Dodaj do ulubionych

Efekty uboczne 500+

16.07.16, 13:54
Program Rodzina 500 plus miał pobudzić turystykę, tak się jednak nie stało. Jak wynika bowiem ze statystyk rezerwacyjnych Travelplanet.pl, pieniądze z programu nie są przeznaczane na wakacje dla dzieci. Wzrosła za to liczba starych aut na polskich drogach oraz zakupy sprzętu AGD. podstawowe potrzeby dzieci - auto i telewizor...
Obserwuj wątek
    • kouda Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 13:57
      no coz
      za 500 dziecku wakacji nie zorganizujesz
      • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:00
        Auta za 500 też nie kupisz. Takie rzeczy to tylko w Top Gear...
        • kanna Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:04
          Ale jakiś sprzęcik na raty już weźmiesz...
          • kamunyak Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:50
            >Ale jakiś sprzęcik na raty już weźmiesz...

samochod na raty też mozna wziąć
            • aamarzena Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:56
              Oświecicie mnie, który bank daje kredyty na dochód inny niż praca, dg, emerytura, renta inw. czy umowy zlecenia/o dzieło?
              • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:03
                Jak to który? Państwowy Alior www.zadluzenia.com/artykul/kredyt-500-w-alior-banku/
                • wheels.of.steel Jaki państwowy? 16.07.16, 15:13
                  "W maju 2015 r. grupa kapitałowa Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń (PZU) podpisała umowę na zakup 25,26% kapitału zakładowego Alior Banku za kwotę 1,635 mld zł. Transakcja zostanie sfinalizowana w trzech transzach. Dwie zostały już zrealizowane, ostatnia planowana jest na przełomie lutego i marca 2016 r."

25% udziałów PZU robi z niego państwowy bank?
                  A Alior specjalizuje się w udzielaniu kredytów z większą marżą osobom, które w innych bankach by go nie dostały. Nic w tym dziwnego - taką obrali strategię.
                  • kfugktru23 Re: Jaki państwowy? 16.07.16, 15:17
                    PZU należy do kogo?
                    • wheels.of.steel Re: Jaki państwowy? 16.07.16, 15:20
                      Ale to to jest ledwo 20% udziałów spółki skarbu państwa? 1/4 udziałów nie czyni z tego banku państwowego organu.
                      • wheels.of.steel Re: Jaki państwowy? 16.07.16, 15:22
                        Chociaż istotne jest to, czy jest to pakiet kontrolny.
                        • kfugktru23 Re: Jaki państwowy? 16.07.16, 15:28
                          Poza tym to 1/4 głosów więc i miejsce w zarządzie. Czyli w praktyce jest to bank państwowy.
                          • wheels.of.steel Re: Jaki państwowy? 16.07.16, 15:38
                            Istotne, czy PZU ma pakiet kontrolny. Możesz nazywać jak chcesz ten bank, ale on zawsze miał taki "parabankowy" profil. To jest bank, dla osób ze słabą zdolnością kredytową, jeden z wielu takich banków na rynku. Wiem, że biorą tam kredyty hipo osoby pracujące na śmieciówkach, z dość niskimi dochodami i bank większą marżą amortyzuje ryzyko.
                            • wheels.of.steel Re: Jaki państwowy? 16.07.16, 15:40
                              Tak samo Getin Lesia Czrneckiego to takie awaryjne koło ratunkowe dla niepewnych płatników rat.
                              • wheels.of.steel Re: Jaki państwowy? 16.07.16, 15:43
                                Z tego co wiem, to kiedyś BOŚ do scoringu doliczał alimenty.
                            • kfugktru23 Re: Jaki państwowy? 16.07.16, 15:46
                              Ma pakiet kontrolny www.aliorbank.pl/dodatkowe-informacje/relacje-inwestorskie/akcjonariat.html
                              • wheels.of.steel Re: Jaki państwowy? 16.07.16, 15:47
                                OK, dzięki za info. PZU też planuje zakupić udziały w PEKAO SA, a teraz Włosi się swoich akcji pozbywają, bo potrzebują gotówki...
                                • wheels.of.steel Re: Jaki państwowy? 16.07.16, 16:06
                                  I akurat PKO BP, gdzie skarb państwa ma pakiet kontrolny należy do banków, w którym kredyt uzyskać nie tak łatwo.
                          • taki-sobie-nick Re: Jaki państwowy? 16.07.16, 22:19
                            kfugktru23 napisał:

> Poza tym to 1/4 głosów więc i miejsce w zarządzie. Czyli w praktyce jest to ban
                            > k państwowy.

Nie. Państwowe jest wtedy, kiedy państwo ma większość. 1/4 to nie jest większość.
                            • kfugktru23 Re: Jaki państwowy? 16.07.16, 22:21
                              Skarb państwa to największy udziałowiec. Czyli ma największe prawa.
                              • wheels.of.steel Re: Jaki państwowy? 17.07.16, 14:32
                                To już pytanie do uczonych w zakresie spółek prawa handlowego, jak owy Alior traktować.
                                • kfugktru23 Re: Jaki państwowy? 17.07.16, 22:54
                                  No to uczony ci odpowiada: jest pod kontrolą Skarbu Państwa.
                • aamarzena Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 17:05
                  OJP naucz się czytać ze zrozumieniem. Toż to tylko chwyt marketingowy. Nigdzie nie jest napisane, że 500+ liczy się do zdolności kredytowej i żaden bank nie zaryzykuje liczenia takiego zasiłku do zdolności. A teraz zagadka dla ciebie - zgadnij dlaczego?
                  • magia Re: Efekty uboczne 500+ 19.07.16, 10:17
                    Taaak?
                    Przy ubieganiu się o kartę kredytową 500+ podwyższa zdolność kredytową np. w Citi.
                    • wheels.of.steel Re: Efekty uboczne 500+ 19.07.16, 13:28
                      Ale na pewno bardzo delikatnie, jako taka wisienka na torcie.
        • fifiriffi Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 18:18
          kfugktru23 napisał:

> Auta za 500 też nie kupisz. Takie rzeczy to tylko w Top Gear...

och ematka...i jej życie wonskiej specjalistki...Przeciez nikt nie powiedział że mają te auta za 500zł, ale jak mają na 3ke dzieci 500zł i dostali spłatę za 2/3mce to stary samochód sie już kupi.
    • mae224 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:04
      i zmywarki. tak słyszałam.
      • memphis90 Re: Efekty uboczne 500+ 17.07.16, 21:34
        No akurat zmywarka to JEST potrzeba rodziny...
    • andaba Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:06
      Ja bym chętnie dzieciom dodatkowe atrakcje zapewniła, ale póki co, to jeszcze ani złotówki nie ujrzałam z programu 500+
      Obawiam się, że Małopolska jest niewypłacalna.
      • czere-mcha Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:45

Ja też czekam! Nawet decyzja jeszcze nie została wydana... (ja nie mam pewności czy zakwalifikuję się na 500+ na moje pierwsze i jedyne dziecko...). I bardzo chciałabym za te pieniądze pojechać choć na tygodniowe wakacje...
        • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:49
          Oby deszcz cały czas padał...
      • stacie_o Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:45
        To może we wniosku błędy? Dostałam jakieś 3 tygodnie od złożenia wniosku i teraz to juz 1500+
        • andaba Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 17:45
          To jesteś pierwszą osobą z Krakowa, o jakiej wiem, która dostała.

A wniosek składałam w UM w wydziale rodzinnym, więc sorry, ale jak coś jest źle, to chyba powinni zauważyć od razu?
          • panterarei Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 18:25
            Ja dostaję trzeci miesiąc.Też z jej, na Stachiewicza skladalas i nic?ja przez bank
          • stacie_o Re: Efekty uboczne 500+ 19.07.16, 09:30
            Właśnie nie, nie poprawiają od ręki. U nas w biurze, jakieś 80% uprawnionych dostało. Wszystkie z Krakowa. Szybciej te, które składały online.
        • kaz_nodzieja Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 18:27
          Szczęściara.
    • triismegistos Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:22
      A taki płacz był i darcie szat, że roszczeniowa hołota przepuści pińcet na wakacje big_grin
      • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:30
        Za to przepuści na złomy z berlińskich szrotów. Co raczej nie polepszy bezpieczeństwa na drogach...
        • lubieczeresnie Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:35
          ale zwiększy komfort rodzin, dzieci nie muszą się tłuc tramwajami tylko mama podwiezie je do przedszkola/ szkoły co dla niej tez bedzie wygodniejsze bo nie musi pedzic na lep na szyje na ostatni tramwaj spieszac sie do pracy, zmywarka tez potrzebna bo rodzice moga wlozyc naczynia i ten czas spedzic z dziecmi zamiast przy zmywaku...nie rozumiem co złego w starym aucie i zwiekszeniu sprzedazy sprzetu agd?
          • lubieczeresnie Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:37
            ja nie dostanę i nie dostanę na dziecko ani złotówki w gwoli ścisłości ale uważam, ze jest to super program wspierający normalne polskie rodziny, bo wszyscy pisza o patologii, jednak wiekszosc to normalnie polscy, ktorzy musza przezyc od 10 do 10 i te 500zł przyda im się w domowym budzecie i na zdrowei
            • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:42
              Ale ktoś musi na te 500 zarobić. Pewnie że prekariat ciesz się bo dostał coś za darmo ale ktoś za to zapłaci. Zapłacą w banku i w sklepie.
              • lubieczeresnie Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:45
                ja jako klasa średnia, mogę płacić z podtaków na takie programy, nie przeszkadza mi chociaz ani złotówki nie dostanę, szukaj w innych miejscach bezsensownie wydanej kasy, bo ten program jest akurat ok, jeszcze byloby super jakby nad tym byla kontrola albo 500zł w postaci bonów żywnościowych
                • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:48
                  Tak jak niżej - Polacy chcieliby lepiej zarabiać. I słusznie. Ale rozdawnictwo nie rozwiąże problemu tylko stworzy nowe. Są inne sposoby zwiększenia dochodu. Co z kwotą wolną od podatku? Cisza. Co ze śmieciówkami? Cisza...
                • araceli Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:04
                  lubieczeresnie napisał(a):
                  > ja jako klasa średnia, mogę płacić z podtaków na takie programy, nie przeszkadz
                  > a mi chociaz ani złotówki nie dostanę, szukaj w innych miejscach bezsensownie w
                  > ydanej kasy, bo ten program jest akurat ok, jeszcze byloby super jakby nad tym
                  > byla kontrola albo 500zł w postaci bonów żywnościowych

A ja nie chce płacić za patologiczne 'żyję więc się należy'. Program jest totalnie bezsensowny - PiS gigantycznie zadłuża kraj, żeby 'dać' - a kto to będzie spłacał? Chcesz płacić to sobie płać, ja nie chcę. Spłać jeszcze dług państwowy za mnie jak Ci się podoba.
                  • triss_merigold6 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:08
                    Powinnaś poczuwać się do zrekompensowania współobywatelom swojej nieprzydatności biologicznej. Jeśli już byłaś zbyt leniwa lub zbyt chora na to, żeby mieć dzieci, to przynajmniej dokładaj do 500+ bez narzekania, bo zahamowanie trendów demograficznych jest również w Twoim interesie.
                    • araceli Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:15
                      triss_merigold6 napisała:
                      > Powinnaś poczuwać się do zrekompensowania współobywatelom swojej nieprzydatnośc
                      > i biologicznej. Jeśli już byłaś zbyt leniwa lub zbyt chora na to, żeby mieć dzi
                      > eci, to przynajmniej dokładaj do 500+ bez narzekania, bo zahamowanie trendów de
                      > mograficznych jest również w Twoim interesie.

Proszę - jaka pycha big_grin Twoim osiągnięciem życiowym jest urodzenie dwójki dzieci dwóm różnym facetom więc 'się należy' big_grin Patologia może być z jednak czegoś dumna - ze sprawnej macicy! Rzyg...
                      • semihora Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 19:58
                        Dobrze napisane.
                    • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:16
                      Chciałaś napisać chyba: dołóż się do lodówki? Bo do robienia dzieci nie trzeba samochodów i zmywarek. Cały pomysł jest do kitu. Przecież 3-parolatka nie rzuci pracy i nie urodzi kolejnego dziecka bo zdrowie już nie to i nie chce się siedzieć z ryczkiem cały dzień w domu.
                      • araceli Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:20
                        kfugktru23 napisał:
                        > Cały pomysł jest do kitu. Przecież 3-parolatka nie rzuci
                        > pracy i nie urodzi kolejnego dziecka bo zdrowie już nie to i nie chce się sied
                        > zieć z ryczkiem cały dzień w domu.

Jestem ciekawa ilu kolejnym gachom Triss urodzi dzieci bo dostała 500 zyla?
                        • kaz_nodzieja Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:32
                          A Ty ile dzieci urodziłaś i ilu gachom/mężom lub jak wolisz - partnerom?
                    • cosmetic.wipes Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 16:13
                      Ja mam takie samo zdanie jak araceli, ale wobec mnie twój argument odpada. Masz coś jeszcze do dodania?
                      • araceli Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 18:24
                        cosmetic.wipes napisała:
                        > Ja mam takie samo zdanie jak araceli, ale wobec mnie twój argument odpada.
                        > Masz coś jeszcze do dodania?

Ty 'powinnaś poczuwać się do zrekompensowania współobywatelom' bezczelnego urodzenia dwóch jedynaków suspicious
                        • cosmetic.wipes Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 18:44
                          O, faktycznie big_grin
                    • semihora Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 19:57
                      Chyba pęknę ze śmiechu big_grin
                • pieskuba Re: Efekty uboczne 500+ 19.07.16, 09:55
                  Ja jako klasa mniej niż średnia i jednocześnie matka dwojga jedynaków czuję się bardzo źle z tym programem, bo już czuję, że na niego płacę (zrobiło się jakby drożej) a nie zyskuję nic.
                  • kaz_nodzieja Re: Efekty uboczne 500+ 19.07.16, 10:05
                    Ja też płacę i nie zyskuję nic. W dodatku jako osoba bezdzietna i mająca własną DG ciągle sponsoruję innych, a nic nie dostaję. Sponsoruję z moich podatków lekarzy i szkoły dla obcych dzieci, sponsoruję 500 plus dla rodziców itd.
                    • mimfa Re: Efekty uboczne 500+ 19.07.16, 14:06
                      Dokładnie -strach pomyśleć ile zaległości mogą mieć niektórzy mający dzieci wobec państwa i współobywateli.
              • minor.revisions Re: Efekty uboczne 500+ 17.07.16, 22:43
                Każdy wydany pieniądz to czyjś zarobek. Nawet jeśli akurat teraz te pieniądze wydali w Niemczech, to ile starych samochodów jest potrzebnych każdej rodzinie? Resztę wydadzą w kraju.
                • wheels.of.steel Re: Efekty uboczne 500+ 17.07.16, 22:55
                  Poza tym mógł zarobić polski handlarz itp. wink
          • esme83 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 17:34
            Tam, gdzie jest tramwaj, to jeszcze jest OK. Jest mnóstwo miejsc w Polsce, w których prawie nie ma komunikacji publicznej albo jest bardzo słaba. Wydziwianie, że ludzie kupują samochody, świadczy o oderwaniu wydziwiających od rzeczywistości.
        • fifiriffi Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 18:23
          kfugktru23 napisał:

> Za to przepuści na złomy z berlińskich szrotów. Co raczej nie polepszy bezpiecz
          > eństwa na drogach...
          • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 18:43
            Znaczy że powinni tyle zarabiać by zakupić auto Morawieckiego.
            • fifiriffi Re: Efekty uboczne 500+ 17.07.16, 10:57
              aaaaa, no to oczywiśte.Ale nie zarabiają i kupują auta z 500plus .Pewnie chcieliby zarabiać więcej, ale no jakoś nie zarabiaja.
      • migona Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:56
        to darcie szat u co niektórych jest obrzydliwe. My wydamy dobrze i godnie, a ta hołota biedna to niech lepiej uważa na co może wydać, bo my jej na ręce patrzymy. Najpierw, że na alkohol, normalnie się masowo rozpijać będą rodziny z dziećmi (oczywiście tylko te inne, nie to co my, my jak już weźmiemy tego pińceta do ręki przez papierek, bo to złe pieniądze są, to wydamy je godziwie), potem na samochód - no co to w ogóle się w d poprzewracało, żeby kasę na auto wydawać, w międzyczasie płacz, że na wakacje, jak przecież pińcet to można godnie wydać na co innego (my wiemy na co), a hołota d cicho. Na buty dla matki i ojca - bo my wiemy, że to nie jest wydatek pierwszej potrzeby, bo przecież można na boso, a my byśmy wydali to godnie...A już na zmywarkę? Kto to widział, żeby hołota zmywarkę miała. Przecież to zbędny luksus, my byśmy kasę wydali godnie...
        • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:08
          Takie są efekty sięgania po cudze. Zwiększenie konfliktów społecznych...
          • migona Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:26
            to nie efekt sięgania po cudze (bo wiadomo oni sięgają, my to korzystamy z naszych ciężko zarobionych pieniędzy), ale po prostu zwykła pogarda, a u niektórych egzemplarzy to trzecia prędkość kosmiczna i brak kontaktu z rzeczywistością poza czubkiem własnego nosa.
            • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:30
              To jest sięganie po cudze bo nikt nie wierzy że 500 spadło z nieba. Ktoś zapłaci za to że ktoś nie założył gumki a w nagrodę dostanie auto. Nikt by nie pieniłby się gdyby poszło to na przedszkola.
              • kaz_nodzieja Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 17:49
                Za roczny macierzyński kobiet wprowadzony za PO też ktoś płaci.
      • zofijkamyjka Re: Efekty uboczne 500+ 17.07.16, 10:54
        triismegistos napisała:

> A taki płacz był i darcie szat, że roszczeniowa hołota przepuści pińcet na waka
        > cje big_grin
        ale pojechali, pojechali nad wodę a ile utonięć mamy!
    • aamarzena Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:35
      Gwoli ścisłości to pińcet plus nie miało pobudzic turystyki, a spowodowac zwiększenie przyrostu naturalnego. Liczba starych aut na drogach wzrasta co roku od kiedy pamietam. telewizor to sprzęt rtv, agd to lodówki, pralki i zmywarki.
      Abstarhując już od bezsensownosci calego programu to:
      - aby porównac wzrost wydatków na turystykę nie wystarczy porównać statystyk jednego tylko portalu
      - masę ludzi wyjeżdża we wlasnym zakresie, bez pośrednictwa portali, biur podróży itp
      - skąd pewność, że ktos, kto do tej pory nie jeździł nigdzie w tym roku nie wybierze się pod namiot w Bieszczady, a ten co jeździł pod namiot nie wynajął apartamentu w Chorwacji?
      O jakichkolwiek efektach, w tym ubocznych programu bedzie mozna powiedziec najwczesniej za kilka lat, tym bardziej, że nawet jeszcze nie wszyscy beneficjenci otrzymali środki.
      Nie, nie popieram rządu PiS, uważam, że 500+ to zwykłe rozdawnictwo, niemniej takie bicie piany oparte na domysłach jest śmieszne.
      Swoja droga, serio uważasz, że jak ktoś kto miał jakąś starą zagrzybiałą lodówke, ale nie stać go było na nic lepszego w końcu kupi sobie (i dzieciom też - wszak jedzenia dla nich gdzies trzymać trzeba) nową i lepszą, to takie starszne marnotawstwo. Lepiej na lodówke i zmywarke niż na "przelew" czyz nie?
      • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:38
        Czyli program 500+ był po to by prekariat mógł się w końcu przejechać po zakupy do lodówki na koszt klasy średniej? Bo jakoś inaczej przedstawiano to przed wyborami...
        • lubieczeresnie Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:42
          zarabiam dobrz, płacę podatki, jestem klasą średnia, nie dostałam i nie dostanę nic programu 500plus i mnie to nie oburza, niech ludzie mają łatwiej, znam sporo rodzin niepatologicznych, skromnych, dzieci zadbane, nakarmione ale te 500zł im się przyda, akurat ten program mi się podoba, mi tej klasie średniej która musi utrzymywać tę "patologię" 500+ smile to jest akurat super zmiana, ludzie tak sie uczepili tego programu, ze na kredyt na koszt, a jest o wiele wiecej bezsensownie tak naprawde traconych pieniedzy np likwidacja gimnazjum, kasa w bloto
          • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:46
            Gdyby komuś zależało na rodzinach to postaraliby się by ci ludzie zarabiali lepiej. Rozdawnictwo to głupota.
            • aamarzena Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:54
              Czyli dalej kasa?
              Nie, nie tylko kasa liczy się w rodzinie i rodzicielstwie. Pieniądze to jeden z czynników, ale bardzo ważna jest też, a może przede wszystkim łatwość łączenia rodzicielstwa z praca zawodową, czyli żłobki, przedszkola, dostęp do publicznej opieki zdrowotnej itp.
              Wyższymi zarobkami wszystkiego nie załatwisz.
              Nie masz dzieci, prawda?
              • wheels.of.steel Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:05
                On jest 40letnim prawiczkiem.
                • aamarzena Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 17:07
                  To wiele wyjaśnia big_grin
                • cosmetic.wipes Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 18:48
                  Józuś, ale ty za parę lat też będziesz 40 letnim prawiczkiem big_grin
                  • wheels.of.steel Re: Efekty uboczne 500+ 17.07.16, 10:46
                    W wieku 28 lat postanowiłem pozbyć się swojego brzemienia i chwała Panu, bo bym z czasem pewnie też zgorzkniał i buchał nienawiścią jak kolega autor. big_grin
                    Tak, wiem, według Ciebie nie zdążyłem włożyć, bo moje życie seksualne z kobietą ograniczało się do przedwczesnych wytrysków, ale nie o tym temat.
                    Widzisz, ja nie mam dzieci, a nie bronię Ci przyjmować 500+. Jest to forma zwrotu podatku i państwo oddaje w jakiejś tam formie część tego, co zabrała. Jak sobie kupisz nową zmywarkę i dzieciakowi w góry profesjonalne obuwie trekkingowe, to na zdrowie, ciesz się. big_grin
                    Nie wiem, jakie będą skutki 500+ dla budżetu i PKB, ale jest to program moim zdaniem o wiele lepiej rokujący niż zapowiadane Mieszkanie+.
                    Zobaczymy, co przyniesie czas, a póki co korzystaj do woli, jak masz tą 2 pociech.
                    • cosmetic.wipes Re: Efekty uboczne 500+ 19.07.16, 09:44
                      To, że raz umoczyłeś (o ile zdążyłeś) nie sprawia, że nie jesteś prawiczkiem.
                      I dziękuję za światła poradę, ale jako sort animalny nie biorę pińcet+.
                      • wheels.of.steel Re: Efekty uboczne 500+ 19.07.16, 13:33
                        Pokrętna logika. Prawiczek to facet, co nie odbył stosunku płciowego, cała definicja. Od pana kfugktru23 zaszedłem trochę dalej w stosunkach damsko-męskich, mimo że jestem od niego 10, jak więcej lat młodszy.
                        • cosmetic.wipes Re: Efekty uboczne 500+ 19.07.16, 13:47
                          To co ci przydarzyło, to nie był stosunek big_grin
                          • wheels.of.steel Re: Efekty uboczne 500+ 19.07.16, 13:54
                            Może na początku nie było rewelacyjnie, ale ja byłem przez jakiś czas w związku i zdążyłem ochłonąć. tongue_out
                            A teraz to już mnie nie stać na zapewnianie rozrywek jakiejś uroczej studentce i latania z nią po knajpach. tongue_out
              • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:10
                Oczywista oczywistość. Ważna jest choćby stabilność zatrudnienia - śmiecówki tego nie zapewniają.
              • araceli Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:10
                aamarzena napisała:
                > Wyższymi zarobkami wszystkiego nie załatwisz.

Wyższymi zarobkami jak najbardziej załatwisz problemy z opieką nad dzieckiem i dużą część problemów ze służbą zdrowia.
                • aamarzena Re: Efekty uboczne 500+ 17.07.16, 11:09
                  Jeśli wszyscy bez zwiększenia nakładu pracy, produkcji itp zaczną zarabiać więcej to w uproszczeniu pobudzą tylko inflację. Niania, fryzjer i prywatny ortopeda też zechcą więcej zarabiać, więc w ostateczności całą podwyżkę diabli wezmą.
                  Prywatna opieka medyczna w przypadku przewlekłych chorób wymagających hospitalizacji, ciężkich wypadkow, raka itp to nie jest kwestia kilku stówek i na taką opiekę przeciętny zjadacz chleba chyba w żadnym kraju nie może sobie pozwolić z przecietnej pensji
          • araceli Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:09
            > mi tej klasie średniej która musi utrzymywać tę "patologię" 500+ smile

racz się nie wypowiadać za całą klasę średnią - nie wszyscy jej przedstawiciele to ekonomiczni ignoranci jak Ty. Lubisz fundować innym zakupy - idź do marketu i zapłać za nich na własny rachunek - reszty klasy średniej w to nie mieszaj.
            • lubieczeresnie Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:13
              Ty tez się nie wypowiadaj za całą klasę średnią, jedni myślą jak ja inni jak ty. Jak dla mnie mnostwo jest innych bezsensownych i kosztownych programow i na nich mozna by zaoszczedzic.
              • araceli Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:18
                > Ty tez się nie wypowiadaj za całą klasę średnią, jedni myślą jak ja inni jak ty
                > . Jak dla mnie mnostwo jest innych bezsensownych i kosztownych programow i
                > na nich mozna by zaoszczedzic.

Tylko debil może twierdzić, że bezsensowne wydawanie kasy należy mnożyć a nie ograniczać.
          • zofijkamyjka Re: Efekty uboczne 500+ 17.07.16, 10:57

> zarabiam dobrz, płacę podatki, jestem klasą średnia, nie dostałam i nie dostanę
            > nic programu 500plus i mnie to nie oburza, niech ludzie mają łatwiej, znam s
            > poro rodzin niepatologicznych, skromnych, dzieci zadbane, nakarmione ale te 500
            > zł im się przyda, akurat ten program mi się podoba

a podoba Ci się jak ludzie najbogatsi, prezesi koncernów, korporacji np. dostaja jeszcze dodatkowo 500 zł na dziecko? Mnie to najbardziej wkurza.
            • kaz_nodzieja Re: Efekty uboczne 500+ 17.07.16, 12:26
              To od jakiej pensji rodziców ustaliłabyś limit?
        • aamarzena Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 14:49
          Umiesz czytać ze zrozumieniem?
    • wheels.of.steel Ty jesteś starym kawalerem, prawda? 16.07.16, 15:04
      Nic dziwnego, że przeszkadza Ci że rodzina kupując zmywarkę i większą lodówkę ułatwiła sobie wychowywanie dzieci.
      Mało kogo stać na nieużywane auto, a lepiej żeby rodzina miała 10-15 letniego Golfa, niż jeździła 30letnim Polonezem lub wcale auta nie miała.
      • kfugktru23 Re: Ty jesteś starym kawalerem, prawda? 16.07.16, 15:12
        Może by po prostu na to zarobiła? Może Maseratii też jest potrzebne do zrobienia dziecka? To cud że kiedyś rodziły się dzieci. Rodziły się nawet w obozach koncentracyjnych. A w takim neolicie co powodowało że dzieci się rodziły? Przecież do sklepu AGD tak daleko było...
      • kaz_nodzieja Re: Ty jesteś starym kawalerem, prawda? 16.07.16, 17:47
        Ja nie mam dzieci i rozumiem, że rodzinie z dziećmi potrzebny jest samochód czy zmywarka.
        • wheels.of.steel Re: Ty jesteś starym kawalerem, prawda? 16.07.16, 18:24
          I jak tak samo, więc nie rozumiem tej wściekłości autora.
    • wheels.of.steel Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:17
      Zacietrzewiona stara panna...
      • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:18
        Zacietrzewiona dzieciorób...
    • figrut Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:28
      Nie znam nikogo, kto by zmienił swoje priorytety w wyniku 500+. Rodziny dla których najważniejsze było pakowanie w mieszkanie zamiast wakacji z dziećmi, nadal nie wyjeżdżają, tylko pakują te 500+ w remonty i sprzęty do domu i nadal mówią, że na wakacje ich nie stać. Tam, gdzie przed 500+ alkohol był priorytetem, dodatkowe pieniądze sprawiły, że pierwsze wypłaty poszły na przelew (po niespodziewanym nalocie kontroli wypłaty zostały wstrzymane). U mnie priorytetem zawsze był dentysta i wakacje + jednodniowe wypady z dzieciakami i tak też zostało, zwiększyła się tylko częstotliwość wizyt u dentysty, a więc szybciej wyleczone zęby i większa częstotliwość wyjazdów z dzieciakami. Nie znam nikogo, kto planowałby większą ilość dzieci z tytułu 500+. Większość znajomych nie wierzy w utrzymanie się tego dodatku dłużej, niż 1,5 roku.
      • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:31
        Więc po co to?
        • figrut Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:46
          Nie wiem po co. Nie ukrywam, cieszę się, że mam te dodatkowe pieniądze, ale jeszcze bardziej bym się cieszyła, gdybym ten tysiąc więcej zarabiała zamiast go dostawać za posiadanie dzieci. Wtedy byłoby uczciwiej. U nas kilka osób zrezygnowało z prac użyteczno-społecznych (załatwianych przez MOPS), bo im się teraz nie opłaca chodzić za niecałe 400 zł. do pracy (40 godzin miesięcznie). Im więcej nie pracujących, tym więcej na zasiłki i darmowe ubezpieczenie zdrowotne. Brak podatków dla nierobów i w przyszłości pewnie większe podatki dla pracujących, bo z czegoś na socjal trzeba będzie dać.
          • kaz_nodzieja Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 17:46
            To ową pracę weźmie ktoś inny, bardziej potrzebujący.
            • figrut Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 17:57
              >To ową pracę weźmie ktoś inny, bardziej potrzebujący.<
              Nie ma takich tym bardziej, że po pracach użyteczno społecznych nie można sobie wyrobić zasiłku i każdy dzień jest rozbity na drobne. Jednego dnia dwie godziny na 10 do 12, drugiego 4 od 9 do 13. W tym czasie, jeśli komuś się chce pracować, to ludzie wolą na czarno, ale pełną godzinówkę. Jak zaczął się sezon truskawkowo-wiśniowo-ogórkowy, to nikt na godzinówki chodzić nie chce, bo woli iść na cały dzień do zbiorów i gotówkę wtedy ma dużo większą na miesiąc, a przez tak rozbite dni przy godzinówkach, nie mają już kiedy iść dorobić.
              • kaz_nodzieja Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 20:05
                Czyli zły system, ale to nie wina programu 500 plus.
                • figrut Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 23:34
                  >Czyli zły system, ale to nie wina programu 500 plus.<
                  System jest zły, ale i co bardziej leniwym, którzy szli na te prace bo im na życie nie starczało, zrezygnowali wraz z pierwszymi wypłatami dodatku, bo po co chodzić za niecałe 400 zł., skoro na konto wpływa już to, co brakowało i jeszcze jest z naddatkiem.
                  • kaz_nodzieja Re: Efekty uboczne 500+ 17.07.16, 12:14
                    I nie mają innych chętnych? To może niech podniosą stawki? Jak mowa o prywatnym pracodawcy to każdy szczeka, że jak nie ma chętnych niech podniesie stawkę to będzie miał. Może w MOPSI-e niech też pójdą w tym kierunku skoro chętnych nie mają?
                    • figrut Re: Efekty uboczne 500+ 17.07.16, 12:25
                      Stawka jest obliczana z najniższej krajowej, ale masz rację, że system jest zły. Gdyby godziny były ułożone tak, że co kilka dni chodzi się na cały dzień na 8 godzin tak, żeby w miesiącu wyrobić te 40, wtedy chętnych byłoby dużo więcej, bo resztę dni można by sobie było wykorzystać w pełni na dorabianie przy zbiorach. Tu najniższa krajowa nie jest złą stawką.
                      • kaz_nodzieja Re: Efekty uboczne 500+ 17.07.16, 12:29
                        I o to chodzi, zły jest system, a 500 plus tylko podkreśliło wady tego systemu.
    • wheels.of.steel Ciekawe, co sądzisz o programie MDM? 16.07.16, 15:33
      Fajny, bo go PO wprowadziło? Też mógłbyś napisać, że państwo "hołocie" dopłaciło do mieszkań, a przecież skoro hołota na wkład własny nie potrafi uzbierać, to na mieszkanie nie zasługuje.
    • lauren6 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:48
      Kogoś wreszcie stać by zawieść dzieciaki latem nad jezioro pod namiot lub gdy pada puścić dobranocke na dużym tv. To są niby te skutki uboczne?
      • isa1001 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:54
        A matko! A dlaczego te dzieci są zawiedzione pobytem nad jeziorem? Chciały jechać nad morze? wink
        • yoma Re: Efekty uboczne 500+ 19.07.16, 09:45
          Czepiasz się. Wziąć za rączki i zawieść, od: wiodę dzieciaki smile
      • kfugktru23 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:56
        No to jesteś wyjątkiem. Ale jeszcze lepiej byłoby gdybyś zrobiła to za swoje.
      • wheels.of.steel Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 15:58
        To przecież kolega Tanebo, znany pies ogrodnika. Do tego jest chyba zwolennikiem dużych różnic społecznych i szare masy to dla niego "tłuszcza". Bliższy mu los zarządów spółek prawa handlowego, niż ogólna jakoś życia wszystkich obywateli. Giełda ważniejsza od ludzkiej godności.
    • iwoniaw Że co miał pobudzić? O_O 16.07.16, 17:40
      Program Rodzina 500 plus miał pobudzić turystykę

Pierwsze słyszę - cokolwiek by o tym programie nie pisać, od początku miał on zdaniem wprowadzającego go PiS pobudzić chęć do prokreacji w narodzie. Ale żeby turystykę?

pieniądze z programu nie są przeznaczane na wakacje dla dzieci.

Skąd pomysł, że miałyby być przeznaczane na wakacje dla dzieci?
      • esme83 Re: Że co miał pobudzić? O_O 16.07.16, 17:48
        Bo to się najpierw tworzy tezę, a potem ją obala. Autorzy artykułów też muszą z czegoś żyć, a czasem tematów brak smile Niedługo może powstać artykuł: 500+ miało zwiększyć wpływy z akcyzy, ale rodzice zamiast alkoholu kupują używane auta i jeżdżą nimi na tanie wczasy. Klęska programu. Itp. smile
        • iwoniaw Re: Że co miał pobudzić? O_O 16.07.16, 18:08
          Ano, sezon ogórkowy w pełni, ciężko widać niektórym sensownymi treściami wierszówkę wyrobić big_grin
        • kaz_nodzieja Re: Że co miał pobudzić? O_O 16.07.16, 18:14
          Tytułu bijące z "Faktu":

"Kupiła córce lalkę Barbie, a powinna podręczniki"
          "Kupiła synkowi markowe dżinsy, a powinna opłacić kurs angielskiego"
          • kaz_nodzieja Re: Że co miał pobudzić? O_O 16.07.16, 18:14
            Na zdjęciach matka pobierająca 500 plus z czarną opaską na oczach jak przestępca.
            • ga-ti Re: Że co miał pobudzić? O_O 16.07.16, 18:34
              big_grin
              Bo to te 'matki' (i 'ojcowie' chyba też) z filmików propagandowych mówiły, że teraz to je będzie stać dzieci na wakacje wysłać, czy nawet całą rodziną pojechać. No i matki pytane ot tak w jakiś sondach ulicznych też o wakacjach wspominały.
              Pamiętam, jak nawet kiedyś z mamą rozmawiałam, że te pytane matki nie potrafią sensownie nic odpowiedzieć, a ja jednym tchem wyliczam: dentysta, ortodonta, okulista, optyk wink
              • iwoniaw Re: Że co miał pobudzić? O_O 16.07.16, 18:55
                Pamiętam, jak nawet kiedyś z mamą rozmawiałam, że te pytane matki nie potrafią
                > sensownie nic odpowiedzieć, a ja jednym tchem wyliczam: dentysta, ortodonta, ok
                > ulista, optyk wink

No wiesz co, chciałabyś, żeby matki w propagandowym filmiku mówiły otwartym tekstem, że za dojnej zmiany dostęp do państwowej specjalistycznej opieki medycznej dla dzieci szwankuje? big_grin
                • ga-ti Re: Że co miał pobudzić? O_O 16.07.16, 19:40
                  W sumie racja, mnie pewnie by wycięli wink I zostaje tylko na wakacje jechać skoro wszystko mamy.
              • mynia_pynia Re: Że co miał pobudzić? O_O 16.07.16, 22:45
                Nie każdy ma dzieci z krzywymi zębami i wadą wzroku ;P. Pińcet nie dostaje, ale u mnie poszło by na zajęcia, książki i wyjścia celem rozrywki.
    • ga-ti Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 17:47
      To wyślij dziecko na wakacje za 500 zł. Można było odłożyć, ale za wcześniejsze zapłaciłam dentystę (przed wakacjami trzeba było zrobić przegląd i podleczyć), opłaciłam zieloną szkołę. I to dla dwójki dzieciaków, trzecie, na które kasy nie dostałam, na szczęście zęby ma zdrowe i do szkoły nie chodzi.
      A muszę też myśleć, że przede mną zakup podręczników jeszcze w wakacje. Także rozumiem, że z wyjazdami wakacyjnymi jest jak było do tej pory.

A dzieci w rodzinie z samochodu i sprzętu agd nie korzystają? Ojciec jedzie, a dzieciak za nim piechotą?

Ps. moje dzieciaki wyjeżdżają tak, jak w zeszłym roku, na obozy harcerskie, krzywda im się nie dzieje wink
    • angeika89 Re: Efekty uboczne 500+ 16.07.16, 22:17
      Ja uważam, że dobrze, że rodziny ułatwiają sobie życie, a tym samym swoim dzieciom. Telewizor to media, do których dziecko musi mieć dostęp. Rodzina obejrzy wiadomości i wie np co się w kraju i za granicą dzieje. Zmywarka też jest przydatna, bo zamiast taka matka polka stać przy zlewie i gary myć, wstawia sobie do zmywarki, samo się myje, a ona ma więcej czasu na zabawę z dziećmi. Auto też potrzebne do szkoły, czy lekarza zawieść...
      Jak by nie patrzeć wszystkie takie dodatkowe udogodnienia są jednak z korzyścią dla dziecka.
      Ja pińcet nie dostałam na mojego jedynaka ale jednak mnie żal w doopie nie ściska.
      Ty też wyluzuj...
      • berdebul Re: Efekty uboczne 500+ 17.07.16, 12:34
        Chyba dawno nie oglądałaś wiadomosci w TVP. wink To już lepiej komputer i internet, można znaleźć coś ciekawego. Chociaż jak na program mający zachęcać do posiadania większej liczby dzieci to bardzo marniutko.
        Mnie ściska świadomość ile płacę za 500+, bo nie tylko nie dostaję, ale muszę płacić. Miedzy innymi (poza wahaniami złotego) płace już za konto w banku, wyższe oc, dużo więcej za bilety lotnicze, szykują się kolejne podwyżki cen benzyny. Jak benzyna pójdzie w górę to skoczą ceny wszystkiego, w tym żywności.
        • angeika89 Re: Efekty uboczne 500+ 17.07.16, 23:16
          No cóż Ci mogę powiedzieć...?
          Ja też odczuwam wzrost cen, ale co Pani zrobisz, nic nie zrobisz...
          "Dobra zmiana", a mają być kolejne surprised
        • fifiriffi Re: Efekty uboczne 500+ 19.07.16, 09:43
          berdebul napisała:

> Mnie ściska świadomość ile płacę za 500+, bo nie tylko nie dostaję, ale muszę p
          > łacić. Miedzy innymi (poza wahaniami złotego) płace już za konto w banku, wyższ
          > e oc, dużo więcej za bilety lotnicze, szykują się kolejne podwyżki cen benzyny.
          > Jak benzyna pójdzie w górę to skoczą ceny wszystkiego, w tym żywności.

biedulka... ale jak płaci za więźniów i innej maśći "potrzebująch" to już jest git.?
          Jak słyszę i czytam , jak to podatnicy muszą utrzymywać tych darmozjadów z 500plus, to mi sie nóż w kieszeni otwiera.Taki więxień kosztuje podatnika, czyli ciebie ok 80 zł dziennie, emeryt troszkę mniej, poza tym vat, akcyza... och i inne a tu jeszcze na te patologię trza płacić, co sobie pralki chamy kupują albo nie daj bosze zmywarki i auta.I jeszcze śmią stawrzać tymi grechotami niebezpieczeństwo na drodze, bo tylko ematki w swoich suvach bezpiecznie sie po drogach poruszają. AA , a na posłów pani nie płącisz? tam już dobrze?
    • memphis90 Re: Efekty uboczne 500+ 17.07.16, 21:42
      U nas poszło na półkolonie dla dzieci i opiekunkę na wakacje, bo tyle urlopu, żeby zapewnić im opiekę przez bite 9 tyg. nie mamy. Za zaoszczędzone pieniądze mogliśmy za to naprawić auto, które się znienacka zepsuło i kupić okulary, bo pechowo pękło w nich szkło. Wiem, straszni jesteśmy- zamiast pieluch i słoiczków gerbera dla dzieciątek inwestujemy w samochód i własny wzrok...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka