slonko1335 08.06.16, 10:04 Czy może mi ktoś napisać jak się nazywa badanie sprawdzające poziom witaminy d3 bo wyszukiwarka w dwóch pobliskich labach nic mi pod taką nazwą nie wyszukuje...a czytałam kilkakrotnie, że ematki badają... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola_dom Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 10:44 Witamina D metabolit 25(OH). Ale w laboratorium powinni wiedzieć, o jakie badanie chodzi. Ono jest dość drogie - ok. 60-70 zł. Ale czasem (chyba nawet teraz) można załapać się na darmowe badania organizowane przez Vitrum - poszukaj, bo warto. A nie - sprawdziłam - teraz badają tylko ciężarne. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 10:48 dziękuję, chciałam sprawdzić cenę bo nie wiedziałam czy iść po skierowanie czy nie ale w tym układzie przejdę się...rodzinny może wystawić? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 10:52 slonko1335 napisała: > ale w tym układzie przejdę się...rodzinny może wystawić? Chyba może, choć nie są zbyt chętni - właśnie przez tę cenę. Ale jak masz sensownego, to powinien dać - a jeśli nie do końca, to przygotuj się jakoś "merytorycznie" - dlaczego Ci jest potrzebne, i tak dalej. Poczytaj o skutkach niedoborów i sprawdź, czy ich nie masz. Ja np. miałam koszmarne zawroty głowy na stojąco, siedząco i leżąco - i sama zasugerowałam lekarce, że to może z braku wit. D, bo mam je zawsze po zimie, potem przechodzą, żeby wrócić kolejnego przedwiośnia - i tak od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 15:39 Lekarz rodzinny nie może wystawić skierowania na badanie stężenia witaminy D. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 18:06 Wg obecnych zaleceń w naszym klimacie są wskazania do suplementowania od września do kwietnia bez badań. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 22:21 a odnośnie specjalistów są jakieś wytyczne? reumatolog rozumiem może? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 22:40 slonko1335 napisała: > a odnośnie specjalistów są jakieś wytyczne? reumatolog rozumiem może? Pewnie może, w końcu to bardzo ważna witamina dla kości, to by pasowało do reumatologa; ja dostawałam od neurologa i endokrynologa. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 11:44 Bez badania mozna w zasadzie miec pewnosc,ze ma sie niedobór.Praktycznie wszyscy go mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 22:20 suplementuję witaminę d3 ale biorę też leki które jej poziom obniżają-reumatolog mówiła o konieczności kontroli co jakiś czas i chcę iść na wizytę z wynikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
leeah Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 20:01 Na oh 25 d3 syn dostał skierowanie od pediatry. Pytałam przy okazji o cenę w laboratorium to w womp na Bol.Śmiałego kosztuje 30zł. Odpowiedz Link Zgłoś