Dodaj do ulubionych

Miłośniczki psów - pytanie

03.07.16, 19:34
Zastanawiam się nad wzięciem do domu psa. Czy możecie polecić jakieś dobre poradniki, lub też strony internetowe, które mogę poczytać, żeby się przygotować do wychowania szczeniaka? Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale mam na oku śliczne szczeniaki boksery.
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Miłośniczki psów - pytanie 03.07.16, 19:41
      Nie mam psa, ale jako miłośniczka polecam informacje dotyczące ogólnego charakteru rasy oraz jej wymagań.
    • heca7 Re: Miłośniczki psów - pytanie 03.07.16, 19:48
      Boksery? suspicious hmm...Jesteś przygotowana na zniszczenia?Także w ogrodzie o ile go masz.
      • rozamund Re: Miłośniczki psów - pytanie 03.07.16, 20:05
        Rasę znam, miałam do czynienia z bokserami, tak więc z grubsza wiem, o co chodzi. Ogród jakoś przeboleję, nie mam tam żadnych drogocennych roślin, a róż chyba pies nie ruszy wink
        • heca7 Re: Miłośniczki psów - pytanie 03.07.16, 20:08
          A tu się mylisz smile Moja bokserka regularnie, codziennie witała mnie z krzakiem róży w zębach. Musiałam wychodząc z domu przykrywać krzak dużą donicą i dociskać cegłą big_grin W domu nie dało jej się trzymać bo niszczyła wszystko.
          Przeszło jej po 1,5 roku.
    • ludborka Re: Miłośniczki psów - pytanie 03.07.16, 20:00
      Wszystkie szczeniaki są śliczne. Ale wybór rasy psa, z którym się będzie żyło naście lat to grubsza sprawa. Trzeba wziąć pod uwagę swój styl życia, dzieci, ilość czasu jaki można poświęcić na pielęgnację, koszt karmy, choroby na które rasy są podatne, itd.
    • nangaparbat3 Re: Miłośniczki psów - pytanie 03.07.16, 20:01
      Człowiek nie może się przygotowac do wychowania szczeniaka - chyba ze masz dom z ogrodem i nie pracujesz. Inaczej to kataklizm.
      • rozamund Re: Miłośniczki psów - pytanie 03.07.16, 20:07
        Mam dom z ogrodem, a psa planuję wziąć podczas dłuższego urlopu, więc będę miała dużo czasu i właśnie dlatego chcę się przygotować - swojego psa nigdy nie miałam i chcę wiedzieć, co mam robić. Myślę także o profesjonalnym szkoleniu, ale najpierw chciałam przeczytać jakiś fachowy poradnik i zobaczyć, na ile mogę poradzić sobie sama (oraz z pomocą pozostałych członków rodziny).
        • heca7 Re: Miłośniczki psów - pytanie 03.07.16, 20:16
          Boksery są bardzo przywiązane do właścicieli. Inteligentne, szybko się nudzą i broją. Nie lubią zostawać same w domu. Kochają dzieci ale to może się skończyć źle dla osób postronnych. Jeśli bokser uzna , że "jego" dziecko jest zagrożone może się rzucić. U mnie nauczkę dostała nawet yorka (wychowana od szczeniaka przez bokserkę). Syn poruszył jej miską. Jadła ona i obok bokserka. Yorka śmiała zawarczeć na dziecko. Chodziła potem dwa tygodnie w kołnierzu uncertain
          Poza tym to duże dzieci. Potrzebują ruchu i zabawy. Przekarmione szybciej zachorują i padną. Mają swoje choroby- rak, skręt jelit, zawał, trzecia powieka, padaczka. Nasza zaliczyła raka, trzecią powiekę, padaczkę i umarła na ...zawał. W wieku 11 lat. Moja ukochana Hecusia sad
          • heca7 Re: Miłośniczki psów - pytanie 03.07.16, 20:22
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ac/ti/3iox/kX9aMzaB495C512QUX.jpg
            Sorry za zdjęcie bokiem smile
        • lidek0 Re: Miłośniczki psów - pytanie 03.07.16, 20:28
          Od poradników proponuję zalogowania się na forum posiadaczy konkretnej rasy, tam dowiesz się najwięcej. Warto brać szczeniaka ze sprawdzonej hodowli, my co prawda mamy 3 letniego labcia, ale sprawdziliśmy 3 /będąc tam osobiście i czytając w necie/ jak wyglądają warunki psów. Też wzięliśmy naszego latem i mąż miał urlop. Sprawę bardzo ułatwia posiadanie ogródka bo szybciej przychodzi nauka czystości. Niestety psi mocz niszczy rośliny więc warto po zakończeniu kwarantanny uczyć korzystania z toalety poza domem. Mimo ogródka pies potrzebuje spacerów i to regularnych. Warto poszukać instruktora i zacząć zajęcia jeszcze w okresie kwarantanny w domu. Najlepiej sprawdzają się zajęcia indywidualne. Warto też poszukać weterynarza, takiego, który przyjmuje pacjentów 7 dni w tygodniu na wypadek gdy zajdzie potrzeba wizyty w weekend/ warto chodzić do jednego/. Nasz pies mieszka z nami w domu, nigdy nie zostaje sam na cały dzień /współczuję psom, które muszą od często od 7 do 17 siedzieć same/ dlatego nie mieliśmy większych zniszczeń, pies często jest wybiegany, dbamy, żeby nie miał nadwagi, jest dobrze wyszkolony, ale to praca na całe życie psa. Musisz pamiętać, że pies reorganizuje całe życie, wakacje już będą inne, bo albo zostawisz komuś swojego pupila, albo jedziesz z nim /a tu nie wszędzie psy przyjmują/ . Jak masz pytania to pisz smile
    • vi_san Re: Miłośniczki psów - pytanie 03.07.16, 20:55
      Nie patrz na śliczne szczenięta. Usiądź z całą rodziną. I pomyślcie:
      a/. ile czasu możecie poświęcić na codzienną pielęgnację psa? Są rasy, które nie wymagają prawie wcale pielęgnacji, są takie, które trzeba czesać regularnie, są takie które potrzebują raz w miesiącu wizyty u psiego fryzjera, a są i takie, u których pielęgnacja sierści wymaga profesjonalnego przygotowania.
      b/. ile czasu możecie poświęcić na codzienne spacery z psem? Są rasy o niespożytej energii, dla których ile razy nie sięgniesz po smycz - tyle razy będą najszczęśliwsze, a są i takie, które po obejściu najbliższej okolicy z ulga wrócą na kanapę.
      c/. na ile aktywny tryb życia prowadzicie? Czy np. uprawiacie jogging, nordic - walking? Wówczas pies mógłby wam towarzyszyć w treningach.
      d/. Co z psem w razie waszego wyjazdu? Czy macie w okolicy psi hotel? W jakiej cenie? Jaki?
      e/. jakim lokalem dysponujecie? Są rasy, które świetnie sprawdzą się w małym mieszkanku w bloku, ale są i takie, dla których większy metraż i ogródek jest koniecznością.
      f/. czy macie/planujecie dziecko? Jeśli macie to w jakim jest wieku? Są rasy świetnie "pracujące" z dziećmi, ale są i takie, które dzieci ledwie tolerują.
      g/. czy macie w domu inne zwierzę? Jak wyżej - są rasy, które bardzo dobrze dogadają się z kotem czy króliczkiem, ale są i takie, w których np. króliczek obudzi instynkt myśliwski i może dojść do dramatu.
      h/. czy często macie gości? Są rasy, które mają silny instynkt terytorialny - mogą źle reagować na "obcych" wchodzących na teren.
      i/. czy pies ma częściowo pełnić rolę psa stróżującego? Od tego zależy wybór pod względem "szczekliwości" rasy
      j/. czy macie doświadczenie w układaniu psów? Są rasy inteligentne, ale nie poddające się łatwo tresurze - jeśli nie macie doświadczenia - takich lepiej unikać.
      k/. jak daleko od waszego miejsca zamieszkania jest najbliższa klinika weterynaryjna? Jeśli np. mieszkacie na przedmieściach, a do najbliższego weta jest godzina jazdy - co w razie wypadku?
      l/. jaką kwotę miesięcznie możecie przeznaczyć na wyżywienie zwierzaka? Tu chyba nie muszę tłumaczyć? Dodatkowo trzeba się liczyć z tym, ze jeśli np. piesek okaże się być alergikiem - koszt specjalistycznej karmy jest na serio wcale nie bagatelną pozycją w budżecie!
      ł/. czy w okolicy są "wybiegi", bądź miejsca, w które można pójść z psem? To chyba oczywiste? Pies nie może całego życia spędzić w domu albo na smyczy - musi pobiegać swobodnie!
      m/. czy liczysz się z koniecznością częstszego sprzątania, zniszczeniami? Nie tylko w okresie szczenięcym - pies gubi sierść, przynosi z dworu na łapach piach itp, pazurkami może rysować parkiet.
      n/. jak często zdarzają się sytuacje, że wszyscy "wybywacie" z domu na dłużej niż kilka godzin? Żaden pies nie powinien przebywać długo sam. Jeśli wasz tryb życia wymusza na was całodzienną nieobecność - lepiej zrezygnujcie.
      o/. czy macie kogoś, kto w razie sytuacji podbramkowej mógłby się waszym psem zaopiekować? Np. mieszkających blisko rodziców, zaprzyjaźnionych sąsiadów? Mam na myśli sytuację awaryjną, np. mąż jest w delegacji a ty lądujesz w szpitalu... wink
      p/. czy nikt z rodziny [nie tylko domowników, ale i osób często bywających] nie ma alergii? Czasem wystawienie na alergen "leczy", ale jednak częściej - nasila objawy. Jeśli więc nawet nikt z domowników alergikiem nie jest, ale ma uczulenie któreś z waszych rodziców, często zajmujących się waszymi dziećmi - to nie jest dobry pomysł.
      r/. czy sąsiadom nie będzie przeszkadzać zwierzę? Pies pozostawiony sam w domu może szczekać, wyć, często szczeka też np. jak ktoś przechodzi obok, brudzi w "częściach wspólnych".
      s/. czy wybierzecie raczej psa [zwykle większy, bardziej "charakterny"] czy suczkę [zwykle łagodniejsza, bardziej pieszczotliwa, ale też drobniejsza]?
      t/. czy wybieracie psa z rodowodem [rasowego] czy też mieszańca?
      Reszta: w zależności od odpowiedzi na powyższe. big_grin
      No i najistotniejsze: czy WSZYSCY domownic są zdecydowani i chętni posiadaniu psa?
    • inguszetia_2006 Re: Miłośniczki psów - pytanie 03.07.16, 21:01
      Witam
      Zanim zaczniesz wychowywać - wybierz dobrze. Tekst linka
      Pzdr.
      Ing

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka