Dodaj do ulubionych

Futon - ma któraś?

20.05.16, 14:32
Szukam łóżka/kanapy. Czegoś, co bardziej będzie służyło do siedzenia niż do spania.
Wymiary wredne i po przejrzeniu w realu i necie ofert sklepów i na allegro, padło m.in. na futon.
Do tego jest drewniany stelaż.
Macie może doświadczenia, jak się na tym śpi a potem, po złożeniu, użytkuje?
Już wiem, że stelaże mogą mieć regulowane oparcie, żeby można było w różnych pozycjach postawić oparcie.
A co wtedy z materacem? Wygodnie się na tym siedzi? Czy może się zsuwa?

Będę wdzięczna za rady.

Innych pomysłów nie mam. Ma być wygodne siedzisko dla mnie. W sklepach na 140 cm szerokości same kanapiska, które po rozłożeniu mają byle jaką gąbkę. Wszystko na jedno kopyto. Mam na myśli rzeczy przystępne cenowo. Do salonu to nie idzie wink
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 15:02
      Dawno temu miałam futon ikeowski. Spało się wygodnie, siedziało/polegiwało tez. Koszmarem (dla mnie) było składanie i rozkładanie. I wiązanie go do stelaża.
      Zdaje się, ze teraz jakoś to lepiej jest rozwiązane.
      • bi_scotti Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 15:12
        Mam (ten sam) futon od jakichs 25 lat. Firma, ktora go wyprodukowala (w Quebec) juz dawno padla/zamknela sie a on wciaz sluzy smile Przeszedl rozne etapy przynaleznosci i wykorzystywania, byl przeprowadzany z nami nascie razy i wciaz trwa w (almost wink ) perfect kondycji. Teraz stoi w pokoju goscinnym i sluzy glownie do siedzenia tudziez bywa rozkladany do spania gdy pojawiaja sie extra goscie. Zgadzam sie z Rusko-Leniwymi, ze rozkladanie sucks i to jest podstawowa wada futonu, szczegolnie dla nas - wychowanych na polskich wersalkach, ktore byly z natury user friendly smile Ale poza tym, jak dla mnie, futon mial i ma same zalety. Przede wszystkim jest uber higieniczny i ... niezniszczalny wink Cheers.
        • pitahaya1 Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 18:49
          Bi kochana, Ty mi tu o amerykańskich futonach mówisz a ja w Polsce szukam. Ma mieć polska cenę smile, ale wykonanie amerykańskie może być wink
          • bi_scotti Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 19:13
            smile Moge Cie zapewnic, ze gdy go kupowalismy 25 lat temu to glownie z biedy. Takiej uczciwej, imigranckiej, przygnebiajacej biedy - dlatego zreszta to byl futon a nie zadne inne cudo sztuki meblarskiej wink No i popatrz, sluzy tyle lat ... czyzby Karma? smile Milych zakupow! Cheers.
            • pitahaya1 Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 19:28
              Niech ten mój wymarzony 10 lat posłuży. Więcej nie chcę. Póki co jednak chcę w ogóle kupić, dostać, cokolwiek.
              Mam dość oglądania kanap, paskudnych łóżek, wersalek, amerykanek. Jeśli już jest coś ciekawego to wymiary nie pasują. To ma być we wnęce, więc muszę się zmieścić.

Pozdrawiam smile
      • pitahaya1 Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 18:47
        Dzięki smile Ten Ikeowski widziałam, ale oni tego już w ofercie nie mają. Znalazłam inne. Jedne tańsze, drugie dizajnerskie i drogie. To ma być siedzisko w pokoju do pracy, więc ma być wygodne przede wszystkim do siedzenia, czytania, z kompem na kolanach...
        Właśnie się zastanawiałam, jak to się będzie składało i rozkładało smile
        Dzięki za info z pierwszej ręki.
        • ichi51e Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 19:00
          Mialam ten ikeaowski i wystarczylo na nim 5 min posiedziec i smetnie zwisal desperacko zawiazany na stelarzu.
          Nienawidzilam go bo to strasznie wygladalo.
          • pitahaya1 Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 19:05
            Widziałam na zdjęciu ten ikeowski. Ten, na który poluję, ma grubszy materac. Tylko mi sprzedawca nie odpowiada na pytania a to źle wróży wink Wybór generalnie średni. Szukam czegoś co nie będzie wyglądało jak wersalka z płyty i pianki.
            Już mnie kręci, żeby sam futon zamówić i coś pod niego samemu zrobić. Jak się wkurzę to z europalet zbiję podłogę pod materac wink
            • kochamruskieileniwe Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 19:10
              hehe, mam stelaż na zbyciu. w bardzo dobrym stanie big_grin (nie, nie wciskam Ci go, broń Boże!)
              sam futon pozyczyłam i koty go zasikały... sad ech...a ta osoba, która go sobie pożyczyła wywaliła go... a dało sie zmienić bebechy a wierzch wyprać.

ale serio - jako siedzisko ok. niefajnie się rozkłada.
              robiłam tak: ( słuzyło to jako awaryjne spanie), ze stelaza nie ruszałam, futon rozkladałam na ziemi. smile

• pitahaya1 Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 19:20
                Potrzebuję wygodnego siedziska. Spanie okazjonalne, jak już kogoś przydusi wink
                Jeśli jakimś cudem jesteś z Wawy to chętnie przygarnę stelaż smileFuton dokupię. Ze stelażem jest problem.
                • kochamruskieileniwe Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 19:32
                  cudem jestem z warszawy. co do stelaza - w niedziele sprawdze go, bo bede tam, gdzie on jest
                  • pitahaya1 Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 20:23
                    Aaaa big_grin Niemożliwe smile A jednak futon jest mi pisany. Czekam na info.
                    • kochamruskieileniwe Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 22:19
                      Przepraszam, pacyfikowałam rodzinę smile
                      Odezwę się na pocztę , z innego maila - gazetowej nie używam - na początku przyszłego tygodnia. Jak sprawdzę, stan (ostatnio, jak go widziałam był w bdb, ale licho wie, co mogło sie wydarzyć.
                      • pitahaya1 Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 22:40
                        Jasne big_grin Czekam na info.
                        • kochamruskieileniwe Re: Futon - ma któraś? 30.05.16, 14:46
                          hmmmm... przepraszam za zwłokę, ale z przyczyn niezależnych ode mnie dopiero wczoraj byłam w miejcu , gdzie jest ten stelaż. Niestety, został zniesiony do piwnicy, jakiś czas temu.
                          Nie wiem, czy nie przesiąkł zapachem piwnicznej izby. Nic nie czułam, ale to czuć dopiero po wytarganiu z piwnicy.
                          Nie wiem, czy nadal Cię interesuje sad
                          • pitahaya1 Re: Futon - ma któraś? 08.06.16, 17:05
                            Dzięki kochamruskieleniwe za przetrząśnięcie piwnicy wink
                            Udało mi się kupić całość okazyjnie całość, niemniej jednak bardzo dziękuję za dobre serducho big_grin
          • kochamruskieileniwe Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 19:15
            miałam opracowany sposób wiązania by nie zwisał suspicious
            • kochamruskieileniwe Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 19:15
              źle mi sie podpieło, miało być pod Ichi
            • ichi51e Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 19:26
              No zgadlam - u mnie sie jakos nie dalo rozne rzeczy probowalam... Do tego on byl strasznie ciezki - zwijanie go wspominam jako koszmar... wink ale potem bez stelaza dlugo moim rodzicom sluzyl jako zapasowe spanie...
              • pitahaya1 Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 19:29
                A co z nim robili w ciągu dnia? Składali? Zwijali?
                Czy po prostu leżał na stałe?
                • ichi51e Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 22:30
                  Zwijali i turlali do piecowego albo stal za szafa. wink
    • joa66 Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 19:10
      Doświadczenia z użytkowania u znajomych - siedzi się i śpi wyśmienicie. Siada i wstaje - trudniej big_grin
      • pitahaya1 Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 19:22
        Eee tam smile Na kolanach wstanę wink
        Podejrzewam, że źle się będzie wstawało, bo niskie to.
        Uwierz mi, że w ludzkiej cenie nie ma nic konkretnego.
        Jako, że marzenia moje w kierunku Japonii idą, futon mnie kręci podwójnie.
        • ichi51e Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 19:36
          Sledz westwinga - nie mowie ze TERAZ cos tam jest. Ale czasem naprawde fajna rzecz sie zaplacze...
          • pitahaya1 Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 20:24
            Dzięki smile
    • lauren6 Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 19:35
      Mamy, aktualnie służy za łóżko - kanapę w pokoju dziecięcym. Nadaje się do codziennego spania dla dziecka lub gościnnego dla dorosłych. Po złożeniu b wygodne do siedzenia.
      • pitahaya1 Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 20:24
        I oto mi właśnie chodzi smile Dzięki.
    • piepe Re: Futon - ma któraś? 20.05.16, 23:22
      140 cm szerokości?
      Futon, czyli lekka rozkładana kanapa, rozkłada się raczej wzdłuż, np
      www.planetadesign.pl/?4673,pl_sofa-scandinavia-anthracite-rozkladana-35843-invicta-interior-wersalka-do-spania-styl-skandynawski

Tzw amerykanka, czyli rozkładana po krótszym boku - mało ciekawych modeli, bo proporcje takiej sofy są zaburzone z definicji. Jedynie ikea, ale oni mają siermiężne systemy rozkładania, niemniej do okazjonalnego jak najbardziej sie nadają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka