niktmadry 06.07.16, 22:21 Jak myślicie - można już kupić czy może we wrześniu się okaże, że im się program zmienia? Trochę bez sensu nauka np. historii - na koniec VI klasy dochodzą do naszych czasów a od września - zagadka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oqoq74 Re: Podręczniki kl. VI sp 06.07.16, 22:26 Program się nie zmieni do września. Odpowiedz Link Zgłoś
ulau Re: Podręczniki kl. VI sp 06.07.16, 23:43 Właśnie zrobiłam rozpoznanie po księgarniach netowych, mam swoje typy i jutro zamówię. Niektóre pozycje są dawno wydane, choć wciąż aktualne, nie chcę się potem bujać z szukaniem, jakby brakło, bo już teraz nie każda księgarnia ma je w ofercie. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Podręczniki kl. VI sp 06.07.16, 23:47 Ja się pytam czy się nie zmienią bo 8-letniej podstawówki w czerwcu to się chyba nawet nauczyciele nie spodziewali. Boję się, że kupię książki a we wrześniu mnie szkoła "przeprosi" za zamieszanie i "poprosi" o zrozumienie tego, że podręczniki jednak muszą być inne bo 8 lat nauki, bo zabraknie tego roku.....bo..... Odpowiedz Link Zgłoś
ulau Re: Podręczniki kl. VI sp 06.07.16, 23:55 Wprawdzie po dobrej zmianie można się wszystkiego spodziewać, ale liczę że już takich cudów nie dokonają. Odpowiedz Link Zgłoś
ulau Re: Podręczniki kl. VI sp 06.07.16, 23:58 Poza tym niech się oni lepiej skupią nad tym, jak nam w przyszłym roku zagwarantować darmowe podręczniki!... Odpowiedz Link Zgłoś
mamako2216 Re: Podręczniki kl. VI sp 07.07.16, 09:19 Dokładnie,od gimnazjum miały być darmowe a teraz to nie wiadomo co będzie Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Podręczniki kl. VI sp 07.07.16, 09:24 Ale zmiany mają wejść od 2017 roku. Projekty ustaw będą składane w sejmie prawdopodobnie w październiku. Tak mówiła minister. A bez tych ustaw, przepisów, nie mogą nic zmienić, bo do czasu ich uchwalenia, podpisania itd. obowiązują dotychczasowe przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczki_dwie Re: Podręczniki kl. VI sp 06.07.16, 23:48 Tak, można śmiało kupować. Mnie też najbardziej zastanawia historia w klasie VII i VIII dla obecnych szóstoklasistów. Przerobione wszystkie okresy do współczesności. Dwa lata na przerobienie wszystkiego jeszcze raz tylko dokładniej? W sumie tak pięć lekcji historii tygodniowo dopiero by przywróciło rangę temu przedmiotowi ... Odpowiedz Link Zgłoś
ulau Re: Podręczniki kl. VI sp 07.07.16, 00:00 Przy kiepskim nauczycielu żadne zwiększenie ilości godzin niczego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Podręczniki kl. VI sp 07.07.16, 09:46 Będzie normalna historia ( mam nadzieję ). Do tej pory w podstawówce to była historia i społeczeństwo. Skakano po epokach, wydarzeniach, robiono po łebkach. Wiecej uczono o budowie domostw niż samej historii. W gimnazjum dopiero wchodziła w miarę normalna historia. Odpowiedz Link Zgłoś