15.06.16, 16:20
Chcielibyśmy w lipcu wyjechać na kilka dni z dziećmi (dużymi) do Wiednia. Ja sama byłam w tym mieście w latach 90-tych i głównie pamiętam Prater i Mozartkugel wink

Czy możecie mi polecić jakieś kwatery, pomóc ułożyć plan wycieczki (3-4 dni) itp.? Będę wdzięczna za wszelkie rady.

Dziękuję smile

Obserwuj wątek
    • aka10 Re: Wiedeń 15.06.16, 18:53
      www.classic-hotelwien.at/en/hotel-vienna-center-city-2-district-1020/mr-blumi/
      Hotel polecam, blisko wszedzie, dwa metry od "Prater"-u.
      • grey_delphinum Re: Wiedeń 15.06.16, 20:32
        Dzięki Aka smile

A co warto zobaczyć w Wiedniu i okolicy (będziemy samochodem)? Oprócz typowego szlaku, marzą mi też się "perełki" mało znane, a warte zobaczenia.
    • krisdevalnor Re: Wiedeń 15.06.16, 20:34
      Na pewno warto zobaczyc palac i ogrod Schoenbrunn, przepieknie tam jest. Fajny labirynt z zywoplotu. Polecam tez pobliskie zoo, jak dla mnie to najpiekniejsze zoo w Europie (a najstarsze na swiecie tak w ogole).
      Muzeum przyrodnicze.
      Belvedere- palac i ogrody.
      No i torcik Sachera w jednej z wielu kawiarni wrecz obowiazkowy, bez niego wyjazd sie nie liczysmile
    • arwena_11 Re: Wiedeń 15.06.16, 20:47
      Hofburg
      Hiszpańska szkoła jazdy - rewelacyjne poranne treningi
      Cmentarz Sankt Marx
      Swego czasu mieli Muzeum Pogrzebowe, Muzeum Anatomii
      Hundertwasserhaus
      Opera wiedeńska
    • owianka Re: Wiedeń 15.06.16, 20:49
      Z mniej może znanych perełek polecam:

Hundertwasserhaus
      https://www.mts-vienna.com/guide/wp-content/gallery/hundertwasserhaus-wien/hundertwasserhaus-wien.jpg

i
      KunstHausWien, również projektu Hundertwassera:
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/KunstHausWien.jpg/800px-KunstHausWien.jpg

• owianka Re: Wiedeń 15.06.16, 20:54
      A dzieci w jakim dokładnie wieku? Moje w wieku od 5 do 20 lat fantastycznie bawiły się w Kindermuseum, które jest częścią Schonbrunnu:
      www.kaiserkinder.at/kindermuseum.html

W Schonbrunnie zajrzyjcie również do labiryntu - jest dodatkowo płatny, ale warto.
      • grey_delphinum Re: Wiedeń 15.06.16, 20:57
        Dzieci - 10, 15.

Rewelacyjne są te podpowiedzi co warto zwiedzić. Proszę o więcej smile
    • ola766 Re: Wiedeń 15.06.16, 21:02
      Idź zobaczyć, gdzie Mozart brał ślubsmile
      Katedra św. Szczepana, taka bardziej imponująca.
      Swoją drogą, to trochę dziwne - po śmierci Mozarta została tam (w katedrze!) za niego odprawiona msza żałobna, a pochowali go w zbiorowym grobie na jakimś zadupiu??? Kupy się nie trzyma.
      • aka10 Re: Wiedeń 15.06.16, 21:06
        Muzeum Mozarta oczywiscie. Moze sie to tez bedzie dzieciom podobac. Przy wejsciu na Prater:
        www2.madametussauds.com/vienna/en/
    • morekac Re: Wiedeń 15.06.16, 21:04
      ZOO - jeśli z dziećmi - koniecznie.
      • grey_delphinum Re: Wiedeń 17.06.16, 19:00
        Jeszcze raz dziękuję za wszystkie podpowiedzi smile

A okolice Wiednia? Co warto zobaczyć?
        • basiastel Re: Wiedeń 17.06.16, 19:16
          Też się wybieram z córcią w sierpniu. Doczytałam, że w wakacje dzieci jeżdżą komunikacją miejską za darmo. Hotel rezerwowałam na booking.com. Program jeszcze nie opracowany.
          • morekac Re: Wiedeń 17.06.16, 19:19
            Ogólnie dzieci do lat 18tu mają sporo zniżek, a w niektórych miejscach - za darmo.
    • mamalgosia Re: Wiedeń 17.06.16, 19:27
      Muzeum dzwięków i muzyki. Interaktywne, świetne

www.hausdermusik.com/das-klangmuseum
      • ola766 Re: Wiedeń 17.06.16, 19:33
        O, i jeszcze Muzeum Techniki jest boskie. Mnóstwo dobrze zachowanych rzeczy z tzw. epoki. Czy tam epoksmile
        • grey_delphinum Re: Wiedeń 17.06.16, 21:32
          Muzea Techniki, Muzyki... rewelacja! Takich inspiracji szukam.

Basiastel, a jaki hotel wybrałaś? Zależy mi na śniadaniu...

Czy po mieście lepiej poruszać sie autem, czy komunikacją miejską?

A jak jest z wejściem do różnych atrakcji - można wejść z marszu, czy raczej zrobić wcześniej rezerwację przez net? Błogosławiłam takie wyjście w Barcelonie, gdy omijałam kilometrowe kolejki do kas, ale nie wiem, czy w Wiedniu ma to sens...

• arwena_11 Re: Wiedeń 17.06.16, 21:46
            Wiedeń jest świetnie skomunikowany. Zdecydowanie komunikacja miejska.

Może opłacałoby ci się wykupić kartę wiedeńską? Jak czytam, to jak kupisz dla siebie, to dziecko jeździ za darmo?
            www.wien.info/pl/pl/travel-info/vienna-card
          • basiastel Re: Wiedeń 19.06.16, 11:22
            Queens Apartments - oferują śniadania. Za tydzień ( małe studio )zapłaciłam 304 Euro.
            • basiastel Re: Wiedeń 19.06.16, 11:39
              Z tym, że śniadanie nie jest wliczone w koszt noclegu. Kosztuje dodatkowo 9 Euro. Ja się nie zdecydowałam na śniadania, bo studio jest wyposażone w kuchenkę, mikrofalę, ekspres do kawy, naczynia. Śniadania będziemy robić same.
    • maadzik3 Re: Wiedeń 19.06.16, 11:59
      poszukaj na bookingu - zobaczysz cenę, lokalizację i warunki żeby mieć wybór
      I najlepiej bezpłatny parking jeżeli jedziecie autem. Po samym Wiedniu lepiej znacznie poruszać się komunikacją publiczną. Bawcie się dobrze smile
      • grey_delphinum Re: Wiedeń 19.06.16, 16:39
        A w której dzielnicy najlepiej poszukać noclegów?

I jeszcze interesują mnie atrakcje w okolicach Wiednia. Czy możecie coś polecić?
        A może na trasie Kraków- Wiedeń?
        • thaures Re: Wiedeń 19.06.16, 23:09
          www.mamilade.at- na tej stronie zawsze szukałam atrakcji dla dzieci.
    • solaris31 Re: Wiedeń 19.06.16, 23:51
      Jest fajne forum tu, na gazecie, poświęcone Austrii,prawdziwa Skarbnica wiedzy. Oprócz tego,co już polecono,ja jeszcze polecam muzeum sztuki, historii naturalnej,oba są piękne.komunikacja miejska jest boska,bylam zachwycona.kupowalismy bilety 72godzinne,dzieci miały przejazd za darmo.
    • magdagg2 Re: Wiedeń 20.06.16, 00:30
      Jeszcze haus des meeres dom morza, na kilku pietrach przerozne ryby i inne morskie zwierzeta a na ostatnim pietrze panorama wiednia. Technishes museum, zoo koniecznie. No i prater - duzo euro ze soba zabierzcie na karuzele i inne atrakcje wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka