Dodaj do ulubionych

Czy w Polsce imie Aleksis

20.07.16, 19:07
To krzywada dla dziecka?
Przed chwila widzialam na FB, dziewczynka lat 4,5, jakis czas temu tez na fb mama chwalila sie nowo narodzona coreczka, ktora nazwala La toya.
Przy takich imionach to juz nawet Nicola przestaje razic smile
Obserwuj wątek
    • wisniowy_sad Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:17
      La toya? Łojezu. Dobrze, że nie Toi toya wink
      • dziewczyna_z_plazy Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:30
        Albo La Tryna
        • ludborka Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 21:09
          big_grin turlam się big_grin
        • ponis1990 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 08:08
          Hahahahaah cudownesmile
    • heca7 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:20
      La toya ? To po siostrze Jacksona?
    • figrut Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:24
      Moje imię było kiedyś postrzegane jako "krzywda dla dziecka", a ja uważam, że mam piękne imię smile Teraz jest taka mnogość różnorakich, zaczerpniętych z innych narodowości imion, że żadne w miarę normalnie brzmiące nie powinno razić.
      • andaba Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:26
        Jak masz?

A Aleksis może jest po prostu Olą tylko ją matka ta nazywa?
        • figrut Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:30
          Angela, na cześć Angeli Davis. Rodzice trudno osiągalnym spirytusem "wymusili" na urzędniczce to imię w oryginalnej pisowni big_grin Czterdzieści pięć lat temu było bardzo rzadkim imieniem w Polsce.
          • andaba Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:38
            No tak teraz Angeli się nie zauważa, ale ze swojego dzieciństwa to nawet żadnej Andżeliki nie kojarzę, 45 lat temu imiona na jedno kopyto były, teraz jest większa różnorodność.

• alpepe Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:44
              Mam 40 lat i klasę niżej w podstawówce była Andżelika, pamiętam ją, bo nie miała wszystkich palców u rąk.
              • butch_cassidy Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:47
                W mojej podstawówce też była. I na obozie... Nie wspominam tego imienia jako rzadkości w każdym razie.
              • figrut Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:48
                No tak, ale Andżelika do Angeli ma się podobnie jak Ola (Aleksandra) do Olgi.
                • andaba Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:54
                  Dla większości to jednak jedno imię, tylko zdrobnione - niezdrobnione. Ale rozumiem, że jako posiadaczkę imienia to cię wkurza.
                  Angela na pewno lepiej wygląda i bardziej dystyngowanie brzmi smile
                  • figrut Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:00
                    Mało kto mówi do mnie Andżelika. Byłam kiedyś wyczulona na tą zmianę imienia, bo moja mama zawsze mówiła, ty jesteś Andżela ( w mowie ). Anżelika to rabarbar u hrabiego. Po tych słowach zawsze przypominałam, że ja nie jestem Andżelika wink O dziwo póki 10 lat po moim urodzeniu nie zaczęły się dość masowo pojawiać Andżeliki, nikt mojego imienia z Andżeliką nie mylił.
                    • andaba Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:06
                      No właśnie dlatego - byłaś Andżelą i byłaś jedyna. Potem Andżelik zrobiło się więcej, więc twoje imię uznano za skróconą formę Andżeliki.

A czemu rabarbar?
                      • figrut Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:12
                        Babcia która pracowała u bogatych Niemców zawsze mówiła, że "Panu kompot z anżeliki robiła".
                        • taki-sobie-nick Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:25
                          figrut napisała:

> Babcia która pracowała u bogatych Niemców

Mieli tytuł hrabiowski? tongue_out
                          • figrut Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:29
                            >Mieli tytuł hrabiowski?<
                            Nie mam pojęcia, bo wtedy mojej mamy nawet w planach nie było. Mieszkali jednak w pałacu, to może dla babci to hrabiostwo było.
                            • taki-sobie-nick Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:34

No to dlaczego piszesz "Anżelika to rabarbar u hrabiego"?

Odebrałam to zdanie jako zupełnie absurdalne.

Nie możesz normalnie napisać: "anżelika" mówi się elegancko na rabarbar?
                              • figrut Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:38
                                To słowa mojej mamy, nie moje.
                                • taki-sobie-nick Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:39
                                  figrut napisała:

> To słowa mojej mamy, nie moje.

aaa to przepraszam
                        • ola_dom Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 13:07
                          figrut napisała:

> Babcia która pracowała u bogatych Niemców zawsze mówiła, że "Panu kompot z anżeliki robiła".

To jednak nie rabarbar, tylko arcydzięgiel.
                          Często kiedyś używany kandyzowany, do zdobienia tortów itp. (takie zielone pędy, dzieci lubiły wyjadać z dekoracji smile).
                    • taki-sobie-nick Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:23
                      figrut napisała:
                      Anżelika to rabarbar
                      > u hrabiego.

???
                      • viridiana73 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:26
                        Anżelika to takie coś do dekoracji deserów, paschy np. Nie wiem z czego, może i z rabarbaru.
                        • nickbezznaczenia Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:27
                          Dzięgiel popularnie zwany anżeliką.
                        • taki-sobie-nick Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:29
                          viridiana73 napisał(a):

> Anżelika to takie coś do dekoracji deserów, paschy np. Nie wiem z czego, może i
                          > z rabarbaru.

Sprawdziłam. Nie. Z niejakiego arcydzięgla litworu. tongue_out
                          • viridiana73 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:35
                            Arcydzięgiel, powiadasz? Pięknie brzmi. Jeśli będę jeszcze kiedyś mieć syna, dam mu tak na imięsmile
                            • taki-sobie-nick Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:38
                              viridiana73 napisał(a):

> Arcydzięgiel, powiadasz? Pięknie brzmi. Jeśli będę jeszcze kiedyś mieć syna, da
                              > m mu tak na imięsmile

A Litwor koniecznie na drugie. Arcydzięgiel Litwor Kowalski. A jak będziesz go zdrabniać? Dzięgek? Gluś?
                              • viridiana73 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:41
                                Hmm, może Cydzio? Tak snobistycznie, z wielką literaturą będzie się kojarzyć,,,
                                • ichi51e Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 09:22
                                  Aruś ludzie Aruś
              • andaba Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:51
                U nas Andżeliki pojawiły się w latach 80-tych.
                Ale trochę do tyłu byliśmy, o jakieś kilka lat - na przykład o popularności imienia Agnieszka dowiedziałam się w liceum, nie znałam żadnej, która nie byłaby co najmniej 5 lat ode mnie młodsza. A nie, sorry, była jedna, rok młodsza. A w liceum było chyba 7 w klasie.
                Niemniej Andżeliki i w tej szkole żadnej nie było smile
          • taki-sobie-nick Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:14
            figrut napisała:

> Angela, na cześć Angeli Davis.

Eeee, myślałam, że jakaś Konstancja albo Dobromiła.
            • figrut Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:17
              Dobromiła nie, ale Konstancją bym nie pogardziła smile Miałam w podstawówce koleżankę Józefę. Nie lubiła swojego imienia, bo uważała je za bardzo staroświeckie, a była jedyną Józefą jaką osobiście znałam przez całe swoje życie.
              • heca7 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 08:10
                Siostrzenica mojego męża ma koleżankę- Scholastykę. Dziecko 7-letnie. Szkoła wybitnie katolicka.
          • kaz_nodzieja Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:20
            Współczuję.
          • anty_nick Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 08:33
            figrut napisała:

> Angela, na cześć Angeli Davis. Rodzice trudno osiągalnym spirytusem "wymusili"
            > na urzędniczce to imię w oryginalnej pisowni big_grin Czterdzieści pięć lat temu było
            > bardzo rzadkim imieniem w Polsce.

nadal nie "trawię" tego imienia. No sorry. Znam dwie Angele... szkoda gadac wink
      • taki-sobie-nick Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:29
        figrut napisała:

> Moje imię było kiedyś postrzegane jako "krzywda dla dziecka", a ja uważam, że m
        > am piękne imię smile Teraz jest taka mnogość różnorakich, zaczerpniętych z innych
        > narodowości imion, że żadne w miarę normalnie brzmiące nie powinno razić.

No właśnie Alexis (w polskiej pisowni w dodatku Aleksis) nie brzmi normalnie.

Dołączam się do pytania - jak masz na imię?
        • iwoniaw Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:31
          No właśnie Alexis (w polskiej pisowni w dodatku Aleksis) nie brzmi normalnie.

Ekhem, w pisowni - jakiejkolwiek - to nie brzmi wcale IMO żadne imię big_grin
          • taki-sobie-nick Jest takie imię, ale greckie i w dodatku męskie 20.07.16, 19:37

> Ekhem, w pisowni - jakiejkolwiek - to nie brzmi wcale IMO żadne imię big_grin
            >
            Zainteresowałam się, bo twoje IMO mnie nie przekonało.

Otóż był sobie przed naszą erą grecki komediopisarz. Imię Aleksis jako imię MĘSKIE!!! jest w Grecji nadal używane.

Forma polska brzmi - męska "ALEKSY", żeńska "ALEKSJA".
            • butch_cassidy Re: Jest takie imię, ale greckie i w dodatku męsk 20.07.16, 19:46
              Zorba zdaje się miał na imię Aleksis, jakby co to lepiej tłumaczyć takie imię fascynacją literacką rodziców niż Dynastią wink
            • iwoniaw No jest takie imię, ale jakim cudem 20.07.16, 19:55
              może ono (czy jakiekolwiek inne) BRZMIEĆ w PISOWNI?
            • leanne_paul_piper Re: Jest takie imię, ale greckie i w dodatku męsk 20.07.16, 19:55
              > Forma polska brzmi - męska "ALEKSY", żeńska "ALEKSJA".

No proszę, niewielka zmiana, a różnica w wydźwięku kolosalna. Aleksis brzmi pretensjonalnie, ale Aleksja jest jak najbardziej do zaakceptowania.
              • lauren6 Re: Jest takie imię, ale greckie i w dodatku męsk 21.07.16, 10:19
                > Aleksis brzmi pretensjonalnie, ale Aleksja jest jak najbardziej do zaakceptowania.

O to, to.
            • memphis90 Re: Jest takie imię, ale greckie i w dodatku męsk 22.07.16, 20:29
              >Forma polska brzmi - męska "ALEKSY", żeńska "ALEKSJA"
              Aleksja to takie zaburzenie neurologiczne - niezdolność czytania wink
    • lauren6 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:26
      Krzywda. Moja (i pewnie nie tylko moja) pierwsza myśl gdy widziałam takie imię na liście przyjętych do przedszkola: o, patologię przyjęli. Nic na to nie poradzę, że w Polsce takie spolszczone imiona kojarzą się z konkretnym środowiskiem. W późniejszym życiu dzieciak będzie miał po prostu pod górę, jakby np chciał robić powazniejsza karierę.
      • za_mszowe Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:27
        W pisowni z "x" jest praktycznie tak samo pretensjonalne z wiekszoscia nazwisk.
      • edelstein Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:28
        La toya jest spolszczona, w ktorym miejscu?
      • figrut Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:45
        >W późniejszym życiu dzieciak będzie miał po prostu pod górę, jakby np chciał robić powazniejsza karierę.<
        Wszystko zależy od dziecka. Mnie z moim imieniem pod górkę nigdy nie było. Jak ktoś jest lubiany przez inne dzieci, to imię pozostaje tylko imieniem. To nie dzieci są problemem, tylko naśmiewający się z imienia dorośli. Teraz obciachowe bywa całkiem normalne imię Jarosław wink
        • andaba Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:04
          Dzieci w ogóle mają nieco inne postrzeganie obciachowości imion niż dorośli.
          I raczej ich nie rażą imiona niepolskie czy pretensjonalne, tylko raczej właśnie polskie...
          • figrut Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:10
            >I raczej ich nie rażą imiona niepolskie czy pretensjonalne, tylko raczej właśnie polskie...<
            Ale to też raczej nie dzieci, tylko dorosłych. Znam ośmioletniego Jasia, któremu dzieci dzięki swoim rodzicom dokuczają "Jaś ze spalonego teatru" (dość popularne imię wśród dzieci aktorów). To samo ma chłopiec o popularnym imieniu Tomasz, bo do dzieciaków przeciekł kawał o Tomaszu "mama w d...ę nie chciała ?".
            • kaz_nodzieja Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:23
              Nie znam tego dowcipu o dupie i Tomaszu?
              • figrut Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:31
                >Nie znam tego dowcipu o dupie i Tomaszu?<
                Mąż chciał od żony seksu analnego, ale ona nie chciała. Po jakimś czasie żona mówi do męża, że jest w ciąży, a mąż do niej, że będzie Tomasz. Ona pyta, skąd wiesz, że Tomasz ? Nie chciałaś w dupkę, TO MASZ.
                • kaz_nodzieja Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 08:28
                  big_grin
            • ichi51e Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 09:27
              Co do Jasia to moje dziecko jeszcze nie zarejestrowalo ze to imie uncertain co spotkamy malego chlopca to Jas. Na integracji bylo 3 Jasiow i jeden Nikos w efekcie dziecko mysli ze Jas=maly chlopiec i uniwersalnie tytuuje wszystkich chlopcow Jasiami...
              • lauren6 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 10:17
                Twoje dziecko ma już ze 4 lata. To co piszesz pasuje do 2 latka, a nie przedszkolaka...
            • maslova Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 12:21
              E tam, w mojej szkole słychać było pełno rymowanek "Jurek - ogórek", czy "Ewa spadła z drzewa itd.". Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby taką "twórczość" dzieciaki słyszał od rodziców.
          • ichi51e Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 09:25
            Ja mysle ze dzieci to byly by zachwysone imieniem Aleksis. Pamietam ze na etapie pkola najbardziej podobaly mi sie Weronika Natalia Itpimiona ktorych obecnie nie trawie
            • yoma Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 09:47
              Iptimiona, fajne imię smile
        • anty_nick Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 08:39
          figrut napisała:

> >W późniejszym życiu dzieciak będzie miał po prostu pod górę, jakby np chci
          > ał robić powazniejsza karierę.<

ale prosze cie... gdzie Angela jesr jakimś dziwnym imieniem? lub było? never! to ja w wiejskiej szkole dużej, to fakt, miałam chyba z Angele. Tak, pewnie to Angeliki byłym ale dla nas "jeden pies" smile
      • rosapulchra-0 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 13:29
        lauren6 napisała:

> Krzywda. Moja (i pewnie nie tylko moja) pierwsza myśl gdy widziałam takie imię
        > na liście przyjętych do przedszkola: o, patologię przyjęli. Nic na to nie porad
        > zę, że w Polsce takie spolszczone imiona kojarzą się z konkretnym środowiskiem.
        > W późniejszym życiu dzieciak będzie miał po prostu pod górę, jakby np chciał r
        > obić powazniejsza karierę.

Wróżka specjalistka od patologii big_grin
        Już zna przyszłość dziecka, którego na oczy nie widziała.
    • edelstein Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:27
      La toya kojarzy mi sie z Jacksonem.Aleksis z Dynastia.Nie widze krzywdy.
      • za_mszowe Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:29
        W prowincjonalnej Polsce moze byc odrobine inaczej. Z pszenno-buraczanym nazwiskiem to juz w ogolewink
        • edelstein Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:34
          Z nazwiskiem Cebula,Kapusta,Fi.ut (znam osobiscie) zadne imie nie wspolgrawink
          • mama.nygusa Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:39
            Co do Kapusty, lata temu bylam z kolezanka zalozyc konto bankowe i pani sie pyta o nazwisko rodowe matki, a moja kol. tak od niechcenia, nonszalancko Kapusta, padlam ze smiechu, pani w okienku tez ledwo sie powstrzymywala.
            • andaba Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:57
              mama.nygusa napisał(a):

a moja kol. tak od niechcenia, nonszalancko Kapust
              > a,

Miała szepnąć konspiracyjnie?

, padlam ze smiechu, pani w okienku tez ledwo sie powstrzymywala.
              >

Faktycznie, boki zrywać.

• mama.nygusa Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:05
                Wiesz tu nie chodzilo o samo nazwisko, tylko jak to ona powiedziala, tak bylo to bardzo zabawne smile
            • szmytka1 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:59
              Kapusta - wychowawczyni mojego syna ma tak na nazwisko, przesympatyczna kobieta swoją drogą
              • kaz_nodzieja Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:24
                Ja znam dwie Kapusty. Do takiego nazwiska pasuje jak najzwyklejsze i krótkie imię np. Jan lub Anna skoro kogoś już pokarało takim nazwiskiem.
                • szmytka1 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:40
                  wychowawczyni jest mężatka i nazwisko ma po mężu, może jako panna miała bardziej wymyślne nazwisko wink
                • jowita771 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 12:06
                  > Do takiego nazwiska pasuje jak najzwyklejsze i krótkie im
                  > ię np. Jan lub Anna skoro kogoś już pokarało takim nazwiskiem.

Nie do końca masz rację. Jak dasz dziecku często spotykane imię, to nazwisko cały czas będzie w użyciu, żeby wskazać, o którą Anne chodzi. Ja bym do takiego nazwiska dobrała imię nieudziwnione, dobrze zakorzenione w języku, ale rzadkie, zwłaszcza w pokoleniu dziecka. Na tyle rzadkie, żeby raczej dziecko nie spotykało imienników.
              • anty_nick Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 08:43
                szmytka1 napisała:

> Kapusta - wychowawczyni mojego syna ma tak na nazwisko, przesympatyczna kobieta
                > swoją drogą

a Kapustka ? suspicious
                • karme-lowa Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 10:10
                  Kapustkę ja znam! Fajny człowiek smile
            • memphis90 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 22.07.16, 20:34
              Oj tam- Kapusta. Znałam jegomościa, którego rodzice uszczęśliwili niefortunnym zlepkiem Chudy Wacek...
          • wtop.ek Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:40
            rzeczywiście, Helmut Kapusta nie brzmi dumnie big_grin
            • mama.nygusa Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:44
              Ale zeby nie bylo, w dosc bliskiej rodzinie mam Amanda, a na drugie Samanta, to pierwsze chyba z dynastii, a drugie, tata nigdy tego nie ukrywal od piosenkarki Samanty
            • edelstein Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:45
              Za to Zenek Kapusta to sam szykbig_grin
              • gaga-sie Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:37
                Skojarzyło mi się z Zdenek Smetana.
              • ponis1990 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 08:15
                A ja znam Antka Cebulę smile
            • viridiana73 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 20:09
              Lepiej Helmut Wurst, też kulinarnie ale i światowo; nawet na Eurowizji wstydu by nie byłosmile
            • ichi51e Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 10:32
              No coz ciekawe co na to ksiazecy rod Kapustow. Czy Zabow.
              • edelstein Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 12:12
                Oddaje korone.Nie chce byc Kapusta.Ogolnie to kombinuje jakie imie pasuje do Fi.uta czy Kapusty i wszystko mi sie nie zgrywa
                • kaz_nodzieja Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 13:43
                  Anna Kapusta. Maria Kapusta. Jak najprostsze i najzwyklejsze. Gorzej z Fallusem. Tu nic nie pasuje, ale chyba też im zwyklejsze tym lepsze zło.
    • taki-sobie-nick Mogą ją przezywać toi toya 20.07.16, 19:28
      podobieństwo istnieje, jak słusznie zauważyła Wiśniowy Sad.

• mama.nygusa Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:30
      Ta La toya to powaznie, ktos ze znajomych z fb gratulowol komus i dlatego to widzialam, mama raz pisala tak La toya, a za chwile Latoya.
      A mala Aleksis oddala wlosy na szczytny cel, pewien salon fryzjerski o tym informowal.
      • edelstein Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:35
        Mala La toya moze miec tate z zagranicy.
    • wtop.ek Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:41
      mama.nygusa napisał(a):

> To krzywada dla dziecka?
      > Przed chwila widzialam na FB, dziewczynka lat 4,5, jakis czas temu tez na fb m
      > ama chwalila sie nowo narodzona coreczka, ktora nazwala La toya.
      > Przy takich imionach to juz nawet Nicola przestaje razic smile

chyba za granaicą, w PL nie wolno nadawać dowolnych imion
      • cosmetic.wipes Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:43
        Od niedawna niestety wolno.
      • edelstein Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:46
        Wolno.
      • memphis90 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 22.07.16, 20:35
        Wolno. I podobno ktoś nazwał dziecko Dżihad...
    • liliawodna222 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 20.07.16, 19:45
      tak.
    • lokitty Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 08:03
      Imiona na tyle dziwaczne i ryzykujące np. głupimi skojarzeniami ze strony innych dzieci, że niestety krzywda.
      Kwestię "patologii" pomijam - w każdym kraju jakieś imiona noszą piętno stygmatu, ale tu chyba bardziej w postrzeganiu dzieci niż dorosłych. Czyli np. nie obchodzi mnie, jakie są korzenie mojej potencjalnej pracownicy Dżessiki, Oliwii, czy innej Nikoli, byleby była kompetentna. Dziecku z lekka bym współczuła rodziców bez polotu.
      BTW, coś w tym może i jest, największa pijąca i wiejska patologia, o jakiej słyszałam, oddała dziecko o "wdzięcznym" imieniu Marietta sama z siebie do domu dziecka sad.
      • aurinko Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 08:34
        Ciekawe co na to aktorka Marietta Ż. wink
    • anty_nick Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 08:30
      szczerze? moim zdaniem nikt normalny nie daje dziecku takiego imienia. Było już setki razy na forum. Mnie odstraszają wszystkie Waneski, Brajanki, Aleksise, Enrike itp.
    • salinas Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 08:38
      Buractwem i patologią jest wyśmiewanie się z czyjegoś imienia lub nazwiska. Jeżeli osoba nosząca nietypowe imię jest sympatyczna ,to co w tym złego? A jeśli nie jest sympatyczna to jej sprawa jakie ma imię. Chyba tylko w Polsce można się spotkać z takim zjawiskiem? Za granicą nietypowe imię nie będzie przeszkodą w karierze ( tu można mnożyć przykłady znanych ludzi noszących ,,krzywdzące" imiona lub nazwiska). Oczywiście ematka ma piękne imię i nazwisko ( hrabiowskie, na 10 pokoleń wstecz) i może do woli wyśmiewać się z innych tongue_out. Litościwie pominę fakt zrywania boków z nazwiska Kapusta ( reakcja buraczana do sześcianu), to w jakiej patologii były wychowywane biedne dzieci, które mówiły o Tomaszu, co go mama w d...p... ???. One to dopiero zostały skrzywdzone!
      • kaz_nodzieja Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 08:53
        Jasne, za granicą nikt się nie wyśmiewa z cudacznego imienia lub nazwiska, nawet dzieci.
        • salinas Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 09:03
          kaz_nodzieja napisał(a):

> Jasne, za granicą nikt się nie wyśmiewa z cudacznego imienia lub nazwiska, nawe
          > t dzieci.

Znam osobę to nietypowym imieniu, przebywała sporo za granicą , nikt z niej się nie naśmiewał. Chyba, że istnieje ichniejsza ematka i tam na forum do woli boki zrywali tongue_out
          • kaz_nodzieja Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 09:11
            Z imienia dorosłego rzadko kto wyśmiewa się w obecności tej osoby, najczęściej robią to poza plecami zainteresowanej. I tak jest wszędzie (pomijam szkoły, przedszkola bo dzieciaki są inne).
          • madi138 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 13:42
            Poznałam ostatnio dziewczynę o imieniu Cruella. I dorośli ludzie (!) się z tego podśmiewali! Do tego rzecz miała miejsce za granicą właśnie! tongue_out
      • lokitty Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 09:49
        Ależ np. w USA wiele imion o korzeniach latynoskich czy afroamerykańskich też jest postrzeganych jako "patologia", oznaczająca "niższe pochodzenie" i takie tam. To nie jest niestety typowo polskie zjawisko (chociaż ja jestem z czasów, kiedy dzieciom nadawano np. na imię Izaura i nikt się nie śmiał).
        Co do chamskich kawałów - dzieci niekoniecznie podłapują to z domu, moja znajoma (wykształcona, obyta) wręcz szczyci się swoją kulturą ą i ę, nigdy nie klnie, a jej córka przynosi ze szkoły różne barwne określenia, dotyczące głównie genitaliów - a wiem, bo niestety bardzo rozszerzyła słownik mojej córki wink. I powiem więcej, dzieciaki ukrywają takie smakowite dowcipy i powiedzonka przed rodzicami, a za to z lubością często raczą się nimi we własnym gronie wink.
        • iwoniaw Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 09:52
          I powie
          > m więcej, dzieciaki ukrywają takie smakowite dowcipy i powiedzonka przed rodzic
          > ami, a za to z lubością często raczą się nimi we własnym gronie

No, to jest akurat bardzo zdrowy objaw, świadczący o tym, że dziecko nie tylko wie, że różna jest dopuszczalność tych samych zachowań w zależności od otoczenia, ale w dodatku potrafi tę wiedzę stosować w praktyce.
          • lokitty Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 11:30
            Ależ ja nie twierdzę, że niezdrowy wink.
            Tyle, że chamskie kawały dzieciak może przynieść z własnego domu albo - pośrednio - cudzego i tego nie wiemy, więc nie określałabym dzieciaka z podstawówki powtarzającego świńskie głupotki jako wywodzącego się z patologii.
            Teraz to można mnóstwo takich głupich wierszyków czy kawałów ściągać z internetu, za "moich czasów" chłopcy w klasie posługiwali się zwiniętą jakiemuś ojcu książeczką ze świńskimi kawałami, była mega popularna wink.
            • lokitty Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 11:33
              Niemniej zdębiałam, jak moja córka będąc w I klasie pyta mnie po szkole, co to znaczy *uj wink.
              Koleżanka w klasie tak uroczo nazwała kolegę, nauczycielka słyszała, a matka aż się tłumaczyła na zebraniu (sama do tego nawiązała), że córka chodziła do zerówki w dość specyficznej dzielnicy i ze specyficznym środowiskiem wink.
    • kaz_nodzieja Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 08:54
      Czytałem artykuł pewnej prawniczki w gazecie - nazywała się Katarzyna Podyma. Oj Podyma big_grin
    • ichi51e Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 09:19
      Nikoli i Oliwerow to jak mrowkow tak samo Alankow i Briankow- bylam z dzieckiem na wsi i takiez wlasnie imiona cala droge i na miejscu sie powtarzaly
      • liliawodna222 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 10:23
        ichi51e napisała:

> Nikoli i Oliwerow to jak mrowkow tak samo Alankow i Briankow- bylam z dzieckiem
        > na wsi i takiez wlasnie imiona cala droge i na miejscu sie powtarzaly
        >
        Chyba BraJAnków wink
    • ciri_77 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 10:45
      Wlasnie jestem na etapie wyboru imienia dla trzeciej corki - gdy wspomnialam kolezance o Malgosi, uslyszalam " oryginalnie I nietypowo" wink ?!
      Z ciekawosci zerknelam na liste przedszkolna w mojej wsi - faktycznie, dwie Nicole, Waneska, Nadia, Lena, Julki chyba tez dwie. Zwykla Gosia czy Magda uchodza za wielkia fanaberie smile
      • blablanie Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 12:39
        Mnie najbardziej rozwala imie Denis... Toz dzieciaki beda mialy jedno skojarzenie, moze nie w przedszkolu,chociaz jak trafi sie dziecko ematki, ktore na siusiaka mowi penis to roznie moze byc...smile
        • rhysmeyers22 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 13:12
          Alexis czy La toya to jakis absurd,jesli chodzi o polskie klimaty.wspolczuje dzieciom gorąco.Syn zapewne byłby Blake Carrington XD nie wiem czy większa masakra Sa zapożyczone z Juesej wszelkie Jessiki,Briany,Allany czy tez przegięcia w druga stronę typu Wenancjusz.
          Moja corka ma dość popularne w Hiszpanii imię ,ktore pasuje do jej nazwiska.i o to chodzi,jak dla mnie.
        • madi138 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 13:44
          A ja poznałam małego Kijanu. Z bardzo polskim nazwiskiem big_grin
        • nickbezznaczenia Re: Czy w Polsce imie Aleksis 22.07.16, 06:48
          W życiu bym nie wpadła na takie skojarzenie, a znałam kiedyś Denisa.
          • ichi51e Re: Czy w Polsce imie Aleksis 22.07.16, 08:27
            Co ma Richard powiedziec?
    • kkalipso Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 13:01
      Tu akurat widzę przesadę ale ogólnie staram się nie oceniać nie moje dziecko nie moja sprawa. A między dwoma skrajnościami typu Alan-Franek Oliwer-Stanisław trudno mi się zdecydować co gorsze. Tak samo nie wiem o co chodzi z tą nieszczęsną Nicolą przecież wiele brzydsze imię to Maja czy też popularna Pola.
      • taki-sobie-nick Z nieszczęsną Nicolą chodzi o to 21.07.16, 19:24
        że to nie jest forma polska, tylko francuska, spolszczona Nicole.

To trochę tak, jakby dziecko nazwać Agnesa zamiast Agnieszka.

Polska żeńska forma Nicoli nie istnieje, Nicolaus to bowiem tyle co Mikołaj.
        • taki-sobie-nick Re: Z nieszczęsną Nicolą chodzi o to 21.07.16, 19:25
          Poza tym nie o samą brzydotę chodzi, tylko o trendy.

Imiona typu Aleksis czy Nicola są popularne, hm, w pewnych środowiskach. Co nie znaczy, że nie są nadawane poza nimi.
    • 31stopniwcieniu Re: Czy w Polsce imie Aleksis 21.07.16, 22:35
      To imię męskie, bodajże u Latynosów, ale nie tylko - np. Aleksis Tsipras.
      • ola_dom Re: Czy w Polsce imie Aleksis 22.07.16, 09:37
        31stopniwcieniu napisała:

> np. Aleksis Tsipras.

Aleksy?
        • taki-sobie-nick Re: Czy w Polsce imie Aleksis 22.07.16, 18:36
          ola_dom napisała:

> 31stopniwcieniu napisała:
          >
          > > np. Aleksis Tsipras.
          >
          > Aleksy?

Pisałam powyżej. Po polsku Aleksy, wersja żeńska - Aleksja.
          >
      • raczek47 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 22.07.16, 09:39
        A ja znam Elvisa.
        Ojciec chłopaka jest wielbicielem Presleya i jej dumny że syn nosi imię piosenkarza.
        • gepardzica_z_mlodymi Re: Czy w Polsce imie Aleksis 22.07.16, 11:19
          Też znam. Może tego samego nawet. Pierwsze wrażenie to zaskoczenie a potem imię jak każde inne.
          Zapożyczenia są od zawsze. Gdyby nie to, to nadal byłyby same Dobrochny i Bożydary wśród nas.
    • kama265 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 22.07.16, 09:44
      moja psica tak miała na imię w rodowodzie big_grin zmieniłam jej, biedactwu tongue_out
      • hallbera.jarlakappi Re: Czy w Polsce imie Aleksis 22.07.16, 18:40
        lol
    • mama.nygusa Re: Czy w Polsce imie Aleksis 22.07.16, 19:03
      Na smierc zapomnialam, znam osobiscie Kinga(King), chlopak chodzi juz do gimnazjum.
      • memphis90 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 22.07.16, 20:39
        Ja widziałam jednego Derika, wg. rodziców nazwany na cześć Derricka McKenzie. Cóż, przemianowaliśmy go roboczo na "Jamiroquai", zwyczajnie nie dało się inaczej wink
    • memphis90 Re: Czy w Polsce imie Aleksis 22.07.16, 20:25
      Przeczytałam niedawno, że każdy ma takiego FB na jakiego zasługuje- u mnie nie wyświetlają się Latoye czy Alexisy... Może powinnaś uważniej dobierać znajomych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka