, nie wszystkie smile
        Moja lodówko-zamrażarka Indesit zdechła pierwszy raz rok po zakupie, naprawiona na gwarancji, tuż po gwarancji znowu zdechła. Od 6 lat mam Boscha i (tfu tfu) nic się nie popsuło. W pralce Boscha, która chodziła u kogoś innego 4 lata, u mnie mega intensywnie kolejne 9 lat - wysiadła grzałka, po wymianie dalej chodziła ale są już łożyska do wymiany więc kupiłam nową a Boscha oddałam właścicielowi mieszkania. Teraz mam Gorenje i kto wie ile pochodzi wink Jestem optymistycznie nastawiona big_grin
        a tak to najczęściej psują mi się telefony i laptopy, nie mam do nich dobrej ręki (psują się przeze mnie, albo tel wpadnie mi do muszli klozetowej albo na niego nadepnę, albo spadnie i się potłucze czy inne licho...a laptopy zalewam kawą).
        • beata985 Re: gwarancja..... 16.05.16, 16:05
          aurinko napisała:

a tak to najczęściej psują mi się telefony i laptopy, nie mam do nich dobrej rę
          > ki (psują się przeze mnie, albo tel wpadnie mi do muszli klozetowej albo na nie
          > go nadepnę, albo spadnie i się potłucze czy inne licho...a laptopy zalewam kawą
          > ).
          no z pralką takie numery by nie przeszły....big_grin
      • iwoniaw Re: gwarancja..... 16.05.16, 16:03
        Zasadniczo tak, padają. Firmy produkujące sprzęt agd nie po to płacą inżynierom materiałowym pensje, żebyś kupowała jedną-dwie pralki w życiu, skoro możesz z 10. uncertain
        • rorzrzutny Re: gwarancja..... 16.05.16, 16:50
          iwoniaw napisała:

> ... Firmy produkujące sprzęt agd nie po to płacą inżynierom
          > materiałowym pensje, ...
          > 10. uncertain

Nie tylko producenci agd bawią się w postarzanie sprzętu, i nie tylko inżynierię materiałową w to angażują: klik
    • aurinko Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 15:56
      Mam elektryczną maszynkę do mielenia mięsa, Zelmera, z 1983 roku. Działa jak złoto, tylko od czasu do czasu noże i sito daję do ostrzenia.
      • lellapolella Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 16:48
        Mam sokowirówkę, którą dostałam, gdy urodziłam pierwsze dziecko. Córa ma 32 lata, sprzęt hula smile
      • glowa_do_wycierania Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 16:58
        To mnie przebiłaś sad Myślałam, że wygram-mam 30 letnią lodówkę, kupioną za dewizy w pewexie. Franca, niemodna, ale ani się nie chcę zepsuć, ani zardzewieć.
        • salinas Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 17:12
          glowa_do_wycierania napisała:

> To mnie przebiłaś sad Myślałam, że wygram-mam 30 letnią lodówkę, kupioną za dewi
          > zy w pewexie. Franca, niemodna, ale ani się nie chcę zepsuć, ani zardzewieć.

A ile zużywa energii elektrycznej? Bo te stare modele są jak ruski czołg ,,nie gniotsa, nie łamiotsa" , ale prądu to zużywają, że ho ho big_grin
        • rorzrzutny Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 18:10

> To mnie przebiłaś sad Myślałam, że wygram-mam 30 letnią lodówkę, kupioną za dewi
          > zy w pewexie. Franca, niemodna, ale ani się nie chcę zepsuć, ani zardzewieć.

Co przebiła, co przebiła? Lodówka to praca ciągła, a maszynkę z pińć razy do roku mogli wyciągać, i wsio (a nawet jak trzydzieści razy, to i tak wiele nie zmienia). Nic nie przebiła. tongue_out

Ale nie wiem, czy to dobrze, bo jak was było stać kupić za dulary za komuny, to jesteś resortowe dziecko i dobra zmiana powinna cię teraz rozkułaczyć, zasadniczo. suspicious
          • iwoniaw Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 18:14
            Ale nie wiem, czy to dobrze, bo jak was było stać kupić za dulary za komuny, to
            > jesteś resortowe dziecko i dobra zmiana powinna cię teraz rozkułaczyć, zasadni
            > czo.

big_grin
            Ale że z lodówki? Znaczy rozkułaczyć z lodówki?
            • rorzrzutny Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 18:26
              I o to panie się rozchodzi tutej. Dlatego nie wiedziałem, czy to dobrze.
              Gdyż gdyby poprzestali na lodówce, zrobiliby zapewne (oczywiście niechcący big_grin) dobry uczynek:

> ... Franca, niemodna, ale ani się nie chcę zepsuć, ani zardzewieć.
          • glowa_do_wycierania Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 18:27
            rorzrzutny napisał(a):

> glowa_do_wycierania napisała:
            >
            > > To mnie przebiłaś sad Myślałam, że wygram-mam 30 letnią lodówkę, kupioną z
            > a dewi
            > > zy w pewexie. Franca, niemodna, ale ani się nie chcę zepsuć, ani zardzewi
            > eć.
            >
            > Co przebiła, co przebiła? Lodówka to praca ciągła, a maszynkę z pińć razy do ro
            > ku mogli wyciągać, i wsio (a nawet jak trzydzieści razy, to i tak wiele nie zmi
            > enia). Nic nie przebiła. tongue_out
            HA! HA! Czyli jednak wygrałam?
            > Ale nie wiem, czy to dobrze, bo jak was było stać kupić za dulary za komuny, to
            > jesteś resortowe dziecko i dobra zmiana powinna cię teraz rozkułaczyć, zasadni
            > czo. suspicious
            Nie strasz, nie strasz, bo się do niej przykuje. A to nie jest najlepszy pomysł, zważywszy na moją linię wink
          • lellapolella Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 18:27
            E, no, nie przebiłam, maszynka do mięsa aurinko jest starszasmile Ta sokowirówka ma jeszcze kielich miksera i młynek do kawy, kiedyś była w robocie często, teraz rzadziej. Tak czy siak, z lodówką nie ma co porównywać.
            W tamtym roku wywaliliśmy zamrażarkę skrzyniową z 1987, pracowała bez zarzutu ale prąd żarła niewspółmiernie do nowych czasów.
          • enita2 Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 19:02
            Jestem lepsza,na ślub dostaliśmy robot(mixer)Zelmera,we wrześniu minie 36 lat.Działa!
          • aurinko Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 19:29
            Wypraszam sobie, maszynka uzywana bardzo często, prawie codziennie. Kielbase biala tez w niej robie bo ma taka nasadke do kielbas. I watrobke na pasztet miele :p tylko glosna pierunsko jest i powolna niestety. Ale i tak jej nie wywale wink
        • heca7 Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 19:17
          Moi rodzice mają lodówkę polską ale z francuskim agregatem lat ponad............40 big_grin
    • izak31 Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 18:22
      Mam ponad 40-letni toster Rowenty. Jeszcze przed moim urodzeniem siostra taty przywiozla go z Nemiec. Wyprowadzając się od rodziców wzięłam go ze sobą. uwielbiam go bo żaden tak cudnie nie pali grzanek
      • rorzrzutny Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 18:36
        izak31 napisała:

> Mam ponad 40-letni toster Rowenty. Jeszcze przed moim urodzeniem siostra taty p
        > rzywiozla go z Nemiec. Wyprowadzając się od rodziców wzięłam go ze sobą.
        > uwielbiam go bo żaden tak cudnie nie pali grzanek

A raczej żaden z tych, które znasz - zapewne nie widziałaś tego, co wychodziło z wynalazków przywożonych wtedy z tych "słusznych" Niemiec... big_grin
    • margotka28 Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 18:51
      mam 16 letnią pralkę bez bajerów i ani myślę wymieniać na nową. Lodówkę po 4 latach musiałam wywalić na złom (dwie naprawy, trzecia się nie kalkulowała). Mam też zmywarkę 9 letnią - działa, piekarnik 9 letni działa. Nie wymieniam. Aha - robot kuchenny tzw wielofunkcyjny ma 16 lat. I działa smile
    • klamkas Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 20:02
      Mamy zabytek tv w wieku 20+. Kolorowy, 27 cali. Niestety gniazdo do anteny się sypie coraz bardziej, więc jest pierwszym w domu sprzętem do odstrzału. Ale póki nie umrze śmiercią naturalną, to się go nie pozbędę (mój osobisty, panieński, dostałam wyjeżdżając na studia wink)
      • aurinko Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 20:04
        Gniazdo mozna wymienic smile
    • volta2 Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 21:50
      dysponuję 17 letnim autem i jeszcze rok temu zmusiłam je do jechania do włoch na nartysmile

mam też 12 letnią zmywarkę, sprzedałam wprawdzie z mieszkaniem ale nowa pani ją zostawiła, dałam namiar na fachowca i poradziłam, żeby pierwszą naprawę zdecydowała się zrobić, potem jakby co niech wywala. w nowym mieszkaniu mam zmywarkę raczej jeszcze starszą, ale nie wiem jak sprawdzić rok produkcji?

mam jeszcze jakieś urządzenia lampowe do słuchania muzyki, mąż twierdzi że ma to coś około 25 lat i jest sprzętem kolekcjonerskim hand made. odpalane codziennie na kilka godzin (prądożerne, ruskie lampy ponoć) i do tego równie stare lampucery -te mają ze 30 lat ale dla nas są całkiem kupione niedawno z 3 lata temu.

no i mam 20 letnią sukienkę sylwestrową - szyta na miarę, piękna ale niestety się w nią nie mieszczę - ale chyba to się do sprzętów nie zalicza?
      • beata985 Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 22:10
        volta2 napisała:

> no i mam 20 letnią sukienkę sylwestrową - szyta na miarę, piękna ale niestety s
        > ię w nią nie mieszczę - ale chyba to się do sprzętów nie zalicza?
        ooo, to ja też mam...osobiście szyłam....z burdy....nawet zdjęcie znalazłam....może wrzucę...wink
        • kochamruskieileniwe Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 22:45
          ooo z takich historycznych ubran to mam piękny zamszowy płaszcz made in jugoslavia. z poczatku lat 60-tych i przepiękne czarne lakierowane szpilki z tego czasu.
          I tylko dlatego w dobrym stanie bo mamusia sporo niższa ode mnie i rozmiar obuwia też ma o numer mniejszy.
          aaaaa!
    • zetka50 Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 21:59
      moja stara pralka służyła 21 lat i także bez calgonu, może jeszcze by poprała ale chcialam lepszą, ekologiczną...taką, która szybko wypierze, no i mam taką na szybkie pranie tylko, że płucze tylko 2 razy i pranie jest niewypłukanetongue_out, a jak pierze na normalnym programie to prawie 2 godziny, jestem niezadowolona.
      • zetka50 Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 22:01
        a mój robot kuchenny mam 22 lata oby sie nie zepsuł smile
        • viridiana73 Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 22:09
          Co Ty piszesz, to MÓJ robot kuchenny ma 22 latasmile Chyba mu "100 lat" zaśpiewam...
      • beata985 Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 22:08
        własnie tego się boję, że pranie teraz będzie trwało 2 godz.....
        ale za to mam opcję woda plus....smile
    • capa_negra Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 22:33
      Mam taką 18 letnią, kupiłam nową tej samej firmy z programami ach i och, ale stara została.
      Mam pralnie, mam miejsce.
    • d.o.s.i.a Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 22:47
      Mam 20 letni depilator silkapil, liczy sie do konkursu?
    • memphis90 Re: 20 letnia pralka..... 16.05.16, 22:48
      Moja suszarka do włosów ma jakieś 25 lat, dotychczas nie reperowana.
      Depilator- jakieś 18 lat, działa bez zarzutu.
      Nebulizator ma tylko 7 lat, za to przetrwał 3 lata w wilgotnym magazynie i 2 lata w plastikowym koszu na dworze - i działa!
    • eliszka25 Re: 20 letnia pralka..... 17.05.16, 00:11
      ze sprzetow czesto uzywanych, to mam 10-letnia pralke i zmywarke w tym samym wieku. poza tym plyta ceramiczna, lodowka i piekarnik maja z 15 lat albo i wiecej. byly w tym mieszkaniu, jak sie wprowadzilismy i juz wtedy byly nie pierwszej mlodosci, a mieszkamy tu 10 lat. w kazdym razie firma juz nie istnieje, ale sprzety dzialaja big_grin. z 13 czy 14 lat ma tez moj robot kuchenny, ale uzywam go sporadycznie, wiec nie wiem, czy sie liczy. a i zelazko tez z 15 lat juz bedzie mialo, ale coraz czesciej zastanawiam sie nad zakupem czegos nowszego. stacja parowa mnie kusi wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka