Dodaj do ulubionych

Poziom wit d3-jakie badanie

08.06.16, 10:04
Czy może mi ktoś napisać jak się nazywa badanie sprawdzające poziom witaminy d3 bo wyszukiwarka w dwóch pobliskich labach nic mi pod taką nazwą nie wyszukuje...a czytałam kilkakrotnie, że ematki badają...
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 10:44
      Witamina D metabolit 25(OH).
      Ale w laboratorium powinni wiedzieć, o jakie badanie chodzi.
      Ono jest dość drogie - ok. 60-70 zł.
      Ale czasem (chyba nawet teraz) można załapać się na darmowe badania organizowane przez Vitrum - poszukaj, bo warto.
      A nie - sprawdziłam - teraz badają tylko ciężarne.
      • slonko1335 Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 10:48
        dziękuję, chciałam sprawdzić cenę bo nie wiedziałam czy iść po skierowanie czy nie ale w tym układzie przejdę się...rodzinny może wystawić?
        • ola_dom Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 10:52
          slonko1335 napisała:

> ale w tym układzie przejdę się...rodzinny może wystawić?

Chyba może, choć nie są zbyt chętni - właśnie przez tę cenę.
          Ale jak masz sensownego, to powinien dać - a jeśli nie do końca, to przygotuj się jakoś "merytorycznie" - dlaczego Ci jest potrzebne, i tak dalej. Poczytaj o skutkach niedoborów i sprawdź, czy ich nie masz. Ja np. miałam koszmarne zawroty głowy na stojąco, siedząco i leżąco - i sama zasugerowałam lekarce, że to może z braku wit. D, bo mam je zawsze po zimie, potem przechodzą, żeby wrócić kolejnego przedwiośnia - i tak od kilku lat.
          • memphis90 Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 15:39
            Lekarz rodzinny nie może wystawić skierowania na badanie stężenia witaminy D.
            • aguar Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 18:06
              Wg obecnych zaleceń w naszym klimacie są wskazania do suplementowania od września do kwietnia bez badań.
            • slonko1335 Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 22:21
              a odnośnie specjalistów są jakieś wytyczne? reumatolog rozumiem może?
              • ola_dom Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 22:40
                slonko1335 napisała:

> a odnośnie specjalistów są jakieś wytyczne? reumatolog rozumiem może?

Pewnie może, w końcu to bardzo ważna witamina dla kości, to by pasowało do reumatologa;
                ja dostawałam od neurologa i endokrynologa.
    • lola211 Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 11:44
      Bez badania mozna w zasadzie miec pewnosc,ze ma sie niedobór.Praktycznie wszyscy go mamy.
      • slonko1335 Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 22:20
        suplementuję witaminę d3 ale biorę też leki które jej poziom obniżają-reumatolog mówiła o konieczności kontroli co jakiś czas i chcę iść na wizytę z wynikiem.
    • leeah Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 20:01
      Na oh 25 d3 syn dostał skierowanie od pediatry. Pytałam przy okazji o cenę w laboratorium to w womp na Bol.Śmiałego kosztuje 30zł.
      • thea19 Re: Poziom wit d3-jakie badanie 08.06.16, 22:56
        lece, wezme od razu dwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka