jola-kotka 18.05.16, 16:47 Wiem,ze podobnie cierpia wszystkie zwierzeta,ale... katastrofa,byly kampanie w tej sprawie i nic. z jednej srony je jedza z drugiej to wlasnie w chinach wyprawiaja urodziny i huczne przyjecia dla swoich pupili. Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 16:52 A my za to jemy krowy. "Religia hinduistyczna zakazuje zabijania i spożywania bydła domowego ? zdecydowana większość hinduistów tego przestrzega. Nie ma jednak jednolitego prawa, które obowiązywałyby w całych Indiach. Z 450-ciu kast, które oficjalnie istnieją w Indiach, tylko 117 ma zezwolenie na spożywanie wołowiny. Stare i schorowane krowy chowane są i karmione aż do ich śmierci. W Indiach funkcjonują również specjalne schroniska dla krów ? w latach 80. było ich ok. 3 tys.! Według Hinduistów zabicie krowy pociąga za sobą okrutne konsekwencje karmiczne ? ten, kto skrzywdził zwierzę, w kolejnym wcieleniu zostanie przez nie pożarty." Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 17:00 Zdjecia z festiwalu jablka i wieprzka Tez moga o traume przyprawic. Te male prosiaczki jak dzieci wygladaja... No i swinia jest od psa znacznie madrzejsza... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 16:55 No sparawione mieso wisi. Psie. Nie wiem jak oni moga jesc te psy - one jeszcze za zycia wygladaja na mocno chore nie wierze ze to sie na miesie nie odbija. Jedzenie miesa jest w ogole obrzydliwe jak juz sie w tym zobaczy trupa. No ale ja wiem gdzie bylam gdy trwal holokaust zwierzat. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 16:59 Japonczycy jedza delfiny - jak dla mnie kategoria ta sama, co jedzenie szympansów czy goryli. My jemy za to świnki, które są generalnie mądrzejsze od psów. Tak, jest to obrzydliwe, okrutne i hańbiące. Jak niestety większość działan podejmowanych przez nasz gatunek. Odpowiedz Link Zgłoś
tak_to_nowy_nick Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 17:09 > Tak, jest to obrzydliwe, okrutne i hańbiące. Jak niestety większość działan > podejmowanych przez nasz gatunek. Jak na przykład taka nachalna indoktrynacja na forach. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 18:07 Lekki syndrom oblężonej twierdzy, olej Już pare razy prawie zarobila bana w innych wątkach. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 17:40 A ja moge sie zgodzic w swoim sumieniu na zabijanie zwierzat o ile wczesniej bylyby trzymame w naprawde dobrych warunkach (a nie tylko "przyzwoitych") i smierc nastepowalaby szybko,jak najmniej bolesnie. Poza tym zabijanie psow to to samo co zabijanie swin,krow i tak dalej. Nie widze roznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 18:24 No wlasnie. Tylko dziczyzna! Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 18:14 Wszystko fajnie, ale co ma do tego tusz do rzęs? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 18:41 Jaki tusz? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 19:15 Haha faktycznie nie zauwazylam Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 18:22 Oglądałam reportaż o wyrzucaniu w reklamówkach na ulice noworodków płci żeńskiej w Chinach, tak więc Jolu nie masz powodu do samobójstwa naprawdę, ważne, że swoje pieski kochasz, a ja swoje dziecko. Okrucieństwa świata nie zatrzymamy, możemy robić dobro w zakresie własnych możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 18:35 Mój eks był już chyba z 7 razy w Chinach, służbowo. Pytał partnerów biznesowych o to jedzenie psów i ani jedna osoba z tych, z którymi się spotkał, nie jadła jeszcze ani razu psa. Owszem, Carol jadła jako dziecko węże, bo jej matka gotowała, ale odkąd dorosła, nawet węży nie je. To było przy okazji obiadu, gdzie mój eks sobie zamówił węża do jedzenia. Przypomina mi się ten proces z jedzenia łabędzi w Anglii, gdzie oskarżeni Polacy byli bronieni, że niby taka tradycja w Polsce. Znasz kogoś, kto jadł łabędzia? Na pewno takie osoby są w Polsce. Ja nie znam jednak ani jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 19:32 Jemy krowy, świnie, ale psa? Nie, dziękuję Dla mnie nie dopuszczalne. Z drugiej strony to ich kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
ada1214 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 19:36 alpepe napisała: > Mój eks był już chyba z 7 razy w Chinach, służbowo. Boze, przeczytalam moj pies byl 7 razy w Chinach, sluzbowo sila sugestii Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 23:40 Znajomy , gdy kaski juz nie mial a kolacje wystawna wydawal podal pieczonego labedzia. - co to za mieso?- zapytal ktos - ges - dlaczego ma taka dluuuga szje? - bo to sa dwie gesi. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 15:13 > Znasz kogoś, kto jadł łabędzia? Mój mąż. W Chinach. Kontrahent go zaprosił na ę ą kolację, gdzie podawano łabędzie łapy. Ponoć niezbyt jadalne. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 18:48 Jolka, to są kwestie kulturowe. Nie rozumiem twojej rozpaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 11:02 Fajnie,ze wpis wrócił i mogę na niego odpowiedzieć Otóż tłumaczenie "to są kwestie kulturowe" to żadne tłumaczenie Kamienowanie,tradycja obrzezania czy kanibalizm to tez kwestie kulturowe i budzą nasz (chyba słuszny?) sprzeciw. Żeby nie bylo-nie porównuje tych rzeczy z jedzeniem psów. Chodzi mi o to ze oburzanie sie barbarzyństwem innych kultur jest ok. Pytanie tylko jak z tym barbarzyństwem walczyć żeby to nie przyniosło więcej szkód niż pożytku... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 11:10 Jedzenie mięsa to kwestie atawistyczne, budowa układu pokarmowego człowieka i jego uzębienia wskazują na wszystkożerność. Natomiast to, że w jednych kulturach je się krowę a w innych świnkę morską, to są sprawy kulturowe i o tyle dziwię sie jolce. Jak dotąd nie widziałam, żeby płakała na świnią czy kurczakiem. Kiedy to zobaczę, to przyznam ci 100% racji. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 13:36 dobrze, ale podczas "festiwalu" czy jak tam oni to nazywają w Chinach psy czy koty obdziera się NA ŻYWO ze skóry czy żywe zwierzaki są wrzucane do wrzątku. serio, to jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 13:42 A jak się przyrządza raki czy mule? Dlaczego nie ma wątku w ich obronie? Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 13:43 to załóż. ja żadnych żywych istot nie traktuję w ten sposób. Mam prawo się oburzać? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 13:47 Jeśli nie jesz mięsa, nie nosisz skór, nie używasz żelatyny, kosmetyków i leków testowanych na zwierzętach, to tak, masz prawo się oburzać. A ja wypowiadam się w wątku joli, która załuje pieska, a w szafie ma pińcet par skórzanych butów. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 13:53 Dokladnie bo psy i koty to dla mnie inna kategoria niz cala reszta zwierzat,ryb itd.Butow z psa nie chce miec. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 13:56 No własnie jolu, czyli twoja niekonsekwencja wynika tylko z uwarunkowań kulturowych. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 14:04 Kluczowe jest tutaj stwierdzenie "dla mnie". Bestialskie zabijanie i jedzenie delfinów/swin/krow/koni jest wg Ciebie ok, bestialskie zabijanie i jedzenie psów - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 14:49 Nie do konca jest ok,ale latwiej mi sie z tym pogodzic niz w przypadku psow. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 14:56 Czyli jest to klasyczna niekonsekwencja wynikajaca z uwarunkowan kulturowych, dokladnie tak jak napisala cosmetic.wipes. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 15:00 Na pewno jest. to raczej nie ulega watpliwosci gdybysmy w domach na kanapach mieli swinie i je kochali a one nas to bylabym zdruzgotana ich zabijaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 16:32 Ale ludzie w Polsce (czyli w naszym kręgu kulturowym) maja w domu swinki i kochają je tak samo, jak Ty swoje pieski. Tutaj mamy np. Nadęte Prosię Bożenka ze swoją pańcią: fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xtp1/v/t1.0-9/10671267_858889627462740_4706782309379885143_n.jpg?oh=aecb357512d79d437562cdff051b2a50&oe=57DBF710&__gda__=1473867302_25c6193b8c00a66c15e42e3440627c11 Bożenka spi w łozku, podaje raciczkę i chodzi na spacery w szeleczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 17:00 Swinka w mojej okolicy tez nosi szeleczki i chyba Lilka ma na imie. Smieszny ryjek Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 17:06 A te widziałaś? Jak są malutkie, to są jeszcze lepsze - zwłaszcza jak się bawią z psem i uciekaja na tych krótkich raciczkach <3 www.youtube.com/watch?v=7WbA3N4_gHM Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 14:00 to demagogia i wiesz o tym doskonale masz problem z tym, że to Jola załozyła ten wątek i tyle. owszem, mam skórzane buty i używam leków testowanych zarówno na zwierzętach, jak i na ludziach. Podobnie, jak prawie 100% populacji. natomiast uważam, że wszelkiego rodzaju uboje rytualne czy takie ze szczególnym okrucieństwem są bestialstwem i niczym nieuzasadnionym okrucieństwem wobec zwierząt. i że powinniśmy się wszyscy wstydzić za próby tłumaczenia tego "kulturowymi zwyczajami" czy czymkolwiek. A to, co uprawiasz to demagogia i "argumentacja" z gatunku "a u Was biją murzynów". Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 14:18 Tak, mam problem, bo nie przepadam, kiedy ktoś rzuca jakąś tezę, a potem nie umie jej uzasadnić. Jola sama napisała, że pieski i kotki są cacunie, a świnie, krowy, kury i zapewne jeszcze parę innych innych gatunków to dla niej inna kategoria. I specjalnie dla jolanty, zwierzątka, które testują kremiki przeciwzmarszczkowe dla paniuś z jorczusiami w torebusiach: Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 14:48 ale ja ci juz uzasadnilam dla mnie pies jak czlowiek tyle w temacie i nie,nie sadze ze inne zwierzeta to nic nie warte stworzenia ale pies jednak jest dla mnie wyzej od swini ale powtarzam dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 14:53 A ja powtarzam, że jesteś niekonsekwentna w swoich sądach i dlatego nie rozumiem twojego zrozpaczenia. Kremiki chyba masz w domu? Nie przeszkadza ci, że żebyś ty cieszyła się gładka skórą musi zdechnąć w męczarniach trzysta piesków? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 14:58 To powiem ci szczerze moze ja jestem malo inteligentna ale do tej pory nie zdawalam sobie sprawy,ze kosmetyki testuje sie na psach myslalam ze na szcurach,krolikach itd,mozesz mi nie wierzyc ale to jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 15:05 Czy w zwiazku z tym, że właśnie spłyneło na ciebie oswiecenie zrezygnujesz ze stosowania kosmetyków? Albo przynajmniej bedziesz je selekcjonować? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 15:08 Mozesz zmienic ton z chamskiego na normalny? W zwiazku z tym ze "splynelo na ciebie oswiecenie" czyli na mnie tak bede selekcjonowac i dziekuje,ze mi przekazalas tak istotna wiedze. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 15:13 Proponuję mniej interpretacji tonów, a więcej skupienia na konkretach. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 15:17 Jednak dla mnie sposob rozmowy jest wazny tak samo bardzo jak to co ktos mi przekazuje,nie lubie byc traktowana jak szmata dlatego to jest koniec tej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 15:25 A to nowina Ciekawe, że sposob rozmowy niektórych Twoich forumowych psiapsiółek wcale Ci nie przeszkadza i potrafisz znaleźć dla nich wytłumaczenie (o ile rozmawiają z kim innym, nie z Tobą). Widać, że wobec ematek też masz wybiorczą empatię, tak jak i wobec zwierzątek. To jest bardzo ludzkie i nie mam nic przeciwko, pod warunkiem, że ktoś nie udaje świętoszki i nie próbuje być sumieniem tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 15:35 Nigdy nie udawalam swietoszki i doskonale wiesz ze nia nie jestem,ale tak mam wybiurcza empatie za jednymi skocze w ogien za drugimi nie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 15:37 Jak miło, że potrafisz się przyznać do braku obiektywizmu Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 16:52 Ty lepiej za nikim nie skacz w ogień, tylko spróbuj znaleźć równowagę psychiczną i złoty środek. I pomyśl też o tym, że te twoje buciki, które tak chętnie kupujesz, też wykonywane się ze zwierzęcej skóry. Nie zawsze według twoich humanitarnych wymagań. Zaczniesz od dzisiaj ograniczać swoje modowe zapędy? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 17:04 Z psow butow sie nie wykonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 17:18 Jolka, łap Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 17:28 Bardzo pouczająca dyskusja pouczająca zwłaszcza dla tych, co w jakims momencie uznały, że można Cię traktowac poważnie Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 17:57 To nie traktuj i nie laz za mna i nie drecz mnie,gadasz na innych a lazisz za nimi tylko po to zeby obrazic i udowodnic ze jestes lepsza,ok jestes to chyba wiesz o tym takze nie masz potrzeby udawadniac sobie tego na kazdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 18:07 podobno wszyscy jesteśmy tu jednakowi i mamy jednakowe prawa, dlaczego miałabyś być pod ochroną i pleść bzdury, na które nie wolno odpowiedzieć, żeby Cię nie zdenerwować? przecież to Ty w tym wątku udowadniasz wciąż, że jesteś lepsza, bo pieski kochasz tak jak ludzi, albo bardziej, a jakoś nikt nie chce uwierzyć w tę wybiorczą wrażliwość Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 18:14 To nie sa bzdury tylko moje uczucia i poglady ktorych masz prawo nie akceptowac,nie chce ochrony,chce zebys przestala mnie ponizac w kazdym watku. Pisac mi jakie to ja jestem dno a robisz to ciagle i nie tylko w stosunku do mnie. Dyskutuj na temat i przestan mnie oceniac. Jestesmy rowne ale ty chcesz pokazac ze jestes lepsza i to miom kosztem i wybacz ale nigdzie nie napisalam ze jestem lepsza od kogos bo kocham pieski i nikogo nie ponizylam piszac o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 18:32 Cały czas dyskutuję na temat. To nie moja wina, że masz takie poglądy jakie masz i że ich tak bezsensownie bronisz. Ja też jestem mięsożercą, też noszę skorzane buty i torebki, bo do tego zostałam przyzwyczajona w naszej kulturze: że zwierzątka dzielą się na domowe i na użytkowe. I mimo to mam świadomość, że moja postawa jest nie do obrony, a walka o prawa tylko tych stworzeń, z ktorymi śpi się w łóżku, jest niestety hipokryzją. Dokładnie tak, jak piszą tu niektore forumki. A Ty piszesz, że nic Cię to nie obchodzi, dopóki z piesków nie robi się torebek. I tupiesz nóżką, że kiedy ktoś probuje dyskutować, bo to są Twoje uczucia i masz do nich prawo. Pewnie, że masz prawo, tak samo jak ktoś inny ma prawo do oceny takiego światopoglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 18:40 Napisalam o swoim pogladach i niczego nie bronie i nie tupie nozka,chora moze miloscia kocham psy z tad moja postawa ale rozumiem i cenie zdanie in nych ,wiem,ze to hipokryzja i do niej sie przyznalam. Ciesze sie,ze jednak potrafisz normalnie rozmawiac bez glupich docinek. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 22:27 jola-kotka napisał(a): > Z psow butow sie nie wykonuje. Ale cielaczki i świnki też są słodkie. Jak przestaniesz zaspakajać swoją próżność kolejną parą butów, czy nową modną torebką, to pogadamy o pieskach hipokrytko. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 15:09 >myslalam ze na szcurach,krolikach itd,mozesz mi nie wierzyc ale to jest prawda. Szczury i kroliki tez ktoś kocha. Dla Ciebie pies to to samo, co człowiek, a dla innych ludzi pies jest tym samym co świnka albo królik. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 15:06 >a ci juz uzasadnilam dla mnie pies jak czlowiek tyle w temacie i nie,nie sadze ze inne zwierzeta to nic nie warte stworzenia ale pies jednak jest dla mnie wyzej od swini ale powtarzam dla mnie. no właśnie nie całkiem "dla mnie", bo oburzasz się, że inni ludzie nie podzielają Twojej hierarchii wartości zapytasz pewnie gdzie to widzę, oto przykład: "Acha czyli nic w tym zlego ok,ze swinia czy krowa tez sie spi w jednym lozku i ona kocha nas ludzi bezgranicznie. No to ja juz nie mam nic do dodania. " Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 15:09 Zarzucam bo jednak wiekszosc tutaj deklaruje ze ma psy koty i zwyczajnie nie rozumiem ze dla nich nie ma roznicy,ale ok dowiedzialam sie ze nie podzielacie mojego zdania i spoko kazdy ma prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 15:20 Ależ ja na przykład podzielam jestem bardziej wrażliwa na cierpienie psów, kotow, koni, delfinow, niż innych zwierząt, o ktorych inteligencji albo więzi z człowiekiem nie mam wiedzy. Tyle, że nie oczekuję od zupełnie innych kultur tego samego podejścia i nie oburzam się na ich obyczaje - oni je po przodkach odziedziczyli, tak jak my - nasze. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 15:24 A ja sie oburzam i nie ma w tym nic zlego,moge to swoje oburzenie wyrazic. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 16:28 Oburzenie nic nie zmieni, zacznij ulepszac swiat od siebie - np. nie kupujac kolejnego yorka z hodowli, tylko biorac kundelka ze schroniska albo uzywajac kosmetykow nietestowanych na zwierzetach. Bo inaczej caly Twoj zal i oburzenie to tylko puste słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 17:05 Ale psy z hodowli tez potrzebuja domu Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 17:12 Psa z hodowli prędzej czy pozniej ktos kupi, a jesli nie to zostanie u wlascicieli. Jak będzie problem ze sprzedaza - to wlasciciele nie beda wiecej dopuszczac suki i wiecej szczeniakow w tej hodowli nie bedzie. Niechcianego psa ze schroniska czeka zycie w boksie z innymi psami albo uspienie, ew. smierc z powodu wyleczalnej choroby (ale schroniska nie bedzie stac na leczenie). Jak masz realna szanse uratowania zycia jednego, konkretnego psiaka to odmawiasz (bo to nie rasowy york) - ale jednoczesnie zal Ci psow katowanych w Chinach. No kobieto Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 17:17 W schroniskach nikt nie katuje psow,to tak jakbys komus napisala jest tyle dzieci w domach dziecka po co bedziesz rodzic adoptuj. Nie bo ktos chce miec swoje dziecko tak jak ja chce tego konkretnego psa tej rasy. Nie powinno sie jesc psow i tak moze nie jestem konsekwentna nawet napewno nie,ale tutaj jestem przeciwna i zdania nie zmienie. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 17:33 Po pierwsze, to adopcja dziecka a psa, to lekko odmienne kategorie, chociazby ze wzgledu na roznice w dlugosci zycia i to, że w zyciu mozesz adoptowac i 20 roznych psiakow, a dziecko raczej jedno albo dwa. Psa moze adoptowac praktycznie kazdy - dziecko nie. I tak dalej, lista roznic jest zbyt wielka, zeby mozna bylo to w ogole stawiac za analogię. Po drugie - zycie psa w schronisku to jak zycie dziecka w domu dziecka. Nikt ich nie katuje (oczywiscie poza tymi schroniskami, ktore to robią i ktorych jest na pęczki), ale normalnym i szczesliwym zyciem tego nazwac nie mozna. Wielu psow sie nie leczy, bo nie ma kasy, jedza najtansza karme, na spacery chodza od wielkiego dzwonu, czesto sa gryzione przez inne psy i tak dalej. Widzisz, to nawet nie jest kwestia Twojej niekonsekwencji, tylko cholernie wybiorczej empatii i "chciejstwa". Jak tak, to na pokaz na forum zal Ci biednych pieskow w Chinach, ale gdybys mogła REALNIE poprawic byt jednego, konkretnego kundelka - to juz zbyt wiele wysiłku no i nie bedzie taki słodki To samo z kosmetykami - uzywanie tych testowanych na psach jest dla Ciebie ok, ale wku...asz sie na ludzi, bo nie odłapują szwendających sie po ulicach psow, tylko robia im zdjecie i wrzucaja na fb. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 17:01 Obiektywnie swinia jest wyzej niz pies. W kwestii inteligencji np Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 19:35 Dlaczego wpis Cosmetic zostal usuniety?? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 19:58 Prawdopodobnie za cytat w sygnaturce. Choć to dość dziwne, bo od wczoraj nie wymieniam nikogo z nicka Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 20:18 przyznaj sie napisalas cos brzydkiego Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 20:20 I na kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 20:22 Na psa? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 21:34 Absolutnie nic btzudkiego. Kulturalnie napisałam o różnicach kulturowych. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 20:42 Witam W Szwajcarii też jedzą psy i koty, taki przysmak na stół świąteczny. Przynajmniej jedli do tej pory. Może im już zakazali? Były takie plany. Nie śledzę tematu. Natomiast nie wyobrażam sobie, żeby kampaniami skłonić Chińczyków do nie jedzenia tego, co lubią. To by trzeba ustawą wprowadzić, a nikt tego nie zrobi, bo co będzie jadła biedota? Jak wykarmić półtora miliarda ludzi, hmmm? Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 21:24 Tak samo drastyczne widoki są w każdym naszym sklepie mięsnym. Wypatroszone kurczaki, indycze nogi, serca i inne organy. A na tunezyjskim targu widziałam kiedyś głowę młodego wielbłąda. Stała na ladzie pośród kawałków mięsa, do dziś nie wiem, czy na sprzedaż, czy jako kontrowersyjna nieco ozdoba. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 21:30 Oczywiście, że tak. Kwestia przyzwyczajenia, nas nie razi i nie brzydzi półtusza wieprzowa w mięsnym, a ich psia. Dla nich to takie same zwierzęta hodowlane, jak dla nas krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 21:39 Bylam kiedys na targu rybnym (i aukcji tuszek). Pieklo ryb. Najgorsze ze te tunczyki to sa wielkosci czlowieka i tak leza parujac z odrabana glowa i ogonem w stosach... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 21:42 Wrzuce / bo smieszno- straszny kontrast wyzej Chiny i histeria ze zbrodnia i nieludzkie. Nizej Japonia i estetycznie symetrycznie ulozone rybie trupy. Nawet estetyczno-artystycznie sfotografowana zakrwawiona deska i noz jest. Prosze jak to mozna na rozne sposoby prawde sprzedawac. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 21:42 singapore.coconuts.co/content/tokyos-tsukiji-fish-market-enters-its-final-chapter Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 21:53 Nie trzeba daleko szukać. Wystarczy wspomnieć wigilijne karpie - pływające na wpół żywe w ciasnych zbiornikach, poźniej niesione w foliówce do domu i często nieumiejętnie, kilkakrotnie tłuczone w łeb. Naprawdę czekam, aż nauczymy się produkować mięso - samą tkankę mięśniową, na pożywkach. To co robimy zwierzętom jest niepojęte. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 22:53 Kalina 10/10. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 22:01 Japończycy nawet mają taką potrawę, że bardzo krótko gotują żywą, oskórowaną rybę i ona się jeszcze rusza na talerzu, i to oznacza, że jest super świeża. Żaby również się obiera ze skóry na żywca. Ale to jednak niżej zorganizowane zwierzęta, niż ssaki. A najprawdopodobniej, im większa świadomość, tym większy ból. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 21:55 A co z torturowaniem tych psów przed śmiercią? Czy to standard czy pojedyncze przypadki? Podobno według ich jakiś tam wierzeń, im bardziej zwierze cierpi przed zabiciem, tym lepsze mięso. Bicie pałkami, skórowanie, gotowanie i odcinanie kończyn na żywca, takie można znaleźć informacje, jak również zdjęcia i filmy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 21:56 Sa ludzie co to samo o wieprzowinie mowia Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 21:58 Nie słyszałam nigdy, żeby należało torturować zwierzęta rzeźne w celu poprawienia smaku, wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
papryca Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 23:01 Obicie kijem podobno powoduje, że mięso jest bardziej kruche. Japończycy wolą z drugiej strony wołowinę masować. Co kraj to obyczaj. Najgorsze jest to, że w czasie festiwalu psiego i kociego mięsa w Chinach większość tych biednych stworzeń jest kradziona opiekunom. Żadne tam farmy, tylko normalnie chamskie kradzieże. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 10:15 1matka-polka napisała: > Nie słyszałam nigdy, żeby należało torturować zwierzęta rzeźne w celu poprawien > ia smaku, wręcz przeciwnie. > ano tak było jakiś czas temu. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 22:29 Acha czyli nic w tym zlego ok,ze swinia czy krowa tez sie spi w jednym lozku i ona kocha nas ludzi bezgranicznie. No to ja juz nie mam nic do dodania. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 22:55 Ależ jest w tym coś złego. Tak samo, jak złe jest zabijanie, a zwłaszcza dręczenie innych zwierząt. A co do sypiania w jednym łóżku, to osobiście uważam za zbędne, zarówno z psem, jak i z krową. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 23:06 Z coraz popularniejszą świnką wietnamską, jak najbardziej ludzie śpią w łóżku, co nie znaczy, że nie jedzą bekonu na śniadanie Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 18.05.16, 23:46 Pamietam jak w latach szescdziesiatych sprzedawano na targu wrony, oskubane, wypatroszone, lezaly w ocynkowanych wannach. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 06:25 matko, Jola, ,po przeczytaniu tytułu wątku myślałam,że Ci kolacja nie wyszła. A tak a propos- jak się udała? Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 09:01 Oczywiscie, ze to jest złe. Ale uwazanie, ze zabicie swinki jest mniej zle, jest naiwnoscia. Prosiaczki sa kochane i przywiazuja sie do ludzi jak psy, a do tego sa inteligentniejsze. Swinki wietnamskie sa ultra slodkie: www.youtube.com/watch?v=7WbA3N4_gHM ) Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 10:52 Te psy tez pewnie nie spalyl z ludzmi w lozkach i kochac tez ich nie mialy za co Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 14:54 Tak, jak i wiele psów w Polsce, ktore są maltretowane, głodzone, przywiązywane do drzewa w lesie, ciągane za samochodem. Może czasem bardziej humanitarnie byłoby je zabić i zjeść, w porównaniu z tym, co ludzie im robią i jak długo muszą cierpieć. Zanim zgorszymy się barbarzyństwem innych kultur, posprzątajmy własne podwórko. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 08:05 pewnie, posprzątajmy. ale taka relatywizacja w jaki sposób ma pomóc w tym "sprzątaniu", bo nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 08:30 a w jaki sposob pomoże chińskim psom szlochanie na naszym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 08:40 może ktoś, kto o tym nie wiedział się dowie i podpisze petycję chociaż? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 08:46 ok nie przekonują mnie takie metody uspokajania własnego sumienia, jak pisanie petycji do Chinczykow - nawet dziecko wie, że to strata czasu jeżeli ktoś na znak protestu przestałby kupować chinskie produkty, i jeszcze to nagłośnił- to byłoby cos Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 10:12 ok, może to nie jest uspokajanie własnego sumienia tylko np kamyczek który ruszy lawinę? nigdy nic nie wiadomo. że tak patetycznie napiszę, każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku. Może to kogoś ruszy na tyle, że jednak coś realnie się zadzieje. lepsze to niż siedzenie i zbijanie każdego argumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 10:33 Ale zobacz od czego zaczęłysmy dyskusję - kiedy ja w wątku o cierpieniach chińskich psów zwrociłam uwagę, że w Polsce też psy cierpią, Ty zapytałas, w jaki sposób moj post ma im pomoc. Joli tego pytania nie zadałaś a przeciez ona nawet linka do jakiejś petycji nie zamieściła, nie mowiąc już o podjęciu własnej inicjatywy. Nie o zbijanie argumentow tu idzie, ale o zachętę do szerszego spojrzenia i o obudzenie empatii wobec innych stworzeń też, to chyba nic złego Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 30.05.16, 12:31 jednak zadziałało www.ekologia.pl/wiadomosci/rosliny-i-zwierzeta/w-chinach-zakazano-festiwalu-psiego-miesa,16009.html Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 30.05.16, 14:16 Ale się cieszę! Jak widac podpisywanie petycji jednak ma sens Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 10:46 O wlasnie jest petycja w tej sprawie na avaaz.org-linka nie wrzuce bo z telefonu nie potrafie. W kazdym razie mozna podpisac,moze to cos da,jak nie teraz to w przyszlosci... Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 08:38 no ja was przepraszam, ale ktokolwiek widział gdziekolwiek zabijanie świń w taki sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 17:13 Mowisz o np odcinaniu nog na zywca i rozmnazaniu nonstop? Maciorach ktore sa podtrzymywane zerdziami zeby nie zmiazdzyc prosiakow bo leca z nog tak sa wyczerpane itd? Chodowla przemyslowa to koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 09:59 od dawna podejrzewam ze jestes w ciezkim stanie psychicznym a teraz ci sie chyab jeszcze pogorszyło Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 10:20 chcesz sie zabić, bo w innej kulturze jedzą psa? A co z naszymi schabowymi?one spadają z nieba? Czy pies jest lepszy od świni? Chiny uzmysławiają, że człowiek może być rasistą nie tylko w stosunku do drugiego człowieka o innym kolorze skóry. Może również dyskryminować zwierzęta. Bo jak inaczej nazwać takie zjawisko, że oburzamy się na jedzenie psów i kotów, a sami za potrawę narodową uważamy schabowego?" Podobno świnie są równie mądre jak pies, czy jakoś podobnie, więc nie czują nic mniej.Oburzamy się na chińską tradycję jedzenia psów i kotów. Na swoim własnym podwórku mamy przykład hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 10:24 A koni nie żal zabijać? Dla tamtej kultury to pewnie jest wstrętne, tak jak dla nas jedzenie psa. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 10:33 Swinie sa znacznie madrzejasze. Widzialam jak swinka specjalnie skonstruowanym joystickiem wymiatala w space invaders... Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 10:38 Ale wiesz Ichi, tu chyba chodzi Joli o to, że pieski i kotki są słitaśne, a taka świnia i krowa już nie. Więc dałam przykład konia. Też jest przecież piękny a jednak niektórzy jedzą koninę. No a takie sarenki? Też żal. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 17:30 a Pigmejow nie zal? w Kongo uwazaja ich za malpy Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 17:36 Ba, aborygeni do lat 60tych XX wieku byli nadal uwazani oficjalnie za zwierzeta. Co nie przeszkadzało Królowej właczyc ich do armii brytyjskiej podczas WWII, rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 21:05 A jak się fajnie na nich polowało Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 14:06 Nie wejdę w tego linka, nie chcę się denerwować. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 15:25 Nie wchodz bo tutaj sie nie tylko czlowiek denerwuje ale i placze. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 20:48 Jola - na forum zakładać wątek o cierpieniu zwierząt może tylko nieistniejący ideał w rodzaju fragile_f, ktoś kto nie je mięsa, jajek, masła, nie pije mleka, nie jeździ autem i na wszelki wypadek na rowerze, żeby muchy nie rozgnieść, nie ma skórzanych butów, torebek i pasków, i nie chodzi po ziemi ale unosi się nad nią, by nie zdeptać mrówki a swojego kota przestawił na żywienie sianem. Inaczej na 100% od forumowych (...) usłyszysz, że nie może ci być żal konkretnego gatunku, bo jesteś hipokrytką, bo robisz to na pokaz, bo jesteś niekonsekwentna itd. Ogólnie lepiej, jak nie jesteś ideałem, gdy porzucisz psa w lesie, dla pewności wiążąc do drzewa, żeby zdechł z głodu - bo wtedy twoja koncepcja życiowa i poglądy na świat przynajmniej są spójne. A tak zostaniesz chłopcem do bicia dla forumowych tropicielek hipokryzji, które bardzo uwiera, że zwykły nieidealny człowiek odczuwa żal bo koziołka z zoo ukradli, albo robi mu się przykro gdy zobaczy martwe psy. Do takich odczuć ma prawo tylko ideał - czyli nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 21:02 Kazdy moze sie zasmucic zobaczywszy zabitego psa - tylko wazne zeby ten smutek byl konstruktywny. No bo co poplacze sobie nad psem w Chinach i pojdzie zjesc schabowego? Psom nie pomoze swiniom moze pomoc... Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 21:13 Albo ewentualnie może się jeszcze cieszyć na widok zabitego psa - wtedy przynajmniej będzie miał spójny światopogląd. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 21:49 Nie chodzi o bycie ideałem unoszącym się nad ziemią, ale najbliżej ideału są weganie i oni owszem, istnieją. Całkiem sporo ich jest. Możesz oczywiście kpić, ale prawda jest taka, że nie lubimy niewygodnej prawdy, nie lubimy w schabowym na talerzu widzieć zwłok żywego stworzenia i ogromu cierpienia, który stoi za przemysłową hodowla. Można się ciskać i wyśmiewać, ale to chyba jakaś próba zamaskowania wyrzutów sumienia. Tak, jest hipokryzją, jeśli jemy mięso, mleko, jajka/nosimy skóry, używamy kosmetyków testowanych na zwierzętach, a użalamy się nad losem... torturowanych, zabijanych zwierząt. No jest, i żadne tupanie nóżką tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 22:02 Zwyczjanie nie jestescie wstanie mnie zrozumiec nie wiecie co chce przekazac a moze ja to tak nieudolnie robie dwie osoby zrozumialy ze nie chodzi o zbawianie swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 22:58 Jolu droga, dość trudno zrozumieć kogoś kto jednym zdaniu chce się zabić z powodu zjadania psów przez Chińczyków, a jednocześnie mówi, że ma w doopie króliki laboratoryjne. Odpowiedz Link Zgłoś
papryca Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 22:14 @madzioreck: jako unosząca się weganka pozwolę sobie jedynie zauważyć, że większość osób nie zdaje sobie sprawy w jaki sposób testowane są kosmetyki; ludzie myślą, że się po prostu króliczka smaruje kremem i patrzy, czy wysypki nie dostanie... Kilka osób z mojego otoczenie przestawiło się na cruelty free po zapoznaniu się z materiałami prezentującymi procedury. Tak samo nie wiedzą co dzieje się w rzeźni, co dzieje się z cielętami, z kurczakami płci męskiej, jak wygląda ferma niosek. Ja przestałam jeść mięsko po obejrzeniu filmu z transportu zwierząt rzeźnych oraz z rzeźni. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 23:10 papryca napisała: > @madzioreck: jako unosząca się weganka pozwolę sobie jedynie zauważyć, że więks > zość osób nie zdaje sobie sprawy w jaki sposób testowane są kosmetyki; ludzie m > yślą, że się po prostu króliczka smaruje kremem i patrzy, czy wysypki nie dosta > nie... Kilka osób z mojego otoczenie przestawiło się na cruelty free po zapozna > niu się z materiałami prezentującymi procedury. > Tak samo nie wiedzą co dzieje się w rzeźni, co dzieje się z cielętami, z kurcza > kami płci męskiej, jak wygląda ferma niosek. > Ja przestałam jeść mięsko po obejrzeniu filmu z transportu zwierząt rzeźnych or > az z rzeźni. Nie wiedzą, ale kiedy się to im pokazuje, to negują. Że manipulacja, że fotomontaż, że nieprawda i że to jakieś niechlubne wyjątki a nie normalna praktyka. Czasem reagują agresją i zarzutami o "zaglądanie w talerz", bo jeśli się chce jeść mięso, to naprawdę lepiej nie wiedzieć... Do głowy przychodzi mi tylko, że to wypieranie faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
papryca Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 23:23 >Do głowy przychodzi mi tylko, że to wypieranie faktów. Owszem. Redukcja dysonansu poznawczego. Ale każdy ma swoją ścieżkę. Tak jak napisałaś: lepiej robić cokolwiek aby ulżyć planecie i jej mieszkańcom niż nic... Ale z jednym muszę się zgodzić z @jola-kotka: butów nigdy za wiele Swoją drogą kiedyś toczyłam filozoficzne dyskusje z koleżanką nt: a ile się będa moje cruelty-free buty stuleci rozkładać... Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 00:29 > Swoją drogą kiedyś toczyłam filozoficzne dyskusje z koleżanką nt: a ile się będ > a moje cruelty-free buty stuleci rozkładać... Tak po prawdzie, to pytań jest więcej. Np. ile zwierząt traci dom i/lub przypłaca życiem uprawianie roślin. Rezygnuje się z mięsa, ale czymś trzeba je zastąpić. Odpowiedz Link Zgłoś
papryca Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 00:39 A z uprawą to nie jest tak, że gdyby nie zwierzątka rzeźne, to by miejsca na soczewicę dla wszystkich starczyło? No i sławetna palma oleista... Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 00:53 Pewnie tak, tylko że do takiego stanu się już chyba nie da wrócić. Odkąd człowiek odkrył masową produkcję i jest za pan brat z nauką, natura już nikogo właściwie nie interesuje, a i ludzi jakby przybyło... Odpowiedz Link Zgłoś
papryca Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 01:14 To cała nadzieja, że albo ludzkość przejrzy na oczy albo nas nasza własna planeta w kosmos wyśle. A! Apropos kosmetyków: jeszcze jeden pasztet się pojawił: firmy, które wchodzą na rynek chiński muszą przetestować na zwierzętach. A mało która pogardzi miliardem potencjalnych konsumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 07:19 No co ty - wiekszosc tego co wyprodukujemy idzie na pasze dla zwierzat Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 22:45 madzioreck napisała: > Nie chodzi o bycie ideałem unoszącym się nad ziemią, ale najbliżej ideału są we > ganie i oni owszem, istnieją. Całkiem sporo ich jest. Nie trzeba być też od razu weganką, ale można przynajmniej spróbować ograniczyć konsumpcję dóbr pochodzących od zwierząt, po to by masowe produkcje nie były potrzebne. Nie trzeba kupować kolejnej niepotrzebnej pary butów, czy kolejnej torebki, można ograniczyć spożycie mięsa i kupować takie lepszej jakości ze sprawdzonej ekologicznej hodowli, takie zwierząta przynajmniej życie miały w miarę przyzwoite. Na rynku jest też masa kosmetyków ekologicznych, nie testowanych na zwierzętach. Można też mniej jeździć samochodem, mniej latać samolotem, oszczędzać energię, nie palić śmieci, nie walić do klopa litrami domestosa, bo ma być sterylnie i dbać o własny, oszczędniejszy ślad CO2, dobre dla planety, dobre dla ludzi i dobre dla zwierząt na tej planecie. To są małe kroki, ale gdy więcej ludzi się nad takim rzeczami zastanawiało, to coś by to już dało. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 23:02 "nie potrzebnej pary butow" ? Kazda para jest potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 23:12 jola-kotka napisał(a): > "nie potrzebnej pary butow" ? Kazda para jest potrzebna Ależ oczywiście, że tobie jak przedstawicielce elity wszystko jest potrzebne. I tylko ten motłoch z trzeciego świata ma się ograniczać i przestać jadać twoje ukochane pieski. Jesteś zabawna i niestety jak już zresztą napisałam wiele razy w różnych wątkach, bardzo infantylna. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 23:15 Ja kogos nazwalam motlochem,nie wymyslaj bzdur nikogo tak nie nazwalam. Ogranicz wyobraznie bo cie ponosi o sobie tez nigdy nie pisalam w kategorii elity. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 23:34 No to z jakiego powodu twoje potrzeby mają być niby ważniejsze? Skoro tobie potrzebna szafa bucików, to Chińczykom potrzebne pieski na talerzach. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 00:25 Masz serio wybujala wyobraznie tez nie powiedzialam ze moje potrzeby wazniejsze ja mam prawo plakac nad psami,ktore oni jedza a oni rozpaczac nad zwierzetami z ktorych sa moje buty nad cielaczkami,krokodylami. ja placze na pieskami. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 19.05.16, 23:07 snakelilith napisała: > Nie trzeba być też od razu weganką, ale można przynajmniej spróbować ograniczyć > konsumpcję dóbr pochodzących od zwierząt, po to by masowe produkcje nie były p > otrzebne. Nie trzeba kupować kolejnej niepotrzebnej pary butów, czy kolejnej to > rebki, można ograniczyć spożycie mięsa i kupować takie lepszej jakości ze spraw > dzonej ekologicznej hodowli, takie zwierząta przynajmniej życie miały w miarę p > rzyzwoite. Na rynku jest też masa kosmetyków ekologicznych, nie testowanych na > zwierzętach. Można też mniej jeździć samochodem, mniej latać samolotem, oszczęd > zać energię, nie palić śmieci, nie walić do klopa litrami domestosa, bo ma być > sterylnie i dbać o własny, oszczędniejszy ślad CO2, dobre dla planety, dobre d > la ludzi i dobre dla zwierząt na tej planecie. To są małe kroki, ale gdy więce > j ludzi się nad takim rzeczami zastanawiało, to coś by to już dało. Oczywiście, zgadzam się całkowicie. Lepiej cokolwiek, niż nic. Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 08:40 I ???? Snake, miałam napisać to juz kilka razy wcześniej, jesteś najzdrowiej myśląca osobom na tym forum! Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 08:42 Miał być LIKE emoji, a wyszły znaki zapytania Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 09:27 O wow, moja pierwsza prawdziwa psychofanka!! <3<3<3 Ale czad! W tym watku tez bedziesz pisac, ze jestem agresywna w tym samym zdaniu, w ktorym bedziesz wyzywac mnie od idiotek, nawiedzonych i oszołomek? A tak na serio Larrisa - jak nie wiesz do czego sluzy wygaszanie uzytkownikow, to powinnas sie dowiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 08:03 to też jest "kulturowo" uzasadnione wg was? wiadomosci.wp.pl/kat,1019401,title,Psi-smalec-Przerazliwy-skowyt-zarzynanych-psow,wid,16610308,wiadomosc.html?ticaid=1170a8 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 08:11 to jest chyba scigane jako przestepstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 08:16 powinno być ścigane. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 08:46 jest. grozi 2lata wiezienia ktoz.blox.pl/2008/12/Psi-smalec-w-okolicy-Slomnik.html Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 09:50 > to też jest "kulturowo" uzasadnione wg was? W pewnym sensie można to nazwać "kulturą" na zasadzie, że wszelkie zabobony/tradycje są jakąś tam kulturą. I pisze tylko o nazywaniu, bo ocena tego procederu jest oczywista, tak jak oczywista jest ocena wkładania chorej dziewczynki na trzy zdrowaśki do pieca. I tu mam pytanie do ciebie - czy gdyby proces wytwarzania smalcu z psów przebiegał w warunkach kontrolowanych, w rzeźni, bez znęcania się, za to z nadzorem weterynaryjnym i metkowaniem słoików, to nadal byś była oburzona? Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 10:09 odpiszę Ci szczerze - nie wiem, nie mam pojęcia, możliwe, że nie. ale nie odbiera mi to prawa to oburzania się na taki proceder i do posiadania własnego światopoglądu (pewnie niespójnego wg ematek, które w ogóle nie są hipokrytkami - nigdy i w żadnej sytuacji i mają bardzo spójne poglądy). Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 10:28 Ależ ja nikomu nie odbieram prawa do oburzenia. Nawet więcej - mnie również oburza znęcanie sie nad zwierzętami. I też na poziomie emocjonalnym bardziej ruszy mnie zabicie psa, niz zabicie karpia, choć racjonalnie zdaję sobie sprawę, ze jest to niespójne i podyktowane właśnie kulturą w jakiej zostałam wychowana. Ale tu chodziło o wytłumaczenie joli mechanizmu jej oburzenia i szczerze mówiąc miałam nadzieje, że jakoś powiąże cierpienie zabijanych w Chinach psów z cierpieniem krów/koni/świń/królików/szczurów. Liczyłam na cień refleksji z jej strony. Niestety argument "butów nie robi sie z psów, więc nadal będę z radością zapełniać nimi szafę" odarł mnie ze wszelkich złudzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 10:41 "bardziej ruszy mnie zabicie psa, niz zabicie karpia, choć racjonalnie zdaję sobie sprawę, ze jest to niespójne i podyktowane właśnie kulturą w jakiej zostałam wychowana." To nie jest podyktowane kulturą tylko biologią. Z psem czujesz większą więź, bo jest zwierzęciem wyżej zorganizowanym i potrafi wyrażać emocje w sposób zrozumiały dla człowieka. Karp, to organizm, z którym się tak łatwo nie dogadasz. Wobec roślin już w ogóle nie będziesz miała skrupułów a przecież to równiez nasi dalecy krewni Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 10:54 Karp był wyłacznie przykładem zwierzęcia "spożywczego". Podobnie mniej rusza mnie ubój swini, wiec twoja teoria upada. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 11:00 To dlaczego nie napisałaś, że bardziej ruszy cię zabicie psa, niż zabicie świni? Po za tym jaka teoria? Nie wiesz, że karp tak samo jak pietruszka są twoimi dalekimi kuzynami? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 11:17 A dlaczego pietruszka miałaby być daleka kuzynką Cosmetic.wipes? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 11:21 I tak sie ciesze, ze nie taboret Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 11:22 Taboret nie, ale drzewo, z ktorego został zrobiony, już tak. Siedzisz na przodku. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 11:28 > Siedzisz na przodku. Oswieciłaś mnie, bo do tej pory zyłam w przeświadczeniu, że siedzę na tyłku. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 11:23 Acha, taaa, noo, jakby to powiedzieć, ewolucja, te sprawy, białko, DNA, takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 11:20 Bo do napisania literki k używam jednego palca, a do ś dwóch. Ponieważ jestem leniwa, to wybrałam słowo wymagajace włozenia mniejszej ilości energii w jego napisanie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 11:03 To jest spójne, bo im zwierze wyżej rozwinięte, tym większą więź z nim odczuwamy. Bo potrafimy odczytać sygnały, które są podobne do naszych. Dźwięki wydawane z przerażenia, drżenie, przyspieszone bicie serca, kulenie się, to u wszystkich ssaków wygląda podobnie. U ryb już tego nie zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 12:42 Ale to nie znaczy ze ich nie odczuwaja. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 20.05.16, 14:35 Psy to psy,a moje buty z psow nie sa zrobione i tak nadal bede je kupowac. Nie rusza mnie w sumie ani karp ani drzewo ani swinia ruszaja mnie psy i dawno to juz napisalam nie udajac ze nagle stane sie super obraczynia praw wszystkich zwierzat. Tylko jakos dziwnie nie potrafisz zaakceptowac tego co pisze pogodzic sie ze tylko te psy mnie intersuja. Bo psy to moja pasja tak zle sie sklada ze tez buty i zostane sobie niestety ta hipokryta. rozumiem,ze ktos moze czuc inaczej bo swinia tez czuje itd. niech czuje ale akurat ona mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 11:01 Zapomniałaś dodać, że interesują cię tylko rasowe pieseczki. Więc nie wiem o co ten ból doopy, wszak Chińczycy raczej kundle jedzą. A kundel jest dla ciebie jak świnia. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 11:24 Większego statementu duchowego ubóstwa już dawno nie widziałam. Porażające, że nawet ci nie wstyd coś takiego napisać i nie zauważasz, że udowadniasz tymi słowami jak zimną osobą jesteś. Pod pokrywką przerośniętego afektu i teatralnej egzaltacji, tylko wyrachowanie, obłuda i ignorancja. I nie tylko w temacie zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 11:28 Nie zimna a szczera nie udajaca ze kocham tak samo caly swiat. Wszystkie panie tutaj czuja dokladnie to co ja,nosza buty takie jak ja jedza miesko,ale walcza zemna dla zasady,zasady,ktorej same rowniez nie przestrzegaja. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 11:58 Jem mięsko i noszę skórzane buty. Różnica między nami polega na tym, że nie płacze na wieść o zjadanych pieskach i mam w domu kundla ze schronu. Ale nie mam złudzeń, że zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:16 cosmetic.wipes napisała: > Jem mięsko i noszę skórzane buty. Różnica między nami polega na tym, że nie pła > cze na wieść o zjadanych pieskach i mam w domu kundla ze schronu. Buhahahaha, czyli dokładnie to o czym pisałam. Z dwóch postaw: 1. jem mięsko i zachowuję milczenie nt przemocy wobec zwierząt 2. jem mięsko i potępiam okrucieństwo wobec zwierząt właściwsza jest postawa nr 1 - ponieważ jest spójna i nie czuć tu hipokryzji. No po prostu genialne rozumowanie miłośniczek zwierząt. Ch.j z tym, że pewne rzeczy mogłyby się nagłaśniać, ale po co? Przecież najważniejsze jest utrącić i udowodnić hipokryzję Biedna jola...nie dość, że hipokrytka to jeszcze odpowiada ma pieska rasowego, a to przecież gorszy gatunek zwierzęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:29 Gdzie napisałam, że zachowuję milczenie wobec cierpienia zwierząt? No chyba, że ten egzaltowany teatr, jaki jola urządza (wyłacznie na forum i wyłącznie w sprawie rasowych piesków) jest skutecznym sposobem na zmiany? Uważam, że lepiej jest coś robić i niekoniecznie się tym chwalić, niż spazmować, za to paluchem w skórzanym tysięcznym butku z kolekcji nie ruszyć. I tak, w sytuacji, kiedy ktoś deklaruje, że los psów nie jest mu obojętny, to konsekwetnie robi COKOLWIEK, żeby to zmienić. Czyli np. bierze psa ze schronu (jak ja), a nie kupuje rasowca (jak jola). Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:36 Ty jestes chora kto sie czym chwali,powstal watek tyle bo mnie to zabolalo gdzie ku... i czym ja sie chwale ty masz cos z glowa? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:38 No właśnie nie masz się czym chwalić jolanto, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:41 czyli argumenty sie skonczyly i ok szkoda mojego zdrowia na dyskusje z toba. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:47 Nie joluś, argumenty się nie skończyły, tylko po prostu nie zrozumiałaś o czym napisałam. Może spróbuj jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:51 A nie zachowujesz milczenia? I jesz mięso? To w takim razie jesteś hipokrytką. Nie powinnaś nic mówić, dopóki jesz mięso, bo to świadczy o swoistej schizofrenii i patologicznej niespójności światopoglądowej. Co do pomocy wykonywanej w ukryciu, mam również nieco inne zdanie, może dlatego że w dzieciństwie nie otrzymywałam komunikatów w rodzaju "siedź w kącie, a cię znajdą". Cóż - ludzie, co zresztą widać po tym wątku, w większości rzadko kiedy myślą samodzielnie, natomiast bardzo często klonują myślenie i zachowania innych. Idealny przykład z tą hipokryzją. Jedna za drugą powtarza to samo i nie zastanawia się nawet do czego to prowadzi. Więc zdecydowanie lepiej pomagać i nagłaśniać to, zamiast oblekać się w suknię "skromności" i pomagać w ukryciu. Dlaczego? Napisałam wyżej - pozytywny widoczny przykład zachęca innych, przykład o którym nikt nie, nie zachęci nikogo. Co do psów rasowych i kundelków - nie twórzmy z potrzeby posiadania zwierzęcia przymusu zbawiania świata. Uważaj, bo przyjdzie ktoś bardziej nawiedzony i zacznie ci udowadniać, że jak ci los psów nie obojętny, to dlaczego nie wzięłaś ze schroniska tego starego, albo chorego itd. itd. Jeśli ktoś o zwierzę dba to znaczy, że jest ok. Ze schroniska w pierwszej kolejności znikają psy młode, ładne, zdrowe - niech no trafi jakiś przypominający rasowego to zaraz znajduje dom. Jakiś kolejny mit się tworzy, że jak pies ze schroniska to dlatego, że "zmieniam świat". G..o prawda, w wielu przypadkach takie psy wracają z powrotem, kończą w lesie, a ludzie wybierają w pierwszej kolejności te najładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:04 > Więc zdecydowanie lepiej pomagać i nagłaśniać to, zamiast oblekać się w suknię > "skromności" i pomagać w ukryciu. Forum ematkowe to nie jest miejsce, w którym bedę cokolwiek nagłaśniać, bo ty tak uważasz. Do nagłaśniania są dużo lepsze miejsca - polskie wsie na ten przykład. I jeszcze bym prosiła, żebyś zalinkowała info o działalności pomocowej joli, bo jakoś sie nie dopatrzyłam Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:14 A rób sobie co chcesz, problem w tym, że mówisz innym co mają robić i pisać - jak np. joli. I co ma działalność pomocowa joli do tego wątku jaki tu założyła? Kolejne warunkowanie, kto może na forum pisać o tym, że go rusza cierpienie zwierząt? Już nie wystarcza, że ma nie jeść mięsa, wyrzucić buty skórzane, wyrzucić yorki i zabrać najstarszego psa ze schroniska, którego nikt nie chce? Jeszcze do tego ma prowadzić działalność pomocową? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:05 larrisa napisała: > Więc zdecydowanie lepiej pomagać i nagłaśniać to, zamiast oblekać się w suknię > "skromności" i pomagać w ukryciu. Dlaczego? Napisałam wyżej - pozytywny widoczn > y przykład zachęca innych, przykład o którym nikt nie, nie zachęci nikogo. Problem w tym, że jola nikomu nie pomaga, a robi tylko tym, którzy chcieliby pomagać złą reklamę. Do pomagania nie trzeba egzaltacji i płaczu empatycznych panienek, każda sobie już popłakała nad filmem o transportach zwierząt do rzeźni. I co ? Psinco, napóźniej za tydzień kupiła schabowe w promocji, bo koszula jednak bliższa ciału. Do pomagania trzeba pragmatyzmu i czasem niewygodnej konsekwencji w opanowaniu własnej chciwości. I nie trzeba wielkich zrywów w postaci wegańskiego życia, ludzie zawsze jedli zwierzęta i to nie jest dramat, dramatem jest współczesna hodowla nastawiona na tanią masówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:10 A skad ty to wiesz,ze nie pomaga,podpisalam petycje ,poprosilam wiele osob o podpisanie jej co mam jeszcze zrobic jechac do Chin i walczyc. Wspieram schroniska co jeszcze ? zabawic sie w willas nie dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:12 >Do pomagania trzeba pragmatyzmu i czasem niewygodnej konsekwencji w >opanowaniu własnej chciwości. I nie trzeba wielkich zrywów w postaci wegańskiego >życia, ludzie zawsze jedli zwierzęta i to nie jest dramat, dramatem jest współczesna >hodowla nastawiona na tanią masówkę. Dokładnie. Wiadomo, ze 100% ludnosci nie przestanie nagle jesc miesa, ale naprawde mozna zrobic duzo we wlasnym zakresie - chociazby nie kupowac tego najtanszego i jajek-trojek. Zamienic w niektorych potrawach mleko krowie na migdalowe. Nie kupowac kosmetykow testowanych na zwierzetach. Brac prysznic zamiast się kapac. Raz w tygodniu pojechac do pracy rowerem czy komunikacja miejska, a nie samochodem. Segregowac smieci. To sa z pozoru drobne rzeczy, ale jesli wiele osob zacznie tak postepowac - to juz bedzie to sukces A Jola chcialaby byc uwazana za wrazliwa i empatyczna ale jednoczesnie nie jest w stanie poniesc zadnego wyrzeczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:25 Skąd ty tak dokładnie wiesz jakie jajka jola kupuje, albo czy osoba która żałowała koziołka ukradzionego z zoo bierze prysznic? Też się w tamtym wątku prz...łaś do piszących, że ich wkurza kradzież koziołka, no jak może bo przecież mięsa jedzą? Poważnie im dłużej was czytam sądzę, że coś jest nie halo. Czy teraz aby założyć wątek np. o transportach koni do rzeźni należy najpierw napisać jakie się pije mleko, jakie kupuje jajka i czym się dojeżdża do pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:28 Larrisa, weź proszę powstrzymaj swoją wulgarną, chamską buzię i zacznij wypowiadać się jak normalny człowiek, a nie menel spod budki z piwem. Praktycznie w co drugiej wypowiedzi masz coś wykropkowane. Oraz zacznij czytać z uwagą wątki, które przytaczasz, bo niestety nie zrozumiałaś z tamtego zbyt wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:42 To ja sama kropkuję, żeby nie urazić twoich ekologicznych oczek. Chamstwa jakie tu wypisujecie jako "normalni ludzie" pod adresem joli raczej nie przebiję, nie martw się. Rozumiem więcej niż sądzisz, jaśnie oświecona pani - masz gdzie zwierzęta, tak faktycznie, udało ci się znaleźć chłopców do bicia i się coraz bardziej rozkręcasz powtarzając frazesy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:45 larrisa napisała: > To ja sama kropkuję, żeby nie urazić twoich ekologicznych oczek. Lepsze ekologiczne oczka, niż egzaltowane serduszko joli. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:53 Oj kobieto, kobieto. Łazisz za mną po wątkach, wyzywasz od idiotek i oszołomek, jesteś wulgarna i chamska, masz jakies dziwne projekcje i ciągłe insynuacje. Serio, ogarnij się. Nie dla mnie, bo Cię wygaszam - ale tak dla siebie, bo kiedyś Ci się ta żółć przeleje. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 14:11 Buhahahaha, ale ty jednak masz rozdęte ego. Ja za tobą łażę? O nie moja droga, to ty łazisz po wątkach, w których ktoś ośmiela się żałować jakieś zwierzaki i zalewasz wszystko żółcią. Jak zwykle - kolejna projekcja. Normalny człowiek, któremu faktycznie zależy na tym, żeby zwierzęta miały lepiej, nie pisze takich rzeczy jakie ty wypisujesz w tych wątkach. Więc wyjścia są dwa - albo jesteś idiotką i oszołomką, która nie rozumie co robi, albo jesteś nieświadoma tego co robisz ale masz zaburzenia emocjonalne i w ten sposób je rozładowujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:42 Nie byłam w kozim wątku, więc nie wiem, o czym piszesz. Ale jola niejednokrotnie chwaliła się swoją bucikową pasją i deklaruje swoją miłość tylko dla psów, dlatego nie sądzę, by w innych sprawach zachowywała się inaczej. Zresztą ona nie robi sama zakupów i nie gotuje, ona ma swoją gosposię i chadza po restauracjach, je więc to co jej podadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 14:04 Piszę o małej kozie - Tadziku, ukradzionym od matki z zoo. Założyła jakaś osoba, której było żal tej kózki, też, chyba już w 3 czy 4 poście, jak jastrząb z chmur runęła na wątek jakże wyważona i kulturalna fragile_ f z hasłem "rzygac mi sie chce, jak czytam komentarze wzburzonych ematek, ktore potem ida robic schabowe albo jedza jajecznice na masełku". Dlatego ponawiam pytanie - na jakich zasadach i czy w ogóle ma sens zakładać jakikolwiek wątek o krzywdzonych zwierzętach na forum emama? Ot np. wczoraj pozywali bobra we wnykach. Z króciutkiego resume wynikają jak na razie takie opcje: zanim coś napiszesz, robisz wstęp w punktach wymieniając: jak się kąpiesz, jakie jesz jajka i dlaczego jeszcze je jesz, czy jesz mięso i dlaczego nigdy nie jadłaś, jakie mleko pijesz, czy segregujesz śmieci, czym jeździsz do pracy i jak bardzo twojemu kotu smakuje suszone siano i fasolka szparagowa. Prócz tego wklejasz link do swoich akcji pomocowych oraz umieszczasz zdjęcia psów i kotów jakie uratowałaś ze schroniska bądź uratowałaś z albańskiej wsi. Dopiero wtedy możesz wyrazić ewentualne zaniepokojenie np. warunkami transportu koni do rzeźni (ale uwaga - absolutnie bez emocji, wyłącznie chłodna sprawozdawczość, żadnych wykrzykników, żadnych smutnych emotikonów). I może wtedy fragile_f poklepie po pleckach, zamiast rozpętywać kolejną "kulturalną dyskusję", która oczywiście służy wyłącznie temu, żeby "świat stał się lepszy". Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 14:17 Zmanipulowałas całą dyskusję, bo oczywiście do pojedynczych wypowiedzi można się doczepić i Twoje tezy na siłę udowodnić, ale ogólnie wszystko toczy się wokół jednoznacznych deklaracji Joli, że w ogole nie rusza ją cierpienie innych zwierząt (poza psami i kotami) i nie ma zamiaru się nimi przejmować, bo uważa je za istoty niegodne swojej uwagi. To jest bulwersujące dla wielu osób i te osoby nie mają ochoty dzielić z Jolą smutku, z ktorym przyszła na forum. Wolno im, czy może jest jakiś jedyny dopuszczalny wzór reakcji na cudzy słuszny żal? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 15:57 Z kad wiesz ze zadnego na razie byla mowa tylko o moich butach i psach rodowodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:33 Ale kazdy ma prawo plakac nad czym chce ,prawda? a ty za wszelka cene chcesz udowodnic ze moj placz to zlo i glupota bo wbrew temu co ty uważasz za sluszne. Ok masz kundla ze schronu,szacun,ale to byl twoj wybor,wybralas i pozwol innym decydowac. Tak nie rozumiem bo odmawiasz mi uczuc ,chcesz mi wmowic ze one sa zle a nie sa bo niezaleznie od tego jakie mam psy w domu,jakie buty nosze moze mnie bolec torturowanie psow i robienie sobie ich kosztem cyrku typu festiwal,tak samo jestem przeciwna organizowaniu walk psow. Ale to nie znaczy ze zeby komus udawaniac swoj bol w tej sprawie mam nagle zaczac postepowac inaczej,adoptowac psy ktorych sie boje bo pies z historia to nie jest dla mnie pies a w adopcjach glownie o to chodzi. Decydujac sie na psa trzeba wiedziec ze da mu sie milosc,dobry dom i nie bede tlumaczyc dlaczego ale ja dla takich nie bede tym dobrym domem.Te psy wymagaja wiecej. Po co adoptowac skoro znam siebie i to wiem? bo modne,bo wypada? Krzywdzac psa bede lepsza bo on ze schronu? Ja jestem wbrew pozorom osoba bardzo swiadoma swoich ulomnosci i wad emocjonalnych i musze postepowac tak zeby nie krzywdzic innych i siebie. Mam pare roznych nieodpowiedzialnych epizodow za soba,nawet dotyczacych mojej rodziny,dzisiaj jestem innym czlowiekiem ale nadal nie idealnym i nie bede postepowac tak jak chca inni jak uwazaja za sluszne bo to ja bede musiala potem zyc z problemem i wyrzutami sumienia. Takze super ze masz pieska ze schronu ale moze czasami warto pomyslec ze nie wszyscy sa tacy sami i nie kazdy do wszystkiego do czego ty sie nadajesz z czym ty dajesz sobie rade,tez sobie poradzi. Nie uderzaj we mnie ze niby jestem taka glupia i nie rozumiem ,rozumiem tylko i tak tutaj w zadnym punkcie sie nie spotkamy. Ja wiem,ze cale forum jest cool,madre a ja ciemna no trudno na swiecie musza byc i ci super madrzy tacy jak ty i intelektualny plebs taki jak ja,ciesze sie ze dzieki mnie mozesz jeszcze bardziej poczuc swoja super inteligencje. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:44 > Po co adoptowac Po to, żeby pieskom, których tak strasznie ci żal, że aż chcesz się zabić, było choć ociupinke lepiej na świecie. Ale oczywiście ty nie możesz, bo znasz siebie, za to możesz kupić cziłałę z papierami ją zatuczyć, tak kochasz te pieski. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:48 Czyżbym skłamała o twojej zatuczonej jak prosiaczek psince? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:51 Pilnuj swojej ,argumenty ci sie skonczyly bo teraz juz atakujesz wyciagajac rzeczy z watkow zamiast rozmawiac rzeczowo ale mi juz sie nie chce trzepac z toba piany dlatego dla mnie ta dyskusja z toba jest zakonczona. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:57 Nie, moja droga, argument jest bardzo rzeczowy - miłość do piesków nie polega na traktowaniu ich jak maskotek, żywieniu smakołykami, które powodują nadwage i spaniu z nimi w wielkim łożu. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:55 jola-kotka napisał(a): Ja jestem wbrew poz > orom osoba bardzo swiadoma swoich ulomnosci i wad emocjonalnych i musze postepo > wac tak zeby nie krzywdzic innych i siebie. Mam pare roznych nieodpowiedzialnyc > h epizodow za soba,nawet dotyczacych mojej rodziny,dzisiaj jestem innym czlowie > kiem ale nadal nie idealnym i nie bede postepowac tak jak chca inni jak uwazaja > za sluszne bo to ja bede musiala potem zyc z problemem i wyrzutami sumienia. O, i jak przyznasz się głośno do tych emocjalnych wad, to wszyscy małej słodkiej dziewczynce wybaczą? Jola ty masz poważne zaburzenie i wszystkie twoje problemy wynikają z twojej porażającej infantylności. To aż zastraszające, że w ciele dorosłej kobiety tkwi takie małe dziecko. Chociaż to wyjaśnia twoje zaburzenia odżywiania, ty nie masz zamiaru być dorosła i twoje ciało najchętniej też zostałoby dziecinne. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:57 I ok tacy tez zyja wyobraz sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:28 A ja myślę, że Jola nie jest aż tak infantylna, jak udaje chwilami, ani tak zaburzona, za to jest małą manipulantką Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:35 Oczywiście, że jest manipulantką. Jej otoczenie pozwalało się manipulować, więc manipulowała. Tyle tylko, że kiedyś przestanie jej się to udawać, bo przestanie być słodką dziewczynką, której czar na ludzi działa, a stanie śmieszną dzidzią piernik. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:21 No i tu się mylisz. W wątku wypowiedziało się wiele pań, które nie czują tego samego co Ty, albo noszą buty nie ze skóry lub nie jedzą mięsa. A te, które jedzą i noszą - przynajmniej są konsekwentne. Dodatkowo podejrzewam, że wiele z nich mając do wyboru uratowanie psa ze schronu czy ulicy albo kupno rasowego - wybrałoby to pierwsze. Ale co ja piszę - przypomina mi się wątek w którym pytałas, dlaczego Twój piesek odszedł w młodym wieku - wiele osób Ci tłumaczylo, ze to wina wad genetycznych i że humanitarnie byłoby po prostu nie powoływać takich zwierzat do zycia, bo są czesto z chowu wsobnego albo sa po prostu wynaturzonymi karykaturami "wzorca rasy" sprzed 100 lat (tak jak dzisiejsze jamniki, buldogi, boksery czy owczarki niemieckie). Na co Ty uznalas, ze i tak kupisz yorczusia, bo ładny i słodki - co tam, ze pewnie bedzie chory. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:46 Nie wszystkie. Ja też jem mięso, ale staram się świadomie wybierać produkty pochodzenia zwierzęcego. Wszystkie, bez względu na to, czy są to cielaki, świnie, czy krokodyle. A nawet pszczoły, bo kupuję tylko ekologiczny miód ze znanej mi osobiście pasieki. Nie obżeram się więc tanią kiełbasą, patrzę jak łowiony był tuńczyk, na którego mam ochotę, kupuję jajka od kur, które widziałam na własne oczy, nie dałam się skusić na mięso kangura w modnej restauracji, ograniczyłam też produkty mleczne, bo wiem, że by krowy dawały mleko muszą stale mieć cielaki, a jak te kończą, wszystkim powinno być wiadome. I nie pochwalam też bulemicznych zakupów kolejnej pary bucików, bo chce się być modnisią. Ja zastanawiam się mocno, czy następna para jest mi koniecznie potrzebna. Staram się być w tej dziedzinie minimalistką i wybierać modele, które długo mi posłużą i bardzo o nie dbam. Nie decydowałabym się na produkt, który wyrzuca się po chwili, bo przestał się podobać albo był od początku bublem nastawionym na krótkie życie. Szanuję zwierzę, która w tym celu umarło i nie pozwałam by umierało po raz drugi. Myślę też o niedzwiedziach polarnych głodujących z powodu topiących się lodowców, dlatego nie jeżdżę samochodem (oprócz maksymalnie dwóch tygodni w roku). Od wielu lat nawet go nie posiadam, to był świadomy wybór nieco utrudniający życie, ale jak się okazało także z wieloma zaletami. I nie wiem, jak ty godzisz ze swoim sumieniem, brak jakiejkolwiek refleksji i ciągłe kupowanie nowych wyrobów ze skóry oraz tą nieco chorą miłość do jednego wybranego gatunku. Mnie tam psy zresztą śmierdzą i nie mam do nich żadnego sentymentu, szanuję je dokładnie tak samo jak koty, kury i syberyjskie tygrysy. Chociaż jeżeli mam być szczera, to syberyjskie tygrysy są mi znaczenie ważniejsze od psów, bo bardziej zagrożone. A jeżeli chodzi o psy, to na twoim miejscu zajęłabym się nielegalnymi hodowcami, w Polsce jest ich masa. Sama wiem, że jak ktoś chce u mnie w De taniego rasowego szczeniaka, to może wybrać się po niego do Polski. W jakich warunkach te psy są rozmnażane to szkoda gadać. Ale tego nowobogacka paniusia ze swojej białej wieży nie zauważa. Może i jesteś szczera, ale przyznawanie się do własnej ignorancji nie jest czymś, czym należałoby się chwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 12:56 Przyznawanie sie do wszystkiego jest lepsze niz udawanie kogos kim sie nie jest i gra pozorow nie zjem jajeczka ze sklepu ale buty jak mi sa potrzebne to jednak kupie z prawdziwej skory,kup z eko skory wtedy bedziesz mogla mnie pouczc. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:13 jola-kotka napisał(a): > Przyznawanie sie do wszystkiego jest lepsze niz udawanie kogos kim sie nie jest > i gra pozorow nie zjem jajeczka ze sklepu ale buty jak mi sa potrzebne to jedn > ak kupie z prawdziwej skory,kup z eko skory wtedy bedziesz mogla mnie pouczc. Nie kupuję z ekoskóry bo to nie jest ani skóra, ani tym bardziej eko, a tworzywo sztuczne, które nie jest dla planety w niczym lepsze. Ale jako znawczyni w temacie mody powinnaś wiedzieć, że istnieje coś takiego jak ekologicza skóra. Ze zwierząt z przyzwoitym życiem, garbowane i farbowane z mniejszą ilością chemii i produkowane zwykle w Europie, co ma ma spory socjalny kontekst, też nie bez znaczenia, gdy mówimy o ekologii. Jednak cena tych produktów jest nieco wyższa i nie mają one logo Gucci, czy Prada. To z ceną nie powinno stanowić dla ciebie problemu, to drugie może ci się jednak mniej spodobać. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 15:54 Zrezygnowalas z samochodu bo nie byl ci potrzebny czy z powodow ideoologicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:07 Szacun. Fajnie, ze sa ludzie ktorzy potrafią sie ograniczyc albo wydac trochę więcej w imię czegos, w co wierzą. A rada o nielegalnych hodowlach bardzo na miejscu - jesli Jolę tak boli złe traktowanie rasowych psow, to własnie tutaj moze sie doskonale odnalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:28 fragile_f napisała: > Szacun. Fajnie, ze sa ludzie ktorzy potrafią sie ograniczyc albo wydac trochę w > ięcej w imię czegos, w co wierzą. U mnie rezygnacja z samochodu okazała się tak dużą oszczędnością w domowym budżecie, że stać mnie częściej na droższą ekologiczną żywność bez większych ograniczeń. Jedno pociąga zwykle za sobą drugie i każdy może dołożyć małą cegiełkę w ramach własnych możliwości. Swoją drogą, niektóre ekologiczne rzeczy naprawdę smakują lepiej. Konwencjonalne jajka, produkty mleczne jak jogurt, czy kefir oraz kurczaki są dla mnie już niezjadalne. Nie kupuję więc tych rzeczy by ratować świat, ale by zrobić dobrze także sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Drastyczne! Chyba sie zabije. Maskara. 21.05.16, 13:33 A owszem, zgodzę się - to co jest sprzedawane w marketach pod nazwą "jajka" czy "kurczak" jest po prostu niejadalne dla kogoś, kto probował jajek od prawidzych zielononóżek, jedzacych te przyslowiowe robaczki. Plus - nie wierzę, ze krowa ktora je tylko przemyslowa paszę i siedzi zamknieta w boksie niewiele wiekszym od niej jest w stanie wyprodukowac zdrowe i pełnowartosciowe mleko, zwłaszcza w porownaniu do krow pasacych sie na łace i dojadajacych sianem. Odpowiedz Link Zgłoś