ra-sowa 23.05.16, 18:12 czyli utopia Ale spróbujemy może Ematka na ogół ma dzieci, dzieci chodzą do szkoły i przedszkola, to może zaczniemy od ulepszeń w dziedzinie edukacji? Ale jak macie inne pomysły to dawajcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cosmetic.wipes Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 18:20 Mogę bardzo ogólnie? Program gospodarczy prawicowy, spoleczno-obyczajowy lewicowy. Edukacja (dla mnie, bardzo subiektywnie), może być odpłatna lub częściowo odplatna, ale w tym temacie nie mam ciśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 11:50 o, to ja tak samo. Interwencja państwa tylko tam gdzie potrzebna, jak najmniej regulacji (niektóre są niezbędne co przyznaję, ale niektóre absurdalne). To co musi być uregulowane lub objęte decyzjami niech będzie załatwiane na najniższym możliwym poziomie kompetencyjnym (jak wystarczy gmina nie angażujmy nawet powiatu o województwie nie wspominając). Jak najszersza samorządność. W kwestii obyczajowej kto w co wierzy, z kim sypia itd. itp. nie jest i nigdy nie powinno być sprawą państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 12:04 Ja bym chciała, żeby odbyła się debata między Nowoczesną i Razem. Debata w stylu "okrągły stół" a nie udowadnianiu kto jest lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 12:14 Nie widzę tego. Oni się mogą dogadać światopoglądowo, ale gospodarczo i socjalnie są na innych galaktykach. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 12:32 'komuna" dogadała się z opozycją, dlaczego teraz nie próbować? IMHO prawda leży gdzieś po środku i należy dążyć do kompromisu, troche na zasadzie "nie pozwolimy zrujnować gospodarki" vs "ale my będziemy pilnować, żeby to nie odbyło się kosztem obywateli i ich praw". Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 12:07 cosmetic.wipes napisała: > Program gospodarczy prawicowy, spoleczno-obyczajowy lewicowy. Mam podobnie. > Edukacja (dla mnie, bardzo subiektywnie), może być odpłatna lub częściowo odp > latna, ale w tym temacie nie mam ciśnienia. Studia wyższe 'odpracowane' w podatkach - czyli albo pracujesz w kraju albo wyjeżdżasz ale zwracasz kasę za edukację. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 18:23 Stabilizacja programowa wybór wieku rozpoczęcia nauki w szkole (6-7 lat) plus obowiązek gmin zapewnienia edukacji (wsio ryba czy to nazywa się szkoła czy przedszkole. Względnie nauka szkolna od 7 roku życia dla wszystkich plus obowiązek edukacji przedszkolnej od 5 roku życia. Państwowy program żywienia dzieci w szkołach (do dyskusji) Odbudowa szkolnictwa zawodowego na poziomie średnim. Powrót dentysty do szkół. wszelkie zasiłki na bazie niskiego dochodu wypłacane na zasadzie "złotówka za złotówkę" Uporządkowanie samowolki podręcznikowej. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 18:27 p.s. lepszy "pakiet" dla dzieci niepełnosprawnych i ich opiekunów Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 20:16 to wydaje się bardzo sensowne, szczególnie stabilizacja Ja bym dodała zmniejszenie liczebności klas, albo chociaż jakąś gwarancję ich niepowiększania. Czy mi się wydaje, czy teraz już nie ma ograniczeń w klasach 1-3 ? Nauka w gimnazjum, gdzie jest 1 godzina tygodniowo przedmiotu i ponad 30 dzieci w klasie jest nieporozumieniem - jak nauczyciel ma odpytać ucznia, lub sprawdzić co zrobił na lekcji? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 20:42 imho - przesadziłam i się rozpędziłam - dentysta to nie na ten etap programów. I zgadzam się, że obietnica nie zwiększania liczebności klas byłaby dobra. Trochę odchodząc od edukacji - nie mogę wyjść ze zdumienia, że PO w swojej kampanii nie pokazywało (przynajmniej ja nie zauważyłam) jak za ich rządów rosła pensja minimalna (nawet w stosunku do inflacji) - oni nie tylko mają to i owo za uszami, ale mają BEZNAJDZIEJNY PR. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 22:19 > ale mają BEZNAJDZIEJNY PR. O, tu są naprawdę beznadziejni. Pozwolili pisowi zawłaszczyć becikowe + ulgę na dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 22:41 > > Państwowy program żywienia dzieci w szkołach (do dyskusji) > Za darmo? Dla wszystkich? > Odbudowa szkolnictwa zawodowego na poziomie średnim. Tak!!! > > Powrót dentysty do szkół. > > wszelkie zasiłki na bazie niskiego dochodu wypłacane na zasadzie "złotówka za z > łotówkę" Co masz na myśli? > > Uporządkowanie samowolki podręcznikowej. Ten postulat natychmiast spotka się z protestem środowisk związanych z pisaniem i dystrybucją podręczników (drukarze, księgarze, wydawnictwa), a media z przerażaniem w oczach roztoczą przed nami wizję ogólnego bezrobocia w tych zawodach. Dlatego nie przejdzie. Niestety. > Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 22:49 Pisałam - z dentystą się rozpędziłam, to za "mała sprawa" ( za "moich" czasów dentysta był w każdej szkole) Wiem, że sprawa z podręcznikami jest trudna. Swego czasy jakaś agencja PR przyznała się, że dostała zlecenie na oczernianie MEN, gdyby ten chciał walczyć z lobby podręcznikowym. Ale trudna nie oznacza, niemożliwa. Jeżeli chodzi o żywienie - wątpię, żeby PL było stać na darmowe posiłki dla wszystkich dzieci, ale można ustalić, że w szkołach powyżej X uczniów są normalne stołówki a nie catering. Cena mogłaby być niższa (może). Warto by się zastanowić czy w kontekście kosztów i czasu przeznaczonego na posiłek (często przerwa) nie lepiej przygotowywać potraw jednogarnkowych plus owoc? to takie luźne pomysły, które należałoby przeanalizować, odrzucić te głupie i stworzyć jakiś plan. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 23:00 Ale trudna nie oznacza niemożliwa. > > Jeżeli chodzi o żywienie - wątpię, żeby PL było stać na darmowe posiłki dla wsz > ystkich dzieci, ale można ustalić, że w szkołach powyżej X uczniów są normalne > stołówki a nie catering. Ouć, to szkoły mają catering? Ja kompletnie ciemna jestem w tych kwestiach. Stołówki przywrócić stanowczo. Cena mogłaby być niższa (może). Warto by się zastanow > ić czy w kontekście kosztów i czasu przeznaczonego na posiłek (często przerwa) > nie lepiej przygotowywać potraw jednogarnkowych plus owoc? to takie luźne pomys > ły, które należałoby przeanalizować, odrzucić te głupie i stworzyć jakiś plan. Wydłużyć przerwę. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 23:01 Ale ja nie zrozumiałam tego wszelkie zasiłki na bazie niskiego dochodu wypłacane na zasadzie "złotówka za z > łotówkę" a nie kwestii dentysty. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 23:05 a, to sorry. Ta zasada polega mniej więcej na tym (kwoty zmyślone) - jeżeli zasiłek X w wysokości np. 400 pln przysługuje wtedy kiedy na głowę w rodzinie przypada maksimum 900 pln, to osoba w której rodzinie dochód wynosi 905 pln, a więc przekroczyła próg dochodowy, dostanie 395 pln. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 23:11 joa66 napisała: > a, to sorry. Ta zasada polega mniej więcej na tym (kwoty zmyślone) - jeżeli zas > iłek X w wysokości np. 400 pln przysługuje wtedy kiedy na głowę w rodzinie przy > pada maksimum 900 pln, to osoba w której rodzinie dochód wynosi 905 pln, a więc > przekroczyła próg dochodowy, dostanie 395 pln. no dobra, ale tym systemem możemy dojść do dowolnych kwot (osoba, której dochód w rodzinie wynosi 1100 zł, dostanie 200+300 i tak dalej) i znowu to trzeba jakoś ograniczyć. idea słuszna, wykonanie niełatwe Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 23:17 Nie, bo gdzieś jest koniec . W opisanym przykładzie byłoby to dochodu 1300 pln na osobę. A rodzina z dochodem 1100 pln dostawałby 200 pln) Oczywiście to kwoty przykładowe, ekonomiści musieliby rozpisać to na kwoty realne. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 23:19 joa66 napisała: > Nie, bo gdzieś jest koniec . W opisanym przykładzie byłoby to dochodu 1300 pln > na osobę. A ci, którym wyszłoby 1305, znowu byliby niezadowoleni... poza tym wtedy to by się akurat pół Polski załapało. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 23:22 Nie. Nie na tym to polega. Nie wiem czy załapało by się pól Polski, bo kwoty są wymyślone na potrzeby przykładu. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 23:27 No proszę, chyba się spóźniłam, to chyba już funkcjonuje, uchwalił to jeszcze "stary" rząd. (btw dlaczego się tym nie chwalił?) ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/717629,Zasada-zlotowka-za-zlotowke-w-swiadczeniach-rodzinnych-uchwalona.html Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Inaczej niż u ciebie 23.05.16, 23:33 tzn. sama kwota jest liczona odwrotnie TY: jeśli ktoś zarabia X+5, powinien dostać zasiłek Z+5. BYŁY RZĄD: jeśli ktoś zarabia X+5, powinien dostać zasiłek Z-5 czyli taki, co przekroczył kwotę, dostaje MNIEJ zasiłku, a nie więcej (i wówczas granica tworzy się naturalnie, mianowicie, jeśli zasiłek wynosi Z, to taki, co zarabia X+Z, dostanie 0 złotych zasiłku), ale sama idea, żeby nie tworzyć sztucznych podziałów, już jest, i w dodatku jest ona prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Inaczej niż u ciebie 23.05.16, 23:43 czyli taki, co przekroczył kwotę, dostaje MNIEJ zasiłku, a nie więcej o tym pisałam jeżeli przekroczy kwotę o 5 pl to dostanie o 5 zł mniej zasiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Inaczej niż u ciebie 23.05.16, 23:49 joa66 napisała: > czyli taki, co przekroczył kwotę, dostaje MNIEJ zasiłku, a nie więcej > > o tym pisałam jeżeli przekroczy kwotę o 5 pl to dostanie o 5 zł mniej zasiłk > u. coś ja dzisiaj ogłupiała jestem Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 23:29 joa66 napisała: > Nie. Nie na tym to polega. Ja wiem, że nie taki masz zamysł, co nie zmienia faktu, że tak by zapewne było. Wychodzisz od myślenia "Sytuacja, w której zarabiający X dostaje zasiłek, a zarabiający X+5 zł nie dostaje zasiłku, jest zła". Planujesz, że zasiłek dostawanoby nie do kwoty X, ale do kwoty X+Y. No ale wtedy ci, którzy zarabiają X+Y+5 zł, też czuliby się pokrzywdzeni. > > Nie wiem czy załapało by się pól Polski, bo kwoty są wymyślone na potrzeby przy > kładu. Fakt, zapomniałam. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 08:58 > X+Y+5 zł, też czuliby się pokrzywdzeni. Nie tak bardzo, bo ktoś, kto zarabia X+Y-1 dostałby złotówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
zjadaczbigosu Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 18:35 Od każdego według jego zdolności, każdemu według jego potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
karolaa93 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 19:43 Moim zdaniem: 1. Nauka odbywa się w blokach programowych. Np. w poniedziałki nauki ścisłe, we wtorek przyrodnicze, środa dzień sportu - coś w tym stylu, skupić się dłużej na temacie. W obecnym systemie dzieci dostają pie...ca: zaczyna się polski, już muszą biec na matmę, potem plastyka, wf i biologia, a na końcu muzyka... nie dość, ze i tak dzieci są rozkojarzone, to jeszcze ta różnorodność tematyki powoduje, że ciężko im się skupić na danej lekcji i zaległości się nawarstwiają... 2. Szkoły odrzucają wszelkie imprezki, wyjścia, wycieczki, szkoła ma tylko uczyć! - nauczyciele maja zająć się tylko nauczaniem, a nie tak jak teraz wszystkimi imprezami, wyjściami, akademiami. A nauka w biegu i chaosie. Potem dziecko wraca do domu, nic nie rozumie, a praca domowa zajmuje 3 godziny... Odrzuconymi przez szkoły imprezami mają się zająć domy kultury i inne ośrodki np. sportowe, kulturalne. Uczeń w szkole ma być dopilnowany z wiadomości kompleksowo, tak aby po szkole zajął się właśnie swoimi zainteresowaniami, wycieczkami itp. 3. Szkoła nie jest obowiązkowa ponadto wyciągane są bardzo ostre konsekwencje: ucieczek, wszelkiego tzw "złego zachowania" w szkole, przeszkadzania sobie i kolegom w nauce. Na lekcji maksimum skupienia, małe klasy max 10 osobowe. Bo wszyscy dziwią się dlaczego szkoły nieskutecznie uczą... no luuudzie przy 30 osobach w klasie i 45 minutach weź wytłumacz matematykę, gdzie n-l ma 1,5 minuty na osobę.... 4. Konsekwentne i sprawiedliwe ocenianie, jeśli ktoś nie umie, to szkoła nie udaję, że uczeń umie i puszcza go dalej. 5. Mniej papierzysków w szkole, więcej praktyki, np. po co te coroczne świadectwa? wystarczyłoby jedno na koniec danego etapu, po co tyle teorii? przepisywania książek? więcej doświadczeń, pokazów, pracy praktycznej, po co tyle szczegółów z każdego przedmiotu? tyle bzdur i pamięciowych regułek... tyle przyszło mi do głowy tak na szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 20:20 Punkt,2 3, 4 fajne, choć 10 osób nierealne. A gdybyś czytała rzeczywisty program jakiejś partii i przeczytałabyś punkt 1, to byłabyś zadowolona? np teraz, od września, albo za rok? Nie na zasadzie pobożnych życzeń, tylko faktycznej zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 20:45 Niezależnie od słuszności tych pomysłow (lub jej braku) to chyba nie nadaje się na program. Program ma mieć jakieś znamiona realizmu - na przykład postulat "Na lekcji maksimum skupienia, małe klasy max 10 osobowe. " jest niemożliwy do zrealizowania. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 20:58 program społeczno-obyczajowy centrowy, na ekonomii nie znam się przypilnowanie III sektora, żeby nie służył samemu sobie, a beneficjentom (jak to zrobić???) i nie mam na myśli fundacji typu "zbieramy na operację nóżki dla małej Gosi", tylko np. fundacje pomagające osobom ON Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 21:56 > aczniemy od ulepszeń w dziedzinie edukacji? Wyprowadzić religię ze szkół... W miejsce religii wprowadzić dodatkowe godziny z przedmiotów, których do tej pory uczono godzinę tygodniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 22:02 takie pytanie ogólne - czy myślicie, że w "programie" powinno się umieszczać wszystko co uważamy za dobre czy tylko te rzeczy "dobre", które mają szanse pozytywnie zainteresować większość? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 22:04 p.s. i czy powinny być realne - o ile wiem, dopóki istnieje konkordat religia pozostanie w szkołach - czy warto zaczynać ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 22:14 > czy warto zaczynać ten temat? Odpowiem pytaniem: co Kukiz zrobił w kierunku jowów? Kto pamięta jowy? Imho dobrym ruchem jest zapuszczenie próbnego balona, na ile społeczeństwo jest zmęczone kk. I jeszcze: nowa partia musi być wyraźna. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 22:19 imho - ryzykowny balon, może pociągnąć na dno inne rzeczy - a moim zdaniem ważniejsze są sprawy np proponowane zmiany w prawie dotyczącym dopuszczania aborcji. Nie zapominaj, że dla większości rodziców religia w szkole jest wygodna, nawet dla tych, którzy w wielu innych sprawach potępiają KK. Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 22:44 ludzie się przyzwyczaili , to fakt. Miałam napisać, że częściowa odpłata za religię mogla by być, ale to by był strzał w stopę dla jakiejkolwiek partii Chyba najbardziej nośnym hasłem byłyby mniejsze klasy - rodzice wszyscy za, nauczyciele za( brak zwolnień, lepsze warunki pracy, mozliwość większej ilości godzin) Oraz ta stabilność, ale jak zapewniona ? za 4 lata przyjdą inni i znowu zmiana dla samej zmiany , byle po naszemu było. A sprawy kobiet? aborcja i inne? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 22:57 Ja jeszcze dodam, że w kontekscie "500+" naprawdę warto zrobić solidną analizę ekonomiczną. W tej chwili jest dużo rozczarowań dotyczących tego, że mam tylko o 5 zło więcej niż Kowalska i nie załapałam się na zasiłek X. Gdyby ustalić kwotę minimalną na osobę w gospodarstwie domowym (wyższą tam gdzie jest osoba niepełnosprawna) i przyznawać zasiłek na zasadzie złotówka za złotówkę, większość ludzi byłaby zadowolona. Jeżeli chodzi o aborcję to wszystkie dotychczasowej kampanie oparte na "mój brzuch moja sprawa" są nieskuteczne. Aby przekonać społeczeństwo do swoich racji należałoby się skupić na prewencji aborcji (edukacja, antykoncepcja wg zasad zainteresowanych) pod hasłem "chcesz aby aborcji było mniej, oto są najskuteczniejsze sposoby). Niezależnie od tego podnosić sprawę zdrowia i życia kobiet, których życie może być zagrożone (np. ciąża pozamaciczna). Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 22:57 > Miałam napisać, że częściowa odpłata za religię mogla by być, Ha, częściowe finansowanie lekcji religii przez kk. > najbardziej nośnym hasłem byłyby mniejsze klasy Ja to sobie myślę, nie obrażając nikogo, że z hasłem mniejszych klas to się nie wygra żadnych wyborów > A sprawy kobiet? aborcja i inne? Aborcja koniecznie w pakiecie opieki nad urodzonymi dziećmi z wadami. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 23:18 > Aborcja koniecznie w pakiecie opieki nad urodzonymi dziećmi z wadami. Dziećmi, dziećmi. One się kiedyś staną dorosłe. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Co ma znaczyć "wszystko, co uważamy 23.05.16, 22:38 za dobre" i jakich przedmiotów miałoby to dotyczyć (polski, historia?) Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Ile dzieci mają tej religii 23.05.16, 22:37 i czego się uczy tylko godzinę tygodniowo? Pytam serio, zwyczajnie nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Ile dzieci mają tej religii 23.05.16, 22:53 Religii mają dwie godziny lekcyjne każdego roku, od początku edukacji do matury. Biologia, geografia, fizyka i chemia to w gimnazjum dwa lata po dwie godziny i rok po godzinie. W liceum możesz mieć w tej chwili te same przedmioty (w zależności od rozszerzenia) tylko w jednej klasie, po godzinie tygodniowo. Tak, np. tylko w jedną godzinę tygodniowo w pierwszej klasie, w drugiej i trzeciej zero. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ile dzieci mają tej religii 23.05.16, 22:57 szarsz napisała: > Religii mają dwie godziny lekcyjne każdego roku, od początku edukacji do matury > . > > Biologia, geografia, fizyka i chemia to w gimnazjum dwa lata po dwie godziny i > rok po godzinie. > > W liceum możesz mieć w tej chwili te same przedmioty (w zależności od rozszerze > nia) tylko w jednej klasie, po godzinie tygodniowo. Tak, np. tylko w jedną godz > inę tygodniowo w pierwszej klasie, w drugiej i trzeciej zero. Bardzo dziękuję. Nie rozumiem tylko trzeciej części - można mieć de facto tylko 1 godzinę biologii w I klasie, a w II i III już wcale??? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Ile dzieci mają tej religii 23.05.16, 22:58 > Nie rozumiem tylko trzeciej części - można mieć de facto tylko 1 godzinę biologii w I klasie, > a w II i III już wcale??? Rozumiesz. Niestety rozumiesz bardzo dobrze :\ Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ile dzieci mają tej religii 23.05.16, 23:05 szarsz napisała: > > Nie rozumiem tylko trzeciej części - można mieć de facto tylko 1 godzinę > biologii w I klasie, > > a w II i III już wcale??? > > Rozumiesz. Niestety rozumiesz bardzo dobrze :\ To ja zaczynam rozumieć, dlaczego oni nic nie umieją. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Ile dzieci mają tej religii 24.05.16, 11:48 od tego są rozszerzenia - nie jest to głupie rozwiązanie, bo licealiści sami sobie wybierają to, czego chcą się uczyć. humaniście nie jest potrzebna biologia az do matury, skoro wiadomo, że jej zdawał nie będzie. problem tkwi w innym miejscu - w podstawówce i gimnazjum. a także w programach nauczania, i chorym na tym etapie nauczaniu spiralnym, co powoduje, że dzieci w gimnazjum robią to samo co w podstawówce, ale w większym zakresie. skoro gimnazjum jest obowiązkowe, niechby ta nauka była rozłożona inaczej. co do edukacji to ja mam milion utopijnych pomysłów, ale nie mam teraz czasu za bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Ile dzieci mają tej religii 24.05.16, 11:59 >nie jest to głupie rozwiązanie, To jest bardzo głupie rozwiązanie, jeśli biologii, chemii czy fizyki naucza się w sumie 5 h tygodniowo przez całą edukację. Co można przełożyć na dwie godziny tygodniowo przez dwa lata i godzinę przez rok. > humaniście nie jest potrzebna biologia az do matury, Jeśli zakładamy, że człowiek uczy się dla matury, a nie dla wykształcenia... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Ile dzieci mają tej religii 24.05.16, 12:06 dlatego tłumaczę, że błąd jest wcześniej, a nie w liceum. na tym etapie to maturzysta powinien decydować, co mu sie przyda a co nie. a nie uczyć się na przykład podstaw przedsiębiorczości w klasie maturalnej, co się niestety zdarza. maturzysta na dziale humanistycznym nie potrzebuje 4 fizyk w tygodniu. nie ten czas, nie ten etap w edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: Ile dzieci mają tej religii 23.05.16, 22:57 geografii, biologii, fizyki, chemii, historii w wymiarze 4 godziny przez 3 lata, czyli 2 lata po 1 godzinie i 1 rok po 2 a religii 2 przez wszystkie lata szkoły, u mnie przygotowanie do komunii było oprócz tych 2 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Ile dzieci mają tej religii 23.05.16, 22:59 No to nie wyprowadzenie religii ze szkoły. Szatańskim planem byłoby ograniczenie religii do 1 godziny tygodniowo, co? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Ile dzieci mają tej religii 23.05.16, 23:03 > w wymiarze 4 godziny przez 3 lata Masz rację, nei wiem, jak to policzyłam, że 130/32 wyszło mi 5... Tylko historii jest więcej, 190 godzin, co daje 6 godzin w ciągu 3 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
vaikiria Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 22:39 Jak utopia to utopia, nie patrzę na możliwość realizacji: 1. W szkole: mniejsze klasy, nauka w stałych godzinach np. 8-14, później zajęcia dodatkowe, koła przedmiotowe, zajęcia wyrównawcze itp. Religia wylatuje ze szkół, natomiast więcej sportu (różnorodnego). Zajęcia sportowe na zaliczenie, nie na ocenę. Szkoły organizują także wyjazdy feryjne/wakacyjne. Niedrogie, w oparciu o bazę noclegową schronisk młodzieżowych, pod opieką nauczycieli. Nie jako wyjazdy obowiązkowe oczywiście, ale rodzice nie musza się martwić, że urlopu brak a kasy na obóz komercyjny też. W klasach 1-3 stołówka podaje śniadania. 2. Radykalne zaostrzenie systemu karnego. Koniec z kalkulowanymi kradzieżami, które mieszczą się w limicie wykroczenia. Powrót kary śmierci za najbrutalniejsze przestępstwa. Koniec kar w zawieszeniu - natomiast uzupełnienie systemu penitencjarnego o półotwartą formę obowiązkowych zakładów pracy, w których skazani pracują np. na spłatę alimentów zaległych albo na zadośćuczynienie ofiarom. Za prowadzenie samochodu po pijaku dożywotni zakaz prawa jazdy i przepadek samochodu. 3. Obowiązkowe przeszkolenie wojskowe, choćby w formie półrocznej dla wszystkich obywateli. Może być w systemie dwa razy trzy miesiące. 4.Radykalna reforma pomocy społecznej. Koniec z finansowaniem patologii i fikcyjnym bezrobociem. 5. Generalna zasada - nieprzestrzeganie prawa się nie opłaca, pilnowane od najdrobniejszych elementów po np. zatrudnianie na umowę o dzieło jeśli powinna być umowa o pracę. Zasada: praworządne państw, bezpieczni obywatele. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 22:43 sorry, ale poza religią brzmi to jak program PiS Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 11:51 no ale czy to źle? akurat PiS w sferze edukacji źle nie mówi, ja się tylko obawiam o realizację. nie można negować dobrych pomysłów tylko dlatego, że są z tej a nie innej opcji politycznej. szkoła to nie jest darmowa opiekunka dla dzieci. tego typu opiekę powinny przejmować domy kultury itd. i tak się to dzieje dzisiaj. za zupełnie niewielkie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Skoro już jesteśmy przy edukacji 23.05.16, 23:09 to jeśli można wiedzieć: jaki program mają Wasze dzieci, jeśli chodzi o język polski? Pytam z ciekawości, jako osoba przywiązująca dużą wagę do języka. Nie interesuje mnie, jak czyjemu dziecku idzie, tylko raczej: czego się oczekuje w klasie takiej a takiej (od pierwszej podstawówki do matury). Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 23:10 Po tym, jak mi w jakimś skanerze przed-wyborczym wyszło, że "moja" partia to skrzyżowanie Nowoczesnej i Razem- przestałam się w ogóle tłumaczyć jakie mam poglądy. Nierealne Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 23:12 Mnie wyszło tak samo - ale ja się nie dziwię, bo mam poglądy mocno lewicowe w sprawach obyczajowych i (średnio)liberalne w kwestiach gospodarczych. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 23:13 Dlaczego nierealne ? Może się kiedyś spotkają w parlamencie jako dwie największe partie ? Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: partia idealna z idealnym programem 23.05.16, 23:54 To ja z innej strony - musimy mieć uniwersytety z prawdziwego zdarzenia. Czyli zajmujące się nauką a nie produkcja magistrów zarządzania. Czyli musimy zmienić sposób ich finansowania. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 11:40 Jeżeli chodzi o edukację to - obowiązek przedszkolny od 4rż - obowiązek szkolny od 7rż - egzaminy wstepne na każdy kolejny etap edukacji w wybranej szkole - likwidacja testów - obowiązek zapewnienia zajęć pozalekcyjnych w przedszkolach i SP we wszystkie dni oprócz sobot, niedziel i innych dni ustawowo wolnych od pracy przez 12 m-ęcy w roku w wymiarze 9h dziennie. - brak nauki na zmiany - klasy max 20 osób Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 11:53 hehe, Tobie sie urlop należy, a nauczycielom nie? które dziecko będzie w stanie uczyć się przez 12 miesięcy w roku? i to przez 9 godzin dziennie? moje osobiste już są monstrualnie zmęczone i marzą o wolnym od szkoły i jakichkolwiek obowiązków z nią związanych. dzieci potrzebują wolnego - przypomnij sobie swoją szkołę i swoje wakacje, a potem pisz głupoty o nauczaniu przez 12 miesięcy bo tak się składa, że nawet składanie origami to nauka, i od tego też trzeba odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 12:29 Dziecko oczywiście ma prawo do wakacji i nie chodzi o to żeby nauka odbywała się 12 m-cy w roku a nauczyciel ma prawa do urlopu...ale takiego jak wszyscy 26 dni. Rzadko kto jest też w stanie zapewnić dziecku wyjazdy przez pewnie ze trzy m-ace w roku. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby w szkołach organizowac rózne zajęcia w czasie wakacji ( sportowe, jakiekolwiek ) a przy ich organizacji usadzić nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 12:44 aha, czyli nie chodzi o dzieci, a o usadzenie nauczycieli ja proponuję, żebyś rok popracowała w szkole, to wtedy pogadamy zapewniam, że nie chciałabyś, żeby z Twoim dzieckiem pracował nauczyciel bez porządnego urlopu dlaczego w 1 semestrze robi się z dziećmi więcej? pracuje lepiej, intensywniej? a dlaczego 2 semestr to od kwietnia juz tylko lot ślizgowy do końca roku? bo wszyscy są zmęczeni, nauczyciele także. i potrzebują resetu w głowie poprzez wakacje, które wcale nie trwają 2 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 12:53 No tak, rzeczywiście nie trwają 2 m-ące bo koło 25.08 trzeba na 2-3 godzinki pojawić się na radzie Wiem co piszę bo moja najlepsza przyjaciółka jest nauczycielką polskego w gimnazjum widzę jaka od lat przepracowana chodzi przynajmniej ma tyle pracowitości że uczciwie przyznaje, że się nie przemęcza Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 12:54 na tyle przyzwoitości oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 13:00 na tyle przyzwoitości chyba no to widzisz, widocznie jest kiepską i mało zaangażowana nauczycielką ja pracuję dużo dłużej w wakacje, ale widocznie jestem jakaś durna, bo tez bym się mogła nie przemęczać a tak - o ja durna - jestem w szkole zwykle koło 16 sierpnia, i gotuję siebie i pracownię do kolejnego roku Odpowiedz Link Zgłoś
esme83 Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 13:08 Ale będą mogli sobie te 26 dni odebrać kiedy chcą, czy obligatoryjnie w wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 11:41 A tak ogólnie to liberalizm gospodarczy i lekka konserwa w pozostałych dziedzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 A może nie "idealna" tylko co nas łączy ? 24.05.16, 12:40 Co Waszym zdaniem nalezy do rzeczy, które nas łączą a nie dzielą? Nie chodzi o osobiste przekonania tylko o wiarę, że to jest ważne dla większości obywateli. Zaczynam -pokój i bezpieczeństwo -członkostwo w UE -wysokość minimalnego wynagrodzenia -kontrola państwa nad instytucjami wykorzystującymi naiwność ludzi (parabanki, itd), ograniczanie ich działalności. -edukacja przedszkolna, szkolna, wyższa -system opieki zdrowotnej Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: A może nie "idealna" tylko co nas łączy ? 24.05.16, 13:58 dochodzimy do ściany Jak osiągnąć ów spokój i bezpieczeństwo? Antoni również robi , to co robi, w trosce o bezpieczeństwo. Chyba Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: A może nie "idealna" tylko co nas łąc 24.05.16, 18:25 to może skoncentrujmy się na pokoju W tym chyba Antoni nie robi ? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: partia idealna z idealnym programem 24.05.16, 12:41 ra-sowa napisał(a): > od ulepszeń w dziedzinie edukacji? Może trzeba by zacząć o przyjrzenia się temu, czego uczą się na studiach przyszli nauczyciele. I tu wprowadzić nie radykalne reformy przewracające wszystko do góry nogami, ale stopniowe ulepszenia. Odpowiedz Link Zgłoś